Četvrtak, 12.07.2012.

21:41

40 godina Zastave 101

Izvor: B92

40 godina Zastave 101 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Dacha

pre 7 godina

Cale je vozio Specijala,mislim da je bio '75. godiste,stariji od mene godinu.Bio je bele boje,malo nasminkan,nekakve sare po zadnjim svetlima,zatamljene stopaljke,pa hromiran izduv sa dve cevi,a i imao je sirenu koja imitira kravu kad muce.Nije bilo coveka koji se nije okretao za njim.Beogra-Bar svake godine bez problema,cesto i dva puta godisnje.A onda je '92 otisao za dvestotinjak maraka.Jos ga nisam prezalio.

Ivan

pre 8 godina

Kec I osmica su bili automobili. Danas ih svi potcenjuju I to samo zbog zastarelog dizajna. Yugo je bio odličan auto. Šta god bi izašlo iz Zastave, to bi išlo po nekoliko hiljada kilometara. Najbolji su bili oni iz 2008 sa modernom tablom iz Yuga Koral In-a. Fiat je super, ali domaće je domaće. Iskreno, ja bih zabranio prodaju Zastavinih I starih Opelovih automobila otpadima. Sada svi lupaju gluposti o nekoj reciklaži. J.bem vam tu modu. Zar je to hvala tim automobilima koji su nas godinama vozili I sa njima prolazili sve moguće terene. Kada god vidim da neko daje Zastavine ili stare automobile koji se ne proizvode na otpad dođe mi da bacim bombu na taj otpad. S.rem vam se u nove "pouzdane" automobile. Moja Askona ide već 32 godine I nebih je dao ni za jedan od ovih novih automobila. Kupio bih neki kao što su Insignija ili Golf 4, ali Askonu ne bih dao nizašta.

Marko Bg

pre 10 godina

Ma sve je u redu,bio je ok auto za svoje vreme,ali nikako ne mogu da shvatim retrovizor ! 40 godina prave taj auto,40 godina retrovizori na tom autu ne sluze nicemu,jer su tako lose postavljeni ,da se ne vidi bukvalno nista !

bič božiji

pre 10 godina

Prvi moj auto kec iz 1979 KOMFORT,jedna od prvih serija sa kockastim farovima! Sprdali smo se sa njim da još nije ni punoletan! Motor 'talijanski,bio sam prezadovoljan nisam ga dugo vozio,ali dinara nisam u njega uložio! Svima nama rođenim '70 prvi auto je bio kec,jugić! Sreći nije bilo kraja!

Milan

pre 11 godina

1979 godina.Posle Zastave 750 otac je kupio Zastavu 101 SC.tamno zelene boje.Dvogrli Weber i izduvna grana 4-2-1, integrisani nasloni za glavu na vozacevom i suvozacevom sedistu.Toliko mi se dopadao da sam cesto sedeo u njemu u garazi i samo slusao muziku.64 KS ni mnogo ni malo za automobil te tezine ali posle fice to je bio zmaj.Sa dvoje putnika vozio se savim solidno ali sa cetvoro u kolima to vec nije bilo to.Ono sto je doslo na njemu a u startu je bilo dosta lose su gume Trayal T-5 koje smo brzo zamnenili Michelinkama.Dve T-5 i danas stoje kod oca u garazi kao suvenir.Prodali smo ga sa 100.000 km i od utrosenih delova za 6 godina secam se da smo promenili dva ramena, gibanj na zadnjem mostu i zadnji lonac.Kad sam ga prodavao covek me je pitao da li si ga drzao na tavanu kada ovako izgleda.1985 smo kupili novog GTL i svi konstatovali da je prethodni kec bio mnogo bolji automobil od tog 101 GTL-a.I tu je sva prica sa Zastavom zavrsena.Ako posle 6 godina i na stotine hiljada proizvedenih keceva napravite losije vozilo sta dalje da pricamo.
U svakom slucaju 101 je automobil zasluzan za motorizaciju mnogih gradjana Yugoslavije i kao takvog ga se treba secati a to sto su ga pravili i 2007 to je vec tragedija nase zemlje povezana sa svim drugim propastima koje su nas zadesile.

Kec

pre 11 godina

1971. godiste, talijanski motor, Weber karburator, leptir prozorcici, polica iza zadnjeg sedista fiksna, sedista prednja bez podesavanja nagiba i naravno legendarna stvar - rucni gas!!!

marko

pre 11 godina

Zastava 101 je nastala na osnovi Fiata 128 koji je bio europski automobil godine 1969. Spaček i Buba su nedvojbeno poznati u svijetu automobila, ali uspoređivati ih sa Zastavom 101 nema osnove, upravo zato jer je Zastava 101 neusporedivo bolji automobil. Praktičnija karoserija, jači motor, ovjes, komfor itd.

Uzrok i posledica

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!
(Застава, 12. jul 2012 16:28)

Nista se nije dogodilo, zato je Zastava i propala. Proizvodili su iste modele desetlecima i to u veoma losem kvalitetu. Ne moze jedan auto da se pravi 50 godina, osim ako je Buba ili Spacek, a 101 to nije bio.

Siniša Bosanac

pre 11 godina

Prema njemačkom Auto Bild 35/1990 Yugo Cabrio se pokazao boljim od Opel Corse cabrio i pugeota 205 Cabrio na testu.
Ovo je moj Yugo cabrio za američko tržište.
http://i54.tinypic.com/2h3x5bl.jpg

Sinisa Bosanac

pre 11 godina

Samo bih dodao da su modeli Zastave za američko tržište Yugo GV plus imali automatik mjenjač i klimu. http://images.forum-auto.com/mesimages/306279/3.5.jpg vidi se na slici automatik mjenjač.
Yugo je imao klimu od 1986 GV model
http://automoto-portal.hr/img/tekstovi/Yugo_GV_Sport_04.jpg

Ovo je moj Yugo Cabrio za američko tržište, 1,3 EFI i el krov iz 1991 godine u ono vrijeme to je bio auto u korak s vremenom.
http://www.flickr.com/photos/53316418@N06/4923284449/

Moj drugi Yugo je prešao 208 000km bez otvaranja motora, prvi vlasnik.
Uz Alfu 159 i VW golfa IV rado vozim svoj Yugo Cabrio i Yugo Koral koji sam vozio 5g dok sam studirao i putovao s njim. Nikad me nije ostavio na cesti.

Misko

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se pojedincima koji verovatmo nikada nisu seli u keca a kamoli da su bili vlasnici. I to vreme 1981 godine Zastava 101 confort je bio klasa sadasnjeg Golfa Fokusa Megana a vozili su se i Mercedes 123, Opel rekord, Pezo 505 Reno 18 ali kod nas je vozena Zastava 101, 750 fica, Lada 1200, zastava 1300, popilarni tristac koji su se kupovali na kredit. U to vreme retko koji auto je imao dodatnu opremu a klima je bila san snova. Za nase tadasnje uslove to je bio auto snova o nemojte kudito auto ako ga niste imali.

phreak

pre 11 godina

Ćale je imao 101 Special... najljuća guja na parkingu. Redovno je drao sve nemačke turiste po našim putevima. Još se sećam onih felni koje su nam tada izgledale kao svetsko čudo.

Aca Znalac

pre 11 godina

Evo šta je sve Srbija proizvodila. Svetske brendove i nije se hvalila, a sada cgmanovi rasturaju ovo malo blaga što srbi imaju.

DC

pre 11 godina

@Bojketa:
Renault 16, koji se pojavio 1965-e je bio prvi veci auto u hatchback varijanti i medju prvima tih dimenzija sa prednjom vucom. Koncepcijski, u smislu da je motor postavljen napred uzduzno a menjac ispred motora, R16 je sledio Citroen DS ('Ajkula') koja se pojavila 10god ranije. Isti mehanicki lay-out je koristila i popularna Cetvorka te prva generacija Petice. Iako je 16 bio izuzetan i vrlo napredan auto za svoje vreme, predstavljao je slepu ulicu za Renault. Cinjenica je da vise niko ne pravi auto konfigurisan na ovaj nacin, cak i danasnji predak 16-ice - Laguna koristi sablon sa 'keca'. Takodje motori u R16 su sa bregastom u bloku - davno prevazidjeno resenje.
Simca 1100 se pojavila 1967.-e godine. Za razliku od Peugeot-a, Simca ignorisea Issigonisov-o resenje menjaca u karteru motora i kao Giacosa u Fijatu, nudi menjac u ravni sa motorom, oba smestena popreko, pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina. Zasto danas ipak kazemo da je 'kec' preteca svih modernih hatchback auta a ne Simca? Zato sto je Simca kao i R16 primenila neka cul-de-sac resenja. Naime, iako Simca razvija nov motor za 1100 ostaje pri bregastoj u bloku, dok ogibljenje napred dupla A ramena, nazad uzduzna sa torzionim sipkama su danas zaboravljen koncept. Sa druge strane, Simca 1100 je pre 'keca' imala vec naveden popreko postavljen motor sa menjacom u liniji u poluosovinama nejednake duzine, disk kocnice napred i nazubljenu letvu za upravljanje. Nastavak sledi...

Застава

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!

DC

pre 11 godina

Pre Simce 1100, 1964-e se pojavio jedan drugi revolucionarni auto, velikim delom nepoznat - Autobianchi Primula. Dante Giacosa, kao sto sam vec napisao u jednom postu nize, se dugo igrao zamisli o prednjem pogonu i popreko postavljenom motoru ali Fijat nije imao hrabrosti da se upusti u taj projekat. Tako je Giacosa svoja avantgardna resenja primenio u Autobianchi (koji je pripadao Fijatu) kako bi ubedio management u ispravnost koncepta. Pininfarina-dizajnirana Primula je zapravo prvi auto sa menjacem u ravni sa motorom, oba smestena popreko a pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina a posedovala je i nazubljenu letvu za upravljanje. Medjutim u nekim drugim aspektima Primula nije bila bas sasvim moderna: rucica menjaca uz volan i ogibljenje sa gibnjevima napred i krutom osovinom pozadi, te zastareo motor.
Sa druge strane nas 'kec' je auto koji se moze uzeti kao 'template'-sablon u svakom pogledu osim kvalitetu izrade za prakticno sve danasnje aute A, B, C a vecim delom i D segmenta: samonosiva dvovolumenska karoserija sa 3 ili 5 vrata, popreko postavljen motor sa bregastom u glavi, glava od alu legure a bregasta pokretana zupcastim kaisom, menjac u ravni sa motorom i poluosovinama nejednakih duzina, disk kocnice napred, upravljac sa nazubljenom letvom, MacPherson ogibljenje napred. Skoro sam citao o njemu u nekim Engleskim i Nemackim auto-medijima, i jedni i drugi su saglasni u vaznosti 'keca' kao preteci modernih auta koji se voze Evropskim putevima.

djole

pre 11 godina

210 000 km sa istim motorom, bez generalne; sa generalnom eto ide i dalje; sta sve nismo njime preneli, od traktorskih (zadnjih) guma do pecenja (komada vise); malo mu zavarili sasiju i eto ide i dalje, nisko osiguranje, ne trosi puno....a zimi, pewag lanci, pa tamo gde astre i mazde ostanu u snegu, stojadin kao dzip; ajd uzdravlje

tuga i jad

pre 11 godina

Ispade stojadin pored moskviča najbolji auto :D

Ja što znam ljude, stojadina voze oni koje je na to muka naterala i oni kojima služi za 'akanje na selu (to objašnjava sve)
To je jedan jako loš, nebezbedan i nepouzdan automobil čak i za vreme osamdesetih! To što ovde ljudi navode kao 'prednost' što se može popravljati ispred kapije, nije nikakva prednost već pokazuje koliko je taj automobil, a ja nisam majstor pa da popravljam i opravljam ispred kuće...
Imali smo dedinog stojadina kupljen nov 1982. godine i već posle par godina su krenuli problemi 'opravke ispred kuće i raznorazne muke koje su kulminirale korozijom! Posle toga je ćale kupio kikindskog kadeta koji je bio nedostižan za stojadina u svakom pogledu i u odnosu na njega izgledao kao auto star 30 a ne 5 godina...
Ne sumnjam da je sedamdesetih bio konkurentan ali već osamdesetih je prevaziđen, a činjenica da se proizvodio i ljudi kupovali novog do 2007. objašnjava našu nesreću...
Nikad im neću oprostiti ogromne carine i zabrane uvoza polovnjaka posle 2000. koje su bukvalno srozale naš vozni park na 'muzej automobila' da bi se održavao bolesnik na aparatima zvani zastava sa svojim praistorijskim a novim kršinama zvanim kec i jugo...
Da je zastava bila kao škoda pa i da razumem protekciju, ali nije bila ni blizu kao što je i naša država po svemu svetlosnim godinama iza češke...

sickandtired

pre 11 godina

Evo ga i moj ispred zgrade parkiran, 91 godište, četiri brzine, ulje k'o da i ne troši, na pravcu 130 bez problema... ma ne bih ga dao ni za golfa 2!!!

Aleksandar

pre 11 godina

Pored jugica koga sam opisao u njegovom predstavljanju,prvi auto u porodici je Zastava GTL.cini mi se 1983g,ili 1984g.Nije ni bitno,ja sam mladji,ali tata mi pricao kako je sa njom svake nedelje isao 2-3x do Pule,i to sve do 1992.A jos ovako koliko je vozena...ko zna koliko je presla,mada po njemu je presla oko 350 000.Danas eno je stoji u garazi,bez tockova i ako je pre 9g uradjena kompletna generalka,sad je kao nova,al jbg nema se para za registraciju.Stoji tamo i podseca tatu na lepa vremena.Ja sam inace iz Sapca pa vi vidite koliko ima do Pule.

svedok

pre 11 godina

Ćale je kupio Comforta 1980 godine, plaćen je 10.500.000,00 dinara. tablice na njemu TZ693-62, stizao je svugde.Ova verzija je imala i upaljač kao dodatnu opremu. Na more se išlo noću, kad upeče zvezda, otvoris sve prozore i ventilaciju,i normalno odmaras češće u kafanama. Kečeve su svi sami održavali (par ključeva, francuski ključ, čekić itd.) bili su dovoljni za održavanje. Obično je svaki kraj imao nekog svog majstora koji ih je održavao u svojoj garaži. Svaka popravka se pretvarala u razlog da se komšiluk okupi i da svoje mišljenje o kvaru. Onda bi neko predložio da se donese pivo i tako do uveče. Zbog tooga su često kečevi popravljani danima, ali se niko nije bunio. Danas će vam računar reći šta je sa vašim automobilom, a pivo ćete popiti kad dođete kući i ponovo sami sednete za računar.

Misa

pre 11 godina

1974. Oker boja,Fijatov motor, Weberov karburator,Mishelin gume,Grunding kasetofon... Benzin za DZ. Kupljen u Kragujevcu za kes od nastavnicke plate!

nessa974

pre 11 godina

eh koliko sam samo puta polomio naslon na suvozačevom sedištu... :) Zavari mastor Žile pa teraj opet u šumu! Kad sam ga kupio trošio je litar ulja na dvesta kilometara... Vozio sam ga 130,000 km i kad sam ga prodao i dalje je trošio litar ulja na 200 km! Grčka, Turska, Italija, Mađarska, Nemačka... Gde me sve nije odvezao... I nikad, ali NIKAD me nije ostavio na putu! 101 B iz 1978, godine... Neprežaljen...

hvale keca pa sednu u opel, vw, peugeot, renault...

pre 11 godina

boze me sacuvaj i sakloni...
95% hvali keca a da vas pitam koliko vas vozi keca danas?
verovatno apsolutna manjina!

ako je toliko "dobar", "kvalitetan", "pouzdan", "bezbedan" sto ga ne vozite??? (cast izuzecima) eno ima ih po oglasima, cak i one zombi verzije iz 2000tih...

i ja sam kao i mnogi od vas rano detinjstvo poceu u kecu, ali kada je cale uzeo askonu, kao da sam seo u svemirski brod secam se...

taj auto je bio dobar krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih, vec pojavom sredinom osamdesetih je bio zastareo i krsina u poredjenju sa tadasnjim novitetima srednje klase kao sto su suza, golf2, peugeot 309, itd...
uzasna sramota je sto ga je zastava proizvodila do 2008! eeej 20008???
to samo pokazuje nasu tehnolosku i obrazovnu zastarelost, auto koji je 1988. vec bio zastareo i prevazidjen mi smo proizvodili do 2008., stvarno smo tuga...

Dado

pre 11 godina

nema se sto podcjenjivati stojadin, za 70te i pocetkom 80tih to je sasvim bio solidan i moderan automobil, samo se sjecam da sam jedva cekao da stari zamijeni ficu za stojadina,mrzio sam ficu,s stojadinom pozajmljenim od strica smo isli na more, to je bila limuzina u odnosu na ficu, a ruku na srce nije puno bio ni losiji u voznji od golfa 1, u kvaliteti da, a ostalo je sve bilo stvar ukusa, i novcanika.
naravno kasnih 80tih i kasnije je smijesno raspravljati, dolaskom modernije dizajniranih automobila.

Zlatko

pre 11 godina

Pripadam mlađoj generaciji. Ovo za Kilimandžaro nisam znao. Kao ni to da su ga izvozili u Francusku i Nemačku. I za sve to skidam kapu. Ali to je bilo nekad. Ako je to nekad bilo vrhunsko ne može večno trajati. Kad samo pogledam gde je Oktavija sad a gde je Kec. I kao pripadnik mlađe generacije, ne mogu da pozdravim da nešto bude isto a da svi odu miljama napred. Ja sam tu kantu vozio (kažem kanta iako je bio nov) ali nije bila moja. Činjenica da mi je ta kanta dosta odradila i olakšala ali i činjenica da je ista kao i na početku. Ja te pare da sam imao te 2004. sigurno ih ne bih dao za kantu staru 35 godina, bez obzira što je njoj pisalo da je te godine prva registracija. Neko reče „šta smo sve imali“. Poštedite nas mlađe šta ste sve imali. Imali ste i 101 (tada hit), imali ste i Bijelo Dugme, imali ste i Kopaonik i Jahorinu, i Ohrid i Plitvice, i Dubrovnik i Sveti Stefan, u komšiluku i Veneciju i Solun, i „crveni pašoš bez mane što prolazi grane bez puno akanja“, imali ste i Olimpijske igre, i finale KEŠ-a u glavnom gradu, i Andrića, i šta sve ne. Poštedite nas mlađe koji nemamo ništa. Svesni smo mi kako je nekad bilo, i svesni smo da tako nikad više biti neće u ovoj našoj banana državi, ali ne morate da nam to nabijate na nos kroz komentare o staroj kanti koju je pregazilo vreme i koja samo može da bude oldtajmer, ali nikako konkurentan proizvod.

Igor

pre 11 godina

Tekst mi je izmamio osmeh na lice i pokrenuo nostalgiju, ali istovremeno i tugu i bes, kada vidim kako se odnose prema muzejskim primercima... Tuga je i što ih je mnogo otišlo na reciklažu za onog Punta...

Stojadin je fin auto, kad se uzme u obzir njegova cena i namena. Nisam ga nikada imao (vozio se jesam), ali čuh da ima odličan razvodnik, a bregasta iznad glave pogonjena kaišem je egzotika za to vreme. Svako zna da ga popravi ispred zgrade, jeftin za ekspolataciju, lako se montira plin, lako stane 5-6 drugara kad se ide u grad... Po meni idealan studentski auto.

Međutim, da je nekvalitetno urađen - jeste. Kvalitet plastike je grozan. I više nije bezbedan, iako je nekada bio. Trula samonoseća karoserija se ne gužva - raspada se. A većina ih je, nažalost, načisto trula... I niko ih ne održava, samo ih popravljaju (krpe) kada stanu. Da ne budem pogresno svhaćen - imam jako pozitivno mišljenje o starim automobilima, samo se trudim da budem objektivan. (auto mi je 34 godine star, mogu da vozim noviji ali neću ;))

Ko ga ima - neka ga održava i uživa!

Milan

pre 11 godina

Malo smo zaboravni od kad se proredio (izgleda da su ostali samo oni koji su valjali od početka) pa čisto da podsetim: '80tih krenete na put npr. Beograd-Leskovac i na svakih 10-20km po jedan parkiran kec sa dignutom haubom. Leti zbog vrućine a zimi zbog vlage.

Srđan

pre 11 godina

Čini mi se da je bio 23. mart 1991. godine, u dvorište ulazi nova crvena Skala 55 sa "dubokim branicima"... mom oduševljenju nema kraja... Mom ocu je to bio 6. službeni stojadin i najveće razočaranje do tada(ubrzo se ispostavilo da ima "grešku" koju nisu mogli/htjeli da riješe dok je još bio nov), auto nije imao snage, gušio se u većim obrtajima... Stojke su bile nacionalni ponos, al' za 5-6 godina hrđa je na sve strane (zbog škrte fabričke zaštite), nema zadnjih rubova, auspuh propadne za dvije godine, motor kada napravi 100-150 hiljada može na reparaciju...

Milos

pre 11 godina

Prvi auto koji sam vozio bila je Zastava 128, solidnog kvaliteta i laka i jeftina za odrzavanje. Ali svako ima svoje misljenje i svoje iskustvo i u to ne ulazim!
Ali najvise mi smeta nemar prema automobilima koji su muzejski primerci i tehnoloska istorija ove zemlje. Gledam emisije na Discovery, History i vidim da u Engleskoj svaka fabrika od Aston Martina do one koja proizvodi kosilice ima muzej sa primerkom koji savrseno radi, a nama je izgleda istorija sastavljena samo od bitaka ne i od necega sto smo napravili!

Dikh tu kava

pre 11 godina

Prvi kupljen auto, 73-godište, 20 godina star. "Italijan". Vukao uz brdo ko blesav. Njime se na more redovno kretalo uveče, usled nedostatka klime. I to je imalo svoju čar. Sad smo se razmazili. Lepa je nostalgija ponekad ;-)

stojko

pre 11 godina

nekada mi se grozilo jer sam vidjao stalno i svaki dan.a sada sretnem ponekog u putu i nabacim osmeh.kada ga malo bolje zagledas postaje interesantan.moja nastavnica je imala ´MEDITERAN´ to je verzija sa troje vrata ako se dobro secam.auto je kult,vredan da se sacuva.

Mirko

pre 11 godina

A posle se pitaju sta nije u redu i sto se sa 250k godisnje proizvedenih vozila u Zastavi(bili u rangu sa Mercedesom) spalo na to da ga kupi Fiat.Jeste sve rat,sankcije, kriza itd..sve ja to razumem ali sta cmo sa periodom do rata.Odgovor lezi upravo u ovim slikama;od kako je prvi model zastave 101 izasao pa sve do njegovog prestanka proizvodnje nije promenjeno nista na tom modelu(sem nekih par sitnica u unutrasnjosti)i drugacijih farova...mislim daj bree...pogledajte Mercedesove i BMW modele iz 70 a pogledajte iz kraja 80 i pocetkom 90....nebo i zemlja...a kec spao na raspale modele Yuga i Floride...sta su radili 20 godina u Zastavi,nisu mogli da dizajniraju i naprave nesto novo za tih 20 godina.

Vladan KG

pre 11 godina

Još jedan argument koji potvrđuje da je tekst dobar je i to da je ovo jedan od retkih tekstova gde pozitivni komentari preovlađuju.

Bravo još jednom

Radovan

pre 11 godina

Tekst je odličan.

I onda je neko bravara nazvao, i održao mu lekciju, zbog uspeha srpske industrije.
Posle je smenio lično Prvoslava Rakovića i sve direktore najvećih firmi u Srbiji.
Italijani se zeznuli, Nemci usrali, mi nastradali.
Mi potonuli, Italijani plivaju, Nemci glisiraju.
Tako je bilo i u Rusiji sa FIAT 124. Prvo veliki uspeh, a onda udarci ispod stola.
Španija je dobro prošla jer je SEAT preotet od FIAT dosta lako. Nisu zvali predsednika.
I iznad marketinga ima još nešto.

Dule SD

pre 11 godina

Evo i malo evropskih reklama za legendarnu Zastavu 101

http://youtu.be/oyByKIFa-ag
http://youtu.be/-l2wG-ljPJk
http://youtu.be/OV8B_iXF8Po

sajber kurajber

pre 11 godina

imali smo u porodici "keca" iz 76 godine drap boje,slobodno mogu reci nenad*ebiv auto u svoje vreme,i sada me uhvati nostalgija za onim cajgerima,zvukom ventila, hromiranim ratkapnama i branicima,kao i za okruglim farovima i maskom hladnjaka u obliku pčelinjeg saća.

PZ*127-37

pre 11 godina

Onog belog sa pocetka teksta je imao moj stric sa tasterom sirene crvene boje sa natpisom Zastava i niklovanim poklocima tockova (ratkapnama).Svakog dana posle posla ga je uterivao u dvoriste dedine (rahmet mu dusi) kuce do nastresnice i pokrivao ga ceradom (customized) za keca. Rado se i danas secam kada me je on vodio po gradu u svom kecu ili do Pojata (pokraj Prizrena).
Kao mali (70'ih) se secam da je uvek stric govorio da je kec bolji od mog ocevog Fiata 125 posto ima "prednju vucu". To je on podrekpljivao cinjenicom da je jos u ono vreme uspeo da se uspentra do Cvilena (vrha nadomak Prizrena ndv oko 1200m) na "kecu" sto "125'ici nikad ne bi poslo za rukom/tockovima".
Takodje se secam velikog postera u izlogu u Prodavnici ulja i rezervnih delova Mehanizacija (kod Gani-Tadine cesme) u kojoj je ako se ne varam "kec" na plazi sa stasitom Afrikankom i reklamom Ulja Modrica.
I deo mog teenage'a (80'tih) je vezan za noviju verziju sa cetvrtastim farovima posto ga je imao moj najbolji drug. Sa njim smo isli cak i na skijanje na Prevalac.
ali u to vreme sam doziveo ljubav mog zivota po pitanju auta ...
Citroen 2CV ili ti "Spacek"
Nazalost bio sam u jednom "kecu" sa kojim smo na poledici uradili destak spinova i ostali bez ogrebotine, hvala Bogu!
90'tih sam sam sa "Kecom" mog drugara bio predmet mnogih "rutinskih" kontrola Saobracajne policije.
Danas u Prizrenu ima veoma malo keceva.
Ovo je moja storija o Kecu posvecena mom stricu. Pozdrav svim "oldtimerima".

ikikvo

pre 11 godina

Moj otac ga je kupio 1973, bio je namenjen za trziste Argentine. Mladji od mene samo 6 meseci. Vozen je do 1999 godine,i ostao je u voznom stanju u Prizrenu. Nemogu da prezalim sto smo njega ostavili,a dosli sa jugom. Imao je 244 hiljada km ,bez i jedne intervencije,samo filteri,ulje,kocnice. Nikada nas na putu nije ostavio.

Bojan

pre 11 godina

Italijanski 128 na cijoj bazi je napravljen popularni stojadin je bio auto godine 1968.godine.Zastava 101 confort 1980.godiste je bila najbolje izdanje keca sa italijanskim motorima.Za to vreme je bila odlican auto, ali je iz ideoloskih razloga favorizovana fica a kasnije yugo.Sa mojom porodicom putovali smo iz Kosovske Kamenice do Novog Vinodolskog (to je 40 km juzno od Rijeke) sto je oko 1000 km u jednom pravcu.Imao je on i svojih mana ali za to vreme je bio dobar auto.

@bata

pre 11 godina

I članak i komentari su puni emocija, naravno sve je to naša automobilska istorija. Ali ne mogu da zaboravim koliko je ZASTAVI bio važniji kvantitet nego kvalitet. Uzmimo samo zastavinu izmišljotinu NULTI SERVIS tu je serviser morao da obavi pregled novog vozila i da overi servisnu knjižicu, pregled je bio formalan kao i sama kontrola kvaliteta u fabrici. E sad bilo bi poželjno da vlasnik vozila ode na još jednu kontrolu u privatni servis gde će majstor da dotegne sve spojeve koji su labavi a verujte bilo ih mnogo. Mislim da ovde nestaju sve emocije a nastupa bes. Jedino je tačno da je to bilo vozilo jeftino za održavanje, u početku sa inovantnim tehničkim rešenjima, kasnije ga je vreme pregazilo.

Hogar

pre 11 godina

...sada vozim Punta!Moja plata nije dovoljna ni za zamenu najosnovnijeg dela,a kupio sam ga jer sam verovao u priče o boljem životu,pa i porastu plate koja bi mogla da podmiri održavanje ovog "domaćeg" auta.Na žalost "keca" nema više,a sadašnja naša primanja upravo odgovaraju ceni delova ovog auta.Neka se neko "drzne" i otpočne proizvodnju...garantujem veću prodaju nego što je broj prodatih Punta,jer realno cena izvornog (novog)"stojadina" ne bi smela da bude veća od 4000 evra.Branik 1000 dinara,far 800,svećice 500....to je ono što nam upravo sada treba jer živimo bednije nego u vreme inflacije....a auto je nužno zlo.

nn

pre 11 godina

Komsa za 20 i kusur godina sa stojadinom presao nesto vise od 35000 km :D Kao nov samo malo poceo da truli.. Bio je prosek pre 40 godina a sada je velika nula. Buraz kupio pre par godina nov i moze da se vozi. Ali je smesan u odnosu na ostale automobile. Zastava nije mogla da provali servo volan do gasenja. Alooo ljudi...

Milos

pre 11 godina

Za neupucene stojadin je verovatno najbolji auto svoje generacije ..tako je tokom 70-tih bio verovatno jedan od najboljih masina za trkanje znam oceve prijatelje koji su imali vise ulicnih trka vs golf tadasnjih opela...i cega sve jos jednom recju stojadinu 1300 ccm niko nije mogao pobeci ..e sad sto se tice kras testa fiat 128 je jedan od prvih automobila ako ne i prvi kod koga postoje deformaciske zone to jest limovi se namenski deformisu(karakteristika modernih auta.Usput Yugo in je prosao u Ceskoj kras test ).Karoserija odlicno zamisljena k mnogi auti danas bi mu pozavideli u funkcionalnosti karoserije.jednom recju od utrkivanja do voznje cementa uz male korekcije.
KVALITET identican ceni ...cena kvalitet to je negde kao golf 1 stari Audi s poceka 70 tih opel cadet..svaki je mogao preci 150000-200000 km i karoseriski 10/15 godina bez ulaganja.Naravno iskljucite ratne serije u ratu ni mercedes nije valjao.Znam bar 10 vlasnika stojadnina koji su genralne radili preko 150000 km cak komsija ima 135000 i jos ide 140 km/h i ne pomislja na genralnu koja je usput manje od 350 eura sto je vecina auta samo servis kaisa koji ne mogu vise od 50000 km
Na posletku cena njegove kompletne skoljke je bila manje 2000 dm a motora manje od 1000 dm..odrzavanje svedeno na min...

Josip Basic

pre 11 godina

Pozdrav svim ljubiteljima Zastava automobila iz Rijeke. Mnogi me znaju sa foruma vezanih za Zastava vozila. I sam vozim Z128, 1988 godiste.
Danas je kod nas u HR sve rijedje vidjeti Z101/128, Yugica jos ima ali i njih sve manje.
Zato cuvajmo nase zastave i jos mnogo godina i kilometara se druzili s njima :)

Mile

pre 11 godina

E ovo se zove tekst!

Bez poluinformacija, bez pogresnih informacija, bez pogresnih fotografija.

Ne secam se kada sam poslednji put ovoliko uzivao citajuci neki tekst na netu.

laki

pre 11 godina

citam tekst i bacim pogled kroz prozor a tamo stojadin 89 god, malo izbledeo, odmara iispod oraha. odveo me je juce na pecanje pre podne kroz blato i popodne stigao da me odbaci do ns-a i nazad. Dosao sam kuci, zahvalio mu se i sad ceka nove izazove da ih lako predje. uz redovno odrzavanje nema problema, sipas plin i vozis. svi oni imaju svoje bubice, eto ovaj moj greje na ovih +40 ali sta ces, trdoglav bio, tvrdoglav ostao. hvala mu na svemu. i kad bude na izdisaju, necu da ga se resiti, jednostavno je kao clan porodice.

Milan

pre 11 godina

Bezbedan kao i Jugo ili bilo sta drugo sto je Zastava napravila. Ta fabrika nije uradila jedan kres test, ova kola (namerno ih ne nazivam automobilom) su bila kovceg sa motorom, namenjena za sirotinju koja svojoj drzavi, a i svima ostalima nije bila bitna.

Zasto politicari nisu vozili taj krs ako je toliko dobar nego su kupovali mecke?

Zasto ne objavite i podatak koliko ljudi je poginulo u tim Zastavama pri relativno bezazlenoj brzini?

A jugonostalgicarima koji svrsavaju na clanak nema pomoci, osobe koje nisu u stanju razdvojiti sretne uspomene iz detinjstva i analizirati drustvo u kojem smo ziveli.

Moj komsija je imao starog BMW-a, E21 serija, dok smo se mi truckali u Zastavi. Ne znam ko je normalan hteo Zastavu pored "bendzole" ili golfa.

vlada

pre 11 godina

e sto sam imao kekana!kupio slupanog i trulog od gospodje Ruze a ona uradila generalnu.nikad se sladje nisam navozao a onda ga prodao Bosketu sto je drzo kafanu da vuce gajbe.posle 3 godine,kad sam se vratio iz inostranstva,moj kekan jos uvek radi!sad vozim auto od 4000 kubika ali kad sam video clanak,srce mi je zaigralo!

rale

pre 11 godina

Predivan clanak! Ipak je Zastava nasa istorija, nase nasledje pa moze se reci i nas ponos 70ih i 80ih godina. Sad cu da sherujem clanak na facebook da klinci malo procitaju sta je nekada bio kec :)

Miki

pre 11 godina

Odlican patriotski tekst.U mojoj vozackoj karijeri od 37 godina, imao sam 3 nova keca i svi su bili neopevani krsevi.Jednom je moja supruga dala i ime "Truli kec boje visnje" sto dovoljno govori.Auto je za ono vreme bio dobro osmisljen ali kvalitet izrade je bio jadan i bedan.U to vreme je to bio i najjeftiniji auto pa je to jedini razlog njegove dobre prodaje.A bio je najjeftiniji jer je drzava ogromnim carinama i nametima stitila Zastavu i sipala pare u bunar bez dna.

zastava 101 b

pre 11 godina

Imam zastavu 101 iz 1975 godine i dalje je u voznom stanju i registrovana je,bio je dedin ,ocev i moj prvi automobil koji smo vozili..iako smo u medjuvremenu promenili par automobila ostajao je uvek uz nas i nikada nas nije izneverio a bogami obisli i izlazili smo svuda sa njim..menjac i motor su mu bez premca jedino je malo karoserija dotrajala..ali prolazi tehnicki lagano...vezali smo se za njega kao clan porodice nam je,ima taj neki smek ..pozdrav

neko

pre 11 godina

Auto koji sam, kao i mnogi drugi, vozio prvi put u auto skoli i odmah mi se dopao. Koliko "akanja" je taj automobil mogao da izdrzi je neverovatno. Medjutim, vreme ga je pregazilo. Ipak, ne sumnjam da cemo poceti da zalimo, ako vec i nismo, za ovakvim automobilom koji uz redovno i vrlo jeftino odrzavanje moze da predje dosta. 3400e za nov automobil koji moze da predje 100000km bez da ga pipnes je zaista bilo povoljno. Da je zastava bila pametnija i imala nesto vise novca, mozda bismo odavno imali nekog "novijeg keca"...

Dino

pre 11 godina

Moj otac je imao Zastavu 101. Sa tim autom smo isli na more (zivjeli smo u Bosni a inace je otac sa crnogorskog primorija) i vozili se u svim uslovima (kisa, snjeg itd).

Otac ga je znao do koske. Svaki saraf, maticu. Odrzavao ga sam, a ja se u to doba potajno nadao da ce ostati meni kad napunim 18 i polozim vozacki. Volio sam zvuk te masine i volio sam to auto. Imao je dusu. Moja Honda Accord (zivim u SAD) je super i mnogo bolje auto, i ima i ona neku dusu, ali ne bas kao stojadin. Mozda su to neka djecija mastanja/nostalgije ko zna, al' tako nekako osjecam.

Otac ga je prodao prije nego li sam ja napunio 18 i kupio (tada se uvozilo iz Italije prije nego li je pocelo sranje u bivsoj YU) Fiat 131 Mirafiori-ja (sjecam se uvezo ga u djelovima pa sastavljao).

To sam auto (Mirafjoria) vozio odmah nakon polaganja vozackog sa 18 godina. Za razliku od Zastave 101, Fiat 131 Mirafjori je bio zadnja vuca, i dobro se sjecam kad sam oca prvi puta vozio po kisi u Mirafjoriu i prebrzo usao u krivinu i napravio 360 stepeni nezeljeno okretanje. Srecom nisam nikog udario (pusta cesta).

Jos zvone (nekih 20 godina kasnije) u usima rjeci moga oca nakon sto se Mirafjori konacno zaustavio (a ja bio ka sledjen): "E vala jebat ces nam oca ocinoga za volanom. Izginucemo. Ajd fino u prvu i tako do kuce (bila je kuca blizu)"

Danasnja auta imaju sve al nemaju dusu.

ZASTAVA-KG

pre 11 godina

Pa danas samo kreteni mogu da ismevaju ovaj auto. U vreme kad je prvi put proizveden bio je medju najboljim automobilima svoje klase u Evropi pa i u svetu.

Proizvođen je u vreme kada nije postojala histerija za profitom, pumpanje atmosfere potrošačkog društva i novokomponovano-napaljene fore tipa "product management"... ili ti, upravljanje životnim vekom proizvoda, u smislu pravovremenog prelaska na novi model ... bla bla bla, nja nja nja ... proizvođen je u vreme kada je važilo "a zašto da menjamo kada nam je ovo dobro" ... a bio je dobar.

Suština problema je u tome što je proizvođen 30 godina, što zbog neznanja, što zbog nemanja para, a pre svega - praktično bez suštinske promene, pa je na kraju karijere, kada ga je vreme potpuno, ali potpuno pregazilo, (ne)zasluženo bio omalovažavan jer su ljudi gledali šta drugi prave. Ali, ponavljem, kada je prvi sišao sa trake, nisu bolja kola pravili ni reno, ni sitroen, ni folksvagen... nemoj da gajite iluzije o tome.

Ja sam do 2005. vozio "keca" proizvedenog 1980.
Zašto ?
Pa zato što sam imao para da sebi mogu da priuštim to zadovoljstvo.

comfort, 1980to godiste, petoro vrata

pre 11 godina

Ne razumem se u automobile, poprecno postavljen motor, prenos upravljaca....

Ali sto je imao branik!!! Pravi celik. Ko zna koliko sam stubova betonskih udario i bagremovih kolja kod komsije na ogradi polomio

Kakav branik, cudo

A ovi sad? To nisu branici, to su igracke

Predrag Preradović

pre 11 godina

U Zavodima "Crvena Zastava" (ZCZ) sam radio 2 godine, i znam dosta detalja u vezi sa ovim automobilom. Tekst koji je ovde naveden nije baš, kako bi majstori kazali, "u vinklu". Ne kudim ja popularnog stojadina, naprotiv mislim da je trebalo nastaviti sa redizajniranjem školjke i uvođenjem savremenijih rešenja na motoru, pre svega na elektronskom ubrizgavanju goriva.
Mora se reći da je pre Zastave 101 Renault sa modelom 16 krenuo u elastičnu karoseriju sa 5 vrata, pogon na prednjim točkovima ALI UZDUŽNO POSTAVLJEN MOTOR (dobio je nagradu "Automobil Evrope za 1966-u god.) a odmah posle toga (1967) Simca sa modelom 1100 koji je jako sličan Zastavi 101 sa POPREČNO postavljenim motorom. U vreme najave Zastave 101 bilo je i dosta podeljenih mišljenja i tvrdnji da je to ukraden dizajn Simke a bilo je i dosta problema sa samom oznakom 101 jer je u to vreme Peugeot imao "monopol" na takvu vrstu oznake pa se Zastava 101 u inostranstvu prodavala kao Zastava 1100. Kada je o izvozu reč najviše ih je prodato u Egiptu i za to područje su bili pripremani sa redizajniranim hladjenjem. Veliki broj vozila je išao u razmenu sa fabrikom "Polski Fiat" koja je u to vreme proizvodila po licenci Fiat-a model 125 (kod nas poznat pod nazivom pezejac zbog oznake "PZ").
Misljenja sam da je zbog lokalnih "gluposti" proizvodnja tog vozla nepotrebno ugašena a i žalosna je bila vest od pre nekoliko dana da je fabrika "DMB" u rakovici prodata nekom proizvodjaču, nećete verovati, parfema pa su obećali kako..

Čiča Gorio

pre 11 godina

Svaka čast za članak! Redovno pratim ovu rubriku, ali me ni jedan tekst do sad nije ovako dirnuo! Svaka čast redakciji Auto magazina i svaka čast vama sa b92, što pokazujete nama malo mladjima šta smo to nekad imali a sad... Sad nažalost nemamo ništa... Šteta što se ovakim temama malo pridaje pažnje u medijima! pozdrav

Vlada

pre 11 godina

Ja sam se navozao u "kecu", i bio je prvi auto koji sam vozio... Realno, njemu je mnogo veci problem bio kvalitet proizvodnje nego dizajn i konstrukcija, narocito od kada je IMR preuzeo proizvodnju motora od italijana.
Nisam ni sam znao da je bio ovako napredan, mada sam cuo da je nekada bio auto godine, i sada treba da razmislimo, zasto pre 30 godina nije unapredjen. Pa Golf se pojavio posle njega, pogledajte sta mu se sve dogodilo kroz 6 generacija, a mi smo pravili isti automobil 40 godina, koliko god da je dobaar u startu to ne prolazi, narocito ne sa nasim kvalitetom...

Лепа времена...

pre 11 godina

И један мексико плаве боје, кумов, у коме сам се љубио са једном Миром са Звездаре, 1989..... Каква времена :). Још ме штрецне кад са улице чујем звук "кеца".

nesa

pre 11 godina

Stojadin je bio kvalitetno vozilo dok je imao italijanski motor,cim su poceli nasi da prave motore katastrofa bio je u stanju da produva i na 5000 km!!!

Stojadinko

pre 11 godina

Zanimljiv i lep clanak.Ima jedna stvar tu jos. Nije samo uspesnost tadasnjeg direktora Rakovica dovela do "ustupanja" ovog hec bek modela Zastavi" vec i uspesnost razgovora Tito-Anjeli. Dakle malo je i politika umesala prste u ovaj pocetak istorije.To samo govori kakav je ugled tadasnja Jugoslavija imala u svetu. A sto se samog stojadina tice,on je zaista bio dobar auto do pocetka 80-ih, pogotovo one serije koje su imale originalni fiatov motor. Posle je saradnja prekinuta 80-ih godina. Nekako kao da je to nagovestilo kasnija desavanja.Kad malo bolje pogledate enterijer nije nista zaostajao za tadasnjim automobilima. Pre bih uzeo tog jednog "keca" iz 70-ih godina nego 10 jugica.Ali kasnije se to sve isprofanisalo, kvalitet je opadao, ugradjivali se losi delovi kad su pocele sankcije i eto jedna lepa istorija je zavrsena.

Bojan

pre 11 godina

Eh Stojadin.. moje prvo auto.. svi u familiji smo ga drndali i cukali sa svih strana, pa ipak je dobro sluzio. Koliko samo divljih startova i ostrih skretanja u krivinama smo sestra i ja sa njim napravili :)
Na kraju smo ga sa 17god prodali jer smo nabavili novo auto a on je trosio dosta goriva i stalno se nesto sitno oko njega moralo ceprkati kod majstora.

kovlaj

pre 11 godina

Vozim Stojadina trenutno iz '89. godine iskreno, volim ovaj auto, jos kao klinac sam se vozio u njemu, tako da sam prilicno emotivno vezan za njega. Sreca je da ga je moj otac cuvao, redovno menjao ulje i tako dalje, tako da je danas 101 u odlicnom stanju. I moje drustvo ga je zavolelo pored mene. Nije to tako los auto kao sto mnogi misle, licno mislim da je pogresno bila interpretirana njegova namena, stoga i odrzavanje od strane vlasnika, sto je dovodilo brzih kvarova a i razocarenja. Vozicu svog Stojadina, dok se bukvalno ne raspadne.

Dejan L

pre 11 godina

Bio je prvi pravi hečbek, nastao od Fijata 128, bio je prvi koji je spojio poprečno postavljen motor i nezavisno ogibljenje, 3 godine pre golfa.
Eto to je bio Fijat, kad je VolskWagen pravio kante za smeće

Stevan

pre 11 godina

Nemci su od Trabanta napravili mit.Postoje klubovi ljubitelja trabanta.Mi ne cenimo nase dobro,a nas auto je bio bolji od trabanta i lepsi od njega.Bio je bolji i od dacije rumunske i od mnogih drugih.Ljudi su ponovo poceli da kupuju stojadina,ali je proizvodnja prekinuta.Za mnoge nase gradjane bi bilo lakse odrzavati stojadina nego razne krseve iz evrope cija je popravka brutalno skupa.

Neko iz mase

pre 11 godina

:-O

Znaci pojma nisam imao o istoriji ili znacaju "stojadina"!
Meni je, nazalost, on uglavnom bio sprdnja! Koliko vidim - nezasluzeno...

Steta sto ne brinemo o svom istorijskom i kulturnom nasledju malo bolje...

Ajta

pre 11 godina

Srećan rođendan, Stojadine! Prvi automobil koji sam vozio bio je dedin Stojadin iz 1978. godine... I da ga deda nije odvalio u drvo i upropastio školjku, još uvek bi ga vozio...

Mikica

pre 11 godina

Jedan od najboljih srpskih proizvoda svih vremena. Tužno je i žalosno što nije bilo dozvoljeno mlađim uspešnim srpskim dizajnerima da ga osavremene i da i dalje bude naš domaći brend. Bila je mnogo lepša od Fijatovog originala pod brojem 128. Sa svojih oko 390 mm mogla je danas da liči na Opel Corsu, Ford Fiestu, Kia Rio... pa i da bude lepša od navedenih... da smo imali pameti. Naravno bila bi mnogo lepša i modernija od Punta, kojeg su nam ovde instalirali i uništili domaću Zastavu. Tako je to kad ne cenimo domaću pamet i sposobnost, a uvek nam je bolje ono tuđe... gde se uzimaju debele provizije.

igorpl

pre 11 godina

REtko dobar autmobil koji je išao i popravljao se pomoću štapa i kanapa na licu mesta. Svako ko je imao malo znanja o mehanici mogao je da otkloni sitnije kvarove i da nastavi put. Kada se auto održavao išao je bez da vas ostavi na putu. Ja sam jednog leša kopio pre 4 godine, uradio generalnu, ugradio gas, popravio sve što se moglo popraviti i koristio za posao gde sam prelazio 50.000 godišnje. Išao je samo na gas, palio na gas čak i na -15 , nije se kvario i nije me ostavio nikada na putu. Prešao sam sa njim oko 120.000 i prodao. i dan danas vlasnik ga vozi uz sitnije popravke...
Sećate se riletovih majstorija i sipanja kokakole u menjač kada ode lamela, ženske čarape umesto PK kaiša i čuvenog krompira umesto kondenzatora! Kakav auto! Pre ovog stojadina vozio sam MAZDU 626 1996 godinšte ali kada sam seo u njega nisam pljuvao po svemu jer je tehnologija dalko zastarela i takva je bila u to vreme proizvodnje.
Osim toga automobil koji sa zimskoi gumama je mogao pod ručnom da izlazi iz kanala opušteno. Išao sam sa njim na pecanje po blatu i kaljugama i nikada nije zapao. Sve u svemu za to vreme jedan veoma pouzdan i dobar AUTOMOBIL!

marko

pre 11 godina

Ma daj, koji moderni auto. To je kovceg na tockovima. Pa Italijani koji su nam dali taj auto su nekoliko godina pre proglasili tu sasiju i komplet auto izuzetno ne bezbednim i zabranili ga. Ali smo ga mi zato pravili jos 40god

DEKI BGD

pre 11 godina

Imam dva automobila od toga jednu Zastavu 101 iz 2003 god. Najbolji "kec", koji sam ikada vozio. Dva puta do Nemacke bez problema, redovno odrzavanje... Sve to na plin, bez ikakvih problema. Kada vidim da mi se neko smeje sta vozim, samo im mahnem i pokazem kolike su cene rezervnih delova.

DC

pre 11 godina

AROnline website, koji se bavi pre svega automobilima Britanskih proizvodjaca, je pre par godina objavio clanak o zacecima 'Golf' klase, gde su detaljnije opisana tri vozila: Autobianchi Primula iz 1964, Simca 1100 iz 1967 i Zastava 101 koja je okarakterisana kao prvi pravi moderan predstavnik ovog tipa vozila.
Ono sto malo ljudi kod nas zna je da je 101 je bio prvi auto koji je imao samonosivu konstrukciju, 5 odn 3 vrata, OHC motor sa bregastom pokretanom preko kaisa, motor koji je postavljen popreko sa menjacem u liniji sa motorom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson ogibljenje, disk kocnice napred i upravljanje preko nazubljene letve - znaci sve ono sto se i dan danas podrazumeva kao standard za jedan moderan 'hatchback'. Ni jedan auto pre 'keca' nije primenio sva ova resenja u jednom paketu. Nastavak sledi...

Volim te, 101

pre 11 godina

Hvala redakciji B92 na divnom tekstu o legendarnoj "Zastavi 101".
To je auto mog života, jer su ga imali moji roditelji s kojima sam proputovala čitavu bivšu SFRJ, a i sama sam ga vozila.
Moćan auto za običnu porodicu.
Išli smo od Beograda, kroz divne predele Bosne, preko letovanja na dalmatinskim ostrvima, obilaska Plitvickih jezera i Postojnske jame, do obaveznog šopinga u Trstu, i jednom čak napravili izlet našim "Stojadinom" do Venecije.
Nije imao klima uredjaj, ali nam tada ništa nije smetalo.
Nigde nije stao, nigde nas nije izdao.

Redakcija:
Hvala redakciji Auto Magazina!

Misko

pre 11 godina

1981 godine kupio sam novog keca conforta to je tada bilo kao sada neki Golf Fokus Megan. U eri Fica i Fijata 1300 to je bio tada najbolji auto koji je bio proizveden u Srbiji a bilo je i ostalih svetskih proizvodjaca. U svakom slucaju imao je nepoderiv motor i bio je siguran auto.

xeno

pre 11 godina

baba, deda und ja kao mali :)
svako leto smo putovali beograd - tivat ...
z101 :) huh ... ogroman auto ... ceeeelo zadnje sedishte
moje samo moje ... :)

anbeast

pre 11 godina

Lepa pricica i jos jedna u nizu potvrda nase kratkovidosti, gluposti, nemara, neiskoriscenih sansi, podmetanja, zavidnosti.....(konkretno mislim da je to slucaj kada novo rukovodstvo nije htelo da publikuje uspeh ekspedicije na Kilimandzaro)...

DC

pre 11 godina

Dante Giacosa, director inzenjeringa u Fijatu izmedju 1950 i 1970 i jedan od najboljih inzenjera u svetu automobilizma ikad, je godinama imao viziju auta sa prednjom vucom i popreko postavljenim motorom. Neki navode 1947 kao godinu kada Giacosa pocinje da se bavi ovakvim konceptom. Problem je sto je Fijat u to vreme bio vrlo tradicionalna firma gde su finansije i marketing cesto imale moc preglasavanja inzenjera tako da se to ogledalo i u proizvodima: Fijatovi mali auti su standardno imali pozadi motor i zadnju vucu, a veci su bili tro-volumenski, motor napred uzduzno, zadnja vuca u kombinaciji sa krutom osovinom. Ocito je da je 'kec' bio vozilo kako je Giacosa zamisljao Fijat 128 - mislim da ni danas nije sasvim razjasnjeno da li je Giacosa predstavio 'keca' Fijatovom menadzmentu prvo, pa mu je nalozeno da prepravi dizajn (uz sva tehnicka revolucionarna resenja, Fijatovim bossovima su peta vrata bila jedan korak previse) ili je Giacosa vec u startu pretposatvljao da nema velike sanse da keca progura u proizvodju pa je radio na dva paralelna resenja - verziju sa 4 vrata (128) i pet (kec). U svakom slucaju, pohvale za tadasnji Zastavin menadzment, ljude koji su imali viziju da prihvate koncept za koji se nijedan drugi proizvodjac u to vreme nije usudjivao.

maksa

pre 11 godina

79-to godiste, dvogrli karburator, plin u oba grla, sampanj boja, 5-brzinski menjac kasnije ugradjen. ljudi su se divili na ulici kako izgleda tako dobro odrzavan auto. divno sam se navozao s njim!

zeljko-madrid

pre 11 godina

Divan tekst,
Osim sto me je podsetilo na moj prvi automobil probudilo mi je secanje i nostalgiju za zemljom koju sam voleo i kojoj i sad u masti pripadam kao i nepovratnom vremenu i mladosti.
Hvala vam

YUGO

pre 11 godina

Podsećanje na stara dobra vremena mi uvek donesu uzdah i pomisao da, kako sada stvari stoje, više nikad nećemeo doživeti da budemo rame uz rame sa svetom. Vest da su prvi muzejski primerci stajali pod otvorenim nebom i bili "očerupani" me je rastužila, ali me nije iznenadila.

gm80

pre 11 godina

Auto u pravom smislu reci. Bez svih ovih kojekakvih dzidza bidza nametnutih od strane kojekakvih standarda! svaka cast za ovu ekspediciju do kilimandzara...

neko iz mase

pre 11 godina

Auto k'o auto. Bio je marka za to vreme, vreme ga je pregazilo i trebalo je preci na nove modele, ali zemlja je bila u krizi i znamo kako to vec ide. Ovaj auto i Yugo su upravo najveci pokazatelji krize u kojoj smo ziveli i u kojoj zivimo. Dok je konkurentska Dacia sklopila ugovor sa Reno-om jos devedesetih, mi smo pritisnuti sankcijama stancovali Jugice i 101 do kraja vremena.

Kole

pre 11 godina

Ala su ih nekada pravili, da piče kroz pustinju i penju se na Kilimandžaro. Moj stojadin nije izdržao bez kvarova ni deonicu Beograd-Budva. Mislim da je Zastavina vozila zahranila kontrola kvaliteta, koja u kragujevačkoj fabrici nikada nije postojala u pravom smislu.

Neko iz mase

pre 11 godina

:-O

Znaci pojma nisam imao o istoriji ili znacaju "stojadina"!
Meni je, nazalost, on uglavnom bio sprdnja! Koliko vidim - nezasluzeno...

Steta sto ne brinemo o svom istorijskom i kulturnom nasledju malo bolje...

Volim te, 101

pre 11 godina

Hvala redakciji B92 na divnom tekstu o legendarnoj "Zastavi 101".
To je auto mog života, jer su ga imali moji roditelji s kojima sam proputovala čitavu bivšu SFRJ, a i sama sam ga vozila.
Moćan auto za običnu porodicu.
Išli smo od Beograda, kroz divne predele Bosne, preko letovanja na dalmatinskim ostrvima, obilaska Plitvickih jezera i Postojnske jame, do obaveznog šopinga u Trstu, i jednom čak napravili izlet našim "Stojadinom" do Venecije.
Nije imao klima uredjaj, ali nam tada ništa nije smetalo.
Nigde nije stao, nigde nas nije izdao.

Redakcija:
Hvala redakciji Auto Magazina!

xeno

pre 11 godina

baba, deda und ja kao mali :)
svako leto smo putovali beograd - tivat ...
z101 :) huh ... ogroman auto ... ceeeelo zadnje sedishte
moje samo moje ... :)

Mile

pre 11 godina

E ovo se zove tekst!

Bez poluinformacija, bez pogresnih informacija, bez pogresnih fotografija.

Ne secam se kada sam poslednji put ovoliko uzivao citajuci neki tekst na netu.

DC

pre 11 godina

AROnline website, koji se bavi pre svega automobilima Britanskih proizvodjaca, je pre par godina objavio clanak o zacecima 'Golf' klase, gde su detaljnije opisana tri vozila: Autobianchi Primula iz 1964, Simca 1100 iz 1967 i Zastava 101 koja je okarakterisana kao prvi pravi moderan predstavnik ovog tipa vozila.
Ono sto malo ljudi kod nas zna je da je 101 je bio prvi auto koji je imao samonosivu konstrukciju, 5 odn 3 vrata, OHC motor sa bregastom pokretanom preko kaisa, motor koji je postavljen popreko sa menjacem u liniji sa motorom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson ogibljenje, disk kocnice napred i upravljanje preko nazubljene letve - znaci sve ono sto se i dan danas podrazumeva kao standard za jedan moderan 'hatchback'. Ni jedan auto pre 'keca' nije primenio sva ova resenja u jednom paketu. Nastavak sledi...

Josip Basic

pre 11 godina

Pozdrav svim ljubiteljima Zastava automobila iz Rijeke. Mnogi me znaju sa foruma vezanih za Zastava vozila. I sam vozim Z128, 1988 godiste.
Danas je kod nas u HR sve rijedje vidjeti Z101/128, Yugica jos ima ali i njih sve manje.
Zato cuvajmo nase zastave i jos mnogo godina i kilometara se druzili s njima :)

svedok

pre 11 godina

Ćale je kupio Comforta 1980 godine, plaćen je 10.500.000,00 dinara. tablice na njemu TZ693-62, stizao je svugde.Ova verzija je imala i upaljač kao dodatnu opremu. Na more se išlo noću, kad upeče zvezda, otvoris sve prozore i ventilaciju,i normalno odmaras češće u kafanama. Kečeve su svi sami održavali (par ključeva, francuski ključ, čekić itd.) bili su dovoljni za održavanje. Obično je svaki kraj imao nekog svog majstora koji ih je održavao u svojoj garaži. Svaka popravka se pretvarala u razlog da se komšiluk okupi i da svoje mišljenje o kvaru. Onda bi neko predložio da se donese pivo i tako do uveče. Zbog tooga su često kečevi popravljani danima, ali se niko nije bunio. Danas će vam računar reći šta je sa vašim automobilom, a pivo ćete popiti kad dođete kući i ponovo sami sednete za računar.

igorpl

pre 11 godina

REtko dobar autmobil koji je išao i popravljao se pomoću štapa i kanapa na licu mesta. Svako ko je imao malo znanja o mehanici mogao je da otkloni sitnije kvarove i da nastavi put. Kada se auto održavao išao je bez da vas ostavi na putu. Ja sam jednog leša kopio pre 4 godine, uradio generalnu, ugradio gas, popravio sve što se moglo popraviti i koristio za posao gde sam prelazio 50.000 godišnje. Išao je samo na gas, palio na gas čak i na -15 , nije se kvario i nije me ostavio nikada na putu. Prešao sam sa njim oko 120.000 i prodao. i dan danas vlasnik ga vozi uz sitnije popravke...
Sećate se riletovih majstorija i sipanja kokakole u menjač kada ode lamela, ženske čarape umesto PK kaiša i čuvenog krompira umesto kondenzatora! Kakav auto! Pre ovog stojadina vozio sam MAZDU 626 1996 godinšte ali kada sam seo u njega nisam pljuvao po svemu jer je tehnologija dalko zastarela i takva je bila u to vreme proizvodnje.
Osim toga automobil koji sa zimskoi gumama je mogao pod ručnom da izlazi iz kanala opušteno. Išao sam sa njim na pecanje po blatu i kaljugama i nikada nije zapao. Sve u svemu za to vreme jedan veoma pouzdan i dobar AUTOMOBIL!

comfort, 1980to godiste, petoro vrata

pre 11 godina

Ne razumem se u automobile, poprecno postavljen motor, prenos upravljaca....

Ali sto je imao branik!!! Pravi celik. Ko zna koliko sam stubova betonskih udario i bagremovih kolja kod komsije na ogradi polomio

Kakav branik, cudo

A ovi sad? To nisu branici, to su igracke

kovlaj

pre 11 godina

Vozim Stojadina trenutno iz '89. godine iskreno, volim ovaj auto, jos kao klinac sam se vozio u njemu, tako da sam prilicno emotivno vezan za njega. Sreca je da ga je moj otac cuvao, redovno menjao ulje i tako dalje, tako da je danas 101 u odlicnom stanju. I moje drustvo ga je zavolelo pored mene. Nije to tako los auto kao sto mnogi misle, licno mislim da je pogresno bila interpretirana njegova namena, stoga i odrzavanje od strane vlasnika, sto je dovodilo brzih kvarova a i razocarenja. Vozicu svog Stojadina, dok se bukvalno ne raspadne.

anbeast

pre 11 godina

Lepa pricica i jos jedna u nizu potvrda nase kratkovidosti, gluposti, nemara, neiskoriscenih sansi, podmetanja, zavidnosti.....(konkretno mislim da je to slucaj kada novo rukovodstvo nije htelo da publikuje uspeh ekspedicije na Kilimandzaro)...

zeljko-madrid

pre 11 godina

Divan tekst,
Osim sto me je podsetilo na moj prvi automobil probudilo mi je secanje i nostalgiju za zemljom koju sam voleo i kojoj i sad u masti pripadam kao i nepovratnom vremenu i mladosti.
Hvala vam

neko iz mase

pre 11 godina

Auto k'o auto. Bio je marka za to vreme, vreme ga je pregazilo i trebalo je preci na nove modele, ali zemlja je bila u krizi i znamo kako to vec ide. Ovaj auto i Yugo su upravo najveci pokazatelji krize u kojoj smo ziveli i u kojoj zivimo. Dok je konkurentska Dacia sklopila ugovor sa Reno-om jos devedesetih, mi smo pritisnuti sankcijama stancovali Jugice i 101 do kraja vremena.

Kole

pre 11 godina

Ala su ih nekada pravili, da piče kroz pustinju i penju se na Kilimandžaro. Moj stojadin nije izdržao bez kvarova ni deonicu Beograd-Budva. Mislim da je Zastavina vozila zahranila kontrola kvaliteta, koja u kragujevačkoj fabrici nikada nije postojala u pravom smislu.

Misa

pre 11 godina

1974. Oker boja,Fijatov motor, Weberov karburator,Mishelin gume,Grunding kasetofon... Benzin za DZ. Kupljen u Kragujevcu za kes od nastavnicke plate!

Лепа времена...

pre 11 godina

И један мексико плаве боје, кумов, у коме сам се љубио са једном Миром са Звездаре, 1989..... Каква времена :). Још ме штрецне кад са улице чујем звук "кеца".

YUGO

pre 11 godina

Podsećanje na stara dobra vremena mi uvek donesu uzdah i pomisao da, kako sada stvari stoje, više nikad nećemeo doživeti da budemo rame uz rame sa svetom. Vest da su prvi muzejski primerci stajali pod otvorenim nebom i bili "očerupani" me je rastužila, ali me nije iznenadila.

DC

pre 11 godina

Dante Giacosa, director inzenjeringa u Fijatu izmedju 1950 i 1970 i jedan od najboljih inzenjera u svetu automobilizma ikad, je godinama imao viziju auta sa prednjom vucom i popreko postavljenim motorom. Neki navode 1947 kao godinu kada Giacosa pocinje da se bavi ovakvim konceptom. Problem je sto je Fijat u to vreme bio vrlo tradicionalna firma gde su finansije i marketing cesto imale moc preglasavanja inzenjera tako da se to ogledalo i u proizvodima: Fijatovi mali auti su standardno imali pozadi motor i zadnju vucu, a veci su bili tro-volumenski, motor napred uzduzno, zadnja vuca u kombinaciji sa krutom osovinom. Ocito je da je 'kec' bio vozilo kako je Giacosa zamisljao Fijat 128 - mislim da ni danas nije sasvim razjasnjeno da li je Giacosa predstavio 'keca' Fijatovom menadzmentu prvo, pa mu je nalozeno da prepravi dizajn (uz sva tehnicka revolucionarna resenja, Fijatovim bossovima su peta vrata bila jedan korak previse) ili je Giacosa vec u startu pretposatvljao da nema velike sanse da keca progura u proizvodju pa je radio na dva paralelna resenja - verziju sa 4 vrata (128) i pet (kec). U svakom slucaju, pohvale za tadasnji Zastavin menadzment, ljude koji su imali viziju da prihvate koncept za koji se nijedan drugi proizvodjac u to vreme nije usudjivao.

Čiča Gorio

pre 11 godina

Svaka čast za članak! Redovno pratim ovu rubriku, ali me ni jedan tekst do sad nije ovako dirnuo! Svaka čast redakciji Auto magazina i svaka čast vama sa b92, što pokazujete nama malo mladjima šta smo to nekad imali a sad... Sad nažalost nemamo ništa... Šteta što se ovakim temama malo pridaje pažnje u medijima! pozdrav

DEKI BGD

pre 11 godina

Imam dva automobila od toga jednu Zastavu 101 iz 2003 god. Najbolji "kec", koji sam ikada vozio. Dva puta do Nemacke bez problema, redovno odrzavanje... Sve to na plin, bez ikakvih problema. Kada vidim da mi se neko smeje sta vozim, samo im mahnem i pokazem kolike su cene rezervnih delova.

maksa

pre 11 godina

79-to godiste, dvogrli karburator, plin u oba grla, sampanj boja, 5-brzinski menjac kasnije ugradjen. ljudi su se divili na ulici kako izgleda tako dobro odrzavan auto. divno sam se navozao s njim!

laki

pre 11 godina

citam tekst i bacim pogled kroz prozor a tamo stojadin 89 god, malo izbledeo, odmara iispod oraha. odveo me je juce na pecanje pre podne kroz blato i popodne stigao da me odbaci do ns-a i nazad. Dosao sam kuci, zahvalio mu se i sad ceka nove izazove da ih lako predje. uz redovno odrzavanje nema problema, sipas plin i vozis. svi oni imaju svoje bubice, eto ovaj moj greje na ovih +40 ali sta ces, trdoglav bio, tvrdoglav ostao. hvala mu na svemu. i kad bude na izdisaju, necu da ga se resiti, jednostavno je kao clan porodice.

Dino

pre 11 godina

Moj otac je imao Zastavu 101. Sa tim autom smo isli na more (zivjeli smo u Bosni a inace je otac sa crnogorskog primorija) i vozili se u svim uslovima (kisa, snjeg itd).

Otac ga je znao do koske. Svaki saraf, maticu. Odrzavao ga sam, a ja se u to doba potajno nadao da ce ostati meni kad napunim 18 i polozim vozacki. Volio sam zvuk te masine i volio sam to auto. Imao je dusu. Moja Honda Accord (zivim u SAD) je super i mnogo bolje auto, i ima i ona neku dusu, ali ne bas kao stojadin. Mozda su to neka djecija mastanja/nostalgije ko zna, al' tako nekako osjecam.

Otac ga je prodao prije nego li sam ja napunio 18 i kupio (tada se uvozilo iz Italije prije nego li je pocelo sranje u bivsoj YU) Fiat 131 Mirafiori-ja (sjecam se uvezo ga u djelovima pa sastavljao).

To sam auto (Mirafjoria) vozio odmah nakon polaganja vozackog sa 18 godina. Za razliku od Zastave 101, Fiat 131 Mirafjori je bio zadnja vuca, i dobro se sjecam kad sam oca prvi puta vozio po kisi u Mirafjoriu i prebrzo usao u krivinu i napravio 360 stepeni nezeljeno okretanje. Srecom nisam nikog udario (pusta cesta).

Jos zvone (nekih 20 godina kasnije) u usima rjeci moga oca nakon sto se Mirafjori konacno zaustavio (a ja bio ka sledjen): "E vala jebat ces nam oca ocinoga za volanom. Izginucemo. Ajd fino u prvu i tako do kuce (bila je kuca blizu)"

Danasnja auta imaju sve al nemaju dusu.

Misko

pre 11 godina

1981 godine kupio sam novog keca conforta to je tada bilo kao sada neki Golf Fokus Megan. U eri Fica i Fijata 1300 to je bio tada najbolji auto koji je bio proizveden u Srbiji a bilo je i ostalih svetskih proizvodjaca. U svakom slucaju imao je nepoderiv motor i bio je siguran auto.

ZASTAVA-KG

pre 11 godina

Pa danas samo kreteni mogu da ismevaju ovaj auto. U vreme kad je prvi put proizveden bio je medju najboljim automobilima svoje klase u Evropi pa i u svetu.

Proizvođen je u vreme kada nije postojala histerija za profitom, pumpanje atmosfere potrošačkog društva i novokomponovano-napaljene fore tipa "product management"... ili ti, upravljanje životnim vekom proizvoda, u smislu pravovremenog prelaska na novi model ... bla bla bla, nja nja nja ... proizvođen je u vreme kada je važilo "a zašto da menjamo kada nam je ovo dobro" ... a bio je dobar.

Suština problema je u tome što je proizvođen 30 godina, što zbog neznanja, što zbog nemanja para, a pre svega - praktično bez suštinske promene, pa je na kraju karijere, kada ga je vreme potpuno, ali potpuno pregazilo, (ne)zasluženo bio omalovažavan jer su ljudi gledali šta drugi prave. Ali, ponavljem, kada je prvi sišao sa trake, nisu bolja kola pravili ni reno, ni sitroen, ni folksvagen... nemoj da gajite iluzije o tome.

Ja sam do 2005. vozio "keca" proizvedenog 1980.
Zašto ?
Pa zato što sam imao para da sebi mogu da priuštim to zadovoljstvo.

Mikica

pre 11 godina

Jedan od najboljih srpskih proizvoda svih vremena. Tužno je i žalosno što nije bilo dozvoljeno mlađim uspešnim srpskim dizajnerima da ga osavremene i da i dalje bude naš domaći brend. Bila je mnogo lepša od Fijatovog originala pod brojem 128. Sa svojih oko 390 mm mogla je danas da liči na Opel Corsu, Ford Fiestu, Kia Rio... pa i da bude lepša od navedenih... da smo imali pameti. Naravno bila bi mnogo lepša i modernija od Punta, kojeg su nam ovde instalirali i uništili domaću Zastavu. Tako je to kad ne cenimo domaću pamet i sposobnost, a uvek nam je bolje ono tuđe... gde se uzimaju debele provizije.

Ajta

pre 11 godina

Srećan rođendan, Stojadine! Prvi automobil koji sam vozio bio je dedin Stojadin iz 1978. godine... I da ga deda nije odvalio u drvo i upropastio školjku, još uvek bi ga vozio...

Vlada

pre 11 godina

Ja sam se navozao u "kecu", i bio je prvi auto koji sam vozio... Realno, njemu je mnogo veci problem bio kvalitet proizvodnje nego dizajn i konstrukcija, narocito od kada je IMR preuzeo proizvodnju motora od italijana.
Nisam ni sam znao da je bio ovako napredan, mada sam cuo da je nekada bio auto godine, i sada treba da razmislimo, zasto pre 30 godina nije unapredjen. Pa Golf se pojavio posle njega, pogledajte sta mu se sve dogodilo kroz 6 generacija, a mi smo pravili isti automobil 40 godina, koliko god da je dobaar u startu to ne prolazi, narocito ne sa nasim kvalitetom...

vlada

pre 11 godina

e sto sam imao kekana!kupio slupanog i trulog od gospodje Ruze a ona uradila generalnu.nikad se sladje nisam navozao a onda ga prodao Bosketu sto je drzo kafanu da vuce gajbe.posle 3 godine,kad sam se vratio iz inostranstva,moj kekan jos uvek radi!sad vozim auto od 4000 kubika ali kad sam video clanak,srce mi je zaigralo!

Dejan L

pre 11 godina

Bio je prvi pravi hečbek, nastao od Fijata 128, bio je prvi koji je spojio poprečno postavljen motor i nezavisno ogibljenje, 3 godine pre golfa.
Eto to je bio Fijat, kad je VolskWagen pravio kante za smeće

Stevan

pre 11 godina

Nemci su od Trabanta napravili mit.Postoje klubovi ljubitelja trabanta.Mi ne cenimo nase dobro,a nas auto je bio bolji od trabanta i lepsi od njega.Bio je bolji i od dacije rumunske i od mnogih drugih.Ljudi su ponovo poceli da kupuju stojadina,ali je proizvodnja prekinuta.Za mnoge nase gradjane bi bilo lakse odrzavati stojadina nego razne krseve iz evrope cija je popravka brutalno skupa.

Predrag Preradović

pre 11 godina

U Zavodima "Crvena Zastava" (ZCZ) sam radio 2 godine, i znam dosta detalja u vezi sa ovim automobilom. Tekst koji je ovde naveden nije baš, kako bi majstori kazali, "u vinklu". Ne kudim ja popularnog stojadina, naprotiv mislim da je trebalo nastaviti sa redizajniranjem školjke i uvođenjem savremenijih rešenja na motoru, pre svega na elektronskom ubrizgavanju goriva.
Mora se reći da je pre Zastave 101 Renault sa modelom 16 krenuo u elastičnu karoseriju sa 5 vrata, pogon na prednjim točkovima ALI UZDUŽNO POSTAVLJEN MOTOR (dobio je nagradu "Automobil Evrope za 1966-u god.) a odmah posle toga (1967) Simca sa modelom 1100 koji je jako sličan Zastavi 101 sa POPREČNO postavljenim motorom. U vreme najave Zastave 101 bilo je i dosta podeljenih mišljenja i tvrdnji da je to ukraden dizajn Simke a bilo je i dosta problema sa samom oznakom 101 jer je u to vreme Peugeot imao "monopol" na takvu vrstu oznake pa se Zastava 101 u inostranstvu prodavala kao Zastava 1100. Kada je o izvozu reč najviše ih je prodato u Egiptu i za to područje su bili pripremani sa redizajniranim hladjenjem. Veliki broj vozila je išao u razmenu sa fabrikom "Polski Fiat" koja je u to vreme proizvodila po licenci Fiat-a model 125 (kod nas poznat pod nazivom pezejac zbog oznake "PZ").
Misljenja sam da je zbog lokalnih "gluposti" proizvodnja tog vozla nepotrebno ugašena a i žalosna je bila vest od pre nekoliko dana da je fabrika "DMB" u rakovici prodata nekom proizvodjaču, nećete verovati, parfema pa su obećali kako..

Dikh tu kava

pre 11 godina

Prvi kupljen auto, 73-godište, 20 godina star. "Italijan". Vukao uz brdo ko blesav. Njime se na more redovno kretalo uveče, usled nedostatka klime. I to je imalo svoju čar. Sad smo se razmazili. Lepa je nostalgija ponekad ;-)

zastava 101 b

pre 11 godina

Imam zastavu 101 iz 1975 godine i dalje je u voznom stanju i registrovana je,bio je dedin ,ocev i moj prvi automobil koji smo vozili..iako smo u medjuvremenu promenili par automobila ostajao je uvek uz nas i nikada nas nije izneverio a bogami obisli i izlazili smo svuda sa njim..menjac i motor su mu bez premca jedino je malo karoserija dotrajala..ali prolazi tehnicki lagano...vezali smo se za njega kao clan porodice nam je,ima taj neki smek ..pozdrav

PZ*127-37

pre 11 godina

Onog belog sa pocetka teksta je imao moj stric sa tasterom sirene crvene boje sa natpisom Zastava i niklovanim poklocima tockova (ratkapnama).Svakog dana posle posla ga je uterivao u dvoriste dedine (rahmet mu dusi) kuce do nastresnice i pokrivao ga ceradom (customized) za keca. Rado se i danas secam kada me je on vodio po gradu u svom kecu ili do Pojata (pokraj Prizrena).
Kao mali (70'ih) se secam da je uvek stric govorio da je kec bolji od mog ocevog Fiata 125 posto ima "prednju vucu". To je on podrekpljivao cinjenicom da je jos u ono vreme uspeo da se uspentra do Cvilena (vrha nadomak Prizrena ndv oko 1200m) na "kecu" sto "125'ici nikad ne bi poslo za rukom/tockovima".
Takodje se secam velikog postera u izlogu u Prodavnici ulja i rezervnih delova Mehanizacija (kod Gani-Tadine cesme) u kojoj je ako se ne varam "kec" na plazi sa stasitom Afrikankom i reklamom Ulja Modrica.
I deo mog teenage'a (80'tih) je vezan za noviju verziju sa cetvrtastim farovima posto ga je imao moj najbolji drug. Sa njim smo isli cak i na skijanje na Prevalac.
ali u to vreme sam doziveo ljubav mog zivota po pitanju auta ...
Citroen 2CV ili ti "Spacek"
Nazalost bio sam u jednom "kecu" sa kojim smo na poledici uradili destak spinova i ostali bez ogrebotine, hvala Bogu!
90'tih sam sam sa "Kecom" mog drugara bio predmet mnogih "rutinskih" kontrola Saobracajne policije.
Danas u Prizrenu ima veoma malo keceva.
Ovo je moja storija o Kecu posvecena mom stricu. Pozdrav svim "oldtimerima".

Milos

pre 11 godina

Prvi auto koji sam vozio bila je Zastava 128, solidnog kvaliteta i laka i jeftina za odrzavanje. Ali svako ima svoje misljenje i svoje iskustvo i u to ne ulazim!
Ali najvise mi smeta nemar prema automobilima koji su muzejski primerci i tehnoloska istorija ove zemlje. Gledam emisije na Discovery, History i vidim da u Engleskoj svaka fabrika od Aston Martina do one koja proizvodi kosilice ima muzej sa primerkom koji savrseno radi, a nama je izgleda istorija sastavljena samo od bitaka ne i od necega sto smo napravili!

nessa974

pre 11 godina

eh koliko sam samo puta polomio naslon na suvozačevom sedištu... :) Zavari mastor Žile pa teraj opet u šumu! Kad sam ga kupio trošio je litar ulja na dvesta kilometara... Vozio sam ga 130,000 km i kad sam ga prodao i dalje je trošio litar ulja na 200 km! Grčka, Turska, Italija, Mađarska, Nemačka... Gde me sve nije odvezao... I nikad, ali NIKAD me nije ostavio na putu! 101 B iz 1978, godine... Neprežaljen...

Mirko

pre 11 godina

A posle se pitaju sta nije u redu i sto se sa 250k godisnje proizvedenih vozila u Zastavi(bili u rangu sa Mercedesom) spalo na to da ga kupi Fiat.Jeste sve rat,sankcije, kriza itd..sve ja to razumem ali sta cmo sa periodom do rata.Odgovor lezi upravo u ovim slikama;od kako je prvi model zastave 101 izasao pa sve do njegovog prestanka proizvodnje nije promenjeno nista na tom modelu(sem nekih par sitnica u unutrasnjosti)i drugacijih farova...mislim daj bree...pogledajte Mercedesove i BMW modele iz 70 a pogledajte iz kraja 80 i pocetkom 90....nebo i zemlja...a kec spao na raspale modele Yuga i Floride...sta su radili 20 godina u Zastavi,nisu mogli da dizajniraju i naprave nesto novo za tih 20 godina.

Zlatko

pre 11 godina

Pripadam mlađoj generaciji. Ovo za Kilimandžaro nisam znao. Kao ni to da su ga izvozili u Francusku i Nemačku. I za sve to skidam kapu. Ali to je bilo nekad. Ako je to nekad bilo vrhunsko ne može večno trajati. Kad samo pogledam gde je Oktavija sad a gde je Kec. I kao pripadnik mlađe generacije, ne mogu da pozdravim da nešto bude isto a da svi odu miljama napred. Ja sam tu kantu vozio (kažem kanta iako je bio nov) ali nije bila moja. Činjenica da mi je ta kanta dosta odradila i olakšala ali i činjenica da je ista kao i na početku. Ja te pare da sam imao te 2004. sigurno ih ne bih dao za kantu staru 35 godina, bez obzira što je njoj pisalo da je te godine prva registracija. Neko reče „šta smo sve imali“. Poštedite nas mlađe šta ste sve imali. Imali ste i 101 (tada hit), imali ste i Bijelo Dugme, imali ste i Kopaonik i Jahorinu, i Ohrid i Plitvice, i Dubrovnik i Sveti Stefan, u komšiluku i Veneciju i Solun, i „crveni pašoš bez mane što prolazi grane bez puno akanja“, imali ste i Olimpijske igre, i finale KEŠ-a u glavnom gradu, i Andrića, i šta sve ne. Poštedite nas mlađe koji nemamo ništa. Svesni smo mi kako je nekad bilo, i svesni smo da tako nikad više biti neće u ovoj našoj banana državi, ali ne morate da nam to nabijate na nos kroz komentare o staroj kanti koju je pregazilo vreme i koja samo može da bude oldtajmer, ali nikako konkurentan proizvod.

sickandtired

pre 11 godina

Evo ga i moj ispred zgrade parkiran, 91 godište, četiri brzine, ulje k'o da i ne troši, na pravcu 130 bez problema... ma ne bih ga dao ni za golfa 2!!!

gm80

pre 11 godina

Auto u pravom smislu reci. Bez svih ovih kojekakvih dzidza bidza nametnutih od strane kojekakvih standarda! svaka cast za ovu ekspediciju do kilimandzara...

Hogar

pre 11 godina

...sada vozim Punta!Moja plata nije dovoljna ni za zamenu najosnovnijeg dela,a kupio sam ga jer sam verovao u priče o boljem životu,pa i porastu plate koja bi mogla da podmiri održavanje ovog "domaćeg" auta.Na žalost "keca" nema više,a sadašnja naša primanja upravo odgovaraju ceni delova ovog auta.Neka se neko "drzne" i otpočne proizvodnju...garantujem veću prodaju nego što je broj prodatih Punta,jer realno cena izvornog (novog)"stojadina" ne bi smela da bude veća od 4000 evra.Branik 1000 dinara,far 800,svećice 500....to je ono što nam upravo sada treba jer živimo bednije nego u vreme inflacije....a auto je nužno zlo.

rale

pre 11 godina

Predivan clanak! Ipak je Zastava nasa istorija, nase nasledje pa moze se reci i nas ponos 70ih i 80ih godina. Sad cu da sherujem clanak na facebook da klinci malo procitaju sta je nekada bio kec :)

Milos

pre 11 godina

Za neupucene stojadin je verovatno najbolji auto svoje generacije ..tako je tokom 70-tih bio verovatno jedan od najboljih masina za trkanje znam oceve prijatelje koji su imali vise ulicnih trka vs golf tadasnjih opela...i cega sve jos jednom recju stojadinu 1300 ccm niko nije mogao pobeci ..e sad sto se tice kras testa fiat 128 je jedan od prvih automobila ako ne i prvi kod koga postoje deformaciske zone to jest limovi se namenski deformisu(karakteristika modernih auta.Usput Yugo in je prosao u Ceskoj kras test ).Karoserija odlicno zamisljena k mnogi auti danas bi mu pozavideli u funkcionalnosti karoserije.jednom recju od utrkivanja do voznje cementa uz male korekcije.
KVALITET identican ceni ...cena kvalitet to je negde kao golf 1 stari Audi s poceka 70 tih opel cadet..svaki je mogao preci 150000-200000 km i karoseriski 10/15 godina bez ulaganja.Naravno iskljucite ratne serije u ratu ni mercedes nije valjao.Znam bar 10 vlasnika stojadnina koji su genralne radili preko 150000 km cak komsija ima 135000 i jos ide 140 km/h i ne pomislja na genralnu koja je usput manje od 350 eura sto je vecina auta samo servis kaisa koji ne mogu vise od 50000 km
Na posletku cena njegove kompletne skoljke je bila manje 2000 dm a motora manje od 1000 dm..odrzavanje svedeno na min...

Stojadinko

pre 11 godina

Zanimljiv i lep clanak.Ima jedna stvar tu jos. Nije samo uspesnost tadasnjeg direktora Rakovica dovela do "ustupanja" ovog hec bek modela Zastavi" vec i uspesnost razgovora Tito-Anjeli. Dakle malo je i politika umesala prste u ovaj pocetak istorije.To samo govori kakav je ugled tadasnja Jugoslavija imala u svetu. A sto se samog stojadina tice,on je zaista bio dobar auto do pocetka 80-ih, pogotovo one serije koje su imale originalni fiatov motor. Posle je saradnja prekinuta 80-ih godina. Nekako kao da je to nagovestilo kasnija desavanja.Kad malo bolje pogledate enterijer nije nista zaostajao za tadasnjim automobilima. Pre bih uzeo tog jednog "keca" iz 70-ih godina nego 10 jugica.Ali kasnije se to sve isprofanisalo, kvalitet je opadao, ugradjivali se losi delovi kad su pocele sankcije i eto jedna lepa istorija je zavrsena.

Vladan KG

pre 11 godina

Još jedan argument koji potvrđuje da je tekst dobar je i to da je ovo jedan od retkih tekstova gde pozitivni komentari preovlađuju.

Bravo još jednom

Aleksandar

pre 11 godina

Pored jugica koga sam opisao u njegovom predstavljanju,prvi auto u porodici je Zastava GTL.cini mi se 1983g,ili 1984g.Nije ni bitno,ja sam mladji,ali tata mi pricao kako je sa njom svake nedelje isao 2-3x do Pule,i to sve do 1992.A jos ovako koliko je vozena...ko zna koliko je presla,mada po njemu je presla oko 350 000.Danas eno je stoji u garazi,bez tockova i ako je pre 9g uradjena kompletna generalka,sad je kao nova,al jbg nema se para za registraciju.Stoji tamo i podseca tatu na lepa vremena.Ja sam inace iz Sapca pa vi vidite koliko ima do Pule.

ikikvo

pre 11 godina

Moj otac ga je kupio 1973, bio je namenjen za trziste Argentine. Mladji od mene samo 6 meseci. Vozen je do 1999 godine,i ostao je u voznom stanju u Prizrenu. Nemogu da prezalim sto smo njega ostavili,a dosli sa jugom. Imao je 244 hiljada km ,bez i jedne intervencije,samo filteri,ulje,kocnice. Nikada nas na putu nije ostavio.

Bojan

pre 11 godina

Eh Stojadin.. moje prvo auto.. svi u familiji smo ga drndali i cukali sa svih strana, pa ipak je dobro sluzio. Koliko samo divljih startova i ostrih skretanja u krivinama smo sestra i ja sa njim napravili :)
Na kraju smo ga sa 17god prodali jer smo nabavili novo auto a on je trosio dosta goriva i stalno se nesto sitno oko njega moralo ceprkati kod majstora.

Miki

pre 11 godina

Odlican patriotski tekst.U mojoj vozackoj karijeri od 37 godina, imao sam 3 nova keca i svi su bili neopevani krsevi.Jednom je moja supruga dala i ime "Truli kec boje visnje" sto dovoljno govori.Auto je za ono vreme bio dobro osmisljen ali kvalitet izrade je bio jadan i bedan.U to vreme je to bio i najjeftiniji auto pa je to jedini razlog njegove dobre prodaje.A bio je najjeftiniji jer je drzava ogromnim carinama i nametima stitila Zastavu i sipala pare u bunar bez dna.

Misko

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se pojedincima koji verovatmo nikada nisu seli u keca a kamoli da su bili vlasnici. I to vreme 1981 godine Zastava 101 confort je bio klasa sadasnjeg Golfa Fokusa Megana a vozili su se i Mercedes 123, Opel rekord, Pezo 505 Reno 18 ali kod nas je vozena Zastava 101, 750 fica, Lada 1200, zastava 1300, popilarni tristac koji su se kupovali na kredit. U to vreme retko koji auto je imao dodatnu opremu a klima je bila san snova. Za nase tadasnje uslove to je bio auto snova o nemojte kudito auto ako ga niste imali.

Dado

pre 11 godina

nema se sto podcjenjivati stojadin, za 70te i pocetkom 80tih to je sasvim bio solidan i moderan automobil, samo se sjecam da sam jedva cekao da stari zamijeni ficu za stojadina,mrzio sam ficu,s stojadinom pozajmljenim od strica smo isli na more, to je bila limuzina u odnosu na ficu, a ruku na srce nije puno bio ni losiji u voznji od golfa 1, u kvaliteti da, a ostalo je sve bilo stvar ukusa, i novcanika.
naravno kasnih 80tih i kasnije je smijesno raspravljati, dolaskom modernije dizajniranih automobila.

Radovan

pre 11 godina

Tekst je odličan.

I onda je neko bravara nazvao, i održao mu lekciju, zbog uspeha srpske industrije.
Posle je smenio lično Prvoslava Rakovića i sve direktore najvećih firmi u Srbiji.
Italijani se zeznuli, Nemci usrali, mi nastradali.
Mi potonuli, Italijani plivaju, Nemci glisiraju.
Tako je bilo i u Rusiji sa FIAT 124. Prvo veliki uspeh, a onda udarci ispod stola.
Španija je dobro prošla jer je SEAT preotet od FIAT dosta lako. Nisu zvali predsednika.
I iznad marketinga ima još nešto.

stojko

pre 11 godina

nekada mi se grozilo jer sam vidjao stalno i svaki dan.a sada sretnem ponekog u putu i nabacim osmeh.kada ga malo bolje zagledas postaje interesantan.moja nastavnica je imala ´MEDITERAN´ to je verzija sa troje vrata ako se dobro secam.auto je kult,vredan da se sacuva.

nesa

pre 11 godina

Stojadin je bio kvalitetno vozilo dok je imao italijanski motor,cim su poceli nasi da prave motore katastrofa bio je u stanju da produva i na 5000 km!!!

sajber kurajber

pre 11 godina

imali smo u porodici "keca" iz 76 godine drap boje,slobodno mogu reci nenad*ebiv auto u svoje vreme,i sada me uhvati nostalgija za onim cajgerima,zvukom ventila, hromiranim ratkapnama i branicima,kao i za okruglim farovima i maskom hladnjaka u obliku pčelinjeg saća.

phreak

pre 11 godina

Ćale je imao 101 Special... najljuća guja na parkingu. Redovno je drao sve nemačke turiste po našim putevima. Još se sećam onih felni koje su nam tada izgledale kao svetsko čudo.

Milan

pre 11 godina

1979 godina.Posle Zastave 750 otac je kupio Zastavu 101 SC.tamno zelene boje.Dvogrli Weber i izduvna grana 4-2-1, integrisani nasloni za glavu na vozacevom i suvozacevom sedistu.Toliko mi se dopadao da sam cesto sedeo u njemu u garazi i samo slusao muziku.64 KS ni mnogo ni malo za automobil te tezine ali posle fice to je bio zmaj.Sa dvoje putnika vozio se savim solidno ali sa cetvoro u kolima to vec nije bilo to.Ono sto je doslo na njemu a u startu je bilo dosta lose su gume Trayal T-5 koje smo brzo zamnenili Michelinkama.Dve T-5 i danas stoje kod oca u garazi kao suvenir.Prodali smo ga sa 100.000 km i od utrosenih delova za 6 godina secam se da smo promenili dva ramena, gibanj na zadnjem mostu i zadnji lonac.Kad sam ga prodavao covek me je pitao da li si ga drzao na tavanu kada ovako izgleda.1985 smo kupili novog GTL i svi konstatovali da je prethodni kec bio mnogo bolji automobil od tog 101 GTL-a.I tu je sva prica sa Zastavom zavrsena.Ako posle 6 godina i na stotine hiljada proizvedenih keceva napravite losije vozilo sta dalje da pricamo.
U svakom slucaju 101 je automobil zasluzan za motorizaciju mnogih gradjana Yugoslavije i kao takvog ga se treba secati a to sto su ga pravili i 2007 to je vec tragedija nase zemlje povezana sa svim drugim propastima koje su nas zadesile.

neko

pre 11 godina

Auto koji sam, kao i mnogi drugi, vozio prvi put u auto skoli i odmah mi se dopao. Koliko "akanja" je taj automobil mogao da izdrzi je neverovatno. Medjutim, vreme ga je pregazilo. Ipak, ne sumnjam da cemo poceti da zalimo, ako vec i nismo, za ovakvim automobilom koji uz redovno i vrlo jeftino odrzavanje moze da predje dosta. 3400e za nov automobil koji moze da predje 100000km bez da ga pipnes je zaista bilo povoljno. Da je zastava bila pametnija i imala nesto vise novca, mozda bismo odavno imali nekog "novijeg keca"...

DC

pre 11 godina

Pre Simce 1100, 1964-e se pojavio jedan drugi revolucionarni auto, velikim delom nepoznat - Autobianchi Primula. Dante Giacosa, kao sto sam vec napisao u jednom postu nize, se dugo igrao zamisli o prednjem pogonu i popreko postavljenom motoru ali Fijat nije imao hrabrosti da se upusti u taj projekat. Tako je Giacosa svoja avantgardna resenja primenio u Autobianchi (koji je pripadao Fijatu) kako bi ubedio management u ispravnost koncepta. Pininfarina-dizajnirana Primula je zapravo prvi auto sa menjacem u ravni sa motorom, oba smestena popreko a pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina a posedovala je i nazubljenu letvu za upravljanje. Medjutim u nekim drugim aspektima Primula nije bila bas sasvim moderna: rucica menjaca uz volan i ogibljenje sa gibnjevima napred i krutom osovinom pozadi, te zastareo motor.
Sa druge strane nas 'kec' je auto koji se moze uzeti kao 'template'-sablon u svakom pogledu osim kvalitetu izrade za prakticno sve danasnje aute A, B, C a vecim delom i D segmenta: samonosiva dvovolumenska karoserija sa 3 ili 5 vrata, popreko postavljen motor sa bregastom u glavi, glava od alu legure a bregasta pokretana zupcastim kaisom, menjac u ravni sa motorom i poluosovinama nejednakih duzina, disk kocnice napred, upravljac sa nazubljenom letvom, MacPherson ogibljenje napred. Skoro sam citao o njemu u nekim Engleskim i Nemackim auto-medijima, i jedni i drugi su saglasni u vaznosti 'keca' kao preteci modernih auta koji se voze Evropskim putevima.

hvale keca pa sednu u opel, vw, peugeot, renault...

pre 11 godina

boze me sacuvaj i sakloni...
95% hvali keca a da vas pitam koliko vas vozi keca danas?
verovatno apsolutna manjina!

ako je toliko "dobar", "kvalitetan", "pouzdan", "bezbedan" sto ga ne vozite??? (cast izuzecima) eno ima ih po oglasima, cak i one zombi verzije iz 2000tih...

i ja sam kao i mnogi od vas rano detinjstvo poceu u kecu, ali kada je cale uzeo askonu, kao da sam seo u svemirski brod secam se...

taj auto je bio dobar krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih, vec pojavom sredinom osamdesetih je bio zastareo i krsina u poredjenju sa tadasnjim novitetima srednje klase kao sto su suza, golf2, peugeot 309, itd...
uzasna sramota je sto ga je zastava proizvodila do 2008! eeej 20008???
to samo pokazuje nasu tehnolosku i obrazovnu zastarelost, auto koji je 1988. vec bio zastareo i prevazidjen mi smo proizvodili do 2008., stvarno smo tuga...

Milan

pre 11 godina

Bezbedan kao i Jugo ili bilo sta drugo sto je Zastava napravila. Ta fabrika nije uradila jedan kres test, ova kola (namerno ih ne nazivam automobilom) su bila kovceg sa motorom, namenjena za sirotinju koja svojoj drzavi, a i svima ostalima nije bila bitna.

Zasto politicari nisu vozili taj krs ako je toliko dobar nego su kupovali mecke?

Zasto ne objavite i podatak koliko ljudi je poginulo u tim Zastavama pri relativno bezazlenoj brzini?

A jugonostalgicarima koji svrsavaju na clanak nema pomoci, osobe koje nisu u stanju razdvojiti sretne uspomene iz detinjstva i analizirati drustvo u kojem smo ziveli.

Moj komsija je imao starog BMW-a, E21 serija, dok smo se mi truckali u Zastavi. Ne znam ko je normalan hteo Zastavu pored "bendzole" ili golfa.

tuga i jad

pre 11 godina

Ispade stojadin pored moskviča najbolji auto :D

Ja što znam ljude, stojadina voze oni koje je na to muka naterala i oni kojima služi za 'akanje na selu (to objašnjava sve)
To je jedan jako loš, nebezbedan i nepouzdan automobil čak i za vreme osamdesetih! To što ovde ljudi navode kao 'prednost' što se može popravljati ispred kapije, nije nikakva prednost već pokazuje koliko je taj automobil, a ja nisam majstor pa da popravljam i opravljam ispred kuće...
Imali smo dedinog stojadina kupljen nov 1982. godine i već posle par godina su krenuli problemi 'opravke ispred kuće i raznorazne muke koje su kulminirale korozijom! Posle toga je ćale kupio kikindskog kadeta koji je bio nedostižan za stojadina u svakom pogledu i u odnosu na njega izgledao kao auto star 30 a ne 5 godina...
Ne sumnjam da je sedamdesetih bio konkurentan ali već osamdesetih je prevaziđen, a činjenica da se proizvodio i ljudi kupovali novog do 2007. objašnjava našu nesreću...
Nikad im neću oprostiti ogromne carine i zabrane uvoza polovnjaka posle 2000. koje su bukvalno srozale naš vozni park na 'muzej automobila' da bi se održavao bolesnik na aparatima zvani zastava sa svojim praistorijskim a novim kršinama zvanim kec i jugo...
Da je zastava bila kao škoda pa i da razumem protekciju, ali nije bila ni blizu kao što je i naša država po svemu svetlosnim godinama iza češke...

marko

pre 11 godina

Zastava 101 je nastala na osnovi Fiata 128 koji je bio europski automobil godine 1969. Spaček i Buba su nedvojbeno poznati u svijetu automobila, ali uspoređivati ih sa Zastavom 101 nema osnove, upravo zato jer je Zastava 101 neusporedivo bolji automobil. Praktičnija karoserija, jači motor, ovjes, komfor itd.

Застава

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!

Bojan

pre 11 godina

Italijanski 128 na cijoj bazi je napravljen popularni stojadin je bio auto godine 1968.godine.Zastava 101 confort 1980.godiste je bila najbolje izdanje keca sa italijanskim motorima.Za to vreme je bila odlican auto, ali je iz ideoloskih razloga favorizovana fica a kasnije yugo.Sa mojom porodicom putovali smo iz Kosovske Kamenice do Novog Vinodolskog (to je 40 km juzno od Rijeke) sto je oko 1000 km u jednom pravcu.Imao je on i svojih mana ali za to vreme je bio dobar auto.

Sinisa Bosanac

pre 11 godina

Samo bih dodao da su modeli Zastave za američko tržište Yugo GV plus imali automatik mjenjač i klimu. http://images.forum-auto.com/mesimages/306279/3.5.jpg vidi se na slici automatik mjenjač.
Yugo je imao klimu od 1986 GV model
http://automoto-portal.hr/img/tekstovi/Yugo_GV_Sport_04.jpg

Ovo je moj Yugo Cabrio za američko tržište, 1,3 EFI i el krov iz 1991 godine u ono vrijeme to je bio auto u korak s vremenom.
http://www.flickr.com/photos/53316418@N06/4923284449/

Moj drugi Yugo je prešao 208 000km bez otvaranja motora, prvi vlasnik.
Uz Alfu 159 i VW golfa IV rado vozim svoj Yugo Cabrio i Yugo Koral koji sam vozio 5g dok sam studirao i putovao s njim. Nikad me nije ostavio na cesti.

Igor

pre 11 godina

Tekst mi je izmamio osmeh na lice i pokrenuo nostalgiju, ali istovremeno i tugu i bes, kada vidim kako se odnose prema muzejskim primercima... Tuga je i što ih je mnogo otišlo na reciklažu za onog Punta...

Stojadin je fin auto, kad se uzme u obzir njegova cena i namena. Nisam ga nikada imao (vozio se jesam), ali čuh da ima odličan razvodnik, a bregasta iznad glave pogonjena kaišem je egzotika za to vreme. Svako zna da ga popravi ispred zgrade, jeftin za ekspolataciju, lako se montira plin, lako stane 5-6 drugara kad se ide u grad... Po meni idealan studentski auto.

Međutim, da je nekvalitetno urađen - jeste. Kvalitet plastike je grozan. I više nije bezbedan, iako je nekada bio. Trula samonoseća karoserija se ne gužva - raspada se. A većina ih je, nažalost, načisto trula... I niko ih ne održava, samo ih popravljaju (krpe) kada stanu. Da ne budem pogresno svhaćen - imam jako pozitivno mišljenje o starim automobilima, samo se trudim da budem objektivan. (auto mi je 34 godine star, mogu da vozim noviji ali neću ;))

Ko ga ima - neka ga održava i uživa!

Aca Znalac

pre 11 godina

Evo šta je sve Srbija proizvodila. Svetske brendove i nije se hvalila, a sada cgmanovi rasturaju ovo malo blaga što srbi imaju.

Siniša Bosanac

pre 11 godina

Prema njemačkom Auto Bild 35/1990 Yugo Cabrio se pokazao boljim od Opel Corse cabrio i pugeota 205 Cabrio na testu.
Ovo je moj Yugo cabrio za američko tržište.
http://i54.tinypic.com/2h3x5bl.jpg

djole

pre 11 godina

210 000 km sa istim motorom, bez generalne; sa generalnom eto ide i dalje; sta sve nismo njime preneli, od traktorskih (zadnjih) guma do pecenja (komada vise); malo mu zavarili sasiju i eto ide i dalje, nisko osiguranje, ne trosi puno....a zimi, pewag lanci, pa tamo gde astre i mazde ostanu u snegu, stojadin kao dzip; ajd uzdravlje

Srđan

pre 11 godina

Čini mi se da je bio 23. mart 1991. godine, u dvorište ulazi nova crvena Skala 55 sa "dubokim branicima"... mom oduševljenju nema kraja... Mom ocu je to bio 6. službeni stojadin i najveće razočaranje do tada(ubrzo se ispostavilo da ima "grešku" koju nisu mogli/htjeli da riješe dok je još bio nov), auto nije imao snage, gušio se u većim obrtajima... Stojke su bile nacionalni ponos, al' za 5-6 godina hrđa je na sve strane (zbog škrte fabričke zaštite), nema zadnjih rubova, auspuh propadne za dvije godine, motor kada napravi 100-150 hiljada može na reparaciju...

Kec

pre 11 godina

1971. godiste, talijanski motor, Weber karburator, leptir prozorcici, polica iza zadnjeg sedista fiksna, sedista prednja bez podesavanja nagiba i naravno legendarna stvar - rucni gas!!!

Dule SD

pre 11 godina

Evo i malo evropskih reklama za legendarnu Zastavu 101

http://youtu.be/oyByKIFa-ag
http://youtu.be/-l2wG-ljPJk
http://youtu.be/OV8B_iXF8Po

marko

pre 11 godina

Ma daj, koji moderni auto. To je kovceg na tockovima. Pa Italijani koji su nam dali taj auto su nekoliko godina pre proglasili tu sasiju i komplet auto izuzetno ne bezbednim i zabranili ga. Ali smo ga mi zato pravili jos 40god

nn

pre 11 godina

Komsa za 20 i kusur godina sa stojadinom presao nesto vise od 35000 km :D Kao nov samo malo poceo da truli.. Bio je prosek pre 40 godina a sada je velika nula. Buraz kupio pre par godina nov i moze da se vozi. Ali je smesan u odnosu na ostale automobile. Zastava nije mogla da provali servo volan do gasenja. Alooo ljudi...

@bata

pre 11 godina

I članak i komentari su puni emocija, naravno sve je to naša automobilska istorija. Ali ne mogu da zaboravim koliko je ZASTAVI bio važniji kvantitet nego kvalitet. Uzmimo samo zastavinu izmišljotinu NULTI SERVIS tu je serviser morao da obavi pregled novog vozila i da overi servisnu knjižicu, pregled je bio formalan kao i sama kontrola kvaliteta u fabrici. E sad bilo bi poželjno da vlasnik vozila ode na još jednu kontrolu u privatni servis gde će majstor da dotegne sve spojeve koji su labavi a verujte bilo ih mnogo. Mislim da ovde nestaju sve emocije a nastupa bes. Jedino je tačno da je to bilo vozilo jeftino za održavanje, u početku sa inovantnim tehničkim rešenjima, kasnije ga je vreme pregazilo.

Uzrok i posledica

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!
(Застава, 12. jul 2012 16:28)

Nista se nije dogodilo, zato je Zastava i propala. Proizvodili su iste modele desetlecima i to u veoma losem kvalitetu. Ne moze jedan auto da se pravi 50 godina, osim ako je Buba ili Spacek, a 101 to nije bio.

Milan

pre 11 godina

Malo smo zaboravni od kad se proredio (izgleda da su ostali samo oni koji su valjali od početka) pa čisto da podsetim: '80tih krenete na put npr. Beograd-Leskovac i na svakih 10-20km po jedan parkiran kec sa dignutom haubom. Leti zbog vrućine a zimi zbog vlage.

bič božiji

pre 10 godina

Prvi moj auto kec iz 1979 KOMFORT,jedna od prvih serija sa kockastim farovima! Sprdali smo se sa njim da još nije ni punoletan! Motor 'talijanski,bio sam prezadovoljan nisam ga dugo vozio,ali dinara nisam u njega uložio! Svima nama rođenim '70 prvi auto je bio kec,jugić! Sreći nije bilo kraja!

DC

pre 11 godina

@Bojketa:
Renault 16, koji se pojavio 1965-e je bio prvi veci auto u hatchback varijanti i medju prvima tih dimenzija sa prednjom vucom. Koncepcijski, u smislu da je motor postavljen napred uzduzno a menjac ispred motora, R16 je sledio Citroen DS ('Ajkula') koja se pojavila 10god ranije. Isti mehanicki lay-out je koristila i popularna Cetvorka te prva generacija Petice. Iako je 16 bio izuzetan i vrlo napredan auto za svoje vreme, predstavljao je slepu ulicu za Renault. Cinjenica je da vise niko ne pravi auto konfigurisan na ovaj nacin, cak i danasnji predak 16-ice - Laguna koristi sablon sa 'keca'. Takodje motori u R16 su sa bregastom u bloku - davno prevazidjeno resenje.
Simca 1100 se pojavila 1967.-e godine. Za razliku od Peugeot-a, Simca ignorisea Issigonisov-o resenje menjaca u karteru motora i kao Giacosa u Fijatu, nudi menjac u ravni sa motorom, oba smestena popreko, pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina. Zasto danas ipak kazemo da je 'kec' preteca svih modernih hatchback auta a ne Simca? Zato sto je Simca kao i R16 primenila neka cul-de-sac resenja. Naime, iako Simca razvija nov motor za 1100 ostaje pri bregastoj u bloku, dok ogibljenje napred dupla A ramena, nazad uzduzna sa torzionim sipkama su danas zaboravljen koncept. Sa druge strane, Simca 1100 je pre 'keca' imala vec naveden popreko postavljen motor sa menjacom u liniji u poluosovinama nejednake duzine, disk kocnice napred i nazubljenu letvu za upravljanje. Nastavak sledi...

Marko Bg

pre 10 godina

Ma sve je u redu,bio je ok auto za svoje vreme,ali nikako ne mogu da shvatim retrovizor ! 40 godina prave taj auto,40 godina retrovizori na tom autu ne sluze nicemu,jer su tako lose postavljeni ,da se ne vidi bukvalno nista !

Ivan

pre 8 godina

Kec I osmica su bili automobili. Danas ih svi potcenjuju I to samo zbog zastarelog dizajna. Yugo je bio odličan auto. Šta god bi izašlo iz Zastave, to bi išlo po nekoliko hiljada kilometara. Najbolji su bili oni iz 2008 sa modernom tablom iz Yuga Koral In-a. Fiat je super, ali domaće je domaće. Iskreno, ja bih zabranio prodaju Zastavinih I starih Opelovih automobila otpadima. Sada svi lupaju gluposti o nekoj reciklaži. J.bem vam tu modu. Zar je to hvala tim automobilima koji su nas godinama vozili I sa njima prolazili sve moguće terene. Kada god vidim da neko daje Zastavine ili stare automobile koji se ne proizvode na otpad dođe mi da bacim bombu na taj otpad. S.rem vam se u nove "pouzdane" automobile. Moja Askona ide već 32 godine I nebih je dao ni za jedan od ovih novih automobila. Kupio bih neki kao što su Insignija ili Golf 4, ali Askonu ne bih dao nizašta.

Dacha

pre 7 godina

Cale je vozio Specijala,mislim da je bio '75. godiste,stariji od mene godinu.Bio je bele boje,malo nasminkan,nekakve sare po zadnjim svetlima,zatamljene stopaljke,pa hromiran izduv sa dve cevi,a i imao je sirenu koja imitira kravu kad muce.Nije bilo coveka koji se nije okretao za njim.Beogra-Bar svake godine bez problema,cesto i dva puta godisnje.A onda je '92 otisao za dvestotinjak maraka.Jos ga nisam prezalio.

marko

pre 11 godina

Ma daj, koji moderni auto. To je kovceg na tockovima. Pa Italijani koji su nam dali taj auto su nekoliko godina pre proglasili tu sasiju i komplet auto izuzetno ne bezbednim i zabranili ga. Ali smo ga mi zato pravili jos 40god

Milan

pre 11 godina

Bezbedan kao i Jugo ili bilo sta drugo sto je Zastava napravila. Ta fabrika nije uradila jedan kres test, ova kola (namerno ih ne nazivam automobilom) su bila kovceg sa motorom, namenjena za sirotinju koja svojoj drzavi, a i svima ostalima nije bila bitna.

Zasto politicari nisu vozili taj krs ako je toliko dobar nego su kupovali mecke?

Zasto ne objavite i podatak koliko ljudi je poginulo u tim Zastavama pri relativno bezazlenoj brzini?

A jugonostalgicarima koji svrsavaju na clanak nema pomoci, osobe koje nisu u stanju razdvojiti sretne uspomene iz detinjstva i analizirati drustvo u kojem smo ziveli.

Moj komsija je imao starog BMW-a, E21 serija, dok smo se mi truckali u Zastavi. Ne znam ko je normalan hteo Zastavu pored "bendzole" ili golfa.

hvale keca pa sednu u opel, vw, peugeot, renault...

pre 11 godina

boze me sacuvaj i sakloni...
95% hvali keca a da vas pitam koliko vas vozi keca danas?
verovatno apsolutna manjina!

ako je toliko "dobar", "kvalitetan", "pouzdan", "bezbedan" sto ga ne vozite??? (cast izuzecima) eno ima ih po oglasima, cak i one zombi verzije iz 2000tih...

i ja sam kao i mnogi od vas rano detinjstvo poceu u kecu, ali kada je cale uzeo askonu, kao da sam seo u svemirski brod secam se...

taj auto je bio dobar krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih, vec pojavom sredinom osamdesetih je bio zastareo i krsina u poredjenju sa tadasnjim novitetima srednje klase kao sto su suza, golf2, peugeot 309, itd...
uzasna sramota je sto ga je zastava proizvodila do 2008! eeej 20008???
to samo pokazuje nasu tehnolosku i obrazovnu zastarelost, auto koji je 1988. vec bio zastareo i prevazidjen mi smo proizvodili do 2008., stvarno smo tuga...

Miki

pre 11 godina

Odlican patriotski tekst.U mojoj vozackoj karijeri od 37 godina, imao sam 3 nova keca i svi su bili neopevani krsevi.Jednom je moja supruga dala i ime "Truli kec boje visnje" sto dovoljno govori.Auto je za ono vreme bio dobro osmisljen ali kvalitet izrade je bio jadan i bedan.U to vreme je to bio i najjeftiniji auto pa je to jedini razlog njegove dobre prodaje.A bio je najjeftiniji jer je drzava ogromnim carinama i nametima stitila Zastavu i sipala pare u bunar bez dna.

tuga i jad

pre 11 godina

Ispade stojadin pored moskviča najbolji auto :D

Ja što znam ljude, stojadina voze oni koje je na to muka naterala i oni kojima služi za 'akanje na selu (to objašnjava sve)
To je jedan jako loš, nebezbedan i nepouzdan automobil čak i za vreme osamdesetih! To što ovde ljudi navode kao 'prednost' što se može popravljati ispred kapije, nije nikakva prednost već pokazuje koliko je taj automobil, a ja nisam majstor pa da popravljam i opravljam ispred kuće...
Imali smo dedinog stojadina kupljen nov 1982. godine i već posle par godina su krenuli problemi 'opravke ispred kuće i raznorazne muke koje su kulminirale korozijom! Posle toga je ćale kupio kikindskog kadeta koji je bio nedostižan za stojadina u svakom pogledu i u odnosu na njega izgledao kao auto star 30 a ne 5 godina...
Ne sumnjam da je sedamdesetih bio konkurentan ali već osamdesetih je prevaziđen, a činjenica da se proizvodio i ljudi kupovali novog do 2007. objašnjava našu nesreću...
Nikad im neću oprostiti ogromne carine i zabrane uvoza polovnjaka posle 2000. koje su bukvalno srozale naš vozni park na 'muzej automobila' da bi se održavao bolesnik na aparatima zvani zastava sa svojim praistorijskim a novim kršinama zvanim kec i jugo...
Da je zastava bila kao škoda pa i da razumem protekciju, ali nije bila ni blizu kao što je i naša država po svemu svetlosnim godinama iza češke...

Milan

pre 11 godina

Malo smo zaboravni od kad se proredio (izgleda da su ostali samo oni koji su valjali od početka) pa čisto da podsetim: '80tih krenete na put npr. Beograd-Leskovac i na svakih 10-20km po jedan parkiran kec sa dignutom haubom. Leti zbog vrućine a zimi zbog vlage.

nn

pre 11 godina

Komsa za 20 i kusur godina sa stojadinom presao nesto vise od 35000 km :D Kao nov samo malo poceo da truli.. Bio je prosek pre 40 godina a sada je velika nula. Buraz kupio pre par godina nov i moze da se vozi. Ali je smesan u odnosu na ostale automobile. Zastava nije mogla da provali servo volan do gasenja. Alooo ljudi...

Zlatko

pre 11 godina

Pripadam mlađoj generaciji. Ovo za Kilimandžaro nisam znao. Kao ni to da su ga izvozili u Francusku i Nemačku. I za sve to skidam kapu. Ali to je bilo nekad. Ako je to nekad bilo vrhunsko ne može večno trajati. Kad samo pogledam gde je Oktavija sad a gde je Kec. I kao pripadnik mlađe generacije, ne mogu da pozdravim da nešto bude isto a da svi odu miljama napred. Ja sam tu kantu vozio (kažem kanta iako je bio nov) ali nije bila moja. Činjenica da mi je ta kanta dosta odradila i olakšala ali i činjenica da je ista kao i na početku. Ja te pare da sam imao te 2004. sigurno ih ne bih dao za kantu staru 35 godina, bez obzira što je njoj pisalo da je te godine prva registracija. Neko reče „šta smo sve imali“. Poštedite nas mlađe šta ste sve imali. Imali ste i 101 (tada hit), imali ste i Bijelo Dugme, imali ste i Kopaonik i Jahorinu, i Ohrid i Plitvice, i Dubrovnik i Sveti Stefan, u komšiluku i Veneciju i Solun, i „crveni pašoš bez mane što prolazi grane bez puno akanja“, imali ste i Olimpijske igre, i finale KEŠ-a u glavnom gradu, i Andrića, i šta sve ne. Poštedite nas mlađe koji nemamo ništa. Svesni smo mi kako je nekad bilo, i svesni smo da tako nikad više biti neće u ovoj našoj banana državi, ali ne morate da nam to nabijate na nos kroz komentare o staroj kanti koju je pregazilo vreme i koja samo može da bude oldtajmer, ali nikako konkurentan proizvod.

Kole

pre 11 godina

Ala su ih nekada pravili, da piče kroz pustinju i penju se na Kilimandžaro. Moj stojadin nije izdržao bez kvarova ni deonicu Beograd-Budva. Mislim da je Zastavina vozila zahranila kontrola kvaliteta, koja u kragujevačkoj fabrici nikada nije postojala u pravom smislu.

Mikica

pre 11 godina

Jedan od najboljih srpskih proizvoda svih vremena. Tužno je i žalosno što nije bilo dozvoljeno mlađim uspešnim srpskim dizajnerima da ga osavremene i da i dalje bude naš domaći brend. Bila je mnogo lepša od Fijatovog originala pod brojem 128. Sa svojih oko 390 mm mogla je danas da liči na Opel Corsu, Ford Fiestu, Kia Rio... pa i da bude lepša od navedenih... da smo imali pameti. Naravno bila bi mnogo lepša i modernija od Punta, kojeg su nam ovde instalirali i uništili domaću Zastavu. Tako je to kad ne cenimo domaću pamet i sposobnost, a uvek nam je bolje ono tuđe... gde se uzimaju debele provizije.

Marko Bg

pre 10 godina

Ma sve je u redu,bio je ok auto za svoje vreme,ali nikako ne mogu da shvatim retrovizor ! 40 godina prave taj auto,40 godina retrovizori na tom autu ne sluze nicemu,jer su tako lose postavljeni ,da se ne vidi bukvalno nista !

neko iz mase

pre 11 godina

Auto k'o auto. Bio je marka za to vreme, vreme ga je pregazilo i trebalo je preci na nove modele, ali zemlja je bila u krizi i znamo kako to vec ide. Ovaj auto i Yugo su upravo najveci pokazatelji krize u kojoj smo ziveli i u kojoj zivimo. Dok je konkurentska Dacia sklopila ugovor sa Reno-om jos devedesetih, mi smo pritisnuti sankcijama stancovali Jugice i 101 do kraja vremena.

Radovan

pre 11 godina

Tekst je odličan.

I onda je neko bravara nazvao, i održao mu lekciju, zbog uspeha srpske industrije.
Posle je smenio lično Prvoslava Rakovića i sve direktore najvećih firmi u Srbiji.
Italijani se zeznuli, Nemci usrali, mi nastradali.
Mi potonuli, Italijani plivaju, Nemci glisiraju.
Tako je bilo i u Rusiji sa FIAT 124. Prvo veliki uspeh, a onda udarci ispod stola.
Španija je dobro prošla jer je SEAT preotet od FIAT dosta lako. Nisu zvali predsednika.
I iznad marketinga ima još nešto.

nesa

pre 11 godina

Stojadin je bio kvalitetno vozilo dok je imao italijanski motor,cim su poceli nasi da prave motore katastrofa bio je u stanju da produva i na 5000 km!!!

sickandtired

pre 11 godina

Evo ga i moj ispred zgrade parkiran, 91 godište, četiri brzine, ulje k'o da i ne troši, na pravcu 130 bez problema... ma ne bih ga dao ni za golfa 2!!!

gm80

pre 11 godina

Auto u pravom smislu reci. Bez svih ovih kojekakvih dzidza bidza nametnutih od strane kojekakvih standarda! svaka cast za ovu ekspediciju do kilimandzara...

Dejan L

pre 11 godina

Bio je prvi pravi hečbek, nastao od Fijata 128, bio je prvi koji je spojio poprečno postavljen motor i nezavisno ogibljenje, 3 godine pre golfa.
Eto to je bio Fijat, kad je VolskWagen pravio kante za smeće

comfort, 1980to godiste, petoro vrata

pre 11 godina

Ne razumem se u automobile, poprecno postavljen motor, prenos upravljaca....

Ali sto je imao branik!!! Pravi celik. Ko zna koliko sam stubova betonskih udario i bagremovih kolja kod komsije na ogradi polomio

Kakav branik, cudo

A ovi sad? To nisu branici, to su igracke

Dino

pre 11 godina

Moj otac je imao Zastavu 101. Sa tim autom smo isli na more (zivjeli smo u Bosni a inace je otac sa crnogorskog primorija) i vozili se u svim uslovima (kisa, snjeg itd).

Otac ga je znao do koske. Svaki saraf, maticu. Odrzavao ga sam, a ja se u to doba potajno nadao da ce ostati meni kad napunim 18 i polozim vozacki. Volio sam zvuk te masine i volio sam to auto. Imao je dusu. Moja Honda Accord (zivim u SAD) je super i mnogo bolje auto, i ima i ona neku dusu, ali ne bas kao stojadin. Mozda su to neka djecija mastanja/nostalgije ko zna, al' tako nekako osjecam.

Otac ga je prodao prije nego li sam ja napunio 18 i kupio (tada se uvozilo iz Italije prije nego li je pocelo sranje u bivsoj YU) Fiat 131 Mirafiori-ja (sjecam se uvezo ga u djelovima pa sastavljao).

To sam auto (Mirafjoria) vozio odmah nakon polaganja vozackog sa 18 godina. Za razliku od Zastave 101, Fiat 131 Mirafjori je bio zadnja vuca, i dobro se sjecam kad sam oca prvi puta vozio po kisi u Mirafjoriu i prebrzo usao u krivinu i napravio 360 stepeni nezeljeno okretanje. Srecom nisam nikog udario (pusta cesta).

Jos zvone (nekih 20 godina kasnije) u usima rjeci moga oca nakon sto se Mirafjori konacno zaustavio (a ja bio ka sledjen): "E vala jebat ces nam oca ocinoga za volanom. Izginucemo. Ajd fino u prvu i tako do kuce (bila je kuca blizu)"

Danasnja auta imaju sve al nemaju dusu.

Milos

pre 11 godina

Za neupucene stojadin je verovatno najbolji auto svoje generacije ..tako je tokom 70-tih bio verovatno jedan od najboljih masina za trkanje znam oceve prijatelje koji su imali vise ulicnih trka vs golf tadasnjih opela...i cega sve jos jednom recju stojadinu 1300 ccm niko nije mogao pobeci ..e sad sto se tice kras testa fiat 128 je jedan od prvih automobila ako ne i prvi kod koga postoje deformaciske zone to jest limovi se namenski deformisu(karakteristika modernih auta.Usput Yugo in je prosao u Ceskoj kras test ).Karoserija odlicno zamisljena k mnogi auti danas bi mu pozavideli u funkcionalnosti karoserije.jednom recju od utrkivanja do voznje cementa uz male korekcije.
KVALITET identican ceni ...cena kvalitet to je negde kao golf 1 stari Audi s poceka 70 tih opel cadet..svaki je mogao preci 150000-200000 km i karoseriski 10/15 godina bez ulaganja.Naravno iskljucite ratne serije u ratu ni mercedes nije valjao.Znam bar 10 vlasnika stojadnina koji su genralne radili preko 150000 km cak komsija ima 135000 i jos ide 140 km/h i ne pomislja na genralnu koja je usput manje od 350 eura sto je vecina auta samo servis kaisa koji ne mogu vise od 50000 km
Na posletku cena njegove kompletne skoljke je bila manje 2000 dm a motora manje od 1000 dm..odrzavanje svedeno na min...

@bata

pre 11 godina

I članak i komentari su puni emocija, naravno sve je to naša automobilska istorija. Ali ne mogu da zaboravim koliko je ZASTAVI bio važniji kvantitet nego kvalitet. Uzmimo samo zastavinu izmišljotinu NULTI SERVIS tu je serviser morao da obavi pregled novog vozila i da overi servisnu knjižicu, pregled je bio formalan kao i sama kontrola kvaliteta u fabrici. E sad bilo bi poželjno da vlasnik vozila ode na još jednu kontrolu u privatni servis gde će majstor da dotegne sve spojeve koji su labavi a verujte bilo ih mnogo. Mislim da ovde nestaju sve emocije a nastupa bes. Jedino je tačno da je to bilo vozilo jeftino za održavanje, u početku sa inovantnim tehničkim rešenjima, kasnije ga je vreme pregazilo.

DEKI BGD

pre 11 godina

Imam dva automobila od toga jednu Zastavu 101 iz 2003 god. Najbolji "kec", koji sam ikada vozio. Dva puta do Nemacke bez problema, redovno odrzavanje... Sve to na plin, bez ikakvih problema. Kada vidim da mi se neko smeje sta vozim, samo im mahnem i pokazem kolike su cene rezervnih delova.

Mirko

pre 11 godina

A posle se pitaju sta nije u redu i sto se sa 250k godisnje proizvedenih vozila u Zastavi(bili u rangu sa Mercedesom) spalo na to da ga kupi Fiat.Jeste sve rat,sankcije, kriza itd..sve ja to razumem ali sta cmo sa periodom do rata.Odgovor lezi upravo u ovim slikama;od kako je prvi model zastave 101 izasao pa sve do njegovog prestanka proizvodnje nije promenjeno nista na tom modelu(sem nekih par sitnica u unutrasnjosti)i drugacijih farova...mislim daj bree...pogledajte Mercedesove i BMW modele iz 70 a pogledajte iz kraja 80 i pocetkom 90....nebo i zemlja...a kec spao na raspale modele Yuga i Floride...sta su radili 20 godina u Zastavi,nisu mogli da dizajniraju i naprave nesto novo za tih 20 godina.

Josip Basic

pre 11 godina

Pozdrav svim ljubiteljima Zastava automobila iz Rijeke. Mnogi me znaju sa foruma vezanih za Zastava vozila. I sam vozim Z128, 1988 godiste.
Danas je kod nas u HR sve rijedje vidjeti Z101/128, Yugica jos ima ali i njih sve manje.
Zato cuvajmo nase zastave i jos mnogo godina i kilometara se druzili s njima :)

igorpl

pre 11 godina

REtko dobar autmobil koji je išao i popravljao se pomoću štapa i kanapa na licu mesta. Svako ko je imao malo znanja o mehanici mogao je da otkloni sitnije kvarove i da nastavi put. Kada se auto održavao išao je bez da vas ostavi na putu. Ja sam jednog leša kopio pre 4 godine, uradio generalnu, ugradio gas, popravio sve što se moglo popraviti i koristio za posao gde sam prelazio 50.000 godišnje. Išao je samo na gas, palio na gas čak i na -15 , nije se kvario i nije me ostavio nikada na putu. Prešao sam sa njim oko 120.000 i prodao. i dan danas vlasnik ga vozi uz sitnije popravke...
Sećate se riletovih majstorija i sipanja kokakole u menjač kada ode lamela, ženske čarape umesto PK kaiša i čuvenog krompira umesto kondenzatora! Kakav auto! Pre ovog stojadina vozio sam MAZDU 626 1996 godinšte ali kada sam seo u njega nisam pljuvao po svemu jer je tehnologija dalko zastarela i takva je bila u to vreme proizvodnje.
Osim toga automobil koji sa zimskoi gumama je mogao pod ručnom da izlazi iz kanala opušteno. Išao sam sa njim na pecanje po blatu i kaljugama i nikada nije zapao. Sve u svemu za to vreme jedan veoma pouzdan i dobar AUTOMOBIL!

Neko iz mase

pre 11 godina

:-O

Znaci pojma nisam imao o istoriji ili znacaju "stojadina"!
Meni je, nazalost, on uglavnom bio sprdnja! Koliko vidim - nezasluzeno...

Steta sto ne brinemo o svom istorijskom i kulturnom nasledju malo bolje...

Misko

pre 11 godina

1981 godine kupio sam novog keca conforta to je tada bilo kao sada neki Golf Fokus Megan. U eri Fica i Fijata 1300 to je bio tada najbolji auto koji je bio proizveden u Srbiji a bilo je i ostalih svetskih proizvodjaca. U svakom slucaju imao je nepoderiv motor i bio je siguran auto.

Bojan

pre 11 godina

Eh Stojadin.. moje prvo auto.. svi u familiji smo ga drndali i cukali sa svih strana, pa ipak je dobro sluzio. Koliko samo divljih startova i ostrih skretanja u krivinama smo sestra i ja sa njim napravili :)
Na kraju smo ga sa 17god prodali jer smo nabavili novo auto a on je trosio dosta goriva i stalno se nesto sitno oko njega moralo ceprkati kod majstora.

Predrag Preradović

pre 11 godina

U Zavodima "Crvena Zastava" (ZCZ) sam radio 2 godine, i znam dosta detalja u vezi sa ovim automobilom. Tekst koji je ovde naveden nije baš, kako bi majstori kazali, "u vinklu". Ne kudim ja popularnog stojadina, naprotiv mislim da je trebalo nastaviti sa redizajniranjem školjke i uvođenjem savremenijih rešenja na motoru, pre svega na elektronskom ubrizgavanju goriva.
Mora se reći da je pre Zastave 101 Renault sa modelom 16 krenuo u elastičnu karoseriju sa 5 vrata, pogon na prednjim točkovima ALI UZDUŽNO POSTAVLJEN MOTOR (dobio je nagradu "Automobil Evrope za 1966-u god.) a odmah posle toga (1967) Simca sa modelom 1100 koji je jako sličan Zastavi 101 sa POPREČNO postavljenim motorom. U vreme najave Zastave 101 bilo je i dosta podeljenih mišljenja i tvrdnji da je to ukraden dizajn Simke a bilo je i dosta problema sa samom oznakom 101 jer je u to vreme Peugeot imao "monopol" na takvu vrstu oznake pa se Zastava 101 u inostranstvu prodavala kao Zastava 1100. Kada je o izvozu reč najviše ih je prodato u Egiptu i za to područje su bili pripremani sa redizajniranim hladjenjem. Veliki broj vozila je išao u razmenu sa fabrikom "Polski Fiat" koja je u to vreme proizvodila po licenci Fiat-a model 125 (kod nas poznat pod nazivom pezejac zbog oznake "PZ").
Misljenja sam da je zbog lokalnih "gluposti" proizvodnja tog vozla nepotrebno ugašena a i žalosna je bila vest od pre nekoliko dana da je fabrika "DMB" u rakovici prodata nekom proizvodjaču, nećete verovati, parfema pa su obećali kako..

ZASTAVA-KG

pre 11 godina

Pa danas samo kreteni mogu da ismevaju ovaj auto. U vreme kad je prvi put proizveden bio je medju najboljim automobilima svoje klase u Evropi pa i u svetu.

Proizvođen je u vreme kada nije postojala histerija za profitom, pumpanje atmosfere potrošačkog društva i novokomponovano-napaljene fore tipa "product management"... ili ti, upravljanje životnim vekom proizvoda, u smislu pravovremenog prelaska na novi model ... bla bla bla, nja nja nja ... proizvođen je u vreme kada je važilo "a zašto da menjamo kada nam je ovo dobro" ... a bio je dobar.

Suština problema je u tome što je proizvođen 30 godina, što zbog neznanja, što zbog nemanja para, a pre svega - praktično bez suštinske promene, pa je na kraju karijere, kada ga je vreme potpuno, ali potpuno pregazilo, (ne)zasluženo bio omalovažavan jer su ljudi gledali šta drugi prave. Ali, ponavljem, kada je prvi sišao sa trake, nisu bolja kola pravili ni reno, ni sitroen, ni folksvagen... nemoj da gajite iluzije o tome.

Ja sam do 2005. vozio "keca" proizvedenog 1980.
Zašto ?
Pa zato što sam imao para da sebi mogu da priuštim to zadovoljstvo.

zastava 101 b

pre 11 godina

Imam zastavu 101 iz 1975 godine i dalje je u voznom stanju i registrovana je,bio je dedin ,ocev i moj prvi automobil koji smo vozili..iako smo u medjuvremenu promenili par automobila ostajao je uvek uz nas i nikada nas nije izneverio a bogami obisli i izlazili smo svuda sa njim..menjac i motor su mu bez premca jedino je malo karoserija dotrajala..ali prolazi tehnicki lagano...vezali smo se za njega kao clan porodice nam je,ima taj neki smek ..pozdrav

rale

pre 11 godina

Predivan clanak! Ipak je Zastava nasa istorija, nase nasledje pa moze se reci i nas ponos 70ih i 80ih godina. Sad cu da sherujem clanak na facebook da klinci malo procitaju sta je nekada bio kec :)

vlada

pre 11 godina

e sto sam imao kekana!kupio slupanog i trulog od gospodje Ruze a ona uradila generalnu.nikad se sladje nisam navozao a onda ga prodao Bosketu sto je drzo kafanu da vuce gajbe.posle 3 godine,kad sam se vratio iz inostranstva,moj kekan jos uvek radi!sad vozim auto od 4000 kubika ali kad sam video clanak,srce mi je zaigralo!

laki

pre 11 godina

citam tekst i bacim pogled kroz prozor a tamo stojadin 89 god, malo izbledeo, odmara iispod oraha. odveo me je juce na pecanje pre podne kroz blato i popodne stigao da me odbaci do ns-a i nazad. Dosao sam kuci, zahvalio mu se i sad ceka nove izazove da ih lako predje. uz redovno odrzavanje nema problema, sipas plin i vozis. svi oni imaju svoje bubice, eto ovaj moj greje na ovih +40 ali sta ces, trdoglav bio, tvrdoglav ostao. hvala mu na svemu. i kad bude na izdisaju, necu da ga se resiti, jednostavno je kao clan porodice.

Hogar

pre 11 godina

...sada vozim Punta!Moja plata nije dovoljna ni za zamenu najosnovnijeg dela,a kupio sam ga jer sam verovao u priče o boljem životu,pa i porastu plate koja bi mogla da podmiri održavanje ovog "domaćeg" auta.Na žalost "keca" nema više,a sadašnja naša primanja upravo odgovaraju ceni delova ovog auta.Neka se neko "drzne" i otpočne proizvodnju...garantujem veću prodaju nego što je broj prodatih Punta,jer realno cena izvornog (novog)"stojadina" ne bi smela da bude veća od 4000 evra.Branik 1000 dinara,far 800,svećice 500....to je ono što nam upravo sada treba jer živimo bednije nego u vreme inflacije....a auto je nužno zlo.

Uzrok i posledica

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!
(Застава, 12. jul 2012 16:28)

Nista se nije dogodilo, zato je Zastava i propala. Proizvodili su iste modele desetlecima i to u veoma losem kvalitetu. Ne moze jedan auto da se pravi 50 godina, osim ako je Buba ili Spacek, a 101 to nije bio.

zeljko-madrid

pre 11 godina

Divan tekst,
Osim sto me je podsetilo na moj prvi automobil probudilo mi je secanje i nostalgiju za zemljom koju sam voleo i kojoj i sad u masti pripadam kao i nepovratnom vremenu i mladosti.
Hvala vam

kovlaj

pre 11 godina

Vozim Stojadina trenutno iz '89. godine iskreno, volim ovaj auto, jos kao klinac sam se vozio u njemu, tako da sam prilicno emotivno vezan za njega. Sreca je da ga je moj otac cuvao, redovno menjao ulje i tako dalje, tako da je danas 101 u odlicnom stanju. I moje drustvo ga je zavolelo pored mene. Nije to tako los auto kao sto mnogi misle, licno mislim da je pogresno bila interpretirana njegova namena, stoga i odrzavanje od strane vlasnika, sto je dovodilo brzih kvarova a i razocarenja. Vozicu svog Stojadina, dok se bukvalno ne raspadne.

Stevan

pre 11 godina

Nemci su od Trabanta napravili mit.Postoje klubovi ljubitelja trabanta.Mi ne cenimo nase dobro,a nas auto je bio bolji od trabanta i lepsi od njega.Bio je bolji i od dacije rumunske i od mnogih drugih.Ljudi su ponovo poceli da kupuju stojadina,ali je proizvodnja prekinuta.Za mnoge nase gradjane bi bilo lakse odrzavati stojadina nego razne krseve iz evrope cija je popravka brutalno skupa.

Čiča Gorio

pre 11 godina

Svaka čast za članak! Redovno pratim ovu rubriku, ali me ni jedan tekst do sad nije ovako dirnuo! Svaka čast redakciji Auto magazina i svaka čast vama sa b92, što pokazujete nama malo mladjima šta smo to nekad imali a sad... Sad nažalost nemamo ništa... Šteta što se ovakim temama malo pridaje pažnje u medijima! pozdrav

nessa974

pre 11 godina

eh koliko sam samo puta polomio naslon na suvozačevom sedištu... :) Zavari mastor Žile pa teraj opet u šumu! Kad sam ga kupio trošio je litar ulja na dvesta kilometara... Vozio sam ga 130,000 km i kad sam ga prodao i dalje je trošio litar ulja na 200 km! Grčka, Turska, Italija, Mađarska, Nemačka... Gde me sve nije odvezao... I nikad, ali NIKAD me nije ostavio na putu! 101 B iz 1978, godine... Neprežaljen...

svedok

pre 11 godina

Ćale je kupio Comforta 1980 godine, plaćen je 10.500.000,00 dinara. tablice na njemu TZ693-62, stizao je svugde.Ova verzija je imala i upaljač kao dodatnu opremu. Na more se išlo noću, kad upeče zvezda, otvoris sve prozore i ventilaciju,i normalno odmaras češće u kafanama. Kečeve su svi sami održavali (par ključeva, francuski ključ, čekić itd.) bili su dovoljni za održavanje. Obično je svaki kraj imao nekog svog majstora koji ih je održavao u svojoj garaži. Svaka popravka se pretvarala u razlog da se komšiluk okupi i da svoje mišljenje o kvaru. Onda bi neko predložio da se donese pivo i tako do uveče. Zbog tooga su često kečevi popravljani danima, ali se niko nije bunio. Danas će vam računar reći šta je sa vašim automobilom, a pivo ćete popiti kad dođete kući i ponovo sami sednete za računar.

djole

pre 11 godina

210 000 km sa istim motorom, bez generalne; sa generalnom eto ide i dalje; sta sve nismo njime preneli, od traktorskih (zadnjih) guma do pecenja (komada vise); malo mu zavarili sasiju i eto ide i dalje, nisko osiguranje, ne trosi puno....a zimi, pewag lanci, pa tamo gde astre i mazde ostanu u snegu, stojadin kao dzip; ajd uzdravlje

Застава

pre 11 godina

Било би супер видети неку нову заставу која се производи у фијату. Мислим да смо имали све у нашим рукама људи... Шта се догодило!

Siniša Bosanac

pre 11 godina

Prema njemačkom Auto Bild 35/1990 Yugo Cabrio se pokazao boljim od Opel Corse cabrio i pugeota 205 Cabrio na testu.
Ovo je moj Yugo cabrio za američko tržište.
http://i54.tinypic.com/2h3x5bl.jpg

xeno

pre 11 godina

baba, deda und ja kao mali :)
svako leto smo putovali beograd - tivat ...
z101 :) huh ... ogroman auto ... ceeeelo zadnje sedishte
moje samo moje ... :)

DC

pre 11 godina

AROnline website, koji se bavi pre svega automobilima Britanskih proizvodjaca, je pre par godina objavio clanak o zacecima 'Golf' klase, gde su detaljnije opisana tri vozila: Autobianchi Primula iz 1964, Simca 1100 iz 1967 i Zastava 101 koja je okarakterisana kao prvi pravi moderan predstavnik ovog tipa vozila.
Ono sto malo ljudi kod nas zna je da je 101 je bio prvi auto koji je imao samonosivu konstrukciju, 5 odn 3 vrata, OHC motor sa bregastom pokretanom preko kaisa, motor koji je postavljen popreko sa menjacem u liniji sa motorom i poluosovinama nejednake duzine, MacPherson ogibljenje, disk kocnice napred i upravljanje preko nazubljene letve - znaci sve ono sto se i dan danas podrazumeva kao standard za jedan moderan 'hatchback'. Ni jedan auto pre 'keca' nije primenio sva ova resenja u jednom paketu. Nastavak sledi...

neko

pre 11 godina

Auto koji sam, kao i mnogi drugi, vozio prvi put u auto skoli i odmah mi se dopao. Koliko "akanja" je taj automobil mogao da izdrzi je neverovatno. Medjutim, vreme ga je pregazilo. Ipak, ne sumnjam da cemo poceti da zalimo, ako vec i nismo, za ovakvim automobilom koji uz redovno i vrlo jeftino odrzavanje moze da predje dosta. 3400e za nov automobil koji moze da predje 100000km bez da ga pipnes je zaista bilo povoljno. Da je zastava bila pametnija i imala nesto vise novca, mozda bismo odavno imali nekog "novijeg keca"...

PZ*127-37

pre 11 godina

Onog belog sa pocetka teksta je imao moj stric sa tasterom sirene crvene boje sa natpisom Zastava i niklovanim poklocima tockova (ratkapnama).Svakog dana posle posla ga je uterivao u dvoriste dedine (rahmet mu dusi) kuce do nastresnice i pokrivao ga ceradom (customized) za keca. Rado se i danas secam kada me je on vodio po gradu u svom kecu ili do Pojata (pokraj Prizrena).
Kao mali (70'ih) se secam da je uvek stric govorio da je kec bolji od mog ocevog Fiata 125 posto ima "prednju vucu". To je on podrekpljivao cinjenicom da je jos u ono vreme uspeo da se uspentra do Cvilena (vrha nadomak Prizrena ndv oko 1200m) na "kecu" sto "125'ici nikad ne bi poslo za rukom/tockovima".
Takodje se secam velikog postera u izlogu u Prodavnici ulja i rezervnih delova Mehanizacija (kod Gani-Tadine cesme) u kojoj je ako se ne varam "kec" na plazi sa stasitom Afrikankom i reklamom Ulja Modrica.
I deo mog teenage'a (80'tih) je vezan za noviju verziju sa cetvrtastim farovima posto ga je imao moj najbolji drug. Sa njim smo isli cak i na skijanje na Prevalac.
ali u to vreme sam doziveo ljubav mog zivota po pitanju auta ...
Citroen 2CV ili ti "Spacek"
Nazalost bio sam u jednom "kecu" sa kojim smo na poledici uradili destak spinova i ostali bez ogrebotine, hvala Bogu!
90'tih sam sam sa "Kecom" mog drugara bio predmet mnogih "rutinskih" kontrola Saobracajne policije.
Danas u Prizrenu ima veoma malo keceva.
Ovo je moja storija o Kecu posvecena mom stricu. Pozdrav svim "oldtimerima".

Misa

pre 11 godina

1974. Oker boja,Fijatov motor, Weberov karburator,Mishelin gume,Grunding kasetofon... Benzin za DZ. Kupljen u Kragujevcu za kes od nastavnicke plate!

Aca Znalac

pre 11 godina

Evo šta je sve Srbija proizvodila. Svetske brendove i nije se hvalila, a sada cgmanovi rasturaju ovo malo blaga što srbi imaju.

marko

pre 11 godina

Zastava 101 je nastala na osnovi Fiata 128 koji je bio europski automobil godine 1969. Spaček i Buba su nedvojbeno poznati u svijetu automobila, ali uspoređivati ih sa Zastavom 101 nema osnove, upravo zato jer je Zastava 101 neusporedivo bolji automobil. Praktičnija karoserija, jači motor, ovjes, komfor itd.

maksa

pre 11 godina

79-to godiste, dvogrli karburator, plin u oba grla, sampanj boja, 5-brzinski menjac kasnije ugradjen. ljudi su se divili na ulici kako izgleda tako dobro odrzavan auto. divno sam se navozao s njim!

anbeast

pre 11 godina

Lepa pricica i jos jedna u nizu potvrda nase kratkovidosti, gluposti, nemara, neiskoriscenih sansi, podmetanja, zavidnosti.....(konkretno mislim da je to slucaj kada novo rukovodstvo nije htelo da publikuje uspeh ekspedicije na Kilimandzaro)...

Volim te, 101

pre 11 godina

Hvala redakciji B92 na divnom tekstu o legendarnoj "Zastavi 101".
To je auto mog života, jer su ga imali moji roditelji s kojima sam proputovala čitavu bivšu SFRJ, a i sama sam ga vozila.
Moćan auto za običnu porodicu.
Išli smo od Beograda, kroz divne predele Bosne, preko letovanja na dalmatinskim ostrvima, obilaska Plitvickih jezera i Postojnske jame, do obaveznog šopinga u Trstu, i jednom čak napravili izlet našim "Stojadinom" do Venecije.
Nije imao klima uredjaj, ali nam tada ništa nije smetalo.
Nigde nije stao, nigde nas nije izdao.

Redakcija:
Hvala redakciji Auto Magazina!

Ajta

pre 11 godina

Srećan rođendan, Stojadine! Prvi automobil koji sam vozio bio je dedin Stojadin iz 1978. godine... I da ga deda nije odvalio u drvo i upropastio školjku, još uvek bi ga vozio...

Лепа времена...

pre 11 godina

И један мексико плаве боје, кумов, у коме сам се љубио са једном Миром са Звездаре, 1989..... Каква времена :). Још ме штрецне кад са улице чујем звук "кеца".

Stojadinko

pre 11 godina

Zanimljiv i lep clanak.Ima jedna stvar tu jos. Nije samo uspesnost tadasnjeg direktora Rakovica dovela do "ustupanja" ovog hec bek modela Zastavi" vec i uspesnost razgovora Tito-Anjeli. Dakle malo je i politika umesala prste u ovaj pocetak istorije.To samo govori kakav je ugled tadasnja Jugoslavija imala u svetu. A sto se samog stojadina tice,on je zaista bio dobar auto do pocetka 80-ih, pogotovo one serije koje su imale originalni fiatov motor. Posle je saradnja prekinuta 80-ih godina. Nekako kao da je to nagovestilo kasnija desavanja.Kad malo bolje pogledate enterijer nije nista zaostajao za tadasnjim automobilima. Pre bih uzeo tog jednog "keca" iz 70-ih godina nego 10 jugica.Ali kasnije se to sve isprofanisalo, kvalitet je opadao, ugradjivali se losi delovi kad su pocele sankcije i eto jedna lepa istorija je zavrsena.

Vlada

pre 11 godina

Ja sam se navozao u "kecu", i bio je prvi auto koji sam vozio... Realno, njemu je mnogo veci problem bio kvalitet proizvodnje nego dizajn i konstrukcija, narocito od kada je IMR preuzeo proizvodnju motora od italijana.
Nisam ni sam znao da je bio ovako napredan, mada sam cuo da je nekada bio auto godine, i sada treba da razmislimo, zasto pre 30 godina nije unapredjen. Pa Golf se pojavio posle njega, pogledajte sta mu se sve dogodilo kroz 6 generacija, a mi smo pravili isti automobil 40 godina, koliko god da je dobaar u startu to ne prolazi, narocito ne sa nasim kvalitetom...

Mile

pre 11 godina

E ovo se zove tekst!

Bez poluinformacija, bez pogresnih informacija, bez pogresnih fotografija.

Ne secam se kada sam poslednji put ovoliko uzivao citajuci neki tekst na netu.

Srđan

pre 11 godina

Čini mi se da je bio 23. mart 1991. godine, u dvorište ulazi nova crvena Skala 55 sa "dubokim branicima"... mom oduševljenju nema kraja... Mom ocu je to bio 6. službeni stojadin i najveće razočaranje do tada(ubrzo se ispostavilo da ima "grešku" koju nisu mogli/htjeli da riješe dok je još bio nov), auto nije imao snage, gušio se u većim obrtajima... Stojke su bile nacionalni ponos, al' za 5-6 godina hrđa je na sve strane (zbog škrte fabričke zaštite), nema zadnjih rubova, auspuh propadne za dvije godine, motor kada napravi 100-150 hiljada može na reparaciju...

Dado

pre 11 godina

nema se sto podcjenjivati stojadin, za 70te i pocetkom 80tih to je sasvim bio solidan i moderan automobil, samo se sjecam da sam jedva cekao da stari zamijeni ficu za stojadina,mrzio sam ficu,s stojadinom pozajmljenim od strica smo isli na more, to je bila limuzina u odnosu na ficu, a ruku na srce nije puno bio ni losiji u voznji od golfa 1, u kvaliteti da, a ostalo je sve bilo stvar ukusa, i novcanika.
naravno kasnih 80tih i kasnije je smijesno raspravljati, dolaskom modernije dizajniranih automobila.

Aleksandar

pre 11 godina

Pored jugica koga sam opisao u njegovom predstavljanju,prvi auto u porodici je Zastava GTL.cini mi se 1983g,ili 1984g.Nije ni bitno,ja sam mladji,ali tata mi pricao kako je sa njom svake nedelje isao 2-3x do Pule,i to sve do 1992.A jos ovako koliko je vozena...ko zna koliko je presla,mada po njemu je presla oko 350 000.Danas eno je stoji u garazi,bez tockova i ako je pre 9g uradjena kompletna generalka,sad je kao nova,al jbg nema se para za registraciju.Stoji tamo i podseca tatu na lepa vremena.Ja sam inace iz Sapca pa vi vidite koliko ima do Pule.

DC

pre 11 godina

@Bojketa:
Renault 16, koji se pojavio 1965-e je bio prvi veci auto u hatchback varijanti i medju prvima tih dimenzija sa prednjom vucom. Koncepcijski, u smislu da je motor postavljen napred uzduzno a menjac ispred motora, R16 je sledio Citroen DS ('Ajkula') koja se pojavila 10god ranije. Isti mehanicki lay-out je koristila i popularna Cetvorka te prva generacija Petice. Iako je 16 bio izuzetan i vrlo napredan auto za svoje vreme, predstavljao je slepu ulicu za Renault. Cinjenica je da vise niko ne pravi auto konfigurisan na ovaj nacin, cak i danasnji predak 16-ice - Laguna koristi sablon sa 'keca'. Takodje motori u R16 su sa bregastom u bloku - davno prevazidjeno resenje.
Simca 1100 se pojavila 1967.-e godine. Za razliku od Peugeot-a, Simca ignorisea Issigonisov-o resenje menjaca u karteru motora i kao Giacosa u Fijatu, nudi menjac u ravni sa motorom, oba smestena popreko, pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina. Zasto danas ipak kazemo da je 'kec' preteca svih modernih hatchback auta a ne Simca? Zato sto je Simca kao i R16 primenila neka cul-de-sac resenja. Naime, iako Simca razvija nov motor za 1100 ostaje pri bregastoj u bloku, dok ogibljenje napred dupla A ramena, nazad uzduzna sa torzionim sipkama su danas zaboravljen koncept. Sa druge strane, Simca 1100 je pre 'keca' imala vec naveden popreko postavljen motor sa menjacom u liniji u poluosovinama nejednake duzine, disk kocnice napred i nazubljenu letvu za upravljanje. Nastavak sledi...

bič božiji

pre 10 godina

Prvi moj auto kec iz 1979 KOMFORT,jedna od prvih serija sa kockastim farovima! Sprdali smo se sa njim da još nije ni punoletan! Motor 'talijanski,bio sam prezadovoljan nisam ga dugo vozio,ali dinara nisam u njega uložio! Svima nama rođenim '70 prvi auto je bio kec,jugić! Sreći nije bilo kraja!

YUGO

pre 11 godina

Podsećanje na stara dobra vremena mi uvek donesu uzdah i pomisao da, kako sada stvari stoje, više nikad nećemeo doživeti da budemo rame uz rame sa svetom. Vest da su prvi muzejski primerci stajali pod otvorenim nebom i bili "očerupani" me je rastužila, ali me nije iznenadila.

DC

pre 11 godina

Dante Giacosa, director inzenjeringa u Fijatu izmedju 1950 i 1970 i jedan od najboljih inzenjera u svetu automobilizma ikad, je godinama imao viziju auta sa prednjom vucom i popreko postavljenim motorom. Neki navode 1947 kao godinu kada Giacosa pocinje da se bavi ovakvim konceptom. Problem je sto je Fijat u to vreme bio vrlo tradicionalna firma gde su finansije i marketing cesto imale moc preglasavanja inzenjera tako da se to ogledalo i u proizvodima: Fijatovi mali auti su standardno imali pozadi motor i zadnju vucu, a veci su bili tro-volumenski, motor napred uzduzno, zadnja vuca u kombinaciji sa krutom osovinom. Ocito je da je 'kec' bio vozilo kako je Giacosa zamisljao Fijat 128 - mislim da ni danas nije sasvim razjasnjeno da li je Giacosa predstavio 'keca' Fijatovom menadzmentu prvo, pa mu je nalozeno da prepravi dizajn (uz sva tehnicka revolucionarna resenja, Fijatovim bossovima su peta vrata bila jedan korak previse) ili je Giacosa vec u startu pretposatvljao da nema velike sanse da keca progura u proizvodju pa je radio na dva paralelna resenja - verziju sa 4 vrata (128) i pet (kec). U svakom slucaju, pohvale za tadasnji Zastavin menadzment, ljude koji su imali viziju da prihvate koncept za koji se nijedan drugi proizvodjac u to vreme nije usudjivao.

ikikvo

pre 11 godina

Moj otac ga je kupio 1973, bio je namenjen za trziste Argentine. Mladji od mene samo 6 meseci. Vozen je do 1999 godine,i ostao je u voznom stanju u Prizrenu. Nemogu da prezalim sto smo njega ostavili,a dosli sa jugom. Imao je 244 hiljada km ,bez i jedne intervencije,samo filteri,ulje,kocnice. Nikada nas na putu nije ostavio.

Igor

pre 11 godina

Tekst mi je izmamio osmeh na lice i pokrenuo nostalgiju, ali istovremeno i tugu i bes, kada vidim kako se odnose prema muzejskim primercima... Tuga je i što ih je mnogo otišlo na reciklažu za onog Punta...

Stojadin je fin auto, kad se uzme u obzir njegova cena i namena. Nisam ga nikada imao (vozio se jesam), ali čuh da ima odličan razvodnik, a bregasta iznad glave pogonjena kaišem je egzotika za to vreme. Svako zna da ga popravi ispred zgrade, jeftin za ekspolataciju, lako se montira plin, lako stane 5-6 drugara kad se ide u grad... Po meni idealan studentski auto.

Međutim, da je nekvalitetno urađen - jeste. Kvalitet plastike je grozan. I više nije bezbedan, iako je nekada bio. Trula samonoseća karoserija se ne gužva - raspada se. A većina ih je, nažalost, načisto trula... I niko ih ne održava, samo ih popravljaju (krpe) kada stanu. Da ne budem pogresno svhaćen - imam jako pozitivno mišljenje o starim automobilima, samo se trudim da budem objektivan. (auto mi je 34 godine star, mogu da vozim noviji ali neću ;))

Ko ga ima - neka ga održava i uživa!

DC

pre 11 godina

Pre Simce 1100, 1964-e se pojavio jedan drugi revolucionarni auto, velikim delom nepoznat - Autobianchi Primula. Dante Giacosa, kao sto sam vec napisao u jednom postu nize, se dugo igrao zamisli o prednjem pogonu i popreko postavljenom motoru ali Fijat nije imao hrabrosti da se upusti u taj projekat. Tako je Giacosa svoja avantgardna resenja primenio u Autobianchi (koji je pripadao Fijatu) kako bi ubedio management u ispravnost koncepta. Pininfarina-dizajnirana Primula je zapravo prvi auto sa menjacem u ravni sa motorom, oba smestena popreko a pokrecuci tockove poluosovinama nejednakih duzina a posedovala je i nazubljenu letvu za upravljanje. Medjutim u nekim drugim aspektima Primula nije bila bas sasvim moderna: rucica menjaca uz volan i ogibljenje sa gibnjevima napred i krutom osovinom pozadi, te zastareo motor.
Sa druge strane nas 'kec' je auto koji se moze uzeti kao 'template'-sablon u svakom pogledu osim kvalitetu izrade za prakticno sve danasnje aute A, B, C a vecim delom i D segmenta: samonosiva dvovolumenska karoserija sa 3 ili 5 vrata, popreko postavljen motor sa bregastom u glavi, glava od alu legure a bregasta pokretana zupcastim kaisom, menjac u ravni sa motorom i poluosovinama nejednakih duzina, disk kocnice napred, upravljac sa nazubljenom letvom, MacPherson ogibljenje napred. Skoro sam citao o njemu u nekim Engleskim i Nemackim auto-medijima, i jedni i drugi su saglasni u vaznosti 'keca' kao preteci modernih auta koji se voze Evropskim putevima.

phreak

pre 11 godina

Ćale je imao 101 Special... najljuća guja na parkingu. Redovno je drao sve nemačke turiste po našim putevima. Još se sećam onih felni koje su nam tada izgledale kao svetsko čudo.

Misko

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se pojedincima koji verovatmo nikada nisu seli u keca a kamoli da su bili vlasnici. I to vreme 1981 godine Zastava 101 confort je bio klasa sadasnjeg Golfa Fokusa Megana a vozili su se i Mercedes 123, Opel rekord, Pezo 505 Reno 18 ali kod nas je vozena Zastava 101, 750 fica, Lada 1200, zastava 1300, popilarni tristac koji su se kupovali na kredit. U to vreme retko koji auto je imao dodatnu opremu a klima je bila san snova. Za nase tadasnje uslove to je bio auto snova o nemojte kudito auto ako ga niste imali.

Sinisa Bosanac

pre 11 godina

Samo bih dodao da su modeli Zastave za američko tržište Yugo GV plus imali automatik mjenjač i klimu. http://images.forum-auto.com/mesimages/306279/3.5.jpg vidi se na slici automatik mjenjač.
Yugo je imao klimu od 1986 GV model
http://automoto-portal.hr/img/tekstovi/Yugo_GV_Sport_04.jpg

Ovo je moj Yugo Cabrio za američko tržište, 1,3 EFI i el krov iz 1991 godine u ono vrijeme to je bio auto u korak s vremenom.
http://www.flickr.com/photos/53316418@N06/4923284449/

Moj drugi Yugo je prešao 208 000km bez otvaranja motora, prvi vlasnik.
Uz Alfu 159 i VW golfa IV rado vozim svoj Yugo Cabrio i Yugo Koral koji sam vozio 5g dok sam studirao i putovao s njim. Nikad me nije ostavio na cesti.

Kec

pre 11 godina

1971. godiste, talijanski motor, Weber karburator, leptir prozorcici, polica iza zadnjeg sedista fiksna, sedista prednja bez podesavanja nagiba i naravno legendarna stvar - rucni gas!!!

Ivan

pre 8 godina

Kec I osmica su bili automobili. Danas ih svi potcenjuju I to samo zbog zastarelog dizajna. Yugo je bio odličan auto. Šta god bi izašlo iz Zastave, to bi išlo po nekoliko hiljada kilometara. Najbolji su bili oni iz 2008 sa modernom tablom iz Yuga Koral In-a. Fiat je super, ali domaće je domaće. Iskreno, ja bih zabranio prodaju Zastavinih I starih Opelovih automobila otpadima. Sada svi lupaju gluposti o nekoj reciklaži. J.bem vam tu modu. Zar je to hvala tim automobilima koji su nas godinama vozili I sa njima prolazili sve moguće terene. Kada god vidim da neko daje Zastavine ili stare automobile koji se ne proizvode na otpad dođe mi da bacim bombu na taj otpad. S.rem vam se u nove "pouzdane" automobile. Moja Askona ide već 32 godine I nebih je dao ni za jedan od ovih novih automobila. Kupio bih neki kao što su Insignija ili Golf 4, ali Askonu ne bih dao nizašta.

Bojan

pre 11 godina

Italijanski 128 na cijoj bazi je napravljen popularni stojadin je bio auto godine 1968.godine.Zastava 101 confort 1980.godiste je bila najbolje izdanje keca sa italijanskim motorima.Za to vreme je bila odlican auto, ali je iz ideoloskih razloga favorizovana fica a kasnije yugo.Sa mojom porodicom putovali smo iz Kosovske Kamenice do Novog Vinodolskog (to je 40 km juzno od Rijeke) sto je oko 1000 km u jednom pravcu.Imao je on i svojih mana ali za to vreme je bio dobar auto.

Dule SD

pre 11 godina

Evo i malo evropskih reklama za legendarnu Zastavu 101

http://youtu.be/oyByKIFa-ag
http://youtu.be/-l2wG-ljPJk
http://youtu.be/OV8B_iXF8Po

sajber kurajber

pre 11 godina

imali smo u porodici "keca" iz 76 godine drap boje,slobodno mogu reci nenad*ebiv auto u svoje vreme,i sada me uhvati nostalgija za onim cajgerima,zvukom ventila, hromiranim ratkapnama i branicima,kao i za okruglim farovima i maskom hladnjaka u obliku pčelinjeg saća.

Vladan KG

pre 11 godina

Još jedan argument koji potvrđuje da je tekst dobar je i to da je ovo jedan od retkih tekstova gde pozitivni komentari preovlađuju.

Bravo još jednom

stojko

pre 11 godina

nekada mi se grozilo jer sam vidjao stalno i svaki dan.a sada sretnem ponekog u putu i nabacim osmeh.kada ga malo bolje zagledas postaje interesantan.moja nastavnica je imala ´MEDITERAN´ to je verzija sa troje vrata ako se dobro secam.auto je kult,vredan da se sacuva.

Milos

pre 11 godina

Prvi auto koji sam vozio bila je Zastava 128, solidnog kvaliteta i laka i jeftina za odrzavanje. Ali svako ima svoje misljenje i svoje iskustvo i u to ne ulazim!
Ali najvise mi smeta nemar prema automobilima koji su muzejski primerci i tehnoloska istorija ove zemlje. Gledam emisije na Discovery, History i vidim da u Engleskoj svaka fabrika od Aston Martina do one koja proizvodi kosilice ima muzej sa primerkom koji savrseno radi, a nama je izgleda istorija sastavljena samo od bitaka ne i od necega sto smo napravili!

Dikh tu kava

pre 11 godina

Prvi kupljen auto, 73-godište, 20 godina star. "Italijan". Vukao uz brdo ko blesav. Njime se na more redovno kretalo uveče, usled nedostatka klime. I to je imalo svoju čar. Sad smo se razmazili. Lepa je nostalgija ponekad ;-)

Milan

pre 11 godina

1979 godina.Posle Zastave 750 otac je kupio Zastavu 101 SC.tamno zelene boje.Dvogrli Weber i izduvna grana 4-2-1, integrisani nasloni za glavu na vozacevom i suvozacevom sedistu.Toliko mi se dopadao da sam cesto sedeo u njemu u garazi i samo slusao muziku.64 KS ni mnogo ni malo za automobil te tezine ali posle fice to je bio zmaj.Sa dvoje putnika vozio se savim solidno ali sa cetvoro u kolima to vec nije bilo to.Ono sto je doslo na njemu a u startu je bilo dosta lose su gume Trayal T-5 koje smo brzo zamnenili Michelinkama.Dve T-5 i danas stoje kod oca u garazi kao suvenir.Prodali smo ga sa 100.000 km i od utrosenih delova za 6 godina secam se da smo promenili dva ramena, gibanj na zadnjem mostu i zadnji lonac.Kad sam ga prodavao covek me je pitao da li si ga drzao na tavanu kada ovako izgleda.1985 smo kupili novog GTL i svi konstatovali da je prethodni kec bio mnogo bolji automobil od tog 101 GTL-a.I tu je sva prica sa Zastavom zavrsena.Ako posle 6 godina i na stotine hiljada proizvedenih keceva napravite losije vozilo sta dalje da pricamo.
U svakom slucaju 101 je automobil zasluzan za motorizaciju mnogih gradjana Yugoslavije i kao takvog ga se treba secati a to sto su ga pravili i 2007 to je vec tragedija nase zemlje povezana sa svim drugim propastima koje su nas zadesile.

Dacha

pre 7 godina

Cale je vozio Specijala,mislim da je bio '75. godiste,stariji od mene godinu.Bio je bele boje,malo nasminkan,nekakve sare po zadnjim svetlima,zatamljene stopaljke,pa hromiran izduv sa dve cevi,a i imao je sirenu koja imitira kravu kad muce.Nije bilo coveka koji se nije okretao za njim.Beogra-Bar svake godine bez problema,cesto i dva puta godisnje.A onda je '92 otisao za dvestotinjak maraka.Jos ga nisam prezalio.