Sreda, 22.03.2023.

10:41

Maloletnici u Švedskoj mogu da voze Porsche i BMW bez vozačke

Izvor: Izvor: Index.hr

Maloletnici u Švedskoj mogu da voze Porsche i BMW bez vozaèke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

SH

pre 1 godinu

@sasha

Absolutno nije u zivotu van posla ali na poslu jeste :) Zapravo ne bi se to moglo nazvati dosadom vec dokolicom. Sedis na poslu, nema puno da se radi, a imas pristup interneu :) U svakom slucaju se ne zalim ;)

A pored toga sam lepo vaspitan pa da ti odgovorim jer si napisao: "Bas me zanima kako rezenujes"

Svakako dobio si informacije iz prve ruke :)

Pozdrav iz Skandinavije ;)

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak2

Ako vam 2,5 minuta duzeg putovanja ponekad (ponavljam veoma veoma retko u realnom zivotu) toliko puno smeta i remeti dusevni mir i utice na zivot onda treba da razmislite o odlasku tj preseljenju iz urbane sredine jer zivot u istoj podrazumeva sve gore opisano a i jos dosta toga. :)

Ljudi nezadovoljni samim sobom imaju tendenciju da razlog njihovog nezadovoljstva traze u drugima, u ovom slucaju A-Traktorima, nekada pravim traktorima na putu, nekada biciklistima.

Na svu srecu u Skandinaviji takvih nema bas puno, iako ih ima ali mnogo manje nego na Balkanu gde su npr biciklisti smetnja ama bas svima koji su umislili da su putevi samo za njihove automobile i njih. :)

SH

pre 1 godinu

@sasha

Statisticki a i u realnom zivotu, znaci iskustveno, sansa da se situacija po tvom scenariju desi je jedan promil vremena a verovatno i manje.

Klicni nemaju istu matricu ponasanja u voznji i njihove relacije se veoma, veoma retko poklapaju sa vecinom vozaca. Uglavnom se drze svojih lokalnih predgradja pa kada se jos na to doda obrazac ponasanja sto se tice vremena onda se sansa da se npr ti nadjes u toj situaciji je minimalna.

Cak i kada se zadesis u tvojoj imaginarnoj (ok, nije imaginarna vec teoriski realna ali veoma veoma retka) situaaciji, u najgorem slucaju ces ti (i ta neka kolona iza tebe) biti iza nekog klinca koji vozi 30, maksmalno nekoliko minuta, ajda da kazemo i 10 minuta.

Dalje, 99 posto tih "traktora" je na neki nacin trimpvano, polivcija naravno vrsi provere ali samo za extremne slucaje ( jurili su jednom klinca koji je isao preko 100km/h :)) tako da klicni kao i svi mi a verovatno i ti, nikada bas ne postuju pravila 100 posto vec koji km/h idu brze nego sto bi trebalo.

Tako da u toj tvojoj koloni ili na celu nje, taj klinac ide 35-40 km/h skoro sigurno. Kada se uzme u obzir na su ponavljam njihove relacije lokalne i kratke, tu je obicno ogranicenje 40-50 kmh. Tako da gubitak vremena za tih maksimalno 10 minuta, i ponavjam u izuzetno izuzetno retkim situacijama, je svakako minimalan.

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak:

Lako je izracunati npr 50 km/h za 15 minuta se predje 12,5km.
Ako si "prinudjen" da vozis dakle 40 km/ na sat, za tih istih 15 minuta ces preci 10 km. Znaci u "zaustatku" si 2,5 km.

kada prepreka u vidu tog klinca se skloni posle tih npr 15 minuta ometanja kolone imas dakle 2,5km do onog mesta gde bi bio da klinac nije ometao kolonu.

Tada naravno vratis brzinu na 50 ili cak i malo brze kao sto se u realnosti radi jer niko na 50 ogranicenju ne vozi 50 nego bar 55 ili cak 60, onda proracun prosti pokazuje da tih 2,5 km predjes za dodatnih 2,5 minuta.

Znaci 2,5 minuta si ti i cela kolona izgubili tog nesrecnog dana kada vas je bahati klinac ometao u saobracaju :)

I ta situacija se desi mozda ali samo mozda dva puta godisnje.

sasha

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)
(SH, 23. mart 2023 17:24)

Bas me zanima kako rezenujes. Kada je spic saobracaja recimo 7-8 ujutru illi 4-5 posle podne i non stop imas vozila sa suprotne strane, kako ces onda obici klinca koji vozi 30 na sat? Ako uspe da ga obidju jedno-dva vozila vec su dosla jos deset od pozadi. Uz to u Svedskoj postoje putevu sa ogradjenim trakama, negde jedna po traka u smeru, onda jedino da preletis preko njega sto ide 30 na sat.

SH

pre 1 godinu

@Swedsko vreme

"Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h"

Jedini absurd u svemu tome si ti.

SH

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)

sasha

pre 1 godinu

Sto se tice tih "traktora" postali su veliki problem. Ima ih previse i usporavaju saobrcaj. Cesto se prave kolone po putevima jer neki klinac vozi svoj "A traktor" 30 na sat a iza njega kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje. Plus ti klinci cesto skinu blokadu ogranicenja a u tim godinama vole malo i da popiju i da se prave mangupi pa je sve veci broj nesreca.Po mom misljenju ovo treba pothitno zabraniti.

sasha

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).
(NNN, 22. mart 2023 20:06)

U Svedskoj je veoma retko da se sklapaju brakovi. Parovi uglavnom zive u zajdnici koja se zove sambo.
Znaci zajedno su, dobiju decu i sve super ali su nevencani. Kada dodje do raskola svako svoje stvari pokupi i na svoju stranu, nema tuzbi i podele imovine.

NNN

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).

os

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...
(Jajzi, 22. mart 2023 16:03)

A naši znaju pravila. Testovi se prepisivaju te tek na ulici uče. Uostalom za ove modifikovana vozila ipak treba dozvola za moped a ona pretpostavljam podrazumeva da su pravila saobraćaja naučena.

War Inside My Head

pre 1 godinu

@Jajzi,i meni je to prvo palo na pamet,ali ako već posjeduju dozvole za mopede i skutere kao uslov za vožnju ovih auta sa ograničenjem brzine,vjerujem da su morali osnove ponašanja u saobraćaju da savladaju.

Jajzi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...

Swedsko vreme

pre 1 godinu

Zivim u toj Svedskoj i mogu vam reci da je tih takozvanih traktora sve vise.
U sustini nije 30km/h vec 40km/h maksimalne brzine.
Drugo to je automobil sa ogranicenjima ali opet automobil i oni to voze bez vozacke.
Trece svi ti auti su prepravljeni i nije mi jasno kako prodju tehnicki jer pola tih je stari Volvo koji je u poluraspadu,spusten i zatamljen napred i pozadi.
Cetvrto nije tacno da ima samo jedan red sedista vec se klinci voze u grupi kao i kod normalnog auta.
Peto to su klinci koji nemaju poj'ma o saobracaju( cast izuzecima).
Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h.
Kod mene u komsiluk jedna klinka vozi BMW M4 vredan 80 000 eura koji je limitiran do 40km/h,voze i nove Audije Q7,Q8,Porsche 911 itd itd.
Deca novopecenih bogatasa.
Doduse vecina vozi Volvo 740 serije sli to su krsevi sa otpada.

POPovanje

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !
(Sofercina, 22. mart 2023 12:10)

Možda se baš u tome krije tajna njihovoj sreći. Redovno su u top tri najsrećnijih nacija.

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

- Švedska je sa zida zgrade crkvenog internata starog 150 godina skinula krst "da ne vređa migrante koji su tamo besplatno smešteni, a dominantno su muslimani".
- Švedski muškarci se masovno žene ženama iz Tajlanda i iz Azije, jer je za te žene normalno da spreme ručak i ispeglaju košulju svom mužu da im bude lep i uredan. Ultrafeminističke Šveđanke ne zarezuju muževe pola posto. Koliko Švedskih brakova, toliko bude razvoda.
- Zbog liberalne zatvorske politike Švedska je postala zemlja sa najviše ubistava u Evropi u obračunima bandi. Bande migranata se obračunavaju oko droge i trgovine ljudima. A bande domaćih bajkera se obračunavaju oko droge i oružja.
- Nekada skoro zaboravljeni seksualni krvni delikti su postali masovna pojava.
- Probali su da suzbiju alkohol, a sada kao i Danska, postaju heroinske države.
- U osnovne škole uvode WC za "treći pol" za transgender decu. Da, za decu uzrasta od 7 do 14 godina. Dete, maloletnik klinac, može da se operiše i promeni pol i bez dozvole roditelja. Ne znam kako im je uspelo da ubede roditelje da su deca u potpunosti svesna svoje seksualnosti u tom uzrastu. Ali nisu ni morali. Ko se protivi jednostavno ga isključe iz rasprave i iz javnog života. Roditelji ćute jer ako se pobune i deca će im biti obeležena kao deca "zaostalih" roditelja.

skorojevići

pre 1 godinu

A ti Srbine vozi auto do 1200 kubika dok ne navrsis 21 godinu, vrlo mudro.
(Kvakva, 22. mart 2023 11:07)

Ne, mudrost je detetu od 15 godina dati volan u ruke. Zemljo, otvori se. Još se ova hvali kako je za uspeh u školi dobila BMW serije 5. Izgleda da džibera ima i u Švedskoj.

Superhik

pre 1 godinu

Deca se polako navikavaju na saobraćaj i na policiju,a ,Boga mi i policija na njih .Mnogi napune svoj dosije alkoholom ili drogom pre prave vozačke dozvole koja se (u tom slučaju) značajno odlaže ! Ipak,šanse da se poprave su mnogo veće jer se izbegavaju noćna vožnja i velike brzine !

Sofercina

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

- Švedska je sa zida zgrade crkvenog internata starog 150 godina skinula krst "da ne vređa migrante koji su tamo besplatno smešteni, a dominantno su muslimani".
- Švedski muškarci se masovno žene ženama iz Tajlanda i iz Azije, jer je za te žene normalno da spreme ručak i ispeglaju košulju svom mužu da im bude lep i uredan. Ultrafeminističke Šveđanke ne zarezuju muževe pola posto. Koliko Švedskih brakova, toliko bude razvoda.
- Zbog liberalne zatvorske politike Švedska je postala zemlja sa najviše ubistava u Evropi u obračunima bandi. Bande migranata se obračunavaju oko droge i trgovine ljudima. A bande domaćih bajkera se obračunavaju oko droge i oružja.
- Nekada skoro zaboravljeni seksualni krvni delikti su postali masovna pojava.
- Probali su da suzbiju alkohol, a sada kao i Danska, postaju heroinske države.
- U osnovne škole uvode WC za "treći pol" za transgender decu. Da, za decu uzrasta od 7 do 14 godina. Dete, maloletnik klinac, može da se operiše i promeni pol i bez dozvole roditelja. Ne znam kako im je uspelo da ubede roditelje da su deca u potpunosti svesna svoje seksualnosti u tom uzrastu. Ali nisu ni morali. Ko se protivi jednostavno ga isključe iz rasprave i iz javnog života. Roditelji ćute jer ako se pobune i deca će im biti obeležena kao deca "zaostalih" roditelja.

Swedsko vreme

pre 1 godinu

Zivim u toj Svedskoj i mogu vam reci da je tih takozvanih traktora sve vise.
U sustini nije 30km/h vec 40km/h maksimalne brzine.
Drugo to je automobil sa ogranicenjima ali opet automobil i oni to voze bez vozacke.
Trece svi ti auti su prepravljeni i nije mi jasno kako prodju tehnicki jer pola tih je stari Volvo koji je u poluraspadu,spusten i zatamljen napred i pozadi.
Cetvrto nije tacno da ima samo jedan red sedista vec se klinci voze u grupi kao i kod normalnog auta.
Peto to su klinci koji nemaju poj'ma o saobracaju( cast izuzecima).
Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h.
Kod mene u komsiluk jedna klinka vozi BMW M4 vredan 80 000 eura koji je limitiran do 40km/h,voze i nove Audije Q7,Q8,Porsche 911 itd itd.
Deca novopecenih bogatasa.
Doduse vecina vozi Volvo 740 serije sli to su krsevi sa otpada.

skorojevići

pre 1 godinu

A ti Srbine vozi auto do 1200 kubika dok ne navrsis 21 godinu, vrlo mudro.
(Kvakva, 22. mart 2023 11:07)

Ne, mudrost je detetu od 15 godina dati volan u ruke. Zemljo, otvori se. Još se ova hvali kako je za uspeh u školi dobila BMW serije 5. Izgleda da džibera ima i u Švedskoj.

Sofercina

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !

Jajzi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...

POPovanje

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !
(Sofercina, 22. mart 2023 12:10)

Možda se baš u tome krije tajna njihovoj sreći. Redovno su u top tri najsrećnijih nacija.

os

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...
(Jajzi, 22. mart 2023 16:03)

A naši znaju pravila. Testovi se prepisivaju te tek na ulici uče. Uostalom za ove modifikovana vozila ipak treba dozvola za moped a ona pretpostavljam podrazumeva da su pravila saobraćaja naučena.

War Inside My Head

pre 1 godinu

@Jajzi,i meni je to prvo palo na pamet,ali ako već posjeduju dozvole za mopede i skutere kao uslov za vožnju ovih auta sa ograničenjem brzine,vjerujem da su morali osnove ponašanja u saobraćaju da savladaju.

Superhik

pre 1 godinu

Deca se polako navikavaju na saobraćaj i na policiju,a ,Boga mi i policija na njih .Mnogi napune svoj dosije alkoholom ili drogom pre prave vozačke dozvole koja se (u tom slučaju) značajno odlaže ! Ipak,šanse da se poprave su mnogo veće jer se izbegavaju noćna vožnja i velike brzine !

sasha

pre 1 godinu

Sto se tice tih "traktora" postali su veliki problem. Ima ih previse i usporavaju saobrcaj. Cesto se prave kolone po putevima jer neki klinac vozi svoj "A traktor" 30 na sat a iza njega kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje. Plus ti klinci cesto skinu blokadu ogranicenja a u tim godinama vole malo i da popiju i da se prave mangupi pa je sve veci broj nesreca.Po mom misljenju ovo treba pothitno zabraniti.

sasha

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)
(SH, 23. mart 2023 17:24)

Bas me zanima kako rezenujes. Kada je spic saobracaja recimo 7-8 ujutru illi 4-5 posle podne i non stop imas vozila sa suprotne strane, kako ces onda obici klinca koji vozi 30 na sat? Ako uspe da ga obidju jedno-dva vozila vec su dosla jos deset od pozadi. Uz to u Svedskoj postoje putevu sa ogradjenim trakama, negde jedna po traka u smeru, onda jedino da preletis preko njega sto ide 30 na sat.

sasha

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).
(NNN, 22. mart 2023 20:06)

U Svedskoj je veoma retko da se sklapaju brakovi. Parovi uglavnom zive u zajdnici koja se zove sambo.
Znaci zajedno su, dobiju decu i sve super ali su nevencani. Kada dodje do raskola svako svoje stvari pokupi i na svoju stranu, nema tuzbi i podele imovine.

NNN

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).

SH

pre 1 godinu

@Swedsko vreme

"Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h"

Jedini absurd u svemu tome si ti.

SH

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak:

Lako je izracunati npr 50 km/h za 15 minuta se predje 12,5km.
Ako si "prinudjen" da vozis dakle 40 km/ na sat, za tih istih 15 minuta ces preci 10 km. Znaci u "zaustatku" si 2,5 km.

kada prepreka u vidu tog klinca se skloni posle tih npr 15 minuta ometanja kolone imas dakle 2,5km do onog mesta gde bi bio da klinac nije ometao kolonu.

Tada naravno vratis brzinu na 50 ili cak i malo brze kao sto se u realnosti radi jer niko na 50 ogranicenju ne vozi 50 nego bar 55 ili cak 60, onda proracun prosti pokazuje da tih 2,5 km predjes za dodatnih 2,5 minuta.

Znaci 2,5 minuta si ti i cela kolona izgubili tog nesrecnog dana kada vas je bahati klinac ometao u saobracaju :)

I ta situacija se desi mozda ali samo mozda dva puta godisnje.

SH

pre 1 godinu

@sasha

Statisticki a i u realnom zivotu, znaci iskustveno, sansa da se situacija po tvom scenariju desi je jedan promil vremena a verovatno i manje.

Klicni nemaju istu matricu ponasanja u voznji i njihove relacije se veoma, veoma retko poklapaju sa vecinom vozaca. Uglavnom se drze svojih lokalnih predgradja pa kada se jos na to doda obrazac ponasanja sto se tice vremena onda se sansa da se npr ti nadjes u toj situaciji je minimalna.

Cak i kada se zadesis u tvojoj imaginarnoj (ok, nije imaginarna vec teoriski realna ali veoma veoma retka) situaaciji, u najgorem slucaju ces ti (i ta neka kolona iza tebe) biti iza nekog klinca koji vozi 30, maksmalno nekoliko minuta, ajda da kazemo i 10 minuta.

Dalje, 99 posto tih "traktora" je na neki nacin trimpvano, polivcija naravno vrsi provere ali samo za extremne slucaje ( jurili su jednom klinca koji je isao preko 100km/h :)) tako da klicni kao i svi mi a verovatno i ti, nikada bas ne postuju pravila 100 posto vec koji km/h idu brze nego sto bi trebalo.

Tako da u toj tvojoj koloni ili na celu nje, taj klinac ide 35-40 km/h skoro sigurno. Kada se uzme u obzir na su ponavljam njihove relacije lokalne i kratke, tu je obicno ogranicenje 40-50 kmh. Tako da gubitak vremena za tih maksimalno 10 minuta, i ponavjam u izuzetno izuzetno retkim situacijama, je svakako minimalan.

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak2

Ako vam 2,5 minuta duzeg putovanja ponekad (ponavljam veoma veoma retko u realnom zivotu) toliko puno smeta i remeti dusevni mir i utice na zivot onda treba da razmislite o odlasku tj preseljenju iz urbane sredine jer zivot u istoj podrazumeva sve gore opisano a i jos dosta toga. :)

Ljudi nezadovoljni samim sobom imaju tendenciju da razlog njihovog nezadovoljstva traze u drugima, u ovom slucaju A-Traktorima, nekada pravim traktorima na putu, nekada biciklistima.

Na svu srecu u Skandinaviji takvih nema bas puno, iako ih ima ali mnogo manje nego na Balkanu gde su npr biciklisti smetnja ama bas svima koji su umislili da su putevi samo za njihove automobile i njih. :)

SH

pre 1 godinu

@sasha

Absolutno nije u zivotu van posla ali na poslu jeste :) Zapravo ne bi se to moglo nazvati dosadom vec dokolicom. Sedis na poslu, nema puno da se radi, a imas pristup interneu :) U svakom slucaju se ne zalim ;)

A pored toga sam lepo vaspitan pa da ti odgovorim jer si napisao: "Bas me zanima kako rezenujes"

Svakako dobio si informacije iz prve ruke :)

Pozdrav iz Skandinavije ;)

POPovanje

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !
(Sofercina, 22. mart 2023 12:10)

Možda se baš u tome krije tajna njihovoj sreći. Redovno su u top tri najsrećnijih nacija.

Sofercina

pre 1 godinu

Pa kada moze zena da dovede svalera u kucu i da se ,,vesele,, dok muz pere sudove sto ne bi i deca da se vozaju 30 na sat ! Samo zezi !

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

- Švedska je sa zida zgrade crkvenog internata starog 150 godina skinula krst "da ne vređa migrante koji su tamo besplatno smešteni, a dominantno su muslimani".
- Švedski muškarci se masovno žene ženama iz Tajlanda i iz Azije, jer je za te žene normalno da spreme ručak i ispeglaju košulju svom mužu da im bude lep i uredan. Ultrafeminističke Šveđanke ne zarezuju muževe pola posto. Koliko Švedskih brakova, toliko bude razvoda.
- Zbog liberalne zatvorske politike Švedska je postala zemlja sa najviše ubistava u Evropi u obračunima bandi. Bande migranata se obračunavaju oko droge i trgovine ljudima. A bande domaćih bajkera se obračunavaju oko droge i oružja.
- Nekada skoro zaboravljeni seksualni krvni delikti su postali masovna pojava.
- Probali su da suzbiju alkohol, a sada kao i Danska, postaju heroinske države.
- U osnovne škole uvode WC za "treći pol" za transgender decu. Da, za decu uzrasta od 7 do 14 godina. Dete, maloletnik klinac, može da se operiše i promeni pol i bez dozvole roditelja. Ne znam kako im je uspelo da ubede roditelje da su deca u potpunosti svesna svoje seksualnosti u tom uzrastu. Ali nisu ni morali. Ko se protivi jednostavno ga isključe iz rasprave i iz javnog života. Roditelji ćute jer ako se pobune i deca će im biti obeležena kao deca "zaostalih" roditelja.

skorojevići

pre 1 godinu

A ti Srbine vozi auto do 1200 kubika dok ne navrsis 21 godinu, vrlo mudro.
(Kvakva, 22. mart 2023 11:07)

Ne, mudrost je detetu od 15 godina dati volan u ruke. Zemljo, otvori se. Još se ova hvali kako je za uspeh u školi dobila BMW serije 5. Izgleda da džibera ima i u Švedskoj.

SH

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)

SH

pre 1 godinu

@sasha

Statisticki a i u realnom zivotu, znaci iskustveno, sansa da se situacija po tvom scenariju desi je jedan promil vremena a verovatno i manje.

Klicni nemaju istu matricu ponasanja u voznji i njihove relacije se veoma, veoma retko poklapaju sa vecinom vozaca. Uglavnom se drze svojih lokalnih predgradja pa kada se jos na to doda obrazac ponasanja sto se tice vremena onda se sansa da se npr ti nadjes u toj situaciji je minimalna.

Cak i kada se zadesis u tvojoj imaginarnoj (ok, nije imaginarna vec teoriski realna ali veoma veoma retka) situaaciji, u najgorem slucaju ces ti (i ta neka kolona iza tebe) biti iza nekog klinca koji vozi 30, maksmalno nekoliko minuta, ajda da kazemo i 10 minuta.

Dalje, 99 posto tih "traktora" je na neki nacin trimpvano, polivcija naravno vrsi provere ali samo za extremne slucaje ( jurili su jednom klinca koji je isao preko 100km/h :)) tako da klicni kao i svi mi a verovatno i ti, nikada bas ne postuju pravila 100 posto vec koji km/h idu brze nego sto bi trebalo.

Tako da u toj tvojoj koloni ili na celu nje, taj klinac ide 35-40 km/h skoro sigurno. Kada se uzme u obzir na su ponavljam njihove relacije lokalne i kratke, tu je obicno ogranicenje 40-50 kmh. Tako da gubitak vremena za tih maksimalno 10 minuta, i ponavjam u izuzetno izuzetno retkim situacijama, je svakako minimalan.

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak:

Lako je izracunati npr 50 km/h za 15 minuta se predje 12,5km.
Ako si "prinudjen" da vozis dakle 40 km/ na sat, za tih istih 15 minuta ces preci 10 km. Znaci u "zaustatku" si 2,5 km.

kada prepreka u vidu tog klinca se skloni posle tih npr 15 minuta ometanja kolone imas dakle 2,5km do onog mesta gde bi bio da klinac nije ometao kolonu.

Tada naravno vratis brzinu na 50 ili cak i malo brze kao sto se u realnosti radi jer niko na 50 ogranicenju ne vozi 50 nego bar 55 ili cak 60, onda proracun prosti pokazuje da tih 2,5 km predjes za dodatnih 2,5 minuta.

Znaci 2,5 minuta si ti i cela kolona izgubili tog nesrecnog dana kada vas je bahati klinac ometao u saobracaju :)

I ta situacija se desi mozda ali samo mozda dva puta godisnje.

Superhik

pre 1 godinu

Deca se polako navikavaju na saobraćaj i na policiju,a ,Boga mi i policija na njih .Mnogi napune svoj dosije alkoholom ili drogom pre prave vozačke dozvole koja se (u tom slučaju) značajno odlaže ! Ipak,šanse da se poprave su mnogo veće jer se izbegavaju noćna vožnja i velike brzine !

Jajzi

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...

SH

pre 1 godinu

@sasha Nastavak2

Ako vam 2,5 minuta duzeg putovanja ponekad (ponavljam veoma veoma retko u realnom zivotu) toliko puno smeta i remeti dusevni mir i utice na zivot onda treba da razmislite o odlasku tj preseljenju iz urbane sredine jer zivot u istoj podrazumeva sve gore opisano a i jos dosta toga. :)

Ljudi nezadovoljni samim sobom imaju tendenciju da razlog njihovog nezadovoljstva traze u drugima, u ovom slucaju A-Traktorima, nekada pravim traktorima na putu, nekada biciklistima.

Na svu srecu u Skandinaviji takvih nema bas puno, iako ih ima ali mnogo manje nego na Balkanu gde su npr biciklisti smetnja ama bas svima koji su umislili da su putevi samo za njihove automobile i njih. :)

NNN

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).

SH

pre 1 godinu

@sasha

Absolutno nije u zivotu van posla ali na poslu jeste :) Zapravo ne bi se to moglo nazvati dosadom vec dokolicom. Sedis na poslu, nema puno da se radi, a imas pristup interneu :) U svakom slucaju se ne zalim ;)

A pored toga sam lepo vaspitan pa da ti odgovorim jer si napisao: "Bas me zanima kako rezenujes"

Svakako dobio si informacije iz prve ruke :)

Pozdrav iz Skandinavije ;)

SH

pre 1 godinu

@Swedsko vreme

"Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h"

Jedini absurd u svemu tome si ti.

os

pre 1 godinu

Nije mi jasno kako bez nepoznavanja pravila uopste mogu biti ucesnici sa motornim vozilima u saobracaju, bez obzira na ogranicenje brzine.Nekada sam se divio Svedjanima, bili zemlja za primer, a sada...
(Jajzi, 22. mart 2023 16:03)

A naši znaju pravila. Testovi se prepisivaju te tek na ulici uče. Uostalom za ove modifikovana vozila ipak treba dozvola za moped a ona pretpostavljam podrazumeva da su pravila saobraćaja naučena.

sasha

pre 1 godinu

Sto se tice tih "traktora" postali su veliki problem. Ima ih previse i usporavaju saobrcaj. Cesto se prave kolone po putevima jer neki klinac vozi svoj "A traktor" 30 na sat a iza njega kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje. Plus ti klinci cesto skinu blokadu ogranicenja a u tim godinama vole malo i da popiju i da se prave mangupi pa je sve veci broj nesreca.Po mom misljenju ovo treba pothitno zabraniti.

War Inside My Head

pre 1 godinu

@Jajzi,i meni je to prvo palo na pamet,ali ako već posjeduju dozvole za mopede i skutere kao uslov za vožnju ovih auta sa ograničenjem brzine,vjerujem da su morali osnove ponašanja u saobraćaju da savladaju.

sasha

pre 1 godinu

@sasha

"kolona od kilometra koja ne moze da ga obidje"

Ako je tako onda nesto nije u redu sa tom kolonom a ne sa klincem koji krstari 30 na sat :)
(SH, 23. mart 2023 17:24)

Bas me zanima kako rezenujes. Kada je spic saobracaja recimo 7-8 ujutru illi 4-5 posle podne i non stop imas vozila sa suprotne strane, kako ces onda obici klinca koji vozi 30 na sat? Ako uspe da ga obidju jedno-dva vozila vec su dosla jos deset od pozadi. Uz to u Svedskoj postoje putevu sa ogradjenim trakama, negde jedna po traka u smeru, onda jedino da preletis preko njega sto ide 30 na sat.

Swedsko vreme

pre 1 godinu

Zivim u toj Svedskoj i mogu vam reci da je tih takozvanih traktora sve vise.
U sustini nije 30km/h vec 40km/h maksimalne brzine.
Drugo to je automobil sa ogranicenjima ali opet automobil i oni to voze bez vozacke.
Trece svi ti auti su prepravljeni i nije mi jasno kako prodju tehnicki jer pola tih je stari Volvo koji je u poluraspadu,spusten i zatamljen napred i pozadi.
Cetvrto nije tacno da ima samo jedan red sedista vec se klinci voze u grupi kao i kod normalnog auta.
Peto to su klinci koji nemaju poj'ma o saobracaju( cast izuzecima).
Ja moram da imam vozacku a on nemora sto je apsurd jer oboje vozimo automobil samo sto on vozi do 40km/h.
Kod mene u komsiluk jedna klinka vozi BMW M4 vredan 80 000 eura koji je limitiran do 40km/h,voze i nove Audije Q7,Q8,Porsche 911 itd itd.
Deca novopecenih bogatasa.
Doduse vecina vozi Volvo 740 serije sli to su krsevi sa otpada.

sasha

pre 1 godinu

@Pingvin iz Nišavu iz Švecku

Ako pogledaš stvarne podatke o procentu razvedenih brakova videćeš da je u Rusiji skoro 50% veći u odnosu na Švedsku
(74% i 50%, tj. od 4 braka u Švedskoj se 2 završe razvodom, a u Rusiji 3).
(NNN, 22. mart 2023 20:06)

U Svedskoj je veoma retko da se sklapaju brakovi. Parovi uglavnom zive u zajdnici koja se zove sambo.
Znaci zajedno su, dobiju decu i sve super ali su nevencani. Kada dodje do raskola svako svoje stvari pokupi i na svoju stranu, nema tuzbi i podele imovine.