Visoki napon 12

15.04.2024.

14:35

Velike promene na brzim punjačima u Evropskoj uniji

Svi novi brzi punjači koji su počeli sa radom od 13. aprila moraće da nude opciju plaćanja debitnom karticom.

Izvor: Revijahak

Velike promene na brzim punjačima u Evropskoj uniji
Volkswagen

Podeli:

Od 13. aprila stupio je na snagu novi regulatorni okvir Evropske unije, što znači da će novi brzi punjači koji se otvaraju od tog datuma i nadalje morati da nude mogućnost plaćanja debitnom karticom.

Zahtev će zatim biti proširen na sve postojeće stanice za brzo punjenje od 1. januara 2027.

Zahtev je deo AFIR-a (Infrastruktura alternativnih goriva), koji takođe stupa na snagu. U okviru uredbe postoje zahtevi za jasnije informisanje o cenama i mogućnost naplate bez registracije članstva.

AFIR takođe poziva na veći pristup infrastrukturi za električne automobile i teška električna vozila. Uredba nalaže da mora postojati određena gustina brzih punjača duž određenih puteva širom Evropske unije najkasnije do kraja 2025. godine, a postoje i jasni zahtevi za minimalnu snagu koju moraju da isporuče.

To znači da na svakih deset kilometara duž određenih ruta moraju postojati brzi punjači. Stanica mora da ima snagu najmanje 400 kW, pri čemu najmanje jedna tačka punjenja (jedan priključak) mora da isporučuje 150 kW na najnižem nivou.

Zahtevi za brojem punjača i snagom punjenja će se povećati 2027. godine.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

18 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

21 h

Podeli: