Ponedeljak, 30.06.2014.

12:44

Vlasnik prvog Tesle S u Hrvatskoj prezadovoljan

Izvor: B92

Vlasnik prvog Tesle S u Hrvatskoj prezadovoljan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
[link]
(Dzo, 1. jul 2014 12:13)
Kod mene je monofazna 220V/16A, ali nema veze... Klasicna uticnica je i trofazna (zasto bi neko ko nije mazohista koristio monofaznu pored trofazne?) a tada je vreme punjenja 9-10h.

Dzo

pre 9 godina

Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.
(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
http://www.teslamotors.com/en_EU/charging#/calculator

Pera

pre 9 godina

@Replay 5.412 dinara nije cena jeftine tarife vec skupe, zelene tarife. Cena jeftine zelene tarife je 1.353 dinara za kW, a jeftine plave tarife je 2.030 dinara. Naravno bez PDVa.

Miodrag

pre 9 godina

Kako posle da objasnim silikonskoj plavusi da ne mozemo na more ovim automobilom jer do Budve ima malo vise nego sto baterija doseze? Kako to mislite 80.000 evra a nema zatamnjena stakla i dupli hromirani auspuh? I gde je tu turbo?? :D

Salu na stranu, ovo je prelep automobil koji treba da se razume. Kapiram da ce ljudi iz IT sektora da obozavaju ovo za sluzbeni auto :)

matematika

pre 9 godina

@Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele

Krov ima povrsinu od, recimo 2 m2. Efikasnost solarnih panela je oko 20% u najboljem slucaju. S obzirom da auto ne stoji uvek pod najboljim uglom, to bi dalo u najboljem slucaju nekih 200W snage po m2. Tako da bi auto uspeo da se napuni za 12h sunca za 12hx0.2Kwh = 2.4kWh. A njegova baterija je 85kWh. A sa 2.4 kWh bi presao u najboljem slucaju desetak kilometara.

murgan

pre 9 godina

@muamua
Praviš dobru kilometražu - 80.000.
Recimo da 200 dana godišnje svakod dana pređeš 400 km, što je i radijus Tesle.
Prema @Dzo punivši na skuploj tarifi izaćićete 1.000 din za 500 km, ili 200 din za 100 km, ili 160.000 din za tvojih 80.000 km godišnje - 2 din/km.
A ti nama kaži koliko godišnje potrošiš na gorivo - cenim jedno 1.000.000 dinara.

Igor

pre 9 godina

@(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.


Nije dzabe besplatno. Tu je stvar vrlo prosta, brzo punjenje baterije zahteva ogromnu struju punjenja a velika struja stvara i visoku temperaturu ns bateriji. A svi znamo kako temperatura utice na litijum jonske baterije. Konstantnim brzim punjenjem bateriji se znatno skracuje vek baterije (5-7 puta) pa cete vrlo brzo po isteku garancije na bateriju morate da kupite drugu. Nisu oni budale, preracunali se oni po tom pitanju.
Ovde je najpametnije bateriju puniti nocu, na klasicnoj trofaznoj uticnici, s tim da mislim da je realnija racunica za crvenu a ne plavu tarifu.
Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele. To bi dosta povecalo domet vozila jer bi baterija bila celog dana na punjacu bilo da se vozi ili ne.

mason iz naftnog lobija

pre 9 godina

Cek sta?? Mol...ali..? Uf. Ali.. kako nismo uspeli da ih blokiramo, otkupimo patent i zakljucamo ga ili likvidiramo izumitelja nije mi jasno. Pa radimo to vec 50 godina, to zna svaki srpski komentator. Nista, bar nam ostaje farmaceutska industrija.

Laki

pre 9 godina

Vozio sam u Holandiji vise elektricnih automobila. Leaf, Fluance, Smart. Voze savrseno. Leaf je superioran sto se voznje tice. Benzinci i dizelasi su potpuno prevazidjeni. Izumeli su baterije sa kojima moze u cugu da se predje 1000 km. Jos ih ne ugradjuju ali na to necemo jos dugo da cekamo.

pjer

pre 9 godina

"...ako baš moram do Dubrovnika autom i u žurbi sam, onda neću ići Teslom, barem dok ne postave dva superpunjača - jedan pre i jedan posle Splita."

Postoji vec jedan supercharger u tematskom parku Nikola Tesla u Smiljanu. To je taman na pola puta ZG-ST. http://www.vecernji.hr/automobili/elektricni-automobil-tesla-stigao-u-smiljan-609345/multimedia/p1

mc

pre 9 godina

Video sam ih u salonu u hjustonu, jedan izlozen samo sa sasijom. Imate dva prtljažnika prednji i zadnji. Meni se izgled ne svidja ali je odlican zbog jednostavnosti i performansi.
Sa cenom nase struje voznja skoro dz.

Jos kad bi ostali poceli da proizvede pa da cene padnu...

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.

Zoran

pre 9 godina

Opet ne znamo koliko kilometra prelazi sa 20 minuta punjenja. Milion karakteristika elektricnih automobila ce da cujete, tekst od 5 strana, ali koliko se puni i koliko prelazi sa tim punjenjem mnogo, mnogo retko.

Neka hvala.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

" i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije"

Dobro da si im ti rekao, oni se toga nisu setili.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

@igor gavran Nije bas tako kako si napisao. Tramvaji se napajaju jednosmernom strujom. Stanice za napajanje pretvaraju naizmenicnu struju u jednosmernu i zaista nisu reverzibilne, ali to nije ni bitno jer tramvaj skoro nikada nije jedini na mrezi, pa energiju koju vraca tramvaj koji koci koristi neki drugi tramvaj. Ali tramvaj i dalje mora da ima otpornike za kocenje za situacije kada ima malo tramvaja na mrezi (nocni rezim npr.) pa vracanje energije ne bi funkcionisalo. Ovo sve funkcionise samo na tramvajima koji imaju elektronsku regulaciju, oni stari su imali regulaciju preko promenljivih otpornika. Pretpostavljam da su sada i oni prepravljeni da rade elektronski. Elektronika koja ume da vraca struju u mrezu nije znacajno slozenija od one koja ne ume da vraca struju u mrezu.

Equilibrium

pre 9 godina

Mnogo sam više pristalica BMWa i8, posebno dok nema razvijene mreže za Teslu. Troši 3 L, a u gradu ima dosta autonomije na električni pogon da nikada ne upalite benzinski.

tomy

pre 9 godina

Izdvojio bi ono sto je rekao da mu nedostaje sto je imao u volvou.Cist dokaz da se vozaci prave debilima ubacivajuci previse nepotrebnih gluposti,primer sistem detektovanja prepreka i kocenja i slicne stvari.

dzo

pre 9 godina

(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50

Da bi napunili pune batrije ba modelu Tesla S 85 ,potrosicete otprilike 110kWh i sa punim "rezervoarom" cete moci da predjete oko 450-500km normalne voznje.
Da bi napunili pun "rezervoar" na obicnoj kucnoj uticnici bice vam potrebno oko 37 sati.
Da bi napunili pune baterije na njihovoj Supercharger stanici treba vam oko 1 sat.
Ako punite po jeftinoj tarifi u plavoj zoni ,znaci da vas 500km kosta oko 250 din.

Ako punite u skupoj tarifi u plavoj zoni, znaci da vas 500km kosta oko 1000 din.

Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.

zeljko

pre 9 godina

Tesla S:
Bolje karakteristike od BMW M5, kada Tesla instalira punjace u istocnoj evropi/zapadnom balkanu voznja zadzabe, punjenje kod kuce je cena KWH puta snaga punjaca puta vreme potroseno na punjenje, znemarljivo mala, instaliranjem solarnih panela za dzabe...treba li jos nesto? Samo me cudi da jos nema dilera za zapadni balkan. Eto kupaca ocigledno ima.

skroz

pre 9 godina

da pojasnim nekima...
-ovaj automobil ima regerativno kočenje tj punjenje baterije kada se pusti papučica gasa ili još bolje kada ste na nizbrdici
-punjenje baterije na teslinim superpunjačima je besplatno doživotno!!!
-garancija na bateriju je 100 000 km
-u istočne zemlje Evrope tipa Srbija, Bugarska, Srbija, Ukrajina pa čak i Rusija itd. Tesla neće otvoriti zvaničan servis i salon pre 2020 god. jer nam je putna infrasreuktura KATASTROFALNA, a ovaj auto nije baš za vožnju preko rupe sa 80km/h.
- još važnije domet je 400-450 km...
a za ostalo, pa brate mili imate net.

struja ftw

pre 9 godina

Mislim da ovo nije prvi, jer sam ih u Hr već nekoliko vidio, bilo bi dobro da provjerite,
Pozdrav iz bogate HR
(Hrvat, 30. jun 2014 13:33)
To kazi Tportalu.hr posto je vest njihova.

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.
(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50)
U plavoj zoni, 200din u nizoj ili 800din u visoj tarifi

igor gavran

pre 9 godina

@Ja

Vozovi i tramvaji koce motorom, ali se ta energija najcesce ne vraca u mrezu vec se disipira na otporniku za kocenje. Tramvaji su na jednosmernoj struji, kroz ispravljac se ne moze nista vratiti u mrezu bez skupog invertora, i ovako se stalno kvare jos da imaju i tu skalameriju ne bi bilo dobro. Za naizmenicnu vucu (vozovi) je slicna prica, mnogi ne rade na 50 Hz pa se ne moze bez skupog invertora vratiti u mrezu, i problem je kada invertor izgori bezbednost, jer kocenje prestaje. Elektricna vuca je i dalje jako jednostavna, bez previse elektronike jer se pokazalo u praksi da je tako najpouzdanije, tranzistori, tiristori i ostale komponente se kvare mnogo vise od otpornika a i mnogo su skuplje. Za siromasne zemlje poput nase sto prostije to bolje.

A1

pre 9 godina

auto je kupljen na firmu, dobili su državne poticaje 350.000 kn ili 50.000 Eur-a
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/320402/Doznajte-kako-dobiti-novac-od-drzave-za-eko-vozilo.html
bogata hr

Z

pre 9 godina

Naravno da tipa ne interesuje ni baterija, ni ni gde može da je puni, ni koliko može da pređe, ni održavanje, ni cena. Bitna je samoreklama, i da se o njemu piše.
Pozdrav iz siromašne SR.

Pera

pre 9 godina

@Z Pa ako je 85kW, kao sto pise, onda to kosta 85 X 5.412 = 460 RSD + PDV= 552 dinara. S time napravi oko 350-400 km. Za 552 dinara mozemo da kupimo oko 3.5 litara goriva i sa najstedljivijim autom napravimo 70 km.

Driver

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.

Ni rodjeni jezik ne znas pa sumLJas, ali bitno da si svetski strucnjak za elektricne automobile...

БГ

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.
Власнику желим да пређе што више километара и да ужива у вожњи.

Такође једно запажање које власник хвали, а мнеи по мало и није рационалан. Односи се на велики екран преко чега се све контролише. У току вожње да ви брљате по менију да би наместили климу је по мени више минус неги плус. Мада је све то субјективни осећај шта се коме више свиђа.

Мали градски ауто који би имао електрични погон и који би се преко ноћи пунио био би прави погодак.

П.С Како би се код нас регистровао овакв ауто? Можда по блок тарифама, агажованој снази?

Ja

pre 9 godina

Dobar je Tesla ali cena je jos uvek visoka, i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije

mille grobar

pre 9 godina

Prvi komentari ce biti smaracki,tipa-covek je srbin i bla,bla,kladim se...pa sta i da jeste? Inace,super je prica,onako "iz prve ruke",subjektivni ugao...

Neko tamo peva

pre 9 godina

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.

Driver

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.

Ni rodjeni jezik ne znas pa sumLJas, ali bitno da si svetski strucnjak za elektricne automobile...

Pera

pre 9 godina

@Z Pa ako je 85kW, kao sto pise, onda to kosta 85 X 5.412 = 460 RSD + PDV= 552 dinara. S time napravi oko 350-400 km. Za 552 dinara mozemo da kupimo oko 3.5 litara goriva i sa najstedljivijim autom napravimo 70 km.

skroz

pre 9 godina

da pojasnim nekima...
-ovaj automobil ima regerativno kočenje tj punjenje baterije kada se pusti papučica gasa ili još bolje kada ste na nizbrdici
-punjenje baterije na teslinim superpunjačima je besplatno doživotno!!!
-garancija na bateriju je 100 000 km
-u istočne zemlje Evrope tipa Srbija, Bugarska, Srbija, Ukrajina pa čak i Rusija itd. Tesla neće otvoriti zvaničan servis i salon pre 2020 god. jer nam je putna infrasreuktura KATASTROFALNA, a ovaj auto nije baš za vožnju preko rupe sa 80km/h.
- još važnije domet je 400-450 km...
a za ostalo, pa brate mili imate net.

mille grobar

pre 9 godina

Prvi komentari ce biti smaracki,tipa-covek je srbin i bla,bla,kladim se...pa sta i da jeste? Inace,super je prica,onako "iz prve ruke",subjektivni ugao...

dzo

pre 9 godina

(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50

Da bi napunili pune batrije ba modelu Tesla S 85 ,potrosicete otprilike 110kWh i sa punim "rezervoarom" cete moci da predjete oko 450-500km normalne voznje.
Da bi napunili pun "rezervoar" na obicnoj kucnoj uticnici bice vam potrebno oko 37 sati.
Da bi napunili pune baterije na njihovoj Supercharger stanici treba vam oko 1 sat.
Ako punite po jeftinoj tarifi u plavoj zoni ,znaci da vas 500km kosta oko 250 din.

Ako punite u skupoj tarifi u plavoj zoni, znaci da vas 500km kosta oko 1000 din.

Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.

Neko tamo peva

pre 9 godina

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.

zeljko

pre 9 godina

Tesla S:
Bolje karakteristike od BMW M5, kada Tesla instalira punjace u istocnoj evropi/zapadnom balkanu voznja zadzabe, punjenje kod kuce je cena KWH puta snaga punjaca puta vreme potroseno na punjenje, znemarljivo mala, instaliranjem solarnih panela za dzabe...treba li jos nesto? Samo me cudi da jos nema dilera za zapadni balkan. Eto kupaca ocigledno ima.

A1

pre 9 godina

auto je kupljen na firmu, dobili su državne poticaje 350.000 kn ili 50.000 Eur-a
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/320402/Doznajte-kako-dobiti-novac-od-drzave-za-eko-vozilo.html
bogata hr

mc

pre 9 godina

Video sam ih u salonu u hjustonu, jedan izlozen samo sa sasijom. Imate dva prtljažnika prednji i zadnji. Meni se izgled ne svidja ali je odlican zbog jednostavnosti i performansi.
Sa cenom nase struje voznja skoro dz.

Jos kad bi ostali poceli da proizvede pa da cene padnu...

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

" i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije"

Dobro da si im ti rekao, oni se toga nisu setili.

Ja

pre 9 godina

Dobar je Tesla ali cena je jos uvek visoka, i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije

igor gavran

pre 9 godina

@Ja

Vozovi i tramvaji koce motorom, ali se ta energija najcesce ne vraca u mrezu vec se disipira na otporniku za kocenje. Tramvaji su na jednosmernoj struji, kroz ispravljac se ne moze nista vratiti u mrezu bez skupog invertora, i ovako se stalno kvare jos da imaju i tu skalameriju ne bi bilo dobro. Za naizmenicnu vucu (vozovi) je slicna prica, mnogi ne rade na 50 Hz pa se ne moze bez skupog invertora vratiti u mrezu, i problem je kada invertor izgori bezbednost, jer kocenje prestaje. Elektricna vuca je i dalje jako jednostavna, bez previse elektronike jer se pokazalo u praksi da je tako najpouzdanije, tranzistori, tiristori i ostale komponente se kvare mnogo vise od otpornika a i mnogo su skuplje. Za siromasne zemlje poput nase sto prostije to bolje.

struja ftw

pre 9 godina

Mislim da ovo nije prvi, jer sam ih u Hr već nekoliko vidio, bilo bi dobro da provjerite,
Pozdrav iz bogate HR
(Hrvat, 30. jun 2014 13:33)
To kazi Tportalu.hr posto je vest njihova.

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.
(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50)
U plavoj zoni, 200din u nizoj ili 800din u visoj tarifi

Z

pre 9 godina

Naravno da tipa ne interesuje ni baterija, ni ni gde može da je puni, ni koliko može da pređe, ni održavanje, ni cena. Bitna je samoreklama, i da se o njemu piše.
Pozdrav iz siromašne SR.

Laki

pre 9 godina

Vozio sam u Holandiji vise elektricnih automobila. Leaf, Fluance, Smart. Voze savrseno. Leaf je superioran sto se voznje tice. Benzinci i dizelasi su potpuno prevazidjeni. Izumeli su baterije sa kojima moze u cugu da se predje 1000 km. Jos ih ne ugradjuju ali na to necemo jos dugo da cekamo.

БГ

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.
Власнику желим да пређе што више километара и да ужива у вожњи.

Такође једно запажање које власник хвали, а мнеи по мало и није рационалан. Односи се на велики екран преко чега се све контролише. У току вожње да ви брљате по менију да би наместили климу је по мени више минус неги плус. Мада је све то субјективни осећај шта се коме више свиђа.

Мали градски ауто који би имао електрични погон и који би се преко ноћи пунио био би прави погодак.

П.С Како би се код нас регистровао овакв ауто? Можда по блок тарифама, агажованој снази?

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.

tomy

pre 9 godina

Izdvojio bi ono sto je rekao da mu nedostaje sto je imao u volvou.Cist dokaz da se vozaci prave debilima ubacivajuci previse nepotrebnih gluposti,primer sistem detektovanja prepreka i kocenja i slicne stvari.

pjer

pre 9 godina

"...ako baš moram do Dubrovnika autom i u žurbi sam, onda neću ići Teslom, barem dok ne postave dva superpunjača - jedan pre i jedan posle Splita."

Postoji vec jedan supercharger u tematskom parku Nikola Tesla u Smiljanu. To je taman na pola puta ZG-ST. http://www.vecernji.hr/automobili/elektricni-automobil-tesla-stigao-u-smiljan-609345/multimedia/p1

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

@igor gavran Nije bas tako kako si napisao. Tramvaji se napajaju jednosmernom strujom. Stanice za napajanje pretvaraju naizmenicnu struju u jednosmernu i zaista nisu reverzibilne, ali to nije ni bitno jer tramvaj skoro nikada nije jedini na mrezi, pa energiju koju vraca tramvaj koji koci koristi neki drugi tramvaj. Ali tramvaj i dalje mora da ima otpornike za kocenje za situacije kada ima malo tramvaja na mrezi (nocni rezim npr.) pa vracanje energije ne bi funkcionisalo. Ovo sve funkcionise samo na tramvajima koji imaju elektronsku regulaciju, oni stari su imali regulaciju preko promenljivih otpornika. Pretpostavljam da su sada i oni prepravljeni da rade elektronski. Elektronika koja ume da vraca struju u mrezu nije znacajno slozenija od one koja ne ume da vraca struju u mrezu.

Equilibrium

pre 9 godina

Mnogo sam više pristalica BMWa i8, posebno dok nema razvijene mreže za Teslu. Troši 3 L, a u gradu ima dosta autonomije na električni pogon da nikada ne upalite benzinski.

Miodrag

pre 9 godina

Kako posle da objasnim silikonskoj plavusi da ne mozemo na more ovim automobilom jer do Budve ima malo vise nego sto baterija doseze? Kako to mislite 80.000 evra a nema zatamnjena stakla i dupli hromirani auspuh? I gde je tu turbo?? :D

Salu na stranu, ovo je prelep automobil koji treba da se razume. Kapiram da ce ljudi iz IT sektora da obozavaju ovo za sluzbeni auto :)

Igor

pre 9 godina

@(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.


Nije dzabe besplatno. Tu je stvar vrlo prosta, brzo punjenje baterije zahteva ogromnu struju punjenja a velika struja stvara i visoku temperaturu ns bateriji. A svi znamo kako temperatura utice na litijum jonske baterije. Konstantnim brzim punjenjem bateriji se znatno skracuje vek baterije (5-7 puta) pa cete vrlo brzo po isteku garancije na bateriju morate da kupite drugu. Nisu oni budale, preracunali se oni po tom pitanju.
Ovde je najpametnije bateriju puniti nocu, na klasicnoj trofaznoj uticnici, s tim da mislim da je realnija racunica za crvenu a ne plavu tarifu.
Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele. To bi dosta povecalo domet vozila jer bi baterija bila celog dana na punjacu bilo da se vozi ili ne.

murgan

pre 9 godina

@muamua
Praviš dobru kilometražu - 80.000.
Recimo da 200 dana godišnje svakod dana pređeš 400 km, što je i radijus Tesle.
Prema @Dzo punivši na skuploj tarifi izaćićete 1.000 din za 500 km, ili 200 din za 100 km, ili 160.000 din za tvojih 80.000 km godišnje - 2 din/km.
A ti nama kaži koliko godišnje potrošiš na gorivo - cenim jedno 1.000.000 dinara.

matematika

pre 9 godina

@Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele

Krov ima povrsinu od, recimo 2 m2. Efikasnost solarnih panela je oko 20% u najboljem slucaju. S obzirom da auto ne stoji uvek pod najboljim uglom, to bi dalo u najboljem slucaju nekih 200W snage po m2. Tako da bi auto uspeo da se napuni za 12h sunca za 12hx0.2Kwh = 2.4kWh. A njegova baterija je 85kWh. A sa 2.4 kWh bi presao u najboljem slucaju desetak kilometara.

Zoran

pre 9 godina

Opet ne znamo koliko kilometra prelazi sa 20 minuta punjenja. Milion karakteristika elektricnih automobila ce da cujete, tekst od 5 strana, ali koliko se puni i koliko prelazi sa tim punjenjem mnogo, mnogo retko.

Neka hvala.

mason iz naftnog lobija

pre 9 godina

Cek sta?? Mol...ali..? Uf. Ali.. kako nismo uspeli da ih blokiramo, otkupimo patent i zakljucamo ga ili likvidiramo izumitelja nije mi jasno. Pa radimo to vec 50 godina, to zna svaki srpski komentator. Nista, bar nam ostaje farmaceutska industrija.

Pera

pre 9 godina

@Replay 5.412 dinara nije cena jeftine tarife vec skupe, zelene tarife. Cena jeftine zelene tarife je 1.353 dinara za kW, a jeftine plave tarife je 2.030 dinara. Naravno bez PDVa.

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
[link]
(Dzo, 1. jul 2014 12:13)
Kod mene je monofazna 220V/16A, ali nema veze... Klasicna uticnica je i trofazna (zasto bi neko ko nije mazohista koristio monofaznu pored trofazne?) a tada je vreme punjenja 9-10h.

Dzo

pre 9 godina

Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.
(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
http://www.teslamotors.com/en_EU/charging#/calculator

БГ

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.
Власнику желим да пређе што више километара и да ужива у вожњи.

Такође једно запажање које власник хвали, а мнеи по мало и није рационалан. Односи се на велики екран преко чега се све контролише. У току вожње да ви брљате по менију да би наместили климу је по мени више минус неги плус. Мада је све то субјективни осећај шта се коме више свиђа.

Мали градски ауто који би имао електрични погон и који би се преко ноћи пунио био би прави погодак.

П.С Како би се код нас регистровао овакв ауто? Можда по блок тарифама, агажованој снази?

Z

pre 9 godina

Naravno da tipa ne interesuje ni baterija, ni ni gde može da je puni, ni koliko može da pređe, ni održavanje, ni cena. Bitna je samoreklama, i da se o njemu piše.
Pozdrav iz siromašne SR.

tomy

pre 9 godina

Izdvojio bi ono sto je rekao da mu nedostaje sto je imao u volvou.Cist dokaz da se vozaci prave debilima ubacivajuci previse nepotrebnih gluposti,primer sistem detektovanja prepreka i kocenja i slicne stvari.

Equilibrium

pre 9 godina

Mnogo sam više pristalica BMWa i8, posebno dok nema razvijene mreže za Teslu. Troši 3 L, a u gradu ima dosta autonomije na električni pogon da nikada ne upalite benzinski.

Ja

pre 9 godina

Dobar je Tesla ali cena je jos uvek visoka, i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije

Zoran

pre 9 godina

Opet ne znamo koliko kilometra prelazi sa 20 minuta punjenja. Milion karakteristika elektricnih automobila ce da cujete, tekst od 5 strana, ali koliko se puni i koliko prelazi sa tim punjenjem mnogo, mnogo retko.

Neka hvala.

Driver

pre 9 godina

Као што не верујем у потрошљу горива коју дају произвођачи тако сумљам и у домет који се може прећи овим аутом са пуном батеријом.
Такође сумљам и у капцитет батерије који ће сигурно да опадне после 3 године. Било би добро да нисам у праву по овим питањима.

Ni rodjeni jezik ne znas pa sumLJas, ali bitno da si svetski strucnjak za elektricne automobile...

mille grobar

pre 9 godina

Prvi komentari ce biti smaracki,tipa-covek je srbin i bla,bla,kladim se...pa sta i da jeste? Inace,super je prica,onako "iz prve ruke",subjektivni ugao...

zeljko

pre 9 godina

Tesla S:
Bolje karakteristike od BMW M5, kada Tesla instalira punjace u istocnoj evropi/zapadnom balkanu voznja zadzabe, punjenje kod kuce je cena KWH puta snaga punjaca puta vreme potroseno na punjenje, znemarljivo mala, instaliranjem solarnih panela za dzabe...treba li jos nesto? Samo me cudi da jos nema dilera za zapadni balkan. Eto kupaca ocigledno ima.

skroz

pre 9 godina

da pojasnim nekima...
-ovaj automobil ima regerativno kočenje tj punjenje baterije kada se pusti papučica gasa ili još bolje kada ste na nizbrdici
-punjenje baterije na teslinim superpunjačima je besplatno doživotno!!!
-garancija na bateriju je 100 000 km
-u istočne zemlje Evrope tipa Srbija, Bugarska, Srbija, Ukrajina pa čak i Rusija itd. Tesla neće otvoriti zvaničan servis i salon pre 2020 god. jer nam je putna infrasreuktura KATASTROFALNA, a ovaj auto nije baš za vožnju preko rupe sa 80km/h.
- još važnije domet je 400-450 km...
a za ostalo, pa brate mili imate net.

dzo

pre 9 godina

(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50

Da bi napunili pune batrije ba modelu Tesla S 85 ,potrosicete otprilike 110kWh i sa punim "rezervoarom" cete moci da predjete oko 450-500km normalne voznje.
Da bi napunili pun "rezervoar" na obicnoj kucnoj uticnici bice vam potrebno oko 37 sati.
Da bi napunili pune baterije na njihovoj Supercharger stanici treba vam oko 1 sat.
Ako punite po jeftinoj tarifi u plavoj zoni ,znaci da vas 500km kosta oko 250 din.

Ako punite u skupoj tarifi u plavoj zoni, znaci da vas 500km kosta oko 1000 din.

Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.

Neko tamo peva

pre 9 godina

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.

mason iz naftnog lobija

pre 9 godina

Cek sta?? Mol...ali..? Uf. Ali.. kako nismo uspeli da ih blokiramo, otkupimo patent i zakljucamo ga ili likvidiramo izumitelja nije mi jasno. Pa radimo to vec 50 godina, to zna svaki srpski komentator. Nista, bar nam ostaje farmaceutska industrija.

igor gavran

pre 9 godina

@Ja

Vozovi i tramvaji koce motorom, ali se ta energija najcesce ne vraca u mrezu vec se disipira na otporniku za kocenje. Tramvaji su na jednosmernoj struji, kroz ispravljac se ne moze nista vratiti u mrezu bez skupog invertora, i ovako se stalno kvare jos da imaju i tu skalameriju ne bi bilo dobro. Za naizmenicnu vucu (vozovi) je slicna prica, mnogi ne rade na 50 Hz pa se ne moze bez skupog invertora vratiti u mrezu, i problem je kada invertor izgori bezbednost, jer kocenje prestaje. Elektricna vuca je i dalje jako jednostavna, bez previse elektronike jer se pokazalo u praksi da je tako najpouzdanije, tranzistori, tiristori i ostale komponente se kvare mnogo vise od otpornika a i mnogo su skuplje. Za siromasne zemlje poput nase sto prostije to bolje.

A1

pre 9 godina

auto je kupljen na firmu, dobili su državne poticaje 350.000 kn ili 50.000 Eur-a
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/320402/Doznajte-kako-dobiti-novac-od-drzave-za-eko-vozilo.html
bogata hr

Pera

pre 9 godina

@Z Pa ako je 85kW, kao sto pise, onda to kosta 85 X 5.412 = 460 RSD + PDV= 552 dinara. S time napravi oko 350-400 km. Za 552 dinara mozemo da kupimo oko 3.5 litara goriva i sa najstedljivijim autom napravimo 70 km.

mc

pre 9 godina

Video sam ih u salonu u hjustonu, jedan izlozen samo sa sasijom. Imate dva prtljažnika prednji i zadnji. Meni se izgled ne svidja ali je odlican zbog jednostavnosti i performansi.
Sa cenom nase struje voznja skoro dz.

Jos kad bi ostali poceli da proizvede pa da cene padnu...

Laki

pre 9 godina

Vozio sam u Holandiji vise elektricnih automobila. Leaf, Fluance, Smart. Voze savrseno. Leaf je superioran sto se voznje tice. Benzinci i dizelasi su potpuno prevazidjeni. Izumeli su baterije sa kojima moze u cugu da se predje 1000 km. Jos ih ne ugradjuju ali na to necemo jos dugo da cekamo.

Igor

pre 9 godina

@(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Ako punite na njihovim Supercharger stanicama,punjenje je brzo i besplatno.


Nije dzabe besplatno. Tu je stvar vrlo prosta, brzo punjenje baterije zahteva ogromnu struju punjenja a velika struja stvara i visoku temperaturu ns bateriji. A svi znamo kako temperatura utice na litijum jonske baterije. Konstantnim brzim punjenjem bateriji se znatno skracuje vek baterije (5-7 puta) pa cete vrlo brzo po isteku garancije na bateriju morate da kupite drugu. Nisu oni budale, preracunali se oni po tom pitanju.
Ovde je najpametnije bateriju puniti nocu, na klasicnoj trofaznoj uticnici, s tim da mislim da je realnija racunica za crvenu a ne plavu tarifu.
Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele. To bi dosta povecalo domet vozila jer bi baterija bila celog dana na punjacu bilo da se vozi ili ne.

struja ftw

pre 9 godina

Mislim da ovo nije prvi, jer sam ih u Hr već nekoliko vidio, bilo bi dobro da provjerite,
Pozdrav iz bogate HR
(Hrvat, 30. jun 2014 13:33)
To kazi Tportalu.hr posto je vest njihova.

Interesuje me koliko košta jedno punjenje ovog automobila. Ako neko zna da sračuna bilo bi interesantno čuti. Koliko sam računao troši isto koliko i malo štedljiviji auto ali možda grešim. U principu jeftinije je održavanje sigurno. Nema ulja, filtera, auspuha i gomile drugih delova. Pretpostavljam da su solarni punjači moguća opcija za budućnost? To bi bila prava stvar.
(Neko tamo peva, 30. jun 2014 13:50)
U plavoj zoni, 200din u nizoj ili 800din u visoj tarifi

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzo, 30. jun 2014 15:19)
Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.

pjer

pre 9 godina

"...ako baš moram do Dubrovnika autom i u žurbi sam, onda neću ići Teslom, barem dok ne postave dva superpunjača - jedan pre i jedan posle Splita."

Postoji vec jedan supercharger u tematskom parku Nikola Tesla u Smiljanu. To je taman na pola puta ZG-ST. http://www.vecernji.hr/automobili/elektricni-automobil-tesla-stigao-u-smiljan-609345/multimedia/p1

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

" i trebali bi da poboboljsaju trajanje baterija npr. kao voz da koci motorom tako postaje generator i ustedi 10% energije"

Dobro da si im ti rekao, oni se toga nisu setili.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 9 godina

@igor gavran Nije bas tako kako si napisao. Tramvaji se napajaju jednosmernom strujom. Stanice za napajanje pretvaraju naizmenicnu struju u jednosmernu i zaista nisu reverzibilne, ali to nije ni bitno jer tramvaj skoro nikada nije jedini na mrezi, pa energiju koju vraca tramvaj koji koci koristi neki drugi tramvaj. Ali tramvaj i dalje mora da ima otpornike za kocenje za situacije kada ima malo tramvaja na mrezi (nocni rezim npr.) pa vracanje energije ne bi funkcionisalo. Ovo sve funkcionise samo na tramvajima koji imaju elektronsku regulaciju, oni stari su imali regulaciju preko promenljivih otpornika. Pretpostavljam da su sada i oni prepravljeni da rade elektronski. Elektronika koja ume da vraca struju u mrezu nije znacajno slozenija od one koja ne ume da vraca struju u mrezu.

Pera

pre 9 godina

@Replay 5.412 dinara nije cena jeftine tarife vec skupe, zelene tarife. Cena jeftine zelene tarife je 1.353 dinara za kW, a jeftine plave tarife je 2.030 dinara. Naravno bez PDVa.

Dzo

pre 9 godina

Nije 37 sati preko kucne uticnice vec 9-10h (10kW/h). I nece se potrositi 110kWh vec 95-100kWh.
Mada u svakom slucaju dzabe.
(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
http://www.teslamotors.com/en_EU/charging#/calculator

Miodrag

pre 9 godina

Kako posle da objasnim silikonskoj plavusi da ne mozemo na more ovim automobilom jer do Budve ima malo vise nego sto baterija doseze? Kako to mislite 80.000 evra a nema zatamnjena stakla i dupli hromirani auspuh? I gde je tu turbo?? :D

Salu na stranu, ovo je prelep automobil koji treba da se razume. Kapiram da ce ljudi iz IT sektora da obozavaju ovo za sluzbeni auto :)

murgan

pre 9 godina

@muamua
Praviš dobru kilometražu - 80.000.
Recimo da 200 dana godišnje svakod dana pređeš 400 km, što je i radijus Tesle.
Prema @Dzo punivši na skuploj tarifi izaćićete 1.000 din za 500 km, ili 200 din za 100 km, ili 160.000 din za tvojih 80.000 km godišnje - 2 din/km.
A ti nama kaži koliko godišnje potrošiš na gorivo - cenim jedno 1.000.000 dinara.

matematika

pre 9 godina

@Jedino mi nije jasno zasto na krovu tesle nisu instalirali solarne panele

Krov ima povrsinu od, recimo 2 m2. Efikasnost solarnih panela je oko 20% u najboljem slucaju. S obzirom da auto ne stoji uvek pod najboljim uglom, to bi dalo u najboljem slucaju nekih 200W snage po m2. Tako da bi auto uspeo da se napuni za 12h sunca za 12hx0.2Kwh = 2.4kWh. A njegova baterija je 85kWh. A sa 2.4 kWh bi presao u najboljem slucaju desetak kilometara.

dzab dzabe

pre 9 godina

(dzab dzabe, 30. jun 2014 17:56)
Evo kalkulator pa racunajte, ja sam pricao o klasicnoj monofaznoj uticnici 230V/13A
[link]
(Dzo, 1. jul 2014 12:13)
Kod mene je monofazna 220V/16A, ali nema veze... Klasicna uticnica je i trofazna (zasto bi neko ko nije mazohista koristio monofaznu pored trofazne?) a tada je vreme punjenja 9-10h.