Trotineti neće smeti na trotoar: "U ruke, pa ga nosi" ANKETA

Nacrt izmena Zakona o saobraćaju donosi nekoliko ključnih novina, a među njima je ona koja se tiče električnih trotineta. Time će upravljanje ovim, sve popularnijim prevoznim sredstvima, biti konačno regulisano i zakonom.

Izvor: Blic
Pošaljite komentar
 1. ja ne vidim apsoluno nikakvu problematiku ako se ogranici trotinetima brzina na trotoaru i setalistu na 5-6 km/h, em sto se koci u mestu em i da ne ukoci nije nista opasniji od bilo kog pesaka koji ide istom brzinom. resava se sva problematika sve dodatne regulative
  (logika, 9. mart 2023 21:14)

  # Link komentara

 2. "Desnom stranom kolovoza" znači slalom pored parkiranih vozila sa upaljena 4 migavca.
  (Cinique, 9. mart 2023 21:00)

  # Link komentara

 3. Jarilo, 09. mart 2023 16:51)
  Da je zavist,zavist je. I to zbog "viška para" koje sam mogao i hteo da odvojim za to a ti nisi.Ali pre svega je zavist kada stojiš zaglavljen na Slaviji sa tvojim retrovizorima a ja te preteknem na trotinetu,šta pomisliš? Dobra stvar,kupicu i ja ili kako bi malo skrenuo volan i naučiti ga da se ne magupira.Pa vi hoćete da se poubijate i ako vas neko pretekne na auto putu a kamoli trotinet. Nema to nikakve veze sa gazenjem invalida i trudnica.
  (Petar, 9. mart 2023 20:44)

  # Link komentara

 4. "Trotinet u ruke, pa ga nosi" koja izjava dostojna takovog zvanicnika, sasvim odgovara.
  Sigurno koristi i ove izraze:
  Ko si ti bre??
  Znas li ti ko sam ja??
  Ti ces da mi kazes!
  Tipican srpski "neki i nesto".
  (Milosav, 9. mart 2023 18:17)

  # Link komentara

 5. Isti oni sto su protiv automobila su i protiv trotineta, jer su ljuborni kad neko ima pare
  (Ironija, 8. mart 2023 11:55)

  Jedina je ironija sto si ti toliki klosar da mislis da imas pare ako si kupio trotinet od par stotina evra.Pa vise od toga kosta retrovizor normalnih kola
  (Jarilo, 9. mart 2023 16:51)

  # Link komentara

 6. @Djorke, i Kanadi je isto tako.

  Pešak na trotoaru ne može da zna da li iza njega ide biciklista, trotinet, električni trotinet.
  Sve što ne pešači ide na kolovoz. Toliko je prosto.
  (rebro, 9. mart 2023 16:46)

  # Link komentara

 7. kaze covek da je dobra evropska praksa da se trotineti voze metar kolovozne trake…
  izostavio je jednu sitnicu a to je da taj krajnji metar kolovoza na nasim putevima ima najvise rupa, ulegnuca i sahtova koji ce doprineti bezbednijem saobracaju i sigurnost vozaca trotineta…na stranu sto ce biti daleko vise sudara sa vozacima…
  vazno da pominje evropu gde su uslovi za voznju neuporedivi…
  izlupeta se…
  (sima solaja, 9. mart 2023 16:12)

  # Link komentara

 8. Ljudi, komentatori, vratite se na selo - kol,ko zuci proliste a samo za to sto necete da shvatite da ima zivota i van ,,metropole,, ! Ne bih ja kod Vas ni da mi debelo platite.
  (Sofercina, 9. mart 2023 16:02)

  # Link komentara

 9. Ogromna je opasnost terati da trotineti idu kolovozom u situacija kada kod nas ogrimna vecina vozaca je na telefonima,ove gore slucajeve pijanstva,narkomanije....da i ne pominjem.Bicete na 20 cm od smrti i povreda.Ceska,Nemacka....nisu dovri primeri jer kod njih skoro svaki vozac je i biciklista.A to je ogromna razlika u odnosu na nas mentalitet.Ne bih voleo da sam u pravu ali svakako ce se povecati broj poginulih i povredjenih sa trotinetom.
  (Sumadija, 9. mart 2023 13:52)

  # Link komentara

 10. @rebro

  1. Sta odgovoriti coveku koji mesa trotinet i moped i biciklu ?
  2. To sto je nesto organizovano na neki nacin u Ceskoj, veruj mi - ne znaci da je tako svuda.
  (Djorke, 9. mart 2023 13:38)

  # Link komentara

 11. @rebro
  Pa svako kormalan treba da nosi kacigu kada vozi bicikl.
  (chica, 9. mart 2023 13:04)

  # Link komentara

 12. Čitajući komentare, nama hitno treba jedan rat, i to gde se mnogo gine. Nije Srbin za mir i civilizaciju.
  (cinik ovdašnji, 9. mart 2023 11:37)

  # Link komentara

 13. I dalje ću da vozim svoj trotinet trotoarima i ne interesuje me nikakva odluka nekakve privatne firme, zvane ''Komitet za bezbednost saobraćaja''.
  (Alex, 9. mart 2023 11:23)

  # Link komentara

 14. Kakvo lupanje gluposti. Da li iko od vas poznaje licno nekog koga je udario trotinet na trotoaru? Niti znam nekog, niti sam ikad prisustvovao. A citajuci komentare ovde, ispada da trotineti svakodnevno posalju u bolnicu bar stotinak pesaka..
  (Nele, 9. mart 2023 11:23)

  # Link komentara

 15. @Los Angeles, kako to može da se reši u Češkoj, ali eto ne može u Srbiji?

  Shvati da na trotoaru mogu da budu samo pešaci, dečija kolica i dečije bicikle na 3 ili 4 točka.

  Skejtu je mesto na stazi za skejt. Bicklu, trotinetu, električnom trotinetu je mesto na kolovozu. To u zemljama EU postoji dugi niz godina.
  Sad ti otkrivaš toplu vodu i eto smeta ti da voziš po kolovozu.
  (rebro, 9. mart 2023 11:20)

  # Link komentara

 16. @ko je ovde lud, u Češkoj po trotoaru mogu da se kreću samo pešaci, roditelji sa dečijim kolicima i mala deca sa malim biciklicama na 3 ili 4 točka.
  Sve ostalo mora na kolovoz. A zamisli da policija isto vozi bicikle i zaustavljaju druge bicikliste i proveravaju da li su pijani.
  U Kanadi isto ne smeš biciklom na trotoar.

  U Češkoj možeš da vidiš celu porodicu na biciklima, ali na kolovozu. Svi kacige imaju. Zašto je to problem u Srbiji?
  (rebro, 9. mart 2023 10:24)

  # Link komentara

 17. I tako, kad vam pogine desetak srednjoškolaca, omladine, setićete se da se upitate jel vam bitnija smrt 10 mladih osoba, ili modrice par penzionera kad neko na njih naleti na stazi za pešake. A šta ćete za eletrične skejtborde? Hoćete i to da zabranjujete? Ipak je to protiv kanona SPC, djavolska rabota….
  (Los Angeles, 09. mart 2023 04:29)
  Ma DIVNO ... prvo neka nalete na tvoje roditelje, na tebe i tvoju decu, a onda mogu i na mene.
  (NS oldtajmer, 9. mart 2023 09:53)

  # Link komentara

 18. Zabraniti sve sto nije auto da se vozi po asfaltu! Pogotovo kineska sr...! Nisu ulice asfaltirane zbog bicikala i trotineta nego zbog auta i ako ce vec da voze neka placaju registraciju i putarinu!
  (Mujo, 9. mart 2023 09:52)

  # Link komentara

 19. Treba zabraniti kretanje po trotoarima. Više puta sam bila u situaciji da šetam invalidno dete u kolicima, a da odjednom iskoči sa trotinetom, što je moglo biti sa posledicama.
  (Vera, 9. mart 2023 09:47)

  # Link komentara

 20. ali zato biciklisti i to ovi iz glova Volta i slično mogu po trotoaru sa sve električnim biciklima koji jure i ogromnim kutijama na leđima. potencijalne ubice dece iz nehata, ali sve je ok jer su gazde platile gde treba
  (mieux, 9. mart 2023 09:45)

  # Link komentara

 21. Trotoar postoji iskljucivo za kretanje pesaka. Ukoliko nema biciklisticke staze, biciklisti je mesto na kolovozu. Prvo milicija da krene sa kaznjavanjem biciklist, da ih nauci redu, pa onda da se bavi trotinetima
  (Dragan, 9. mart 2023 09:30)

  # Link komentara

 22. Kada bi se svi pridrzavali pravila i zakona u voznji, niko ne bi poginuo ili bio povredjen. Tako je sopbracaj regulisan. Medjutim, u maloj Srbiji je u prosloj godini u saobracaju poginulo 550 osoba….Znaci, sto ostrije kazne i sto je jos vaznije, primena zakona za sve, bez obzira na veze i stranacku pripadnost !
  (Nikolica, 9. mart 2023 09:24)

  # Link komentara

 23. Vozim bicikl svaki dan, postao mi je glavno prevozno sredstvo. Činjenica je da vlada potpuni haos svuda. Koristim biciklističke staze gde ih ima iako su u užasnom stanju, prepune rupa, a one nazubljene ivičnjake na biciklističkim prelazima neću ni da komentarišem. Problem je infrastruktura. Trotoari, biciklističke staze i kolovozi su svi u katastrofalnom stanju. Vozim po kolovozu samo tamo gde saobraćaj nije gust, jer mi se par puta desilo da me zamalo udari auto koji hoće da skrene desno 5 m ispred raskrsnice,obilazeći me sa leve strane , a ja idem pravo. Jednom me je zamalo udario autobus koji me je obilazio, jer se mimoilazio sa kamionom...Zato vozim po trotoarima, vrlo pažljivo i sporo, kada moram i samo tamo gde nema bici staze, a ima gustog saobraćaja. Mi generalno nemamo saobraćajnu kulturu. Vozači ne vide bicikliste u saobraćaju, koriste biciklističke i pešačke staze za parkiranje, a i da prodaju najbliže što mogu kafiću, prodavnici. Biciklisti, pogotovo na električnim biciklima, jure kao sumanuti da razvezu robu. Vozači el trotineta me pretiču po kolovozu bez problema, pešaci hodaju biciklističkim stazama, puste pse ili malu decu bez nadzora. Dakle, ništa nije dobro! Da je infrastruktura dobra, da svako ima bezbedno mesto za kretanje, možda bi bilo drugačije. Pa i tada, moralo bi se kažnjavati par godina da se iskoreni bahatost koja nam je postala kao druga koža. Prosto je tako, bahati dobijaju šta žele bez kazni, to postaje poželjno ponašanje. Mislite o tome.
  (Jana, 09. mart 2023 08:48)

  Sve napisano potpisujem. Manjak infrastrukture i saobraćajne kulture je najveći problem a ne trotineti.
  (Egon Kowalski, 9. mart 2023 09:17)

  # Link komentara

 24. Veca su opasnost pesaci zagledani u telefon,ne dizuci pogled po 10-25 metara,ne gledajucu da li su na biciklistickoj stazi...nego vozaci trotineta.Kada god imam priliku penjem se na trotoar jer na kolovozu je samo pitanje vremena kada ce te nasi isfrustirani vozaci pokupiti (a doziveo sam svasta,pa i namerne pokusaje).
  (Sumadija, 9. mart 2023 09:14)

  # Link komentara

 25. Vozim bicikl svaki dan, postao mi je glavno prevozno sredstvo. Činjenica je da vlada potpuni haos svuda. Koristim biciklističke staze gde ih ima iako su u užasnom stanju, prepune rupa, a one nazubljene ivičnjake na biciklističkim prelazima neću ni da komentarišem. Problem je infrastruktura. Trotoari, biciklističke staze i kolovozi su svi u katastrofalnom stanju. Vozim po kolovozu samo tamo gde saobraćaj nije gust, jer mi se par puta desilo da me zamalo udari auto koji hoće da skrene desno 5 m ispred raskrsnice,obilazeći me sa leve strane , a ja idem pravo. Jednom me je zamalo udario autobus koji me je obilazio, jer se mimoilazio sa kamionom...Zato vozim po trotoarima, vrlo pažljivo i sporo, kada moram i samo tamo gde nema bici staze, a ima gustog saobraćaja. Mi generalno nemamo saobraćajnu kulturu. Vozači ne vide bicikliste u saobraćaju, koriste biciklističke i pešačke staze za parkiranje, a i da prodaju najbliže što mogu kafiću, prodavnici. Biciklisti, pogotovo na električnim biciklima, jure kao sumanuti da razvezu robu. Vozači el trotineta me pretiču po kolovozu bez problema, pešaci hodaju biciklističkim stazama, puste pse ili malu decu bez nadzora. Dakle, ništa nije dobro! Da je infrastruktura dobra, da svako ima bezbedno mesto za kretanje, možda bi bilo drugačije. Pa i tada, moralo bi se kažnjavati par godina da se iskoreni bahatost koja nam je postala kao druga koža. Prosto je tako, bahati dobijaju šta žele bez kazni, to postaje poželjno ponašanje. Mislite o tome.
  (Jana, 9. mart 2023 08:48)

  # Link komentara

 26. @Majkl Džondar
  Ti na sledecim izborima glasaj za nekoga ko ce da napravi biciklisticke staze
  (markonjero, 9. mart 2023 08:47)

  # Link komentara

 27. Ma treba zabraniti kretanje uopste. Sedi bre kuci i gledaj TV, ima toliko dobrih emisija da bog sacuva. Jednom nedeljno dozvoliti kratku setnju od dva sata da se protegnu noge i nazad u kucicu.
  (kole, 9. mart 2023 08:45)

  # Link komentara

 28. Jel to znači da neće smeti da preleću preko pešačkog prelaza kao do sada a da imaju status pešaka? Slično kao i biciklisti što rade kad voze trotoarom pa samo nastave preko pešačkog kao da je to nastavak trotoara.
  (Ivan, 9. mart 2023 08:41)

  # Link komentara

 29. "Ukoliko biciklistička staza ili pešačko-biciklistička staza ne postoje ili ne postoji mogućnost korišćenja trotineta, onda je maloletnom licu dozvoljeno da se kreće kolovozom puta na kome je brzina kretanja ograničena na 30 km/h. Punoletni građani koji koriste ta vozila mogu da koriste i kolovoz puta na kojem je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h", objašnjava Nikolić."

  Zasto ovo nije dobro?! MNOGO je KOMPLIKOVANO! Zamislite nekoga koji krene trotinetom i na svojoj ruti mora da prodje kroz te silne slucajeve definisane zakonom! Los Zakon je uzrok svega, i nepostovanja i korupcije.
  (miklosh, 9. mart 2023 08:36)

  # Link komentara

 30. Naši policajci znaju samo za pojas, radar i alkotest. Ostalo ne postoji. To što se više nezgoda dogadja zbog telefona nego zbog alkohola (ne piju svi, a svi telefoniraju) to nema veze. Nema veze ni što smo izmislili zonu parkiranja "sva 4", pa su blokirane ulice, a sad će neki policajac da proverava ko koliko godina na trotinetu ima!? Hahaha, pa ajte molim vas! Niti mogu da stignu da gledaju u pojas u sred grada gde se vozi 18 km/h (osim u Bg-u) i da ocenjuju starost trotinetdžija.
  (Ivan, 9. mart 2023 08:15)

  # Link komentara

 31. ne voze ljudi trotinet radi razbibrige..
  Svasta koja logika..
  (aabb, 8. mart 2023 11:39)

  Baš naprotiv. Kod nas se sve vozi jer prikazuje stalež neke osobe (kola, motor, bicikl, trotinet). Isto to važi i za ostalo (telefon, odeća, TV itd.).

