Automobili

Subota, 06.05.2023.

13:00

Kineski automobili osvajaju Rusiju

Kineski proizvođači automobila brzo osvajaju rusko tržište nakon egzodusa evropskih, američkih, japanskih i južnokorejskih proizvođača.

Izvor: B92

Kineski automobili osvajaju Rusiju
Foto: Nio promo

Kina je uskočila kako bi popunila prazninu nastalu zbog povlačenja poznatih inostranih brendova, nakon što su zapadne sile uvele ekonomske sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu 2022.godine.

Analiza tržišta francuske konsultantske kompanije pokazala je da kineski proizvođači automobila trenutno imaju 42 odsto udela u prodaji novih automobila u Rusiji.

Nakon početka rata u Ukrajini, prema stručnjacima iz autoindustrije, rusko tržište palo je s prosečnih 140.000 prodatih vozila mesečno, na oko 40.000 mesečno.

Ruski proizvođači automobila dobro su se držali uprkos velikim turbulencijama, ocenio je Inovev.

Kineski brendovi u prvom su ovogodišnjem kvartalu prodali 64.432 automobila prema podacima Inoveva.

Poređenja radi, u istom razdoblju prošle godine prodali su ih 24.734, a u prvom kvartalu 2021. njih 18.981, objavila je kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: