Subota, 23.09.2023.

13:47

Volvo rekao "zbogom" dizelašima

Izvor:

Volvo rekao "zbogom" dizelašima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Mika

pre 9 meseci

(Neko iz dijaspore, 24. septembar 2023 09:32). Strucnjaci iz Volvoa su vec pokazali svoju “mudrost” i mnogim drugim odlukama i izjavama : ne nastupanje na sajmovima (brzo se predomislili), cilj da do 2020 prodaju 800000 vozila godisnje (nisu uspeli) i to takvih da niko ne moze da pogine u njima (nemoguce), (ot)pustili Steve Mattina pa za..rali sa dizajnom (s60, s90, v90, kina stail instrument table na svim modelima) itd itd…Prelazak na proizvodnju iskljucivo EV kada je potraznja za takvim vozilima ipak procentualno mala ….,

Miško

pre 10 meseci

31. Ovog meseca išao u Grčku kolima. Volim da vozim noću, naspavam se danju od 5 do 8 č i podjem tačno u 12 sati u četvrtak. Na putu nigde nikog, hladovina, Vozim izmedju 130 i 140., ponekad kraće i 150...Iz Bg do makedonske granice tačno 4 sata (400 km) ! Prestigao od petlje za Požarevac pet, šest auta. Slušam muziku, uživam, žena oko 2 zaspala, ne dosadjuje... Nema naglih kočenja, ubrzavanja, sve glatko. Poneo mali termos sa tri kratka ekspresa. Do Evzonija 1,5 sati, ukupno pet ipo sati do Grčke, kroz Makedoniju nigde nikog. Na granicama opet nigde nikog. Pola šest je... Do Kavale za trajekt na Tasos, laganica za dva sata oko 240 km... Opet prazan auto put.
U dnevnom terminu putovanje je zbog granica užas. Ko može da izdrži, može da razmisli o ovakvoj varijanti... Samo bez uključivanja tempomata!!! Inače i kod kuće ne ležem pre pola tri, takav mi je bio ritam. Neko će reći da je rizično... ali greši. Stigne umor na kraju, ali se na trajekt dremne, posle dodje smeštaj, kupanje, popodne se malo odspava, pa oko 5 opet na plažu i gotovo...
Ceo put bez nervoze, glatko, ni paklena vrućina, ni klima ceo dan, ni stani kreni dva sata na granicama. To je valjda za sve noćna mora!
A što se aviona tiče, ustajanje ujutru u 4 sata, dva sata pre poletanja i tako to, uz gužve na aerodromu... guranje kao u autobusu. Ne dolazi u obzir!

pukovnik Bjelajac

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac

Baš sam se zainteresovao da proverim tvrdnju da bi avionom bilo mnogo kraće putovanje. Da vidimo - najkraći let bi trajao 5 sati i 20 minuta. Međutim, Livorno nema aerodrom, već bi moralo da se ode do Pize prvo, pa odatle let do Frankfurta, gde se preseda za Beograd.

Ostali letovi traju 8, 9, pa i više sati, zavisi da li ima jedno ili više presedanja.

Od Livorna do Pize treba oko pola sata, sa dolaskom 2 sata ranije na aerodrom to iznosi 2 sata i 30 minuta.

To je već osam sati - 2 sata i 30 minuta do aerodroma i 5 sati i 20 minuta letenja.

Ostaje još prtljag, pasoška kontrola i dolazak sa aerodroma do hotela ili kuće u Beogradu. To traje barem sat vremena, možda i duže.

Dakle, ukupno 9 sati i to u idealnom slučaju, da nema gužve, kašnjenja leta itd. Znači, 9 sati letenja vs 13 sati vožnje autom... nisam siguran da je neka velika ušteda vremena...

Miško

pre 10 meseci

Onda, zbogom Volvo...
Obezličiće struja sve brendove... Ostaće samo oni koji zadrže sus motore... A zadrže imidž brenda, karakter i istoriju.
Dve ostalo će biti u rangu malih trolejbusa. Nikad, ama baš nikad, ne bih kupio auto bez duše... Pa makar bila i Alfa romeo!

hm

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac
Sirotinja sa Balkana nije ciljna grupa nikome. @Fredi Kruger je ustvrdio da niko više ne ide kolima na more, što apsolutno nije tačno. Odakle gužve na Evzoniju ili Batrovcima, ako svi idu avionom? I dalje tvrdim, a ni Vaš komentar mislim da to ne demantuje, da su PORODIČNA putovanja od 700-800, a nekada i do 1000 km, racionalnija kolima. Sami kažete da je ušteda na navedenim udaljenostima cca 5 sati (mnogima i manje, ipak ne putuju svi iz BG, pa da im je aerdorom na pola sata), a to se postiže sa npr. x 2 novca, u odnosu ba troškove putovanja kolima. Pođete kada želite, ponesete šta želite (opet ističem porodicu i posebno decu) i imate auto na raspolaganju da se zavučete na koju god plažu želite. Takođe, u mogućnosti ste i da obiđete neka interesantna mesta i kada se sve ovo iskalkuliše, avion ode u drugi plan.
Inače, takođe vozim hibrid, međutim HEV (model koji zadovoljava naše potrebe se ne proizvodi u PHEV varijanti) i saglasan sam da su PHEV dobro rešenje. Pozdrav.

Znalac

pre 10 meseci

@ retro:
Pa i nije bas sve tako kao sto kazes. Volvo ulaze u elektrifikaciju bagera i planiraju da do 2030 isporucuju jednu trecinu proizvoda na struju.
Evo ti link (ako razumes engleski ):

https://www.prnewswire.com/news-releases/volvo-construction-equipment-invests-in-battery-pack-production-at-excavator-plant-301749697.html

XC90 T8 TwinEngine

pre 10 meseci

(Neko, 24. septembar 2023 13:28)

Proguglaj malo o T8 Twin Engine sa 449KS...Vozim ga, i ne vidim zbog čega bih morao da vozim auto veće zapremine od 2l kada imam ovo benzisko čudo od motora...Volvo odavno nije razvijao dizelaše jer se kompanija fokusirala strateški na PHEV kao prelazno rešenje ka potpunoj elektrifikaciji. Budućnost dolazi, okanite se dizela i Nemaca koji drže svoju dizelašku priču jer kaskaju za kinezima u razvoju Li-ION baterija, odnosno ćelija.

Djorke

pre 10 meseci

@
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...
(Филипинац, 25. septembar 2023 08:47)

Nemoj da mešaš logiku u razgovor sa tom osobom.

Taj ako napiše nešto onda laže, ako ne laže onda vadi iz konteksta, ako ne vadi iz konteksta onda onda pola svesno slaže a drugu polovinu izmisli napamet.

Nije sam, ima ih par ali sa nekih 10-tak nickova pa kao se trude da naprave iluziju da ih je mnogo - i tragično i komično zapravo.

PHEV dvomotorac

pre 10 meseci

(hm, 24. septembar 2023 10:33)

Za 1000km normalne vožnje koja traje oko 9h-10h pod uslovom da je sve autoput, jedna pauza od sat vremena za ručak je neizbežna. Ako voziš u proseku 120kmh (što je teško leti kada krenu gužve oko gradova na), na svakih 250-300km se valja zaustaviti bar na 10-15 minuta da se telo i mozak opuste, jer samo potpuna budala vozi satima bez pauze, nesvesna zamora mozga, očiju, tela. To znači da vožnja od 1000km traje 10-11h u mesecima kada se najviše putuje.
Prelazim godišnje 40.000km vozilom, većinu od toga od Maja do Septembra. U Julu od Livorna do Beograda putovali smo 13h, dužu pauzu za ručak pravili kod Zagrebu u Buzinu. Avionom bi sve to trajalo oko 5h ukupno - let 2h, dolazak 2h ranije na aerodrom, pasoška kontrola, taxi do hotela.
Poenta je u sledećem - Volvo ide na ciljnu grupu koja kolima ne putuje 500+km na odmor. Ljudi koji normalno zarađuju putuju avionom - proizvođačima premium vozila nije ciljna grupa sirotinja sa Balkana. Lično sam protiv el. vozila, vozim plug-hibrid i mislim da bi PHEV sa dometom od 100km bio odlično rešenje za smanjenje zagađenja u gradovima - međutim, budućnost stiže i tu se mi nećemo pitati mnogo već oni koji poseduju tehnologiju, resurse i znanje da svoju zamisao isteraju do kraja.

rebro

pre 10 meseci

Postoje sano automobili na baterije, a Volvo može odmah da prekine proizvodnju svih auta na benzin/dizel, ali će i dalje proizvoditi bagere na mrski im dizel.

Udisemo otrov jer smo siromasni

pre 10 meseci

Svaka cast Kinezima. Nisam siguran koliko Geely ima fabrika i marki u svom vlasnistvu, ali sam siguran da su dobro razradili strategiju i kod kojih marki ce da ostave dizele i benzince , a kod kojih idu na hibride i elektricne. Dok se truli zapad osvesti, uzece im Kinezi mnogo toga na trzistima. Kvalitet im je u neverovatnom porastu, dobro kopiraju i pametno ulazu. Kupovina Volva je najbolji primer za to. Isto tako i MG se vraca a u visem segmentu i Lotus (kao e-SUV).
Treba da ostanemo u dobrim i prijateljskim odnosima sa Kinom … mozda nam to i pomogne :-)
Srbiji (i bez obzira na konstantnu Kosavu) treba vise elektricnih automobila, pogotovo u gradovima. Izduvni gasovi su u BG na nivou Bombaja, Istambula i Kaira.
Ne znam da lil smo toga svesni.

Филипинац

pre 10 meseci

Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?
(Zok1, 24. septembar 2023 16:06)
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...

Miki

pre 10 meseci

Negde ce da se uvede elektricni automobil, kamion itd al kod nas ce se cerati jos golf 2 na lozu. Koliko para toliko i muzike. Necemo se zamlacivati nekim pricama ovde. Pre cu novce uloziti u stan a kupiti neku drcu koju mogu odrzqvati za manje para.

Joca

pre 10 meseci

Imas auto na baterije i krenes iz N Sada u Grcku sa porodicom.
(veki pekic, 24. septembar 2023 17:15)

Posle promaje, najveći strah u Srba. Al' nikada da razumem zašto bi neko iz Niš ili Iz Vranje polazio za Grčku iz Novoga Sada?

Bumbar

pre 10 meseci

Ko je ovde lud???
(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28)

Hoćeš iskren ili pristojan odgovor? Bojim se da ti se iskren ne bi svideo.

‘Olandija, zemlja obećana

pre 10 meseci

Ja na posao (40km ukupno tamo I nazad) idem Polestarom koji nisam uzeo na lizing nego moje vlasništvo. (Polestar je isto pomalo Volvo). Punim baterije firminom karticom ili u firmi (dzabe) ili na ulici gde stanujem, za trećinu iznosa u poredjenju sa benzinom. Održavanje je svedeno samo uglavnom na kočnice i gume, ostalo je nevažno. Kad idem na odmor, letim avionom svuda, pa i u Srbiju, tako da mi je auto na struju majka. Da živim u Srbiji ne bih ni pomišljao da kupim jedan, I da ga dzabe dobijem od firme, ne bih ga vozio.
Da je organizovano punjenje i održavanje, možda da.
Biće možda to za jedno 100 godina, a možda ni tada.

veki pekic

pre 10 meseci

Dizel je ono sto tera traktore i kamione. Bez toga ne bi imali sta da jedemo. Znaci ceo svet bi gladovao. Jedino sto niko tako ne kaze.

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)
Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.
(Inception, 24. septembar 2023 14:47)

Polovično si u pravu. Zapad se piše velikim slovom ako se misli na Zapad kao Zapadni svet ili Zapadnu Evropu, a kad se govori o strani sveta, onda je malim slovom.
Komentar je inače super, lepo napisan, malo i ciničan i sa dovoljnom dozom humora, tako da ovde nema mesta kritikama.
Objavite mi komentar.

Zok1

pre 10 meseci

(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28) Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?

cosmo

pre 10 meseci

@Neko

Bazni dizel X5 ima 2.0 4C i sasvim dovoljan za dobro preko 200 km/h (čitaj: opuštenih 130-150 km/h na autocesti) i oko 7-8 sekundi do 100 km/h (čitaj: vrlo opuštena i sigurna preticanja i međuubrzanja sa 400 Nm OM).

RR Sport koristi 2.0 sa 240 KS, Mercedes, takođe, koristi 2,1 litreni dizel u baznom GLE sa skoro 250 KS.

Nije to restrikcija Kineza, već Volvo-ova tržišna niša nisu performantne 6C i 8C high-end verzije, kupci preferiraju njemačke brendove u tom segmentu - iz tog razloga nisu ni razvijali više od 4 cilindraša, jer potraznja za Volvom visokih performansi marginalna i klasičan Volvo kupac radije investira u opremu i sigurnost, nego u V8.

Ili, pojednostavljeno, Volvo i njemačka premium trojka se ukrštaju na tržištu tamo gdje su bazne verzije i najprodavaniji motori - Volvo jednostavno nije profil proizvođača, gdje bi se isplatili 6 i 8C motori.

Drugo, uprošćeno rečeno, najefikasniji motori su oni, čiji cilindar ima zapreminu od 500 kubika - posmatraj paletu BMW-a, Volvo-a, Mercedesa posljednjih godina - svi se baziraju manje-više oko 500 kubika cilindra (1.5 trocilindraši, 2.0 4C, 3.0 šestaci, AMG 4.0 V8, Audijev 2.5 petocilindraš...)

Nemanja

pre 10 meseci

@ Vladimir, 24. septembar 2023 13:13

Zasto uvek na vest o el. vozilima vs benzin i dizel se uvek javi neko da spomene "dizel star 20 godina"? Onda navedi i el. motor star 20 godina ili 100, i tada ih je bilo. Ljudi govore o novim motorima. Eno recimo Mazdin 3.3 dizel koji ima 254 ks, a trosi po Wltp-u oko 5,6 litara. Ili ostali NOVI dizeli. Prica se o tehnologiji, ne autu "starom 20 godina".

Inception

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)


Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.

Pasing

pre 10 meseci

Ne volim elektro auta,neverujem u njihovu buducnost i sl. O razlozima i zasto je to tako nebih sada. Hocu drugo nesto da kazem,a to je da smo u firmi imali od Volvo Elektro Kamion,klasičan šleper,na testiranju,i sve to od Volvo bez ikakvog placanja i sl. Dakle besplanto dobili da vidimo kako to sve izgleda. Trebao je da ide iz Minhena do Augsburaga i na aerodrom Minhen,znaci samo okolina do 80km ako i toliko. Kamion je bio totalno razocarenje,nije mogao ni trecinu preci od onoga sto je navedeno da moze u optimalnim uslovima. Ocekivali smo manje,naravno,ali ni trecinu toga,e to je nesto drugo. Sledeci problem je bio oko punjenja,jer na pauzi ili dok stoji za utovar ,nekad bi se punio i sat vremena,i ni 5% da se napuni. Ali ono najvaznije na kraju,kosta kao dva dizel kamiona zajedno! Pa vi sad razmislite da li se moze jos uvijek i tako brzo bez dizela ili benzina. Slicno je i sa autima,imam kolega sto su kupili,platili masno,a mogu samo u pokrajini se vozati,dok ja lepo sednem u svoje i bez razmisljanja i do juga Španije.

Neko

pre 10 meseci

Volvo generalno ima problem sa ponudom motora. Imali su ograničen budžet za nove motore, vjerovatno direktiva iz Kine. Kinezi su im namjenili elektrifikaciju.
XC 90 je po mnogima bio promašaj sto se tiče motorizacije, a sad će tek biti, iako je model na zalasku. Najveći motor 2.0.
Zamislite X5 2.0, ili Range Rover Sport 2.0.
Ne ide. To nije premijum.
Druga stvar, koliko 2.0 benzinac troši u SUV-u od 5 metara i mase preko 2t. Ne rasipaju se bogati novcem tako lako. Ako se već rasipaju, onda hoce perfomanse, a 2.0 koliko god bio nasviran snagom nije za to.

Vladimir

pre 10 meseci

Mi stručnjaci koji nismo na nivou Evrope po pitanju razmišljanja , kunemo se u dizel star 20.godina, kako je izdržljiv, ekonomičan, a iz auspuha čadj izlazi...
A ne umemo baš ni da računamo najbolje...

U Švedskoj ima 10.5 mil stanovnika, nek se i milion odluči za el. vozila... A gde su ostale države Skandinavije ? nek samo u Skandinaviji isporuče nekoliko mil el. vozila eto profita na kvadrat. A tu je i benzin za one koji ne vole el vozilo.
pozdrav drugaru

Niko Bitan

pre 10 meseci

Aman ljudi, 80% Srbije nema normalan napon struje ni leti. Zimi milon puta pada napon na 180-190V umesto 220-230. Tako da kad nam uvedu EV, mozemo da k9ristimo agregate da se dopunjujrmo. Ne bih spominjao bilo kakav rat ili bilo kakve ne planirane situacije. Kod nas kad recica odnese most, strucnjaci po 3 godine prave novi mostic! Ne zivim u Nemackoj, Norveskoj, Svajcarskoj itd, pricam za zemlju u kojoj zivim i niko me ne moze ubediti da je drugacije. Sto je uradjeno hidro centrala dok je Tito bio ziv, to nam je. Uglavnom su takve i elektro mreze. Bandere padaju same od sebe. Zovem pre godinu dana distribuciju, jer ce pasti bandera na lokalnom groblju. Kaze lik koji je izasao da pogleda, sta se bunis covece, vidis li da je drzi gornja bandera. Ja ga pitah za donju a on kaze, ta nije losa, moze jos da izdrzi. Ko je ovde lud???

Stranac sa Zapada

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.

hm

pre 10 meseci

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...
(Fredi Kruger,

Svako porodično putovanje do 700-800, a nekada i do 1000 km, ukoliko se vozi autoputem, je bolje ići kolima, nego avionom. Saberi vreme i akciju transfera do i od aerodroma, vreme za čekiranje i preuzimanje prtljaga, plus sam let i videćeš da je razlika u vremenu nedovoljna da opravda uložen novac, uz pogodnost da je auto sve vreme na raspolaganju. A veliki broj nama popularnih letovališta se nalazi na udaljenosti do 800 km (možda baš zato što su relativno lako dostupna kolima). Zato tvoja konstatacija "niko više ne ide autom na more nego avionom" je daleko od istine.

Ivan

pre 10 meseci

I zato ce i propasti. Vec je XC90 ,ovaj od 2015, veoma tesko djubre koje se svakih malo kvari, bilo u dizel, benzinskoj ili u hibridnoj verziji.

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Formula za propast.
(Mika, 23. septembar 2023 19:27)

Tipičan Srpski komentar. Mika se bolje razume u situaciju i donosi bolje odluke nego ceo marketinški tim VOLVO-a na dva kontinenta, ako ne i tri.
Nema nikakve budućnosti za dizel kod putničkih vozila, osim za polovnjake koje kupuju banana republike kao što smo mi, ostale balkanske i istočnoevropske zemlje i Afrika. Zato što nemaju para za hibride i zato što im novi mali benzinci sa turbom ne odgovaraju mačo imidžu. Mora to da bude DIZLO bajo moj!!
Nemate vi pojma o formulama za propast u auto industriji, dragi Miko.

Fredi Kruger

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...

cosmo

pre 10 meseci

Prije 15-ak godina, 2003 Volvo S60 D5, stara automatika sa 5 brzina, jako spora i neefikasna - do Seville i nazad, tempo 120-140 km/h - izračunao 6,5 litara dizela - za 120 kW snage, odličan. Snažan, turbo rupa neprimjetna, što je za to vrijeme rijetkost - samo da je imao kvalitetniju automatiku.

poz iz Tamnog

vlasta74

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)
Gledao sam na SAT-u, izveštaj sa nekog sajma automobila.U ponudi je bilo puno EV, a jedan od koncepta je bio i dopuna razmenjivim baterijama. Naime kao električni bicikl. Kad se isprazi, izvadiš praznu i staviš punu. Problem je što, su prikazali neki mali dvosed, a imao je dve ozbiljno velike baterije. Takođe svi proizvođači EV bi morali da prilagode svoje baterije da mogu da se vade, a i stanice za razmenu baterija bi morale da se grade na svakih par km puta. Tako da EV za putovanja i nisu nešto.

Zok1

pre 10 meseci

Još uvek se nije odrekao benzinaca. Zašto mislite da je odustajanje od dizela smak sveta? Pa u Americi su dizeli na nivou statističke greške. Veliki broj pumpi uopšte ne prodaje dizel.

franc

pre 10 meseci

Mozda se i zajebao. Skup im je katalizator pa kalkulisu. Paladinum , Rodijum i Platina se nabavljala verovatno iz Rusije a oni su najskuplji delovi katalizatora koji je kostao i vise od motora.

Baron Minhauzen

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.

hm

pre 10 meseci

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...
(Fredi Kruger,

Svako porodično putovanje do 700-800, a nekada i do 1000 km, ukoliko se vozi autoputem, je bolje ići kolima, nego avionom. Saberi vreme i akciju transfera do i od aerodroma, vreme za čekiranje i preuzimanje prtljaga, plus sam let i videćeš da je razlika u vremenu nedovoljna da opravda uložen novac, uz pogodnost da je auto sve vreme na raspolaganju. A veliki broj nama popularnih letovališta se nalazi na udaljenosti do 800 km (možda baš zato što su relativno lako dostupna kolima). Zato tvoja konstatacija "niko više ne ide autom na more nego avionom" je daleko od istine.

Baron Minhauzen

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.

Zok1

pre 10 meseci

Još uvek se nije odrekao benzinaca. Zašto mislite da je odustajanje od dizela smak sveta? Pa u Americi su dizeli na nivou statističke greške. Veliki broj pumpi uopšte ne prodaje dizel.

Inception

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)


Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.

franc

pre 10 meseci

Mozda se i zajebao. Skup im je katalizator pa kalkulisu. Paladinum , Rodijum i Platina se nabavljala verovatno iz Rusije a oni su najskuplji delovi katalizatora koji je kostao i vise od motora.

Niko Bitan

pre 10 meseci

Aman ljudi, 80% Srbije nema normalan napon struje ni leti. Zimi milon puta pada napon na 180-190V umesto 220-230. Tako da kad nam uvedu EV, mozemo da k9ristimo agregate da se dopunjujrmo. Ne bih spominjao bilo kakav rat ili bilo kakve ne planirane situacije. Kod nas kad recica odnese most, strucnjaci po 3 godine prave novi mostic! Ne zivim u Nemackoj, Norveskoj, Svajcarskoj itd, pricam za zemlju u kojoj zivim i niko me ne moze ubediti da je drugacije. Sto je uradjeno hidro centrala dok je Tito bio ziv, to nam je. Uglavnom su takve i elektro mreze. Bandere padaju same od sebe. Zovem pre godinu dana distribuciju, jer ce pasti bandera na lokalnom groblju. Kaze lik koji je izasao da pogleda, sta se bunis covece, vidis li da je drzi gornja bandera. Ja ga pitah za donju a on kaze, ta nije losa, moze jos da izdrzi. Ko je ovde lud???

Pasing

pre 10 meseci

Ne volim elektro auta,neverujem u njihovu buducnost i sl. O razlozima i zasto je to tako nebih sada. Hocu drugo nesto da kazem,a to je da smo u firmi imali od Volvo Elektro Kamion,klasičan šleper,na testiranju,i sve to od Volvo bez ikakvog placanja i sl. Dakle besplanto dobili da vidimo kako to sve izgleda. Trebao je da ide iz Minhena do Augsburaga i na aerodrom Minhen,znaci samo okolina do 80km ako i toliko. Kamion je bio totalno razocarenje,nije mogao ni trecinu preci od onoga sto je navedeno da moze u optimalnim uslovima. Ocekivali smo manje,naravno,ali ni trecinu toga,e to je nesto drugo. Sledeci problem je bio oko punjenja,jer na pauzi ili dok stoji za utovar ,nekad bi se punio i sat vremena,i ni 5% da se napuni. Ali ono najvaznije na kraju,kosta kao dva dizel kamiona zajedno! Pa vi sad razmislite da li se moze jos uvijek i tako brzo bez dizela ili benzina. Slicno je i sa autima,imam kolega sto su kupili,platili masno,a mogu samo u pokrajini se vozati,dok ja lepo sednem u svoje i bez razmisljanja i do juga Španije.

vlasta74

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)
Gledao sam na SAT-u, izveštaj sa nekog sajma automobila.U ponudi je bilo puno EV, a jedan od koncepta je bio i dopuna razmenjivim baterijama. Naime kao električni bicikl. Kad se isprazi, izvadiš praznu i staviš punu. Problem je što, su prikazali neki mali dvosed, a imao je dve ozbiljno velike baterije. Takođe svi proizvođači EV bi morali da prilagode svoje baterije da mogu da se vade, a i stanice za razmenu baterija bi morale da se grade na svakih par km puta. Tako da EV za putovanja i nisu nešto.

Neko

pre 10 meseci

Volvo generalno ima problem sa ponudom motora. Imali su ograničen budžet za nove motore, vjerovatno direktiva iz Kine. Kinezi su im namjenili elektrifikaciju.
XC 90 je po mnogima bio promašaj sto se tiče motorizacije, a sad će tek biti, iako je model na zalasku. Najveći motor 2.0.
Zamislite X5 2.0, ili Range Rover Sport 2.0.
Ne ide. To nije premijum.
Druga stvar, koliko 2.0 benzinac troši u SUV-u od 5 metara i mase preko 2t. Ne rasipaju se bogati novcem tako lako. Ako se već rasipaju, onda hoce perfomanse, a 2.0 koliko god bio nasviran snagom nije za to.

cosmo

pre 10 meseci

Prije 15-ak godina, 2003 Volvo S60 D5, stara automatika sa 5 brzina, jako spora i neefikasna - do Seville i nazad, tempo 120-140 km/h - izračunao 6,5 litara dizela - za 120 kW snage, odličan. Snažan, turbo rupa neprimjetna, što je za to vrijeme rijetkost - samo da je imao kvalitetniju automatiku.

poz iz Tamnog

Nemanja

pre 10 meseci

@ Vladimir, 24. septembar 2023 13:13

Zasto uvek na vest o el. vozilima vs benzin i dizel se uvek javi neko da spomene "dizel star 20 godina"? Onda navedi i el. motor star 20 godina ili 100, i tada ih je bilo. Ljudi govore o novim motorima. Eno recimo Mazdin 3.3 dizel koji ima 254 ks, a trosi po Wltp-u oko 5,6 litara. Ili ostali NOVI dizeli. Prica se o tehnologiji, ne autu "starom 20 godina".

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Formula za propast.
(Mika, 23. septembar 2023 19:27)

Tipičan Srpski komentar. Mika se bolje razume u situaciju i donosi bolje odluke nego ceo marketinški tim VOLVO-a na dva kontinenta, ako ne i tri.
Nema nikakve budućnosti za dizel kod putničkih vozila, osim za polovnjake koje kupuju banana republike kao što smo mi, ostale balkanske i istočnoevropske zemlje i Afrika. Zato što nemaju para za hibride i zato što im novi mali benzinci sa turbom ne odgovaraju mačo imidžu. Mora to da bude DIZLO bajo moj!!
Nemate vi pojma o formulama za propast u auto industriji, dragi Miko.

veki pekic

pre 10 meseci

Dizel je ono sto tera traktore i kamione. Bez toga ne bi imali sta da jedemo. Znaci ceo svet bi gladovao. Jedino sto niko tako ne kaze.

Ivan

pre 10 meseci

I zato ce i propasti. Vec je XC90 ,ovaj od 2015, veoma tesko djubre koje se svakih malo kvari, bilo u dizel, benzinskoj ili u hibridnoj verziji.

Fredi Kruger

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...

‘Olandija, zemlja obećana

pre 10 meseci

Ja na posao (40km ukupno tamo I nazad) idem Polestarom koji nisam uzeo na lizing nego moje vlasništvo. (Polestar je isto pomalo Volvo). Punim baterije firminom karticom ili u firmi (dzabe) ili na ulici gde stanujem, za trećinu iznosa u poredjenju sa benzinom. Održavanje je svedeno samo uglavnom na kočnice i gume, ostalo je nevažno. Kad idem na odmor, letim avionom svuda, pa i u Srbiju, tako da mi je auto na struju majka. Da živim u Srbiji ne bih ni pomišljao da kupim jedan, I da ga dzabe dobijem od firme, ne bih ga vozio.
Da je organizovano punjenje i održavanje, možda da.
Biće možda to za jedno 100 godina, a možda ni tada.

Stranac sa Zapada

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.

Djorke

pre 10 meseci

@
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...
(Филипинац, 25. septembar 2023 08:47)

Nemoj da mešaš logiku u razgovor sa tom osobom.

Taj ako napiše nešto onda laže, ako ne laže onda vadi iz konteksta, ako ne vadi iz konteksta onda onda pola svesno slaže a drugu polovinu izmisli napamet.

Nije sam, ima ih par ali sa nekih 10-tak nickova pa kao se trude da naprave iluziju da ih je mnogo - i tragično i komično zapravo.

Miki

pre 10 meseci

Negde ce da se uvede elektricni automobil, kamion itd al kod nas ce se cerati jos golf 2 na lozu. Koliko para toliko i muzike. Necemo se zamlacivati nekim pricama ovde. Pre cu novce uloziti u stan a kupiti neku drcu koju mogu odrzqvati za manje para.

Филипинац

pre 10 meseci

Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?
(Zok1, 24. septembar 2023 16:06)
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...

cosmo

pre 10 meseci

@Neko

Bazni dizel X5 ima 2.0 4C i sasvim dovoljan za dobro preko 200 km/h (čitaj: opuštenih 130-150 km/h na autocesti) i oko 7-8 sekundi do 100 km/h (čitaj: vrlo opuštena i sigurna preticanja i međuubrzanja sa 400 Nm OM).

RR Sport koristi 2.0 sa 240 KS, Mercedes, takođe, koristi 2,1 litreni dizel u baznom GLE sa skoro 250 KS.

Nije to restrikcija Kineza, već Volvo-ova tržišna niša nisu performantne 6C i 8C high-end verzije, kupci preferiraju njemačke brendove u tom segmentu - iz tog razloga nisu ni razvijali više od 4 cilindraša, jer potraznja za Volvom visokih performansi marginalna i klasičan Volvo kupac radije investira u opremu i sigurnost, nego u V8.

Ili, pojednostavljeno, Volvo i njemačka premium trojka se ukrštaju na tržištu tamo gdje su bazne verzije i najprodavaniji motori - Volvo jednostavno nije profil proizvođača, gdje bi se isplatili 6 i 8C motori.

Drugo, uprošćeno rečeno, najefikasniji motori su oni, čiji cilindar ima zapreminu od 500 kubika - posmatraj paletu BMW-a, Volvo-a, Mercedesa posljednjih godina - svi se baziraju manje-više oko 500 kubika cilindra (1.5 trocilindraši, 2.0 4C, 3.0 šestaci, AMG 4.0 V8, Audijev 2.5 petocilindraš...)

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)
Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.
(Inception, 24. septembar 2023 14:47)

Polovično si u pravu. Zapad se piše velikim slovom ako se misli na Zapad kao Zapadni svet ili Zapadnu Evropu, a kad se govori o strani sveta, onda je malim slovom.
Komentar je inače super, lepo napisan, malo i ciničan i sa dovoljnom dozom humora, tako da ovde nema mesta kritikama.
Objavite mi komentar.

Vladimir

pre 10 meseci

Mi stručnjaci koji nismo na nivou Evrope po pitanju razmišljanja , kunemo se u dizel star 20.godina, kako je izdržljiv, ekonomičan, a iz auspuha čadj izlazi...
A ne umemo baš ni da računamo najbolje...

U Švedskoj ima 10.5 mil stanovnika, nek se i milion odluči za el. vozila... A gde su ostale države Skandinavije ? nek samo u Skandinaviji isporuče nekoliko mil el. vozila eto profita na kvadrat. A tu je i benzin za one koji ne vole el vozilo.
pozdrav drugaru

Miško

pre 10 meseci

31. Ovog meseca išao u Grčku kolima. Volim da vozim noću, naspavam se danju od 5 do 8 č i podjem tačno u 12 sati u četvrtak. Na putu nigde nikog, hladovina, Vozim izmedju 130 i 140., ponekad kraće i 150...Iz Bg do makedonske granice tačno 4 sata (400 km) ! Prestigao od petlje za Požarevac pet, šest auta. Slušam muziku, uživam, žena oko 2 zaspala, ne dosadjuje... Nema naglih kočenja, ubrzavanja, sve glatko. Poneo mali termos sa tri kratka ekspresa. Do Evzonija 1,5 sati, ukupno pet ipo sati do Grčke, kroz Makedoniju nigde nikog. Na granicama opet nigde nikog. Pola šest je... Do Kavale za trajekt na Tasos, laganica za dva sata oko 240 km... Opet prazan auto put.
U dnevnom terminu putovanje je zbog granica užas. Ko može da izdrži, može da razmisli o ovakvoj varijanti... Samo bez uključivanja tempomata!!! Inače i kod kuće ne ležem pre pola tri, takav mi je bio ritam. Neko će reći da je rizično... ali greši. Stigne umor na kraju, ali se na trajekt dremne, posle dodje smeštaj, kupanje, popodne se malo odspava, pa oko 5 opet na plažu i gotovo...
Ceo put bez nervoze, glatko, ni paklena vrućina, ni klima ceo dan, ni stani kreni dva sata na granicama. To je valjda za sve noćna mora!
A što se aviona tiče, ustajanje ujutru u 4 sata, dva sata pre poletanja i tako to, uz gužve na aerodromu... guranje kao u autobusu. Ne dolazi u obzir!

XC90 T8 TwinEngine

pre 10 meseci

(Neko, 24. septembar 2023 13:28)

Proguglaj malo o T8 Twin Engine sa 449KS...Vozim ga, i ne vidim zbog čega bih morao da vozim auto veće zapremine od 2l kada imam ovo benzisko čudo od motora...Volvo odavno nije razvijao dizelaše jer se kompanija fokusirala strateški na PHEV kao prelazno rešenje ka potpunoj elektrifikaciji. Budućnost dolazi, okanite se dizela i Nemaca koji drže svoju dizelašku priču jer kaskaju za kinezima u razvoju Li-ION baterija, odnosno ćelija.

Joca

pre 10 meseci

Imas auto na baterije i krenes iz N Sada u Grcku sa porodicom.
(veki pekic, 24. septembar 2023 17:15)

Posle promaje, najveći strah u Srba. Al' nikada da razumem zašto bi neko iz Niš ili Iz Vranje polazio za Grčku iz Novoga Sada?

Bumbar

pre 10 meseci

Ko je ovde lud???
(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28)

Hoćeš iskren ili pristojan odgovor? Bojim se da ti se iskren ne bi svideo.

Udisemo otrov jer smo siromasni

pre 10 meseci

Svaka cast Kinezima. Nisam siguran koliko Geely ima fabrika i marki u svom vlasnistvu, ali sam siguran da su dobro razradili strategiju i kod kojih marki ce da ostave dizele i benzince , a kod kojih idu na hibride i elektricne. Dok se truli zapad osvesti, uzece im Kinezi mnogo toga na trzistima. Kvalitet im je u neverovatnom porastu, dobro kopiraju i pametno ulazu. Kupovina Volva je najbolji primer za to. Isto tako i MG se vraca a u visem segmentu i Lotus (kao e-SUV).
Treba da ostanemo u dobrim i prijateljskim odnosima sa Kinom … mozda nam to i pomogne :-)
Srbiji (i bez obzira na konstantnu Kosavu) treba vise elektricnih automobila, pogotovo u gradovima. Izduvni gasovi su u BG na nivou Bombaja, Istambula i Kaira.
Ne znam da lil smo toga svesni.

Znalac

pre 10 meseci

@ retro:
Pa i nije bas sve tako kao sto kazes. Volvo ulaze u elektrifikaciju bagera i planiraju da do 2030 isporucuju jednu trecinu proizvoda na struju.
Evo ti link (ako razumes engleski ):

https://www.prnewswire.com/news-releases/volvo-construction-equipment-invests-in-battery-pack-production-at-excavator-plant-301749697.html

Miško

pre 10 meseci

Onda, zbogom Volvo...
Obezličiće struja sve brendove... Ostaće samo oni koji zadrže sus motore... A zadrže imidž brenda, karakter i istoriju.
Dve ostalo će biti u rangu malih trolejbusa. Nikad, ama baš nikad, ne bih kupio auto bez duše... Pa makar bila i Alfa romeo!

pukovnik Bjelajac

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac

Baš sam se zainteresovao da proverim tvrdnju da bi avionom bilo mnogo kraće putovanje. Da vidimo - najkraći let bi trajao 5 sati i 20 minuta. Međutim, Livorno nema aerodrom, već bi moralo da se ode do Pize prvo, pa odatle let do Frankfurta, gde se preseda za Beograd.

Ostali letovi traju 8, 9, pa i više sati, zavisi da li ima jedno ili više presedanja.

Od Livorna do Pize treba oko pola sata, sa dolaskom 2 sata ranije na aerodrom to iznosi 2 sata i 30 minuta.

To je već osam sati - 2 sata i 30 minuta do aerodroma i 5 sati i 20 minuta letenja.

Ostaje još prtljag, pasoška kontrola i dolazak sa aerodroma do hotela ili kuće u Beogradu. To traje barem sat vremena, možda i duže.

Dakle, ukupno 9 sati i to u idealnom slučaju, da nema gužve, kašnjenja leta itd. Znači, 9 sati letenja vs 13 sati vožnje autom... nisam siguran da je neka velika ušteda vremena...

PHEV dvomotorac

pre 10 meseci

(hm, 24. septembar 2023 10:33)

Za 1000km normalne vožnje koja traje oko 9h-10h pod uslovom da je sve autoput, jedna pauza od sat vremena za ručak je neizbežna. Ako voziš u proseku 120kmh (što je teško leti kada krenu gužve oko gradova na), na svakih 250-300km se valja zaustaviti bar na 10-15 minuta da se telo i mozak opuste, jer samo potpuna budala vozi satima bez pauze, nesvesna zamora mozga, očiju, tela. To znači da vožnja od 1000km traje 10-11h u mesecima kada se najviše putuje.
Prelazim godišnje 40.000km vozilom, većinu od toga od Maja do Septembra. U Julu od Livorna do Beograda putovali smo 13h, dužu pauzu za ručak pravili kod Zagrebu u Buzinu. Avionom bi sve to trajalo oko 5h ukupno - let 2h, dolazak 2h ranije na aerodrom, pasoška kontrola, taxi do hotela.
Poenta je u sledećem - Volvo ide na ciljnu grupu koja kolima ne putuje 500+km na odmor. Ljudi koji normalno zarađuju putuju avionom - proizvođačima premium vozila nije ciljna grupa sirotinja sa Balkana. Lično sam protiv el. vozila, vozim plug-hibrid i mislim da bi PHEV sa dometom od 100km bio odlično rešenje za smanjenje zagađenja u gradovima - međutim, budućnost stiže i tu se mi nećemo pitati mnogo već oni koji poseduju tehnologiju, resurse i znanje da svoju zamisao isteraju do kraja.

Mika

pre 9 meseci

(Neko iz dijaspore, 24. septembar 2023 09:32). Strucnjaci iz Volvoa su vec pokazali svoju “mudrost” i mnogim drugim odlukama i izjavama : ne nastupanje na sajmovima (brzo se predomislili), cilj da do 2020 prodaju 800000 vozila godisnje (nisu uspeli) i to takvih da niko ne moze da pogine u njima (nemoguce), (ot)pustili Steve Mattina pa za..rali sa dizajnom (s60, s90, v90, kina stail instrument table na svim modelima) itd itd…Prelazak na proizvodnju iskljucivo EV kada je potraznja za takvim vozilima ipak procentualno mala ….,

Zok1

pre 10 meseci

(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28) Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?

hm

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac
Sirotinja sa Balkana nije ciljna grupa nikome. @Fredi Kruger je ustvrdio da niko više ne ide kolima na more, što apsolutno nije tačno. Odakle gužve na Evzoniju ili Batrovcima, ako svi idu avionom? I dalje tvrdim, a ni Vaš komentar mislim da to ne demantuje, da su PORODIČNA putovanja od 700-800, a nekada i do 1000 km, racionalnija kolima. Sami kažete da je ušteda na navedenim udaljenostima cca 5 sati (mnogima i manje, ipak ne putuju svi iz BG, pa da im je aerdorom na pola sata), a to se postiže sa npr. x 2 novca, u odnosu ba troškove putovanja kolima. Pođete kada želite, ponesete šta želite (opet ističem porodicu i posebno decu) i imate auto na raspolaganju da se zavučete na koju god plažu želite. Takođe, u mogućnosti ste i da obiđete neka interesantna mesta i kada se sve ovo iskalkuliše, avion ode u drugi plan.
Inače, takođe vozim hibrid, međutim HEV (model koji zadovoljava naše potrebe se ne proizvodi u PHEV varijanti) i saglasan sam da su PHEV dobro rešenje. Pozdrav.

rebro

pre 10 meseci

Postoje sano automobili na baterije, a Volvo može odmah da prekine proizvodnju svih auta na benzin/dizel, ali će i dalje proizvoditi bagere na mrski im dizel.

Stranac sa Zapada

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.

Fredi Kruger

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Formula za propast.
(Mika, 23. septembar 2023 19:27)

Tipičan Srpski komentar. Mika se bolje razume u situaciju i donosi bolje odluke nego ceo marketinški tim VOLVO-a na dva kontinenta, ako ne i tri.
Nema nikakve budućnosti za dizel kod putničkih vozila, osim za polovnjake koje kupuju banana republike kao što smo mi, ostale balkanske i istočnoevropske zemlje i Afrika. Zato što nemaju para za hibride i zato što im novi mali benzinci sa turbom ne odgovaraju mačo imidžu. Mora to da bude DIZLO bajo moj!!
Nemate vi pojma o formulama za propast u auto industriji, dragi Miko.

Joca

pre 10 meseci

Imas auto na baterije i krenes iz N Sada u Grcku sa porodicom.
(veki pekic, 24. septembar 2023 17:15)

Posle promaje, najveći strah u Srba. Al' nikada da razumem zašto bi neko iz Niš ili Iz Vranje polazio za Grčku iz Novoga Sada?

Zok1

pre 10 meseci

Još uvek se nije odrekao benzinaca. Zašto mislite da je odustajanje od dizela smak sveta? Pa u Americi su dizeli na nivou statističke greške. Veliki broj pumpi uopšte ne prodaje dizel.

Zok1

pre 10 meseci

(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28) Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?

Neko iz dijaspore

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)
Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.
(Inception, 24. septembar 2023 14:47)

Polovično si u pravu. Zapad se piše velikim slovom ako se misli na Zapad kao Zapadni svet ili Zapadnu Evropu, a kad se govori o strani sveta, onda je malim slovom.
Komentar je inače super, lepo napisan, malo i ciničan i sa dovoljnom dozom humora, tako da ovde nema mesta kritikama.
Objavite mi komentar.

Baron Minhauzen

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.

Vladimir

pre 10 meseci

Mi stručnjaci koji nismo na nivou Evrope po pitanju razmišljanja , kunemo se u dizel star 20.godina, kako je izdržljiv, ekonomičan, a iz auspuha čadj izlazi...
A ne umemo baš ni da računamo najbolje...

U Švedskoj ima 10.5 mil stanovnika, nek se i milion odluči za el. vozila... A gde su ostale države Skandinavije ? nek samo u Skandinaviji isporuče nekoliko mil el. vozila eto profita na kvadrat. A tu je i benzin za one koji ne vole el vozilo.
pozdrav drugaru

Ivan

pre 10 meseci

I zato ce i propasti. Vec je XC90 ,ovaj od 2015, veoma tesko djubre koje se svakih malo kvari, bilo u dizel, benzinskoj ili u hibridnoj verziji.

franc

pre 10 meseci

Mozda se i zajebao. Skup im je katalizator pa kalkulisu. Paladinum , Rodijum i Platina se nabavljala verovatno iz Rusije a oni su najskuplji delovi katalizatora koji je kostao i vise od motora.

Inception

pre 10 meseci

Izvinite... malo sam mladji i dugo udaljen od Matice, pa može li neko na ovom sajtu da mi objasni šta je to DIZEL?
Mislim da je to jedno od goriva koje se nekad koristilo, dok ljudi nisu vodili računa o zagadjenju? Jel to to? Nisam siguran.
Ono gorivo na koje kamioni i traktori idu? Jel’ to?
Unapred hvala na objašnjenju.
(Stranac sa Zapada, 24. septembar 2023 10:35)


Vidi se da si davno otisao iz matice, zato sto tu rec pises velikim slovom. Zapad se takodje pise malim slovom, osim na pocetku recenice. Bolje je da komentarises na portalima zemlje u kojoj se nalazis.

vlasta74

pre 10 meseci

Ok, a koliko je razgranata mreza punjaca i koliko dugo treba da se napuni baterija i koliki joj je domet? Zamislite sezonu odmora i da svaki automobil zauzima punjac sat vremena. Bila bi veca zadrzavanja i redovi na punjacima nego na grckoj granici u sezoni.
(Baron Minhauzen, 23. septembar 2023 17:44)
Gledao sam na SAT-u, izveštaj sa nekog sajma automobila.U ponudi je bilo puno EV, a jedan od koncepta je bio i dopuna razmenjivim baterijama. Naime kao električni bicikl. Kad se isprazi, izvadiš praznu i staviš punu. Problem je što, su prikazali neki mali dvosed, a imao je dve ozbiljno velike baterije. Takođe svi proizvođači EV bi morali da prilagode svoje baterije da mogu da se vade, a i stanice za razmenu baterija bi morale da se grade na svakih par km puta. Tako da EV za putovanja i nisu nešto.

Pasing

pre 10 meseci

Ne volim elektro auta,neverujem u njihovu buducnost i sl. O razlozima i zasto je to tako nebih sada. Hocu drugo nesto da kazem,a to je da smo u firmi imali od Volvo Elektro Kamion,klasičan šleper,na testiranju,i sve to od Volvo bez ikakvog placanja i sl. Dakle besplanto dobili da vidimo kako to sve izgleda. Trebao je da ide iz Minhena do Augsburaga i na aerodrom Minhen,znaci samo okolina do 80km ako i toliko. Kamion je bio totalno razocarenje,nije mogao ni trecinu preci od onoga sto je navedeno da moze u optimalnim uslovima. Ocekivali smo manje,naravno,ali ni trecinu toga,e to je nesto drugo. Sledeci problem je bio oko punjenja,jer na pauzi ili dok stoji za utovar ,nekad bi se punio i sat vremena,i ni 5% da se napuni. Ali ono najvaznije na kraju,kosta kao dva dizel kamiona zajedno! Pa vi sad razmislite da li se moze jos uvijek i tako brzo bez dizela ili benzina. Slicno je i sa autima,imam kolega sto su kupili,platili masno,a mogu samo u pokrajini se vozati,dok ja lepo sednem u svoje i bez razmisljanja i do juga Španije.

Neko

pre 10 meseci

Volvo generalno ima problem sa ponudom motora. Imali su ograničen budžet za nove motore, vjerovatno direktiva iz Kine. Kinezi su im namjenili elektrifikaciju.
XC 90 je po mnogima bio promašaj sto se tiče motorizacije, a sad će tek biti, iako je model na zalasku. Najveći motor 2.0.
Zamislite X5 2.0, ili Range Rover Sport 2.0.
Ne ide. To nije premijum.
Druga stvar, koliko 2.0 benzinac troši u SUV-u od 5 metara i mase preko 2t. Ne rasipaju se bogati novcem tako lako. Ako se već rasipaju, onda hoce perfomanse, a 2.0 koliko god bio nasviran snagom nije za to.

Bumbar

pre 10 meseci

Ko je ovde lud???
(Niko Bitan, 24. septembar 2023 11:28)

Hoćeš iskren ili pristojan odgovor? Bojim se da ti se iskren ne bi svideo.

PHEV dvomotorac

pre 10 meseci

(hm, 24. septembar 2023 10:33)

Za 1000km normalne vožnje koja traje oko 9h-10h pod uslovom da je sve autoput, jedna pauza od sat vremena za ručak je neizbežna. Ako voziš u proseku 120kmh (što je teško leti kada krenu gužve oko gradova na), na svakih 250-300km se valja zaustaviti bar na 10-15 minuta da se telo i mozak opuste, jer samo potpuna budala vozi satima bez pauze, nesvesna zamora mozga, očiju, tela. To znači da vožnja od 1000km traje 10-11h u mesecima kada se najviše putuje.
Prelazim godišnje 40.000km vozilom, većinu od toga od Maja do Septembra. U Julu od Livorna do Beograda putovali smo 13h, dužu pauzu za ručak pravili kod Zagrebu u Buzinu. Avionom bi sve to trajalo oko 5h ukupno - let 2h, dolazak 2h ranije na aerodrom, pasoška kontrola, taxi do hotela.
Poenta je u sledećem - Volvo ide na ciljnu grupu koja kolima ne putuje 500+km na odmor. Ljudi koji normalno zarađuju putuju avionom - proizvođačima premium vozila nije ciljna grupa sirotinja sa Balkana. Lično sam protiv el. vozila, vozim plug-hibrid i mislim da bi PHEV sa dometom od 100km bio odlično rešenje za smanjenje zagađenja u gradovima - međutim, budućnost stiže i tu se mi nećemo pitati mnogo već oni koji poseduju tehnologiju, resurse i znanje da svoju zamisao isteraju do kraja.

hm

pre 10 meseci

Niko više ne ide autom na more nego avionom, onima koji idu kolima nije ni namenjen ovaj auto...
(Fredi Kruger,

Svako porodično putovanje do 700-800, a nekada i do 1000 km, ukoliko se vozi autoputem, je bolje ići kolima, nego avionom. Saberi vreme i akciju transfera do i od aerodroma, vreme za čekiranje i preuzimanje prtljaga, plus sam let i videćeš da je razlika u vremenu nedovoljna da opravda uložen novac, uz pogodnost da je auto sve vreme na raspolaganju. A veliki broj nama popularnih letovališta se nalazi na udaljenosti do 800 km (možda baš zato što su relativno lako dostupna kolima). Zato tvoja konstatacija "niko više ne ide autom na more nego avionom" je daleko od istine.

veki pekic

pre 10 meseci

Dizel je ono sto tera traktore i kamione. Bez toga ne bi imali sta da jedemo. Znaci ceo svet bi gladovao. Jedino sto niko tako ne kaze.

Niko Bitan

pre 10 meseci

Aman ljudi, 80% Srbije nema normalan napon struje ni leti. Zimi milon puta pada napon na 180-190V umesto 220-230. Tako da kad nam uvedu EV, mozemo da k9ristimo agregate da se dopunjujrmo. Ne bih spominjao bilo kakav rat ili bilo kakve ne planirane situacije. Kod nas kad recica odnese most, strucnjaci po 3 godine prave novi mostic! Ne zivim u Nemackoj, Norveskoj, Svajcarskoj itd, pricam za zemlju u kojoj zivim i niko me ne moze ubediti da je drugacije. Sto je uradjeno hidro centrala dok je Tito bio ziv, to nam je. Uglavnom su takve i elektro mreze. Bandere padaju same od sebe. Zovem pre godinu dana distribuciju, jer ce pasti bandera na lokalnom groblju. Kaze lik koji je izasao da pogleda, sta se bunis covece, vidis li da je drzi gornja bandera. Ja ga pitah za donju a on kaze, ta nije losa, moze jos da izdrzi. Ko je ovde lud???

rebro

pre 10 meseci

Postoje sano automobili na baterije, a Volvo može odmah da prekine proizvodnju svih auta na benzin/dizel, ali će i dalje proizvoditi bagere na mrski im dizel.

cosmo

pre 10 meseci

Prije 15-ak godina, 2003 Volvo S60 D5, stara automatika sa 5 brzina, jako spora i neefikasna - do Seville i nazad, tempo 120-140 km/h - izračunao 6,5 litara dizela - za 120 kW snage, odličan. Snažan, turbo rupa neprimjetna, što je za to vrijeme rijetkost - samo da je imao kvalitetniju automatiku.

poz iz Tamnog

XC90 T8 TwinEngine

pre 10 meseci

(Neko, 24. septembar 2023 13:28)

Proguglaj malo o T8 Twin Engine sa 449KS...Vozim ga, i ne vidim zbog čega bih morao da vozim auto veće zapremine od 2l kada imam ovo benzisko čudo od motora...Volvo odavno nije razvijao dizelaše jer se kompanija fokusirala strateški na PHEV kao prelazno rešenje ka potpunoj elektrifikaciji. Budućnost dolazi, okanite se dizela i Nemaca koji drže svoju dizelašku priču jer kaskaju za kinezima u razvoju Li-ION baterija, odnosno ćelija.

‘Olandija, zemlja obećana

pre 10 meseci

Ja na posao (40km ukupno tamo I nazad) idem Polestarom koji nisam uzeo na lizing nego moje vlasništvo. (Polestar je isto pomalo Volvo). Punim baterije firminom karticom ili u firmi (dzabe) ili na ulici gde stanujem, za trećinu iznosa u poredjenju sa benzinom. Održavanje je svedeno samo uglavnom na kočnice i gume, ostalo je nevažno. Kad idem na odmor, letim avionom svuda, pa i u Srbiju, tako da mi je auto na struju majka. Da živim u Srbiji ne bih ni pomišljao da kupim jedan, I da ga dzabe dobijem od firme, ne bih ga vozio.
Da je organizovano punjenje i održavanje, možda da.
Biće možda to za jedno 100 godina, a možda ni tada.

Филипинац

pre 10 meseci

Kakve veze imaju srpske bandere i planovi fabrike Volvo? Da li shvataš da ti je za punjenje električnog automobila dovoljno četiri kvadrata kvalitetnih solarnih panela?
(Zok1, 24. septembar 2023 16:06)
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...

Udisemo otrov jer smo siromasni

pre 10 meseci

Svaka cast Kinezima. Nisam siguran koliko Geely ima fabrika i marki u svom vlasnistvu, ali sam siguran da su dobro razradili strategiju i kod kojih marki ce da ostave dizele i benzince , a kod kojih idu na hibride i elektricne. Dok se truli zapad osvesti, uzece im Kinezi mnogo toga na trzistima. Kvalitet im je u neverovatnom porastu, dobro kopiraju i pametno ulazu. Kupovina Volva je najbolji primer za to. Isto tako i MG se vraca a u visem segmentu i Lotus (kao e-SUV).
Treba da ostanemo u dobrim i prijateljskim odnosima sa Kinom … mozda nam to i pomogne :-)
Srbiji (i bez obzira na konstantnu Kosavu) treba vise elektricnih automobila, pogotovo u gradovima. Izduvni gasovi su u BG na nivou Bombaja, Istambula i Kaira.
Ne znam da lil smo toga svesni.

Mika

pre 9 meseci

(Neko iz dijaspore, 24. septembar 2023 09:32). Strucnjaci iz Volvoa su vec pokazali svoju “mudrost” i mnogim drugim odlukama i izjavama : ne nastupanje na sajmovima (brzo se predomislili), cilj da do 2020 prodaju 800000 vozila godisnje (nisu uspeli) i to takvih da niko ne moze da pogine u njima (nemoguce), (ot)pustili Steve Mattina pa za..rali sa dizajnom (s60, s90, v90, kina stail instrument table na svim modelima) itd itd…Prelazak na proizvodnju iskljucivo EV kada je potraznja za takvim vozilima ipak procentualno mala ….,

Nemanja

pre 10 meseci

@ Vladimir, 24. septembar 2023 13:13

Zasto uvek na vest o el. vozilima vs benzin i dizel se uvek javi neko da spomene "dizel star 20 godina"? Onda navedi i el. motor star 20 godina ili 100, i tada ih je bilo. Ljudi govore o novim motorima. Eno recimo Mazdin 3.3 dizel koji ima 254 ks, a trosi po Wltp-u oko 5,6 litara. Ili ostali NOVI dizeli. Prica se o tehnologiji, ne autu "starom 20 godina".

cosmo

pre 10 meseci

@Neko

Bazni dizel X5 ima 2.0 4C i sasvim dovoljan za dobro preko 200 km/h (čitaj: opuštenih 130-150 km/h na autocesti) i oko 7-8 sekundi do 100 km/h (čitaj: vrlo opuštena i sigurna preticanja i međuubrzanja sa 400 Nm OM).

RR Sport koristi 2.0 sa 240 KS, Mercedes, takođe, koristi 2,1 litreni dizel u baznom GLE sa skoro 250 KS.

Nije to restrikcija Kineza, već Volvo-ova tržišna niša nisu performantne 6C i 8C high-end verzije, kupci preferiraju njemačke brendove u tom segmentu - iz tog razloga nisu ni razvijali više od 4 cilindraša, jer potraznja za Volvom visokih performansi marginalna i klasičan Volvo kupac radije investira u opremu i sigurnost, nego u V8.

Ili, pojednostavljeno, Volvo i njemačka premium trojka se ukrštaju na tržištu tamo gdje su bazne verzije i najprodavaniji motori - Volvo jednostavno nije profil proizvođača, gdje bi se isplatili 6 i 8C motori.

Drugo, uprošćeno rečeno, najefikasniji motori su oni, čiji cilindar ima zapreminu od 500 kubika - posmatraj paletu BMW-a, Volvo-a, Mercedesa posljednjih godina - svi se baziraju manje-više oko 500 kubika cilindra (1.5 trocilindraši, 2.0 4C, 3.0 šestaci, AMG 4.0 V8, Audijev 2.5 petocilindraš...)

Miki

pre 10 meseci

Negde ce da se uvede elektricni automobil, kamion itd al kod nas ce se cerati jos golf 2 na lozu. Koliko para toliko i muzike. Necemo se zamlacivati nekim pricama ovde. Pre cu novce uloziti u stan a kupiti neku drcu koju mogu odrzqvati za manje para.

Djorke

pre 10 meseci

@
Обавезно прецизније који су то панели, сигуран сам да би се моје муштерије одушевиле пет пута ефикаснијим панелима од ових што сада нудим и постоје на тржишту...
(Филипинац, 25. septembar 2023 08:47)

Nemoj da mešaš logiku u razgovor sa tom osobom.

Taj ako napiše nešto onda laže, ako ne laže onda vadi iz konteksta, ako ne vadi iz konteksta onda onda pola svesno slaže a drugu polovinu izmisli napamet.

Nije sam, ima ih par ali sa nekih 10-tak nickova pa kao se trude da naprave iluziju da ih je mnogo - i tragično i komično zapravo.

Znalac

pre 10 meseci

@ retro:
Pa i nije bas sve tako kao sto kazes. Volvo ulaze u elektrifikaciju bagera i planiraju da do 2030 isporucuju jednu trecinu proizvoda na struju.
Evo ti link (ako razumes engleski ):

https://www.prnewswire.com/news-releases/volvo-construction-equipment-invests-in-battery-pack-production-at-excavator-plant-301749697.html

hm

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac
Sirotinja sa Balkana nije ciljna grupa nikome. @Fredi Kruger je ustvrdio da niko više ne ide kolima na more, što apsolutno nije tačno. Odakle gužve na Evzoniju ili Batrovcima, ako svi idu avionom? I dalje tvrdim, a ni Vaš komentar mislim da to ne demantuje, da su PORODIČNA putovanja od 700-800, a nekada i do 1000 km, racionalnija kolima. Sami kažete da je ušteda na navedenim udaljenostima cca 5 sati (mnogima i manje, ipak ne putuju svi iz BG, pa da im je aerdorom na pola sata), a to se postiže sa npr. x 2 novca, u odnosu ba troškove putovanja kolima. Pođete kada želite, ponesete šta želite (opet ističem porodicu i posebno decu) i imate auto na raspolaganju da se zavučete na koju god plažu želite. Takođe, u mogućnosti ste i da obiđete neka interesantna mesta i kada se sve ovo iskalkuliše, avion ode u drugi plan.
Inače, takođe vozim hibrid, međutim HEV (model koji zadovoljava naše potrebe se ne proizvodi u PHEV varijanti) i saglasan sam da su PHEV dobro rešenje. Pozdrav.

Miško

pre 10 meseci

Onda, zbogom Volvo...
Obezličiće struja sve brendove... Ostaće samo oni koji zadrže sus motore... A zadrže imidž brenda, karakter i istoriju.
Dve ostalo će biti u rangu malih trolejbusa. Nikad, ama baš nikad, ne bih kupio auto bez duše... Pa makar bila i Alfa romeo!

pukovnik Bjelajac

pre 10 meseci

@PHEV dvomotorac

Baš sam se zainteresovao da proverim tvrdnju da bi avionom bilo mnogo kraće putovanje. Da vidimo - najkraći let bi trajao 5 sati i 20 minuta. Međutim, Livorno nema aerodrom, već bi moralo da se ode do Pize prvo, pa odatle let do Frankfurta, gde se preseda za Beograd.

Ostali letovi traju 8, 9, pa i više sati, zavisi da li ima jedno ili više presedanja.

Od Livorna do Pize treba oko pola sata, sa dolaskom 2 sata ranije na aerodrom to iznosi 2 sata i 30 minuta.

To je već osam sati - 2 sata i 30 minuta do aerodroma i 5 sati i 20 minuta letenja.

Ostaje još prtljag, pasoška kontrola i dolazak sa aerodroma do hotela ili kuće u Beogradu. To traje barem sat vremena, možda i duže.

Dakle, ukupno 9 sati i to u idealnom slučaju, da nema gužve, kašnjenja leta itd. Znači, 9 sati letenja vs 13 sati vožnje autom... nisam siguran da je neka velika ušteda vremena...

Miško

pre 10 meseci

31. Ovog meseca išao u Grčku kolima. Volim da vozim noću, naspavam se danju od 5 do 8 č i podjem tačno u 12 sati u četvrtak. Na putu nigde nikog, hladovina, Vozim izmedju 130 i 140., ponekad kraće i 150...Iz Bg do makedonske granice tačno 4 sata (400 km) ! Prestigao od petlje za Požarevac pet, šest auta. Slušam muziku, uživam, žena oko 2 zaspala, ne dosadjuje... Nema naglih kočenja, ubrzavanja, sve glatko. Poneo mali termos sa tri kratka ekspresa. Do Evzonija 1,5 sati, ukupno pet ipo sati do Grčke, kroz Makedoniju nigde nikog. Na granicama opet nigde nikog. Pola šest je... Do Kavale za trajekt na Tasos, laganica za dva sata oko 240 km... Opet prazan auto put.
U dnevnom terminu putovanje je zbog granica užas. Ko može da izdrži, može da razmisli o ovakvoj varijanti... Samo bez uključivanja tempomata!!! Inače i kod kuće ne ležem pre pola tri, takav mi je bio ritam. Neko će reći da je rizično... ali greši. Stigne umor na kraju, ali se na trajekt dremne, posle dodje smeštaj, kupanje, popodne se malo odspava, pa oko 5 opet na plažu i gotovo...
Ceo put bez nervoze, glatko, ni paklena vrućina, ni klima ceo dan, ni stani kreni dva sata na granicama. To je valjda za sve noćna mora!
A što se aviona tiče, ustajanje ujutru u 4 sata, dva sata pre poletanja i tako to, uz gužve na aerodromu... guranje kao u autobusu. Ne dolazi u obzir!