  Kod nas važi ono:
  Da vide drugi šta ja imam.
  (Aleksandar, 9. mart 2023 08:05)

  # Link komentara

 32. Zabranjeno pristajanje čamcima i manjim brodovima na plažu Lido ! (važi ista preporuka kao za vozače trotineta)
  (Superhik, 9. mart 2023 07:39)

  # Link komentara

 33. Realno, na kolovozu samo oni koji imaju polozene saobracajne propise. Neverovatno je koliko i onih sa dozvolom jednostavno ne znaju sta znace znakovi, pa onda kad naleti na "obrnuti" trougao ,cude se sto je okacen naopako!
  (Gradjanin, 9. mart 2023 07:38)

  # Link komentara

 34. Ово ми је хит, САМО НА БИЦИКЛИСТИЧКОЈ СТАЗИ. А где су нам бициклистичке стазе? Ево сад ћу да вам кажем за Крагујевац. НЕМА НИ ЈЕДНА. Буквално ће да забране ел. тротинете.
  (Majkl Džondar, 08. mart 2023 23:02)

  Očigledno nisi čitao tekst, može da se vozi na svim saobraćajnicama gde je ograničenje 50 km/h, znači u gradu, 1 m od ivice...
  (Jovan, 9. mart 2023 07:01)

  # Link komentara

 35. @Djorke, u tim normalnim zemljama po trotoaru se kreću isključivo pešaci. Ne mogu ni biciklisti.
  Motori, mopedi, trotineti, bicikli - sve mora na kolovoz i svako mora da ima kacigu. A segvaji su potpuno zabranjeni.
  Probaj u Pragu da voziš bajs po trotoaru pa da vidiš pandure kad te zaustave.
  (rebro, 08. mart 2023 23:06)

  Bickla i trotinet su dve potpuno različite stvari. Bickla prvo nit može da se zaustavi kao trotinet, em je mnogo gabaritniji od trotineta a trotinet zauzima prostora kao čovek maltene a bicikla i motor isto prostora zauzimaju a da ne pričam o tome da brzina trotineta je jednaka trčanju. Tako da nemoj da porediš babe i žabe.

  A inače ga ne vozim, vozio sam par puta i mogu da vam kažem da uopšte ne predstavlja opasnost po okolinu a da se usudim da idem na kolovoz sa trotinetom? Nema šanse! Pogotovo ako znamo kakvi su nam putevi a točkići trotineta su premali za rupe i šahtove. Drugo je Evropa koja ima odlične puteve a drugo smo mi koji em imamo lose puteve em losu infrastrukturu em lose vozače.
  Prvo sredite to pa onda možemo da pričamo o izjednačavanju sa evropskim zakonima.
  (ko je ovde lud, 9. mart 2023 05:04)

  # Link komentara

 36. Ово ми је хит, САМО НА БИЦИКЛИСТИЧКОЈ СТАЗИ. А где су нам бициклистичке стазе? Ево сад ћу да вам кажем за Крагујевац. НЕМА НИ ЈЕДНА. Буквално ће да забране ел. тротинете.
  (Majkl Džondar, 08. mart 2023 23:02)

  I treba da ih zabrane. Pre par dana sam krenuo do grada oko 7 uvece, dolazim na jednu nepreglednu raskrsnicu koja nije ni osvetljena kako treba (ima neka zalosna bandera koja baca svetlo metar u krug), taman da cu skrenuti desno jer ne ide niko, kad od jednom lik na tom go....netu proleti ispred auta bez prednjeg i zadnjeg svetla, crn trotinet, covek sav u crnom i vozi na njemu klinca mozda 5-6 godina starosti, bez kacige obojica naravno. Malo je reci da sam se odsekao od straha i da mi je Mitrovica bila u mislima naredna dva sata zbog j...benog idiota koji dete vozi na parcetu gvozdja po kolovozu i ne zanima ga nista, jer on ima pravo da se vozi, molim lepo.
  (ls, 9. mart 2023 04:42)

  # Link komentara

 37. I tako, kad vam pogine desetak srednjoškolaca, omladine, setićete se da se upitate jel vam bitnija smrt 10 mladih osoba, ili modrice par penzionera kad neko na njih naleti na stazi za pešake. A šta ćete za eletrične skejtborde? Hoćete i to da zabranjujete? Ipak je to protiv kanona SPC, djavolska rabota….
  (Los Angeles, 9. mart 2023 04:29)

  # Link komentara

 38. "Prema nacrtu, vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena. Kako stoji u ovom nacrtu zakona, koji tek treba da prođe Vladu, a zatim i usvajanje u Skupštini, trotineti će moći da se voze i na biciklističkim stazama, kao i kolovozom i to najviše jedan metar od ivice."

  Da pitam, od koje ivice? Trotoara?!
  Pored trotoara su naparkirani automobili, cesto i preko na celom trotoaru. Ajde sto su parkirani pored trotoara, dolazio sam u situaciju da lik ladno otvori vrata bez da pogleda ide li neko iza njega i morao sam da kocim kao lud da se ne bih natakao i na njega i na vrata. Kad mu kazem da nije normalan, on udje u kola i krene da me juri da bi me zgazio. Ko je ovde lud?
  (Timocanin, 9. mart 2023 04:16)

  # Link komentara

 39. @ A električni bajsevi? Ja na mopedu moram imati dozvolu, kacigu, da ga registrujem svake godine, osiguranje i sve ostalo, pri tome maksimalna brzina mopeda ne sme prelaziti 45km/h... I onda majstor pored mene na električnom biciklu proleti sa 60km/h, a ne mora imati ni registraciju ni položeno ni ništa... I šta ćemo sad?!
  (Vladimir, 08. mart 2023 13:50)
  Da se proda moped i kupi električni bajs, problem rešen.
  (Maрко, 08. mart 2023 16:05)

  Ovako, malom Marku je majka nekad rekla da je mnogo pametan, pa misli sad da je komedijas. Zakonodavac po pravilu kasni, bas kao u slucaju elektromotorizovanih trotineta, tako i bicikala. Oni reaguju na problem kad se masovno pojavi, sto i ima neke logike. Svrha zakona je da regulise masovno ponasanje, nisu mogli dok je bilo par tih elektricnih. Obican bicikl je sredstvo za rekreaciju, a ne prevozno. Nazalost zbog nemastine narod se provlaci kroz rupe u zakonu, pa se moze koristiti i ovako i onako. Sa sve vise elektricnih bicikala dolaze i oni na tapet. Samo treba ministarstvo saobracaja da uvidi da motor postoji i bez kubikaze, doci ce i do toga. Sve sto je motorizovano na bilo koji pogon mora da podleze registraciji, da ima obavezno osiguranje za stetu prema trecim licima i teraj uz postovanje opstih i posebnih propisa za takvo vozilo
  (Splavar, 9. mart 2023 02:42)

  # Link komentara

 40. Normalno! Nikako na trotoaru!Trotoari su za pešake, zamislite decu koja trčkaraju, kreću se levo-desno, kakav bi to bio koncept da se sada tu vozi trotinet. I da se ne lažemo, nema vožnje trotineta brzinom hoda pešaka! U tom slučaju nijednom trotinetisti se ne isplati da vozi trotinet. Nisam video nijednog takvog,voze ko nenormalni na trotoauru.
  (Drajver, 9. mart 2023 01:27)

  # Link komentara

 41. Al zato auto moze, bar po Novom Sadu. Motore da i ne pominjem.
  (strahinja, 9. mart 2023 00:00)

  # Link komentara

 42. Ko će to da kontroliše kad policajce nema šanse da isteraš iz Škoda?
  (dr Lektor, 8. mart 2023 23:10)

  # Link komentara

 43. @Djorke, u tim normalnim zemljama po trotoaru se kreću isključivo pešaci. Ne mogu ni biciklisti.
  Motori, mopedi, trotineti, bicikli - sve mora na kolovoz i svako mora da ima kacigu. A segvaji su potpuno zabranjeni.
  Probaj u Pragu da voziš bajs po trotoaru pa da vidiš pandure kad te zaustave.
  (rebro, 8. mart 2023 23:06)

  # Link komentara

 44. Ово ми је хит, САМО НА БИЦИКЛИСТИЧКОЈ СТАЗИ. А где су нам бициклистичке стазе? Ево сад ћу да вам кажем за Крагујевац. НЕМА НИ ЈЕДНА. Буквално ће да забране ел. тротинете.
  (Majkl Džondar, 8. mart 2023 23:02)

  # Link komentara

 45. Kako su krenuli, još će i nama vozačima mopeda i skutera zabraniti da vozimo trotoarom! Užas šta rade! Pa ko normalan još ide peške? Zar takvi ne mogu da priušte makar bicikl ili trotinet? Primitivci!
  (Cinique, 8. mart 2023 23:00)

  # Link komentara

 46. Ovim su faktički zabranili trotinete. Biciklističkih staza nema, a 1 metar kolovoza do trotoara nije za vožnju zbog kišne kanalizacije, raznog šuta, kolotraga autobusa itd. Nestručnost Okanovića i kompanije je već opasna. Suprotna je od težnji za bezbednim saobraćajem...
  (Neo, 8. mart 2023 22:40)

  # Link komentara

 47. Komicno, 100 komentara u kojima svako trazi da se neko zabrani! Svako svakom smeta. Svako za onog drugog tvrdi da je bahat, a ne zna se ko je gori, pa dovoljni su ovi komentari, puni besa, agresije, mrznje! Sto zivite u gradu kad ne umete?
  (gagit, 8. mart 2023 22:30)

  # Link komentara

 48. Sinoc su me oko 23:30 na Smederevskom putu, kod skretanja za deponiju, pretekla dva mercedesa krecuci se brzinom ne manjom od 120 km/h. Stotinu metara pre, prosli su parkiran policijski dzip, (zelim da verujem) umerenom brzinom. Bez kamera, nema nacina da se stane na put ovakvim ludacima i potencijalnim ubicama. Mene kamere ne brinu, ulice su nam svakako takve da je nemoguce voziti bezbedno preko ogranicenja. Ovoj dvojici manijaka ne znam kako su i da li su, trapovi ostali citavi sinoc. Sto se tice crvenog svetla i pesackog prelaza, pravila su uvek bila jasna, nece ih kamere promeniti.
  (Sale, 8. mart 2023 21:35)

  # Link komentara

 49. U Beogradu ne mogu da se krećem sopstvenim nogama na trotoaru, kamoli trotinetom.
  (drdr, 8. mart 2023 21:26)

  # Link komentara

 50. I el. bicikle, kad nisam 2x pregazio el. biciklistu… izleti iza zgrade 30kmh, ne očekuješ
  (Milan Marković, 8. mart 2023 20:31)

  # Link komentara

 51. Na trotoaru nema sta da trazi bilo ko sem pesaka.
  (Igor, 8. mart 2023 20:25)

  # Link komentara

 52. Moje dete od 5 god kod kafica Pevac kod fontane gde je pesacka zona samo sto nije pregazila nasa “influenserka”, pa se jos zgranula kako moze dete tu da poskakuje na pesackoj zoni. Bukvalno nekim ljudima treba zabraniti bilo sta da voze.
  (Pfff, 8. mart 2023 20:12)

  # Link komentara

 53. Jel moze pre trotineta da prvo resite voznju automobila trotoarima i pesackim stazama?Tj. da je sprecite.Svakodnevno na savskom nasipu u Nbgd blokovima voze automobili.Dok ljudi setaju malu decu ili guraju u kolicima pored njih nasipom voze automobili,kombiji,kamioni.U bloku 45 svakodnevno pesackim stazama kao da je ulica voze vozila,poceli su i na setaliste da ulaze a jedan je pre godinu,dve popeo auto na brdo.Hronican nedostatak parkinga u celom gradu kao i haos u saobracaju da ni ne spominjem.Aj prvo to resite.
  (Gavra, 8. mart 2023 19:59)

  # Link komentara

 54. Trotinet mora da se koristi kao bicikl. Sto znaci da ako se koristi na trotoaru, moze bez oroblema ali brzinom hoda, sto znaci 4 km/h. Gde ima biciklistocka staza da se krece biciklistickom stazom, i maksimlana brzina 20 km/h. I da ima uvek upaljena svetla. Kao sto je regulosano u evropsku uniju i ch.
  (error404, 8. mart 2023 19:46)

  # Link komentara

 55. Taksistima koji su duboko ogorčeni što se mi trotinetisti vozimo bukvalno za džabe, i koji pišu 90% negativnih komentara na naš račun sedeći u svojim vozilima i ne radeći ništa, preporučujem da konačno nešto počnu da uče da rade!
  (Dejan, 08. mart 2023 16:20)

  Meni se cini da za vama jedino tuguje GSP, tesko da su se taksisti najeli leba od vasih voznji!
  (gagit, 8. mart 2023 19:24)

  # Link komentara

 56. Ne mozes da ogranicis progresivno, ekolosko vozilo tako sto ces da kazes - vozi po biciklistickoj stazi koja ne postoji! Ova zemlja da se ugleda na npr Barselonu koja oduzima traku po traku vozacima i pretvara ih u biciklisticke staze ili pesacke zone, a time promovise voznju bicikli, setnju, trotinete cime smanjuje zagadjenost i buku. Beograd sa svakim novim radom u ulici oduzima trotoare a biciklisticke staze dodju do pola ulice i onda samo magicno nestatu. Budalastina!
  (nijebastako, 8. mart 2023 19:06)

  # Link komentara

 57. Ne mozemo vise od pesaka na kolovozu, jos nam i trotinete nabijte na ulice...
  (Edi, 8. mart 2023 19:02)

  # Link komentara

 58. U Beču i Budimpešti postoje lepe staze i javni trotineti na iznajmljivanje mobilnom aplikacijom. Treba bar u Novom Sadu , Novom Beogradu i gde god može uvesti isto.
  (Jovan Subotić, 8. mart 2023 18:58)

  # Link komentara

 59. Novi Sad. Ulica Novosadskog sajma. Upravo sada, Glovo budala na biciklu proletela na crveno, ocesao zenu koja je prelazila ulicu na pesackom prelazu. Uz psovku odjezdio dalje. Za 100 din zarade ? FUJ
  (NS oldtajmer, 8. mart 2023 18:49)

  # Link komentara

 60. Okanovicu trotoar sluzi za pesake ne za automobile resi to
  (Goran, 8. mart 2023 18:38)

  # Link komentara

 61. Ostaje nejasno da li se priča o trotinetu ili o vozilu na motorni pogon?
  (466453, 8. mart 2023 18:25)

  # Link komentara

 62. Konačno nešto pametno i od njih.
  (raZbijač, 8. mart 2023 18:23)

  # Link komentara

 63. Tako su nam kenjali i za bicikle, pa umesto da naprave još staza oni podelili sav prostor kafićima za bašte. Tako da sad itekako vozimo između bašti i boli nas briga.
  (Novosađanin, 08. mart 2023 12:04)

  Jeste, tako je i meni skoro jedan svirao sa biciklom na trotoaru, ja ga malo remplovao kad je prolazio pored mene, on zavrsi bas u toj jednoj basti. Malo se brecnuo, ali kad je video da sam dosta krupniji od njega, smirio se brzo. I eto, boli nas briga :--)
  (Tor, 08. mart 2023 12:47)

  Sve zavisi na koga naletiš. To što si krupan nije garancija da nećeš završiti na patosu - samo ko ume dobro da zabode pesnajom.
  (63 kblo, 8. mart 2023 18:07)

  # Link komentara

 64. Svaki jadnik koji skupi za neki krš i registraciju misli da ima pravo da gazi koga stigne ako ga malo uspori dok nas truje svojom kantom bez katalozatora! Kamo sreće da svi po gradu voze samo trotinete i bicikle i sl.
  (dzony, 8. mart 2023 18:05)

  # Link komentara

 65. Treba napraviti biciklističke staze svuda po Beogradu. Pošto više zime nisu hladne niti ima snega, trotineti i bicikli mogu da se voze čitave godine. Ljudi bi bili mnogo zdraviji a i vazduh, da ne pominjem uštedu energije.
  (Vlada, 8. mart 2023 17:56)

  # Link komentara

 66. Kakva je ovo izmontirana hajka na 250 000 onih koji ne plaćaju prevoz, ne kupuju skupo gorivo, ne plaćaju kazne u saobraćaju, popravke na automobilima, registracije itd. itd. Prošle godine nije od tih 250k ljudi niko poginuo niti je neko nastradao zbog njih a povređeno je ukupno 40 ljudi za celu godinu što je promil koji ne znam ni da izračunam.
  Narod se kači na ovu naručenu hajku umesto da i sam razmisli o neverovatnim benefitima ovog prevoznog sredstva!
  Kakve smo mi ovce za šišanje nemam reči!?
  Neće proći ovaj pokušaj da se ljudima oduzme pravo na kretanje!
  Budite sigurni u to!!!!
  (Dejan, 08. mart 2023 15:21

  300 poginulih u saobraćaju je manje od promila kad uzmeš u obzir činjenicu da samo Beograd ima milion automobila i verovatno 500.000 polazaka motornih vozila od tačke a do tačke b dnevno... pa mi opet ne daju da vozi 180kmh...
  (mnemonic, 8. mart 2023 17:54)

  # Link komentara

 67. Ja mislim da treba sve zabraniti uključujući i automobile! Ili se voziti busom ili sedi kući!
  (Killa, 8. mart 2023 17:53)

  # Link komentara

 68. Dozvolicu sebi da pisem svojim ocima. Kao visegodisnji bicikista koji vozi bicikl po Beogradu slobodno cu reci da e bicikli i e trotineti moraju na kolovoz, previse su brzi za trotoar.Jedna majka sa detetom, baka sa kolicima za pijacu, muskarac sa psom su spori za njih na trotoaru. Kao vozac automobila, 90% mog posla je vezano za automobil i saobracaj, e trotinet i e bicikl su vozila koja smetaju. Vozaci e trotineta su suvise spori, vozaci e bicikla suvise bahati. Najveci problem sto pored mopeda, skutera i motora nasi vozaci nisu se jos navikli da dvotockasi nisu obezbedjeni sa limom oko sebe kao u kolima. Prevoz na dva tocka da li pokretan pedalama, da li elektromotorom ili motorom trazi daleko vecu savesnost i paznju nego sa cetiri tocka. Problem je u postovanju zakona kakav god on bio.
  Pesaci kao posebna grupa krse zakon gde god stignu. Bez obzira da li prelazi ulicu van pesackog, da li sete po pesackoj stazi ili na istoj ceka autobus, ima jos previse primera da bi ovde pisao. U prevodu treba posebna saobracajna policija da bi sve ucesnike dovela u red.
  (Totalnonebitan, 8. mart 2023 17:52)

  # Link komentara

 69. nemoj neko slucajno da je potrcao na trotoaru , to je krajnje bahato i opasno ponasanje koje narusava bezbednost pesaka.
  (Vladimir, 8. mart 2023 17:50)

  # Link komentara

 70. a sta da radimo mi biciklisti ili vozaci trotineta kada nam se pesaci setaju po biciklistickoj stazi , ko ce to da kontrolise ? sada su trotineti najveci problem ili je proradio srpski inat i baksuzluk.
  (Vladimir, 8. mart 2023 17:44)

  # Link komentara

 71. Ako može biciklom, može i trotinetom.
  (Alex, 08. mart 2023 10:13)

  Онда лепо забранити и бицикл по тротоару.
  (Јабучило, 8. mart 2023 17:40)

  # Link komentara

 72. kao neko ko koristi i kola i el trotinet, mene samo interesuje kad se desi nezgoda na kolovozu, a desice se jer masa njih zuje ko muve bez glave na trotinetima sa slusalicama u usima, a ni vozaci nisu za pohvalu, kako ce to da se regulise zakonom, ja bih licno stavio i iskljucivo po biciklistickim stazama i to je to
  (brat shone, 8. mart 2023 17:32)

  # Link komentara

 73. "Druga važna novina je to što se izmenama zakona predviđa i privremeno oduzimanje vozila bahatim vozačima, a napravljena je lista čak 18 prekršaja u kojima će ovo biti mera."

  Nikada ovo pravilo za drugove članove neće važiti. Nikada.
  (D, 8. mart 2023 17:22)

  # Link komentara

 74. Takodje uvedite kazne za ne kulturne ljude sto setaju decu i kucne zivotinje sa pustenim povodcima po 5 metara na biciklistickim stazama.
  (Nikola, 8. mart 2023 17:18)

  # Link komentara

 75. Прво бициклистима увести познавање саобраћајних прописа такоће и возачима тотинета да у случају скрећу лево или десно са да руком знак где ће да скрене а не ја да размишљам на коју ће страну да скрене видим да нико од бициклиста непоштује него секу како им се ћефне такође и возачима доставе
  (Alien Shooter, 8. mart 2023 17:09)

  # Link komentara

 76. kod nas u kragujevcu trotoara i nema,tako da je svejedno. Mi smo grad bez pesackih staza,bez biciklistickih staza,a ono malo trotoara sto ima,tu su parkirana kola. Od gradskog prevoza imamo samo autobuse,koji i ne idu bas nesto cesto. Uglavnom mi smo grad prepun krseva od automobila,i za zivot u ovom gradu je idealno za mlade porodice jer decu nemaju gde da izvedu od parkiranih auta,i guzve u saobracaju. Kome zivot mio,neka bezi sto dalje. Ovde zivota nema....
  (sasa, 8. mart 2023 16:46)

  # Link komentara

 77. Mnogo male tockice ima. Nesreca je garantovana, i to treba da se zabrani dok ne stave tockove kao poni bicikla.
  (Dilea, 8. mart 2023 16:39)

  # Link komentara

 78. Jedino resenje zabraniti i bicikle i trotinete tj skutere. Trotoar je zanpesake, kolovoz za auta. kraj priče. nosite se sa vasim zelenim tj komunistickim agendama.
  (DaLanik, 8. mart 2023 16:31)

  # Link komentara

 79. U potpunosit zabraniti upotrebu decije igracke na steroidima. Zna se cemu sluzi trotinet, za decu do 6 godina da voze po neko igralistu. Na trotoaru ugrozavaju pesake , ulici kada ih vidim kako vijugaju i jedna odrzavaju pravac i ocekujes svakog trenutka kako ce da podlete pod neki auto ili autobus. A narocito me vesele nafurani metroseksualci zalizani koji jedva da mogu da hodaju i zvacu zvaku u iso vreme pokusavaju da izigravaju face.
  (Rudi, 8. mart 2023 16:22)

  # Link komentara

 80. Taksistima koji su duboko ogorčeni što se mi trotinetisti vozimo bukvalno za džabe, i koji pišu 90% negativnih komentara na naš račun sedeći u svojim vozilima i ne radeći ništa, preporučujem da konačno nešto počnu da uče da rade!
  (Dejan, 8. mart 2023 16:20)

  # Link komentara

 81. Zaboravljamo svi da trotinet spada u kategoriju zajedno sa rolerima, rošulama, skejt bordovima i koristi se isključivo za razonodu. Veoma je opasno voziti po putevima i trotoarima, kako za vozača tako i za druge.
  (D, 8. mart 2023 14:55)

  Samo si zaboravio jednu malenkost, da ništa od navedenog nema motor. Hoćeš malo, lagano, bešumno prevozno sredstvo sa motorom, onda bato, vozi stazom gde ide sve što ima motor. Naravno, nosi kacigu i prsluk.
  (Miron, 8. mart 2023 16:20)

  # Link komentara

 82. Zakon jedno, praksa deseto. U prevodu, nitko se neće držati zakona. Svi smo mi Balkanci.
  (Megatronman, 8. mart 2023 16:16)

  # Link komentara

 83. Ne možemo mi da prepisujemo zakone sa zapada jer nismo isto. Ako je u Parizu ograničena brzina saobraćaja na 30km/h onda to nije kao kod nas. Ako u Parizu postoje biciklističke staze u smislu urbane mobilnosti i prevoza a kod nas samo rekreativne i to na Adi, onda ni to nije isto.
  I samo još da vam skrenem svima pažnju i na to da bicikl i trotinet nisu isto ni po čemu a najviše se razlikuju po položaju tela i fizici vožnje...
  Žao mi je što mi trotinetisti svojim postojanjem ugrožavamo budžet srbije jer nas prevoz izađe skoro nula dinara a žao mi je što ne plaćamo ni bitangama aksistima ni dainara ali to je prosto realnost i nećete moći ništa protiv toga...
  (Dejan, 8. mart 2023 16:10)

  # Link komentara

 84. A električni bajsevi? Ja na mopedu moram imati dozvolu, kacigu, da ga registrujem svake godine, osiguranje i sve ostalo, pri tome maksimalna brzina mopeda ne sme prelaziti 45km/h... I onda majstor pored mene na električnom biciklu proleti sa 60km/h, a ne mora imati ni registraciju ni položeno ni ništa... I šta ćemo sad?!
  (Vladimir, 08. mart 2023 13:50)
  Da se proda moped i kupi električni bajs, problem rešen.
  (Maрко, 8. mart 2023 16:05)

  # Link komentara

 85. Trot ne smije na trot?
  (Rasim SJ, 8. mart 2023 15:47)

  # Link komentara

 86. Kakva je ovo izmontirana hajka na 250 000 onih koji ne plaćaju prevoz, ne kupuju skupo gorivo, ne plaćaju kazne u saobraćaju, popravke na automobilima, registracije itd. itd. Prošle godine nije od tih 250k ljudi niko poginuo niti je neko nastradao zbog njih a povređeno je ukupno 40 ljudi za celu godinu što je promil koji ne znam ni da izračunam.
  Narod se kači na ovu naručenu hajku umesto da i sam razmisli o neverovatnim benefitima ovog prevoznog sredstva!
  Kakve smo mi ovce za šišanje nemam reči!?
  Neće proći ovaj pokušaj da se ljudima oduzme pravo na kretanje!
  Budite sigurni u to!!!!
  (Dejan, 8. mart 2023 15:21)

  # Link komentara

 87. Tako je moj kum jurcao trotinetom kao oslobodilac, pa ga posle tamic nije video. Bilo malo kme kme ali ga je nedugo nakon tog peha prodao. Ja sam njemu prvi rekao da je kriv i da nije kupio futoski put pa da vozi kako hoce. Nisu ljudi svesni kako se lako covek moze povrediti pa i osakatiti. Ja sam lomio sve i svasta, lupao se i padao i veoma sporo vozim bajs po gradu. Mnogo su nesto ljudi nervozni, jurcaju... Zao mi je decice koju udare, i to cesto cujem. Ne treba nama kriza ni rat, mi cemo sami sebe unistiti osionoscu.
  (duki, 8. mart 2023 15:20)

  # Link komentara

 88. izbacite wolt bicikliste iz pešačke zone, ršum prave
  (big, 8. mart 2023 15:16)

  # Link komentara

 89. Ala ste svi besni i agresivni, svi imate neka resenja koja samo vama odgovaraju, uzas! Pravo pitanje je, sto zivite u ovako velikom gradu, kada ne trpite druge ljude oko sebe? Idite, brate, na selo, uzivajte u prirodi, prostoru, bez trolejbusa, taksista, dostavljaca, kombija, sva livada samo za vas! Mozes i trotinet da vozis gde god hoces.
  (gagit, 8. mart 2023 15:07)

  # Link komentara

 90. Pa kad neko rukama ubije budalu koja je naletela na dete, onda će valjda razmisliti...
  Trotoar je staza za pešake. Za p-e-š-a-k-e. Na trotoaru nema mesta ničemu što se kreće brže od 10 km/h, ni biciklu, ni trotinetu. Dete koje se igra NE VIDI šta mu dolazi iza leđa. Trotinet i bicikl mogu da usmrte ili teško povrede pešaka.
  Vožnja trotineta po trotoaru je u rangu vođenja psa bez korpe.
  (Zeolit, 8. mart 2023 15:05)

  # Link komentara

 91. "Trotineti će moći da se voze i na biciklističkim stazama, kao i kolovozom i to najviše jedan metar od ivice."
  E samo ih vi bacite.na kolovoz i problem resen, da gine jos vise mladih.
  (vlada, 8. mart 2023 14:59)

  # Link komentara

 92. Zaboravljamo svi da trotinet spada u kategoriju zajedno sa rolerima, rošulama, skejt bordovima i koristi se isključivo za razonodu. Veoma je opasno voziti po putevima i trotoarima, kako za vozača tako i za druge.
  (D, 8. mart 2023 14:55)

  # Link komentara

 93. regulises kao biciklu i ne komplikujes...a svi vi koji kritikujete kako neko vozi,nije trotinet kriv vec vozac! Ako bi tako gledali automobili bi bili zabranjeni...licna odgovornost...
  (gojko, 8. mart 2023 14:53)

  # Link komentara

 94. Prosto bih izjednacio el. trotinete sa biciklama i to je to. Svuda gde je zabranjeno za bicikle treba biti zabranjeno i za trotinete i obratno. Naravno na putevima za motorna vozila bih potpuno zabranio voznju trotinetima iz bezbednosnih razloga. Zasto?
  Pa zato sto to nije motor i zato sto vozac trotineta ima visoko teziste i vecu verovatnocu da izgubi balans u voznji i podleti pod drugo vozilo. Nje trotinet isto sto i motor, a opet u nekim segmentima ni bicikl. U svakom slucaju trotineti da se izbace iz grupe motori-automobili-autobusi-teretna vozila IAKO IMA elektricni motor.
  (Dex, 8. mart 2023 10:16)

  Pa da ih prebacis na trotoare, sa pesacima? Ne moze. Lepo ojacajte branike, i sami raspravljajte medju vama na kolovozu ko je imao prednost. I biciklisti na kolovoz.
  (Sunce Slobode, 8. mart 2023 14:27)

  # Link komentara

 95. Ma daj... danas na trotoarima voze i kombi, i kamioni za dostavu, i motocikli, skuteri, biciklovi obicni, elektricni, mali veliki .... a nece trotineti !!. Sve to sto se nazvrlja u zakone nista ne vredi dok nema ko da ih sprovodi, i kaznjava !. Kod nas si faca kada NE POSTUJES propise, a šonja kada ih postujes
  (NS oldtajmer, 8. mart 2023 14:26)

  # Link komentara

 96. Pa izgradite više te biciklističke staze...evo sad se dodaje treća traka u Višnjičkoj ulici u BG - kladim se u 100 eura da nisu planirali biciklističku stazu...A gde mi da vozimo? Sa automobilima po putu? Pa to je najnebezbednija opcija za trotinete - ljudi - imajte malo mozga...
  (das, 8. mart 2023 14:20)

  # Link komentara

 97. Izgradite biciklisticke staze probelm resen
  (Aj relano, 8. mart 2023 14:00)

  # Link komentara

 98. A električni bajsevi? Ja na mopedu moram imati dozvolu, kacigu, da ga registrujem svake godine, osiguranje i sve ostalo, pri tome maksimalna brzina mopeda ne sme prelaziti 45km/h... I onda majstor pored mene na električnom biciklu proleti sa 60km/h, a ne mora imati ni registraciju ni položeno ni ništa... I šta ćemo sad?!
  (Vladimir, 8. mart 2023 13:50)

  # Link komentara

 99. Zakon štiti pešaka da ga neki retki kreten slučajno malo ne zakači, obori itd, a tera trotinetistu na kolovoz gde trolejbus i ostali mogu da ga zgnječe kao komarca.
  (Miki, 8. mart 2023 13:49)

  # Link komentara

 100. I sad zamislite potez od Slavije do Terazija, desnom trakom voze trolejbusi i taksisti, poznati po tome da vole trotinete koji "šibaju" 23 km/h na sat ispred njih u širokim bulevarima gde se vozi duplo brže. A sa strane širok i prostran trotoar. A biciklističke staze ni za lek.
  (Rade, 8. mart 2023 13:47)

  # Link komentara

 101. Narod ce da izgine na ulici sa trotinetom. To moze mozda Svedska ili Nemacka, gde je saobracajna kultura drukcija. Kod nas nije bezbedno voziti trotinet po ulici. Bolje da su ih potpuno zabranili.
  (Peki, 8. mart 2023 13:47)

  # Link komentara

 102. Baš pre neki dan jedan na trotinetu zamalo da udari malo dete, majka se dere na njega a on komentariše pa što ne pazi svoje dete.. I ja se osvrćem kad hoću da skrenem dok pešačim da me ne udari neko s leđa, jednom zamalo jedan da se zakuca biciklom u mene, velikom brzinom, sad dal je baš išao 40 ili 30 nisam merio ali je projurio. Država treba da podstiče ekološki prevoz i da pravi biciklističke staze a ne da se pešaci osvrću i paze decu da ih neki klinac koji ne poznaje ni saobraćajne propise pokupi po trotoaru. Znači država ne radi svoj posao regulisanja saobraćaja nego prepušta divljinu tipa može kako oćeš i onda građani treba da se svađaju sa svakom budalom koja misli da je trotoar trkačka staza
  (kartel, 8. mart 2023 13:44)

  # Link komentara

 103. Legalizovati nasilje nad dostavljačim koji koriste elektro- bicikli. Čast izuzetcima.
  (Levi ulaz, 8. mart 2023 13:37)

  # Link komentara

 104. ko boga vas molimo,manite se tog komiteta i okanovica,prodavca magle ,coveka koji ne zna osnovna saobracajna pravila i propise!!
  (mozaks, 8. mart 2023 13:14)

  # Link komentara

 105. Ljudi, ja sam doziveo ovu situaciju. Vozim moped 40 na sat, imam dozvolu, registrovan sam, imam polisu osiguranja, kaciga na glavi, upaljena svetla, a pretice me trotinet,koga vozi lik u papucama i sa slusalicama u usima! I onda se pitam ko je ovde lud?
  (Bob, 8. mart 2023 13:00)

  # Link komentara

 106. ima da ga vozim još brže!
  (Mihajlo, 8. mart 2023 12:53)

  # Link komentara

 107. Niko nikom ne brani da vozi trotinet napravljen od dve daske i dva ležaja tkz. kuglagera (malo veća) kao točkovi i da ga nogom koristi za pokretanje. ALI trotinet sa pomoćnim elektromotorom koji može da razvije brzinu od 80km/h nek' ga svaki ljubimac tog vozila vozi i koristi u svojoj spavaćoj sobi i oslobodi se komplexa koje ima bez zakonskih normi koji bi ih ograničavao ... zašto tako kažem ... pa kad vidimo likove na njima dovoljno govori govor njihovog tela da su k'o "plavuša sa mobilnim telefonom dok vozi SUV"...
  (XXL, 8. mart 2023 12:50)

  # Link komentara

 108. Tako su nam kenjali i za bicikle, pa umesto da naprave još staza oni podelili sav prostor kafićima za bašte. Tako da sad itekako vozimo između bašti i boli nas briga.
  (Novosađanin, 08. mart 2023 12:04)

  Jeste, tako je i meni skoro jedan svirao sa biciklom na trotoaru, ja ga malo remplovao kad je prolazio pored mene, on zavrsi bas u toj jednoj basti. Malo se brecnuo, ali kad je video da sam dosta krupniji od njega, smirio se brzo. I eto, boli nas briga :--)
  (Tor, 8. mart 2023 12:47)

  # Link komentara

 109. @aabb
  Pa mora na neki način da se reguliše. U mom kraju znam za 2 slučaja kada su klinci koji su vozili trotinet udarili u decu, vozeći prebrzo. Jedan mali je završio na maksifacijalnoj hirurgiji, 6m nije išao u školu, drugom detetu skoro izbili zube, razbili nos i usne. Incident se desio na šetalištu.
  Barem polovina vozača trotineta je prilično neodgovorno i bahato vozi.
  (shone, 8. mart 2023 12:41)

  # Link komentara

 110. Šta je "Komitetet za bezbednost saobraćaja"?
  Pretpostavljam policijsko-UDBAška klupa za rezervne igrače. Kao i sva sila ustanova, organizacija i likova koji se vrzmaju oko saobraćaja i vozila. AMSS, auto-škole, tehnički pregledi, čak i osiguranja. Slatka para, a sve je na "može, a i ne mora bit".
  (Al, 8. mart 2023 12:38)

  # Link komentara

 111. Grešiš. Svuda na zapadu su trotineti do 25kn/h izjednačeni sa biciklama odn. smeju se voziti isključivo na stazi predviđenoj za kretanje biciklista i nikako po trotoaru (iako i ovde neki to krše ali kažnjavanje postoji). Druga je stvar što u Srbiji mreža biciklističkih staza nije dovoljno razvijena pa možeš nesmetano voziti trotinet u svojoj stazi dok pored tebe u svojoj voze automobili. Postoje i električni bicikli za brzine do 45km/h ali oni su isključivo za ulicu i ne smeju se voziti bilo gde van ulice.
  (Egon Kowalski, 8. mart 2023 12:33)

  # Link komentara

 112. Dal namerno ili slucajno niste preneli ceo zakon, ne znam, ali tamo stoji da smeju samo pp biciklistickim stazama a tamo gde nema staze moze i po trotoaru. Sto prakticno znaci da po zaknu smeju da voze po 90% trotoara u gradu. Takodje smeju da voze i po kolovozu, kao sto ste i naveli, sto nas dovodi do toga da ono sto smo do sada gledali da se voze po trotoaru i ulicama je od sada zasticeno i zakonom. Covek bi po vasem naslovu i tekstu pomislio dabce biti sklonjeni sa ulica a u stvarnosti ih je zakonodavac damk zastitio. Ukratko, ako neko na trotoaru u cijoj blizini nema biciklisticke staze, ili na ulici, udari nekoga ko vozi trotinet - odgovarave po krivicnom zakonu. Hit!
  (Tor, 8. mart 2023 12:28)

  # Link komentara

 113. Sa trotoara ih sklonili na ulice.. E sad ce biti izgibenije.
  Obaveštajac..

  da, zivot je ponekad i surov, nema nista bez iskustva;)
  (qq - qq, 8. mart 2023 12:24)

  # Link komentara

 114. Pod plaštom EU svaki dan samo sve veće robija. SFRJ je bila vrhunska demokratija u svakom pogledu za sve zemlje zajedno nastale posle njenog raspada.
  Molim vas usiljene demokrate navalite sa minusima i kritikama. Možete da pljunete pod prozor svim generacijama koje su bar deo svog života proživeli u toj divnoj zemlji sa vašom nazovi demokratijom.
  Maltretiranju raznorazne vrste neće biti kraja. Demokratija se preobratila u tehnokratiju i birokratiju najgore vrste. Kao da besposličari samo sede i smišljaju način da vam oderu kožu sa leđa.
  (Milan, 8. mart 2023 12:17)

  # Link komentara

 115. A sta je "Komitetet za bezbednost saobracaja"?
  Nije deo policije, nije deo Ministarstva saobracaja, nije drzavna agencija, nije nevladina organizacija. Komitet za saobracaj koji ima samo jednog zaposlenog... direktora. Koji je samo obican prodavac magle.
  Pre mesec dana je pricao da ce elekricni trotineti moci da se voze trotoarom i da ce na trotoaru imati prednost u odnosu na pesake. Da moramo uvek da gledamo levo, pa desno pa opet levo kad izlazimo iz zgrade. Da ne smemo nocu da iznosimo smece u crnim kesama....
  Veliki sarlatan koji se samoproglasio za najveceg strucnjaka i ne skida se tv. Sjasi!
  (profa, 8. mart 2023 12:17)

  # Link komentara

 116. Tako su nam kenjali i za bicikle, pa umesto da naprave još staza oni podelili sav prostor kafićima za bašte. Tako da sad itekako vozimo između bašti i boli nas briga.
  (Novosađanin, 8. mart 2023 12:04)

  # Link komentara

 117. Zamislite sad nekog da juri biciklom 40km/h trotoarom gde šetaju stari, deca, majke sa bebama koji nemaju vremena da odreaguju.
  (Oki, 8. mart 2023 11:41)

  Pa nema nam druge nego da zamišljamo, pošto niko ne vozi ni bicikl ni trotinet tom brzinom.
  (Vlada, 8. mart 2023 12:03)

  # Link komentara

 118. Isti oni sto su protiv automobila su i protiv trotineta, jer su ljuborni kad neko ima pare
  (Ironija, 8. mart 2023 11:55)

  # Link komentara

 119. kazu ljudi BMW je dujagnoza...
  Za to, ne znam-mozda su i zlobni jer ne mogu da ga priuste...
  ALI, ovi koji voze el trotinete, to je sigurno dijagnoza! Znam par njih i svi su za posmatranje...
  (ma, 8. mart 2023 11:48)

  # Link komentara

 120. @nikola možda niko neće kontrolisati, možda će se teško sprovoditi zakon, ali kada se desi nesreća, znaće se ko je kriv!!! neće vozač automobila uvek biti kriv!
  (sax, 8. mart 2023 11:44)

  # Link komentara

 121. Tako i treba. Zamislite sad nekog da juri biciklom 40km/h trotoarom gde šetaju stari, deca, majke sa bebama koji nemaju vremena da odreaguju. Idealno bi bilo da može trotinet trotoarom ali da postoji ograničenje brzine i kamere koje to mere
  (Oki, 8. mart 2023 11:41)

  # Link komentara

 122. taj ce zakon biti mrtbo slovo na papiru i nece imati ko da ga sprovodi, tako da se ne sekiram previse i vozim svoj trotinet
  (makele, 8. mart 2023 11:41)

  # Link komentara

 123. Ne znam ko će i na koji način da me sputa da vozim trotinet po trotoaru? Je l se panduri nalaze na trotoaru pa da mi pokažu šargarepom da stanem? Stvarno mi nije jasno ko će i na koji način ovo da sankcioniše? Da neće ova legenda Okanović možda lično?
  (Nnn, 8. mart 2023 11:41)

  # Link komentara

 124. Poenta trotineta jeste da se vozi po trotoaru.
  Kako po ulici kad je trotinet ogranicen na 25km/h.
  Kola da idu po 50-100km/h, a pored trotineti??
  Sustina je da se vozi po trotoaru i da skrati i ubrza ljudima put do posla ili mecega drugog..
  Na biciklistickim stazama? pa upravo se gubi svrha trotineta, ne voze ljudi trotinet radi razbibrige..
  Svasta koja logika..
  (aabb, 8. mart 2023 11:39)

  # Link komentara

 125. Trotinet na pešačkoj stazi u ruke pa ga nosi.
  Za bicikl valjda isto na leđa pa ga nosi.
  Dakle neviđeno.
  (sim, 8. mart 2023 11:35)

  # Link komentara

 126. opet zakomlikovali da ti treba priručnik i advokat da bi shvatio. Nema šanse da se eventualno znaš " odbraniti" od saobraćajne policije, mada ni oni neće znati tačno....Ne vozim, treba nešto rešiti ali zašto uvek mora tako komplikovano da bude u Srbiji?
  (Aleksa 78, 8. mart 2023 11:33)

  # Link komentara

 127. trotinet ne sme na trotoar jer nije bezbedan? mislite da ce medju kolima i motorima biti bezbedna voznja!? ko vam bre piše i izmislja ovakve budalastine?? motoriste gaze kao ludi a nece ljude na trotinetu!!!
  (da pojasnim..., 8. mart 2023 11:23)

  # Link komentara

 128. a zatim i šerijatski zakon protiv Wolt kamikaza na biciklima
  (Rodoljub, 8. mart 2023 11:14)

  # Link komentara

 129. "osobe koje imaju manje od 18 godina moraće da koriste zaštitnu kacigu i prsluk."

  Zašto samo mlađi od 18 godina?

  "Ako može biciklom, može i trotinetom.
  (Alex, 8. mart 2023 10:13)"

  Bicikl je prilagođen kočenju, trorinet nije. Fizika je u pitanju.
  (fdh, 8. mart 2023 11:11)

  # Link komentara

 130. Ako će da se dozvoli trotinetima na ulicu, pošto je motorno vozilo, nije na nožni pogon, trotint treba da bude registrovan. Idealno da ima tablicu sa prednje strane volana. Ako ne može to, onda barem da bude retistovano u opštini. Ako dođe do nekog udesa i bega sa mesta udesa, ipak se ima evidencija ko su mogući učesnici.

  Hoćeš da voziš po ulici? Moraš da imaš položeno poznavanje saobraćajnih propisa, i da imaš potvrdu kod sebe.
  (zaree, 8. mart 2023 11:10)

  # Link komentara

 131. Dobro a kako mogu biciklisti van staze da voze kao recimo kroz Knez a trotineti nece moci?
  (Rkoma, 8. mart 2023 11:07)

  # Link komentara

 132. Jezivi su za bezbednost elektro trotineti
  (Gojak, 8. mart 2023 11:05)

  # Link komentara

 133. kad god se kod nas donosi nekakav zakon o saobracaju ja se samo setim indije i njihove guzve gde svi voze normalno u tom haous i nasih puteva gde malo malo neko pogine a sve nam uredjeno!
  (lokal-patriota, 8. mart 2023 10:56)

  # Link komentara

 134. Treba ih POTPUNO ISKORENITI NAJSTROŽIM ZABRANAMA I KAZNAMA BEZ TRUNKE MILOSTI.
  (Rodion Gataulin, 8. mart 2023 10:55)

  # Link komentara

 135. Sa trotoara ih sklonili na ulice.. E sad ce biti izgibenije.
  (Obaveštajac.., 8. mart 2023 10:43)

  # Link komentara

 136. Bravo,konacno smo proterali hipstere-fensere sa trotoara i spasli nekog pešaka teskih povreda. Trotinet ide istom brzinom kao bicikl te je sasvim logicno da za njih vrede ista pravila kao za nas bicikliste.
  (Oliver, 8. mart 2023 10:43)

  # Link komentara

 137. Pa dobro, mora da se ima zakon. Mislim da ovo nece biti nista vise od toga. Ko ce da tera ljude da nose sa sobom fabricku dokumentaciju, ko ce da obuci policajce da je gledaju i razumeju. Kako ce da sprece falsifikovanje dokumentacije, jer nju ne izdaje MUP, nego moze da je odstampa bilo ko. Ko ce i kojim instrumentom da kontrolise brzinu?
  U Beogradu se kola bez problema voze pesackim i biciklistickim stazama i nema naznaka da ce se to resiti, a da se rese trotineti.
  Beogradjani znaju gde je restoran Stenka i biciklisticka staza. Po njoj redovno prolaze automobili, a siroka je tek koliko da se provuce auto. Kod 25. Maja se takodje voze automobili pesackom i bici stazom, takodje ispred Beton hale. Pre neki dan vidim komunalnu policiju, koja je autom pod rotacijom dosla (lomila ploce) i sedela u kolima i pila kafu, a ispred njih prodjose jos 2 auta bez da su reagovali.
  Jedino sto ce ubuduce biti jasnije pri sudaru pesaka i vozaca trotineta na trotoaru cija je krivica, a na kazne bez udesa zaboravite!
  (Nikola, 8. mart 2023 10:41)

  # Link komentara

 138. Koja smo kmetovska država, pa to je strašno - mi kad ne znamo šta ćemo, mi uzmemo i zabranimo.

  Ne vozim trotinet, polomio bi se kada bi stao na to čudo, ali normalno se voze po brojnim zemljama i ne znam zašto smo mi izuzetak sad. Jeftin personalizovan transport - i ti umesto da stimulišeš takvo ponašanje, ti uzmeš pa ga zabranjuješ.

  Nismo mi ovakvi zato što je Srbija zaostala, nego je Srbija zaostala jer smo mi ovakvi.
  (Djorke, 8. mart 2023 10:20)

  # Link komentara

 139. to, bajo moj, dosta je bilo njihovog terora.
  ne smes da ga bijes - a nemo's da ga trpis;)
  (boga, oca.., 8. mart 2023 10:19)

  # Link komentara

 140. Prosto bih izjednacio el. trotinete sa biciklama i to je to. Svuda gde je zabranjeno za bicikle treba biti zabranjeno i za trotinete i obratno. Naravno na putevima za motorna vozila bih potpuno zabranio voznju trotinetima iz bezbednosnih razloga. Zasto?
  Pa zato sto to nije motor i zato sto vozac trotineta ima visoko teziste i vecu verovatnocu da izgubi balans u voznji i podleti pod drugo vozilo. Nje trotinet isto sto i motor, a opet u nekim segmentima ni bicikl. U svakom slucaju trotineti da se izbace iz grupe motori-automobili-autobusi-teretna vozila IAKO IMA elektricni motor.
  (Dex, 8. mart 2023 10:16)

  # Link komentara

 141. Ako može biciklom, može i trotinetom.
  (Alex, 8. mart 2023 10:13)

  # Link komentara