Zanimljivosti 7

04.04.2024.

16:36

Pet VW automobila za koje nikad niste čuli FOTO

Osim u Evropi, VW je tokom decenija proširio svoju prisutnost i na druga tržišta i kontinente.

Izvor: Indeks

Pet VW automobila za koje nikad niste čuli FOTO
Volkswagen

Podeli:

Budući da su ukusi različiti, ponekad su potrebni i različiti automobili - ili bar automobili sa različitim imenima - kako bi se zadovoljilo tržište.

U Južnoj Americi, na primer, VW Virtus je hit: Polo sa prtljažnikom nalik Passatu prodaje se naveliko.

Modeli "sa repom" su popularni i u Kini - azijsko-pacifičko tržište je uz Europu najvažnije za Wolfsburg, pa je i ponuda VW modela široka, odnosno prodaju ček jedanaest limuzinskih modela. Velik je i izbor SUV-ova, a na američkom se tržištu ističu modeli Taos, Atlas i Atlas Cross.

Nakon ovog kratkog pregleda, evo i pet konkretnih VW modela za koje verovatno nikada niste čuli.

VW Lamando L

Volkswagen

U pitanju je automobil koji bi trebalo da služi kao mlađi brat Arteona, pa je zato i namerno dizajniran da bude moderan. 

Kineski ogranak Volkswagena čak je ponudio prvu generaciju kao GTS sa 220 KS (162 kW). Od 2022. Kina pravi drugu, još upečatljiviju generaciju, koja će pre ili kasnije takođe biti opremljena većom snagom od trenutnih 150 KS (110 kW).

VW Lavida

Volkswagen

Jedan od najuspešnijih VW modela za koji niko ne zna zove se VW Lavida. Model je sada u trećoj generaciji, a Lavida se takođe temelji na modularnoj transverzalnoj matrici naziva MQB. Od 2019. godine, limuzina se nudi i sa električnim motorom od 100 kW (136 KS) iz e-Golfa.

VW Phideon

Volkswagen

Nakon što je Phaeton propao, VW se više nije usudio da zalazi u luksuznu klasu. Najdosledniji pokušaj limuzinske perjanice zove se Phideon, i pozicioniran je kao brat Audija A6, a između Passata i Phaetona koji je davno ukinut. 

Ono što posebno upada u oči je dugačak međuosovinski razmak modela MLB, koji je popularan u Kini. Ponuda motora uključuje četvorocilindarac od 224 KS (165 kW) i V6 od 299 KS (220 kW).

VW Sagitar

Volkswagen

VW Sagitar takođe se temelji na MQB platformi, a otprilike je ekvivalent američkoj Jetti, uz nešto veći međuosovinski razmak. Raspon motora je uobičajen, sa benzinskim motorima od 116 do 150 KS (85 do 110 kW).

VW Santana

Volkswagen

Neki ljudi još pamte ime VW Santana iz prošlosti, ali sada ga nosi kompaktna limuzina u Kini. 

Zajedničko ulaganje Volkswagena u Šangaju proizvelo je prvu kinesku VW Santanu 1983. godine, kada je limuzina zasnovana na Passatu još bila u salonima nemačkih trgovaca. VW Santana je do danas ostao veran svom konceptu.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: