Automobili

Petak, 16.02.2024.

10:00

Novi zakon: Oduzimaju kola sa ruskim tablicama, slaće ih u Ukrajinu

U jednoj zemlji Baltika odlučili su da se bore protiv automobila sa ruskim tablicama.

Izvor: B92

Novi zakon: Oduzimaju kola sa ruskim tablicama, slaće ih u Ukrajinu
Foto: Profimedia

Od 15. februara, odnosno juče, u Letoniji se oduzimaju automobili sa ruskim registarskim tablicama, jer prema novom zakonu te zemlje vozila registrovana u Rusiji mogu da učestvuju u saobraćaju samo ako su u prolazu.

Vozilo registrovano u Rusiji, tako, samo će jednom tranzitno moći da prođe kroz Letoniju, a pre ulaska u tu zemlju vozači moraju da daju podatke o vozilu i kažu koliko dugo će biti unutra. Pritom, u Letoniji ne smeju da budu duže od 24 sata.

Ukoliko se otkrije kršenje nekog od ovih pravila, letonske vlasti mogu da zaplene vozilo, a pored kazne od 750 do 2.000 evra, predvišeno je i da se zaplenjeni automobili pošalju u Ukrajinu.

Vozači automobila sa ruskim registarskim tablicama bili su obavešteni o ovoj meti u novembru prošle godine, a imali su rok do 14. februara 2024. da registruju svoja vozila u Letoniji. Izuzetak su jedino diplomatska vozila, i ostala koja imaju imunitet u skladu sa međunarodnim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: