Zanimljivosti 3

12.04.2024.

8:00

"Rambo Lambo": Jedinstveni SUV čije gume koštaju kao premijum automobil VIDEO

Zbog svoje opsesije automobilima, porodica sultana od Bruneja potrošila je milijarde dolara na hiljade vozila, od kojih su mnoga jedinstvena.

Izvor: B92

"Rambo Lambo": Jedinstveni SUV čije gume koštaju kao premijum automobil VIDEO
Lamborghini

Podeli:

Većini su dobro poznate sultanove automobilske preferencije. Pored premijum automobila iz standardne ponude, sultan je često naručivao i unikatne, posebno karavane. Tako je imao karavan Bentley u krosover izdanju i pre nego što je stvoren SUV Bentayga, a na listi su bili i jedinstvene karavan varijante Mercedesa S klase, Ferrarija 456 i drugih.

Među njima je zaista poseban jedan Lamborghini. I to ne bilo kakav. U pitanju je LM002 poznatiji kao "Rambo Lambo", ali čak ni ovako ekskluzivan terenac nije zadovoljio sultana koji je želeo produženu karavan verziju.

Lamborghini

Lamborgini nije odobrio takvu varijantu sa sedam sedišta i dodatnih pet stotina kilograma mase.

Međutim, sedmosed je nastao zahvaljujući kompaniji specijalizovanoj za izradu karoserija, a sultan je sa njim prešao samo oko 1.800 km. Drugim rečima, ovaj Lambo je veći deo svog života proveo "pod krovom", menjajući samo vlasnike.

Lamborghini

Auto je pronašao Jutjuber Shmee1500, a otkrio je i zanimljivu istoriju ovog automobila na svom kanalu. Trenutno je deo kolekcije Motikona u Švedskoj.

Automobil je od sultana kupio bivši šef BMW-a i VW-a Bernd Pišetsrider, a zatim je još nekoliko puta promenio vlasnika.

Jedna Šveđanka je čak u njemu vozila svoju decu u školu, što nije baš isplativo s obzirom na ogromnu težinu vozila i V12 motor iz Lamborhinija Countach.

Podsećamo, prvi terenski Lamborghini, LM002, proizvodio se od 1986. do 1993, a u tom periodu napravljeno je svega 328 ovih vozila.

Lamborghini

LM002, koji je imao nadimak "Rambo Lambo", počeo je da se izrađuje 1986. godine, a nastao je na razvalinama neuspelog projekta vojnog terenskog vozila Cheetah.

Lamborghini

Lamborghini je u LM002 ugrađivao 5.2 litarski V12 iz čuvenog supersportskog modela Countach, a to je ujedno bio i prvi Lambo sa pogonom na sva 4 točka.

Lamborghini

LM002 mogao je na putu da razvije 200 km/h, a za potrebe vožnje izvan asfalta ima je specijalne pneumatike Pirelli Scorpion. Automobil je prosto “gutao” gorivo, pa je zato imao ogroman rezervoar od 170 litara.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: