Utorak, 17.05.2022.

08:49

Najbolji modeli za krizna vremena: Koji benzinci troše najmanje goriva?

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Najbolji modeli za krizna vremena: Koji benzinci troše najmanje goriva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

175 Komentari

Sortiraj po:

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Komsijin auto trosi najmanje! Meni srce 10-12 litara plina po gradu opusetno, oko 8-8.5 na autoputu, mogu i ispod 7 ako ga mrcinjam na Ibarskoj. I to 1.6 benzinac star 20 god.
E komsiji isti takav trosi 6 u gradu po najvecoj guzvi? Mora da je zbog toga sto je njegov plav, a moj siv...

ale

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...
(s mile, 17. maj 2022 09:46)

Mozda, ali ne kod svih. Toyota yaris hibrid trosi i manje nego sto je ovdjr napisano, redovito imam po gradu oko 3,2. A CH-R hibrid je na 4,4

Dragoljub

pre 1 godinu

Ne morate da verujete, sa alfom gt dizel, 180 ks, Bgd-Skoplje sa 26 litara. Inače, pri konstantnih 170 km, u šestoj troši 7,2 litra... U Gradu 8... Pri 150- 5.8, do 6.0 lit.

Dragoljub

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)

Imao sam fabiju sport 1.4 16 V 100 ks... U gradu nikad ispod 8 litara, na autoputu pri 180 (po skali) 17 litara!!! Pri 130 neće ispod 8...

Miloje

pre 1 godinu

Nije skupo gorivo.. Treba ga zaokruziti na 300 dinara.. Voze dzipove, gradski SUV, na kredu, guma 18-20 inča, motor 1200 kubika, da ustede registraciju, smejurija.. Kad zakače far, treba im novi kredit... Priči nikad kraja o biznisu... To ti je Srbija Brale...

Dzonika

pre 1 godinu

Ma nikad više benzinca u životu kupiti neću! Troši ko kamion. U gradu od 12 do 14 litara, na autoputu 10 ako normalno vozim, ako ga stisnem otvori se neka rupa u rezervoaru i sve iscuri. Ne isplati se nikako!


Ford Mustang GT, 5.0 osam cilindara,450 ks, atmosferac.

Bob

pre 1 godinu

Cesto iz dosade vozim tako da mi potrosnja bude sto manja. I nekad bas uspem u tome, tipa 100 km na magistrali prosek ispod 5 l (disel). A onda udjem u blokove Novi BG i trazim parking 40 minuta i potrosim 3x vise od onoga sto sam ustedeo.

Neko iz mase

pre 1 godinu

@alex
Nemoj više da komentarišeš na ovu vest, prijatelju.
Ako te ne zanima ušteda goriva, i ako ti nije bitno da ti auto troši koji litar više, zašto si onda na ovoj vesti? Da nam kažeš da dobro zaradjuješ i da ti se ne poliraju kola? Pa ne moraš da poliraš prijatelju, ali nemoj ni da komentarišeš. Ovde smo željni korisnih komentara, a ne da se neko hvali svojim pristupom životu.
Takvih, prepametnih ima milion u Srbiji. Pametnih, na žalost jako malo.

karburator

pre 1 godinu

Bas me briga koliko trosi. Ko misli o potrosnji i ne treba da vozi kola.
(doktor, 18. maj 2022 09:22)

Tipičan srpski vozač.
* * *
Dok...
neke nacije (Nemačka i Japan npr.) se "ubiše" da naprave vozilo koje troši 0,1 litar manje goriva na 100km, i s tim se ponose. I čitave teorije otkrivaju i detaljno obrazlažu, i prave eksperimente u praksi... mi "ladno": ma neću bre da štedim gorivo.

Svemirac

pre 1 godinu

I onda se pojavi zategnuta crvena zastava koral in 1.1 (2007.) koja troši 5.8l/100km benzinac. Ako znaš kako ide svud 😁

A gde vi vozite 140 km/h ne znam ali je na auto putu 130 dozvoljeno kod nas koliko se sećam (tad podigne potrošnju do 7.5)

Alex

pre 1 godinu

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

[link]/
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 11:55

Poenta mog komentara je da ako ću da poliram kola da bi manje štedela, neću ni da ih vozim tj. ne opterećujem se da li troši neki litar manje ili više nego uživam u vožnji ili završavam posao za koji sam ih kupio. Ja imam drugu filozofiju: radim na sebi i stičem nove veštine,zarađujem više i ne opterećujem se potrošnjom goriva a to preporučujem svima.

Block

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)

Nije tacno, juce sam kupio dva balona letnje tecnosti za staklo za 535 dinara. Dakle ipak mora malo da se trosi svojih novaca :)

Eto i to sam vam resio

Suzuki Fan

pre 1 godinu

Swift 1,2 92KS.
Po Beogradu, ne vadim se iz kola, sa konstantno ukljucenom klimom leto/zima = 6,1L.
Otvoren put, preko 110kmh pocinje da dize potrosnju. Na brzinama od 140 kmh ide i na 7 L.
Uzbrdica od Ikee prema centru - da muci se, ali daleko da je najgori.

Svako zna za sta je kupio kola. Jedna je prica za grad i parkiranje, druga za more i Grcku, treca za…

Sto se mene tice, apsolutno sam svestan sta imam, i kada sam na otvorenom, stavim tempomat na 110 i uzivam u predelima. Nikad se lepse nisam vozio.

aca

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.
(Boki, 18. maj 2022 09:19)

ako toliko vozis po gradu trebalo je da uzmes mnogo manji auto. Za tih nekih dva puta sto odes na godisnji malo dalje nece niko od putnika toliko da se napati zbog manjka prostora. Takodje sam vozio veliki autu po Bg i to je pakao,jos je potrosnja najmanji problem.

hondonja

pre 1 godinu

ovi sto voze dizel, aj m.rs u traktor i ne smetaj na putu i ne dimi. Da je dizel za auta, koristio bi se na trkama. U kamion moj druskane i vozi se, i ne davi nas benzince

Giovanni

pre 1 godinu

BMW 18d na 140km/h autoput na tempomatu 5.5l/100km. Po gradu je prosek oko 6.5 l/100km. 2.0 turbo dizel 150 konja. Udoban, elastičan, tih. Pre ovoga sam imao kosilicu 1.0 sa tri cilindra, turbo benzinac - malo je reći da je bio razočarenje. Dokle god bude moglo, vozim dizele što veće zapremine, pa kolko košta da košta jer alternativa nije turbo benzinac, a tek nije EV. Možda eventualno hibrid ali su oni skupi i komplikovani za litar manju potrošnju i to možda i to samo u gradu…

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.
(Alex, 18. maj 2022 10:18)

I ja shvatam tvoj komentar pomalo kao salu, dragi Alex.
Kod vecih brzina (na autoputu) se tako stedi izmedju 2-4% od potrosnje goriva. I ne, to ne vazi samo za Formulu 1 koja ide 300+ na sat, i polira se voskom pre svake trke, nego i za normalan auto koji ide 120 kmh autoputem.

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

https://www.carproclub.com/how-to-reduce-drag-on-a-car/

Alex

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.

Provereno

pre 1 godinu

Golf 1.9 SDI nista manje ne trosi i duze ne traje. Brodski motor koji su shvatili da moze da posluzi i kao stacionirani sa slobodnim padom goriva bez pumpe u fabrikama. Pa su na kraju uspeli i da ga kamufliraju kao automobilski motor.

X

pre 1 godinu

Najveci problem u nas Srba, ne citate tekst a i kad ga procitate niste ga razumeli.

U tekstu je rec o benzincima koje testiraju po standardu posle 2017,guglajte standard i kakvu vrstu testiranja vrse. Za one koji ne razumeju, standard znaci da SVI proizvodjaci testiraju na isti nacin tako da je poredjenje potpuno tacno.

AUTOMOBIL TROSI ONAKO KAKO GA VOZITE.

Ukratko, vozite auto onako kako ste vozili kad ste polozili. Vecina vas ne zna da vozi stedljivo. Za Skodu Scala 1.0 115HP 6 brzina potvrdjujem potrosnju ali i naglasavam - mora da se vozi bas, bas oprezno da bi se dobile te cifre.
Ako se samo malo opusti ili malo vise natovari putnicima ili teretom ide preko 7L, a ako se stisne ide i preko 12L.

Zavisi i sta je nekome gradska voznja, i nije isto Vozdovac ili Zvezdara i npr NBGD gde je sve ravno. Na NBGD bez problema cak mozda i ispod 5L.

Odstupanja od borda mogu biti 0.1 ili 0.2 a ne po litar-dva.

Inace, Scala je vrhunski automobil, bez premca u klasi, velicinom i prostorom ne mogu da mu pridju ni automobili iz klase iznad. Imali su neku akciju pre ove krize za kompletnu opremu doplata je bila 1000e.

Ko je tada uzeo dobro je prosao. Znaci, full oprema sa ovim motorom je bila 17000e.

Sa ovim cenama goriva, delova i startne vece cene postaje bezpredmetno razmisljati o dizelasima.

skeptik

pre 1 godinu

Ove brojke za hibride su mi neocekivano visoke, ali ne znam procenat gradske/otvoreno u testovima.
Nedavno mi je auto dizel 2.0 otisao u safe mode (DPF), pa sam bio primoran da ga tako dovezem sa udaljenosti od 1200km (5 osoba i stvari) i tom prilikom nisam potrosio ceo rezervoar, a potrosnja je bila 4l/100km (sto naravno, nikad ranije ni blizu nisam imao uobicajenom voznjom).
Sa takvim iskustvom sam zaista ocekivao od hibrida manju potrosnju.

Brankk

pre 1 godinu

@bojan
2.0 turbo benzinac
192 ps
mogu da ti slikam bordkomp gde pise 7.6l za 40.000 predjenih kilometara. od cega je 30.000 gradska voznja.
A veruj mi ne vozim kao penzioner i na autoputu mi je prosek 150km/h
To sto ti pricas je mozda za modele od pre 10 godina, ali na novim autima je prioritet potrosnja.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
2. Napumpajte gume (a za dodatno opterecenje i vise od propisanog)
3. Iskljucite klimu kad nije potrebna
4. Ne otvarajte prozore u voznji bez potrebe
5. Izbacite bespotrebne stavri iz gepeka
6. Vece i duze terete prevozite na vece razdaljine u kolima, sa oborenim sedistima, a ne na krovnom nosacu/gepeku.
Ali, pre svega: Oduzimajte gas na vreme i kocite sto manje, jer takozvana 'teska noga' moze da pobije svih 6 gore navedenih saveta.
Toliko od mene.

C i n i k

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)


Diesel,euro 5, autoput, 130 km/h potrosnja 5.5 L.

Boki

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.

Pera

pre 1 godinu

Kao što su ljudi već napisali,ovde samo sirotinja štedi i opet nema ništa. Pričaju o dizelima a niko živi na njima nema ni katalizator ni dpf filter kad to stavite na auto trošiće 20-30% više ,ovako umesto auspuha imaju običan sulundar i teraj. Čovek bi pomislio da ovde sve pišu taksisti i da vrte godišnje 40-50 hiljada kilometara. Kakve veze ima koliko auto troši ako voziš tinejdžera moliš boga svaki dan da se nešto ne pokvari. Treba kontrolisati uvoz otpada sa zapada a svaki auto koji se uveze mora motor biti tehnički ispravan i na svakom se mora staviti novi kočioni sistem,novi amortizeri i nove opruge . Pa kome se isplati nek uvozi,ovo mislim na aute stare preko 10 godina sa 300-400 hiljada kilometara. Što se tiče potrošnje srednja kod većine kola bez obzira benzin-dizel je 7-8 litara na 100 km.litra gore dole ne menja ništa bitno da je što noviji i da se što manje kvari. A ovi filozofi što im malo troši dizel pa kako vam onda ne uštedi auto za letnje gume već vozite zimske gume cele godine

Bane

pre 1 godinu

Nikada me nije zanimala potrošnja benzina kao i potrošnja baterije na telefonu. Sipam koliko mi treba od tačke A do tačke B, punim kada mi se isprazni baterija na telefonu. Da li će se isprazniti za tri sata zbog korišćnja ili za sedam, apsolutno mi nebitno kao ni potrošnja goriva...

Slovenac 1952

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)
1200 ccm kod 4000 obrtaja ide tačno 130km/h i troši 5-6,0 l, ako je dobre volje, ako nije hladno, ako nije suviše vruče, jer klima inače troši i do jedne litre, naročito, ako je autiću vruče! Kod 150,160km/h i zimi, troši i 8l, ne preporućujem, jer kod 170, menjaju se ventili! Skupo i nepotrebno!:)

ja

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Da se ne lažemo i ne pričamo gluposti za 3-cilindraše. Moj primer.
Fokus 1,0 ecoboost 100KS 2017. godište. Grad 7-7,5l, otvoreni put 5,5l, auto put do 130-135km/h 5,7-6,1l.
Izmereno i provereno više puta.

Nenad

pre 1 godinu

Grande punto 1.3 mjet dizel 90 ks sa 6 brzina. Kod mene od 175.000 km pa do sada 396.000 km. Proverena potrošnja x puta. Na otvorenom u 6. brzini na 100 km/h 3.5 do 4 l a u gradu( u zavisnosti da li je ravno, gužva ili brdovito BG je u pitanju) od 6 do 7 l. Ovo što piše u tekstu vesti su potrošnje fabrički deklarisane što nema veze sa realnošću. Svi koji kažu da im se poklapa potrošnja sa fabričkom - lažu. Ovaj majstor što ima BMW-a u komentarima sa 190 ks što kaže da mu troši 5l je jedino moguće na ravnom u 6. brzini na 2000 obrtaja što će reći da samo pipka gas.... Neka proba da ga vozi na 3-4000 obrtaja pa će da vidi potrošnju....

Duka BGD

pre 1 godinu

(pjer, 17. maj 2022 20:48)

Nadam se da ti nisi jedan od tih sto voze do 80-90 km/h po autoputu, da bi ustedeli 1l goriva!? Iskreno, svima koji voze na autoputu ispod 100 km/h bih oduzeo vozacku dozvolu, jer su jednako opasni po bezbednost kao i onaj sto vozi 160 km/h.

rebr

pre 1 godinu

@Johnny deep, sad vozim GrandScenic, a Kadjara sam vozio pre njega. Oba su kupljena nova. Kadjar je kraći i lakši od Scenica. Veličine Golfa.

ja

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Evo da te prosvetlim glede troklipaca. Verujem da si čuo za Auto bild. E pa oni rade testove novih vozila tako što uzmu novo vozilo i voze ga, po gradu, na otvorenom i po auto putu. Nakon 100k, odvezu auto u hangar i rastave ga na najstinije delove, kako sam motor (povade klipove, karike, ventile...), karoseriju tako i unutrašnjost. Onda pozovu inžinjere koji vrše merenja SVIH delova motora kako bi potvrdili pohabanost nakon pređenih 100k. Nađi klip na youtube i rezltat će te iznenaditi. Ford fokus 1,0 ecoboost 3 klipa, nakon testiranja, na drugom mestu.
Nema na čemu.

Solarnaut

pre 1 godinu

imao svojevremeno yarisa benzinca 1.0 prva generacija sa ugradjenim plinom, trosio po gradu 7 litara sto je bilo 3,5 litre benzina, oni 20 godina kasnije yaris 3,8 litara :)))

aco Bubalo

pre 1 godinu

Problem je što kod benzinaca sa 4 cilindra i do 2.000 kubika realna potrošnja bude uvek 25-30% veća od onoga što je fabrika napisala dok kod dizela bude 5-10% veća. Jedanput dizel, uvek dizel, Ваистину ?

Goxy

pre 1 godinu

Fiat 500X 1.6 benzin, 110 konja. Gradska voznja oko 8.4L kad je lepo vreme, cim dodje zima ili leto da se pali klima lagano ode to na 10L. Svako ko vam kaze da miu u gradu trosi 6 litara, a da nije hybrid- taj laze!! Vozio sam Golfa V 2.0 TDi ne moze ispod 8 ne postoji sansa, ne znam kako da se vozi ispod 8 u gradu nije isao. Vozio sam Kaskai 1.2 120 konja, nije nikad isao ispod 8.7L u gradu u idealnim uslovima. Dakle benzinci po gradu preko 8L bez problema ispod toga je laz. Tacka.

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Gde se kaze super be , koji je to Auto? Na skodi pise Superb tako se i cita, na svakoj jeziku, nemackom, engleskom, a i na srpskom. Poz
(Dej, 17. maj 2022 21:52)
I naravno ako ga pravilno zoveš manje troši.

Milunka Malina

pre 1 godinu

Znas da nemas para cim gledas koliko ti auto trosi. To sirotinja radi. I sa BMW serijom i sa Fiat serijom. Svejedno je. Kola punoletna, a vlasnici sirotinja. Zamisli koliko je to briga coveka koji ima pare i kupi dobar nov auto. To samo sirotinja brine jer sta god da vidi da neko vozi, sledi prvo od tri sveta pitanja Koliko trosi. A druga dva su naravno koje je godiste i koliko je presao. Nivo znanja o kolima, prva cetiri razreda osnovna škola. Registruju na invalide, ugradjuju plin jer puno trosi da mogu da voze velika kola da smuvaju neku polupismenu muku sa periferije. Sirotinja.

Stručnjak

pre 1 godinu

Zašto samo benzinci?

Moj vw polo 1.6 tdi troši 5,9l / 100km samo gradske vožnje i na promeni brzina na oko 2200 obrtaja….

A auto je 2010. godište, ima 5 brzina i potrošnju sam izmerio lično, a ne putem bord kompjutera.

Bojan

pre 1 godinu

Svi vlasnici benzinaca ne govore istinu. Ne znam zašto, ali tako je. Za bilo kog benzinca 6-7-8 litara su samo pusti snovi i ništa više. Takođe motori ispod 1.7 troše mnogo više, a o malim kubikažama tima 900, 1000, 1.1 1.2 1.3 ne trwba ni pričati koliko mnogo troše. Stvar je jasna mala kubikaža recimo 1.2 troši bar 10-ak litara, jer ga da bi išao moraš ga držati u velikim obrtajima. Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.

Mile

pre 1 godinu

Ovo su dobri motori kod nas samo za Vojvodinu. 1000 kubika benzin ili 1200 kubika benzin moš mislit. Sa tim možeš samo po ravnici voziti. Ako želiš uz brdo moraš ugasiti klimu ako ne želiš da ugušiš motor da ti ne stane vozilo.

Vladimir

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.
(Mladen, 17. maj 2022 12:44)

Pa moj bmw 520d 190 ks troši manje od tvog punta.
Udarite hiljadu minusa baš me briga ako nije tako javno ću ga zapaliti ili ko hoće opkladu ključ za ključ.
Poslednjih 20 hiljada prosek 6,6 litara od čega 2/3 u gradu (manji grad nije BG,NS).
Udri sad minuse leči komplekse ...

komentaror

pre 1 godinu

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Aj nemoj vide tako ti Boga. Pa mozda ovde ima ljudi koji stvarno neznaju takve stvari pa bi mogli pomisliti da ti tako tvrdis jer znas o cemu pricas i poverovace ti. Kakvo crno gasenje i paljenje turba? Kako? Cime?
Sve savremene turbine imaju varijabilnu geometiju koju pomera vakumski regulator a kolicinu vacuuma dozira ecu preko tc ventila i tako pomera ugao zakrilaca. Na taj nacin regulise pritisak turba. Znaci regulise. Ne ukljucuje. Ne iskljucuje nego REGULISE.

Dovla

pre 1 godinu

Moja mazda cx5 benzinac po gradu oko 8 litara, na otvorenom oko 6,zavisi kako se vozi. Auto put zavisi, izmedju 7 ako idem 110 i 9 ako idem 140. Sve u svemu ja zadovoljan.

Mare

pre 1 godinu

Žena kupila ovu 1.5 hibrid Mazdu 2. Već dva meseca je vozi i stvarno troši 3.5 do 4 litra u mešovitoj vožnji. U Holandiji smo pa je sve ravno do duše. Prvi put kada sam je uzeo od nje umro sam od smeha kada sam na pumpi ukapirao da je rezervoar samo 25 litara. Ja se još čudim što pištolj izbacuje kada sam sipao samo 20 litara u skoro prazan rezervoar, platim, sednem u auto kad ono pun. Meni premali auto za čestu upotrebu, ali ko je kratak muškarac ili žena odličan je.

Nebitan Lik

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta
(nindza, 17. maj 2022 18:49)
Proverio prvih 10 puta. Razlika 0.1lit

Mad Max

pre 1 godinu

Ovde u komentarima automobili stari preko 15 godina trose manje od fabrickih podataka. Obzirom da po autoputu trose 3-4 a po gradu 5-6 nije mi jasno zasto se bunite oko cene goriva.

Dule

pre 1 godinu

Koga briga za potrošnju. Kome je mnogo neka batali auto i neka ide busom ili bajsom. A može i peške.
Vozim C4 grand picasso zato što mi odgovara kao auto i neinteresuje me koliko troši.

pjer

pre 1 godinu

@ljud Kako da ne, kaži to mom puntu kada me ujutru u špicu vozi na posao i kada mi digne potrošnju na 12 litara plina na 100km. Na svakom semaforu moraš da staneš a pri tome i da kočiš. A imam 10tak semafora do posla. Ova tvoja teorija relativiteta ne pije vodu ni na auto putu, jer tu uglavnom ni ne kočiš ali konstantnom vožnjom u petoj 80 do 90km na čas na 20 obrtaja na autoputu možeš da uštediš koju litru. Probao i dobio rezultat od 5.7 litara na 100km

Dulens

pre 1 godinu

Spaček koji sam vozio 73-74.god.350 kubika 13 konja.Po gradu klinačko iživljvanje potrošnja do 5 lit.Na otvorenom (kad sam pazio) spustim potrošnju na 3,5 lit.

maxy

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.
(ljud, 17. maj 2022 17:34)

Kod nas 90% vozača neguje ofanzivni stil vožnje, jer je defanzivna vožnja za strine i tetke.

Oscar

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)

tako je bajo moj! samo skoda super be 4 iks 4 i boga da te vidi!
jer skoda super be je najbolji auto posle golfa 2 kojeg je takodje opravio fau ve bajo moj!
zna srbin sta valja!

mr

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Када сам купио први нови ауто из неког разлога ми пало на памет да пишем потрошњу и проед тога што имам онбоард компјутер. И то се дефинтивно слагало. Писао сам за првих мислим до скоро 5000 км.
И сећам се да ми је писало 6,3. Значи нови ауто 1,9 дизел је трошио вероватно око 5 на аутопуту и око 7 по граду. У тих 5000 више прешао на аутопуту. Али се сећам и када сам други нови возио преко 180 а мотор 1,6 да није могао да скине испод 17 литара на 100 км. Његов просек је био око 9. Е тај је вожен мало брже иначе. Дакле прво и основно зависи од типа вожње и где се вози. Па тако се ваљда и бира ауто. Ко вози више по граду нек вози мањи.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)


Fabia III 1.2 je 4 cilindras.
1.0 je 3 cilindra.

rani

pre 1 godinu

Tema je potrosnja benzinaca, a svaki komentar pocinje sa, moj tdi, hdi, cdi,?! Dobro je, znamo da oni trose 2-3 lit. kad se gaze do daske po gradu a mogu i manje, nizbrdo.

nindza

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta

vozač demokrata

pre 1 godinu

potrošnja kod inteligentnih i školovanih ljudi nikad nije bila odlučujuća stavka. Ukupni troškovi vlasništva su ono pravo: gubitak vrednosti auta, troškovi kredita, osiguranje, servisi, vanredne popravke (kvarovi, limarija)... i na kraju onih 6-9 litara goriva.

Iskusan

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)
@
Lepo je to sve ali nijedan gazda ne daje auto za tek tako za dzabe. Sve se odradi.

rebro

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.

mr.wolf

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).
(robokap, 17. maj 2022 14:01)

Bila bi umetnost da sa tim motorom "divljas".

boki

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.
(Lajavi, 17. maj 2022 15:00)

nema sanse 6l grad a otvoreno 5.5..razlika je min 50% pa ide I do 110% vece potrosnje u gradu tako da ne lupaj..

Baron Münchhausen

pre 1 godinu

pa oktavija nije sredja klasa...superb je ako je skoda u pitanju
(kimi, 17. maj 2022 10:20)

Dosta toga je cudno ovde… Superb u Visokoj klasi a Pasat , A4 … u srednjoj
(ej…, 17. maj 2022 10:18)

Oktavija i Superb su otputovali u klasu više da bi Švabe Oktaviju u tuđoj klasi prijavili kao 1., umesto da bude 7. u svojoj. Takođe Švabama lepše izgleda drugoplasiran Superb u visokoj (!) klasi od petoplasiranog u svojoj, itd, itd.
I šta je tu onda čudno ?
Neko bi rekao...Koje lagarije! Nemac jednom zine, dva puta slaže.
(kognitivna disonanca, 17. maj 2022 09:46)

...i bio potpuno u pravu

robokap

pre 1 godinu

robokap, 17. maj 2022 14:01)

Los motor.

Auris 1.6 trosi 10 u gradu i 5- 5,5 na autoputu na 130km/h. (5,5 sa klimom go Grcke)
(4-4-2, 17. maj 2022 15:28) evo ti si prvi koji je rekao da su to losi motori? Jesi li ga imao, vozio, testirao pa znas da je los? Ako je tebi Auris bolji a trosi 10L po gradu onda si klasican kontras a pritom je skuplji od Kije i za odrzavanje i za kupovinu a po kvalitetu nista jaci.

glupi zmaj

pre 1 godinu

Naslov kaze benzinci a u komentarima gomila pise HDI, TDi i sl. Pa gde ste navrli dizelasi?
Fiat 500x 1.6 16v eTorq, skroz kul auto ali, sto se potrosnje tice, pravi neprijatelj kucnog budzeta. Fabrika kaze, grad 8 l/100 km, otvoreni put 5 l/100 km a 6l / 100 km kombinovano.
Da mi je znati kaka to postici bio bih sretan. Kod mene je grad 10 l/100 km, otvoreni put 7.5 l/100 km a 8.5l / 100 km kombinovano.
Mozda jedino da ga vozim na 1600 obrtaja pa da ide kao motokultivator. Inace sam u proseku negde na 2800-3000 obrtaja u gradu, mozda vozim malo ostrije ali ne preko ogranicenja
Kome je stalo do potrosnje neka zaobidje ovaj automobil.

Darko

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.

Volvo c30

pre 1 godinu

1.6 HDI, odrzavan
4.5 litara prosek bez, 5 litara uz klimu.
Skuplji dizel, 90% otvoren put, 10% grad kada nije maks guzva.
Auto put ostrije uz guzvu po gradu, za iste uslove oko 7 litara.

boki

pre 1 godinu

Moj pravi 5l na 100km..

kako svi lazu pa to je neverovatno,ako vam je do potrosnje ne kupujte kola,ima gradski,bocikli I ako zagusti taksi..ustede neverovatna,nema odrzavanja,benzina,reg.I ostalog

ili ti bitna potrosnja a mesecno prelazi 500km a ja sto prelazim 3000 ne gledam vozim sto mi odgovara a trosi 11l a sada kada uzmem jaci trosice 13-14 I briga me..imam za more,cigare I ostale gluposti imam I za benzin..

ja zadovoljan

pre 1 godinu

Moj dizel na 1600 obrtaja i brzini 130km/h nemoze manje od 8,3 na 100km i to kad vetar duva u ledja. Inače 9-9,5 a po gradu i 13l ako nije guzva

Aleksandar

pre 1 godinu

(Safet, 17. maj 2022 11:38)
netačno za dizele. Moj X1 2019 godište 2 L,150 KS, 350 Nj/m, troši 5-5,5 l naotvorenom za 130 km/ sat i više. po gradu trošiš 6-6.5 l/100km leti i zimi do 7l.

S druge strane ženin Renault Clio turbo benzinac 1 L, troši 11l po gradu Mislio sam do nje ali ni ja nisam uspeo da spustim ispod 10 l/100 Km.

Tako da jeste dosta do vozaca ali i do automobila.

ljud

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.

jonny deep

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.
(rebro, 17. maj 2022 17:03)
Svaka čast, ali u gradu niko ne troši tako malo. Možda neki fiat 1.3 mtj ali to je dizel.

kupujte iz prve ruke

pre 1 godinu

Imam ovu Škodu Fabiu 1.0 mpi easy model i voleo bi da mi ovi genijalci objasne kako to troši 5 l benzina jer meni po gradu popije 8-9 l lagano a ako joj upalim klimu ide gore nego Yugo 45......na otvorenom troši više od 5-6 l a preko 120 se dere kao neka Lada ......jedino je dobra što se ne kvari a da troši malo nije tačno ......

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Kako se tacno gasi turbo? Koliko mi je poznato on rotira pa rotira, pogonjen izduvnim gasovima, a ECU moze da manipulise wastegatom da nema boosta, ali ne i da zaustavi rotaciju.

draganche

pre 1 godinu

Fiat Punto 1.4 Natural Power 3.8 do 4.4kg. Na 68000 km prosek je 4,189kg.
Na to dodati 0.2l benzina na 100k.
4.4 x103 rsd 0.2 x180rsd= izracunaj sam

maxy

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Turbina se uvek vrti, manje ili više... nema paljenja i gašenja. Paljenje i gašenje je moguće samo kod elektro pokretanih turbina.
Kod varijabilne turbine se može uticati na broj obrtaja iste, tj. smanjiti broj obrtaja turbine kada nema potrebe za viškom snage.

Velja

pre 1 godinu

@zero1 i lily, kakvi dunsteri ovde komentarišu, neverovatno. Turbina radi stalno, pokreću je izduvni gasovi, kad radi motor radi i ona. To što je obrtni moment veći na određenim obrtajima je druga stvar.

rani

pre 1 godinu

Kad citam ove potrosnje, shvatim zasto nam stalno dizu cenu goriva. Pa nama NIS dodje po 200 evra mesecno, koliko nam malo trose automobili!? Prosek starosti vozila 17 god, a potrosnje manje od fabricke deklarisane kad je bio nov, bravo! Ja vozim nov Hyundai 1.6 mpi, obican benzinac, potrosnja po gradskim guzvama je od 9 do 11, a ponekad i 12 litara, otvoren put pri 130 oko 6l, kako se dolazi do tih 6-7 po gradu, ja pojma nemam.

Janko

pre 1 godinu

Mora da se uvede eko taksa samo eko 5 i 6 svi ostali da plaćaju 100 evra godišnje. Na tehničkom se dobije nalepnica pa teraj ako imaš para.

Goxy

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.
(wewerac, 17. maj 2022 12:38)

Tako je.
Ipak su najbolji oni sa 170 000 km preko bez servisne knjižice. Nemci ne vole servisne knjižice.

milan

pre 1 godinu

Lako je naći kola , gde naći glavu za normalna , a tek za krizna vremena ?
Pre neki dan, na RTS1, mlada dama, doktor nauka , nije znala ko je bio ktitor Ljubostinje .
Ako ti nekom takavom dozvoliš da dobije diplomu čak i srednje škole , onda ti ne trebaju iluminati, Hrvati, CIA , KGB, MI6,...
Zavezao si, svakako !
Ložićeš trafo ulje i slati dete da dosipa u tank ...

Lajavi

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.

Života

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!
(Pop, 17. maj 2022 12:31)

Peugeot 1.6 Dizel u čisto gradskoj vožnji - 5.6l , mešovita vožnja kad štedim 5l, mešovito kad svuda vozim najbrže i na autoputu do 120-130 5.2l.

kliso

pre 1 godinu

Vozim XC 60, Volvo, benzin. 2000cm3, 195KS. Na autoputu 130km potrosnja prosek 7.6 l. Grad 10.5-11l. Sasvim zadovoljavajuce za takav auto.

Mrsoje

pre 1 godinu

Najmanje troši model koji se uopšte ne vozi a zauzima parking mesto (ili još bolje dva). Pun je grad ovakvih štediša zbog kojih smrtnici bespotrebno motaju krugove ne bi li uvalili svog ljubimca negde trošeći još koji decilitar goriva

Ernesto ce

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

kakvi strucnjaci . nemam pojma sta vozite ali turbo motori sada rade bukvalno iz " podruma " 1500 obrtaja ,ovi bas noviji 16'-17' i nize od 1200 obrtaja se osecaju da vuku , malo stariji od 2000' naovamo oko 1800 se oseti da vuku a radi turbo jos od ranije samo nema dovoljno izduva sa se oseti , jedino ako ne vozite benzince iz 85' koji su se pojretali zbog turbo rupe od 2500-3000 obrtaja . druga stvar , turbo moze da radi i 24 sata na 150 000 obrtaja i nece mu biti apsolutno nista , jer on ima hladjenje , i predvodjen je za to , ono sto ne valja raditi turbu je gaziti ga hladnog i gasiti uzeglog kad se vrteo na 150 000 ,noviji i na 200 000 rpm , i ti ga odmah ugasih , dolazi do pregrevanja jer mu ne dolazi ulje koje ga hladi on se maksimalno siri i kad se ohladi ostaju zazori gde posle guta ulje .

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Za Suzuki modele i Toyotu Yaris verujem.
Klasicni benzinci bez turbo punjaca dokazani u praksi. Bez problema 5 litara prosek.

robokap

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).

dizel vs benzin

pre 1 godinu

2.0 tdi 103kW
A3 8PA
ako se vozi stedljivo na otvorenom (magistrala; ne autoput) - cisto radi probe da vidim (inace ne vozim ga tako - jer sta ce mi onda) - prosek 3.7 l/100km.
ko ne veruje - mogu da okacim video na yt

probao benzinca grande punto 1.2 8V - isti stil voznje, isti put - prosek nije padao ispod 4.7 l/100km.

ne navijam, ne trolujem. samo cinjenice.

ludoje

pre 1 godinu

ma ukinuti automobile
samo javni prevoz
bgd bi na primer mogli pre da pokriju žičarama nego metro- om
zamislite ide žičara niz KMiluješga ili od ušća preko kalea,slavka pa na krst i do medaka

ns

pre 1 godinu

toyota yaris 1.0, 2012 god. kupili novog. u petak nakon mesec dana u servisu, generalka novi klipovi itd itd pritom i lanac i sve sto ide jel, usput... račun 172.000din. štedio pa mi vala naplatio. kilometraža oko 147.000

lily

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.

pff

pre 1 godinu

@realno
Potrosnja zavisi od vozaca. Mogu BMW320i (2020 godiste) da vozim po gradu i da trosi 5 l (eco rezim, nema zaletanja vrti se u 8 brzini), mogu da trosim 15 l (sport mode, startovanja na semaforu, pa brusenje paknova na sledecem i sl) ili 22 l na autobanu (215 na sat - toliko preporucuju gume). Dobro nastelovan jugo sa redovno odrzavanim karburatorom (pregled 1 godisnje) moze da trosi u gradu 5 litara. Samo 1,2 i 5 brzina. Do vozaca je.

Mladen

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.

Pop

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!

priprema za radio®

pre 1 godinu

Imao sam priliku da na test dobijem Hondu Jazz Crosstar.
Posle oko 350 km mešovite vožnje, bord je pokazivao 3,9 litara.
Bilo je tu vožnje auto-putem, po gradu, magistralno i regionalno, po ravnici, ali i uzbrdo (npr. penjanje na Avalu i Frušku goru), pa i veoma često gore-dole (duga vožnja Grebenskim putem po Fruškoj gori, u oba smera).
Fantastičan automobil. Ali, ne zbog same potrošnje (ona je realno ekonomski maltene skoro nebitna kada danas kupujete nova kola). Već kao celina taj automobil me baš oduševio. I jako mi je žao što ga nisam kupio. Što ne znači da jednom i neću.
Ono što je smešno ili tužno (zavisno kako gledate), taj automobil je danas realno i jeftin za ono što nudi i za hibridni pogonski slop, jer su svi ostali u medjuvremenu gadno naduvali cene, dok uvoznik Honde nije promenio cene Jazz-a od kada se on pojavio na našem tržištu.

lily

pre 1 godinu

Nisam imao ali svi koji imaju turbobenzince kukaju na potrošnju ...
(Jovan, 17. maj 2022 10:42)

tacno. imam astru J 2011, 1.4 140 konja... 12 po gradu. oko 6 na otvorenom. posle 2000 km na satu prosecna oko 7.5. ali zato kad ukljuci turbo posle 2000 obrtaja, letiiiii. i to nema cenu

Ivan ZG

pre 1 godinu

Za većinu ovih treba dodati jednu litru na potrošnju pa smo negdje blizu realne, a za neke i 2 ne bi bilo dosta.
Zanimljivo je da je najštedljiviji auto koji nije pravi hibrid nego samo blagi Suzuki Swift sa 1,2 motorom i skoro potpuno konkurira hibridima uz to što daleko jeftiniji.
Zanimljivo da na listi nema Toyote Camry koja ima isti hibrid 2,5 litara kao RAV, a stvarno troši 6 litara u miksu vožnje.

lily

pre 1 godinu

ako gledate koliko vam auto trosi, prodajte ga i idite taxijem, busom, bajkom, peske... sipajte koliko mozete, preko toga prodajte auto. vozim ono sto zelim, auto koji volim. kad ne budem mogao da ga odrzavam na 100%, gume, servisi, benzin, prodacu ga...

zmau

pre 1 godinu

"Gradski automobil" je oksimoron. Ja po gradu sve završavam biciklom. Ako vam za najobičniju gradsku dnevnu rutinu treba automobil, onda nije ni čudo što imate problem sa potrošnjom energije. Organizujte se.

wewerac

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.

statuskan

pre 1 godinu

Tojotin 1.0 benzinski motor bez premca! Imam ga u Yarisu, troši 5,5l u gradu a na otvorenom ispod 5l lagano.Kome treba automobil za grad neće pogrešiti sa Jaretom sigurno!

Safet

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...

jagodinac

pre 1 godinu

Najmanje trosi bicikla. Ako se ozbiljno prica o nestasici goriva, zasto niko nece da smanji akcize na bio dizel ili da se pogura prica o etanolu kao gorivu? Nedostatak je trenutna politicka kategorija i drzavne aparate jos nije briga sto gradjani ubrzano siromase. Da li ce Evropa biti spremna da trpi kao mi 90-tih?

nesha

pre 1 godinu

Renault Clio E-Tech Hybrid 145 Equilibre Automatic.Muka je ovde pročitati pun naziv automobila,a ne izmeriti navodnu potrošnju.Gde ode ovaj napredni,zeleni Svet??!

Goxy

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Hajde na lupetaj, EcoBoost 1.0, oko 150 000 km, ostaće u porodici kada dobijem nov službeni.

stole

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!

bVb

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Kako da ne. Batalite se narode uvreženih predrasuda. Fieste 1.0 sa tri klipa, turbo,125konja ima i sa 600 000 na satu bez generalke.
Inače Yaris 1.33, 100konja 4 klipa, 5god star 70000na satu troši 4.5 l ako ga voziš po njegovoj komandi o promeni brzine.
Inače toplotno najefikasniji motor na svetu je yarisov 1.5. Daleko ispred konkurencije.
Navedeni namerno i nemac-amer i japanac da neko ne prilepi neku pristrasnost.
Ovde ima više ostrašćenih nego na zvezda-partizan. Ne kapiram nikako kako pleK to može da izaziva kod racionalnog odraslog čoveka.

koja

pre 1 godinu

Yaris 1.5 benzin, model pre aktuelnog, normalna tečna vožnja bez silovanja ( za bahatu većinu je penzionerska )godišnji prosek Bg-Nbg 6,5 normalna gužva, velika gužva 8-10, medjugradska 4,2-4,5,pri 60-80 km/h 3.8-4.5, auto put 120 km/h 5,5.

Zer01

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.

Malo nas je al smo g*vna

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.

Aleksandar

pre 1 godinu

Daj nemoj da se lažemo. Škoda fabia nova službena 1,4 benzin po gradu 8-10lit, moj klinac Citroen C4 1,6 benzin 9-10lit, komšijina klinka Vw polo 1,6 benzin 9-10lit realno po gradu od 8-10lit i to je to.... Ja Peugeot 508 2017blue Hdi do 8lit po gradu eto iz 1 ruke.... Otvorena vožnja je već druga priča ali ko vozi na otvorenom svaki dan....

rani

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Fiat 500L 0.9cm, 2(dva) cilindra, 85ks, presao sa njim, vozeci taksi po Beogradu 245 hiljada km i jos se vozi, bez ikakvih kvarova na motoru. Ne treba mi gorivo gratis.

s mile

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...

Ojha dva vola upregni i ozezi

pre 1 godinu

Najmanje troše goriva benzina/dizela konjske i volovske zaprege a i zagađenje okoline nikakvo ,već se može i djubriti livade posle da ovce tu pasu zelenu travu .
Za prave Biogradzane iz kruga dvojke prava i jedina adekvatna prevozna sredstva,ali jbg i oni nastaju o BMW 7 ,Mercedesu S,Audi 8 itd,tako da imamo problem veliki tu

Dragan

pre 1 godinu

U tekstu nigde ne stoji pri kojoj brzini je merena potrosnja..
Gde je to realno mereno? Gradska voznja, autoput, van naselja ili na valjcima....


Realna potrosnja "iz prve ruke", moj auto D segmenta ima snazan atmosferski benzinski motor(2,5l nije hybrid), i na otvorenom putu trosi 5,5lit pri voznji do 90km/h (licno sam testirao Xputa), a u gradskoj voznji(ovde,gde zivim) prebacuje 8...( sigurno bi bilo i vise ukoliko bi merenje bilo u BG).

muke zive

pre 1 godinu

sve je to ok, ali kad se izracuna cena novog auta, odrzavanje, ovo, ono, onda je to sasvim
druga prica kad se izracuna cena predjenog kilometra. danas stvarno treba voditi racuna o
svakom dinaru, pred nama vremena velikog odricanja, da, ali boze moj, cega nema bez toga se mora;)

miloje

pre 1 godinu

"BMW 630i Gran Turismo Steptronic (6,8 litara goriva)…"

Lagarije do neba. Ovaj gore automobil trosi najvise od svih navedenih!
Svi ostali trose manje ....

s mile

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...

miloje

pre 1 godinu

"BMW 630i Gran Turismo Steptronic (6,8 litara goriva)…"

Lagarije do neba. Ovaj gore automobil trosi najvise od svih navedenih!
Svi ostali trose manje ....

stole

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!

Dragan

pre 1 godinu

U tekstu nigde ne stoji pri kojoj brzini je merena potrosnja..
Gde je to realno mereno? Gradska voznja, autoput, van naselja ili na valjcima....


Realna potrosnja "iz prve ruke", moj auto D segmenta ima snazan atmosferski benzinski motor(2,5l nije hybrid), i na otvorenom putu trosi 5,5lit pri voznji do 90km/h (licno sam testirao Xputa), a u gradskoj voznji(ovde,gde zivim) prebacuje 8...( sigurno bi bilo i vise ukoliko bi merenje bilo u BG).

rani

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Fiat 500L 0.9cm, 2(dva) cilindra, 85ks, presao sa njim, vozeci taksi po Beogradu 245 hiljada km i jos se vozi, bez ikakvih kvarova na motoru. Ne treba mi gorivo gratis.

maxy

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.
(ljud, 17. maj 2022 17:34)

Kod nas 90% vozača neguje ofanzivni stil vožnje, jer je defanzivna vožnja za strine i tetke.

robokap

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).

Aleksandar

pre 1 godinu

Daj nemoj da se lažemo. Škoda fabia nova službena 1,4 benzin po gradu 8-10lit, moj klinac Citroen C4 1,6 benzin 9-10lit, komšijina klinka Vw polo 1,6 benzin 9-10lit realno po gradu od 8-10lit i to je to.... Ja Peugeot 508 2017blue Hdi do 8lit po gradu eto iz 1 ruke.... Otvorena vožnja je već druga priča ali ko vozi na otvorenom svaki dan....

rani

pre 1 godinu

Kad citam ove potrosnje, shvatim zasto nam stalno dizu cenu goriva. Pa nama NIS dodje po 200 evra mesecno, koliko nam malo trose automobili!? Prosek starosti vozila 17 god, a potrosnje manje od fabricke deklarisane kad je bio nov, bravo! Ja vozim nov Hyundai 1.6 mpi, obican benzinac, potrosnja po gradskim guzvama je od 9 do 11, a ponekad i 12 litara, otvoren put pri 130 oko 6l, kako se dolazi do tih 6-7 po gradu, ja pojma nemam.

Malo nas je al smo g*vna

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.

zmau

pre 1 godinu

"Gradski automobil" je oksimoron. Ja po gradu sve završavam biciklom. Ako vam za najobičniju gradsku dnevnu rutinu treba automobil, onda nije ni čudo što imate problem sa potrošnjom energije. Organizujte se.

rani

pre 1 godinu

Tema je potrosnja benzinaca, a svaki komentar pocinje sa, moj tdi, hdi, cdi,?! Dobro je, znamo da oni trose 2-3 lit. kad se gaze do daske po gradu a mogu i manje, nizbrdo.

bVb

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Kako da ne. Batalite se narode uvreženih predrasuda. Fieste 1.0 sa tri klipa, turbo,125konja ima i sa 600 000 na satu bez generalke.
Inače Yaris 1.33, 100konja 4 klipa, 5god star 70000na satu troši 4.5 l ako ga voziš po njegovoj komandi o promeni brzine.
Inače toplotno najefikasniji motor na svetu je yarisov 1.5. Daleko ispred konkurencije.
Navedeni namerno i nemac-amer i japanac da neko ne prilepi neku pristrasnost.
Ovde ima više ostrašćenih nego na zvezda-partizan. Ne kapiram nikako kako pleK to može da izaziva kod racionalnog odraslog čoveka.

komentaror

pre 1 godinu

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Aj nemoj vide tako ti Boga. Pa mozda ovde ima ljudi koji stvarno neznaju takve stvari pa bi mogli pomisliti da ti tako tvrdis jer znas o cemu pricas i poverovace ti. Kakvo crno gasenje i paljenje turba? Kako? Cime?
Sve savremene turbine imaju varijabilnu geometiju koju pomera vakumski regulator a kolicinu vacuuma dozira ecu preko tc ventila i tako pomera ugao zakrilaca. Na taj nacin regulise pritisak turba. Znaci regulise. Ne ukljucuje. Ne iskljucuje nego REGULISE.

kupujte iz prve ruke

pre 1 godinu

Imam ovu Škodu Fabiu 1.0 mpi easy model i voleo bi da mi ovi genijalci objasne kako to troši 5 l benzina jer meni po gradu popije 8-9 l lagano a ako joj upalim klimu ide gore nego Yugo 45......na otvorenom troši više od 5-6 l a preko 120 se dere kao neka Lada ......jedino je dobra što se ne kvari a da troši malo nije tačno ......

ns

pre 1 godinu

toyota yaris 1.0, 2012 god. kupili novog. u petak nakon mesec dana u servisu, generalka novi klipovi itd itd pritom i lanac i sve sto ide jel, usput... račun 172.000din. štedio pa mi vala naplatio. kilometraža oko 147.000

mr.wolf

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).
(robokap, 17. maj 2022 14:01)

Bila bi umetnost da sa tim motorom "divljas".

Ojha dva vola upregni i ozezi

pre 1 godinu

Najmanje troše goriva benzina/dizela konjske i volovske zaprege a i zagađenje okoline nikakvo ,već se može i djubriti livade posle da ovce tu pasu zelenu travu .
Za prave Biogradzane iz kruga dvojke prava i jedina adekvatna prevozna sredstva,ali jbg i oni nastaju o BMW 7 ,Mercedesu S,Audi 8 itd,tako da imamo problem veliki tu

ljud

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.

Dulens

pre 1 godinu

Spaček koji sam vozio 73-74.god.350 kubika 13 konja.Po gradu klinačko iživljvanje potrošnja do 5 lit.Na otvorenom (kad sam pazio) spustim potrošnju na 3,5 lit.

lily

pre 1 godinu

ako gledate koliko vam auto trosi, prodajte ga i idite taxijem, busom, bajkom, peske... sipajte koliko mozete, preko toga prodajte auto. vozim ono sto zelim, auto koji volim. kad ne budem mogao da ga odrzavam na 100%, gume, servisi, benzin, prodacu ga...

Mad Max

pre 1 godinu

Ovde u komentarima automobili stari preko 15 godina trose manje od fabrickih podataka. Obzirom da po autoputu trose 3-4 a po gradu 5-6 nije mi jasno zasto se bunite oko cene goriva.

Milunka Malina

pre 1 godinu

Znas da nemas para cim gledas koliko ti auto trosi. To sirotinja radi. I sa BMW serijom i sa Fiat serijom. Svejedno je. Kola punoletna, a vlasnici sirotinja. Zamisli koliko je to briga coveka koji ima pare i kupi dobar nov auto. To samo sirotinja brine jer sta god da vidi da neko vozi, sledi prvo od tri sveta pitanja Koliko trosi. A druga dva su naravno koje je godiste i koliko je presao. Nivo znanja o kolima, prva cetiri razreda osnovna škola. Registruju na invalide, ugradjuju plin jer puno trosi da mogu da voze velika kola da smuvaju neku polupismenu muku sa periferije. Sirotinja.

muke zive

pre 1 godinu

sve je to ok, ali kad se izracuna cena novog auta, odrzavanje, ovo, ono, onda je to sasvim
druga prica kad se izracuna cena predjenog kilometra. danas stvarno treba voditi racuna o
svakom dinaru, pred nama vremena velikog odricanja, da, ali boze moj, cega nema bez toga se mora;)

Pop

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!

priprema za radio®

pre 1 godinu

Imao sam priliku da na test dobijem Hondu Jazz Crosstar.
Posle oko 350 km mešovite vožnje, bord je pokazivao 3,9 litara.
Bilo je tu vožnje auto-putem, po gradu, magistralno i regionalno, po ravnici, ali i uzbrdo (npr. penjanje na Avalu i Frušku goru), pa i veoma često gore-dole (duga vožnja Grebenskim putem po Fruškoj gori, u oba smera).
Fantastičan automobil. Ali, ne zbog same potrošnje (ona je realno ekonomski maltene skoro nebitna kada danas kupujete nova kola). Već kao celina taj automobil me baš oduševio. I jako mi je žao što ga nisam kupio. Što ne znači da jednom i neću.
Ono što je smešno ili tužno (zavisno kako gledate), taj automobil je danas realno i jeftin za ono što nudi i za hibridni pogonski slop, jer su svi ostali u medjuvremenu gadno naduvali cene, dok uvoznik Honde nije promenio cene Jazz-a od kada se on pojavio na našem tržištu.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Za većinu ovih treba dodati jednu litru na potrošnju pa smo negdje blizu realne, a za neke i 2 ne bi bilo dosta.
Zanimljivo je da je najštedljiviji auto koji nije pravi hibrid nego samo blagi Suzuki Swift sa 1,2 motorom i skoro potpuno konkurira hibridima uz to što daleko jeftiniji.
Zanimljivo da na listi nema Toyote Camry koja ima isti hibrid 2,5 litara kao RAV, a stvarno troši 6 litara u miksu vožnje.

vozač demokrata

pre 1 godinu

potrošnja kod inteligentnih i školovanih ljudi nikad nije bila odlučujuća stavka. Ukupni troškovi vlasništva su ono pravo: gubitak vrednosti auta, troškovi kredita, osiguranje, servisi, vanredne popravke (kvarovi, limarija)... i na kraju onih 6-9 litara goriva.

Mare

pre 1 godinu

Žena kupila ovu 1.5 hibrid Mazdu 2. Već dva meseca je vozi i stvarno troši 3.5 do 4 litra u mešovitoj vožnji. U Holandiji smo pa je sve ravno do duše. Prvi put kada sam je uzeo od nje umro sam od smeha kada sam na pumpi ukapirao da je rezervoar samo 25 litara. Ja se još čudim što pištolj izbacuje kada sam sipao samo 20 litara u skoro prazan rezervoar, platim, sednem u auto kad ono pun. Meni premali auto za čestu upotrebu, ali ko je kratak muškarac ili žena odličan je.

Nebitan Lik

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta
(nindza, 17. maj 2022 18:49)
Proverio prvih 10 puta. Razlika 0.1lit

Mile

pre 1 godinu

Ovo su dobri motori kod nas samo za Vojvodinu. 1000 kubika benzin ili 1200 kubika benzin moš mislit. Sa tim možeš samo po ravnici voziti. Ako želiš uz brdo moraš ugasiti klimu ako ne želiš da ugušiš motor da ti ne stane vozilo.

koja

pre 1 godinu

Yaris 1.5 benzin, model pre aktuelnog, normalna tečna vožnja bez silovanja ( za bahatu većinu je penzionerska )godišnji prosek Bg-Nbg 6,5 normalna gužva, velika gužva 8-10, medjugradska 4,2-4,5,pri 60-80 km/h 3.8-4.5, auto put 120 km/h 5,5.

boki

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.
(Lajavi, 17. maj 2022 15:00)

nema sanse 6l grad a otvoreno 5.5..razlika je min 50% pa ide I do 110% vece potrosnje u gradu tako da ne lupaj..

Zer01

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.

Goxy

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Hajde na lupetaj, EcoBoost 1.0, oko 150 000 km, ostaće u porodici kada dobijem nov službeni.

statuskan

pre 1 godinu

Tojotin 1.0 benzinski motor bez premca! Imam ga u Yarisu, troši 5,5l u gradu a na otvorenom ispod 5l lagano.Kome treba automobil za grad neće pogrešiti sa Jaretom sigurno!

Mladen

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.

pff

pre 1 godinu

@realno
Potrosnja zavisi od vozaca. Mogu BMW320i (2020 godiste) da vozim po gradu i da trosi 5 l (eco rezim, nema zaletanja vrti se u 8 brzini), mogu da trosim 15 l (sport mode, startovanja na semaforu, pa brusenje paknova na sledecem i sl) ili 22 l na autobanu (215 na sat - toliko preporucuju gume). Dobro nastelovan jugo sa redovno odrzavanim karburatorom (pregled 1 godisnje) moze da trosi u gradu 5 litara. Samo 1,2 i 5 brzina. Do vozaca je.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Kako se tacno gasi turbo? Koliko mi je poznato on rotira pa rotira, pogonjen izduvnim gasovima, a ECU moze da manipulise wastegatom da nema boosta, ali ne i da zaustavi rotaciju.

wewerac

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.

jonny deep

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.
(rebro, 17. maj 2022 17:03)
Svaka čast, ali u gradu niko ne troši tako malo. Možda neki fiat 1.3 mtj ali to je dizel.

Iskusan

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)
@
Lepo je to sve ali nijedan gazda ne daje auto za tek tako za dzabe. Sve se odradi.

mr

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Када сам купио први нови ауто из неког разлога ми пало на памет да пишем потрошњу и проед тога што имам онбоард компјутер. И то се дефинтивно слагало. Писао сам за првих мислим до скоро 5000 км.
И сећам се да ми је писало 6,3. Значи нови ауто 1,9 дизел је трошио вероватно око 5 на аутопуту и око 7 по граду. У тих 5000 више прешао на аутопуту. Али се сећам и када сам други нови возио преко 180 а мотор 1,6 да није могао да скине испод 17 литара на 100 км. Његов просек је био око 9. Е тај је вожен мало брже иначе. Дакле прво и основно зависи од типа вожње и где се вози. Па тако се ваљда и бира ауто. Ко вози више по граду нек вози мањи.

Goxy

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.
(wewerac, 17. maj 2022 12:38)

Tako je.
Ipak su najbolji oni sa 170 000 km preko bez servisne knjižice. Nemci ne vole servisne knjižice.

Velja

pre 1 godinu

@zero1 i lily, kakvi dunsteri ovde komentarišu, neverovatno. Turbina radi stalno, pokreću je izduvni gasovi, kad radi motor radi i ona. To što je obrtni moment veći na određenim obrtajima je druga stvar.

lily

pre 1 godinu

Nisam imao ali svi koji imaju turbobenzince kukaju na potrošnju ...
(Jovan, 17. maj 2022 10:42)

tacno. imam astru J 2011, 1.4 140 konja... 12 po gradu. oko 6 na otvorenom. posle 2000 km na satu prosecna oko 7.5. ali zato kad ukljuci turbo posle 2000 obrtaja, letiiiii. i to nema cenu

Mrsoje

pre 1 godinu

Najmanje troši model koji se uopšte ne vozi a zauzima parking mesto (ili još bolje dva). Pun je grad ovakvih štediša zbog kojih smrtnici bespotrebno motaju krugove ne bi li uvalili svog ljubimca negde trošeći još koji decilitar goriva

Bojan

pre 1 godinu

Svi vlasnici benzinaca ne govore istinu. Ne znam zašto, ali tako je. Za bilo kog benzinca 6-7-8 litara su samo pusti snovi i ništa više. Takođe motori ispod 1.7 troše mnogo više, a o malim kubikažama tima 900, 1000, 1.1 1.2 1.3 ne trwba ni pričati koliko mnogo troše. Stvar je jasna mala kubikaža recimo 1.2 troši bar 10-ak litara, jer ga da bi išao moraš ga držati u velikim obrtajima. Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.

pjer

pre 1 godinu

@ljud Kako da ne, kaži to mom puntu kada me ujutru u špicu vozi na posao i kada mi digne potrošnju na 12 litara plina na 100km. Na svakom semaforu moraš da staneš a pri tome i da kočiš. A imam 10tak semafora do posla. Ova tvoja teorija relativiteta ne pije vodu ni na auto putu, jer tu uglavnom ni ne kočiš ali konstantnom vožnjom u petoj 80 do 90km na čas na 20 obrtaja na autoputu možeš da uštediš koju litru. Probao i dobio rezultat od 5.7 litara na 100km

Neko iz mase

pre 1 godinu

@alex
Nemoj više da komentarišeš na ovu vest, prijatelju.
Ako te ne zanima ušteda goriva, i ako ti nije bitno da ti auto troši koji litar više, zašto si onda na ovoj vesti? Da nam kažeš da dobro zaradjuješ i da ti se ne poliraju kola? Pa ne moraš da poliraš prijatelju, ali nemoj ni da komentarišeš. Ovde smo željni korisnih komentara, a ne da se neko hvali svojim pristupom životu.
Takvih, prepametnih ima milion u Srbiji. Pametnih, na žalost jako malo.

Ernesto ce

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

kakvi strucnjaci . nemam pojma sta vozite ali turbo motori sada rade bukvalno iz " podruma " 1500 obrtaja ,ovi bas noviji 16'-17' i nize od 1200 obrtaja se osecaju da vuku , malo stariji od 2000' naovamo oko 1800 se oseti da vuku a radi turbo jos od ranije samo nema dovoljno izduva sa se oseti , jedino ako ne vozite benzince iz 85' koji su se pojretali zbog turbo rupe od 2500-3000 obrtaja . druga stvar , turbo moze da radi i 24 sata na 150 000 obrtaja i nece mu biti apsolutno nista , jer on ima hladjenje , i predvodjen je za to , ono sto ne valja raditi turbu je gaziti ga hladnog i gasiti uzeglog kad se vrteo na 150 000 ,noviji i na 200 000 rpm , i ti ga odmah ugasih , dolazi do pregrevanja jer mu ne dolazi ulje koje ga hladi on se maksimalno siri i kad se ohladi ostaju zazori gde posle guta ulje .

Dule

pre 1 godinu

Koga briga za potrošnju. Kome je mnogo neka batali auto i neka ide busom ili bajsom. A može i peške.
Vozim C4 grand picasso zato što mi odgovara kao auto i neinteresuje me koliko troši.

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Gde se kaze super be , koji je to Auto? Na skodi pise Superb tako se i cita, na svakoj jeziku, nemackom, engleskom, a i na srpskom. Poz
(Dej, 17. maj 2022 21:52)
I naravno ako ga pravilno zoveš manje troši.

glupi zmaj

pre 1 godinu

Naslov kaze benzinci a u komentarima gomila pise HDI, TDi i sl. Pa gde ste navrli dizelasi?
Fiat 500x 1.6 16v eTorq, skroz kul auto ali, sto se potrosnje tice, pravi neprijatelj kucnog budzeta. Fabrika kaze, grad 8 l/100 km, otvoreni put 5 l/100 km a 6l / 100 km kombinovano.
Da mi je znati kaka to postici bio bih sretan. Kod mene je grad 10 l/100 km, otvoreni put 7.5 l/100 km a 8.5l / 100 km kombinovano.
Mozda jedino da ga vozim na 1600 obrtaja pa da ide kao motokultivator. Inace sam u proseku negde na 2800-3000 obrtaja u gradu, mozda vozim malo ostrije ali ne preko ogranicenja
Kome je stalo do potrosnje neka zaobidje ovaj automobil.

Safet

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...

Darko

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.

nesha

pre 1 godinu

Renault Clio E-Tech Hybrid 145 Equilibre Automatic.Muka je ovde pročitati pun naziv automobila,a ne izmeriti navodnu potrošnju.Gde ode ovaj napredni,zeleni Svet??!

hondonja

pre 1 godinu

ovi sto voze dizel, aj m.rs u traktor i ne smetaj na putu i ne dimi. Da je dizel za auta, koristio bi se na trkama. U kamion moj druskane i vozi se, i ne davi nas benzince

ludoje

pre 1 godinu

ma ukinuti automobile
samo javni prevoz
bgd bi na primer mogli pre da pokriju žičarama nego metro- om
zamislite ide žičara niz KMiluješga ili od ušća preko kalea,slavka pa na krst i do medaka

Stručnjak

pre 1 godinu

Zašto samo benzinci?

Moj vw polo 1.6 tdi troši 5,9l / 100km samo gradske vožnje i na promeni brzina na oko 2200 obrtaja….

A auto je 2010. godište, ima 5 brzina i potrošnju sam izmerio lično, a ne putem bord kompjutera.

Bob

pre 1 godinu

Cesto iz dosade vozim tako da mi potrosnja bude sto manja. I nekad bas uspem u tome, tipa 100 km na magistrali prosek ispod 5 l (disel). A onda udjem u blokove Novi BG i trazim parking 40 minuta i potrosim 3x vise od onoga sto sam ustedeo.

lily

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.

Baron Münchhausen

pre 1 godinu

pa oktavija nije sredja klasa...superb je ako je skoda u pitanju
(kimi, 17. maj 2022 10:20)

Dosta toga je cudno ovde… Superb u Visokoj klasi a Pasat , A4 … u srednjoj
(ej…, 17. maj 2022 10:18)

Oktavija i Superb su otputovali u klasu više da bi Švabe Oktaviju u tuđoj klasi prijavili kao 1., umesto da bude 7. u svojoj. Takođe Švabama lepše izgleda drugoplasiran Superb u visokoj (!) klasi od petoplasiranog u svojoj, itd, itd.
I šta je tu onda čudno ?
Neko bi rekao...Koje lagarije! Nemac jednom zine, dva puta slaže.
(kognitivna disonanca, 17. maj 2022 09:46)

...i bio potpuno u pravu

jagodinac

pre 1 godinu

Najmanje trosi bicikla. Ako se ozbiljno prica o nestasici goriva, zasto niko nece da smanji akcize na bio dizel ili da se pogura prica o etanolu kao gorivu? Nedostatak je trenutna politicka kategorija i drzavne aparate jos nije briga sto gradjani ubrzano siromase. Da li ce Evropa biti spremna da trpi kao mi 90-tih?

Vladimir

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.
(Mladen, 17. maj 2022 12:44)

Pa moj bmw 520d 190 ks troši manje od tvog punta.
Udarite hiljadu minusa baš me briga ako nije tako javno ću ga zapaliti ili ko hoće opkladu ključ za ključ.
Poslednjih 20 hiljada prosek 6,6 litara od čega 2/3 u gradu (manji grad nije BG,NS).
Udri sad minuse leči komplekse ...

Pera

pre 1 godinu

Kao što su ljudi već napisali,ovde samo sirotinja štedi i opet nema ništa. Pričaju o dizelima a niko živi na njima nema ni katalizator ni dpf filter kad to stavite na auto trošiće 20-30% više ,ovako umesto auspuha imaju običan sulundar i teraj. Čovek bi pomislio da ovde sve pišu taksisti i da vrte godišnje 40-50 hiljada kilometara. Kakve veze ima koliko auto troši ako voziš tinejdžera moliš boga svaki dan da se nešto ne pokvari. Treba kontrolisati uvoz otpada sa zapada a svaki auto koji se uveze mora motor biti tehnički ispravan i na svakom se mora staviti novi kočioni sistem,novi amortizeri i nove opruge . Pa kome se isplati nek uvozi,ovo mislim na aute stare preko 10 godina sa 300-400 hiljada kilometara. Što se tiče potrošnje srednja kod većine kola bez obzira benzin-dizel je 7-8 litara na 100 km.litra gore dole ne menja ništa bitno da je što noviji i da se što manje kvari. A ovi filozofi što im malo troši dizel pa kako vam onda ne uštedi auto za letnje gume već vozite zimske gume cele godine

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
2. Napumpajte gume (a za dodatno opterecenje i vise od propisanog)
3. Iskljucite klimu kad nije potrebna
4. Ne otvarajte prozore u voznji bez potrebe
5. Izbacite bespotrebne stavri iz gepeka
6. Vece i duze terete prevozite na vece razdaljine u kolima, sa oborenim sedistima, a ne na krovnom nosacu/gepeku.
Ali, pre svega: Oduzimajte gas na vreme i kocite sto manje, jer takozvana 'teska noga' moze da pobije svih 6 gore navedenih saveta.
Toliko od mene.

aca

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.
(Boki, 18. maj 2022 09:19)

ako toliko vozis po gradu trebalo je da uzmes mnogo manji auto. Za tih nekih dva puta sto odes na godisnji malo dalje nece niko od putnika toliko da se napati zbog manjka prostora. Takodje sam vozio veliki autu po Bg i to je pakao,jos je potrosnja najmanji problem.

maxy

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Turbina se uvek vrti, manje ili više... nema paljenja i gašenja. Paljenje i gašenje je moguće samo kod elektro pokretanih turbina.
Kod varijabilne turbine se može uticati na broj obrtaja iste, tj. smanjiti broj obrtaja turbine kada nema potrebe za viškom snage.

Oscar

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)

tako je bajo moj! samo skoda super be 4 iks 4 i boga da te vidi!
jer skoda super be je najbolji auto posle golfa 2 kojeg je takodje opravio fau ve bajo moj!
zna srbin sta valja!

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)


Fabia III 1.2 je 4 cilindras.
1.0 je 3 cilindra.

aco Bubalo

pre 1 godinu

Problem je što kod benzinaca sa 4 cilindra i do 2.000 kubika realna potrošnja bude uvek 25-30% veća od onoga što je fabrika napisala dok kod dizela bude 5-10% veća. Jedanput dizel, uvek dizel, Ваистину ?

boki

pre 1 godinu

Moj pravi 5l na 100km..

kako svi lazu pa to je neverovatno,ako vam je do potrosnje ne kupujte kola,ima gradski,bocikli I ako zagusti taksi..ustede neverovatna,nema odrzavanja,benzina,reg.I ostalog

ili ti bitna potrosnja a mesecno prelazi 500km a ja sto prelazim 3000 ne gledam vozim sto mi odgovara a trosi 11l a sada kada uzmem jaci trosice 13-14 I briga me..imam za more,cigare I ostale gluposti imam I za benzin..

nindza

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta

Aleksandar

pre 1 godinu

(Safet, 17. maj 2022 11:38)
netačno za dizele. Moj X1 2019 godište 2 L,150 KS, 350 Nj/m, troši 5-5,5 l naotvorenom za 130 km/ sat i više. po gradu trošiš 6-6.5 l/100km leti i zimi do 7l.

S druge strane ženin Renault Clio turbo benzinac 1 L, troši 11l po gradu Mislio sam do nje ali ni ja nisam uspeo da spustim ispod 10 l/100 Km.

Tako da jeste dosta do vozaca ali i do automobila.

Alex

pre 1 godinu

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

[link]/
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 11:55

Poenta mog komentara je da ako ću da poliram kola da bi manje štedela, neću ni da ih vozim tj. ne opterećujem se da li troši neki litar manje ili više nego uživam u vožnji ili završavam posao za koji sam ih kupio. Ja imam drugu filozofiju: radim na sebi i stičem nove veštine,zarađujem više i ne opterećujem se potrošnjom goriva a to preporučujem svima.

Boki

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.

ja zadovoljan

pre 1 godinu

Moj dizel na 1600 obrtaja i brzini 130km/h nemoze manje od 8,3 na 100km i to kad vetar duva u ledja. Inače 9-9,5 a po gradu i 13l ako nije guzva

C i n i k

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)


Diesel,euro 5, autoput, 130 km/h potrosnja 5.5 L.

Suzuki Fan

pre 1 godinu

Swift 1,2 92KS.
Po Beogradu, ne vadim se iz kola, sa konstantno ukljucenom klimom leto/zima = 6,1L.
Otvoren put, preko 110kmh pocinje da dize potrosnju. Na brzinama od 140 kmh ide i na 7 L.
Uzbrdica od Ikee prema centru - da muci se, ali daleko da je najgori.

Svako zna za sta je kupio kola. Jedna je prica za grad i parkiranje, druga za more i Grcku, treca za…

Sto se mene tice, apsolutno sam svestan sta imam, i kada sam na otvorenom, stavim tempomat na 110 i uzivam u predelima. Nikad se lepse nisam vozio.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Za Suzuki modele i Toyotu Yaris verujem.
Klasicni benzinci bez turbo punjaca dokazani u praksi. Bez problema 5 litara prosek.

dizel vs benzin

pre 1 godinu

2.0 tdi 103kW
A3 8PA
ako se vozi stedljivo na otvorenom (magistrala; ne autoput) - cisto radi probe da vidim (inace ne vozim ga tako - jer sta ce mi onda) - prosek 3.7 l/100km.
ko ne veruje - mogu da okacim video na yt

probao benzinca grande punto 1.2 8V - isti stil voznje, isti put - prosek nije padao ispod 4.7 l/100km.

ne navijam, ne trolujem. samo cinjenice.

milan

pre 1 godinu

Lako je naći kola , gde naći glavu za normalna , a tek za krizna vremena ?
Pre neki dan, na RTS1, mlada dama, doktor nauka , nije znala ko je bio ktitor Ljubostinje .
Ako ti nekom takavom dozvoliš da dobije diplomu čak i srednje škole , onda ti ne trebaju iluminati, Hrvati, CIA , KGB, MI6,...
Zavezao si, svakako !
Ložićeš trafo ulje i slati dete da dosipa u tank ...

draganche

pre 1 godinu

Fiat Punto 1.4 Natural Power 3.8 do 4.4kg. Na 68000 km prosek je 4,189kg.
Na to dodati 0.2l benzina na 100k.
4.4 x103 rsd 0.2 x180rsd= izracunaj sam

karburator

pre 1 godinu

Bas me briga koliko trosi. Ko misli o potrosnji i ne treba da vozi kola.
(doktor, 18. maj 2022 09:22)

Tipičan srpski vozač.
* * *
Dok...
neke nacije (Nemačka i Japan npr.) se "ubiše" da naprave vozilo koje troši 0,1 litar manje goriva na 100km, i s tim se ponose. I čitave teorije otkrivaju i detaljno obrazlažu, i prave eksperimente u praksi... mi "ladno": ma neću bre da štedim gorivo.

Dovla

pre 1 godinu

Moja mazda cx5 benzinac po gradu oko 8 litara, na otvorenom oko 6,zavisi kako se vozi. Auto put zavisi, izmedju 7 ako idem 110 i 9 ako idem 140. Sve u svemu ja zadovoljan.

Duka BGD

pre 1 godinu

(pjer, 17. maj 2022 20:48)

Nadam se da ti nisi jedan od tih sto voze do 80-90 km/h po autoputu, da bi ustedeli 1l goriva!? Iskreno, svima koji voze na autoputu ispod 100 km/h bih oduzeo vozacku dozvolu, jer su jednako opasni po bezbednost kao i onaj sto vozi 160 km/h.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.
(Alex, 18. maj 2022 10:18)

I ja shvatam tvoj komentar pomalo kao salu, dragi Alex.
Kod vecih brzina (na autoputu) se tako stedi izmedju 2-4% od potrosnje goriva. I ne, to ne vazi samo za Formulu 1 koja ide 300+ na sat, i polira se voskom pre svake trke, nego i za normalan auto koji ide 120 kmh autoputem.

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

https://www.carproclub.com/how-to-reduce-drag-on-a-car/

Dzonika

pre 1 godinu

Ma nikad više benzinca u životu kupiti neću! Troši ko kamion. U gradu od 12 do 14 litara, na autoputu 10 ako normalno vozim, ako ga stisnem otvori se neka rupa u rezervoaru i sve iscuri. Ne isplati se nikako!


Ford Mustang GT, 5.0 osam cilindara,450 ks, atmosferac.

Volvo c30

pre 1 godinu

1.6 HDI, odrzavan
4.5 litara prosek bez, 5 litara uz klimu.
Skuplji dizel, 90% otvoren put, 10% grad kada nije maks guzva.
Auto put ostrije uz guzvu po gradu, za iste uslove oko 7 litara.

Janko

pre 1 godinu

Mora da se uvede eko taksa samo eko 5 i 6 svi ostali da plaćaju 100 evra godišnje. Na tehničkom se dobije nalepnica pa teraj ako imaš para.

X

pre 1 godinu

Najveci problem u nas Srba, ne citate tekst a i kad ga procitate niste ga razumeli.

U tekstu je rec o benzincima koje testiraju po standardu posle 2017,guglajte standard i kakvu vrstu testiranja vrse. Za one koji ne razumeju, standard znaci da SVI proizvodjaci testiraju na isti nacin tako da je poredjenje potpuno tacno.

AUTOMOBIL TROSI ONAKO KAKO GA VOZITE.

Ukratko, vozite auto onako kako ste vozili kad ste polozili. Vecina vas ne zna da vozi stedljivo. Za Skodu Scala 1.0 115HP 6 brzina potvrdjujem potrosnju ali i naglasavam - mora da se vozi bas, bas oprezno da bi se dobile te cifre.
Ako se samo malo opusti ili malo vise natovari putnicima ili teretom ide preko 7L, a ako se stisne ide i preko 12L.

Zavisi i sta je nekome gradska voznja, i nije isto Vozdovac ili Zvezdara i npr NBGD gde je sve ravno. Na NBGD bez problema cak mozda i ispod 5L.

Odstupanja od borda mogu biti 0.1 ili 0.2 a ne po litar-dva.

Inace, Scala je vrhunski automobil, bez premca u klasi, velicinom i prostorom ne mogu da mu pridju ni automobili iz klase iznad. Imali su neku akciju pre ove krize za kompletnu opremu doplata je bila 1000e.

Ko je tada uzeo dobro je prosao. Znaci, full oprema sa ovim motorom je bila 17000e.

Sa ovim cenama goriva, delova i startne vece cene postaje bezpredmetno razmisljati o dizelasima.

kliso

pre 1 godinu

Vozim XC 60, Volvo, benzin. 2000cm3, 195KS. Na autoputu 130km potrosnja prosek 7.6 l. Grad 10.5-11l. Sasvim zadovoljavajuce za takav auto.

ja

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Evo da te prosvetlim glede troklipaca. Verujem da si čuo za Auto bild. E pa oni rade testove novih vozila tako što uzmu novo vozilo i voze ga, po gradu, na otvorenom i po auto putu. Nakon 100k, odvezu auto u hangar i rastave ga na najstinije delove, kako sam motor (povade klipove, karike, ventile...), karoseriju tako i unutrašnjost. Onda pozovu inžinjere koji vrše merenja SVIH delova motora kako bi potvrdili pohabanost nakon pređenih 100k. Nađi klip na youtube i rezltat će te iznenaditi. Ford fokus 1,0 ecoboost 3 klipa, nakon testiranja, na drugom mestu.
Nema na čemu.

Alex

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.

Nenad

pre 1 godinu

Grande punto 1.3 mjet dizel 90 ks sa 6 brzina. Kod mene od 175.000 km pa do sada 396.000 km. Proverena potrošnja x puta. Na otvorenom u 6. brzini na 100 km/h 3.5 do 4 l a u gradu( u zavisnosti da li je ravno, gužva ili brdovito BG je u pitanju) od 6 do 7 l. Ovo što piše u tekstu vesti su potrošnje fabrički deklarisane što nema veze sa realnošću. Svi koji kažu da im se poklapa potrošnja sa fabričkom - lažu. Ovaj majstor što ima BMW-a u komentarima sa 190 ks što kaže da mu troši 5l je jedino moguće na ravnom u 6. brzini na 2000 obrtaja što će reći da samo pipka gas.... Neka proba da ga vozi na 3-4000 obrtaja pa će da vidi potrošnju....

Provereno

pre 1 godinu

Golf 1.9 SDI nista manje ne trosi i duze ne traje. Brodski motor koji su shvatili da moze da posluzi i kao stacionirani sa slobodnim padom goriva bez pumpe u fabrikama. Pa su na kraju uspeli i da ga kamufliraju kao automobilski motor.

Block

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)

Nije tacno, juce sam kupio dva balona letnje tecnosti za staklo za 535 dinara. Dakle ipak mora malo da se trosi svojih novaca :)

Eto i to sam vam resio

ja

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Da se ne lažemo i ne pričamo gluposti za 3-cilindraše. Moj primer.
Fokus 1,0 ecoboost 100KS 2017. godište. Grad 7-7,5l, otvoreni put 5,5l, auto put do 130-135km/h 5,7-6,1l.
Izmereno i provereno više puta.

Miloje

pre 1 godinu

Nije skupo gorivo.. Treba ga zaokruziti na 300 dinara.. Voze dzipove, gradski SUV, na kredu, guma 18-20 inča, motor 1200 kubika, da ustede registraciju, smejurija.. Kad zakače far, treba im novi kredit... Priči nikad kraja o biznisu... To ti je Srbija Brale...

rebro

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.

robokap

pre 1 godinu

robokap, 17. maj 2022 14:01)

Los motor.

Auris 1.6 trosi 10 u gradu i 5- 5,5 na autoputu na 130km/h. (5,5 sa klimom go Grcke)
(4-4-2, 17. maj 2022 15:28) evo ti si prvi koji je rekao da su to losi motori? Jesi li ga imao, vozio, testirao pa znas da je los? Ako je tebi Auris bolji a trosi 10L po gradu onda si klasican kontras a pritom je skuplji od Kije i za odrzavanje i za kupovinu a po kvalitetu nista jaci.

Goxy

pre 1 godinu

Fiat 500X 1.6 benzin, 110 konja. Gradska voznja oko 8.4L kad je lepo vreme, cim dodje zima ili leto da se pali klima lagano ode to na 10L. Svako ko vam kaze da miu u gradu trosi 6 litara, a da nije hybrid- taj laze!! Vozio sam Golfa V 2.0 TDi ne moze ispod 8 ne postoji sansa, ne znam kako da se vozi ispod 8 u gradu nije isao. Vozio sam Kaskai 1.2 120 konja, nije nikad isao ispod 8.7L u gradu u idealnim uslovima. Dakle benzinci po gradu preko 8L bez problema ispod toga je laz. Tacka.

Giovanni

pre 1 godinu

BMW 18d na 140km/h autoput na tempomatu 5.5l/100km. Po gradu je prosek oko 6.5 l/100km. 2.0 turbo dizel 150 konja. Udoban, elastičan, tih. Pre ovoga sam imao kosilicu 1.0 sa tri cilindra, turbo benzinac - malo je reći da je bio razočarenje. Dokle god bude moglo, vozim dizele što veće zapremine, pa kolko košta da košta jer alternativa nije turbo benzinac, a tek nije EV. Možda eventualno hibrid ali su oni skupi i komplikovani za litar manju potrošnju i to možda i to samo u gradu…

Svemirac

pre 1 godinu

I onda se pojavi zategnuta crvena zastava koral in 1.1 (2007.) koja troši 5.8l/100km benzinac. Ako znaš kako ide svud 😁

A gde vi vozite 140 km/h ne znam ali je na auto putu 130 dozvoljeno kod nas koliko se sećam (tad podigne potrošnju do 7.5)

Lajavi

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.

Brankk

pre 1 godinu

@bojan
2.0 turbo benzinac
192 ps
mogu da ti slikam bordkomp gde pise 7.6l za 40.000 predjenih kilometara. od cega je 30.000 gradska voznja.
A veruj mi ne vozim kao penzioner i na autoputu mi je prosek 150km/h
To sto ti pricas je mozda za modele od pre 10 godina, ali na novim autima je prioritet potrosnja.

Života

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!
(Pop, 17. maj 2022 12:31)

Peugeot 1.6 Dizel u čisto gradskoj vožnji - 5.6l , mešovita vožnja kad štedim 5l, mešovito kad svuda vozim najbrže i na autoputu do 120-130 5.2l.

Bane

pre 1 godinu

Nikada me nije zanimala potrošnja benzina kao i potrošnja baterije na telefonu. Sipam koliko mi treba od tačke A do tačke B, punim kada mi se isprazni baterija na telefonu. Da li će se isprazniti za tri sata zbog korišćnja ili za sedam, apsolutno mi nebitno kao ni potrošnja goriva...

Slovenac 1952

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)
1200 ccm kod 4000 obrtaja ide tačno 130km/h i troši 5-6,0 l, ako je dobre volje, ako nije hladno, ako nije suviše vruče, jer klima inače troši i do jedne litre, naročito, ako je autiću vruče! Kod 150,160km/h i zimi, troši i 8l, ne preporućujem, jer kod 170, menjaju se ventili! Skupo i nepotrebno!:)

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Komsijin auto trosi najmanje! Meni srce 10-12 litara plina po gradu opusetno, oko 8-8.5 na autoputu, mogu i ispod 7 ako ga mrcinjam na Ibarskoj. I to 1.6 benzinac star 20 god.
E komsiji isti takav trosi 6 u gradu po najvecoj guzvi? Mora da je zbog toga sto je njegov plav, a moj siv...

Dragoljub

pre 1 godinu

Ne morate da verujete, sa alfom gt dizel, 180 ks, Bgd-Skoplje sa 26 litara. Inače, pri konstantnih 170 km, u šestoj troši 7,2 litra... U Gradu 8... Pri 150- 5.8, do 6.0 lit.

Solarnaut

pre 1 godinu

imao svojevremeno yarisa benzinca 1.0 prva generacija sa ugradjenim plinom, trosio po gradu 7 litara sto je bilo 3,5 litre benzina, oni 20 godina kasnije yaris 3,8 litara :)))

skeptik

pre 1 godinu

Ove brojke za hibride su mi neocekivano visoke, ali ne znam procenat gradske/otvoreno u testovima.
Nedavno mi je auto dizel 2.0 otisao u safe mode (DPF), pa sam bio primoran da ga tako dovezem sa udaljenosti od 1200km (5 osoba i stvari) i tom prilikom nisam potrosio ceo rezervoar, a potrosnja je bila 4l/100km (sto naravno, nikad ranije ni blizu nisam imao uobicajenom voznjom).
Sa takvim iskustvom sam zaista ocekivao od hibrida manju potrosnju.

Dragoljub

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)

Imao sam fabiju sport 1.4 16 V 100 ks... U gradu nikad ispod 8 litara, na autoputu pri 180 (po skali) 17 litara!!! Pri 130 neće ispod 8...

ale

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...
(s mile, 17. maj 2022 09:46)

Mozda, ali ne kod svih. Toyota yaris hibrid trosi i manje nego sto je ovdjr napisano, redovito imam po gradu oko 3,2. A CH-R hibrid je na 4,4

rebr

pre 1 godinu

@Johnny deep, sad vozim GrandScenic, a Kadjara sam vozio pre njega. Oba su kupljena nova. Kadjar je kraći i lakši od Scenica. Veličine Golfa.

Bojan

pre 1 godinu

Svi vlasnici benzinaca ne govore istinu. Ne znam zašto, ali tako je. Za bilo kog benzinca 6-7-8 litara su samo pusti snovi i ništa više. Takođe motori ispod 1.7 troše mnogo više, a o malim kubikažama tima 900, 1000, 1.1 1.2 1.3 ne trwba ni pričati koliko mnogo troše. Stvar je jasna mala kubikaža recimo 1.2 troši bar 10-ak litara, jer ga da bi išao moraš ga držati u velikim obrtajima. Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.

Malo nas je al smo g*vna

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.

Vladimir

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.
(Mladen, 17. maj 2022 12:44)

Pa moj bmw 520d 190 ks troši manje od tvog punta.
Udarite hiljadu minusa baš me briga ako nije tako javno ću ga zapaliti ili ko hoće opkladu ključ za ključ.
Poslednjih 20 hiljada prosek 6,6 litara od čega 2/3 u gradu (manji grad nije BG,NS).
Udri sad minuse leči komplekse ...

zmau

pre 1 godinu

"Gradski automobil" je oksimoron. Ja po gradu sve završavam biciklom. Ako vam za najobičniju gradsku dnevnu rutinu treba automobil, onda nije ni čudo što imate problem sa potrošnjom energije. Organizujte se.

pff

pre 1 godinu

@realno
Potrosnja zavisi od vozaca. Mogu BMW320i (2020 godiste) da vozim po gradu i da trosi 5 l (eco rezim, nema zaletanja vrti se u 8 brzini), mogu da trosim 15 l (sport mode, startovanja na semaforu, pa brusenje paknova na sledecem i sl) ili 22 l na autobanu (215 na sat - toliko preporucuju gume). Dobro nastelovan jugo sa redovno odrzavanim karburatorom (pregled 1 godisnje) moze da trosi u gradu 5 litara. Samo 1,2 i 5 brzina. Do vozaca je.

Safet

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...

aco Bubalo

pre 1 godinu

Problem je što kod benzinaca sa 4 cilindra i do 2.000 kubika realna potrošnja bude uvek 25-30% veća od onoga što je fabrika napisala dok kod dizela bude 5-10% veća. Jedanput dizel, uvek dizel, Ваистину ?

Oscar

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)

tako je bajo moj! samo skoda super be 4 iks 4 i boga da te vidi!
jer skoda super be je najbolji auto posle golfa 2 kojeg je takodje opravio fau ve bajo moj!
zna srbin sta valja!

Zer01

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.

hondonja

pre 1 godinu

ovi sto voze dizel, aj m.rs u traktor i ne smetaj na putu i ne dimi. Da je dizel za auta, koristio bi se na trkama. U kamion moj druskane i vozi se, i ne davi nas benzince

milan

pre 1 godinu

Lako je naći kola , gde naći glavu za normalna , a tek za krizna vremena ?
Pre neki dan, na RTS1, mlada dama, doktor nauka , nije znala ko je bio ktitor Ljubostinje .
Ako ti nekom takavom dozvoliš da dobije diplomu čak i srednje škole , onda ti ne trebaju iluminati, Hrvati, CIA , KGB, MI6,...
Zavezao si, svakako !
Ložićeš trafo ulje i slati dete da dosipa u tank ...

lily

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.

Ojha dva vola upregni i ozezi

pre 1 godinu

Najmanje troše goriva benzina/dizela konjske i volovske zaprege a i zagađenje okoline nikakvo ,već se može i djubriti livade posle da ovce tu pasu zelenu travu .
Za prave Biogradzane iz kruga dvojke prava i jedina adekvatna prevozna sredstva,ali jbg i oni nastaju o BMW 7 ,Mercedesu S,Audi 8 itd,tako da imamo problem veliki tu

Života

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!
(Pop, 17. maj 2022 12:31)

Peugeot 1.6 Dizel u čisto gradskoj vožnji - 5.6l , mešovita vožnja kad štedim 5l, mešovito kad svuda vozim najbrže i na autoputu do 120-130 5.2l.

nindza

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta

Giovanni

pre 1 godinu

BMW 18d na 140km/h autoput na tempomatu 5.5l/100km. Po gradu je prosek oko 6.5 l/100km. 2.0 turbo dizel 150 konja. Udoban, elastičan, tih. Pre ovoga sam imao kosilicu 1.0 sa tri cilindra, turbo benzinac - malo je reći da je bio razočarenje. Dokle god bude moglo, vozim dizele što veće zapremine, pa kolko košta da košta jer alternativa nije turbo benzinac, a tek nije EV. Možda eventualno hibrid ali su oni skupi i komplikovani za litar manju potrošnju i to možda i to samo u gradu…

Mile

pre 1 godinu

Ovo su dobri motori kod nas samo za Vojvodinu. 1000 kubika benzin ili 1200 kubika benzin moš mislit. Sa tim možeš samo po ravnici voziti. Ako želiš uz brdo moraš ugasiti klimu ako ne želiš da ugušiš motor da ti ne stane vozilo.

Goxy

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Hajde na lupetaj, EcoBoost 1.0, oko 150 000 km, ostaće u porodici kada dobijem nov službeni.

Milunka Malina

pre 1 godinu

Znas da nemas para cim gledas koliko ti auto trosi. To sirotinja radi. I sa BMW serijom i sa Fiat serijom. Svejedno je. Kola punoletna, a vlasnici sirotinja. Zamisli koliko je to briga coveka koji ima pare i kupi dobar nov auto. To samo sirotinja brine jer sta god da vidi da neko vozi, sledi prvo od tri sveta pitanja Koliko trosi. A druga dva su naravno koje je godiste i koliko je presao. Nivo znanja o kolima, prva cetiri razreda osnovna škola. Registruju na invalide, ugradjuju plin jer puno trosi da mogu da voze velika kola da smuvaju neku polupismenu muku sa periferije. Sirotinja.

Volvo c30

pre 1 godinu

1.6 HDI, odrzavan
4.5 litara prosek bez, 5 litara uz klimu.
Skuplji dizel, 90% otvoren put, 10% grad kada nije maks guzva.
Auto put ostrije uz guzvu po gradu, za iste uslove oko 7 litara.

Dragan

pre 1 godinu

U tekstu nigde ne stoji pri kojoj brzini je merena potrosnja..
Gde je to realno mereno? Gradska voznja, autoput, van naselja ili na valjcima....


Realna potrosnja "iz prve ruke", moj auto D segmenta ima snazan atmosferski benzinski motor(2,5l nije hybrid), i na otvorenom putu trosi 5,5lit pri voznji do 90km/h (licno sam testirao Xputa), a u gradskoj voznji(ovde,gde zivim) prebacuje 8...( sigurno bi bilo i vise ukoliko bi merenje bilo u BG).

Dule

pre 1 godinu

Koga briga za potrošnju. Kome je mnogo neka batali auto i neka ide busom ili bajsom. A može i peške.
Vozim C4 grand picasso zato što mi odgovara kao auto i neinteresuje me koliko troši.

bVb

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Kako da ne. Batalite se narode uvreženih predrasuda. Fieste 1.0 sa tri klipa, turbo,125konja ima i sa 600 000 na satu bez generalke.
Inače Yaris 1.33, 100konja 4 klipa, 5god star 70000na satu troši 4.5 l ako ga voziš po njegovoj komandi o promeni brzine.
Inače toplotno najefikasniji motor na svetu je yarisov 1.5. Daleko ispred konkurencije.
Navedeni namerno i nemac-amer i japanac da neko ne prilepi neku pristrasnost.
Ovde ima više ostrašćenih nego na zvezda-partizan. Ne kapiram nikako kako pleK to može da izaziva kod racionalnog odraslog čoveka.

Darko

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.

Dovla

pre 1 godinu

Moja mazda cx5 benzinac po gradu oko 8 litara, na otvorenom oko 6,zavisi kako se vozi. Auto put zavisi, izmedju 7 ako idem 110 i 9 ako idem 140. Sve u svemu ja zadovoljan.

boki

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.
(Lajavi, 17. maj 2022 15:00)

nema sanse 6l grad a otvoreno 5.5..razlika je min 50% pa ide I do 110% vece potrosnje u gradu tako da ne lupaj..

lily

pre 1 godinu

ako gledate koliko vam auto trosi, prodajte ga i idite taxijem, busom, bajkom, peske... sipajte koliko mozete, preko toga prodajte auto. vozim ono sto zelim, auto koji volim. kad ne budem mogao da ga odrzavam na 100%, gume, servisi, benzin, prodacu ga...

rani

pre 1 godinu

Tema je potrosnja benzinaca, a svaki komentar pocinje sa, moj tdi, hdi, cdi,?! Dobro je, znamo da oni trose 2-3 lit. kad se gaze do daske po gradu a mogu i manje, nizbrdo.

Brankk

pre 1 godinu

@bojan
2.0 turbo benzinac
192 ps
mogu da ti slikam bordkomp gde pise 7.6l za 40.000 predjenih kilometara. od cega je 30.000 gradska voznja.
A veruj mi ne vozim kao penzioner i na autoputu mi je prosek 150km/h
To sto ti pricas je mozda za modele od pre 10 godina, ali na novim autima je prioritet potrosnja.

jagodinac

pre 1 godinu

Najmanje trosi bicikla. Ako se ozbiljno prica o nestasici goriva, zasto niko nece da smanji akcize na bio dizel ili da se pogura prica o etanolu kao gorivu? Nedostatak je trenutna politicka kategorija i drzavne aparate jos nije briga sto gradjani ubrzano siromase. Da li ce Evropa biti spremna da trpi kao mi 90-tih?

ludoje

pre 1 godinu

ma ukinuti automobile
samo javni prevoz
bgd bi na primer mogli pre da pokriju žičarama nego metro- om
zamislite ide žičara niz KMiluješga ili od ušća preko kalea,slavka pa na krst i do medaka

rebro

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.

mr.wolf

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).
(robokap, 17. maj 2022 14:01)

Bila bi umetnost da sa tim motorom "divljas".

muke zive

pre 1 godinu

sve je to ok, ali kad se izracuna cena novog auta, odrzavanje, ovo, ono, onda je to sasvim
druga prica kad se izracuna cena predjenog kilometra. danas stvarno treba voditi racuna o
svakom dinaru, pred nama vremena velikog odricanja, da, ali boze moj, cega nema bez toga se mora;)

robokap

pre 1 godinu

robokap, 17. maj 2022 14:01)

Los motor.

Auris 1.6 trosi 10 u gradu i 5- 5,5 na autoputu na 130km/h. (5,5 sa klimom go Grcke)
(4-4-2, 17. maj 2022 15:28) evo ti si prvi koji je rekao da su to losi motori? Jesi li ga imao, vozio, testirao pa znas da je los? Ako je tebi Auris bolji a trosi 10L po gradu onda si klasican kontras a pritom je skuplji od Kije i za odrzavanje i za kupovinu a po kvalitetu nista jaci.

C i n i k

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)


Diesel,euro 5, autoput, 130 km/h potrosnja 5.5 L.

wewerac

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.

priprema za radio®

pre 1 godinu

Imao sam priliku da na test dobijem Hondu Jazz Crosstar.
Posle oko 350 km mešovite vožnje, bord je pokazivao 3,9 litara.
Bilo je tu vožnje auto-putem, po gradu, magistralno i regionalno, po ravnici, ali i uzbrdo (npr. penjanje na Avalu i Frušku goru), pa i veoma često gore-dole (duga vožnja Grebenskim putem po Fruškoj gori, u oba smera).
Fantastičan automobil. Ali, ne zbog same potrošnje (ona je realno ekonomski maltene skoro nebitna kada danas kupujete nova kola). Već kao celina taj automobil me baš oduševio. I jako mi je žao što ga nisam kupio. Što ne znači da jednom i neću.
Ono što je smešno ili tužno (zavisno kako gledate), taj automobil je danas realno i jeftin za ono što nudi i za hibridni pogonski slop, jer su svi ostali u medjuvremenu gadno naduvali cene, dok uvoznik Honde nije promenio cene Jazz-a od kada se on pojavio na našem tržištu.

dizel vs benzin

pre 1 godinu

2.0 tdi 103kW
A3 8PA
ako se vozi stedljivo na otvorenom (magistrala; ne autoput) - cisto radi probe da vidim (inace ne vozim ga tako - jer sta ce mi onda) - prosek 3.7 l/100km.
ko ne veruje - mogu da okacim video na yt

probao benzinca grande punto 1.2 8V - isti stil voznje, isti put - prosek nije padao ispod 4.7 l/100km.

ne navijam, ne trolujem. samo cinjenice.

vozač demokrata

pre 1 godinu

potrošnja kod inteligentnih i školovanih ljudi nikad nije bila odlučujuća stavka. Ukupni troškovi vlasništva su ono pravo: gubitak vrednosti auta, troškovi kredita, osiguranje, servisi, vanredne popravke (kvarovi, limarija)... i na kraju onih 6-9 litara goriva.

Mare

pre 1 godinu

Žena kupila ovu 1.5 hibrid Mazdu 2. Već dva meseca je vozi i stvarno troši 3.5 do 4 litra u mešovitoj vožnji. U Holandiji smo pa je sve ravno do duše. Prvi put kada sam je uzeo od nje umro sam od smeha kada sam na pumpi ukapirao da je rezervoar samo 25 litara. Ja se još čudim što pištolj izbacuje kada sam sipao samo 20 litara u skoro prazan rezervoar, platim, sednem u auto kad ono pun. Meni premali auto za čestu upotrebu, ali ko je kratak muškarac ili žena odličan je.

Dzonika

pre 1 godinu

Ma nikad više benzinca u životu kupiti neću! Troši ko kamion. U gradu od 12 do 14 litara, na autoputu 10 ako normalno vozim, ako ga stisnem otvori se neka rupa u rezervoaru i sve iscuri. Ne isplati se nikako!


Ford Mustang GT, 5.0 osam cilindara,450 ks, atmosferac.

s mile

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...

rani

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Fiat 500L 0.9cm, 2(dva) cilindra, 85ks, presao sa njim, vozeci taksi po Beogradu 245 hiljada km i jos se vozi, bez ikakvih kvarova na motoru. Ne treba mi gorivo gratis.

statuskan

pre 1 godinu

Tojotin 1.0 benzinski motor bez premca! Imam ga u Yarisu, troši 5,5l u gradu a na otvorenom ispod 5l lagano.Kome treba automobil za grad neće pogrešiti sa Jaretom sigurno!

Lajavi

pre 1 godinu

Pežo 106 1.1. 2001. godište, prešao zvanično 230.000km (verovatno još 100k preko toga iako ne troši kap ulja), vozim ga već 12 godina i redovno održavam, a on mi za sada vraća u Beogradu troši 6L/100, na autoputu 100-110 km/h (oko 3000 obrtaja) 5,5 l. Prezadovoljan uvek bio i ostao.

Goxy

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

Tako je. Zato nikada necu kupiti auto koji je kupljen nov u Srbiji.
(wewerac, 17. maj 2022 12:38)

Tako je.
Ipak su najbolji oni sa 170 000 km preko bez servisne knjižice. Nemci ne vole servisne knjižice.

ja zadovoljan

pre 1 godinu

Moj dizel na 1600 obrtaja i brzini 130km/h nemoze manje od 8,3 na 100km i to kad vetar duva u ledja. Inače 9-9,5 a po gradu i 13l ako nije guzva

maxy

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.
(ljud, 17. maj 2022 17:34)

Kod nas 90% vozača neguje ofanzivni stil vožnje, jer je defanzivna vožnja za strine i tetke.

Stručnjak

pre 1 godinu

Zašto samo benzinci?

Moj vw polo 1.6 tdi troši 5,9l / 100km samo gradske vožnje i na promeni brzina na oko 2200 obrtaja….

A auto je 2010. godište, ima 5 brzina i potrošnju sam izmerio lično, a ne putem bord kompjutera.

Bane

pre 1 godinu

Nikada me nije zanimala potrošnja benzina kao i potrošnja baterije na telefonu. Sipam koliko mi treba od tačke A do tačke B, punim kada mi se isprazni baterija na telefonu. Da li će se isprazniti za tri sata zbog korišćnja ili za sedam, apsolutno mi nebitno kao ni potrošnja goriva...

Slovenac 1952

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)
1200 ccm kod 4000 obrtaja ide tačno 130km/h i troši 5-6,0 l, ako je dobre volje, ako nije hladno, ako nije suviše vruče, jer klima inače troši i do jedne litre, naročito, ako je autiću vruče! Kod 150,160km/h i zimi, troši i 8l, ne preporućujem, jer kod 170, menjaju se ventili! Skupo i nepotrebno!:)

stole

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!

Ivan ZG

pre 1 godinu

Za većinu ovih treba dodati jednu litru na potrošnju pa smo negdje blizu realne, a za neke i 2 ne bi bilo dosta.
Zanimljivo je da je najštedljiviji auto koji nije pravi hibrid nego samo blagi Suzuki Swift sa 1,2 motorom i skoro potpuno konkurira hibridima uz to što daleko jeftiniji.
Zanimljivo da na listi nema Toyote Camry koja ima isti hibrid 2,5 litara kao RAV, a stvarno troši 6 litara u miksu vožnje.

Mladen

pre 1 godinu

Moj Fiat Grande Punto 1.2, kad ga ne mazim:
Magistrala 4.5-5l
Grad do 9
Autoput na 120 troši 6, na 130 7.5.

Prosek mi je oko 6.5-7l na 100km
Pod klimom pola litra više.

Plina je trošio 8-10, pa sam ga izvadio napolje.

ljud

pre 1 godinu

Potrošnja goriva zavisi od rasipanja goriva. (Ovako treba posmatrati.)
Rasipanje goriva najveće je kada usporavamo vozilo, po bilo kom osnovu da se usporavanje dešava - da li zbog oduzimnja gasa i kočenja motorom, bilo zbog pritiskanja pedale kočnice.
Zašto?
Zato što se usporavanjem vozila rasipa njegova kinetička energija. Ona zavisi od mase i od kvadrata brzine. (W=1/2 mv2) Znači od očuvanja brzine veoma zavisi. Treba promišljati svoju vožnju i voziti ekonimično, sa što boljim održavanjem stečene kinetičke energije vozila. A ona (energija), naravno, potiče od sagorelog goriva.
Štedljiv vozač troši čak i do 50% manje goriva od vozača rasipnika goriva.

Aleksandar

pre 1 godinu

(Safet, 17. maj 2022 11:38)
netačno za dizele. Moj X1 2019 godište 2 L,150 KS, 350 Nj/m, troši 5-5,5 l naotvorenom za 130 km/ sat i više. po gradu trošiš 6-6.5 l/100km leti i zimi do 7l.

S druge strane ženin Renault Clio turbo benzinac 1 L, troši 11l po gradu Mislio sam do nje ali ni ja nisam uspeo da spustim ispod 10 l/100 Km.

Tako da jeste dosta do vozaca ali i do automobila.

Alex

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.

Provereno

pre 1 godinu

Golf 1.9 SDI nista manje ne trosi i duze ne traje. Brodski motor koji su shvatili da moze da posluzi i kao stacionirani sa slobodnim padom goriva bez pumpe u fabrikama. Pa su na kraju uspeli i da ga kamufliraju kao automobilski motor.

karburator

pre 1 godinu

Bas me briga koliko trosi. Ko misli o potrosnji i ne treba da vozi kola.
(doktor, 18. maj 2022 09:22)

Tipičan srpski vozač.
* * *
Dok...
neke nacije (Nemačka i Japan npr.) se "ubiše" da naprave vozilo koje troši 0,1 litar manje goriva na 100km, i s tim se ponose. I čitave teorije otkrivaju i detaljno obrazlažu, i prave eksperimente u praksi... mi "ladno": ma neću bre da štedim gorivo.

Janko

pre 1 godinu

Mora da se uvede eko taksa samo eko 5 i 6 svi ostali da plaćaju 100 evra godišnje. Na tehničkom se dobije nalepnica pa teraj ako imaš para.

boki

pre 1 godinu

Moj pravi 5l na 100km..

kako svi lazu pa to je neverovatno,ako vam je do potrosnje ne kupujte kola,ima gradski,bocikli I ako zagusti taksi..ustede neverovatna,nema odrzavanja,benzina,reg.I ostalog

ili ti bitna potrosnja a mesecno prelazi 500km a ja sto prelazim 3000 ne gledam vozim sto mi odgovara a trosi 11l a sada kada uzmem jaci trosice 13-14 I briga me..imam za more,cigare I ostale gluposti imam I za benzin..

Block

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)

Nije tacno, juce sam kupio dva balona letnje tecnosti za staklo za 535 dinara. Dakle ipak mora malo da se trosi svojih novaca :)

Eto i to sam vam resio

ns

pre 1 godinu

toyota yaris 1.0, 2012 god. kupili novog. u petak nakon mesec dana u servisu, generalka novi klipovi itd itd pritom i lanac i sve sto ide jel, usput... račun 172.000din. štedio pa mi vala naplatio. kilometraža oko 147.000

kliso

pre 1 godinu

Vozim XC 60, Volvo, benzin. 2000cm3, 195KS. Na autoputu 130km potrosnja prosek 7.6 l. Grad 10.5-11l. Sasvim zadovoljavajuce za takav auto.

draganche

pre 1 godinu

Fiat Punto 1.4 Natural Power 3.8 do 4.4kg. Na 68000 km prosek je 4,189kg.
Na to dodati 0.2l benzina na 100k.
4.4 x103 rsd 0.2 x180rsd= izracunaj sam

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

O ne da sam to znao ranije, ne bih nikada kupio Škodu 1.2 za firmu koja je prešla 380K pre prodaje 90% autoputem. A ne bih ni ženi 1.4TDI koja je sada na 290K.
(Darko, 17. maj 2022 17:37)


Fabia III 1.2 je 4 cilindras.
1.0 je 3 cilindra.

Dulens

pre 1 godinu

Spaček koji sam vozio 73-74.god.350 kubika 13 konja.Po gradu klinačko iživljvanje potrošnja do 5 lit.Na otvorenom (kad sam pazio) spustim potrošnju na 3,5 lit.

Goxy

pre 1 godinu

Fiat 500X 1.6 benzin, 110 konja. Gradska voznja oko 8.4L kad je lepo vreme, cim dodje zima ili leto da se pali klima lagano ode to na 10L. Svako ko vam kaze da miu u gradu trosi 6 litara, a da nije hybrid- taj laze!! Vozio sam Golfa V 2.0 TDi ne moze ispod 8 ne postoji sansa, ne znam kako da se vozi ispod 8 u gradu nije isao. Vozio sam Kaskai 1.2 120 konja, nije nikad isao ispod 8.7L u gradu u idealnim uslovima. Dakle benzinci po gradu preko 8L bez problema ispod toga je laz. Tacka.

Duka BGD

pre 1 godinu

(pjer, 17. maj 2022 20:48)

Nadam se da ti nisi jedan od tih sto voze do 80-90 km/h po autoputu, da bi ustedeli 1l goriva!? Iskreno, svima koji voze na autoputu ispod 100 km/h bih oduzeo vozacku dozvolu, jer su jednako opasni po bezbednost kao i onaj sto vozi 160 km/h.

miloje

pre 1 godinu

"BMW 630i Gran Turismo Steptronic (6,8 litara goriva)…"

Lagarije do neba. Ovaj gore automobil trosi najvise od svih navedenih!
Svi ostali trose manje ....

Aleksandar

pre 1 godinu

Daj nemoj da se lažemo. Škoda fabia nova službena 1,4 benzin po gradu 8-10lit, moj klinac Citroen C4 1,6 benzin 9-10lit, komšijina klinka Vw polo 1,6 benzin 9-10lit realno po gradu od 8-10lit i to je to.... Ja Peugeot 508 2017blue Hdi do 8lit po gradu eto iz 1 ruke.... Otvorena vožnja je već druga priča ali ko vozi na otvorenom svaki dan....

lily

pre 1 godinu

Nisam imao ali svi koji imaju turbobenzince kukaju na potrošnju ...
(Jovan, 17. maj 2022 10:42)

tacno. imam astru J 2011, 1.4 140 konja... 12 po gradu. oko 6 na otvorenom. posle 2000 km na satu prosecna oko 7.5. ali zato kad ukljuci turbo posle 2000 obrtaja, letiiiii. i to nema cenu

robokap

pre 1 godinu

Vozim novu Kiju ceed 1.0 turbo benzin 2021 godiste i sto se tice gradske voznje nikad nije bio ispod 7.2-8.5L/100km leto-zima. Sto se tice otvorene voznje na brzini od 130km uz tempomat potrosnja ide od 6.1-6.5L/100km. Inace sam pazljiv i normalan vozac(hocu da kazem da ne divljam).

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Za Suzuki modele i Toyotu Yaris verujem.
Klasicni benzinci bez turbo punjaca dokazani u praksi. Bez problema 5 litara prosek.

jonny deep

pre 1 godinu

Reno GrandScenic 1,3 benzin u gradu troši 7 litara.
Na auto-putu se spusti na 6.
Reno Kadjar 1.5 dCI trosi u gradu 5 litara, a na auto-putu 4,6l.
(rebro, 17. maj 2022 17:03)
Svaka čast, ali u gradu niko ne troši tako malo. Možda neki fiat 1.3 mtj ali to je dizel.

Solarnaut

pre 1 godinu

imao svojevremeno yarisa benzinca 1.0 prva generacija sa ugradjenim plinom, trosio po gradu 7 litara sto je bilo 3,5 litre benzina, oni 20 godina kasnije yaris 3,8 litara :)))

aca

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.
(Boki, 18. maj 2022 09:19)

ako toliko vozis po gradu trebalo je da uzmes mnogo manji auto. Za tih nekih dva puta sto odes na godisnji malo dalje nece niko od putnika toliko da se napati zbog manjka prostora. Takodje sam vozio veliki autu po Bg i to je pakao,jos je potrosnja najmanji problem.

Alex

pre 1 godinu

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

[link]/
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 11:55

Poenta mog komentara je da ako ću da poliram kola da bi manje štedela, neću ni da ih vozim tj. ne opterećujem se da li troši neki litar manje ili više nego uživam u vožnji ili završavam posao za koji sam ih kupio. Ja imam drugu filozofiju: radim na sebi i stičem nove veštine,zarađujem više i ne opterećujem se potrošnjom goriva a to preporučujem svima.

kupujte iz prve ruke

pre 1 godinu

Imam ovu Škodu Fabiu 1.0 mpi easy model i voleo bi da mi ovi genijalci objasne kako to troši 5 l benzina jer meni po gradu popije 8-9 l lagano a ako joj upalim klimu ide gore nego Yugo 45......na otvorenom troši više od 5-6 l a preko 120 se dere kao neka Lada ......jedino je dobra što se ne kvari a da troši malo nije tačno ......

glupi zmaj

pre 1 godinu

Naslov kaze benzinci a u komentarima gomila pise HDI, TDi i sl. Pa gde ste navrli dizelasi?
Fiat 500x 1.6 16v eTorq, skroz kul auto ali, sto se potrosnje tice, pravi neprijatelj kucnog budzeta. Fabrika kaze, grad 8 l/100 km, otvoreni put 5 l/100 km a 6l / 100 km kombinovano.
Da mi je znati kaka to postici bio bih sretan. Kod mene je grad 10 l/100 km, otvoreni put 7.5 l/100 km a 8.5l / 100 km kombinovano.
Mozda jedino da ga vozim na 1600 obrtaja pa da ide kao motokultivator. Inace sam u proseku negde na 2800-3000 obrtaja u gradu, mozda vozim malo ostrije ali ne preko ogranicenja
Kome je stalo do potrosnje neka zaobidje ovaj automobil.

Mad Max

pre 1 godinu

Ovde u komentarima automobili stari preko 15 godina trose manje od fabrickih podataka. Obzirom da po autoputu trose 3-4 a po gradu 5-6 nije mi jasno zasto se bunite oko cene goriva.

ja

pre 1 godinu

Živeli troklipci!Kuća-pijaca super auto,ne dao bog isterati ga na auto-put,generalka na 100 hiljada,koji pređe preko gratis rezervoar goriva od mene.
(Malo nas je al smo g*vna, 17. maj 2022 10:04)

Evo da te prosvetlim glede troklipaca. Verujem da si čuo za Auto bild. E pa oni rade testove novih vozila tako što uzmu novo vozilo i voze ga, po gradu, na otvorenom i po auto putu. Nakon 100k, odvezu auto u hangar i rastave ga na najstinije delove, kako sam motor (povade klipove, karike, ventile...), karoseriju tako i unutrašnjost. Onda pozovu inžinjere koji vrše merenja SVIH delova motora kako bi potvrdili pohabanost nakon pređenih 100k. Nađi klip na youtube i rezltat će te iznenaditi. Ford fokus 1,0 ecoboost 3 klipa, nakon testiranja, na drugom mestu.
Nema na čemu.

X

pre 1 godinu

Najveci problem u nas Srba, ne citate tekst a i kad ga procitate niste ga razumeli.

U tekstu je rec o benzincima koje testiraju po standardu posle 2017,guglajte standard i kakvu vrstu testiranja vrse. Za one koji ne razumeju, standard znaci da SVI proizvodjaci testiraju na isti nacin tako da je poredjenje potpuno tacno.

AUTOMOBIL TROSI ONAKO KAKO GA VOZITE.

Ukratko, vozite auto onako kako ste vozili kad ste polozili. Vecina vas ne zna da vozi stedljivo. Za Skodu Scala 1.0 115HP 6 brzina potvrdjujem potrosnju ali i naglasavam - mora da se vozi bas, bas oprezno da bi se dobile te cifre.
Ako se samo malo opusti ili malo vise natovari putnicima ili teretom ide preko 7L, a ako se stisne ide i preko 12L.

Zavisi i sta je nekome gradska voznja, i nije isto Vozdovac ili Zvezdara i npr NBGD gde je sve ravno. Na NBGD bez problema cak mozda i ispod 5L.

Odstupanja od borda mogu biti 0.1 ili 0.2 a ne po litar-dva.

Inace, Scala je vrhunski automobil, bez premca u klasi, velicinom i prostorom ne mogu da mu pridju ni automobili iz klase iznad. Imali su neku akciju pre ove krize za kompletnu opremu doplata je bila 1000e.

Ko je tada uzeo dobro je prosao. Znaci, full oprema sa ovim motorom je bila 17000e.

Sa ovim cenama goriva, delova i startne vece cene postaje bezpredmetno razmisljati o dizelasima.

nesha

pre 1 godinu

Renault Clio E-Tech Hybrid 145 Equilibre Automatic.Muka je ovde pročitati pun naziv automobila,a ne izmeriti navodnu potrošnju.Gde ode ovaj napredni,zeleni Svet??!

Pop

pre 1 godinu

Nema u BG male potrošnje...

Gužve, semafori, stani kreni...

Sve do 10l po širem centru je ok...

Samo elektro, ili hibrid neki... idealan!

Mrsoje

pre 1 godinu

Najmanje troši model koji se uopšte ne vozi a zauzima parking mesto (ili još bolje dva). Pun je grad ovakvih štediša zbog kojih smrtnici bespotrebno motaju krugove ne bi li uvalili svog ljubimca negde trošeći još koji decilitar goriva

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Kako se tacno gasi turbo? Koliko mi je poznato on rotira pa rotira, pogonjen izduvnim gasovima, a ECU moze da manipulise wastegatom da nema boosta, ali ne i da zaustavi rotaciju.

Velja

pre 1 godinu

@zero1 i lily, kakvi dunsteri ovde komentarišu, neverovatno. Turbina radi stalno, pokreću je izduvni gasovi, kad radi motor radi i ona. To što je obrtni moment veći na određenim obrtajima je druga stvar.

Nebitan Lik

pre 1 godinu

Najlepse kad kazete pise na kompjuteru koliko trosi ( pa pise i na tarabi al nije to to) napuni provozaj procitaj sta pise na komp pa dopuni do vrh ( u 95% slucajeva laze komp ) provereno vise puta
(nindza, 17. maj 2022 18:49)
Proverio prvih 10 puta. Razlika 0.1lit

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Gde se kaze super be , koji je to Auto? Na skodi pise Superb tako se i cita, na svakoj jeziku, nemackom, engleskom, a i na srpskom. Poz
(Dej, 17. maj 2022 21:52)
I naravno ako ga pravilno zoveš manje troši.

rebr

pre 1 godinu

@Johnny deep, sad vozim GrandScenic, a Kadjara sam vozio pre njega. Oba su kupljena nova. Kadjar je kraći i lakši od Scenica. Veličine Golfa.

skeptik

pre 1 godinu

Ove brojke za hibride su mi neocekivano visoke, ali ne znam procenat gradske/otvoreno u testovima.
Nedavno mi je auto dizel 2.0 otisao u safe mode (DPF), pa sam bio primoran da ga tako dovezem sa udaljenosti od 1200km (5 osoba i stvari) i tom prilikom nisam potrosio ceo rezervoar, a potrosnja je bila 4l/100km (sto naravno, nikad ranije ni blizu nisam imao uobicajenom voznjom).
Sa takvim iskustvom sam zaista ocekivao od hibrida manju potrosnju.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
(Optimista pripravnik, 18. maj 2022 09:46

Ma najbolje da ga premažem celog vazelinom da nema otpor vazduha i da ne jedem pre vožnje da bih bio lakši. Onda će manje da troši. Shvatiću ovaj tvoj predlog kao šalu jer odbijam da poverujem da to neko stvarno radi.
(Alex, 18. maj 2022 10:18)

I ja shvatam tvoj komentar pomalo kao salu, dragi Alex.
Kod vecih brzina (na autoputu) se tako stedi izmedju 2-4% od potrosnje goriva. I ne, to ne vazi samo za Formulu 1 koja ide 300+ na sat, i polira se voskom pre svake trke, nego i za normalan auto koji ide 120 kmh autoputem.

Evo ti link stariji manje od mesec dana sa CarPro, pa proveri (ako razumes engleski):

https://www.carproclub.com/how-to-reduce-drag-on-a-car/

Miloje

pre 1 godinu

Nije skupo gorivo.. Treba ga zaokruziti na 300 dinara.. Voze dzipove, gradski SUV, na kredu, guma 18-20 inča, motor 1200 kubika, da ustede registraciju, smejurija.. Kad zakače far, treba im novi kredit... Priči nikad kraja o biznisu... To ti je Srbija Brale...

Dragoljub

pre 1 godinu

Ne morate da verujete, sa alfom gt dizel, 180 ks, Bgd-Skoplje sa 26 litara. Inače, pri konstantnih 170 km, u šestoj troši 7,2 litra... U Gradu 8... Pri 150- 5.8, do 6.0 lit.

koja

pre 1 godinu

Yaris 1.5 benzin, model pre aktuelnog, normalna tečna vožnja bez silovanja ( za bahatu većinu je penzionerska )godišnji prosek Bg-Nbg 6,5 normalna gužva, velika gužva 8-10, medjugradska 4,2-4,5,pri 60-80 km/h 3.8-4.5, auto put 120 km/h 5,5.

rani

pre 1 godinu

Kad citam ove potrosnje, shvatim zasto nam stalno dizu cenu goriva. Pa nama NIS dodje po 200 evra mesecno, koliko nam malo trose automobili!? Prosek starosti vozila 17 god, a potrosnje manje od fabricke deklarisane kad je bio nov, bravo! Ja vozim nov Hyundai 1.6 mpi, obican benzinac, potrosnja po gradskim guzvama je od 9 do 11, a ponekad i 12 litara, otvoren put pri 130 oko 6l, kako se dolazi do tih 6-7 po gradu, ja pojma nemam.

komentaror

pre 1 godinu

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Aj nemoj vide tako ti Boga. Pa mozda ovde ima ljudi koji stvarno neznaju takve stvari pa bi mogli pomisliti da ti tako tvrdis jer znas o cemu pricas i poverovace ti. Kakvo crno gasenje i paljenje turba? Kako? Cime?
Sve savremene turbine imaju varijabilnu geometiju koju pomera vakumski regulator a kolicinu vacuuma dozira ecu preko tc ventila i tako pomera ugao zakrilaca. Na taj nacin regulise pritisak turba. Znaci regulise. Ne ukljucuje. Ne iskljucuje nego REGULISE.

Pera

pre 1 godinu

Kao što su ljudi već napisali,ovde samo sirotinja štedi i opet nema ništa. Pričaju o dizelima a niko živi na njima nema ni katalizator ni dpf filter kad to stavite na auto trošiće 20-30% više ,ovako umesto auspuha imaju običan sulundar i teraj. Čovek bi pomislio da ovde sve pišu taksisti i da vrte godišnje 40-50 hiljada kilometara. Kakve veze ima koliko auto troši ako voziš tinejdžera moliš boga svaki dan da se nešto ne pokvari. Treba kontrolisati uvoz otpada sa zapada a svaki auto koji se uveze mora motor biti tehnički ispravan i na svakom se mora staviti novi kočioni sistem,novi amortizeri i nove opruge . Pa kome se isplati nek uvozi,ovo mislim na aute stare preko 10 godina sa 300-400 hiljada kilometara. Što se tiče potrošnje srednja kod većine kola bez obzira benzin-dizel je 7-8 litara na 100 km.litra gore dole ne menja ništa bitno da je što noviji i da se što manje kvari. A ovi filozofi što im malo troši dizel pa kako vam onda ne uštedi auto za letnje gume već vozite zimske gume cele godine

ja

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Da se ne lažemo i ne pričamo gluposti za 3-cilindraše. Moj primer.
Fokus 1,0 ecoboost 100KS 2017. godište. Grad 7-7,5l, otvoreni put 5,5l, auto put do 130-135km/h 5,7-6,1l.
Izmereno i provereno više puta.

Optimista pripravnik

pre 1 godinu

Smanjiti potrosnju?
Evo par saveta:
1. Ispoliratje auto voskom da vazduh bolje klizi i da se smanji Cx faktor.
2. Napumpajte gume (a za dodatno opterecenje i vise od propisanog)
3. Iskljucite klimu kad nije potrebna
4. Ne otvarajte prozore u voznji bez potrebe
5. Izbacite bespotrebne stavri iz gepeka
6. Vece i duze terete prevozite na vece razdaljine u kolima, sa oborenim sedistima, a ne na krovnom nosacu/gepeku.
Ali, pre svega: Oduzimajte gas na vreme i kocite sto manje, jer takozvana 'teska noga' moze da pobije svih 6 gore navedenih saveta.
Toliko od mene.

Svemirac

pre 1 godinu

I onda se pojavi zategnuta crvena zastava koral in 1.1 (2007.) koja troši 5.8l/100km benzinac. Ako znaš kako ide svud 😁

A gde vi vozite 140 km/h ne znam ali je na auto putu 130 dozvoljeno kod nas koliko se sećam (tad podigne potrošnju do 7.5)

Neko iz mase

pre 1 godinu

@alex
Nemoj više da komentarišeš na ovu vest, prijatelju.
Ako te ne zanima ušteda goriva, i ako ti nije bitno da ti auto troši koji litar više, zašto si onda na ovoj vesti? Da nam kažeš da dobro zaradjuješ i da ti se ne poliraju kola? Pa ne moraš da poliraš prijatelju, ali nemoj ni da komentarišeš. Ovde smo željni korisnih komentara, a ne da se neko hvali svojim pristupom životu.
Takvih, prepametnih ima milion u Srbiji. Pametnih, na žalost jako malo.

Ernesto ce

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

kakvi strucnjaci . nemam pojma sta vozite ali turbo motori sada rade bukvalno iz " podruma " 1500 obrtaja ,ovi bas noviji 16'-17' i nize od 1200 obrtaja se osecaju da vuku , malo stariji od 2000' naovamo oko 1800 se oseti da vuku a radi turbo jos od ranije samo nema dovoljno izduva sa se oseti , jedino ako ne vozite benzince iz 85' koji su se pojretali zbog turbo rupe od 2500-3000 obrtaja . druga stvar , turbo moze da radi i 24 sata na 150 000 obrtaja i nece mu biti apsolutno nista , jer on ima hladjenje , i predvodjen je za to , ono sto ne valja raditi turbu je gaziti ga hladnog i gasiti uzeglog kad se vrteo na 150 000 ,noviji i na 200 000 rpm , i ti ga odmah ugasih , dolazi do pregrevanja jer mu ne dolazi ulje koje ga hladi on se maksimalno siri i kad se ohladi ostaju zazori gde posle guta ulje .

maxy

pre 1 godinu

Nije bitno koji je auto vec kako se vozi. Ako zabodem tempomat na 130 na autoputu meni ce obrtaji preci 2500 i turbina ce se ukljuciti. Ako je tempomat na 120 obrtaji su na 2400, turbo se ugasi i samim tim drasticno manje trosi.
(Zer01, 17. maj 2022 10:52)

turbo se pali na opterecenje ne na obrtaje. jel znas sta znaci da turbo radi 5 sati na autoputu na 100 000 obrtaja unutar njega? kad treba da povuce se pali turbo, na konstantnu brzinu se turbo ne pali.
(lily, 17. maj 2022 12:43)

Turbina se uvek vrti, manje ili više... nema paljenja i gašenja. Paljenje i gašenje je moguće samo kod elektro pokretanih turbina.
Kod varijabilne turbine se može uticati na broj obrtaja iste, tj. smanjiti broj obrtaja turbine kada nema potrebe za viškom snage.

Iskusan

pre 1 godinu

Škoda Službena (0,0 litara goriva)
(samo bahato, 17. maj 2022 09:11)

treba dodati troskove odrzavanja kao i gubitak vrednosti posle nekoliko godina i predjenom kilometrazom! sve to zajedno = 0,00 €!
(stole, 17. maj 2022 11:41)
@
Lepo je to sve ali nijedan gazda ne daje auto za tek tako za dzabe. Sve se odradi.

mr

pre 1 godinu

Nijedan dizel na autoputu ne trosi manje od 7, a kad je nervoza i vise. Benzinci su preko 8, u najboljem slucaju, ako je ravno ko po moru, a 3-cilindrasi su propast, oni ni u leru ne trose manje, ali su jeftiniji da se naprave. Ako gledate kompjuter u kolima - to vam 10-15% preko i tako se i ne meri potrosnja. Olovka, papir...

Ovo sto objaviste, listu, dodajte najmanje 30-40%,a se ne lazemo...
(Safet, 17. maj 2022 11:38)

Када сам купио први нови ауто из неког разлога ми пало на памет да пишем потрошњу и проед тога што имам онбоард компјутер. И то се дефинтивно слагало. Писао сам за првих мислим до скоро 5000 км.
И сећам се да ми је писало 6,3. Значи нови ауто 1,9 дизел је трошио вероватно око 5 на аутопуту и око 7 по граду. У тих 5000 више прешао на аутопуту. Али се сећам и када сам други нови возио преко 180 а мотор 1,6 да није могао да скине испод 17 литара на 100 км. Његов просек је био око 9. Е тај је вожен мало брже иначе. Дакле прво и основно зависи од типа вожње и где се вози. Па тако се ваљда и бира ауто. Ко вози више по граду нек вози мањи.

pjer

pre 1 godinu

@ljud Kako da ne, kaži to mom puntu kada me ujutru u špicu vozi na posao i kada mi digne potrošnju na 12 litara plina na 100km. Na svakom semaforu moraš da staneš a pri tome i da kočiš. A imam 10tak semafora do posla. Ova tvoja teorija relativiteta ne pije vodu ni na auto putu, jer tu uglavnom ni ne kočiš ali konstantnom vožnjom u petoj 80 do 90km na čas na 20 obrtaja na autoputu možeš da uštediš koju litru. Probao i dobio rezultat od 5.7 litara na 100km

Nenad

pre 1 godinu

Grande punto 1.3 mjet dizel 90 ks sa 6 brzina. Kod mene od 175.000 km pa do sada 396.000 km. Proverena potrošnja x puta. Na otvorenom u 6. brzini na 100 km/h 3.5 do 4 l a u gradu( u zavisnosti da li je ravno, gužva ili brdovito BG je u pitanju) od 6 do 7 l. Ovo što piše u tekstu vesti su potrošnje fabrički deklarisane što nema veze sa realnošću. Svi koji kažu da im se poklapa potrošnja sa fabričkom - lažu. Ovaj majstor što ima BMW-a u komentarima sa 190 ks što kaže da mu troši 5l je jedino moguće na ravnom u 6. brzini na 2000 obrtaja što će reći da samo pipka gas.... Neka proba da ga vozi na 3-4000 obrtaja pa će da vidi potrošnju....

Boki

pre 1 godinu

Hjundai Tuson 1.6T 2020 godište po BG-u troši od 10 pa do 14L benzina kada je kolaps po gradu. Na otvorenom naravno manje ali u praksi više od 90% vremena se vozi po gradu. Iskreno, uopšte nisam oduševljen potrošnjom.

Suzuki Fan

pre 1 godinu

Swift 1,2 92KS.
Po Beogradu, ne vadim se iz kola, sa konstantno ukljucenom klimom leto/zima = 6,1L.
Otvoren put, preko 110kmh pocinje da dize potrosnju. Na brzinama od 140 kmh ide i na 7 L.
Uzbrdica od Ikee prema centru - da muci se, ali daleko da je najgori.

Svako zna za sta je kupio kola. Jedna je prica za grad i parkiranje, druga za more i Grcku, treca za…

Sto se mene tice, apsolutno sam svestan sta imam, i kada sam na otvorenom, stavim tempomat na 110 i uzivam u predelima. Nikad se lepse nisam vozio.

Bob

pre 1 godinu

Cesto iz dosade vozim tako da mi potrosnja bude sto manja. I nekad bas uspem u tome, tipa 100 km na magistrali prosek ispod 5 l (disel). A onda udjem u blokove Novi BG i trazim parking 40 minuta i potrosim 3x vise od onoga sto sam ustedeo.

Baron Münchhausen

pre 1 godinu

pa oktavija nije sredja klasa...superb je ako je skoda u pitanju
(kimi, 17. maj 2022 10:20)

Dosta toga je cudno ovde… Superb u Visokoj klasi a Pasat , A4 … u srednjoj
(ej…, 17. maj 2022 10:18)

Oktavija i Superb su otputovali u klasu više da bi Švabe Oktaviju u tuđoj klasi prijavili kao 1., umesto da bude 7. u svojoj. Takođe Švabama lepše izgleda drugoplasiran Superb u visokoj (!) klasi od petoplasiranog u svojoj, itd, itd.
I šta je tu onda čudno ?
Neko bi rekao...Koje lagarije! Nemac jednom zine, dva puta slaže.
(kognitivna disonanca, 17. maj 2022 09:46)

...i bio potpuno u pravu

Dragoljub

pre 1 godinu

Ali, naravno da će se sad pojaviti stručnjaci koji će reći da ima na 5000-6000 obrtaja troši 6 litara.
(Bojan, 17. maj 2022 23:32)

Imao sam fabiju sport 1.4 16 V 100 ks... U gradu nikad ispod 8 litara, na autoputu pri 180 (po skali) 17 litara!!! Pri 130 neće ispod 8...

ale

pre 1 godinu

Na sve ove vrednosti dodajte 30%, da bi dobili realnije cifre. A to sto je i B segment od 20K eur, a hibridi jos skuplji.. Da ne pocinjemo...
(s mile, 17. maj 2022 09:46)

Mozda, ali ne kod svih. Toyota yaris hibrid trosi i manje nego sto je ovdjr napisano, redovito imam po gradu oko 3,2. A CH-R hibrid je na 4,4

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Komsijin auto trosi najmanje! Meni srce 10-12 litara plina po gradu opusetno, oko 8-8.5 na autoputu, mogu i ispod 7 ako ga mrcinjam na Ibarskoj. I to 1.6 benzinac star 20 god.
E komsiji isti takav trosi 6 u gradu po najvecoj guzvi? Mora da je zbog toga sto je njegov plav, a moj siv...