Zanimljivosti 10

08.04.2024.

9:00

Brinu o prirodi: Gase rasvetu na putevima da bi spasili insekte

Svetla se gase između ponoći i 5.00 časova, u doba dana kada je saobraćaj na putu niskog inteziteta.

Izvor: Revijahak

Brinu o prirodi: Gase rasvetu na putevima da bi spasili insekte
Shutterstock/Sussi Hj

Podeli:

U aprilu se insekti bude, a u oktobru odlaze na spavanje. Priroda vrvi od života u ovom delu godine, zato smo izabrali ovaj period da testiramo meru gašenja rasvete, objašnjava Erling Fjeldas, savetnik u Odeljenju za klimu i životnu sredinu norveške državne uprave za javne puteve.

Gašenje svetla je pilot projekat u saradnji sa Većem okruga Vestfold za smanjenje negativnog uticaja osvetljenja puteva na prirodu, posebno na leteće insekte, piše Revijahak.

"Osvetljenje puta negativno utiče na insekte. Posledice su, na primer, da kruže oko izvora svetlosti, beže iz važnih staništa ili ne vide nebeska tela, a zavise od njih za orijentaciju. Svetlosno zagađenje je veliki problem koji se globalno povećava za deset odsto godišnje i faktor je koji doprinosi smanjenju broja insekata", kaže Erling Fjeldas.

Svake godine u poslednjih 25-30 godina ukupna količina insekata u svetu opada za 2,5 odsto godišnje, prema Globalnom izveštaju. Insekti oprašivači igraju važnu ulogu u ekosistemima. Oni oprašuju, razgrađuju organsku materiju i obezbeđuju hranu za druge životinje.

Dakle, ako insekti nestanu, ekosistemi će se urušiti.

Svetla se gase između ponoći i 5:00 časova, u doba dana kada je saobraćaj na putu niskog inteziteta.

Određene deonice puta su izabrane jer je putna rasveta na njima imala veliki negativan uticaj na prirodu, a postavljeni su i informativni znakovi koji upozoravaju učesnike u saobraćaju o noćnom gašenju.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: