Subota, 02.04.2022.

12:00

Stigla je električna Toyota bZ4X sa autonomijom od preko 500 km FOTO

Izvor: B92

Stigla je elektrièna Toyota bZ4X sa autonomijom od preko 500 km FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Dragan Nis

pre 2 godine

Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h.
(@Ivan ZG, 4. april 2022 11:11)

Potrošnja od 24kW za crossover ove veličine na autoputu je za brzinu do 110km/h (i to sam preterao, realna je 100-105km/h).
Za 130km/h treba bar 30kW.

Ivan ZG

pre 2 godine

Prosječna potrošnja po WLTP ciklusu obuhvaća 50% vožnje u gradu, 30% prigradske vožnje (60-80 km/h) i 20% autoceste. Električni auti su odlični za grad jer im gužve i sporo kretanje ne smetaju jer u stajanju ne troše ništa, a pri malim brzinama malo. Okretni moment im je velik pa stani-kreni vožnja ne troši puno tim više što se pri usporavanju pune baterije. U prigradskoj vožnji potrošnja je minimalna jer su brzine male i otpor zraka zanemariv pa potrošnja pada na 10 kW/100 km. Na autocesti se jako povećava potrošnja sa brzinom pa je npr. na 130 najmanje 10% veća od one na 115 km/h.
Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h. Kada znate da je iskoristivi dio baterije 71 kWh možete sami izračunati koliki je doseg u kojim uvjetima.
Ovo su podaci za proljeće, ljeto i jesen, a zimi dodajte 15% na ovu potrošnju ako nije hladnije od 5 ispod nule.

Ivan ZG

pre 2 godine

Solid state baterije su tehnološki razvijene do te mjere da su spremne za proizvodnju. Upravo se prave planovi gdje i sa kojim kapacitetom.
Baterije sa čvrstim elektrolitom su praktički neosjetljive na porast temperature i nezapaljive su. To omogućava puno veće struje punjenja jer se baterije puno manje zagrijavaju, a visoka temperatura najviše šteti baterijama. Zato je brzina punjenja nekoliko puta veća.
Zauzimaju 4 puta manji volumen za isti kapacitet i imaju 2 puta manju težinu. To znači da će se moći u isti prostor sadašnje baterije od npr. 50 kWh smjestiti 200 kwh baterija(!) koja će biti samo duplo teža od ove od 50 kWh. Baterije su plosnate kao listovi papira pa stanu praktički bilo gdje. I u slučaju loma baterije u sudaru nema elektrolita koji curi niti postoji opasnost od zapaljenja ili otrovnih isparenja. Baterije gotovo uopće ne gube kapacitet pa se smatra da će se sa njima moći preći i 1.000.000 km.
Masovna proizvodnja se očekuje za cca. 2 godine kada budu gotove tvornice.

ljud

pre 2 godine

@ Milan 16:24

Ja sam svoju računicu prikazao jasno, sa svim aktuelnim podacima. Potrošnja od 14,3 je podatak Toyote, koja redovno iznosi realne podatke. Nigde nije navedeno da ta potrošnja važi samo za grad, a i da važi samo za grad, po čemu bi ona bila idealna? EV imaju potrošnju između 11 i 25 kWh/100km. Ona zavisi od više faktora a 1 od najvažnijih je softver koji upravlja pogonom vozila i rekuperacijom njegove kinetičke energije. Smatram da je podatak od 14,3 realan.

Molim Vas da Vi iznesete tu nemačku računicu na koju se pozivate, po kojoj vožnja na struju nije 46 x manja već 0 x manja od vožnje na benzin. Tek uz tu računicu bismo razumeli kako je to moguće.

Gradimir

pre 2 godine

@Milan
Ne kažem da je loše što su uzeli blade baterije, samo da nisu zaslužni za razvoj. Jedina realna mana u odnosu na konkurenciju im je trenutno manja energetska gustina. Mogu da se pune do 100%, trpe brzo punjenje, nezapaljive, niža cena... Tesla koristi CATL lfp baterije za ulazne modele. Sa BYD tek počinju saradnju.

Milan

pre 2 godine

@ljud
Računica za jeftiniju EV vožnju vam se zasniva na postavkama koje idu u korist EV uz realnu potrošnju SUS i idealnu EV a koja važi samo za gradsku upotrebu, u zemlji Srbiji sa najjeftinijom tarifom, i pod uslovom da ništa drugo ne radi u kući. Računica za brze punjače ( autoput) i Namačku kaže da je vožnja na struju skuplja od benzina, a pogotovo od dizela.
Istina o realnoj eksploataciji EV je negde između ovih krajnosti. Za sada je vožnja EV jeftinija od SUS uz sva ograničenja koja EV ima. Mene sve podseća na priču sa TNG pre 20 godina, kako se upotreba omasovila uštede na plinu su nestale. Razlika je što su EV puno skuplja od ugradnje TNG a ako želite jeftinije da se vozite nabavite EV što pre i vozite što više

Milan

pre 2 godine

Realno 300km. Normalna potrošnja EV ovakvog aerodinamičkog oblika je 25kwh svidelo se nekom ili ne. Puno aerodinamičniji EQS sa baterijom 107kwh dosegne 400km pri 120km/h.

Milan

pre 2 godine

@Gradimir
A kakav je problem što su preuzeli trenutno najbolju tehnologiju? Elon Mask je priznao da su BYD blade bateries nešto najbolje u EV svetu i pripremaju fabriku u Šangaju da ih koriste. Za početak ne mogu da se zapale, ne koriste retke i skupe metale osim Li, imaju bolje i jednostavnije hlađenje, jeftiniju proizvodnju, strukturno ojačavaju automobil.
Toyota radi na solid state baterijama koje će biti korak ispred od 2025. Nije važno ko povede na utakmici, nego ko pobedi na kraju

EZeljko

pre 2 godine

Sto se kapaciteta baterije tice sad je trend da se objavi samo onaj korisni deo. Sta to znaci? Toyota verovatno ugradjuje 90-100kw bateriju i razlika je upravo ta potrebna da se baterija ne isprazni do kraja i to regulise kompjuter.
Ali sve je ovo nebitno. Bitno je da su usli u I gru i to ne samo sa ovim modelom. Ovaj je prvi a dolaxi jos 5. I da ponovim. Solid state baterija. E to je onda kraj. Za vas koji ste ispod 30g. Starosti uskoro se necete ni secati motora sa unutrasnjim sagorevanjem. A ovi koji se sad radjaju nece nikad u zivotu sesti za volan. Nece ga ni biti kad napune 20g.

Каурин

pre 2 godine

То је једина истина и драго ми је да код нас има људи који то прате. Тојота дебело касни иако је била међу првима кадс у хибриди у питању. На крају су изабрали пречицу и ушли на тржиште помоћу Кинеске (конкретно BYD) технологије.

@Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.
(Gradimir, 3. april 2022 09:47)

Sone

pre 2 godine

Kako ne volim ovaj iscaseni dizajn, koji nema nikakvog smisla-aerodinamike-estetike-lepotu, kao presovani lim sa sto vise besmislenih linija. Zato i preskacem njihova vozila, koncept i filozofija uopste im je ogranicena.

Gradimir

pre 2 godine

Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

Svaki punjač ima svoje brojilo el. energije (kWh), bilo kućni bilo javni. Tako da se "veštačenje" koje pominješ svodi na očitavanje brojila.
S tim što može da postoji nesporazum oko toga koji se % kapaciteta baterije koristi. Ako se koristi 100% (znači 71,4 kWh), 70% od toga je 50 kWh, i najmanje toliko bi trebalo očitati na brojilu prilikom potpunog punjenja kompletno ispražnjene baterije posle isteka garancije.
Ali, ako softver bateriji ne dozvoljava 100%-no ispražnjavanje, već npr. 20% ostavlja kao minimum ispod koga se ne ide (iz razloga očuvanja njenog "zdravlja" odn. usporavanja njene degradacije), onda ni u startu ne raspolažemo sa 71,4 već sa manje kWh. Koliko je to, može se lako konstatovati prilikom punjenja nove baterije, "veštačenjem" kako je opisano.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

A opet, ako ti tvrdiš kako si napisao, da za 5-7 god. prelaziš manje od očekivane kilometraže, može se postaviti pitanje kako je voženo vozilo. Bateriji škodi naglo, vrlo intenzivno pražnjenje (često jako ubrzavanje vozila), kao što joj škodi i navika vozača da se potpuno iscrpljuje pre punjenja, tj. da se uvek duboko ispražnjava, kao što takođe nije dobro za nju da se veoma često puni velikom snagom od npr. 150 kW na brzom punjaču.

ljud

pre 2 godine

Ako predpostavimo da bi isto ovakvo vozilo sa benzinskim motorom trošilo prosečno 6 litara benzina na 100km, u novcu to bi iznosilo 6x175=1,050 dinara na 100km.

bZ4X uz potrošnju od 14,3 kWh/100km trošio bi (po kućnoj noćnoj tarifi struje od 1,6 dinara/kWh):
14,3x1,6=22,88 dinara za vožnju od 100km.

Razlika, tj. ušteda je neverovatna:
1,050/22,88=46.
46 puta je jeftinija vožnja na struju od vožnje na benzin.

EZeljko

pre 2 godine

Toyota vec neko vreme testira Solid State baterije u prototipu u Japanu. Vrlo lako moze da se desi da do 2025 pocnu da ugradjuju iste u cisto elektricne aute. U Hibride ce mozda i pre. To im je u planu jer je ekspuatacija tih baterija mnogo zesca u Hibridima i za testiranje je puno bolje. Sve u svemu sad je definitivno kraj blizu motorima na unutrasnje sagorevanje. Slava im.

je-bote

pre 2 godine

I izgled i aerodinamika kao cistac snega. Dobar za pešake i dovoljno sirok da stane saksija sa fikusom i posle ga proteras kroz Majke Jevrosime ili slicnu na bok laganica. Samo da se smrznes.

Црни Оскар

pre 2 godine

Ха ха најбоље долази од НАЈБОЉЕГ, газе миљама и годинама испред СВИХ и у Србији погледајте продају, до пре неку годину десети једанајсти а 2021 после Фијата и Шкоде трећи, у месту којем живим све више Т. хибрида и то оних тежих
https://vrelegume.rs/auto-barometar/

Ivan ZG

pre 2 godine

Bit će odličan samo da ne bude preskup. Kvaliteta Toyoyta znači neuništiv. možemo pričekati i Subaru pa da vidimo koji je ljepši kada je već mehanika ista.

bobo

pre 2 godine

"Kad je reč o garanciji na bateriju, u Toyoti kažu da će kupcima garantovati da njen korisni kapacitet neće pasti ispod 70% nakon 10 godina ili čak milion pređenih kilometara."

A ko veštači koliko je 70% od korisnog kapaciteta? Da li oni po njihovim merenjima koji koji su u domenu naučno fantastike, ili ja kao kupac koji tvrdi da auto sa punom baterijom ne moze da predje vise od 300 km nakon 5-7 godina korišćenja?

ljud

pre 2 godine

E ovo je pravi EV. Najbolji je zato što ga pravi najbolji proizvođač, sa 25-godišnjim iskustvom u hibridnim pogonima. Velika je zabluda da su sva vozila podjednako dobra i da svi prave dobra vozila. Ne. Razlika je velika.
Baterija koju tradicionalno koristi Toyota je od Panasonica - najbolja. Softver za pogon i punjenje baterije najbrižljivije moguće brine o dugotrajnosti baterije, što ova garancija od milion km svedoči.
Preostaje primedba svojstvena svim EV u ovoj fazi razvoja - ograničena autonomija. Kao i raspoloživost i brzina punjenja. Što obespokojava poduhvat dugačkih putovanja. Ali, ukazuju se rešenja i za to.
Za sada, ko ima svoju kuću ili garažu, ovo vozilo je idealno za grad i okolinu, do 200km udaljenja.

ljud

pre 2 godine

E ovo je pravi EV. Najbolji je zato što ga pravi najbolji proizvođač, sa 25-godišnjim iskustvom u hibridnim pogonima. Velika je zabluda da su sva vozila podjednako dobra i da svi prave dobra vozila. Ne. Razlika je velika.
Baterija koju tradicionalno koristi Toyota je od Panasonica - najbolja. Softver za pogon i punjenje baterije najbrižljivije moguće brine o dugotrajnosti baterije, što ova garancija od milion km svedoči.
Preostaje primedba svojstvena svim EV u ovoj fazi razvoja - ograničena autonomija. Kao i raspoloživost i brzina punjenja. Što obespokojava poduhvat dugačkih putovanja. Ali, ukazuju se rešenja i za to.
Za sada, ko ima svoju kuću ili garažu, ovo vozilo je idealno za grad i okolinu, do 200km udaljenja.

Ivan ZG

pre 2 godine

Bit će odličan samo da ne bude preskup. Kvaliteta Toyoyta znači neuništiv. možemo pričekati i Subaru pa da vidimo koji je ljepši kada je već mehanika ista.

ljud

pre 2 godine

Ako predpostavimo da bi isto ovakvo vozilo sa benzinskim motorom trošilo prosečno 6 litara benzina na 100km, u novcu to bi iznosilo 6x175=1,050 dinara na 100km.

bZ4X uz potrošnju od 14,3 kWh/100km trošio bi (po kućnoj noćnoj tarifi struje od 1,6 dinara/kWh):
14,3x1,6=22,88 dinara za vožnju od 100km.

Razlika, tj. ušteda je neverovatna:
1,050/22,88=46.
46 puta je jeftinija vožnja na struju od vožnje na benzin.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

Svaki punjač ima svoje brojilo el. energije (kWh), bilo kućni bilo javni. Tako da se "veštačenje" koje pominješ svodi na očitavanje brojila.
S tim što može da postoji nesporazum oko toga koji se % kapaciteta baterije koristi. Ako se koristi 100% (znači 71,4 kWh), 70% od toga je 50 kWh, i najmanje toliko bi trebalo očitati na brojilu prilikom potpunog punjenja kompletno ispražnjene baterije posle isteka garancije.
Ali, ako softver bateriji ne dozvoljava 100%-no ispražnjavanje, već npr. 20% ostavlja kao minimum ispod koga se ne ide (iz razloga očuvanja njenog "zdravlja" odn. usporavanja njene degradacije), onda ni u startu ne raspolažemo sa 71,4 već sa manje kWh. Koliko je to, može se lako konstatovati prilikom punjenja nove baterije, "veštačenjem" kako je opisano.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

A opet, ako ti tvrdiš kako si napisao, da za 5-7 god. prelaziš manje od očekivane kilometraže, može se postaviti pitanje kako je voženo vozilo. Bateriji škodi naglo, vrlo intenzivno pražnjenje (često jako ubrzavanje vozila), kao što joj škodi i navika vozača da se potpuno iscrpljuje pre punjenja, tj. da se uvek duboko ispražnjava, kao što takođe nije dobro za nju da se veoma često puni velikom snagom od npr. 150 kW na brzom punjaču.

ljud

pre 2 godine

@ Milan 16:24

Ja sam svoju računicu prikazao jasno, sa svim aktuelnim podacima. Potrošnja od 14,3 je podatak Toyote, koja redovno iznosi realne podatke. Nigde nije navedeno da ta potrošnja važi samo za grad, a i da važi samo za grad, po čemu bi ona bila idealna? EV imaju potrošnju između 11 i 25 kWh/100km. Ona zavisi od više faktora a 1 od najvažnijih je softver koji upravlja pogonom vozila i rekuperacijom njegove kinetičke energije. Smatram da je podatak od 14,3 realan.

Molim Vas da Vi iznesete tu nemačku računicu na koju se pozivate, po kojoj vožnja na struju nije 46 x manja već 0 x manja od vožnje na benzin. Tek uz tu računicu bismo razumeli kako je to moguće.

EZeljko

pre 2 godine

Toyota vec neko vreme testira Solid State baterije u prototipu u Japanu. Vrlo lako moze da se desi da do 2025 pocnu da ugradjuju iste u cisto elektricne aute. U Hibride ce mozda i pre. To im je u planu jer je ekspuatacija tih baterija mnogo zesca u Hibridima i za testiranje je puno bolje. Sve u svemu sad je definitivno kraj blizu motorima na unutrasnje sagorevanje. Slava im.

Milan

pre 2 godine

@Gradimir
A kakav je problem što su preuzeli trenutno najbolju tehnologiju? Elon Mask je priznao da su BYD blade bateries nešto najbolje u EV svetu i pripremaju fabriku u Šangaju da ih koriste. Za početak ne mogu da se zapale, ne koriste retke i skupe metale osim Li, imaju bolje i jednostavnije hlađenje, jeftiniju proizvodnju, strukturno ojačavaju automobil.
Toyota radi na solid state baterijama koje će biti korak ispred od 2025. Nije važno ko povede na utakmici, nego ko pobedi na kraju

Gradimir

pre 2 godine

Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.

Црни Оскар

pre 2 godine

Ха ха најбоље долази од НАЈБОЉЕГ, газе миљама и годинама испред СВИХ и у Србији погледајте продају, до пре неку годину десети једанајсти а 2021 после Фијата и Шкоде трећи, у месту којем живим све више Т. хибрида и то оних тежих
https://vrelegume.rs/auto-barometar/

Ivan ZG

pre 2 godine

Solid state baterije su tehnološki razvijene do te mjere da su spremne za proizvodnju. Upravo se prave planovi gdje i sa kojim kapacitetom.
Baterije sa čvrstim elektrolitom su praktički neosjetljive na porast temperature i nezapaljive su. To omogućava puno veće struje punjenja jer se baterije puno manje zagrijavaju, a visoka temperatura najviše šteti baterijama. Zato je brzina punjenja nekoliko puta veća.
Zauzimaju 4 puta manji volumen za isti kapacitet i imaju 2 puta manju težinu. To znači da će se moći u isti prostor sadašnje baterije od npr. 50 kWh smjestiti 200 kwh baterija(!) koja će biti samo duplo teža od ove od 50 kWh. Baterije su plosnate kao listovi papira pa stanu praktički bilo gdje. I u slučaju loma baterije u sudaru nema elektrolita koji curi niti postoji opasnost od zapaljenja ili otrovnih isparenja. Baterije gotovo uopće ne gube kapacitet pa se smatra da će se sa njima moći preći i 1.000.000 km.
Masovna proizvodnja se očekuje za cca. 2 godine kada budu gotove tvornice.

Ivan ZG

pre 2 godine

Prosječna potrošnja po WLTP ciklusu obuhvaća 50% vožnje u gradu, 30% prigradske vožnje (60-80 km/h) i 20% autoceste. Električni auti su odlični za grad jer im gužve i sporo kretanje ne smetaju jer u stajanju ne troše ništa, a pri malim brzinama malo. Okretni moment im je velik pa stani-kreni vožnja ne troši puno tim više što se pri usporavanju pune baterije. U prigradskoj vožnji potrošnja je minimalna jer su brzine male i otpor zraka zanemariv pa potrošnja pada na 10 kW/100 km. Na autocesti se jako povećava potrošnja sa brzinom pa je npr. na 130 najmanje 10% veća od one na 115 km/h.
Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h. Kada znate da je iskoristivi dio baterije 71 kWh možete sami izračunati koliki je doseg u kojim uvjetima.
Ovo su podaci za proljeće, ljeto i jesen, a zimi dodajte 15% na ovu potrošnju ako nije hladnije od 5 ispod nule.

bobo

pre 2 godine

"Kad je reč o garanciji na bateriju, u Toyoti kažu da će kupcima garantovati da njen korisni kapacitet neće pasti ispod 70% nakon 10 godina ili čak milion pređenih kilometara."

A ko veštači koliko je 70% od korisnog kapaciteta? Da li oni po njihovim merenjima koji koji su u domenu naučno fantastike, ili ja kao kupac koji tvrdi da auto sa punom baterijom ne moze da predje vise od 300 km nakon 5-7 godina korišćenja?

Milan

pre 2 godine

@ljud
Računica za jeftiniju EV vožnju vam se zasniva na postavkama koje idu u korist EV uz realnu potrošnju SUS i idealnu EV a koja važi samo za gradsku upotrebu, u zemlji Srbiji sa najjeftinijom tarifom, i pod uslovom da ništa drugo ne radi u kući. Računica za brze punjače ( autoput) i Namačku kaže da je vožnja na struju skuplja od benzina, a pogotovo od dizela.
Istina o realnoj eksploataciji EV je negde između ovih krajnosti. Za sada je vožnja EV jeftinija od SUS uz sva ograničenja koja EV ima. Mene sve podseća na priču sa TNG pre 20 godina, kako se upotreba omasovila uštede na plinu su nestale. Razlika je što su EV puno skuplja od ugradnje TNG a ako želite jeftinije da se vozite nabavite EV što pre i vozite što više

EZeljko

pre 2 godine

Sto se kapaciteta baterije tice sad je trend da se objavi samo onaj korisni deo. Sta to znaci? Toyota verovatno ugradjuje 90-100kw bateriju i razlika je upravo ta potrebna da se baterija ne isprazni do kraja i to regulise kompjuter.
Ali sve je ovo nebitno. Bitno je da su usli u I gru i to ne samo sa ovim modelom. Ovaj je prvi a dolaxi jos 5. I da ponovim. Solid state baterija. E to je onda kraj. Za vas koji ste ispod 30g. Starosti uskoro se necete ni secati motora sa unutrasnjim sagorevanjem. A ovi koji se sad radjaju nece nikad u zivotu sesti za volan. Nece ga ni biti kad napune 20g.

Sone

pre 2 godine

Kako ne volim ovaj iscaseni dizajn, koji nema nikakvog smisla-aerodinamike-estetike-lepotu, kao presovani lim sa sto vise besmislenih linija. Zato i preskacem njihova vozila, koncept i filozofija uopste im je ogranicena.

Milan

pre 2 godine

Realno 300km. Normalna potrošnja EV ovakvog aerodinamičkog oblika je 25kwh svidelo se nekom ili ne. Puno aerodinamičniji EQS sa baterijom 107kwh dosegne 400km pri 120km/h.

Каурин

pre 2 godine

То је једина истина и драго ми је да код нас има људи који то прате. Тојота дебело касни иако је била међу првима кадс у хибриди у питању. На крају су изабрали пречицу и ушли на тржиште помоћу Кинеске (конкретно BYD) технологије.

@Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.
(Gradimir, 3. april 2022 09:47)

Dragan Nis

pre 2 godine

Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h.
(@Ivan ZG, 4. april 2022 11:11)

Potrošnja od 24kW za crossover ove veličine na autoputu je za brzinu do 110km/h (i to sam preterao, realna je 100-105km/h).
Za 130km/h treba bar 30kW.

je-bote

pre 2 godine

I izgled i aerodinamika kao cistac snega. Dobar za pešake i dovoljno sirok da stane saksija sa fikusom i posle ga proteras kroz Majke Jevrosime ili slicnu na bok laganica. Samo da se smrznes.

Gradimir

pre 2 godine

@Milan
Ne kažem da je loše što su uzeli blade baterije, samo da nisu zaslužni za razvoj. Jedina realna mana u odnosu na konkurenciju im je trenutno manja energetska gustina. Mogu da se pune do 100%, trpe brzo punjenje, nezapaljive, niža cena... Tesla koristi CATL lfp baterije za ulazne modele. Sa BYD tek počinju saradnju.

bobo

pre 2 godine

"Kad je reč o garanciji na bateriju, u Toyoti kažu da će kupcima garantovati da njen korisni kapacitet neće pasti ispod 70% nakon 10 godina ili čak milion pređenih kilometara."

A ko veštači koliko je 70% od korisnog kapaciteta? Da li oni po njihovim merenjima koji koji su u domenu naučno fantastike, ili ja kao kupac koji tvrdi da auto sa punom baterijom ne moze da predje vise od 300 km nakon 5-7 godina korišćenja?

je-bote

pre 2 godine

I izgled i aerodinamika kao cistac snega. Dobar za pešake i dovoljno sirok da stane saksija sa fikusom i posle ga proteras kroz Majke Jevrosime ili slicnu na bok laganica. Samo da se smrznes.

Sone

pre 2 godine

Kako ne volim ovaj iscaseni dizajn, koji nema nikakvog smisla-aerodinamike-estetike-lepotu, kao presovani lim sa sto vise besmislenih linija. Zato i preskacem njihova vozila, koncept i filozofija uopste im je ogranicena.

Milan

pre 2 godine

@ljud
Računica za jeftiniju EV vožnju vam se zasniva na postavkama koje idu u korist EV uz realnu potrošnju SUS i idealnu EV a koja važi samo za gradsku upotrebu, u zemlji Srbiji sa najjeftinijom tarifom, i pod uslovom da ništa drugo ne radi u kući. Računica za brze punjače ( autoput) i Namačku kaže da je vožnja na struju skuplja od benzina, a pogotovo od dizela.
Istina o realnoj eksploataciji EV je negde između ovih krajnosti. Za sada je vožnja EV jeftinija od SUS uz sva ograničenja koja EV ima. Mene sve podseća na priču sa TNG pre 20 godina, kako se upotreba omasovila uštede na plinu su nestale. Razlika je što su EV puno skuplja od ugradnje TNG a ako želite jeftinije da se vozite nabavite EV što pre i vozite što više

EZeljko

pre 2 godine

Toyota vec neko vreme testira Solid State baterije u prototipu u Japanu. Vrlo lako moze da se desi da do 2025 pocnu da ugradjuju iste u cisto elektricne aute. U Hibride ce mozda i pre. To im je u planu jer je ekspuatacija tih baterija mnogo zesca u Hibridima i za testiranje je puno bolje. Sve u svemu sad je definitivno kraj blizu motorima na unutrasnje sagorevanje. Slava im.

ljud

pre 2 godine

E ovo je pravi EV. Najbolji je zato što ga pravi najbolji proizvođač, sa 25-godišnjim iskustvom u hibridnim pogonima. Velika je zabluda da su sva vozila podjednako dobra i da svi prave dobra vozila. Ne. Razlika je velika.
Baterija koju tradicionalno koristi Toyota je od Panasonica - najbolja. Softver za pogon i punjenje baterije najbrižljivije moguće brine o dugotrajnosti baterije, što ova garancija od milion km svedoči.
Preostaje primedba svojstvena svim EV u ovoj fazi razvoja - ograničena autonomija. Kao i raspoloživost i brzina punjenja. Što obespokojava poduhvat dugačkih putovanja. Ali, ukazuju se rešenja i za to.
Za sada, ko ima svoju kuću ili garažu, ovo vozilo je idealno za grad i okolinu, do 200km udaljenja.

ljud

pre 2 godine

Ako predpostavimo da bi isto ovakvo vozilo sa benzinskim motorom trošilo prosečno 6 litara benzina na 100km, u novcu to bi iznosilo 6x175=1,050 dinara na 100km.

bZ4X uz potrošnju od 14,3 kWh/100km trošio bi (po kućnoj noćnoj tarifi struje od 1,6 dinara/kWh):
14,3x1,6=22,88 dinara za vožnju od 100km.

Razlika, tj. ušteda je neverovatna:
1,050/22,88=46.
46 puta je jeftinija vožnja na struju od vožnje na benzin.

Milan

pre 2 godine

Realno 300km. Normalna potrošnja EV ovakvog aerodinamičkog oblika je 25kwh svidelo se nekom ili ne. Puno aerodinamičniji EQS sa baterijom 107kwh dosegne 400km pri 120km/h.

Gradimir

pre 2 godine

Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.

EZeljko

pre 2 godine

Sto se kapaciteta baterije tice sad je trend da se objavi samo onaj korisni deo. Sta to znaci? Toyota verovatno ugradjuje 90-100kw bateriju i razlika je upravo ta potrebna da se baterija ne isprazni do kraja i to regulise kompjuter.
Ali sve je ovo nebitno. Bitno je da su usli u I gru i to ne samo sa ovim modelom. Ovaj je prvi a dolaxi jos 5. I da ponovim. Solid state baterija. E to je onda kraj. Za vas koji ste ispod 30g. Starosti uskoro se necete ni secati motora sa unutrasnjim sagorevanjem. A ovi koji se sad radjaju nece nikad u zivotu sesti za volan. Nece ga ni biti kad napune 20g.

Црни Оскар

pre 2 godine

Ха ха најбоље долази од НАЈБОЉЕГ, газе миљама и годинама испред СВИХ и у Србији погледајте продају, до пре неку годину десети једанајсти а 2021 после Фијата и Шкоде трећи, у месту којем живим све више Т. хибрида и то оних тежих
https://vrelegume.rs/auto-barometar/

Ivan ZG

pre 2 godine

Bit će odličan samo da ne bude preskup. Kvaliteta Toyoyta znači neuništiv. možemo pričekati i Subaru pa da vidimo koji je ljepši kada je već mehanika ista.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

A opet, ako ti tvrdiš kako si napisao, da za 5-7 god. prelaziš manje od očekivane kilometraže, može se postaviti pitanje kako je voženo vozilo. Bateriji škodi naglo, vrlo intenzivno pražnjenje (često jako ubrzavanje vozila), kao što joj škodi i navika vozača da se potpuno iscrpljuje pre punjenja, tj. da se uvek duboko ispražnjava, kao što takođe nije dobro za nju da se veoma često puni velikom snagom od npr. 150 kW na brzom punjaču.

ljud

pre 2 godine

@ bobo

Svaki punjač ima svoje brojilo el. energije (kWh), bilo kućni bilo javni. Tako da se "veštačenje" koje pominješ svodi na očitavanje brojila.
S tim što može da postoji nesporazum oko toga koji se % kapaciteta baterije koristi. Ako se koristi 100% (znači 71,4 kWh), 70% od toga je 50 kWh, i najmanje toliko bi trebalo očitati na brojilu prilikom potpunog punjenja kompletno ispražnjene baterije posle isteka garancije.
Ali, ako softver bateriji ne dozvoljava 100%-no ispražnjavanje, već npr. 20% ostavlja kao minimum ispod koga se ne ide (iz razloga očuvanja njenog "zdravlja" odn. usporavanja njene degradacije), onda ni u startu ne raspolažemo sa 71,4 već sa manje kWh. Koliko je to, može se lako konstatovati prilikom punjenja nove baterije, "veštačenjem" kako je opisano.

Каурин

pre 2 godine

То је једина истина и драго ми је да код нас има људи који то прате. Тојота дебело касни иако је била међу првима кадс у хибриди у питању. На крају су изабрали пречицу и ушли на тржиште помоћу Кинеске (конкретно BYD) технологије.

@Nahvališe komentatori Toyotu i ulazak na tržište EV, a za ovo vozilo su, ograđujem se - pričam pomalo napamet, pogon i baterije preuzeli od kineskog BYD. Takav je bio raniji dogovor. Inače, garancija na baterije je 10 godina i 90% uz pređenih 240.000 km, a 70% je dodatna na isti period i milion km.
(Gradimir, 3. april 2022 09:47)

ljud

pre 2 godine

@ Milan 16:24

Ja sam svoju računicu prikazao jasno, sa svim aktuelnim podacima. Potrošnja od 14,3 je podatak Toyote, koja redovno iznosi realne podatke. Nigde nije navedeno da ta potrošnja važi samo za grad, a i da važi samo za grad, po čemu bi ona bila idealna? EV imaju potrošnju između 11 i 25 kWh/100km. Ona zavisi od više faktora a 1 od najvažnijih je softver koji upravlja pogonom vozila i rekuperacijom njegove kinetičke energije. Smatram da je podatak od 14,3 realan.

Molim Vas da Vi iznesete tu nemačku računicu na koju se pozivate, po kojoj vožnja na struju nije 46 x manja već 0 x manja od vožnje na benzin. Tek uz tu računicu bismo razumeli kako je to moguće.

Dragan Nis

pre 2 godine

Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h.
(@Ivan ZG, 4. april 2022 11:11)

Potrošnja od 24kW za crossover ove veličine na autoputu je za brzinu do 110km/h (i to sam preterao, realna je 100-105km/h).
Za 130km/h treba bar 30kW.

Milan

pre 2 godine

@Gradimir
A kakav je problem što su preuzeli trenutno najbolju tehnologiju? Elon Mask je priznao da su BYD blade bateries nešto najbolje u EV svetu i pripremaju fabriku u Šangaju da ih koriste. Za početak ne mogu da se zapale, ne koriste retke i skupe metale osim Li, imaju bolje i jednostavnije hlađenje, jeftiniju proizvodnju, strukturno ojačavaju automobil.
Toyota radi na solid state baterijama koje će biti korak ispred od 2025. Nije važno ko povede na utakmici, nego ko pobedi na kraju

Gradimir

pre 2 godine

@Milan
Ne kažem da je loše što su uzeli blade baterije, samo da nisu zaslužni za razvoj. Jedina realna mana u odnosu na konkurenciju im je trenutno manja energetska gustina. Mogu da se pune do 100%, trpe brzo punjenje, nezapaljive, niža cena... Tesla koristi CATL lfp baterije za ulazne modele. Sa BYD tek počinju saradnju.

Ivan ZG

pre 2 godine

Solid state baterije su tehnološki razvijene do te mjere da su spremne za proizvodnju. Upravo se prave planovi gdje i sa kojim kapacitetom.
Baterije sa čvrstim elektrolitom su praktički neosjetljive na porast temperature i nezapaljive su. To omogućava puno veće struje punjenja jer se baterije puno manje zagrijavaju, a visoka temperatura najviše šteti baterijama. Zato je brzina punjenja nekoliko puta veća.
Zauzimaju 4 puta manji volumen za isti kapacitet i imaju 2 puta manju težinu. To znači da će se moći u isti prostor sadašnje baterije od npr. 50 kWh smjestiti 200 kwh baterija(!) koja će biti samo duplo teža od ove od 50 kWh. Baterije su plosnate kao listovi papira pa stanu praktički bilo gdje. I u slučaju loma baterije u sudaru nema elektrolita koji curi niti postoji opasnost od zapaljenja ili otrovnih isparenja. Baterije gotovo uopće ne gube kapacitet pa se smatra da će se sa njima moći preći i 1.000.000 km.
Masovna proizvodnja se očekuje za cca. 2 godine kada budu gotove tvornice.

Ivan ZG

pre 2 godine

Prosječna potrošnja po WLTP ciklusu obuhvaća 50% vožnje u gradu, 30% prigradske vožnje (60-80 km/h) i 20% autoceste. Električni auti su odlični za grad jer im gužve i sporo kretanje ne smetaju jer u stajanju ne troše ništa, a pri malim brzinama malo. Okretni moment im je velik pa stani-kreni vožnja ne troši puno tim više što se pri usporavanju pune baterije. U prigradskoj vožnji potrošnja je minimalna jer su brzine male i otpor zraka zanemariv pa potrošnja pada na 10 kW/100 km. Na autocesti se jako povećava potrošnja sa brzinom pa je npr. na 130 najmanje 10% veća od one na 115 km/h.
Zato ako je potrošnja po WLTP ciklusu 14,3 onda je u gradu negdje 15-16, u međugradskoj vožnji 10-12, a na autocesti 18-20 pri 120 km/h i 21-24 pri 130 km/h. Kada znate da je iskoristivi dio baterije 71 kWh možete sami izračunati koliki je doseg u kojim uvjetima.
Ovo su podaci za proljeće, ljeto i jesen, a zimi dodajte 15% na ovu potrošnju ako nije hladnije od 5 ispod nule.