Zanimljivosti 5

18.04.2024.

17:00

Da li automobili mogu da koriste kerozin?

Gorivo za automobile ne može da se koristi u mlaznim avionima, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Izvor: Revijahak

Da li automobili mogu da koriste kerozin?
Shutterstock/Standard store88

Podeli:

Goriva za automobile i avione sastoje se od dugog niza ugljovodonika, koji se dobijaju preradom nafte. Pogonska goriva za drumska vozila sastoje se od 7 do 11 atoma ugljenika sa molekulima vodonika. Mlazno gorivo se sastoji od 12 do 15 atoma ugljenika (sa vodonikom) i naziva se kerozin.

Avioni moraju da lete čak i na temperaturama minus 40 stepeni i tu kerozin pokazuje odlične osobine – njegova tačka smrzavanja je niska. Takođe ima višu tačku paljenja, tako da ima bezbedniji operativni opseg.

Avio gorivo takođe sadrži brojne aditive (američki standard):

  1. antistatičke hemikalije,
  2. agense protiv zaleđivanja,
  3. antikorozivne agense,
  4. antibakterijska sredstva.

Pitate se zašto je potrebno ovo poslednje? U gorivu ima vode, a ona može da sadrži i mikroorganizme koji se hrane mineralima iz goriva. Za samo 20 minuta mogu da udvostruče svoju masu i formiraju želatinoznu masu koja bi mogla da zapuši filtere.

Drugi mikroorganizmi stvaraju tzv sumporni otpad, koji u kombinaciji sa molekulima vode u gorivu može dovesti do korozije rezervoara aviona. Zbog toga je gorivo obogaćeno antibakterijskim agensima.

Dakle, gorivo za automobile ne može da se koristi u mlaznim avionima, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Shutterstock/Yauhen_D

Da, kerozin bi mogao da pokreće dizel motore (iako se ne preporučuje). Zbog posebnih svojstava, islandski tjuneri Arctic Trucks su 2012. godine konvertovali nekoliko primeraka dizel Toyote Hilux i napunili njihove rezervoare kerozinom.

Ovim automobilima su prešli 70.000 km po Antarktiku. Razlog: na niskim temperaturama dizel se pretvara u želatin, pa nije bio pogodan za ovu avanturu.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: