Ponedeljak, 13.03.2023.

14:15

Aktivisti koji buše gume: Bićeš ljut, ali nemoj to shvatiti lično

Izvor:

Aktivisti koji buše gume: Biæeš ljut, ali nemoj to shvatiti lièno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Rajko

pre 1 godinu

@tadija, ovi aktivisti su neki razmaženi klinci koji se nikog ne boje jer su čitav život živjeli ko bubreg u loju i imali zaštitu bogatih roditelja. Svaku glupost koju naprave, starci plate advokate i spase svoje nikad krive heroje.. Dok neče naletiti na nekog koji če imat loš dan pa neče ni pomisliti da bi zvao policiju nego če jih razbacati po cesti ko djubre po njivi.Pa i trebalo bi tako, mora neko da prizemlji ovu balavurdiju..Ja inače nisam nasilan al da ga zateknem kod avta kako mi buši ili ispušta gumu,ruke bi mu polomio.

Srboljub

pre 1 godinu

(idealno ne postoji, 14. mart 2023 15:19)
Hibrid van grada ne može nikako da troši manje od dizela, a i u gradu je ta razlika zanemarljiva. Ja vozim dizela i hibrida i pročam iz iskustva. U gradu je hibrid ekonomičniji ali više troši zimi nego leti, dok je dizel prilično ujednačen. Na autoputu hibrid prosto nema šta da traži, na otvorenom putu je bolje ali je tu dizel neprevazidjen. I nikakve krivine ili uzbrdice i nizbrdice ne čine hibrida efikasnijim jer su prosto brzine veće i elektro motor se pali samo kao ispomoć. Pokupi deo energije rekuperacijom ali se uzbrdo vuče jako težak sistem i troši se dosta goriva a nizbrdo se više energije gubi kočenjem jer je opet sve preteško. Hibrida vozim sad i ne planiram više da ga kupujem, dizel je za otvoren put a po gradu sasvim lepo služi i benzinac, eventualno EV ali je preskup.

Helios

pre 1 godinu

@Smejala se koza ovci
"Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti."
Teže razumevaš pa ću pisati polako:
Ne bih da bušim one koji ne misle kao ja, gde to piše? Bih da bušim jer druge i nema one koji su krenuli fizički na mene da me buše.
Ipak je i ovo previše za tebe?
Ja bih bio kao oni kada bi, jer imam fiksnu ideju da su bicikli rizik u saobraćaju, išao da njima izduvam ili izbušim gume, prvi. Što mi ne pada napamet.
Šta, i dalje ne razumeš?
Neko je religiozan? Neka je. Ali kad on počne da pali moje seno jer ja nisam to više nije diskusija "ti misliš tako ja mislim onako". To je fizički događaj, tj. neprovocirani napad ludaka.
I dalje ne vidiš razliku?
Shvataš ti, nego si u frci. Ne znaš šta je istina, pa bi hteo da su sve to tamo neki "ekstremisti", i oni koji napadaju i oni koji su brane, a da ti neodlučni nekako ispadneš pametni neutralista. Ne voliš tvoj status metilja pa rađe stupidno napadaš onog koji se brani nego da se pogledaš u ogledalo.
I da, kada komentar ima više od jedne proste misli, nije tek (dis)lajk onda je to za takve "salata od reči". Ista meta isto rastojanje, nisi ti nepametan da ti je teško da ispratiš nego je salata od reči. Ponos oca i majke, malo je reći. Na takvima kao ti se i zasniva ova invazija woke smrada, sa sve klimatskim lažima. Uskoro ćeš miroljubivo zaboraviti na meso i objašnjavati drugima da su gliste mnogo bolje od mesa! Pa još kad ti i Greta napravite selfi - ima sve da pršti!

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Izvini, ali TI si poslednja osoba na ovom portalu koja nekome može da spočitava "nerazumno trućanje". Možda sam do sada video samo jedan tvoj koncizan komentar (sa kojim se inače slažem), sve ostalo je salata od reči.

Upravo time što ne samo da nisi razumeo moj komentar (ili, verovatnije, nisi hteo da razumeš), potvrdio si da je tačan. Ti si ekstrem kao i oni.
Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti.
Dobro, niste baš isti, oni sprovode svoje (pogrešne) reči u (pogrešna) dela, a ti srećom ostaješ samo na rečima ;)

Pankota

pre 1 godinu

Ovde sve neki junaci, a kad treba zensko na ulici da se zastiti i slicno, nema ih nigde.
(Junci, 14. mart 2023 17:37)

Znam da nije tema, ali zašto? Zar žene ispuštaju manje CO2?

Helios

pre 1 godinu

Smejala se koza ovci - ?? Nerazumno trućanje. Ja njima niti napadam (prvi) ličnu imovinu, niti im namećem svoj stav, da to ima da bude njihovo ponašanje. Pošto to nisi u stanju da uočiš isuviše si faličan za daljnju komunikaciju.
Kao i oni.

idealno ne postoji

pre 1 godinu

"... Inzenjer sam za SUS motore … Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje.”

(Profesor zapadne glupologije, 14. mart 2023 12:49)

Vozio sam dizele 17 godina (poslednji do pre mesec dana), a sa njima delom paralelno (privatno/poslovno) atmosferske i turbo benzince, a sada i klasičan hibrid.

I moje iskustvo kaže da pri vožnji na otvorenom, ravničarski, i ako je brzina uglavnom jednolika, hybrid ne može nikako da troši manje od uporedivog dizela. Nema magije – pod tim uslovima.

No, čim u formulu ( vangradske vožnje ) ubaciš eventualni promenjivi ritam brzine ( jer su krivine i/ili uzbrdo-nizbrdo ), hybrid troši manje. Što su promene ritma i brzine kretanja češće, raste razlika potrošnje.

U realnim gradskim uslovima (koji podrazumevaju gotovo stalnu promenu ritma), hybrid ne da je nepobediv po pitanju potrošnje, već on bukvalno deklasira uporedivog dizela (slične snage). Često zna da (mereno u litrama) prepolovi potrošnju.

Da li je ta razlika potrošnje jedini i dovoljan razlog da se kupi hybrid? Meni nisu. Za mene, bili su neki drugi razlozi.

Da li ću “na kraju balade” uštedeti kupovinom hibrida? Bez dileme – neću.

Da li bih ga opet kupio? Naravno da bih.

Da li je hibridni najbolji pogonski sklop? Ne postoji najbolji. Svaka vrsta je po nečem najbolja. Svaka ima neke prednosti, ali i mane. I hybrid ima svoje mane.

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Ti bi njih da eliminišeš, ali u isto vreme misliš da si bolji ili bar drugačiji od njih?
Ne druže, vi ste dve strane iste medalje. Samo se razlikujete po tome šta smatrate ispravnim.

mile

pre 1 godinu

kako se ne aktiviraju da sade drvece, smisle neku novu tehnologiju da se zalazu za LNG ili neka cistija goriva, za manje lektronskog otpada, za standardizaciju konektora na primer, mogucnost popravke proizvoda, kako se ne bore protiv programiranih kvarova i gomile drugih stvari izbor je ogroman... ovo je najveci dokaz da su slabe pameti.
inace i parking i okolina su pokriveni kamerama , pa privatna tuzba pa polako ima vremena .. pa kada bude imao krivicnu da vidim kako ce naci posao i kakav jednog dana. lepo je to ajde da budalisemo, samo postoji jedno ali.

Helios

pre 1 godinu

U samoodbrambenoj akciji imate ne pravo nego dužnost da dotične eliminišete kao pretnju za kvalitet života, u krajnjem i sam život. Ne da je uklonite, time nište ne postižete jer eto njih opet, nego eliminišete.
Ne postoji ništa gore nego taj osnov svakog govedizma: masa bednika a naloženih na neku glupost. Ovde još ima ovih "vakcinišite se ili ne izlazite iz kuće" sa sve onim "treba vas u zatvor, i decu oduzeti". Svaki, ali svaki takav nije tek neki temo levi bednik. Jeste, ali je i deo kritične mase. Kada se ta masa nakoti - eto stampeda i uništenja života. U Berlinu su dobrovoljno patrolirali isti levičarski skotovi i tukli građane koji npr. na otvorenom ili u metrou ne nose maske.
Još jednom!: nema zavaravanja da su to tek neki koji eto tek nešto misle, pa eto malo i pogrešno. A pogotovu ne ove relativizacije "oni samo odvrću ventile". Oni "samo" eskaliraju, u NEPREKIDNOJ NEOGRANIČENOJ eskalaciji nasilja na vaš život. Oni žele Kinu, socijalni kredit skor, i da vam se popnu na glavu i unište vas. Oni su u tome ospesivno-kompulzivni, i mic-po-mic kreiraju sve bolesnije "novo normalno". Neće stati nikad. N.I.K.A.D. Šta god da je požar i uništenje: beskonačni uvoz migranata, promena pola predškolske dece, zabrana slobode govora, ukidanje automobila (mic-po-mic je prvo SUV) ili obavezni digitalni ID pod kožom sa vakcinalnim statusom - za njih je nezadrživa strast, smisao života a vaša patnja naneta tim zlim glupostima najveća sreća. Nemajte nikakve iluzije da nije tako.

Rade

pre 1 godinu

poenta je u delimicnom ispustanju guma u suv i generlno vecim vozilima, koja opet ako ne primetite kad prilazte vozilu da su vam izduvane gume, imate bord kompjuter koji ce vas o tome obavestiti, a opet ta vozila u vecini slucajeva imaju kompresore u delu reezrvenog tocka, da se te iste gume naduvaju. Što se mene tice samo da ih ne buše i seku.... a ovi likovi što bi da broje prste, lome, udaraju, tuku, prebijaju, neka se malo zapitaju odakle taj bes potice i zašto sve ne prijave policiji i kada bi svi to uradili, recimo nas 150 iz jednog, dva bloka, da vidiš kako bi policija pojačala prisustvo i sistem bi funkcionisao. Ovako niko nista ne prijavljeuje, sve resava na svoju ruku, nista ne fukcionise i ostala kuknjava....

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

(Aleksa 78, 14. mart 2023 11:10)
Vidi ja se bavim time. Citav zivot sam se bavio i bavicu se time profesionalno. Inzenjer sam za SUS motore i da ti sad ovde ne pisem naucni elaborat samo cu ti reci da u svetu u kome vaze zakoni termodinamike ne postoji sklop koj se sastoji od dve komponente da je efikasniji od sklopa koj sadrzi samo jednu od tih komponenti. Ne nije hibridni motor efikasniji on moze imati iskljucivo manju efikasnost od samo dizel motora. To je znanje iz osnovne skole. Jedino gde se efikasnost tih sistema pokazuje je u gradovima jer je hibrid moze imati regeneraciju, a i" slep " je za semafore i ne mora da ti motor vrti u prazno i nema menjac koj je izuzetno neefikasan. Ali obzirom da skoro svi hibridi imaju reduktor, cak ni taj mehanicki sklop nije znacajno efikasniji od menjaca. Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje. To sto vi verujete u reklame to je druga stvar. Ja mogu da pisem ono sto znam, a ko ce u to da veruje to je drugi padez. Smenji tezinu vozila, smanji otpor vozila, predji ma LNG i ti si resio problem emisije izduvnih gasova. Nece ti ni baterije, ni hibridi, ni dizeli ni benzinci pomoci. Slendeci put sedi u neki laki dizelcic, sa stop go funkcijom, nauci da polazis kako treba , nauci da ne kocis bez potrebe vec pusti otpor da odradi svoje, a onda sedi u bilo koj hibrid i reci mi kakvo ti je iskustvo sa potrosnjom.

Djordje

pre 1 godinu

Aktivisti se nikada ne sete da napadnu nekoga iz uprave auto giganta ili njihove proizvodne pogone. Uvek se aktivizam iskazuje napadom na obican svet koji nije zasticen i gde znaju su male sanse da u akcijama stradaju.

Balkan boy

pre 1 godinu

Kakve veze imaju vlasnici automobila sa zagađenjem. Pogledajte izbor novih modela, svi sedani i karavani se ukidaju, mala vozila nisu u planu za prelazak na struju. SUV koji su najmanje aerodinamični preovladavaju u salonima. Metan i plin se marginalizuju jer je zarada najmanja.

Aleksa 78

pre 1 godinu

profesor zapadne glupologije- mali Reno captur na platformi clia je za njih a i za tebe terenac. Da , jedan takav manje CO2 izbacuje u atmosferu sa njegovim malim benzinskim motorom i realno manje troši nego li pomenuti 1.5 dci clio. Nekada su automobili bili neuporedivo lakši a opet mnogo više trošili. Vozila na hibrid pogon možda jesu jedna " varka" za obilaženje strogih normi CO2 , ali po lokalnu, po tom Parizu upravo o kojem pričam mogu da voze sa nultom emisijom zagađenja. Sad, što to tvoj mozak ne može da shvati i što se ti kuneš u dizel , neki polovan pasat od 20 godina verovatno, to je očigledno problem. Najveći problem hibrida su teške baterije i povećana potrošnja kada se iste isprazne, ali dok su pune , po gradu funkcioniše odlično, vozio sam se par puta u hibridu, a ti?

Jole

pre 1 godinu

Pazi ti njih kako su fini: ''Nisi ti, to je tvoj auto''???!! Prljavi Hari ili Teks Viler bi izvukli pištolj i odgovorili: ''Ni ovo nisam ja, ovo je moj argument kalibra 45!''

Vatra

pre 1 godinu

Ako bi ja uhvatio tog aktivistu i polomio mu vilicu za dan bi me nasli preko kamera, ali kad ovi bolesnici ispranih mozgova to rade onda nema problema. Znaci da im neke glavonje cuvaju ledja, neke glavonje na globalnom nivou koji su gazde i lokalnim marionetskin politicarima.

Test vozač

pre 1 godinu

Bićeš uhapšen ili ćeš se okliznuti na koru od banana, ali nemoj to shvatiti lično ti koji uništavaš pneumatike. ZAKON AKCIJE I REAKCIJE - 17. vek nove ere!

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .
(Aleksa 78, 14. mart 2023 08:11)
Profesore, kakomoze jedan mali Clio 1.5 dci sa svojih jedva 1000 kg da trosi vise od jednog SUVa sa 1700kg?! Ljudi zive u nekom mnogo losem filmu. Ne radi se o grivu, vec o energetskom impulsu koj ti je potreban da se pokrenes iz mesta. Veca masa vise energije potrebno. To je prosta fizika. Ne moze tezi automobil da trosi manje od lakseg, bez obzira na gorivo. Ti mamlazi umesto sto buse ljudima gume, bolje da traze od drzave da sinhronizuje semafore, a ne da na svakih 30m moras da stanes. Uzgred Nemacka je poznata po tome da su svi semafori uvek crveni, a jel znas zasto? Pa zato sto se trosi vise goriva, a vise goriva jednako vise novca od akcize. Uostalom ako hoces pravo cisto gorivo onda ti je jedina opcija LNG. Sve ostalo zagadjuje nekoliko puta vise, ukljucujuci i vetrenjace i solarne panele, jer njihovi proizvodni procesi i vek trajanja pretstavljaju ozbiljno zagadjenje. Ali se Putin sedi na ventilu, a EU se pokarabasila sa njim i sad o tome ni reci, neg vi narode busite gume. To ce spasti svet?! Imbecil do imbecila...

Nenad

pre 1 godinu

Ni on lično neće shvatiti jer nije do njega već do izbijenog zuba. Bukvalno imaš SUV benzinaca koji manje troše od kojekakvih klia, astri, pasata dizelaša,a tek razlika u emitovanju zagađenja je drastična.

Komša

pre 1 godinu

Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05) 

Onda ništa armatura dvanaestica po kičmi ,samo malo šamari,zauške itd.
Nije isto.

Kad su mangupi i revolucionari zasto drzavnim.bozilima ne pokusaju da izduvaju gume.
Recimo patroli dok jede krofne?
Verovatno zato sto bi popusili kontrarevoluciju u trenu.

Banda crvena (šatro zelena).
Taj dan treba dete da ti zakasni u vrtic na primrr a ti na posao jer neki debil tripuje da ce spasiti planetu ako ti ispumpa gumu.
I sve to da bi njegov neki NVO vodja dobio kintu iz nekog fonda da "brine o tvom zdravlju".

Uhapsiti barabe i drustveno koristan rad - pranje automobila.

era

pre 1 godinu

Protiv budala i anarhista lako je naći rešenje: samo ih staviti van zakona, pa kad ih uhvatiš, polomiš im sve kosti bez zakonskih posledica.

XXL

pre 1 godinu

Ako si aktivista za zaštitu prirode i klime onda NE budi GLUP jer isečena guma bačena ili ona koja se odlaže ili koja se reciklira u procesu njene obrade takođe uništava klimu, a kompletni idioti su umesto da agituju za zaštitu životne sredine oni je sami uništavaju.

Coyote Nervosius

pre 1 godinu

Nedao im bog da ga zateknem, da ga izlomim, pa da na njega
stavim nalepnicu ... Ništa lično ... do tvog pokreta kome pripadaš
JE.

LOL

pera

pre 1 godinu

SUV su svakako sranje. Podrska za aktiviste.
(billy_the_cat, 14. mart 2023 00:26)
potrudi se da zaradis pare da ne bi vozio taj krs koji imas i zavideo nekome koji je ustedeo,kupio novo i uziva u zivotu

Superhik

pre 1 godinu

Ovo je prekršaj protiv bezbednosti u saobraćaju i izazivanje opšte opasnosti ,a njihovi izgovori nemaju nikakve potrebe da se navode sem na suđenju i u sklopu izjave okrivljenog !

YPT

pre 1 godinu

Izgleda u Nemackoj strajkuju ludnice.
(Fau2, 13. mart 2023 21:22)

Ne štrajkuju, već je povećan uvoz budala sa Balkana. Što bi Bata trlaja rekao, mala bara, puna krokodila.

Posmatrac

pre 1 godinu

Tako komsiji neki "aktivisti" hteli da skinu tockove.Jesu mu skinuli ali na svu srecu nisu stigli da ih odnesu jer se potrefilo da je ustao u gluvo doba noci da ide u toalet, bacio pogled kroz prozor pa kada je vide sta rade pocastio ih sa 2 metka. NIje nikog pogodio ali ne vrerujem da ce se skoro vracati u kraj.

Goxy

pre 1 godinu

Pa ako buse gume na novim hibridima i elektro vozilima, sta bi ovde radili da ugledaju golfove TDI i astre starosti preko 15 godina ?
(Laks, 13. mart 2023 23:47)

Koliko sam shvatio, ne interesuje ih tip pogonske energije već isključivo: koeficijent otpora/oblik školjke. Takođe izgleda da ne buše nego delimično izduvaju gumu nedovoljno da "nalegne" i uništi gumu ali dovoljno da se uništi ako je vozi. Zato i ostave poruku da se vlasnik ne bi zeznuo i krenuo. Više im je fora da zagorčaju život tog jutra vlasniku nego bilo kakva destrukcija. Čak mislim da ni nema osnova za krivični a verovatno ni prekršajnu prijavu mada nisam pravnik.

Stoga dvica je sigurna. Kecu bi naduvali gumu ako je malo ispuštena.

Aleksa 78

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .

Djorke

pre 1 godinu

@
Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05)

Tacno je da postoji razlika, ali svejedno maltretiraju neduzne ljude bezveze. Zamisli da izadjes i autu uspustene gume … pa prste bi mu “odvrnuo” kao te ventile.

Postoji razlika izmedju protesta i vandalizma, a ovo je vandalizam cist. Sta ? Protestvujem protiv proizvodnje pesticida, pa idem i palim seljacima kukuruz i zito ? Super - ali nadam se da je vlasnik njive u blizini, cisto da i on ima priliku da se izrazi sta misli o tome. Moze i vilama.

Otorinolaringolog

pre 1 godinu

Grupa se zove The Tire Extinguishers.
Ovi Nemci počeli i imena grupama da daju na okupatorskom Anglosaksonskom jeziku.
Propali načisto i kao ljudi i kao komunisti :)

Otorinolaringolog

pre 1 godinu

Grupa se zove The Tire Extinguishers.
Ovi Nemci počeli i imena grupama da daju na okupatorskom Anglosaksonskom jeziku.
Propali načisto i kao ljudi i kao komunisti :)

Komša

pre 1 godinu

Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05) 

Onda ništa armatura dvanaestica po kičmi ,samo malo šamari,zauške itd.
Nije isto.

Kad su mangupi i revolucionari zasto drzavnim.bozilima ne pokusaju da izduvaju gume.
Recimo patroli dok jede krofne?
Verovatno zato sto bi popusili kontrarevoluciju u trenu.

Banda crvena (šatro zelena).
Taj dan treba dete da ti zakasni u vrtic na primrr a ti na posao jer neki debil tripuje da ce spasiti planetu ako ti ispumpa gumu.
I sve to da bi njegov neki NVO vodja dobio kintu iz nekog fonda da "brine o tvom zdravlju".

Uhapsiti barabe i drustveno koristan rad - pranje automobila.

Aleksa 78

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .

Vatra

pre 1 godinu

Ako bi ja uhvatio tog aktivistu i polomio mu vilicu za dan bi me nasli preko kamera, ali kad ovi bolesnici ispranih mozgova to rade onda nema problema. Znaci da im neke glavonje cuvaju ledja, neke glavonje na globalnom nivou koji su gazde i lokalnim marionetskin politicarima.

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .
(Aleksa 78, 14. mart 2023 08:11)
Profesore, kakomoze jedan mali Clio 1.5 dci sa svojih jedva 1000 kg da trosi vise od jednog SUVa sa 1700kg?! Ljudi zive u nekom mnogo losem filmu. Ne radi se o grivu, vec o energetskom impulsu koj ti je potreban da se pokrenes iz mesta. Veca masa vise energije potrebno. To je prosta fizika. Ne moze tezi automobil da trosi manje od lakseg, bez obzira na gorivo. Ti mamlazi umesto sto buse ljudima gume, bolje da traze od drzave da sinhronizuje semafore, a ne da na svakih 30m moras da stanes. Uzgred Nemacka je poznata po tome da su svi semafori uvek crveni, a jel znas zasto? Pa zato sto se trosi vise goriva, a vise goriva jednako vise novca od akcize. Uostalom ako hoces pravo cisto gorivo onda ti je jedina opcija LNG. Sve ostalo zagadjuje nekoliko puta vise, ukljucujuci i vetrenjace i solarne panele, jer njihovi proizvodni procesi i vek trajanja pretstavljaju ozbiljno zagadjenje. Ali se Putin sedi na ventilu, a EU se pokarabasila sa njim i sad o tome ni reci, neg vi narode busite gume. To ce spasti svet?! Imbecil do imbecila...

Djordje

pre 1 godinu

Aktivisti se nikada ne sete da napadnu nekoga iz uprave auto giganta ili njihove proizvodne pogone. Uvek se aktivizam iskazuje napadom na obican svet koji nije zasticen i gde znaju su male sanse da u akcijama stradaju.

Posmatrac

pre 1 godinu

Tako komsiji neki "aktivisti" hteli da skinu tockove.Jesu mu skinuli ali na svu srecu nisu stigli da ih odnesu jer se potrefilo da je ustao u gluvo doba noci da ide u toalet, bacio pogled kroz prozor pa kada je vide sta rade pocastio ih sa 2 metka. NIje nikog pogodio ali ne vrerujem da ce se skoro vracati u kraj.

Djorke

pre 1 godinu

@
Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05)

Tacno je da postoji razlika, ali svejedno maltretiraju neduzne ljude bezveze. Zamisli da izadjes i autu uspustene gume … pa prste bi mu “odvrnuo” kao te ventile.

Postoji razlika izmedju protesta i vandalizma, a ovo je vandalizam cist. Sta ? Protestvujem protiv proizvodnje pesticida, pa idem i palim seljacima kukuruz i zito ? Super - ali nadam se da je vlasnik njive u blizini, cisto da i on ima priliku da se izrazi sta misli o tome. Moze i vilama.

Goxy

pre 1 godinu

Pa ako buse gume na novim hibridima i elektro vozilima, sta bi ovde radili da ugledaju golfove TDI i astre starosti preko 15 godina ?
(Laks, 13. mart 2023 23:47)

Koliko sam shvatio, ne interesuje ih tip pogonske energije već isključivo: koeficijent otpora/oblik školjke. Takođe izgleda da ne buše nego delimično izduvaju gumu nedovoljno da "nalegne" i uništi gumu ali dovoljno da se uništi ako je vozi. Zato i ostave poruku da se vlasnik ne bi zeznuo i krenuo. Više im je fora da zagorčaju život tog jutra vlasniku nego bilo kakva destrukcija. Čak mislim da ni nema osnova za krivični a verovatno ni prekršajnu prijavu mada nisam pravnik.

Stoga dvica je sigurna. Kecu bi naduvali gumu ako je malo ispuštena.

Jole

pre 1 godinu

Pazi ti njih kako su fini: ''Nisi ti, to je tvoj auto''???!! Prljavi Hari ili Teks Viler bi izvukli pištolj i odgovorili: ''Ni ovo nisam ja, ovo je moj argument kalibra 45!''

era

pre 1 godinu

Protiv budala i anarhista lako je naći rešenje: samo ih staviti van zakona, pa kad ih uhvatiš, polomiš im sve kosti bez zakonskih posledica.

Coyote Nervosius

pre 1 godinu

Nedao im bog da ga zateknem, da ga izlomim, pa da na njega
stavim nalepnicu ... Ništa lično ... do tvog pokreta kome pripadaš
JE.

LOL

Superhik

pre 1 godinu

Ovo je prekršaj protiv bezbednosti u saobraćaju i izazivanje opšte opasnosti ,a njihovi izgovori nemaju nikakve potrebe da se navode sem na suđenju i u sklopu izjave okrivljenog !

XXL

pre 1 godinu

Ako si aktivista za zaštitu prirode i klime onda NE budi GLUP jer isečena guma bačena ili ona koja se odlaže ili koja se reciklira u procesu njene obrade takođe uništava klimu, a kompletni idioti su umesto da agituju za zaštitu životne sredine oni je sami uništavaju.

Test vozač

pre 1 godinu

Bićeš uhapšen ili ćeš se okliznuti na koru od banana, ali nemoj to shvatiti lično ti koji uništavaš pneumatike. ZAKON AKCIJE I REAKCIJE - 17. vek nove ere!

mile

pre 1 godinu

kako se ne aktiviraju da sade drvece, smisle neku novu tehnologiju da se zalazu za LNG ili neka cistija goriva, za manje lektronskog otpada, za standardizaciju konektora na primer, mogucnost popravke proizvoda, kako se ne bore protiv programiranih kvarova i gomile drugih stvari izbor je ogroman... ovo je najveci dokaz da su slabe pameti.
inace i parking i okolina su pokriveni kamerama , pa privatna tuzba pa polako ima vremena .. pa kada bude imao krivicnu da vidim kako ce naci posao i kakav jednog dana. lepo je to ajde da budalisemo, samo postoji jedno ali.

Nenad

pre 1 godinu

Ni on lično neće shvatiti jer nije do njega već do izbijenog zuba. Bukvalno imaš SUV benzinaca koji manje troše od kojekakvih klia, astri, pasata dizelaša,a tek razlika u emitovanju zagađenja je drastična.

pera

pre 1 godinu

SUV su svakako sranje. Podrska za aktiviste.
(billy_the_cat, 14. mart 2023 00:26)
potrudi se da zaradis pare da ne bi vozio taj krs koji imas i zavideo nekome koji je ustedeo,kupio novo i uziva u zivotu

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

(Aleksa 78, 14. mart 2023 11:10)
Vidi ja se bavim time. Citav zivot sam se bavio i bavicu se time profesionalno. Inzenjer sam za SUS motore i da ti sad ovde ne pisem naucni elaborat samo cu ti reci da u svetu u kome vaze zakoni termodinamike ne postoji sklop koj se sastoji od dve komponente da je efikasniji od sklopa koj sadrzi samo jednu od tih komponenti. Ne nije hibridni motor efikasniji on moze imati iskljucivo manju efikasnost od samo dizel motora. To je znanje iz osnovne skole. Jedino gde se efikasnost tih sistema pokazuje je u gradovima jer je hibrid moze imati regeneraciju, a i" slep " je za semafore i ne mora da ti motor vrti u prazno i nema menjac koj je izuzetno neefikasan. Ali obzirom da skoro svi hibridi imaju reduktor, cak ni taj mehanicki sklop nije znacajno efikasniji od menjaca. Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje. To sto vi verujete u reklame to je druga stvar. Ja mogu da pisem ono sto znam, a ko ce u to da veruje to je drugi padez. Smenji tezinu vozila, smanji otpor vozila, predji ma LNG i ti si resio problem emisije izduvnih gasova. Nece ti ni baterije, ni hibridi, ni dizeli ni benzinci pomoci. Slendeci put sedi u neki laki dizelcic, sa stop go funkcijom, nauci da polazis kako treba , nauci da ne kocis bez potrebe vec pusti otpor da odradi svoje, a onda sedi u bilo koj hibrid i reci mi kakvo ti je iskustvo sa potrosnjom.

Helios

pre 1 godinu

U samoodbrambenoj akciji imate ne pravo nego dužnost da dotične eliminišete kao pretnju za kvalitet života, u krajnjem i sam život. Ne da je uklonite, time nište ne postižete jer eto njih opet, nego eliminišete.
Ne postoji ništa gore nego taj osnov svakog govedizma: masa bednika a naloženih na neku glupost. Ovde još ima ovih "vakcinišite se ili ne izlazite iz kuće" sa sve onim "treba vas u zatvor, i decu oduzeti". Svaki, ali svaki takav nije tek neki temo levi bednik. Jeste, ali je i deo kritične mase. Kada se ta masa nakoti - eto stampeda i uništenja života. U Berlinu su dobrovoljno patrolirali isti levičarski skotovi i tukli građane koji npr. na otvorenom ili u metrou ne nose maske.
Još jednom!: nema zavaravanja da su to tek neki koji eto tek nešto misle, pa eto malo i pogrešno. A pogotovu ne ove relativizacije "oni samo odvrću ventile". Oni "samo" eskaliraju, u NEPREKIDNOJ NEOGRANIČENOJ eskalaciji nasilja na vaš život. Oni žele Kinu, socijalni kredit skor, i da vam se popnu na glavu i unište vas. Oni su u tome ospesivno-kompulzivni, i mic-po-mic kreiraju sve bolesnije "novo normalno". Neće stati nikad. N.I.K.A.D. Šta god da je požar i uništenje: beskonačni uvoz migranata, promena pola predškolske dece, zabrana slobode govora, ukidanje automobila (mic-po-mic je prvo SUV) ili obavezni digitalni ID pod kožom sa vakcinalnim statusom - za njih je nezadrživa strast, smisao života a vaša patnja naneta tim zlim glupostima najveća sreća. Nemajte nikakve iluzije da nije tako.

Balkan boy

pre 1 godinu

Kakve veze imaju vlasnici automobila sa zagađenjem. Pogledajte izbor novih modela, svi sedani i karavani se ukidaju, mala vozila nisu u planu za prelazak na struju. SUV koji su najmanje aerodinamični preovladavaju u salonima. Metan i plin se marginalizuju jer je zarada najmanja.

Rade

pre 1 godinu

poenta je u delimicnom ispustanju guma u suv i generlno vecim vozilima, koja opet ako ne primetite kad prilazte vozilu da su vam izduvane gume, imate bord kompjuter koji ce vas o tome obavestiti, a opet ta vozila u vecini slucajeva imaju kompresore u delu reezrvenog tocka, da se te iste gume naduvaju. Što se mene tice samo da ih ne buše i seku.... a ovi likovi što bi da broje prste, lome, udaraju, tuku, prebijaju, neka se malo zapitaju odakle taj bes potice i zašto sve ne prijave policiji i kada bi svi to uradili, recimo nas 150 iz jednog, dva bloka, da vidiš kako bi policija pojačala prisustvo i sistem bi funkcionisao. Ovako niko nista ne prijavljeuje, sve resava na svoju ruku, nista ne fukcionise i ostala kuknjava....

idealno ne postoji

pre 1 godinu

"... Inzenjer sam za SUS motore … Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje.”

(Profesor zapadne glupologije, 14. mart 2023 12:49)

Vozio sam dizele 17 godina (poslednji do pre mesec dana), a sa njima delom paralelno (privatno/poslovno) atmosferske i turbo benzince, a sada i klasičan hibrid.

I moje iskustvo kaže da pri vožnji na otvorenom, ravničarski, i ako je brzina uglavnom jednolika, hybrid ne može nikako da troši manje od uporedivog dizela. Nema magije – pod tim uslovima.

No, čim u formulu ( vangradske vožnje ) ubaciš eventualni promenjivi ritam brzine ( jer su krivine i/ili uzbrdo-nizbrdo ), hybrid troši manje. Što su promene ritma i brzine kretanja češće, raste razlika potrošnje.

U realnim gradskim uslovima (koji podrazumevaju gotovo stalnu promenu ritma), hybrid ne da je nepobediv po pitanju potrošnje, već on bukvalno deklasira uporedivog dizela (slične snage). Često zna da (mereno u litrama) prepolovi potrošnju.

Da li je ta razlika potrošnje jedini i dovoljan razlog da se kupi hybrid? Meni nisu. Za mene, bili su neki drugi razlozi.

Da li ću “na kraju balade” uštedeti kupovinom hibrida? Bez dileme – neću.

Da li bih ga opet kupio? Naravno da bih.

Da li je hibridni najbolji pogonski sklop? Ne postoji najbolji. Svaka vrsta je po nečem najbolja. Svaka ima neke prednosti, ali i mane. I hybrid ima svoje mane.

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Ti bi njih da eliminišeš, ali u isto vreme misliš da si bolji ili bar drugačiji od njih?
Ne druže, vi ste dve strane iste medalje. Samo se razlikujete po tome šta smatrate ispravnim.

YPT

pre 1 godinu

Izgleda u Nemackoj strajkuju ludnice.
(Fau2, 13. mart 2023 21:22)

Ne štrajkuju, već je povećan uvoz budala sa Balkana. Što bi Bata trlaja rekao, mala bara, puna krokodila.

Aleksa 78

pre 1 godinu

profesor zapadne glupologije- mali Reno captur na platformi clia je za njih a i za tebe terenac. Da , jedan takav manje CO2 izbacuje u atmosferu sa njegovim malim benzinskim motorom i realno manje troši nego li pomenuti 1.5 dci clio. Nekada su automobili bili neuporedivo lakši a opet mnogo više trošili. Vozila na hibrid pogon možda jesu jedna " varka" za obilaženje strogih normi CO2 , ali po lokalnu, po tom Parizu upravo o kojem pričam mogu da voze sa nultom emisijom zagađenja. Sad, što to tvoj mozak ne može da shvati i što se ti kuneš u dizel , neki polovan pasat od 20 godina verovatno, to je očigledno problem. Najveći problem hibrida su teške baterije i povećana potrošnja kada se iste isprazne, ali dok su pune , po gradu funkcioniše odlično, vozio sam se par puta u hibridu, a ti?

Helios

pre 1 godinu

Smejala se koza ovci - ?? Nerazumno trućanje. Ja njima niti napadam (prvi) ličnu imovinu, niti im namećem svoj stav, da to ima da bude njihovo ponašanje. Pošto to nisi u stanju da uočiš isuviše si faličan za daljnju komunikaciju.
Kao i oni.

Pankota

pre 1 godinu

Ovde sve neki junaci, a kad treba zensko na ulici da se zastiti i slicno, nema ih nigde.
(Junci, 14. mart 2023 17:37)

Znam da nije tema, ali zašto? Zar žene ispuštaju manje CO2?

Helios

pre 1 godinu

@Smejala se koza ovci
"Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti."
Teže razumevaš pa ću pisati polako:
Ne bih da bušim one koji ne misle kao ja, gde to piše? Bih da bušim jer druge i nema one koji su krenuli fizički na mene da me buše.
Ipak je i ovo previše za tebe?
Ja bih bio kao oni kada bi, jer imam fiksnu ideju da su bicikli rizik u saobraćaju, išao da njima izduvam ili izbušim gume, prvi. Što mi ne pada napamet.
Šta, i dalje ne razumeš?
Neko je religiozan? Neka je. Ali kad on počne da pali moje seno jer ja nisam to više nije diskusija "ti misliš tako ja mislim onako". To je fizički događaj, tj. neprovocirani napad ludaka.
I dalje ne vidiš razliku?
Shvataš ti, nego si u frci. Ne znaš šta je istina, pa bi hteo da su sve to tamo neki "ekstremisti", i oni koji napadaju i oni koji su brane, a da ti neodlučni nekako ispadneš pametni neutralista. Ne voliš tvoj status metilja pa rađe stupidno napadaš onog koji se brani nego da se pogledaš u ogledalo.
I da, kada komentar ima više od jedne proste misli, nije tek (dis)lajk onda je to za takve "salata od reči". Ista meta isto rastojanje, nisi ti nepametan da ti je teško da ispratiš nego je salata od reči. Ponos oca i majke, malo je reći. Na takvima kao ti se i zasniva ova invazija woke smrada, sa sve klimatskim lažima. Uskoro ćeš miroljubivo zaboraviti na meso i objašnjavati drugima da su gliste mnogo bolje od mesa! Pa još kad ti i Greta napravite selfi - ima sve da pršti!

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Izvini, ali TI si poslednja osoba na ovom portalu koja nekome može da spočitava "nerazumno trućanje". Možda sam do sada video samo jedan tvoj koncizan komentar (sa kojim se inače slažem), sve ostalo je salata od reči.

Upravo time što ne samo da nisi razumeo moj komentar (ili, verovatnije, nisi hteo da razumeš), potvrdio si da je tačan. Ti si ekstrem kao i oni.
Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti.
Dobro, niste baš isti, oni sprovode svoje (pogrešne) reči u (pogrešna) dela, a ti srećom ostaješ samo na rečima ;)

Rajko

pre 1 godinu

@tadija, ovi aktivisti su neki razmaženi klinci koji se nikog ne boje jer su čitav život živjeli ko bubreg u loju i imali zaštitu bogatih roditelja. Svaku glupost koju naprave, starci plate advokate i spase svoje nikad krive heroje.. Dok neče naletiti na nekog koji če imat loš dan pa neče ni pomisliti da bi zvao policiju nego če jih razbacati po cesti ko djubre po njivi.Pa i trebalo bi tako, mora neko da prizemlji ovu balavurdiju..Ja inače nisam nasilan al da ga zateknem kod avta kako mi buši ili ispušta gumu,ruke bi mu polomio.

Srboljub

pre 1 godinu

(idealno ne postoji, 14. mart 2023 15:19)
Hibrid van grada ne može nikako da troši manje od dizela, a i u gradu je ta razlika zanemarljiva. Ja vozim dizela i hibrida i pročam iz iskustva. U gradu je hibrid ekonomičniji ali više troši zimi nego leti, dok je dizel prilično ujednačen. Na autoputu hibrid prosto nema šta da traži, na otvorenom putu je bolje ali je tu dizel neprevazidjen. I nikakve krivine ili uzbrdice i nizbrdice ne čine hibrida efikasnijim jer su prosto brzine veće i elektro motor se pali samo kao ispomoć. Pokupi deo energije rekuperacijom ali se uzbrdo vuče jako težak sistem i troši se dosta goriva a nizbrdo se više energije gubi kočenjem jer je opet sve preteško. Hibrida vozim sad i ne planiram više da ga kupujem, dizel je za otvoren put a po gradu sasvim lepo služi i benzinac, eventualno EV ali je preskup.

Goxy

pre 1 godinu

Pa ako buse gume na novim hibridima i elektro vozilima, sta bi ovde radili da ugledaju golfove TDI i astre starosti preko 15 godina ?
(Laks, 13. mart 2023 23:47)

Koliko sam shvatio, ne interesuje ih tip pogonske energije već isključivo: koeficijent otpora/oblik školjke. Takođe izgleda da ne buše nego delimično izduvaju gumu nedovoljno da "nalegne" i uništi gumu ali dovoljno da se uništi ako je vozi. Zato i ostave poruku da se vlasnik ne bi zeznuo i krenuo. Više im je fora da zagorčaju život tog jutra vlasniku nego bilo kakva destrukcija. Čak mislim da ni nema osnova za krivični a verovatno ni prekršajnu prijavu mada nisam pravnik.

Stoga dvica je sigurna. Kecu bi naduvali gumu ako je malo ispuštena.

YPT

pre 1 godinu

Izgleda u Nemackoj strajkuju ludnice.
(Fau2, 13. mart 2023 21:22)

Ne štrajkuju, već je povećan uvoz budala sa Balkana. Što bi Bata trlaja rekao, mala bara, puna krokodila.

Otorinolaringolog

pre 1 godinu

Grupa se zove The Tire Extinguishers.
Ovi Nemci počeli i imena grupama da daju na okupatorskom Anglosaksonskom jeziku.
Propali načisto i kao ljudi i kao komunisti :)

Aleksa 78

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .

Rade

pre 1 godinu

poenta je u delimicnom ispustanju guma u suv i generlno vecim vozilima, koja opet ako ne primetite kad prilazte vozilu da su vam izduvane gume, imate bord kompjuter koji ce vas o tome obavestiti, a opet ta vozila u vecini slucajeva imaju kompresore u delu reezrvenog tocka, da se te iste gume naduvaju. Što se mene tice samo da ih ne buše i seku.... a ovi likovi što bi da broje prste, lome, udaraju, tuku, prebijaju, neka se malo zapitaju odakle taj bes potice i zašto sve ne prijave policiji i kada bi svi to uradili, recimo nas 150 iz jednog, dva bloka, da vidiš kako bi policija pojačala prisustvo i sistem bi funkcionisao. Ovako niko nista ne prijavljeuje, sve resava na svoju ruku, nista ne fukcionise i ostala kuknjava....

pera

pre 1 godinu

SUV su svakako sranje. Podrska za aktiviste.
(billy_the_cat, 14. mart 2023 00:26)
potrudi se da zaradis pare da ne bi vozio taj krs koji imas i zavideo nekome koji je ustedeo,kupio novo i uziva u zivotu

Nenad

pre 1 godinu

Ni on lično neće shvatiti jer nije do njega već do izbijenog zuba. Bukvalno imaš SUV benzinaca koji manje troše od kojekakvih klia, astri, pasata dizelaša,a tek razlika u emitovanju zagađenja je drastična.

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

Ne buse nego izduvaju gume. Taj pokret ima i u Parizu već neko vreme. Problem je što oni izduvaju na nekom " malom" crossover suv na benzin- hibrid pogon, koji manje zagađuju neko neki recimo polovni Clio 1.5 dci parkiran pored .
(Aleksa 78, 14. mart 2023 08:11)
Profesore, kakomoze jedan mali Clio 1.5 dci sa svojih jedva 1000 kg da trosi vise od jednog SUVa sa 1700kg?! Ljudi zive u nekom mnogo losem filmu. Ne radi se o grivu, vec o energetskom impulsu koj ti je potreban da se pokrenes iz mesta. Veca masa vise energije potrebno. To je prosta fizika. Ne moze tezi automobil da trosi manje od lakseg, bez obzira na gorivo. Ti mamlazi umesto sto buse ljudima gume, bolje da traze od drzave da sinhronizuje semafore, a ne da na svakih 30m moras da stanes. Uzgred Nemacka je poznata po tome da su svi semafori uvek crveni, a jel znas zasto? Pa zato sto se trosi vise goriva, a vise goriva jednako vise novca od akcize. Uostalom ako hoces pravo cisto gorivo onda ti je jedina opcija LNG. Sve ostalo zagadjuje nekoliko puta vise, ukljucujuci i vetrenjace i solarne panele, jer njihovi proizvodni procesi i vek trajanja pretstavljaju ozbiljno zagadjenje. Ali se Putin sedi na ventilu, a EU se pokarabasila sa njim i sad o tome ni reci, neg vi narode busite gume. To ce spasti svet?! Imbecil do imbecila...

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Ti bi njih da eliminišeš, ali u isto vreme misliš da si bolji ili bar drugačiji od njih?
Ne druže, vi ste dve strane iste medalje. Samo se razlikujete po tome šta smatrate ispravnim.

Helios

pre 1 godinu

U samoodbrambenoj akciji imate ne pravo nego dužnost da dotične eliminišete kao pretnju za kvalitet života, u krajnjem i sam život. Ne da je uklonite, time nište ne postižete jer eto njih opet, nego eliminišete.
Ne postoji ništa gore nego taj osnov svakog govedizma: masa bednika a naloženih na neku glupost. Ovde još ima ovih "vakcinišite se ili ne izlazite iz kuće" sa sve onim "treba vas u zatvor, i decu oduzeti". Svaki, ali svaki takav nije tek neki temo levi bednik. Jeste, ali je i deo kritične mase. Kada se ta masa nakoti - eto stampeda i uništenja života. U Berlinu su dobrovoljno patrolirali isti levičarski skotovi i tukli građane koji npr. na otvorenom ili u metrou ne nose maske.
Još jednom!: nema zavaravanja da su to tek neki koji eto tek nešto misle, pa eto malo i pogrešno. A pogotovu ne ove relativizacije "oni samo odvrću ventile". Oni "samo" eskaliraju, u NEPREKIDNOJ NEOGRANIČENOJ eskalaciji nasilja na vaš život. Oni žele Kinu, socijalni kredit skor, i da vam se popnu na glavu i unište vas. Oni su u tome ospesivno-kompulzivni, i mic-po-mic kreiraju sve bolesnije "novo normalno". Neće stati nikad. N.I.K.A.D. Šta god da je požar i uništenje: beskonačni uvoz migranata, promena pola predškolske dece, zabrana slobode govora, ukidanje automobila (mic-po-mic je prvo SUV) ili obavezni digitalni ID pod kožom sa vakcinalnim statusom - za njih je nezadrživa strast, smisao života a vaša patnja naneta tim zlim glupostima najveća sreća. Nemajte nikakve iluzije da nije tako.

Aleksa 78

pre 1 godinu

profesor zapadne glupologije- mali Reno captur na platformi clia je za njih a i za tebe terenac. Da , jedan takav manje CO2 izbacuje u atmosferu sa njegovim malim benzinskim motorom i realno manje troši nego li pomenuti 1.5 dci clio. Nekada su automobili bili neuporedivo lakši a opet mnogo više trošili. Vozila na hibrid pogon možda jesu jedna " varka" za obilaženje strogih normi CO2 , ali po lokalnu, po tom Parizu upravo o kojem pričam mogu da voze sa nultom emisijom zagađenja. Sad, što to tvoj mozak ne može da shvati i što se ti kuneš u dizel , neki polovan pasat od 20 godina verovatno, to je očigledno problem. Najveći problem hibrida su teške baterije i povećana potrošnja kada se iste isprazne, ali dok su pune , po gradu funkcioniše odlično, vozio sam se par puta u hibridu, a ti?

Profesor zapadne glupologije

pre 1 godinu

(Aleksa 78, 14. mart 2023 11:10)
Vidi ja se bavim time. Citav zivot sam se bavio i bavicu se time profesionalno. Inzenjer sam za SUS motore i da ti sad ovde ne pisem naucni elaborat samo cu ti reci da u svetu u kome vaze zakoni termodinamike ne postoji sklop koj se sastoji od dve komponente da je efikasniji od sklopa koj sadrzi samo jednu od tih komponenti. Ne nije hibridni motor efikasniji on moze imati iskljucivo manju efikasnost od samo dizel motora. To je znanje iz osnovne skole. Jedino gde se efikasnost tih sistema pokazuje je u gradovima jer je hibrid moze imati regeneraciju, a i" slep " je za semafore i ne mora da ti motor vrti u prazno i nema menjac koj je izuzetno neefikasan. Ali obzirom da skoro svi hibridi imaju reduktor, cak ni taj mehanicki sklop nije znacajno efikasniji od menjaca. Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje. To sto vi verujete u reklame to je druga stvar. Ja mogu da pisem ono sto znam, a ko ce u to da veruje to je drugi padez. Smenji tezinu vozila, smanji otpor vozila, predji ma LNG i ti si resio problem emisije izduvnih gasova. Nece ti ni baterije, ni hibridi, ni dizeli ni benzinci pomoci. Slendeci put sedi u neki laki dizelcic, sa stop go funkcijom, nauci da polazis kako treba , nauci da ne kocis bez potrebe vec pusti otpor da odradi svoje, a onda sedi u bilo koj hibrid i reci mi kakvo ti je iskustvo sa potrosnjom.

Helios

pre 1 godinu

Smejala se koza ovci - ?? Nerazumno trućanje. Ja njima niti napadam (prvi) ličnu imovinu, niti im namećem svoj stav, da to ima da bude njihovo ponašanje. Pošto to nisi u stanju da uočiš isuviše si faličan za daljnju komunikaciju.
Kao i oni.

Coyote Nervosius

pre 1 godinu

Nedao im bog da ga zateknem, da ga izlomim, pa da na njega
stavim nalepnicu ... Ništa lično ... do tvog pokreta kome pripadaš
JE.

LOL

era

pre 1 godinu

Protiv budala i anarhista lako je naći rešenje: samo ih staviti van zakona, pa kad ih uhvatiš, polomiš im sve kosti bez zakonskih posledica.

Test vozač

pre 1 godinu

Bićeš uhapšen ili ćeš se okliznuti na koru od banana, ali nemoj to shvatiti lično ti koji uništavaš pneumatike. ZAKON AKCIJE I REAKCIJE - 17. vek nove ere!

Komša

pre 1 godinu

Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05) 

Onda ništa armatura dvanaestica po kičmi ,samo malo šamari,zauške itd.
Nije isto.

Kad su mangupi i revolucionari zasto drzavnim.bozilima ne pokusaju da izduvaju gume.
Recimo patroli dok jede krofne?
Verovatno zato sto bi popusili kontrarevoluciju u trenu.

Banda crvena (šatro zelena).
Taj dan treba dete da ti zakasni u vrtic na primrr a ti na posao jer neki debil tripuje da ce spasiti planetu ako ti ispumpa gumu.
I sve to da bi njegov neki NVO vodja dobio kintu iz nekog fonda da "brine o tvom zdravlju".

Uhapsiti barabe i drustveno koristan rad - pranje automobila.

Vatra

pre 1 godinu

Ako bi ja uhvatio tog aktivistu i polomio mu vilicu za dan bi me nasli preko kamera, ali kad ovi bolesnici ispranih mozgova to rade onda nema problema. Znaci da im neke glavonje cuvaju ledja, neke glavonje na globalnom nivou koji su gazde i lokalnim marionetskin politicarima.

Smejala se koza ovci

pre 1 godinu

@Helios
Izvini, ali TI si poslednja osoba na ovom portalu koja nekome može da spočitava "nerazumno trućanje". Možda sam do sada video samo jedan tvoj koncizan komentar (sa kojim se inače slažem), sve ostalo je salata od reči.

Upravo time što ne samo da nisi razumeo moj komentar (ili, verovatnije, nisi hteo da razumeš), potvrdio si da je tačan. Ti si ekstrem kao i oni.
Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti.
Dobro, niste baš isti, oni sprovode svoje (pogrešne) reči u (pogrešna) dela, a ti srećom ostaješ samo na rečima ;)

Djorke

pre 1 godinu

@
Ne buše ih, već odvrću ventile. Nije isto. Ne opravdavam, ali razlika je drastična.
(Vozač, 13. mart 2023 22:05)

Tacno je da postoji razlika, ali svejedno maltretiraju neduzne ljude bezveze. Zamisli da izadjes i autu uspustene gume … pa prste bi mu “odvrnuo” kao te ventile.

Postoji razlika izmedju protesta i vandalizma, a ovo je vandalizam cist. Sta ? Protestvujem protiv proizvodnje pesticida, pa idem i palim seljacima kukuruz i zito ? Super - ali nadam se da je vlasnik njive u blizini, cisto da i on ima priliku da se izrazi sta misli o tome. Moze i vilama.

Jole

pre 1 godinu

Pazi ti njih kako su fini: ''Nisi ti, to je tvoj auto''???!! Prljavi Hari ili Teks Viler bi izvukli pištolj i odgovorili: ''Ni ovo nisam ja, ovo je moj argument kalibra 45!''

Posmatrac

pre 1 godinu

Tako komsiji neki "aktivisti" hteli da skinu tockove.Jesu mu skinuli ali na svu srecu nisu stigli da ih odnesu jer se potrefilo da je ustao u gluvo doba noci da ide u toalet, bacio pogled kroz prozor pa kada je vide sta rade pocastio ih sa 2 metka. NIje nikog pogodio ali ne vrerujem da ce se skoro vracati u kraj.

Superhik

pre 1 godinu

Ovo je prekršaj protiv bezbednosti u saobraćaju i izazivanje opšte opasnosti ,a njihovi izgovori nemaju nikakve potrebe da se navode sem na suđenju i u sklopu izjave okrivljenog !

Balkan boy

pre 1 godinu

Kakve veze imaju vlasnici automobila sa zagađenjem. Pogledajte izbor novih modela, svi sedani i karavani se ukidaju, mala vozila nisu u planu za prelazak na struju. SUV koji su najmanje aerodinamični preovladavaju u salonima. Metan i plin se marginalizuju jer je zarada najmanja.

Djordje

pre 1 godinu

Aktivisti se nikada ne sete da napadnu nekoga iz uprave auto giganta ili njihove proizvodne pogone. Uvek se aktivizam iskazuje napadom na obican svet koji nije zasticen i gde znaju su male sanse da u akcijama stradaju.

mile

pre 1 godinu

kako se ne aktiviraju da sade drvece, smisle neku novu tehnologiju da se zalazu za LNG ili neka cistija goriva, za manje lektronskog otpada, za standardizaciju konektora na primer, mogucnost popravke proizvoda, kako se ne bore protiv programiranih kvarova i gomile drugih stvari izbor je ogroman... ovo je najveci dokaz da su slabe pameti.
inace i parking i okolina su pokriveni kamerama , pa privatna tuzba pa polako ima vremena .. pa kada bude imao krivicnu da vidim kako ce naci posao i kakav jednog dana. lepo je to ajde da budalisemo, samo postoji jedno ali.

idealno ne postoji

pre 1 godinu

"... Inzenjer sam za SUS motore … Ali cisto poredjenja radi imao sam i hibrid i dizel i benzinski motor i ne, nikad hibrid nije bio efikasniji osim u nekim uslovima voznje.”

(Profesor zapadne glupologije, 14. mart 2023 12:49)

Vozio sam dizele 17 godina (poslednji do pre mesec dana), a sa njima delom paralelno (privatno/poslovno) atmosferske i turbo benzince, a sada i klasičan hibrid.

I moje iskustvo kaže da pri vožnji na otvorenom, ravničarski, i ako je brzina uglavnom jednolika, hybrid ne može nikako da troši manje od uporedivog dizela. Nema magije – pod tim uslovima.

No, čim u formulu ( vangradske vožnje ) ubaciš eventualni promenjivi ritam brzine ( jer su krivine i/ili uzbrdo-nizbrdo ), hybrid troši manje. Što su promene ritma i brzine kretanja češće, raste razlika potrošnje.

U realnim gradskim uslovima (koji podrazumevaju gotovo stalnu promenu ritma), hybrid ne da je nepobediv po pitanju potrošnje, već on bukvalno deklasira uporedivog dizela (slične snage). Često zna da (mereno u litrama) prepolovi potrošnju.

Da li je ta razlika potrošnje jedini i dovoljan razlog da se kupi hybrid? Meni nisu. Za mene, bili su neki drugi razlozi.

Da li ću “na kraju balade” uštedeti kupovinom hibrida? Bez dileme – neću.

Da li bih ga opet kupio? Naravno da bih.

Da li je hibridni najbolji pogonski sklop? Ne postoji najbolji. Svaka vrsta je po nečem najbolja. Svaka ima neke prednosti, ali i mane. I hybrid ima svoje mane.

Pankota

pre 1 godinu

Ovde sve neki junaci, a kad treba zensko na ulici da se zastiti i slicno, nema ih nigde.
(Junci, 14. mart 2023 17:37)

Znam da nije tema, ali zašto? Zar žene ispuštaju manje CO2?

Helios

pre 1 godinu

@Smejala se koza ovci
"Oni bi da buše gume onima koji ne misle kao oni, ti bi da bušiš one koji ne misle kao ti."
Teže razumevaš pa ću pisati polako:
Ne bih da bušim one koji ne misle kao ja, gde to piše? Bih da bušim jer druge i nema one koji su krenuli fizički na mene da me buše.
Ipak je i ovo previše za tebe?
Ja bih bio kao oni kada bi, jer imam fiksnu ideju da su bicikli rizik u saobraćaju, išao da njima izduvam ili izbušim gume, prvi. Što mi ne pada napamet.
Šta, i dalje ne razumeš?
Neko je religiozan? Neka je. Ali kad on počne da pali moje seno jer ja nisam to više nije diskusija "ti misliš tako ja mislim onako". To je fizički događaj, tj. neprovocirani napad ludaka.
I dalje ne vidiš razliku?
Shvataš ti, nego si u frci. Ne znaš šta je istina, pa bi hteo da su sve to tamo neki "ekstremisti", i oni koji napadaju i oni koji su brane, a da ti neodlučni nekako ispadneš pametni neutralista. Ne voliš tvoj status metilja pa rađe stupidno napadaš onog koji se brani nego da se pogledaš u ogledalo.
I da, kada komentar ima više od jedne proste misli, nije tek (dis)lajk onda je to za takve "salata od reči". Ista meta isto rastojanje, nisi ti nepametan da ti je teško da ispratiš nego je salata od reči. Ponos oca i majke, malo je reći. Na takvima kao ti se i zasniva ova invazija woke smrada, sa sve klimatskim lažima. Uskoro ćeš miroljubivo zaboraviti na meso i objašnjavati drugima da su gliste mnogo bolje od mesa! Pa još kad ti i Greta napravite selfi - ima sve da pršti!

XXL

pre 1 godinu

Ako si aktivista za zaštitu prirode i klime onda NE budi GLUP jer isečena guma bačena ili ona koja se odlaže ili koja se reciklira u procesu njene obrade takođe uništava klimu, a kompletni idioti su umesto da agituju za zaštitu životne sredine oni je sami uništavaju.

Rajko

pre 1 godinu

@tadija, ovi aktivisti su neki razmaženi klinci koji se nikog ne boje jer su čitav život živjeli ko bubreg u loju i imali zaštitu bogatih roditelja. Svaku glupost koju naprave, starci plate advokate i spase svoje nikad krive heroje.. Dok neče naletiti na nekog koji če imat loš dan pa neče ni pomisliti da bi zvao policiju nego če jih razbacati po cesti ko djubre po njivi.Pa i trebalo bi tako, mora neko da prizemlji ovu balavurdiju..Ja inače nisam nasilan al da ga zateknem kod avta kako mi buši ili ispušta gumu,ruke bi mu polomio.

Srboljub

pre 1 godinu

(idealno ne postoji, 14. mart 2023 15:19)
Hibrid van grada ne može nikako da troši manje od dizela, a i u gradu je ta razlika zanemarljiva. Ja vozim dizela i hibrida i pročam iz iskustva. U gradu je hibrid ekonomičniji ali više troši zimi nego leti, dok je dizel prilično ujednačen. Na autoputu hibrid prosto nema šta da traži, na otvorenom putu je bolje ali je tu dizel neprevazidjen. I nikakve krivine ili uzbrdice i nizbrdice ne čine hibrida efikasnijim jer su prosto brzine veće i elektro motor se pali samo kao ispomoć. Pokupi deo energije rekuperacijom ali se uzbrdo vuče jako težak sistem i troši se dosta goriva a nizbrdo se više energije gubi kočenjem jer je opet sve preteško. Hibrida vozim sad i ne planiram više da ga kupujem, dizel je za otvoren put a po gradu sasvim lepo služi i benzinac, eventualno EV ali je preskup.