Zanimljivosti 13

04.04.2024.

12:10

Koji automobili gube najviše na vrednosti, a koji najmanje nakon godinu dana

Ima kupaca koji razmišljaju o vrednosti koju će automobil imati posle nekoliko godina u slučaju prodaje.

Izvor: Motor1

Koji automobili gube najviše na vrednosti, a koji najmanje nakon godinu dana
Mercedes

Podeli:

Prilikom kupovine automobila, većina kupaca uzima u obzir važne detalje kao što su pouzdanost, sigurnost, dizajn ili snaga motora. Međutim, ima i kupaca koji razmišljaju o vrednosti koju će automobil imati posle nekoliko godina u slučaju prodaje, i koliko će novca dobiti za polovni, da nadoknadi deo svog ulaganja.

Mercedes

Nije tajna da novi automobili gube na vrednosti onog momenta kada izađu iz prodajnog salona, a prema studiji iSeeCars, ispostavilo se da je to značajan iznos. Na vrhu zloglasne liste u Americi je električni premijum Mercedes EQS, koji nakon samo godinu dana gubi neverovatnih 48,7 odsto prosečne cene!

Reč je o iznosu, odnosno gubitku od 65.143 dolara.

Nissan

To nije jedino električno vozilo na listi automobila koji se najbrže amortizuju. Pet od deset vozila u studiji su električna vozila, uključujući Nissan Leaf na drugom mestu. Japanski "strujaš" u proseku gubi 15.786 dolara, ali sa mnogo nižom početnom cenom, pa govorimo o padu od 45 odsto.

Jaguar

Jaguar F-Pace pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali je ovaj auto na trećem mestu po gubitku vrednosti (-35,4%) nakon godinu dana vožnje u Americi.

Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulia je zabeležila pad od 33,4 odsto, a sledi još jedan EV, Kia EV6 sa 33,3 odsto pada vrednosti, piše Motor1.

Kia

Sa druge strane, automobil koji najmanje gubi vrednost je Kia Rio, koji u proseku gubi samo 21 dolar nakon godinu dana korišćenja. To je pad od samo 0,1 odsto, što znači da malo korišćeni Rio još uvek dostiže skoro cenu novog.

Mercedes

Zanimljivo je da je Mercedes G-klase, na listi modela sa najmanjim padom vrednosti od 2,3 odsto, odmah iza modela Rio.

Pogledajte listu najvećih gubitnika vrednosti posle godinu dana eksploatacije:

Mercedes EQS -47.8%

Nissan Leaf -45.7%

 

Jaguar F-Pace -35.4%

Alfa Romeo Giulia -33.4%

Kia EV6 -33.3%

Hyundai Ioniq 5 - 32.9%

Volkswagen ID.4 -32.9%

 

Alfa Romeo Stelvio -32.3%

Nissan Murano -32.0%

Mercedes S-klase -31.5%

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: