Automobili

Utorak, 30.03.2021.

10:40

Kia do stotke za 3,5 s! FOTO

Kia je predstavila novi električni model EV6 kojim će ozbiljno pripretiti rivalima.

Izvor: B92

Kia do stotke za 3,5 s! FOTO
Foto: Kia promo

Korejski proizvođač održao je online premijeru novog automobila na struju EV6, modela koji će konkurisati najzvučnijim imenima na tržištu električnih vozila.

Kia EV6 proporcijama i siluetom pomalo podseća na električni Jaguar I-Pace. Dužina automobila iznosi 4.680 mm, širina 1.880 mm, a visina 1.550 mm.

Ipak, ono što čini ovaj model posebnim je međuosovinsko rastojanje od 2.900 mm, zahvaljujući kome je putnicima na raspolaganju prostrana i komforna kabina.
Foto: Kia promo
Unutrašnjost prati moderan dizajn spoljašnjosti.

Instrument tabla je, očekivano, potpuno digitalizovana, sa dva 12-inčna ekrana, dok su fizičke komande svedene na minimum.

Za one koji žele da uživaju u kvalitetnom zvuku, na raspolaganju je opcioni Meridian audio-sistem sa 14 zvučnika.
Foto: Kia promo
Izdašno međuosovinsko rastojanje obezbeđuje komfor putnicima, ali nije zapostavljen ni prtljažni prostor, s obzirom da je na raspolaganju gepek zapremine 520 litara.

Prtljažnik se po potrebi može proširiti na 1.300 litara obaranjem zadnjih sedišta.

Ni to nije sve. Pošto je u pitanju automobil na električni pogon, dostupan je i dodatni prostor za odlaganje stvari od 52 litra u prednjem delu vozila
Foto: Kia promo
Kia navodi da je EV6 opremila brojnim naprednim sistemima asistencije, uključujući "Highway Driving Assist 2", koji, osim funkcije adaptivnog tempomata, omogućava i automatsku promenu vozne trake na auto-putu.

Sve što vozač treba da uradi je da aktivira migavac, a auto će radnju prestrojavanja obaviti samostalno, vodeći računa o nadolazećem saobraćaju.
Foto: Kia promo
Kia EV6 biće dostupna u više pogonskih konfiguracija, kao i u verzijama sa standardnom i baterijom za produženu autonomiju vožnje.

Bazični model opremljen je baterijom kapaciteta 58 kWh, a pokreće ga elektromotor od 170 KS (125 KW) i 350 Nm, postavljen na zadnju osovinu.

Verzija sa pogonom na sva 4 točka ima još jedan motor, zahvaljujući kome je ukupna kombinovana snaga sistema 235 KS (173 kW), a maksimalni obrtni moment 605 Nm.

Ovako opremljen EV6 ubrzava 0-100 km/h za 6,2 s.
Foto: Kia promo
Ukoliko se kupac odluči za opciju sa većom baterijom od 77,4 kWh, varijanta sa jednim elektromotorom raspolaže sa 228 KS (168 kW) i 350 Nm.

Ista baterija u kombinaciji sa dva elektromotora i pogonom na sve točkove obezbeđuje 325 KS (239 kW) i 605 Nm, ubrzanje do stotke za 5,2 s i autonomiju u vožnji od preko 510 km, prema WLTP mernom ciklusu.
Foto: Kia promo
U vrhu ponude je verzija EV6 GT, koja je dostupna samo u varijanti sa pogonom na sve točkove i većom baterijom

Kombinovana snaga dva elektromotora je 585 KS (430 kW), a maksimalni obrtni moment 740 Nm.

Odatle i impresivno ubrzanje - automobil iz mesta do 100 km/h stiže za samo 3,5 s, pre nego što dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 260 km/h.

Kia navodi da EV6 GT može da pređe do 405 km sa punom baterijom.
Foto: Kia promo
Korejski proizvođač ističe da baterija novog električnog modela može da se dopuni od 10 do 80% kapaciteta za samo 18 minuta, ukoliko se koristi brzi punjač.

Osim toga, verzija sa zadnjim pogonom i većom baterijom obezbeđuje dodatnih 100 km vožnje za samo 4,5 minuta provedenih na brzom punjaču.

Kia EV6 ima i opciju da svojom baterijom napaja strujom eksterne uređaje, pa je tako, na primer, u stanju da obezbedi električnu energiju za 55-inčni LED tve u trajanju od preko 24 časa.

Automobil čak može da delimično dopuni drugo električno vozilo, ukoliko ono ostane bez struje, kako bi se dovezlo do najbližeg punjača.
Foto: Kia promo
Kia je već počela da prima rezervacije za EV6, a prodaja bi na odabranim tržištima zvanično trebalo da počne kasnije ove godine.

Cena za sada nije saopštena, a korejski proizvođač očekuje da bi godišnje mogao da proda i do 100.000 ovih automobila.
Foto: Kia promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: