Nedelja, 03.12.2023.

11:20

Nekada standardni deo opreme svakog automobila nestaje iz vozila

Izvor:

Nekada standardni deo opreme svakog automobila nestaje iz vozila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Sale

pre 7 meseci

Zadnji put sam rezervni točak imao na Grande Puntu koji sam kupio u januaru 2006. i vozio ga nepunu godinu i evo živ i zdrav posle 16 godina bez istog...

Рашо

pre 7 meseci

Овакве приче се могу без претеривања назвати трабуњање. Не возе се аутомобили само по Европи где су удаљености смешне у односу на друга подручја у свету. Огромни простори нису покривени никаквим сервисним службама па ни телефонском мрежом којом бисте их позвали. Шта да ради човек у сред Аустралије, Сибира, Аргентине, Канаде или чак и Тексаса? Покушајте господо коментатори да провирите преко плота вашег дворишта па онда кажите нешто смислено ако имате шта! Остати без точка у таквим околностима може значити и смрт!

Pop

pre 7 meseci

Tockove sam menjao sam x puta i sebi i drugima a i desilo mi se da moram da koristim onu penu. Ta pena ne valja nista i bukvalno drzi desetak km. Rezervni je bolji, zamenis za 10 min i vozi.

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 7 meseci

i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.

(Goran, 4. decembar 2023 19:22)

E, zbog ovoga ja obavezno imam omanju macolu i komad punog drveta u kompletu ☹

dragaN

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!
(Alex, 4. decembar 2023 19:36)

Vidi, ja sam po tvojim kriterijumima pravljen od pisace. Inace, meni da se to desi, nikakav problem nije ni da platim slep, ni da prenocim u hotelu sa 5 zvezdica, pravljen sam od pisace pa mi 100-150 evra nije nikakav problem da zaradim. Pa ti sad vidi, dal zeni treba muskarcina koji ce da menja gumu, ili taj od pisace sto ce da izvadi karticu da plati hotel i da i ne pita za cenu? Ne znam, i ja sam zadajem sebi to pitanje.

dragaN

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.
(Gastarbajter, 5. decembar 2023 07:06)

Jak si ti gastarbajter kad sam menjas gumu. Narocito kad treba da zamenis levu gumu na auto putu, kad je mrak, cucis pored auta, a na metar iza tvojih ledja lete 150 na sat. Tvoja izjava toliko puno govori o tebi.

Frižider

pre 7 meseci

Ako sam promeniš gumu državi ide oko 20€ (od poreza), a ako zbog probušene gume moraš da naručiš kamion da te odveze do vulkanizera, državi ide i do 3x više!

Gastarbajter

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.A naravno proizvodjaci se dosetili kako pare da ustede i jos su namestili dodatni posao šlep sluzbama.Svi to profitiraju osim vlasnika auta...

jedan vozač

pre 7 meseci

Pošto sam dosta vozio, imao sam nekoliko slučajeva sa probušenim gumama na putu. Nije to toliko često, ali kao za inat, nekad ume da bude baš u nezgodno vreme i na nezgodnom mestu.
Najgore mi je bilo jednom u nekom decembru, napolju minus sa nešto snega, i oko pola dva ujutru.
Vraćam se iz Zaječara, i posle jedne krivine naletim na neki sitan odron, i paf ode jedna guma. Ne znam za vas, ali zaista nikada ne bih želeo da testiram ažurnost AMSS u to vreme. Zamenio sam točak za 10-ak minuta, i nastavio za Beograd.
I imam jedno pitanje (ali ne za ove Amerikance, kojima pomoć stiže za 15 minuta), šta vi mislite da bi tačno tada uradio AMSS u mom slučaju, u to neko ludo vreme, pa taman i da je došao za pola sata u tu nedođiju. Oni sigurno ne rade vulkanizerske usluge na terenu, što onda znači ili neki šlep do obližnjeg smeštaja i onda sledeće jutro kod najbližeg vulkanizera, ili odmah šlep vozila i vožnja u kamionu oko 200 km do kuće?
I šta bi tek bilo da nisam bio sam, već sa porodicom?
Meni se ni jedna od tih varijanti ne sviđa, i ipak mi se čini da je lakše i brže da sam zamenim točak, naravno pod uslovom da imam rezervni, i da to umem da uradim.
Nije to nikakva posebna nauka, već samo nekoliko koraka: obezbediš auto, popustiš šrafove, podigneš auto, odvrneš šrafove, skineš točak i staviš drugi, pa onda sve to isto samo obrnutim redom. Rukavice su naravno poželjne, pošto onda nema ni prljanja. Stavljanje lanaca je prljavija operacija od zamene točka.

err

pre 7 meseci

Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?
(DC, 4. decembar 2023 15:00)

Vecina vozaca ne zna da menja tocak? U kom paralelnom univerzumu? Uzmi taj svoj Iphone i iskoristi ga da nadjes na netu kako se menja tocak, cisto da se ne blamiras pred deckom kad vas dvojica krenete na neku avanturu da snimate za tiktok

kaboom

pre 7 meseci

npr, 300.000 auta, puta 30ak eur troska - eto zasto 'za nase dobro'izbaciše rezervni točak, a neki "sposobni menadžer" te godine strpao milionče u džep za tu sjajnu ideju dodatnog profita

Nemanja

pre 7 meseci

@ (Ostoja, 04. decembar 2023 15:58)

Ja NE ZNAM (i to 2 puta) kako si završio osnovnu školu. Možda znaš da zameniš točak ali ti je pravopis katastrofa. Sramota!

Zok1

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58) Vidiš, ja znam da zamenim točak samo zahvaljujući tome što sam odrastao u Srbiji. U Americi te na polaganju vozačkog ispita niko ne pita ni za prvu pomoć, ni za menjanje točkova! I zamisli, 230 miliona ljudi voze i funkcionišu na taj način. Za sajlu za vuču nikada nisu čuli. Zamisli, ni trougao nije obavezan. Uprkos tome, manje ginu u saobraćaju nego u Srbiji, gde svi znaju da zamene točak i imaju komplet prve pomoći u kolima. AAA (američka verzija AMS) u proseku dođe za 21 minut, ukoliko si van grada. Hitna pomoć, van grada, dođe u proseku za 14 minuta.

Budo

pre 7 meseci

@ Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.
(doktor, 04. decembar 2023 16:42)

Ne znam za tik tok, ali you tube je prepun saveta za odrzavanje i popravke automobila, sitnih trikova koje su majstori i entuzijasti voljni da podele onima koje to zanima. Mnogo se tamo moze nauciti, normalno treba imati zelju

dzigi

pre 7 meseci

Na đerdapskoj magistrali često ima odrona, a roni se granit. Kamenčić od 4-5cm seče gumu kao skalpel, lično iskustvo. Vozilo AMSS dolazi za nekoliko sati (tuđe iskustvo) jer jedan kamion pokriva Istočnu Srbiju.
A i kad dođe, mora da vas vozi do nekog sela gde teorijski postoji vulkanizer - ako je u radionici. I šta onda da vam radi, jedino da vam proda neku polovnu gumu, ako ima odgovarjuću dimenziju.

Izgubljeni sati, živci i pare ne vrede koliko jedna zamena od 15 minuta.

Što se tiče onoga "ja to ne znam" - u svakom automobilu postoji uputstvo, a u njemu detaljno kako se menja guma i gde šta stoji.

Goran

pre 7 meseci

@ .... Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. ....
(Bane, 4. decembar 2023 14:05)

Jeste, a ti ideš u lov svaki dan po ručak...

Goran

pre 7 meseci

@Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58)

Aha, a guma uvek pukne po sunčanom danu, a ne po kiši ili kijametu. I ključ za šrafove je uvek kvalitetan, nikada neće da oblajzne, a nikada se ne dešava da je šraf pretegnut i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.
Koga si bre ti našao da foliraš...

Halo Bing

pre 7 meseci

Ne razumem ove ljubitelje pomoći na putu, o kakvom prljanju i mučenju govore. Pobogu pa to je točak putničkog automobila a ne kamiona, to se menja za 5 minuta lagano. Mislim OK ako neko ne želi da se bakće, ali bar meni je to čekanje da mi neko zameni gumu besmisleno, skoro da bi me bilo sramota.
Wozzi, ranije AMSS, se plaća redovno, ali to je za nedaj bože.

Mandarina

pre 7 meseci

@BobbPenn: Rezervni tocak je izbacen da bi se zaradjivalo na popravkama, a i da se prevari buduceg kupca kako su njihovi pametni inzenjeri, mudrim potezima, na svakom iducem modelu uspesno uvecali prtljaznik. Uveca se i prostor za noge na zadnjoj klupi za po 5cm i doda se nove opreme, a karoserija produzi samo 2-3cm. Nekad i kraca bude od silne mudrosti, samo cena konstantno raste. To je za takve kao ti. Ne moras stavljati rezervni tocak kada ides na put. Zasto si se uznemirio. Kad ti pukne guma snadji se. Bitno da imas jedan srednji kofer vise. Problem resen. :)

Alex

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!

Богдан

pre 7 meseci

Па кад могу телефони без пуњача онда изгледа могу и аутомобили без резервног точка....

doktor

pre 7 meseci

Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.

Zok1

pre 7 meseci

Vremena su se promenila, i automobili i ljudi. Danas se puno brže može stupiti u kontakt sa službom pomoći na putevima i puno brže će stići. Gume su opremljene senzorima, a točkovi puno veći. Ako mislite da vam treba rezervni točak ("ćopavac"), može posebno da se kupi, u kompletu sa dizalicom. Da živim negde daleko van urbane zone, verovatno bih to kupio. Za terensku vožnju bih kupio točak u punoj veličini. Ovako, uzdam se u mobilni telefon. Troškove pomoći i popravke gume mi svakako snosi osiguranje.

DC

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Sve zavisi koliko si udaljen od civilizacije. Kada je bilo ono putovanje Kragujevac-Kilimandzaro sa Zastavama 101, oni su imali 3-4 rezervna tocka po autu pa im se opet pokazalo kao nedovoljno.


Tako da ako smatras da ti treba rezervni tocak, zasto se zaustaviti samo na jednom? Ako postoje sanse da ti tokom noci negde ko zna gde nastrada guma pa ti treba rezervni tocak, ko kaze da ti nece nastradati dve ili tri gume: zasto onda ne voziti stalno sa sobom 4 rezervna tocka? Ovo me podesca na onaj propis u nekim zemljama gde moras imati rezervne sijalice kod sebe cak i ako zamena sijalica na autu zahteva uklanjanje branika. Niko da se zapita: koja je svrha. Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?

Avaya

pre 7 meseci

Ušteda para pri proizvodnji i ušteda u vezi i vozila što daje pozitivne rezultate kod sertifikacije vozila, tj potrošnje istog, čime se plaća manji porez za CO2 na proizvednu flotu vozila. Naravno sa današnjim elektro/hibridnim autima često više i nema mesta za rezervu, samo ona glupost za krpljenje... Guma ako nije negde isečena neće ispustiti sav vazduh odmah, tako da se da doći do vulkanizera (po neki put i sa povremenim naduvavanjem probušene). Koliko sam gledao kod svih se plaća dodatno za rezervnu gumu, negde više, negde manje

Ostoja

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put

Zunzar

pre 7 meseci

Automobili se prave za žene, a kupuju ih i muškarci. Kad ste videli da žena zove službu? Zove muža, a on onda možda zove službu.

Ili tek kod kuće primeti da je jedna guma probušena.

BobbPenn

pre 7 meseci

Jako los potez proizvodjaca automobila. Medjutim, svako moze kupiti rezervni i staviti u prtljaznik kada ide na duze putovanje.
(Mandarina, 04. decembar 2023 13:37)
Da da baš kad idem na put mi treba točak da zauzme 2/3 gepeka, kako se toga niko nije setio
a i ovi setovi za popravku gume su potpuno beskorisni, rok trajanja 6 meseci pa kupuj novi
cccccc

А. Петров

pre 7 meseci

Срећом, сваки рент-а-кар још увек има резервни точак. Ове године ме је то пријатно изненадило - и спасило.

Bane

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Mnogo stvari se razlikovalo pre 100 godina u odnosu na danas uključujući i samog čoveka.

Moderan čovek danas sve "outsoursuje". Zašto je današnjim ženama potrebna žena? Nekada, osim ako nisi živeo na dvoru, sam si sebi prao gaće, peglao, čistio, kuvao. Danas svaka kuća plaća ženu koja čisti, pere, pegla, kuva...

Nekada se rođendan pravio kući, umesi se torta domaća, naprave sendviči, danas u igraonici, sve se naruči i plati i ti se pojaviš samo kao gost i isto tako se posle pokupiš i odeš kući, nit šta spremaš, nit šta postavljaš, nit koga služiš, nit za kim čistiš.

Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. Ja se sećam kako sam na staroj ibarskoj menjao sajlu kvačila na Opel Kadetu pored puta. Danas je većinu stvari na modernom auto i nemoguće uraditi samostalno i bez adekvatnog alata i opreme, ali i generalno smo postali takvi da ja verujem da mnogi ne bi znali dizalicu da postave.

Takođe danas imamo i mobilne telefone pa možemo i da zovemo iz bespuća, raznorazne terenske sevise i službe. Hranu poručujemo preko interneta da nam donesu, garderobu isto. Pa što ne bi zvali i da dođu točak da nam zamene...

ekonomista

pre 7 meseci

U stvari, poklopile su se dve stvari, interes proizvođača da uštede time što uz kola neće davati rezervni točak, a i moda, pošto su današnji točkovi u proseku mnogo većih dimenzija nego nekada, pa realno i ne mogu da stanu u gepek......
Možda neki "ćopavac" ali, nije to za dužu vožnju..

U proseku, gumu sam do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.
(Народ се (не) пита, 4. decembar 2023 12:54)

Meni je veoma davno jedan prodavac Kie (dok im je salon još bio na N.BG ) dao još bolje objašnjenje zašto je glupo imati rezervni točak (nakon što sam ga ja upitao koliko bi koštalo da doplatim za njega).
Rekao mi je:
"A, gospodine šta ćete raditi ako probijete istovremeno dve gume? I to se nekada dešava. Šta će vam tada pomoći taj jedan rezervni točak? Ništa!"

Moj drugar nedavno zvao pomoć na putu kada je probio gumu, jer plaća za to, pa da iskoristi. A u kolima je imao i rez. točak, alat i dizalicu.
Oni došli i - majstoru pala kola sa dizalice.

koeficijent

pre 7 meseci

U svakoj evropskoj drzavi imate neku vrstu AMSSa, tako da nema potrebe za rezervim točkovima. Razumem ove koji se terencuma upute na planinu ali terenci svakako iz tog razloga imaju rezervne točkove. U gradskoj vožnji i po autoputevima, zašto bi se vozali sa rezervnom gumom. A i da mi crkne guma, pre ću pozvati službu na putu i sačekati malo, nego se prljati i mlatiti sa rezervnom gumom.

U proseku, gumu sa do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

Pre godinu dana (a posle 34 godine vozačkog staža) sam po prvi put kupio kola bez rezervnog točka. I gumu na tim kolima sam probio već posle oko 4.000 km.

Superhik

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !

Искуство

pre 7 meseci

Око 2.500 динара кошта помоћ на путу, на годину дана, на територији целе Европе која укључује и замену гуме и још сто неких ствари. И сад треба ја да празним гепек, залежем поред аута, имам алат и резервни точак и да се поред пута млатим са свим тим и ризикујем да ме покупи неки шлепер?!
Ставиш троугао, обучеш прслук и удаљен од аута сачекаш помоћ лајк а бос. Срећно са точковима!

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

Мени је овај концепт који се форсира потпуно бесмислен, ал’ ок, тако је како је, на нама је да се прилагодимо и припремимо.
Градски ауто - има тај кит за крпљење гуме, али ми је неприхватљив; Уништиш гуму, па мораш да мењаш и оштећену и другу на осовини, тако да је то прескупо решење мени. Десило ми се пар пута да ми сензор јавља нижи притисак у гуми, одвезао до вулканизера и средио. Ако се потпуно издува, такси или други ауто, па позвати мобилног вулканизера кад се има времена.
Ауто за путовање - обавезан резервни точак пуних димензија, па лагано до вулканизера успут, али ниси ограничио мобилност.
Ово је само миј приступ, не кажем да је исправан нити универзалан, али свако треба себи да нађе адекватан како се не би нашао у проблему.

Sitna Slova

pre 7 meseci

Smejali ste se zastavi kada je na yugu dodatna oprema bilo svetlo u gepeku i pepeljara. Sada placajte sve sto postoji od dodatne opreme po cenama 5x vecim od realne.

DC

pre 7 meseci

Na poslednjem servisu auta sa run-flat gumama i sprejom za intervenciju, u ovlascenom predstavnistvu proizvodjaca, serviser mi kaze: 'istekao je rok trajanja spreja ali koji ce Vam to vrag, ionako cete pozvati sluzbu pomoci na putu'. I realno covek je u pravu. Ni ja koji umem i mogu da zamenim tocak se sigurno ne bih na putu opterecivao da to radim vec bih pozvao sluzbu pomoci, a vreme dok ih cekam bih protracio na telefonu. Zasto da se prljam i razvlacim po ko zna kakvom vremenu kada ne moram? A da ne pricamo da barem 90% drugih vozaca u zapadnoj Evropi ne da nemaju pojma kako da promene rezervni tocak nego ne bi bilo u stanju to da odrade ni da im zivot zavisi od toga, niti ih zanima da isto nauce. Prema tome zaista: koji ce im vrag rezervni tocak?

E sad, za jedan mali broj nas koji se ponekad uputi ili zivi u nekoj nedodjiji tipa Balkan: tu naravno vaze neka druga pravila. Ali se auti ionako ne prave za tu ciljnu grupu.

XXL

pre 7 meseci

Možda neće biti deo standardne opreme već će vozači kupovati naknadno po potrebi ili kako se već opredele. Primer mobilna telefonija negde ne prodaju uz mobilni telefon punjač i slušalice već se kupuje odvojeno.

raznovrsnost

pre 7 meseci

Imam jedan automobil sa rezervnim točkom i jedan bez njega. Jedan za putovanja i vožnju van grada, a drugi samo za po gradu.

blizzard1230

pre 7 meseci

Nemam fabrički rezervni točak nego uz auto ide onaj sprej i runflat gume. Za svaki slučaj sam kupio ćopavac kad idem u nedodjiju po planinama ali nije neko rešenje jer 4x4 sistem (xdrive) izričito zabranjuje da se neki točak razlikuje od drugih inače sleduje rizik od oštećenja diferencijala/menjača. Tako da, stavio bih ga i možda kao po jajima vozio dok ne dodjem negde gde može da se reši problem, ali u principu runflat gume pa kako bude.
Peti točak u punoj veličini je donekle rešenje ali zauzima previše prostora, razmišljam da ga montiram na krovni nosač u situacijama kad se ide u prirodu.

todos

pre 7 meseci

Ја имам резервну гуму у задњем делу аута испод, споља. Никад је нисам скинуо, ауто узео 2009. На пут увек ставим зимску или обрнуто летњу гуму у гепеку. Једном је само био шраф забијен у предњој гуми, која се уопште није издувала, тако да сам нормално возилом отишао код гумара да га извади и окрпи гуми. Разлог зашто се није издувала, по речима гумара, квалитетна гума.

Dugoprsti

pre 7 meseci

Klasična glad za dodatnim profitom. Ovo se lako da rešiti dekretom kao što je urađeno s punjačima za mobilne telefone. Nov auto ne sme na tržište ako ne sadrži rezervni točak. Kraj priče. Međutim, oni koji donose odluke primoravaju proizvođače automobila da ugrađuju sve više bezbednosne opreme koja poskupljuje krajnji proizvod pa je rezervni točak kolateralna šteta čije se izostavljanje verovatno prećutno toleriše kao kompenzacija.

mozaks

pre 7 meseci

mozda naprave neku na sastavljanje,da stane u manju torbicu..
puna guma okrugla da se navuce na tocak koji bi se spojio medjusobno u krugu..?

Mladen Milić

pre 7 meseci

Većina električnih vozila ima baterije u podu, ne ispod gepeka. A ispod gepeka imaju dodatne ostave. Mislim da je to odluka proizvođača da ne doda meste za rezervni točak, i stalno forsiranje za sve veće točkove.

Doduše, odgovor je bio i ostaće 'zavisi', jer neki automobili imaju motore na obe osovine, pa je i prostor pozadi popunjen.
Ali uvek ostaje to da danas većina ljudi i ne zna da promeni točak, već uplate osiguranje i prosto zovu kad im treba pomoć, a ovlašćeni servis to debelo naplati. Zapamtite, da zbog manjka rezervnih točkova danas su senzori pristiska u gumama obavezni i, a da senzore imaju samo ovlašćeni servisi, koji moraju senzor da uprogramiraju.

Vlasnik IMT 539 Delux

pre 7 meseci

Nekada si mogao i sam auto da popravis, sada potpuno zavisis od servisa. Dobijamo veci komfor u voznji, bezbednost, razne sisteme koji pomazu u voznji i genralno vise opreme a gubimo onu nezavisnost koju smo imali dok su se vozili jednostavni automobili. Jos sa prelaskom na elektricne automobile otpilike ce biti kao kada imate ove moderene telefone. Samo punite i vozite i nista drugo ne mozete da pipnete.

nikola

pre 7 meseci

Predjem godisnje oko 17-200000 km.
Uslov kad sam kupovao auto je bio:
Ima maglenke napred i nazad
Bilokakva klima(manuelna ili automatska)
rezervni tocak

Ostalo me nije interesovalo. Neverovatno mi je da ima toliko vozila bez rezervnog tocka. Ne bih se usudio na dalji put bez istog. Odvojio bih deo gepeka i imao uvek uz sebe. Jednom mi se guma(3 godine stara) rascvetala na putu i to u Bugarskoj. Sta bih radio sa setom za reparaciju....

Kikiriki mozgovi

pre 7 meseci

U kom pravcu ide svet a sa njim i auto industrija, ne bi mi bilo čudno da uskoro točkove i volan naplaćuju kao dodatnu opremu...

Alex

pre 7 meseci

Ima još kako. Tiguan nov naručen sa rezervnim točkom punih dimenzija. Te neozbiljne proizvođače koji prodaju maglu i ubedjuju Vas da vam to ne treba, zaobiđite u širokom luku. Kad vam se pocepa guma negde usred noći na autoputu u inostranstvu, pitao bih tog prodavca šta bi on radio. Ne košta mnogo a mnogo znači. Auto ako nema mobilnost , nije auto nego marketinški trik. Pozdrav!

Blagoje

pre 7 meseci

Kupio sam vozilo bez rez.tocka, samo sa sprejom za intervenciju, ciji je rok pet godina, i upravo je isticao.
Ali, nabavim rez.t. i taj mi lepo pomogne kada sam usred dugog putovanja isekao gumu.
Sa sprejom bih se snasao ali tu gumu bih morao da bacim jer se ona ne popravlja.

Alex

pre 7 meseci

Ima još kako. Tiguan nov naručen sa rezervnim točkom punih dimenzija. Te neozbiljne proizvođače koji prodaju maglu i ubedjuju Vas da vam to ne treba, zaobiđite u širokom luku. Kad vam se pocepa guma negde usred noći na autoputu u inostranstvu, pitao bih tog prodavca šta bi on radio. Ne košta mnogo a mnogo znači. Auto ako nema mobilnost , nije auto nego marketinški trik. Pozdrav!

Kikiriki mozgovi

pre 7 meseci

U kom pravcu ide svet a sa njim i auto industrija, ne bi mi bilo čudno da uskoro točkove i volan naplaćuju kao dodatnu opremu...

nikola

pre 7 meseci

Predjem godisnje oko 17-200000 km.
Uslov kad sam kupovao auto je bio:
Ima maglenke napred i nazad
Bilokakva klima(manuelna ili automatska)
rezervni tocak

Ostalo me nije interesovalo. Neverovatno mi je da ima toliko vozila bez rezervnog tocka. Ne bih se usudio na dalji put bez istog. Odvojio bih deo gepeka i imao uvek uz sebe. Jednom mi se guma(3 godine stara) rascvetala na putu i to u Bugarskoj. Sta bih radio sa setom za reparaciju....

Vlasnik IMT 539 Delux

pre 7 meseci

Nekada si mogao i sam auto da popravis, sada potpuno zavisis od servisa. Dobijamo veci komfor u voznji, bezbednost, razne sisteme koji pomazu u voznji i genralno vise opreme a gubimo onu nezavisnost koju smo imali dok su se vozili jednostavni automobili. Jos sa prelaskom na elektricne automobile otpilike ce biti kao kada imate ove moderene telefone. Samo punite i vozite i nista drugo ne mozete da pipnete.

Blagoje

pre 7 meseci

Kupio sam vozilo bez rez.tocka, samo sa sprejom za intervenciju, ciji je rok pet godina, i upravo je isticao.
Ali, nabavim rez.t. i taj mi lepo pomogne kada sam usred dugog putovanja isekao gumu.
Sa sprejom bih se snasao ali tu gumu bih morao da bacim jer se ona ne popravlja.

Dugoprsti

pre 7 meseci

Klasična glad za dodatnim profitom. Ovo se lako da rešiti dekretom kao što je urađeno s punjačima za mobilne telefone. Nov auto ne sme na tržište ako ne sadrži rezervni točak. Kraj priče. Međutim, oni koji donose odluke primoravaju proizvođače automobila da ugrađuju sve više bezbednosne opreme koja poskupljuje krajnji proizvod pa je rezervni točak kolateralna šteta čije se izostavljanje verovatno prećutno toleriše kao kompenzacija.

doktor

pre 7 meseci

Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.

Mladen Milić

pre 7 meseci

Većina električnih vozila ima baterije u podu, ne ispod gepeka. A ispod gepeka imaju dodatne ostave. Mislim da je to odluka proizvođača da ne doda meste za rezervni točak, i stalno forsiranje za sve veće točkove.

Doduše, odgovor je bio i ostaće 'zavisi', jer neki automobili imaju motore na obe osovine, pa je i prostor pozadi popunjen.
Ali uvek ostaje to da danas većina ljudi i ne zna da promeni točak, već uplate osiguranje i prosto zovu kad im treba pomoć, a ovlašćeni servis to debelo naplati. Zapamtite, da zbog manjka rezervnih točkova danas su senzori pristiska u gumama obavezni i, a da senzore imaju samo ovlašćeni servisi, koji moraju senzor da uprogramiraju.

Superhik

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

Мени је овај концепт који се форсира потпуно бесмислен, ал’ ок, тако је како је, на нама је да се прилагодимо и припремимо.
Градски ауто - има тај кит за крпљење гуме, али ми је неприхватљив; Уништиш гуму, па мораш да мењаш и оштећену и другу на осовини, тако да је то прескупо решење мени. Десило ми се пар пута да ми сензор јавља нижи притисак у гуми, одвезао до вулканизера и средио. Ако се потпуно издува, такси или други ауто, па позвати мобилног вулканизера кад се има времена.
Ауто за путовање - обавезан резервни точак пуних димензија, па лагано до вулканизера успут, али ниси ограничио мобилност.
Ово је само миј приступ, не кажем да је исправан нити универзалан, али свако треба себи да нађе адекватан како се не би нашао у проблему.

Sitna Slova

pre 7 meseci

Smejali ste se zastavi kada je na yugu dodatna oprema bilo svetlo u gepeku i pepeljara. Sada placajte sve sto postoji od dodatne opreme po cenama 5x vecim od realne.

U proseku, gumu sa do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

Pre godinu dana (a posle 34 godine vozačkog staža) sam po prvi put kupio kola bez rezervnog točka. I gumu na tim kolima sam probio već posle oko 4.000 km.

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.

Ostoja

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put

jedan vozač

pre 7 meseci

Pošto sam dosta vozio, imao sam nekoliko slučajeva sa probušenim gumama na putu. Nije to toliko često, ali kao za inat, nekad ume da bude baš u nezgodno vreme i na nezgodnom mestu.
Najgore mi je bilo jednom u nekom decembru, napolju minus sa nešto snega, i oko pola dva ujutru.
Vraćam se iz Zaječara, i posle jedne krivine naletim na neki sitan odron, i paf ode jedna guma. Ne znam za vas, ali zaista nikada ne bih želeo da testiram ažurnost AMSS u to vreme. Zamenio sam točak za 10-ak minuta, i nastavio za Beograd.
I imam jedno pitanje (ali ne za ove Amerikance, kojima pomoć stiže za 15 minuta), šta vi mislite da bi tačno tada uradio AMSS u mom slučaju, u to neko ludo vreme, pa taman i da je došao za pola sata u tu nedođiju. Oni sigurno ne rade vulkanizerske usluge na terenu, što onda znači ili neki šlep do obližnjeg smeštaja i onda sledeće jutro kod najbližeg vulkanizera, ili odmah šlep vozila i vožnja u kamionu oko 200 km do kuće?
I šta bi tek bilo da nisam bio sam, već sa porodicom?
Meni se ni jedna od tih varijanti ne sviđa, i ipak mi se čini da je lakše i brže da sam zamenim točak, naravno pod uslovom da imam rezervni, i da to umem da uradim.
Nije to nikakva posebna nauka, već samo nekoliko koraka: obezbediš auto, popustiš šrafove, podigneš auto, odvrneš šrafove, skineš točak i staviš drugi, pa onda sve to isto samo obrnutim redom. Rukavice su naravno poželjne, pošto onda nema ni prljanja. Stavljanje lanaca je prljavija operacija od zamene točka.

err

pre 7 meseci

Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?
(DC, 4. decembar 2023 15:00)

Vecina vozaca ne zna da menja tocak? U kom paralelnom univerzumu? Uzmi taj svoj Iphone i iskoristi ga da nadjes na netu kako se menja tocak, cisto da se ne blamiras pred deckom kad vas dvojica krenete na neku avanturu da snimate za tiktok

todos

pre 7 meseci

Ја имам резервну гуму у задњем делу аута испод, споља. Никад је нисам скинуо, ауто узео 2009. На пут увек ставим зимску или обрнуто летњу гуму у гепеку. Једном је само био шраф забијен у предњој гуми, која се уопште није издувала, тако да сам нормално возилом отишао код гумара да га извади и окрпи гуми. Разлог зашто се није издувала, по речима гумара, квалитетна гума.

raznovrsnost

pre 7 meseci

Imam jedan automobil sa rezervnim točkom i jedan bez njega. Jedan za putovanja i vožnju van grada, a drugi samo za po gradu.

dzigi

pre 7 meseci

Na đerdapskoj magistrali često ima odrona, a roni se granit. Kamenčić od 4-5cm seče gumu kao skalpel, lično iskustvo. Vozilo AMSS dolazi za nekoliko sati (tuđe iskustvo) jer jedan kamion pokriva Istočnu Srbiju.
A i kad dođe, mora da vas vozi do nekog sela gde teorijski postoji vulkanizer - ako je u radionici. I šta onda da vam radi, jedino da vam proda neku polovnu gumu, ako ima odgovarjuću dimenziju.

Izgubljeni sati, živci i pare ne vrede koliko jedna zamena od 15 minuta.

Što se tiče onoga "ja to ne znam" - u svakom automobilu postoji uputstvo, a u njemu detaljno kako se menja guma i gde šta stoji.

Budo

pre 7 meseci

@ Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.
(doktor, 04. decembar 2023 16:42)

Ne znam za tik tok, ali you tube je prepun saveta za odrzavanje i popravke automobila, sitnih trikova koje su majstori i entuzijasti voljni da podele onima koje to zanima. Mnogo se tamo moze nauciti, normalno treba imati zelju

XXL

pre 7 meseci

Možda neće biti deo standardne opreme već će vozači kupovati naknadno po potrebi ili kako se već opredele. Primer mobilna telefonija negde ne prodaju uz mobilni telefon punjač i slušalice već se kupuje odvojeno.

DC

pre 7 meseci

Na poslednjem servisu auta sa run-flat gumama i sprejom za intervenciju, u ovlascenom predstavnistvu proizvodjaca, serviser mi kaze: 'istekao je rok trajanja spreja ali koji ce Vam to vrag, ionako cete pozvati sluzbu pomoci na putu'. I realno covek je u pravu. Ni ja koji umem i mogu da zamenim tocak se sigurno ne bih na putu opterecivao da to radim vec bih pozvao sluzbu pomoci, a vreme dok ih cekam bih protracio na telefonu. Zasto da se prljam i razvlacim po ko zna kakvom vremenu kada ne moram? A da ne pricamo da barem 90% drugih vozaca u zapadnoj Evropi ne da nemaju pojma kako da promene rezervni tocak nego ne bi bilo u stanju to da odrade ni da im zivot zavisi od toga, niti ih zanima da isto nauce. Prema tome zaista: koji ce im vrag rezervni tocak?

E sad, za jedan mali broj nas koji se ponekad uputi ili zivi u nekoj nedodjiji tipa Balkan: tu naravno vaze neka druga pravila. Ali se auti ionako ne prave za tu ciljnu grupu.

Gastarbajter

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.A naravno proizvodjaci se dosetili kako pare da ustede i jos su namestili dodatni posao šlep sluzbama.Svi to profitiraju osim vlasnika auta...

Alex

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!

Искуство

pre 7 meseci

Око 2.500 динара кошта помоћ на путу, на годину дана, на територији целе Европе која укључује и замену гуме и још сто неких ствари. И сад треба ја да празним гепек, залежем поред аута, имам алат и резервни точак и да се поред пута млатим са свим тим и ризикујем да ме покупи неки шлепер?!
Ставиш троугао, обучеш прслук и удаљен од аута сачекаш помоћ лајк а бос. Срећно са точковима!

kaboom

pre 7 meseci

npr, 300.000 auta, puta 30ak eur troska - eto zasto 'za nase dobro'izbaciše rezervni točak, a neki "sposobni menadžer" te godine strpao milionče u džep za tu sjajnu ideju dodatnog profita

blizzard1230

pre 7 meseci

Nemam fabrički rezervni točak nego uz auto ide onaj sprej i runflat gume. Za svaki slučaj sam kupio ćopavac kad idem u nedodjiju po planinama ali nije neko rešenje jer 4x4 sistem (xdrive) izričito zabranjuje da se neki točak razlikuje od drugih inače sleduje rizik od oštećenja diferencijala/menjača. Tako da, stavio bih ga i možda kao po jajima vozio dok ne dodjem negde gde može da se reši problem, ali u principu runflat gume pa kako bude.
Peti točak u punoj veličini je donekle rešenje ali zauzima previše prostora, razmišljam da ga montiram na krovni nosač u situacijama kad se ide u prirodu.

ekonomista

pre 7 meseci

U stvari, poklopile su se dve stvari, interes proizvođača da uštede time što uz kola neće davati rezervni točak, a i moda, pošto su današnji točkovi u proseku mnogo većih dimenzija nego nekada, pa realno i ne mogu da stanu u gepek......
Možda neki "ćopavac" ali, nije to za dužu vožnju..

Mandarina

pre 7 meseci

@BobbPenn: Rezervni tocak je izbacen da bi se zaradjivalo na popravkama, a i da se prevari buduceg kupca kako su njihovi pametni inzenjeri, mudrim potezima, na svakom iducem modelu uspesno uvecali prtljaznik. Uveca se i prostor za noge na zadnjoj klupi za po 5cm i doda se nove opreme, a karoserija produzi samo 2-3cm. Nekad i kraca bude od silne mudrosti, samo cena konstantno raste. To je za takve kao ti. Ne moras stavljati rezervni tocak kada ides na put. Zasto si se uznemirio. Kad ti pukne guma snadji se. Bitno da imas jedan srednji kofer vise. Problem resen. :)

mozaks

pre 7 meseci

mozda naprave neku na sastavljanje,da stane u manju torbicu..
puna guma okrugla da se navuce na tocak koji bi se spojio medjusobno u krugu..?

Zok1

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58) Vidiš, ja znam da zamenim točak samo zahvaljujući tome što sam odrastao u Srbiji. U Americi te na polaganju vozačkog ispita niko ne pita ni za prvu pomoć, ni za menjanje točkova! I zamisli, 230 miliona ljudi voze i funkcionišu na taj način. Za sajlu za vuču nikada nisu čuli. Zamisli, ni trougao nije obavezan. Uprkos tome, manje ginu u saobraćaju nego u Srbiji, gde svi znaju da zamene točak i imaju komplet prve pomoći u kolima. AAA (američka verzija AMS) u proseku dođe za 21 minut, ukoliko si van grada. Hitna pomoć, van grada, dođe u proseku za 14 minuta.

koeficijent

pre 7 meseci

U svakoj evropskoj drzavi imate neku vrstu AMSSa, tako da nema potrebe za rezervim točkovima. Razumem ove koji se terencuma upute na planinu ali terenci svakako iz tog razloga imaju rezervne točkove. U gradskoj vožnji i po autoputevima, zašto bi se vozali sa rezervnom gumom. A i da mi crkne guma, pre ću pozvati službu na putu i sačekati malo, nego se prljati i mlatiti sa rezervnom gumom.

Bane

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Mnogo stvari se razlikovalo pre 100 godina u odnosu na danas uključujući i samog čoveka.

Moderan čovek danas sve "outsoursuje". Zašto je današnjim ženama potrebna žena? Nekada, osim ako nisi živeo na dvoru, sam si sebi prao gaće, peglao, čistio, kuvao. Danas svaka kuća plaća ženu koja čisti, pere, pegla, kuva...

Nekada se rođendan pravio kući, umesi se torta domaća, naprave sendviči, danas u igraonici, sve se naruči i plati i ti se pojaviš samo kao gost i isto tako se posle pokupiš i odeš kući, nit šta spremaš, nit šta postavljaš, nit koga služiš, nit za kim čistiš.

Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. Ja se sećam kako sam na staroj ibarskoj menjao sajlu kvačila na Opel Kadetu pored puta. Danas je većinu stvari na modernom auto i nemoguće uraditi samostalno i bez adekvatnog alata i opreme, ali i generalno smo postali takvi da ja verujem da mnogi ne bi znali dizalicu da postave.

Takođe danas imamo i mobilne telefone pa možemo i da zovemo iz bespuća, raznorazne terenske sevise i službe. Hranu poručujemo preko interneta da nam donesu, garderobu isto. Pa što ne bi zvali i da dođu točak da nam zamene...

Богдан

pre 7 meseci

Па кад могу телефони без пуњача онда изгледа могу и аутомобили без резервног точка....

U proseku, gumu sam do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.
(Народ се (не) пита, 4. decembar 2023 12:54)

Meni je veoma davno jedan prodavac Kie (dok im je salon još bio na N.BG ) dao još bolje objašnjenje zašto je glupo imati rezervni točak (nakon što sam ga ja upitao koliko bi koštalo da doplatim za njega).
Rekao mi je:
"A, gospodine šta ćete raditi ako probijete istovremeno dve gume? I to se nekada dešava. Šta će vam tada pomoći taj jedan rezervni točak? Ništa!"

Moj drugar nedavno zvao pomoć na putu kada je probio gumu, jer plaća za to, pa da iskoristi. A u kolima je imao i rez. točak, alat i dizalicu.
Oni došli i - majstoru pala kola sa dizalice.

BobbPenn

pre 7 meseci

Jako los potez proizvodjaca automobila. Medjutim, svako moze kupiti rezervni i staviti u prtljaznik kada ide na duze putovanje.
(Mandarina, 04. decembar 2023 13:37)
Da da baš kad idem na put mi treba točak da zauzme 2/3 gepeka, kako se toga niko nije setio
a i ovi setovi za popravku gume su potpuno beskorisni, rok trajanja 6 meseci pa kupuj novi
cccccc

Halo Bing

pre 7 meseci

Ne razumem ove ljubitelje pomoći na putu, o kakvom prljanju i mučenju govore. Pobogu pa to je točak putničkog automobila a ne kamiona, to se menja za 5 minuta lagano. Mislim OK ako neko ne želi da se bakće, ali bar meni je to čekanje da mi neko zameni gumu besmisleno, skoro da bi me bilo sramota.
Wozzi, ranije AMSS, se plaća redovno, ali to je za nedaj bože.

Goran

pre 7 meseci

@Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58)

Aha, a guma uvek pukne po sunčanom danu, a ne po kiši ili kijametu. I ključ za šrafove je uvek kvalitetan, nikada neće da oblajzne, a nikada se ne dešava da je šraf pretegnut i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.
Koga si bre ti našao da foliraš...

А. Петров

pre 7 meseci

Срећом, сваки рент-а-кар још увек има резервни точак. Ове године ме је то пријатно изненадило - и спасило.

Goran

pre 7 meseci

@ .... Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. ....
(Bane, 4. decembar 2023 14:05)

Jeste, a ti ideš u lov svaki dan po ručak...

Nemanja

pre 7 meseci

@ (Ostoja, 04. decembar 2023 15:58)

Ja NE ZNAM (i to 2 puta) kako si završio osnovnu školu. Možda znaš da zameniš točak ali ti je pravopis katastrofa. Sramota!

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 7 meseci

i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.

(Goran, 4. decembar 2023 19:22)

E, zbog ovoga ja obavezno imam omanju macolu i komad punog drveta u kompletu ☹

Avaya

pre 7 meseci

Ušteda para pri proizvodnji i ušteda u vezi i vozila što daje pozitivne rezultate kod sertifikacije vozila, tj potrošnje istog, čime se plaća manji porez za CO2 na proizvednu flotu vozila. Naravno sa današnjim elektro/hibridnim autima često više i nema mesta za rezervu, samo ona glupost za krpljenje... Guma ako nije negde isečena neće ispustiti sav vazduh odmah, tako da se da doći do vulkanizera (po neki put i sa povremenim naduvavanjem probušene). Koliko sam gledao kod svih se plaća dodatno za rezervnu gumu, negde više, negde manje

dragaN

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!
(Alex, 4. decembar 2023 19:36)

Vidi, ja sam po tvojim kriterijumima pravljen od pisace. Inace, meni da se to desi, nikakav problem nije ni da platim slep, ni da prenocim u hotelu sa 5 zvezdica, pravljen sam od pisace pa mi 100-150 evra nije nikakav problem da zaradim. Pa ti sad vidi, dal zeni treba muskarcina koji ce da menja gumu, ili taj od pisace sto ce da izvadi karticu da plati hotel i da i ne pita za cenu? Ne znam, i ja sam zadajem sebi to pitanje.

Pop

pre 7 meseci

Tockove sam menjao sam x puta i sebi i drugima a i desilo mi se da moram da koristim onu penu. Ta pena ne valja nista i bukvalno drzi desetak km. Rezervni je bolji, zamenis za 10 min i vozi.

Zunzar

pre 7 meseci

Automobili se prave za žene, a kupuju ih i muškarci. Kad ste videli da žena zove službu? Zove muža, a on onda možda zove službu.

Ili tek kod kuće primeti da je jedna guma probušena.

Zok1

pre 7 meseci

Vremena su se promenila, i automobili i ljudi. Danas se puno brže može stupiti u kontakt sa službom pomoći na putevima i puno brže će stići. Gume su opremljene senzorima, a točkovi puno veći. Ako mislite da vam treba rezervni točak ("ćopavac"), može posebno da se kupi, u kompletu sa dizalicom. Da živim negde daleko van urbane zone, verovatno bih to kupio. Za terensku vožnju bih kupio točak u punoj veličini. Ovako, uzdam se u mobilni telefon. Troškove pomoći i popravke gume mi svakako snosi osiguranje.

Рашо

pre 7 meseci

Овакве приче се могу без претеривања назвати трабуњање. Не возе се аутомобили само по Европи где су удаљености смешне у односу на друга подручја у свету. Огромни простори нису покривени никаквим сервисним службама па ни телефонском мрежом којом бисте их позвали. Шта да ради човек у сред Аустралије, Сибира, Аргентине, Канаде или чак и Тексаса? Покушајте господо коментатори да провирите преко плота вашег дворишта па онда кажите нешто смислено ако имате шта! Остати без точка у таквим околностима може значити и смрт!

DC

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Sve zavisi koliko si udaljen od civilizacije. Kada je bilo ono putovanje Kragujevac-Kilimandzaro sa Zastavama 101, oni su imali 3-4 rezervna tocka po autu pa im se opet pokazalo kao nedovoljno.


Tako da ako smatras da ti treba rezervni tocak, zasto se zaustaviti samo na jednom? Ako postoje sanse da ti tokom noci negde ko zna gde nastrada guma pa ti treba rezervni tocak, ko kaze da ti nece nastradati dve ili tri gume: zasto onda ne voziti stalno sa sobom 4 rezervna tocka? Ovo me podesca na onaj propis u nekim zemljama gde moras imati rezervne sijalice kod sebe cak i ako zamena sijalica na autu zahteva uklanjanje branika. Niko da se zapita: koja je svrha. Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?

Frižider

pre 7 meseci

Ako sam promeniš gumu državi ide oko 20€ (od poreza), a ako zbog probušene gume moraš da naručiš kamion da te odveze do vulkanizera, državi ide i do 3x više!

dragaN

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.
(Gastarbajter, 5. decembar 2023 07:06)

Jak si ti gastarbajter kad sam menjas gumu. Narocito kad treba da zamenis levu gumu na auto putu, kad je mrak, cucis pored auta, a na metar iza tvojih ledja lete 150 na sat. Tvoja izjava toliko puno govori o tebi.

Sale

pre 7 meseci

Zadnji put sam rezervni točak imao na Grande Puntu koji sam kupio u januaru 2006. i vozio ga nepunu godinu i evo živ i zdrav posle 16 godina bez istog...

koeficijent

pre 7 meseci

U svakoj evropskoj drzavi imate neku vrstu AMSSa, tako da nema potrebe za rezervim točkovima. Razumem ove koji se terencuma upute na planinu ali terenci svakako iz tog razloga imaju rezervne točkove. U gradskoj vožnji i po autoputevima, zašto bi se vozali sa rezervnom gumom. A i da mi crkne guma, pre ću pozvati službu na putu i sačekati malo, nego se prljati i mlatiti sa rezervnom gumom.

DC

pre 7 meseci

Na poslednjem servisu auta sa run-flat gumama i sprejom za intervenciju, u ovlascenom predstavnistvu proizvodjaca, serviser mi kaze: 'istekao je rok trajanja spreja ali koji ce Vam to vrag, ionako cete pozvati sluzbu pomoci na putu'. I realno covek je u pravu. Ni ja koji umem i mogu da zamenim tocak se sigurno ne bih na putu opterecivao da to radim vec bih pozvao sluzbu pomoci, a vreme dok ih cekam bih protracio na telefonu. Zasto da se prljam i razvlacim po ko zna kakvom vremenu kada ne moram? A da ne pricamo da barem 90% drugih vozaca u zapadnoj Evropi ne da nemaju pojma kako da promene rezervni tocak nego ne bi bilo u stanju to da odrade ni da im zivot zavisi od toga, niti ih zanima da isto nauce. Prema tome zaista: koji ce im vrag rezervni tocak?

E sad, za jedan mali broj nas koji se ponekad uputi ili zivi u nekoj nedodjiji tipa Balkan: tu naravno vaze neka druga pravila. Ali se auti ionako ne prave za tu ciljnu grupu.

Искуство

pre 7 meseci

Око 2.500 динара кошта помоћ на путу, на годину дана, на територији целе Европе која укључује и замену гуме и још сто неких ствари. И сад треба ја да празним гепек, залежем поред аута, имам алат и резервни точак и да се поред пута млатим са свим тим и ризикујем да ме покупи неки шлепер?!
Ставиш троугао, обучеш прслук и удаљен од аута сачекаш помоћ лајк а бос. Срећно са точковима!

dragaN

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!
(Alex, 4. decembar 2023 19:36)

Vidi, ja sam po tvojim kriterijumima pravljen od pisace. Inace, meni da se to desi, nikakav problem nije ni da platim slep, ni da prenocim u hotelu sa 5 zvezdica, pravljen sam od pisace pa mi 100-150 evra nije nikakav problem da zaradim. Pa ti sad vidi, dal zeni treba muskarcina koji ce da menja gumu, ili taj od pisace sto ce da izvadi karticu da plati hotel i da i ne pita za cenu? Ne znam, i ja sam zadajem sebi to pitanje.

Zok1

pre 7 meseci

Vremena su se promenila, i automobili i ljudi. Danas se puno brže može stupiti u kontakt sa službom pomoći na putevima i puno brže će stići. Gume su opremljene senzorima, a točkovi puno veći. Ako mislite da vam treba rezervni točak ("ćopavac"), može posebno da se kupi, u kompletu sa dizalicom. Da živim negde daleko van urbane zone, verovatno bih to kupio. Za terensku vožnju bih kupio točak u punoj veličini. Ovako, uzdam se u mobilni telefon. Troškove pomoći i popravke gume mi svakako snosi osiguranje.

dragaN

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.
(Gastarbajter, 5. decembar 2023 07:06)

Jak si ti gastarbajter kad sam menjas gumu. Narocito kad treba da zamenis levu gumu na auto putu, kad je mrak, cucis pored auta, a na metar iza tvojih ledja lete 150 na sat. Tvoja izjava toliko puno govori o tebi.

DC

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Sve zavisi koliko si udaljen od civilizacije. Kada je bilo ono putovanje Kragujevac-Kilimandzaro sa Zastavama 101, oni su imali 3-4 rezervna tocka po autu pa im se opet pokazalo kao nedovoljno.


Tako da ako smatras da ti treba rezervni tocak, zasto se zaustaviti samo na jednom? Ako postoje sanse da ti tokom noci negde ko zna gde nastrada guma pa ti treba rezervni tocak, ko kaze da ti nece nastradati dve ili tri gume: zasto onda ne voziti stalno sa sobom 4 rezervna tocka? Ovo me podesca na onaj propis u nekim zemljama gde moras imati rezervne sijalice kod sebe cak i ako zamena sijalica na autu zahteva uklanjanje branika. Niko da se zapita: koja je svrha. Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?

Zok1

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58) Vidiš, ja znam da zamenim točak samo zahvaljujući tome što sam odrastao u Srbiji. U Americi te na polaganju vozačkog ispita niko ne pita ni za prvu pomoć, ni za menjanje točkova! I zamisli, 230 miliona ljudi voze i funkcionišu na taj način. Za sajlu za vuču nikada nisu čuli. Zamisli, ni trougao nije obavezan. Uprkos tome, manje ginu u saobraćaju nego u Srbiji, gde svi znaju da zamene točak i imaju komplet prve pomoći u kolima. AAA (američka verzija AMS) u proseku dođe za 21 minut, ukoliko si van grada. Hitna pomoć, van grada, dođe u proseku za 14 minuta.

Nemanja

pre 7 meseci

@ (Ostoja, 04. decembar 2023 15:58)

Ja NE ZNAM (i to 2 puta) kako si završio osnovnu školu. Možda znaš da zameniš točak ali ti je pravopis katastrofa. Sramota!

Alex

pre 7 meseci

Ima još kako. Tiguan nov naručen sa rezervnim točkom punih dimenzija. Te neozbiljne proizvođače koji prodaju maglu i ubedjuju Vas da vam to ne treba, zaobiđite u širokom luku. Kad vam se pocepa guma negde usred noći na autoputu u inostranstvu, pitao bih tog prodavca šta bi on radio. Ne košta mnogo a mnogo znači. Auto ako nema mobilnost , nije auto nego marketinški trik. Pozdrav!

Goran

pre 7 meseci

@Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put
(Ostoja, 4. decembar 2023 15:58)

Aha, a guma uvek pukne po sunčanom danu, a ne po kiši ili kijametu. I ključ za šrafove je uvek kvalitetan, nikada neće da oblajzne, a nikada se ne dešava da je šraf pretegnut i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.
Koga si bre ti našao da foliraš...

Goran

pre 7 meseci

@ .... Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. ....
(Bane, 4. decembar 2023 14:05)

Jeste, a ti ideš u lov svaki dan po ručak...

nikola

pre 7 meseci

Predjem godisnje oko 17-200000 km.
Uslov kad sam kupovao auto je bio:
Ima maglenke napred i nazad
Bilokakva klima(manuelna ili automatska)
rezervni tocak

Ostalo me nije interesovalo. Neverovatno mi je da ima toliko vozila bez rezervnog tocka. Ne bih se usudio na dalji put bez istog. Odvojio bih deo gepeka i imao uvek uz sebe. Jednom mi se guma(3 godine stara) rascvetala na putu i to u Bugarskoj. Sta bih radio sa setom za reparaciju....

Bane

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !
(Superhik, 4. decembar 2023 12:07)

Mnogo stvari se razlikovalo pre 100 godina u odnosu na danas uključujući i samog čoveka.

Moderan čovek danas sve "outsoursuje". Zašto je današnjim ženama potrebna žena? Nekada, osim ako nisi živeo na dvoru, sam si sebi prao gaće, peglao, čistio, kuvao. Danas svaka kuća plaća ženu koja čisti, pere, pegla, kuva...

Nekada se rođendan pravio kući, umesi se torta domaća, naprave sendviči, danas u igraonici, sve se naruči i plati i ti se pojaviš samo kao gost i isto tako se posle pokupiš i odeš kući, nit šta spremaš, nit šta postavljaš, nit koga služiš, nit za kim čistiš.

Tako su i muškarci nekada mnogo više radili i mnogo više znali da urade zanatskih poslava i na kući i oko kuće i na kolima. Ja se sećam kako sam na staroj ibarskoj menjao sajlu kvačila na Opel Kadetu pored puta. Danas je većinu stvari na modernom auto i nemoguće uraditi samostalno i bez adekvatnog alata i opreme, ali i generalno smo postali takvi da ja verujem da mnogi ne bi znali dizalicu da postave.

Takođe danas imamo i mobilne telefone pa možemo i da zovemo iz bespuća, raznorazne terenske sevise i službe. Hranu poručujemo preko interneta da nam donesu, garderobu isto. Pa što ne bi zvali i da dođu točak da nam zamene...

Mladen Milić

pre 7 meseci

Većina električnih vozila ima baterije u podu, ne ispod gepeka. A ispod gepeka imaju dodatne ostave. Mislim da je to odluka proizvođača da ne doda meste za rezervni točak, i stalno forsiranje za sve veće točkove.

Doduše, odgovor je bio i ostaće 'zavisi', jer neki automobili imaju motore na obe osovine, pa je i prostor pozadi popunjen.
Ali uvek ostaje to da danas većina ljudi i ne zna da promeni točak, već uplate osiguranje i prosto zovu kad im treba pomoć, a ovlašćeni servis to debelo naplati. Zapamtite, da zbog manjka rezervnih točkova danas su senzori pristiska u gumama obavezni i, a da senzore imaju samo ovlašćeni servisi, koji moraju senzor da uprogramiraju.

Kikiriki mozgovi

pre 7 meseci

U kom pravcu ide svet a sa njim i auto industrija, ne bi mi bilo čudno da uskoro točkove i volan naplaćuju kao dodatnu opremu...

Sitna Slova

pre 7 meseci

Smejali ste se zastavi kada je na yugu dodatna oprema bilo svetlo u gepeku i pepeljara. Sada placajte sve sto postoji od dodatne opreme po cenama 5x vecim od realne.

Frižider

pre 7 meseci

Ako sam promeniš gumu državi ide oko 20€ (od poreza), a ako zbog probušene gume moraš da naručiš kamion da te odveze do vulkanizera, državi ide i do 3x više!

blizzard1230

pre 7 meseci

Nemam fabrički rezervni točak nego uz auto ide onaj sprej i runflat gume. Za svaki slučaj sam kupio ćopavac kad idem u nedodjiju po planinama ali nije neko rešenje jer 4x4 sistem (xdrive) izričito zabranjuje da se neki točak razlikuje od drugih inače sleduje rizik od oštećenja diferencijala/menjača. Tako da, stavio bih ga i možda kao po jajima vozio dok ne dodjem negde gde može da se reši problem, ali u principu runflat gume pa kako bude.
Peti točak u punoj veličini je donekle rešenje ali zauzima previše prostora, razmišljam da ga montiram na krovni nosač u situacijama kad se ide u prirodu.

Superhik

pre 7 meseci

Može li ko objasniti zašto je trebao pre(celih 100 godina),a ne treba sada iako automobili i dalje koriste gumene točkove na naduvavanje? Zamenski kompleti za krpljenje(i potpuno upropaštavanje) guma se ne računaju !

Ostoja

pre 7 meseci

Citam komentare i ocigledno velika vecina nezna da zameni tocak,neznam kako su i dobili dozvolu. Draze im je da sede i cekaju satima dok stigne pomoc,nego da zameni tocak za 3 minuta i nastavi put

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

Мени је овај концепт који се форсира потпуно бесмислен, ал’ ок, тако је како је, на нама је да се прилагодимо и припремимо.
Градски ауто - има тај кит за крпљење гуме, али ми је неприхватљив; Уништиш гуму, па мораш да мењаш и оштећену и другу на осовини, тако да је то прескупо решење мени. Десило ми се пар пута да ми сензор јавља нижи притисак у гуми, одвезао до вулканизера и средио. Ако се потпуно издува, такси или други ауто, па позвати мобилног вулканизера кад се има времена.
Ауто за путовање - обавезан резервни точак пуних димензија, па лагано до вулканизера успут, али ниси ограничио мобилност.
Ово је само миј приступ, не кажем да је исправан нити универзалан, али свако треба себи да нађе адекватан како се не би нашао у проблему.

raznovrsnost

pre 7 meseci

Imam jedan automobil sa rezervnim točkom i jedan bez njega. Jedan za putovanja i vožnju van grada, a drugi samo za po gradu.

BobbPenn

pre 7 meseci

Jako los potez proizvodjaca automobila. Medjutim, svako moze kupiti rezervni i staviti u prtljaznik kada ide na duze putovanje.
(Mandarina, 04. decembar 2023 13:37)
Da da baš kad idem na put mi treba točak da zauzme 2/3 gepeka, kako se toga niko nije setio
a i ovi setovi za popravku gume su potpuno beskorisni, rok trajanja 6 meseci pa kupuj novi
cccccc

doktor

pre 7 meseci

Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.

Halo Bing

pre 7 meseci

Ne razumem ove ljubitelje pomoći na putu, o kakvom prljanju i mučenju govore. Pobogu pa to je točak putničkog automobila a ne kamiona, to se menja za 5 minuta lagano. Mislim OK ako neko ne želi da se bakće, ali bar meni je to čekanje da mi neko zameni gumu besmisleno, skoro da bi me bilo sramota.
Wozzi, ranije AMSS, se plaća redovno, ali to je za nedaj bože.

Gastarbajter

pre 7 meseci

Ako ne znate tocak da zamenite nemojte ni da vozite.🤣Ja nisam imao rezervni ali sam ga kupio i nosim kljuc i dizalicu u gepeku i ako se desi necu da cekam ADAC sat vremena nego zavrsavam posao za 10 minuta i idem dalje.To je debilno zbig tocka cekati pomoc.A naravno proizvodjaci se dosetili kako pare da ustede i jos su namestili dodatni posao šlep sluzbama.Svi to profitiraju osim vlasnika auta...

možda mi nekad i propustite komentar na info delu

pre 7 meseci

i ama baš nikada da je felna zapekla za glavčinu.

(Goran, 4. decembar 2023 19:22)

E, zbog ovoga ja obavezno imam omanju macolu i komad punog drveta u kompletu ☹

Blagoje

pre 7 meseci

Kupio sam vozilo bez rez.tocka, samo sa sprejom za intervenciju, ciji je rok pet godina, i upravo je isticao.
Ali, nabavim rez.t. i taj mi lepo pomogne kada sam usred dugog putovanja isekao gumu.
Sa sprejom bih se snasao ali tu gumu bih morao da bacim jer se ona ne popravlja.

err

pre 7 meseci

Ako apsolutna vecina vozaca nema pojma kako se tocak menja a malom broju koji to zna takva radnja ne pada na pamet jer ce radije cekati sluzbu pomoci na putu - zaista: koja je svrha?
(DC, 4. decembar 2023 15:00)

Vecina vozaca ne zna da menja tocak? U kom paralelnom univerzumu? Uzmi taj svoj Iphone i iskoristi ga da nadjes na netu kako se menja tocak, cisto da se ne blamiras pred deckom kad vas dvojica krenete na neku avanturu da snimate za tiktok

Dugoprsti

pre 7 meseci

Klasična glad za dodatnim profitom. Ovo se lako da rešiti dekretom kao što je urađeno s punjačima za mobilne telefone. Nov auto ne sme na tržište ako ne sadrži rezervni točak. Kraj priče. Međutim, oni koji donose odluke primoravaju proizvođače automobila da ugrađuju sve više bezbednosne opreme koja poskupljuje krajnji proizvod pa je rezervni točak kolateralna šteta čije se izostavljanje verovatno prećutno toleriše kao kompenzacija.

ekonomista

pre 7 meseci

U stvari, poklopile su se dve stvari, interes proizvođača da uštede time što uz kola neće davati rezervni točak, a i moda, pošto su današnji točkovi u proseku mnogo većih dimenzija nego nekada, pa realno i ne mogu da stanu u gepek......
Možda neki "ćopavac" ali, nije to za dužu vožnju..

А. Петров

pre 7 meseci

Срећом, сваки рент-а-кар још увек има резервни точак. Ове године ме је то пријатно изненадило - и спасило.

Zunzar

pre 7 meseci

Automobili se prave za žene, a kupuju ih i muškarci. Kad ste videli da žena zove službu? Zove muža, a on onda možda zove službu.

Ili tek kod kuće primeti da je jedna guma probušena.

Avaya

pre 7 meseci

Ušteda para pri proizvodnji i ušteda u vezi i vozila što daje pozitivne rezultate kod sertifikacije vozila, tj potrošnje istog, čime se plaća manji porez za CO2 na proizvednu flotu vozila. Naravno sa današnjim elektro/hibridnim autima često više i nema mesta za rezervu, samo ona glupost za krpljenje... Guma ako nije negde isečena neće ispustiti sav vazduh odmah, tako da se da doći do vulkanizera (po neki put i sa povremenim naduvavanjem probušene). Koliko sam gledao kod svih se plaća dodatno za rezervnu gumu, negde više, negde manje

Mandarina

pre 7 meseci

@BobbPenn: Rezervni tocak je izbacen da bi se zaradjivalo na popravkama, a i da se prevari buduceg kupca kako su njihovi pametni inzenjeri, mudrim potezima, na svakom iducem modelu uspesno uvecali prtljaznik. Uveca se i prostor za noge na zadnjoj klupi za po 5cm i doda se nove opreme, a karoserija produzi samo 2-3cm. Nekad i kraca bude od silne mudrosti, samo cena konstantno raste. To je za takve kao ti. Ne moras stavljati rezervni tocak kada ides na put. Zasto si se uznemirio. Kad ti pukne guma snadji se. Bitno da imas jedan srednji kofer vise. Problem resen. :)

Vlasnik IMT 539 Delux

pre 7 meseci

Nekada si mogao i sam auto da popravis, sada potpuno zavisis od servisa. Dobijamo veci komfor u voznji, bezbednost, razne sisteme koji pomazu u voznji i genralno vise opreme a gubimo onu nezavisnost koju smo imali dok su se vozili jednostavni automobili. Jos sa prelaskom na elektricne automobile otpilike ce biti kao kada imate ove moderene telefone. Samo punite i vozite i nista drugo ne mozete da pipnete.

XXL

pre 7 meseci

Možda neće biti deo standardne opreme već će vozači kupovati naknadno po potrebi ili kako se već opredele. Primer mobilna telefonija negde ne prodaju uz mobilni telefon punjač i slušalice već se kupuje odvojeno.

todos

pre 7 meseci

Ја имам резервну гуму у задњем делу аута испод, споља. Никад је нисам скинуо, ауто узео 2009. На пут увек ставим зимску или обрнуто летњу гуму у гепеку. Једном је само био шраф забијен у предњој гуми, која се уопште није издувала, тако да сам нормално возилом отишао код гумара да га извади и окрпи гуми. Разлог зашто се није издувала, по речима гумара, квалитетна гума.

Народ се (не) пита

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.

U proseku, gumu sam do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

@(DC, 04. decembar 2023 12:15)

То што си описао је добар “sales pitch”, и, у теорији, комфорно решење. Но, међутим, моје искуство је другачије ?
Зимски период, касно увече, пукне ми гума на улазу у Будимпешту (апропо Балкана, није само код нас тако). Гуме старе 2 месеца, реномиран произвођач. Чекао 45 мин на помоћ на путу, да би ми рекли да је једина опција да скину точак, и на мојој фелни намонтирају неку другу, половну гуму коју имају, и да то кошта 150€.
У питању је био пунто… Тако да је моје искуство крајње лоше са овом врстом услуге.
(Народ се (не) пита, 4. decembar 2023 12:54)

Meni je veoma davno jedan prodavac Kie (dok im je salon još bio na N.BG ) dao još bolje objašnjenje zašto je glupo imati rezervni točak (nakon što sam ga ja upitao koliko bi koštalo da doplatim za njega).
Rekao mi je:
"A, gospodine šta ćete raditi ako probijete istovremeno dve gume? I to se nekada dešava. Šta će vam tada pomoći taj jedan rezervni točak? Ništa!"

Moj drugar nedavno zvao pomoć na putu kada je probio gumu, jer plaća za to, pa da iskoristi. A u kolima je imao i rez. točak, alat i dizalicu.
Oni došli i - majstoru pala kola sa dizalice.

Alex

pre 7 meseci

Nije toliko strašno što nemate točak na kolima. Strašno je što ste potpuno nesposobni i za vožnjuni za život.ajde žene razumem ali kojoj ženi treba takav muškarac? Što bi rekli kod nas u Niš: kao da si od pišaće pravljen!

dzigi

pre 7 meseci

Na đerdapskoj magistrali često ima odrona, a roni se granit. Kamenčić od 4-5cm seče gumu kao skalpel, lično iskustvo. Vozilo AMSS dolazi za nekoliko sati (tuđe iskustvo) jer jedan kamion pokriva Istočnu Srbiju.
A i kad dođe, mora da vas vozi do nekog sela gde teorijski postoji vulkanizer - ako je u radionici. I šta onda da vam radi, jedino da vam proda neku polovnu gumu, ako ima odgovarjuću dimenziju.

Izgubljeni sati, živci i pare ne vrede koliko jedna zamena od 15 minuta.

Što se tiče onoga "ja to ne znam" - u svakom automobilu postoji uputstvo, a u njemu detaljno kako se menja guma i gde šta stoji.

Budo

pre 7 meseci

@ Jel moze guma da se zameni preko tik toka? Jel vi kontate da su generacije koje dolaze totalno nesposobne. Nasi ocevi su menjali poluosovine pored puta,ovi danas,pukne guma,ajmo napolje,da snimimo klip.
(doktor, 04. decembar 2023 16:42)

Ne znam za tik tok, ali you tube je prepun saveta za odrzavanje i popravke automobila, sitnih trikova koje su majstori i entuzijasti voljni da podele onima koje to zanima. Mnogo se tamo moze nauciti, normalno treba imati zelju

Sale

pre 7 meseci

Zadnji put sam rezervni točak imao na Grande Puntu koji sam kupio u januaru 2006. i vozio ga nepunu godinu i evo živ i zdrav posle 16 godina bez istog...

mozaks

pre 7 meseci

mozda naprave neku na sastavljanje,da stane u manju torbicu..
puna guma okrugla da se navuce na tocak koji bi se spojio medjusobno u krugu..?

U proseku, gumu sa do sada probijao svake 3-4 godine.

pre 7 meseci

Pre godinu dana (a posle 34 godine vozačkog staža) sam po prvi put kupio kola bez rezervnog točka. I gumu na tim kolima sam probio već posle oko 4.000 km.

Богдан

pre 7 meseci

Па кад могу телефони без пуњача онда изгледа могу и аутомобили без резервног точка....

kaboom

pre 7 meseci

npr, 300.000 auta, puta 30ak eur troska - eto zasto 'za nase dobro'izbaciše rezervni točak, a neki "sposobni menadžer" te godine strpao milionče u džep za tu sjajnu ideju dodatnog profita

jedan vozač

pre 7 meseci

Pošto sam dosta vozio, imao sam nekoliko slučajeva sa probušenim gumama na putu. Nije to toliko često, ali kao za inat, nekad ume da bude baš u nezgodno vreme i na nezgodnom mestu.
Najgore mi je bilo jednom u nekom decembru, napolju minus sa nešto snega, i oko pola dva ujutru.
Vraćam se iz Zaječara, i posle jedne krivine naletim na neki sitan odron, i paf ode jedna guma. Ne znam za vas, ali zaista nikada ne bih želeo da testiram ažurnost AMSS u to vreme. Zamenio sam točak za 10-ak minuta, i nastavio za Beograd.
I imam jedno pitanje (ali ne za ove Amerikance, kojima pomoć stiže za 15 minuta), šta vi mislite da bi tačno tada uradio AMSS u mom slučaju, u to neko ludo vreme, pa taman i da je došao za pola sata u tu nedođiju. Oni sigurno ne rade vulkanizerske usluge na terenu, što onda znači ili neki šlep do obližnjeg smeštaja i onda sledeće jutro kod najbližeg vulkanizera, ili odmah šlep vozila i vožnja u kamionu oko 200 km do kuće?
I šta bi tek bilo da nisam bio sam, već sa porodicom?
Meni se ni jedna od tih varijanti ne sviđa, i ipak mi se čini da je lakše i brže da sam zamenim točak, naravno pod uslovom da imam rezervni, i da to umem da uradim.
Nije to nikakva posebna nauka, već samo nekoliko koraka: obezbediš auto, popustiš šrafove, podigneš auto, odvrneš šrafove, skineš točak i staviš drugi, pa onda sve to isto samo obrnutim redom. Rukavice su naravno poželjne, pošto onda nema ni prljanja. Stavljanje lanaca je prljavija operacija od zamene točka.

Pop

pre 7 meseci

Tockove sam menjao sam x puta i sebi i drugima a i desilo mi se da moram da koristim onu penu. Ta pena ne valja nista i bukvalno drzi desetak km. Rezervni je bolji, zamenis za 10 min i vozi.

Рашо

pre 7 meseci

Овакве приче се могу без претеривања назвати трабуњање. Не возе се аутомобили само по Европи где су удаљености смешне у односу на друга подручја у свету. Огромни простори нису покривени никаквим сервисним службама па ни телефонском мрежом којом бисте их позвали. Шта да ради човек у сред Аустралије, Сибира, Аргентине, Канаде или чак и Тексаса? Покушајте господо коментатори да провирите преко плота вашег дворишта па онда кажите нешто смислено ако имате шта! Остати без точка у таквим околностима може значити и смрт!