Zanimljivosti 11

08.04.2024.

11:35

Koja generacija vozača najlakše pobesni za volanom

Nedavna istraživanja su pokazala da su neke generacije sklonije ljutnji u vožnji od drugih.

Izvor: Index.hr

Koja generacija vozača najlakše pobesni za volanom
Shutterstock/Hayk_Shalunts

Podeli:

Verovatno je svakome od nas u nekom trenutku prekipelo za volanom. Ponekad je uzrok spor vozač koji vozi znatno ispod ograničenja, a vi već prilično kasnite. Ili automobil koji je odlučio da "kampuje" u brzoj traci auto-puta.

Ali nedavna istraživanja su pokazala da su neke generacije sklonije ljutnji za volanom od drugih.

Naime, kompanija Nextbase sprovela je istraživanje u vezi sa ljutitim ponašanjem u vožnji, koje je pokazalo da bes za volanom pogađa neke generacije mnogo više od drugih. Jedna se posebno ističe u toj anketi.

Shutterstock/tostphoto

Pomenuto istraživanje, koje je sprovedeno u septembru i oktobru 2023, obuhvatilo je skoro 1.400 ljudi, a sudeći po rezultatima, najgore su prošli milenijalci. Generacija rođena između 1981. i 1995. je očigledno najpodložnija besu na putu, piše Index.

Milenijalci su u anketi dobili čak 47 odsto glasova, generacija X upola manje – 21,4 odsto.

Generacija Z je još manje besna za volanom i drži samo 19,7 odsto.

Po svemu sudeći, milenijalcima ne ide baš najbolje jer su, prema istraživanjima, uključeni u čak polovinu svih incidenata na cesti.

U prilog im ne ide ni studija koji svake godine objavljuje američki automobilski klub AAA, a koja pokazuje da se milenijalci češće od ostalih generacija ponašaju rizično za volanom.

Najstariji i najmlađi su najbezbedniji učesnici u saobraćaju

Takođe, prema Nacionalnoj upravi za saobraćaj na putevima, agenciji američke savezne vlade, milenijalci su najopasniji vozači na putu.

Podaci pokazuju da oni rođeni u toj generaciji, koji trenutno imaju između 25 i 34 godine, čine najviše saobraćajnih nezgoda, najsmrtonosnijih sudara i zauzimaju drugo mesto na listi onih koji su rasejani u vožnji.

"Ustanovljeno je da su najbezbedniji vozači bejbi bumeri. Vozači između 63 i 72 godine bili su uključeni u najmanje nesreća, u proseku samo 14 na 100.000. Druga najbezbednija grupa je generacija Z – vozači između 16 i 24 godine, njihov prosek je 44 na 100.000, što je i dalje značajno više", objašnjava Judžin Herbert, izvršni direktor kompanije MasterDrive.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: