1. "...Sa e-gorivima se izbegava emisija štetnih gasova u atmosferu tokom protzvodnje goriva..."

  A proizvodnja sintetickih goriva je bas zelen process!!!
  (Geometar, 29. mart 2023 22:06)

  # Link komentara

 2. Resetovaće vas sve IIIći Svetski
  Samo polako!
  (RIP EUsROSONG, 29. mart 2023 14:26)

  Daj resetuj se ti covece, danima prosipas otrov u komentarima.
  (Glas razuma, 29. mart 2023 20:31)

  # Link komentara

 3. Suština cele priče je u tome da su vađenje nafte i zemnog gasa iz zemlje i proizvodnja goriva u rafinerijama po starim tehnologijama dovodili do velikog ispuštanja ugljendioksida CO2 i metana CH4 u atmosferu, što dovodi efekta "staklene bašte", zagrevanja i klimatskih promena. Sa e-gorivima se izbegava emisija štetnih gasova u atmosferu tokom protzvodnje goriva. Osim toga, i dalje se mogu koristiti postojeći rezervoari, cevovodi, cisterne,...
  Proces dobijanja e-goriva zahteva struju iz obnovlj. izvora (najčešće vetra) i velike količine vode H2O koja se u postrojenjima za elektrolizu razlaže na vodonik i kiseonik. Pošto su goriva ugljovodonici potreban je i ugljenik. On se može dobiti iz ugljendioksida koji se izdvaja iz dimnih gasova spalionice otpada. Kiseonik se ispušta u atmosferu ili se čuva i koristi kao sirovina za neke druge procese.
  Čist vodonik se može koristiti kao energent, ili sirovina za druge industrije koje tako postaju "zelene", tj. čistije (hemijska, metalska, itd.)).
  Kombinovanjem ovih hem. elemenata se dobijaju e-kerozin, e-dizel, etanol, e-benzin, amonijak (NH3) koji se koristi kao đubrivo u poljoprivredi ili kao gorivo za brodske motore, pa čak i e-metan.
  (ZNBg, 29. mart 2023 18:02)

  # Link komentara

 4. Resetovaće vas sve IIIći Svetski
  Samo polako!
  (RIP EUsROSONG, 29. mart 2023 14:26)

  # Link komentara

 5. А Биодизел?

  Главна сировина је уље из фритезе, било које биљно уље, свињска маст,....

  Имао сам машину и правио то гориво пре 12 година.

  Размишљам поново да се активирам.
  (Тата, 29. mart 2023 12:40)

  # Link komentara

 6. Jbte, pored plina i metana (LPG, i CNG) oni pričju i brabonjaju o nekakvom e-gorivu... a stalo im je kao do ekologije, a ne do toga da u krajnjem očaju i besu naude Rusiji tako što im ne treba više njihovo "zlo" gorivo!? Ha, ha, pa presmešni su!!!
  (ns ja, 29. mart 2023 10:20

  Nikada razlog i nije bila ekologija, to je samo izgovor. Cilj je smanjiti ili ukinuti zavisnost EU od Rusije jer Evropa nema svoja izvorišta gasa i nafte. Ali kad to spomeneš, ovde se javljaju teoretičari koji trabunjaju o nekakvim zaverama o ekologiji i čistom vazduhu it. Kao da svaki normalan čovek sa kognitivnim sposobnostima ne voli da živi u zdravoj životnoj sredini i udiše čist vazduh.Takvi nisu u stanju da sagledaju širu sliku društva u 21.veku jer su omeđeni granicama svog intelekta, koji kod nekih iako formalno obrazovanih, je i dalje na niskoj razini. Ne slušajući inženjere koji se bave tom problematikom, apartčici i njihovi sledbenici nas ubeđuju da su nezavršene tehnologije (EV) dobra stvar i da samo to treba da koristimo, a pritom imajući na umu da i privatno vlasništvo nad automobilima je višak i nešto što treba ukinuti. Sva sreća, još uvek ima pametnih ali i hrabrih ljudi koji takvim ispranim mozgovima, staju na put.
  (dipl.gradj.inž., 29. mart 2023 11:37)

  # Link komentara

 7. da sumiram: elektro gorivo, ili sintetičko gorivo, se dobija iz određenih hemijskih elemenata. Za dobijanje sintetičkog goriva treba mnogo struje i zato nije jeftino. Za dobijanje struje, bez nuklearnih elektrana, koriste se obnovljivi ili neobnovljivi izvori. Koja je prednost sintetičkog goriva, jer će i ono sagoreti u SUS motorima??
  (demo-k-rat, 29. mart 2023 11:13)

  Prednost je što ćeš moći da stigneš gde si krenuo bez da potrošiš dva dana na punjenje baterije.
  (Alex, 29. mart 2023 11:29)

  # Link komentara

 8. A u Srbiji zbog Ruskog lobija zatvorena fabrika za proizvodnju biodizela u Šidu.
  (Pera Srbin, 29. mart 2023 11:16)

  # Link komentara

 9. da sumiram: elektro gorivo, ili sintetičko gorivo, se dobija iz određenih hemijskih elemenata. Za dobijanje sintetičkog goriva treba mnogo struje i zato nije jeftino. Za dobijanje struje, bez nuklearnih elektrana, koriste se obnovljivi ili neobnovljivi izvori. Koja je prednost sintetičkog goriva, jer će i ono sagoreti u SUS motorima??
  (demo-k-rat, 29. mart 2023 11:13)

  # Link komentara

 10. zahteva vecu kolicinu energije, ali je zato ekolosko? na koju foru? po onom sistemu "jeftin gas iz rusije, litijum iz srbije, ali je zato u nemackoj sve zeleno"
  (nikola, 29. mart 2023 10:37)

  # Link komentara

 11. Jbte, pored plina i metana (LPG, i CNG) oni pričju i brabonjaju o nekakvom e-gorivu... a stalo im je kao do ekologije, a ne do toga da u krajnjem očaju i besu naude Rusiji tako što im ne treba više njihovo "zlo" gorivo!? Ha, ha, pa presmešni su!!!
  (ns ja, 29. mart 2023 10:20)

  # Link komentara

 12. Zasto etanol nije opcija? U Brazilu ga koristi preko 90% vozaca i cena je oko 0,7€ po litri.
  (djenka, 29. mart 2023 09:35)

  # Link komentara