Zanimljivosti 2

04.04.2024.

21:47

Kako je jedan robotaksi položio vozački ispit VIDEO

Hyundai je rešio da uveri Amerikance da su njegova autonomna vozila sigurna, i zato je poslao svoj Ioniq 5 na seriju testova sličnih onim sa vozačkog ispita u SAD.

Izvor: B92

Kako je jedan robotaksi položio vozački ispit VIDEO
Hyundai

Podeli:

Ovaj robotaksi uspešno se provozao putevima Las Vegasa, a tokom polaganja "testa", na suvozačevom mestu je sve vreme bila Kendis Džouns, instruktorka vožnje koja ima 25 godina iskustva i može da odlučuje o tome ko je zaslužio vozačku dozvolu.

"Oborila sam hiljade i hiljade kandidata u interesu javne bezbednosti. Kriterijumi su ovde bili isti kao i za ljude. Gledala sam brzinu, prestrojavanje, skretanje, zaustavljanja, vožnju u traci i slično", rekla je Džouns, kod koje inače samo 16% kandidata prođe test.

U tih 16% sada spada i Hyundai Ioniq 5, koji je dobio prolaznu ocenu, i mada ovo naravno nije prava voačka dozvola, iz kompanije se nadaju da će ipak uliti više poverenja potencijalnim kupcima i korisnicima.

Autonomni robotaksiji sve su češća pojava, pre svega na američkim putevima, a konkretno ovaj je razvijen u saradnji dve kompanije - Hyundai i Motional. Za sada, njihova autonomna vozila nalate se u Nevadi, Kaliforniji, ali i na drugim mestima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: