Petak, 28.01.2022.

12:20

Panoramski krov – da ili ne? ANKETA

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Panoramski krov – da ili ne? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

122 Komentari

Sortiraj po:

Ado

pre 2 meseca

Ne preporucujem imam nerešljiv problem kvasi se tapacir sa leve strane iznad vozaca kad padne kisa ili kad operem auto niko ne zna kako popraviti taj takoreci kvar, sve drugo funkcionise odlicno ali ta vlaga od vode ubija

Zexy

pre 1 godinu

Bilo bi dobro ispitati gde sve ima servisa sa svim delovima.. (klizacima,gomilama itd ) za panoramske krovove.Imamo Fiat u kragujevcu a nemamo seviserw za panoramske krovove ja imam Fiat Bravo 2008 sa panoramske koja se otvara. Znaci problem su delovi za panoramske krovove i serviseri. Hvala unapred ako uspete da izgrade ovu priču. To je problem vlasnika sa panoramskim krovovima

Adnan

pre 1 godinu

Licno iskustvo sa panoramom passat b7 2014 godina,malo jaca kisa pusta vodu,imaju fabricku gresku ne preporucujem nikome da kupuje vw koncern vozila sa panoramskim krovom.Mene je vise izludilo,sve sam jednom poskidao da probam napraviti ali nema sanse posto je pravljena od aluminijuma i plastike i na tom sastavu pusta i slijeva se na desnu stranu voda i sve bude mokro po krovnom tapacirungu s prednje strane i na tapaciru bocnog airbaga.Da kupis polovnu oko 300 eura kosta ali sta si dobio moze i ona pustati ne zna se.Zvao servis da pitam koliko je nova samo njen okvir bez stakla dodje u servisu 1650 eura,znaci nisu normalni.3 god je auto kod mene kuburim s tim nema ni da se neko razumije,probao sa raznim silikonima ma nista opet propusta vodu a sto je najgore jedan dan ce se poceti krovni tapacir odljepljivati od cestog kvasenja.Vjerujte uzas ni sam ne znam vise sta da radim ali ne dam ni 1650 eura nema sanse radije cu krov zavariti

betmen

pre 2 godine

A4 sa panoramom kojoj se prednji deo otvara. Unutrasnja zavesa je navucena iskljucivo leti kada je sunce visoko. Sve u svemu, 90% vremena je zavesica sklonjena.
Sto se otvaranja tice, nema neprijatnog strujanja kao sto je slucaj sa otvorenim prozorima tako da je drzim otvorenom sve do 80kmh, kada pocinje buka i to vise nije to. Takodje, uopste nije problem voziti i na nizim temperaturama 5-10 stepeni, jer jednostavno nije takav tok vazduha da udara po kabini.

Sve u svemu, kad je zatvorena ne primecujem razliku u odnosu na klasican krov, ali zato u ostalim situacijama poboljsava ugodjaj. Otvoris panoramu, stavis kacket i krstaris Grckom obalom.

Svakom prema svom ukusu.

Coyote

pre 2 godine

Ako se otvara nije loša opcija. Ako je fiksno staklo onda je najveca glupost. Mnogo je bolje imati lemeni krov nego stakleni. Kome nije jasno zasto ne zaslužuje ni da mu se objasnjava. Nek u*re glup.

sempervivum

pre 2 godine

После читања свих коментара сам сигуран да мој следећи ауто НЕЋЕ имати панорама кров (а нарочито не онај који се отвара). Вреди чути разна мишљења, а мени су коментари помогли да донесем свој закључак. Хвала на помоћи.

b1321

pre 2 godine

@kole
Recimo moja deca ne drndaju telefone i tablete... Tome dosta pomaže to što ne vozim neki od modernih "tenkova", sa malim prozorčićima, već porodičan MPV, sa velikim prozorima... Panorama, mi nije baš prioritet!

tekma

pre 2 godine

@ To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.

Ne znam ni sam koliko retrovizora sam pokupio kada sam poceo da vozim kamion u jednom velikom gradu sa jako puno uskih i jednosmernih ulica. Zapravo svima koji nisu zatvarali retrovizore bilo rucno ili.... I tako se javi neko ko tvrdi da je to bezpotrebno?

Duck

pre 2 godine

U autu koji vozim nemam panoramu i sedim bez problema i napred i nazad. U identičnom primerku sa panoramom, udaram glavom u plafon. Treba proveriti pre kupovine.

Kole

pre 2 godine

Sećam se jedne Tojote Avensis, karavan sa tom panoramom. Valjda se vlasnik nekome zamerio, pa je sva bila polupana nekim metalnim predmetom. Da je imao limeni krov verovatno bi stradala šofeka od 200-300€. Ovako je napravljena šteta od par hiljada evra. Nikad besmislenija stvar na autu nije napravljena. Kazu; ima roletnu,pa te sunce ne peče. Pa šta će ti staklo ako ga pokrivaš roletnom. Lepo je noću kad je toplo, deca gledaju zvezde. Ja još nisam video decu na zadnjoj klupi koji ne drze telefon i surfuju po internetu. Ovi što tvrde, nikad više auto bez panorame nebi ni primetili da im noću zavarite običan limeni krov. Foliranti do juče vozili Zastave i Dačije.

windfucker

pre 2 godine

nisu mi jasni ovi sto kukaju na starijim automobilima kako im je toplo leti ispod panorame a za 15€ imate kvadrat folije koja odbija suncevu svetlost 97%, zalepis foliju ako je staklo crno i privlaci sunce i resio si problem, folija je inace kao ogledalo spolja, a iznutra vidite savrseno, ja prosle godine zalepio na sve prozore u kuci savrsena odbrana od sunca leti, doduse zimi cas sunce manje greje ali je leti milina

windfucker

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.
(mehaničar, 28. januar 2022 23:52)

Blago onome kome si ti mehanicar :)))

mg

pre 2 godine

Onaj ko nema para da kupi auto sa panorama krovom, kaže Ne. Onaj ko može sebi da priušti, kaže Da.

Onaj ko nema para da kupi auto u salonu i štrikira boje, motore, opremu i opcije poput panorame po svom ćefu kupuje polovnjaka izvučenog s dna jezera i onda gleda šta ga je zapalo - ima li panorama krov ili nema. A potom dođe na rubriku komentari i prodaje muda za bubrege.

Dr. Zohan

pre 2 godine

Dve stvari nikad u auto, panorama krov i kozna sedista. Jeres.
(severnjak, 29. januar 2022 07:49)

Samo kozna sedista su prava sedista.

Srđan

pre 2 godine

Vozim VW Arteon, kupljen nov. Ima pokretni krovni prozor koji je identičan onom u audiju i veoma je kvalitetno urađen. Ima i felne od 19 inča i naravno
niskoprofilne gume. Auto izgleda jako atraktivno zbog svega toga i zaista ga je uživanje voziti po dobrom putu. Unutrašnjost je takođe veoma kvalitetno urađena, sve je lepo upakovano i ništa ne škripi i ne krcka na dodir i pritisak.
Međutim, po neravnom putu često se čuju zvukovi u kabini, blago krckanje i škriputanje. Dugo mi je trebalo da shvatim odakle dolazi i dolazi od panorame. S vremena na vreme potrebno je silikonskim sprejem premazati gumene delove i zvuk se dosta smanji ali je ipak prisutan pomalo. Tako da ne znam šta bih rekao… lepo je imati krovni prozor i velike felne ali to definitivno nije za srpske puteve.

Lol

pre 2 godine

Lepo jeste, ali smanjuje prostor za glavu, plus leti prži, plus morate dodatno da osigurate staklo na krovu, plus manje bezbedno ukoliko dodje o pucanja stakla ili prevrtanja automobila

Milan NS

pre 2 godine

Ја сам имао ксару Пикасо с допола покретном панорамом (2006. годиште). Стакло је било тонирано, а имао сам и рол завесицу. Када сам продао ауто, имао је већ 15 година, али никад није имао проблема с прокишњавањем или механизмом за отварање. При томе га, да будем искрен, уопште нисам додатно одржавао, чистио, подмазивао, али ни често користио. Међутим, због вибрација дизел мотора и наших путева, попуцали су ми носачи завесице па је лети заиста било топло. Такође, вртложење ваздуха је већ на 110 било осетно, а тиме и бука. Деци су се, наравно, поглед и прозрачност допадали.

dz0

pre 2 godine

Ja bih tako voleo da vidim onaj stari pravi luft, šiber... pa mu podesim kosinu koliko hocu vetric da mi pirka a panorama je super za porodice, klinci da zjakaju okolo na sve strane inace je rerna.

samsung

pre 2 godine

Dok ga nisam imao, nije bio obavezan. Sad kad ga imam, postao je obavezan deo opreme svakog sledećeg auta. Uz bukvalno 1 održavanje godišnje u DIY varijanti ima da radi bez problema sigurno. Ocistiti kanale, podmazati, proveriti odvode ..10 min posla.
I najvaznije, koristiti je redovno

Stefan

pre 2 godine

Stvar ukusa,dobro je i bez i sa panoramom. Ja licno trenutno imam panoramu na BMW X5 i meni licno je super ali vozio bi auto i bez panorame.

wlado

pre 2 godine

cela panorama na kodiaqu, otvara se do pola, super stvar za prirodu, dete i zena obozavaju da gledaju, to mi je deo opreme bez kojeg ne bi ni gledao auto. Definitivno nije ako zivis u zgradi u bg :)

Geometar

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52)

Ja sam to iskusio na mini cooper druge generacije. Rešenje je prosto, na prednjem kraju okvira ima sundjerasti deo koji se vremenom sabije i deo mehanizma koji se na taj deo oslanja vibrira i lupa. Novo parčence samolepljive pene rešava problem na neko vreme. Cena minimalna, 3 minuta posla godišnje. Ne bih se čudio da je isti izvor problema na pomenutom vozilu.

Auto.BOY

pre 2 godine

Meni licno je to besmisleno, jer ne osecam potrebu dok se vozim da blejim u nebo. Ali ako se nekome svidja osecaj da zna da iznad sebe ima prozor pa jos moze malo i da gleda gore, OK. Nemam nista protiv :)

307sw

pre 2 godine

tesko sranje,vise puta placao popravke.Nedavno mi zamenili nebo i nisu znali one poklopce da nameste.Dva majstora platio i ispadaju iz lezista.Nikad vise.

9999999

pre 2 godine

Nije problem sto se kvare vec je problem sto ni cemu ne sluze, kad je leto i sunce ne moze da se otvori jer mnogo jako greje sunce a jedino ima smisla kad je uvece bas toplo pa onda moze da se otvori a ako nije bas toplo onda jako duva i eto prehlade odma... ovo mi je poslednji auto sa panoramom i izbegavacu da kupim sa tim ubuduce...

Alex

pre 2 godine

Volim ove sto vole da voze sa otvorenom panoramom i kabriloete pa kad im grunes sa petog sprata kesu punu vode. Uzivancija teska. Neprocenjivo.

ime

pre 2 godine

Mozda je besmislena doplata nekome, ali iskreno meni jako fali kad ga nema. Skoro nikad ne zatvaram ono za zamracivanje ispod osim mozda kad je napolju 40 stepeni i auto ostajr na suncu inace.

mehaničar

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.

Reziel

pre 2 godine

Posle 20 godina prvi put imam automobil sa panoramom. Vredi svaki dinar. Nije mi od presudne važnosti, ali svakako jedan od lepših delova dodatne opreme. Staklo ide celim krovom, otvara se otprilike do kraja prvog reda sedišta. Ima štitnik sa unutrašnje strane, ne vidim nijedan problem ili manu, a stvarno je prelepo po sunčanom danu, lepoj večeri...

Vlada

pre 2 godine

nisam imao panoramu do pre trenutnog automobila (C klasa), mislio sam lep dodatak ali ništa presudno. Od kad sam uvideo koliko je panorama dobra stvar na svakom sledećem automobilu ću to stavljati kao jedan od prioriteta od opreme (ukoliko bude moguće izabrati). Kad se panorama otvori vožnja gradom do nekih 70-80km/h je pravo uživanje, vazduh ulazi u kabinu ali vrlo prijatno bez ikakvog duvanja ili slično. Prozore praktično uopšte ni ne otvaram. I kada je zatvorena meni baš znači jer je u kabini mnogo prijatnije zbog više svetlosti. Nisam iskusio nikakve probleme sa bukom, curenjem vode i slično, ali da ne baksuziram tek je treća godina. Naravno verujem da je vrlo bitno kakvo je staklo i sam mehanizam i to zavisi od proizvođača do proizvođača i od modela.

Marko

pre 2 godine

Moje iskustvo u novom fići. Pozajmio sam ga tokom leta, jer je moj auto bio na popravci. Dva dana nisam mogao da provalim sta mi smeta... smetao mi je panorama krov koji je kao ringla iznad glave na 40c ! Ima kao neku mrezicu umesto neba i upalis klimu i opet ne vredi. Pre toga sam se odusevljavao kolima koji imaju panoramu, posle toga sam prestao da razmisljam o toj varijanti.

Fenomenalna stvar

pre 2 godine

Na mom Golfu 7 sportsvan je pokretni panorama krov koji savrseno funkcionise, skuplje sam platio auto zbog tog ekstrata ali vredi svaki evro

Rade, ZG

pre 2 godine

Imam panoramski krov na BMW šestici i fantastičan je doživljaj. Vožnja kroz prirodu otvorenim krovom brzinom do 70 km/h (pri većim brzinama je previše bučno) je divan doživljaj a pri većim brzinama osvijetljena unutrašnjost puno ljepše izgleda. Krov je apsolutno siguran, čak se automatski zatvara u slučaju kiše a ni posebno održavanje nije potrebno jer voda ne može prodrijeti do mehanizma za zatvaranje.

2pac

pre 2 godine

Imam panoramu na oba vozila, jedan fiksni (Pezo 208) drugi se otvara (Laguna 3). Kod Lagune 3 gde se otvara je podeljen na dva dela napred i nazad kao dva šibera gde se prednji deo otvara, kod 208 se ne otvara i to je mana, ali je prednost to, jer je staklo preko cele površine krova iz jednog dela i mnogo je lepši pogled. Po meni je panorama super opcija. Više svetlosti unutra je velika prednost, zastore zatvorim samo preko leta, kada je sunce u zenitu i direktno prži kroz staklo, u svim ostalim situacijama su zastori otvoreni, tako da mi nije jasno za ove pojedince koji kazu da im je zastor non stop zatvoren. Zimi se unutrašnjost lakše zagreje, ako je sunčan dan. Inače pokretni deo krova na Laguni otvorim uvek kada napolju nije previše hladno i pri manjim brzinama, naročito van grada. Prednosti u vožnji za vozača nema sem možda na semaforu kada se može gledati u onaj semafor gore na raskrsnicama :) mada i u vožnji prija više svetlosti u kabini. U svakom slučaju svaki naredni auto koji budem kupovao, prednost će imati ako ima panoramu, po mogućnosti ona koja se otvara.

meda

pre 2 godine

Imam dva metra, u isti auto bez panoramskog krova imam dovoljno prostora iznad glave, sa panoramskim krovom glava mi bije u krov, polomio bi vrat ne ako se auto prevrne već ako malo više odskoči na nekoj džombi. Panoramski krov ukrade jedno 5 santimetara od prostora iznad glave.

Na žalost svi luksuzniji automobili stavljaju panoramski krov po difoltu. Što znači na tržištu polovnih automobila npr. gotovo da nema Lexusa bez panoramskog krova, mada novi možeš da naručiš, ali na neviđeno, ne znaš kako će da bude.
Kad sam poslednji put kupovao auto (novi) hteo sam SUV, kožu unutra i bez panoramskog krova - gotovo nemoguće naći, na kraju samo Mazda CX- je imala to kao opciju. Na kraju je ispalo OK, Mazda CX-9 mi je OK auto, ali nema smisla kako maltretiraju nas visoke.

miki

pre 2 godine

Siber i panorama na autima koji imaju klimu,cemu ,kome???Neko rece da mu pricinjava zadovoljsto da zvera u kanjone kada je na proputovanjima...Bas je super u gradu da mi krcka kad je zima,da mi pali celenku kad je leto i da cekam da mi ga razbije neki retard sa petog sprata sa kamenom velicine graska.A da,izgleda lepo u pravu ste a sve ostalo uzas.

PPU

pre 2 godine

Megan 3 sa panoramom iz dva dela, prednji se otvara, zadnja polovina je fiksna. Leti sam češće vozio sa otvorenim krovom nego sa zatvorenim i uključenom klimom. Ako ubija sunce pritvorim šiber ili stavim kačket. Prezadovoljan sam i ako finansije dopuste uzeo bih otvarakuću panoramu i na sledećem automobilu.

Audi BMW

pre 2 godine

Imao šiber na Audi A6.
Dok je auto nov to je ok.
Posle 10 godina otisla guma na siberu,nova kostala 130 eura.
Zvucna izolacija slabija i ume da nervira ako se ne zatvori pregrada pre staklenog sibera.

zid

pre 2 godine

Auta sa panoramskim staklom su generalno konstruktivno pojacana, zbog tezine stakla.
Ostalo u vezi grijanja stakla i zime nisam osjetio.. Nakog jaceg udesa, staklo nije mrdnulo na pezou 308 2016g.

batica

pre 2 godine

Jedno vreme gospoda iz pojedinih osiguravajućih kuća nisu priznavala štetu na panorami u okviru kasko osiguranja već je ista morala da se ili dodatno ili posebno osigura.Neki moji poznanici nisu čitali mala slova pa su se neprijatno iznenadili.Nisam siguran da li je i dalje ista situacija ali ako jeste onda može biti dodatni razlog protiv naručivanja panorame u dodatnoj opremi.

Uros

pre 2 godine

Seat Leon Fr sa panoramom, kupljen nov. Otvara se skoro do pola krova. Mnogo vise mana neko prednosti. Lepo samo leti nocu. Sve ostalo neupotrebljivo. Pojacana buka kada je otvoren. Ako ima sunca opet ne otvaram jer smeta. Oseti se razlika stakla u odnosu na lim krova. Znaci kada je toplo ume da krcka na neravninama, sto mi smeta. U pocetnom periodu mi bilo zanimljivo, sada otvaram krov samo kada je leto, predvece, uvece i tada je zaista lep uzitak. Po meni ipak mnogo mana i pri kupovini novog automobila ne bi uzimao panoramu kao dodatnu opremu. Nadam se da sam nekom pomogao. Pozdrav.

Misa

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52) 
Imam passata isto godiste, samo sa siberom i imam slican problem. Stalno se cuje neko skripanje plastike, kad god se naidje na neku neravninu i slicno tj cim se karoserija malkice uvije. Guglao sam i to je izgleda bio cest problem kod vozila iz Vag grupacije u tom periodu, ne vredi nista osim da se menja ceo mehanizam sibera, sto mi ne pada na pamet da radim

Dr mr

pre 2 godine

supruga ima c3 sa panorama krovom.....joj..toliko sam zamrzeo voznju tim kolima...ona plastika je uzasno nekvalitetna, skripi non stop..znaci bensedin pre neke duze voznje...na kraju sam ubacio neki karton ispod, i malo smanjio to krcanje i cvilenje...

1od619 miliona

pre 2 godine

imam ga sad na nissan qashqai-u, fiksni stakleni krov crne boje. leti je u autu bar 5 stepeni toplije, ne pomaze ni to sto 'nebo od panela' bude zatvoreno jer crno staklo privlaci sunce. nikakva prednost, bukvalno par nedelja u toku godine moze da se koristi. o ceni popravke ili zamene ne zelim ni da razmisljam. imam ga sad i nikad vise.

cale

pre 2 godine

Nikada! To je samo dodatni problem! Pogledajte forume i videćete koliko ljudi ima problema sa prokišnjavanjem… Plus-dodatni trošak servisiranja! A staklo ako pukne bolje da ne znate kolika je cena?!

mare

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.

Vozač

pre 2 godine

Kao vozaču ne treba mi. Deci bih radije kupio nešto drugo za tih dvestotinak hiljada dinara doplate nego pogled gore u vožnji. Ako dođem dotle da mogu da platim šofera, probao bih

Pancho Villa

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram
(Alek, 28. januar 2022 17:17)

Imao sam i ja na Peugeot 307 SW,
ali stakleni krov se ne otvara, već je fiksiran. Pomera se samo zavesa iznutra koja ga zatvara, tj krov. Sigurno si na to mislio Alek. Staklo se NE otvara.

Shkot

pre 2 godine

Ja sam imao C5 sa fiksnim panorama krovom. Ja ne znam kakav panorama krov imaju ostali automobili, ali u C5-ici, nije bilo neželjenog sunčanja (krov je bio sa "pigmentima" i imao UV zaštitu), niti je bilo vruće, ni kada sam vozio u dolini Neretve na temperaturi većoj od 45 stepeni, i nikada nisam imao problema zimi.

Ivan

pre 2 godine

Imam trenutno, auto sa panoramom Lanciu Deltu III.To mi je prvi auto sa tim.Svakako je panorama, nesto bez cega se može, ali je ugodjaj lepsi ako vozite sa njom. Leti ne greje auto dodatno, posto je zatamnjena, u jesen i zimu imate vise svetla u autu. Podmazivanje dvaput godisnje barem. E sad ja retko otvaram pomicni deo, ali staklo je maltene uvek otkriveno. Svako ko može da priusti, preporucujem.

Deli

pre 2 godine

Ljudi šta vam je ,kako može leti da greje ,kad se navlači platno ispod ? Imam ,gledao sam da kupim sa panoramom i sindrom ,samo sutra zbog prodaje ….sto više opreme ,to se lakše proda.

antiprotivan

pre 2 godine

može li neko da preporuci dobru mast za podmazivanje, ovo sto se pominje u tekstu? i koliko često treba podmazivati? inace, super je stvar, ja koristim non stop, kad upeče zvezda odozgo tu je zavesica, a vazduh i dalje dovoljno struji.

Nepismeni

pre 2 godine

Moje iskustvo sa panoramom (staklena, celom duzinom). Da mogu da biram ne bih je ponovo uzeo. Leti pici vrucincina odozgo kao u staklenoj basti (i ako ima platno ispod koje se na dugme otvara), bije u glavu, bude toplije nego napolju. Mozda je par puta otvorio, jer ako je otvorite a sunce je efekat je isti kao u staklenoj basti. Nije se srecom nista "kvarilo" sa njom ali sve jedno, samo je u teoriji dobra stvar, u praksi nepotrebna. Dzaba leti klima kada vam kod glave ključa.

Mile

pre 2 godine

Moja iskustva sa panoramskim krovom koji se otvara su loša. Nekoliko puta sam ga otvorio i ništa se ne dobija osim buke u automobilu. Mnogo bolje hladi klima uređaj. Sa druge strane mora da se održava redovno. Moj je zapušten skroz i muke žive imam da ga zatvorim kad deca slučajno otvore. Frka i panika. Sama panorama bez otvaranja krova je ok mada i to se veoma retko koristi možda kad se vozi kroz neki kanjon ili kad pada kiša pa je interesantno da se gleda. Koristio sam je 5 puta za 5 godina. Mislim da je bolja izolacija od vrućine i ekstremne hladnoće sa normalnim krovom nego sa panoramom. Iskreno sledeći auto biće mi bitnije npr. da je svetlijih boja i da imam otvaranje prozora na daljinski to je mnogo korisnije da se npr. leti otvore prozori i ohladi auto dok dolaziš do njega ili sa terase 5 minuta pre ulaska u vozilo. A panorama može ali bez otvaranja krova.

Alek

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram

mg

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

Što ne uzmeš šleper brale, još bi ti bolji bio za grad?

kica

pre 2 godine

Imao sam panoramski krov, bio mi zabavan nekoliko dana dok nije krenulo da pece sunce, onda sam povukao roletnu i vise je nisam otvorio 3 god. dok nisam prodao auto.

Coco

pre 2 godine

dvije naj besmislenije i beskorisnije stvari u automobilu,šiber i panoramski krov.jedina svrha prvog je da prokisne a drugog da se u autu osjećate ko u staklenku ljeti

VP

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

Raja

pre 2 godine

"U problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka"?

Čim se ugleda neka frka na putu, treba pogledati gore prema krovu i problem će sigurno biti rešen.

Biću u skladu sa novim trendovima političke korektnosti, pa ću samo izjaviti da veće gluposti do na temu automobili do sada nisam pročitao.

Jovan

pre 2 godine

?mao sam Q7 sa panoramom, ako kupujete nov auto eventualno 1-2 god star i imate garažu ili nadkriveno parkig mesto kupite auto sa panoramom, lepo izgleda pogotovo za one koji se voze na zadnjoj klupi, posle 5-6 godina počinje da pušta vodi i leti je je dosta veća temperatura unatar auto a ako vam led kamen ili neštobrazbije staklo skupo je jako.

Nekotu

pre 2 godine

Imao na 407, sad imam na 307, glupost samo takva..
Leti greje glavu ko da si pored šporeta stavio, zimi kad sklonis onu zaštitu hladiiii haos.. znaci ovako.. prijatna je u jesen i prolece, a evo od 3-4 godine kako imam možda sam 1-2x tako vozio i to zbog deteta bilo mu zanimljivo sto je otvoreno i to je to ..

Zoran

pre 2 godine

Apsolutno nikakva svrha za vozača i suvozača. Leti pretoplo.Šiber bez svrhe jer kod nas ima samo leto i zima, tako da klima i šiber ne idu zajedno.

gem

pre 2 godine

Pa ako živite na oblačnom sjeveru Evrope svakako da. A ako živite na mediteranu s 250 žaropek dana godišnje onda velika crna užarena staklena površina na 5 cm iznad glave i nije baš najbolja ideja.

Radovan lV

pre 2 godine

jedino ako je staklo photo gray... imam siber na autu( "tackasto" staklo) i uopste nije lepo leti ako ne navucem zastitu... iz istog razloga mi nisu jasni ljudi koji leti po najjacem suncu voze kabrio.

reza15

pre 2 godine

Za ove što kažu da se brinu... Kada je pre nekoliko godina pao onaj jači grad, ulubljenja na limariji oko 10-ak a panorama kao nova. Odem kod limara i kažem mu da sam se samo nadao da mi je panorama čitava, čovek se samo nasmeja i reče da je ona tvrdja nekoliko puta od limarije na automobilu. Pozz

Nomad

pre 2 godine

Na Xsari Picasso sam imao pokretni panorama krov, tj. mogao je da se otvara do pola. Fenomenalna stvar - skoro celo proleće, deo leta i jesen sam se vozio sa otvorenim krovom. Jako je lep doživljaj kada otvorite panoramu, a vozite se kroz prirodu, posebno šumu.

Od mana bi mogli da se navedu:
- dodatno šuštanje tokom vožnje ako vozilo ima fiksni spojler ispred panorame
- kod nekih automobila mehanizam otvaranja je nepotrebno komplikovan i kvari se
- kod nekih automobila sa panoramom, putnici na zadnjem sedištu imaju manje prostora za glavu.

Pera

pre 2 godine

Od kad sam prvi put uzeo auto sa panoramskim krovom više nisam razmišljao i svaki sledeći je imao a i ubuduce ako imam mogucnosti biće sa panoramskim. I da, uvek otvorim krov kad vreme dozvoljava ja lično fixni ne bi uzimao.

posmatrač

pre 2 godine

Imao sam panoramski stakleni krov (fiksni), i iskustva su pomešana.
Ono što je dobro:
Bolja je osvetljenost u vozilu, pogled je sjajan u vožnji kroz guste šume i kanjone, zimi je dosta toplije u vozilu.
Ono što i nije toliko dobro:
Pogled je sjajan, ali realno, to je samo za putnike na zadnjoj klupi. Zimi jeste toplije, ali je zato i leti dosta toplije u vozilu. Zbog veće (konstantne) osvetljenosti, ima se taj osećaj čak i kada se vozilo dovoljno ohladi. Ne može se (gotovo ni malo), ignorisati prljavština na krovu i ta vrsta "zvezdanog neba".
Sve u svemu, moj neki zaključak je da ne bih ponovo doplaćivao za tu opciju, ali ukoliko već dođe kao deo nekog paketa, ne bih se ni bunio, uz napomenu da je to sve ipak mnogo bitnije putnicima, nego samom vozaču, tako da ukoliko ste 90% vremena sami u vozilu, tačno vam toliko i ne treba.

Stefan

pre 2 godine

Imao sam na dva automobila panoramske krovove, ali je bilo dosta šuštanja pri vožnji auto putem.
Za vozača nema nikakvih prednosti, jer stakleni krov počinje iznad glave vozača, tako da mora da značajno "izvije" glavu da bi pogledao na gore.
Jedino za putnike može biti interesantno...

chief666

pre 2 godine

Da dam i ja svojih 5 para kao neko ko vozi auto sa panoramskim krovom :).Kod mene je panorama preko celog krova putnickog prostora i sto se mene tice to je nesto fantasticno, svakako kad budem kupovao sledeci auto panorama ( ili nedostatak iste) ce donositi ili oduzimati poene. Zassto je meni fantasticno ? Zato sto je u autu mnogo svetlije, prijatnije je za voznju, cak i leti kada je sunce iznad glave jer kod mene u vozilu ( a verujem i kod vecine drugih) je staklo polarisano pa sunce ne bije bas toliko snazno u glavu :). A ako sunce zasmeta uvek moze da se navuce nebo i da bude kao u regularnom automobilu

Stepski vuk

pre 2 godine

Ja uzeo kad sam kupovao auto. Zena zapela, pa kao kompromis. Sad se meni svidja, a ona je u fazonu da je to samo za ove sto sede pozadi (decu u nasem sluaju). Ja mislim da dodatna svetlost lepa, a uvek mogu da zatvorim i neprovidan deo ako nam smeta sunce...

ex bmw fun

pre 2 godine

Panoramski krov je jedna od (naj)vecih gluposti na koje sam potrosio pare. Nije da bi mi ostale u dzepu :) ali na mojoj C klasi panoramski pokretni krov je kostao oko 3.500 eura. Sumanuto mnogo za jednu poprilicno beskorisnu opciju. Sa druge strane automobil izgleda lepse, za onoga kome je to vazno.

Na osnovu mog iskustva P je moguce koristiti kada su temperature izmedju 22C i 28C, preko 28 je pretoplo a ispod 22 je hladno. To su prilicno retke situacije, zadnjih 10-15 godina izgubilo se pravo prolece i rana jesen kada su ovakve temperature uobicajene.

Na autoputu cak i u idealnim vremenskim uslovima je preveliko opstrujavanje vazduha.

Osvetljenost kabine je potpuno nebitna za vozaca, za one na zadnjem sedistu vrv ima znacaja ali tvrdnja iz teksta da utice na povecanje vidnog polja je apsolutni nonsens. Voleo bih da vidim tog SuperFandja koji gleda u nebo i vozi automobil. Cista SF.

Realno, otvorim panoramu nekoliko puta godisnje.

Mogao sam da vozim i bez toga, nije da sam se nesto nauzivao :).

moje iskustvo

pre 2 godine

Imao sam preko decenije vozilo sa panoramom (308 SW mk1), a imam ga i danas (500L, a kod njega je moglo i da se bira, fiksna ili pokretna i pokretnu nisam hteo, baš zato jer fisknoj ne treba bilo kakvo održavanje, a kola ioako ne vozim ni otvorenih prozora). Za mene, panorama je element opreme za veoma prijatan ugodjaj u vozilu, što možete da shvatite tek kada se provozate nekim kanjonom ili šumom. To kako sa panoramom putnici mogu da dožive prirodu, vredi tih para (naravno, može još bolje i kabrioletom, ali, na kraju tako dolazimo i do bicikla). I kada sam nedavno predložio porodici da se likvidira 500L i uzme nešto drugo, zavrištali su kao da ih neko kolje, pa i sa pozivom na panoramu.
Visoki ljudi ili sa visokim članovima porodice, u vreme praznih auto salona (kad su lageri prazni), ne bi smeli na nevidjeno kupovati/poručivati savremene automobile, sa panoramom, a da prethodno nisu seli u takva kola, jer su kod nekih automobila moguća veoma neprijatna iznenadjenja po pitanju gubitka „headroom“-a, sve zavisno od vrste panorame (ne jedu sve istu količinu slobodnog prostora za trup i glavu). Ja npr, mogu pozadi sesti u panoramski pežo 2008 mk2, ali ne mogu pozadi u panoramski 3008 mk2 (nije ista vrsta panorame, ni dimenzije), a glavom ću dodirnuti „nebo“ čak i napred kod panoramskog 3008 mk2 (ali, mogao sam lepo sesti u panoramski mk1 3008). Neko, naravno, neće imati taj problem.

i to je tako

pre 2 godine

Ne kupujem automobil zato što ima panoramski krov, ali svakako me to ne bi odbilo od automobila iako znam da je to samo trosak vise.

A neke specificne pogodnosti iskreno i ne vidim.
Napolju 40 stepeni i sad ce kao panoramski krov da mi smanji tu temperaturu ili poveca ugodjaj u voznji, tesko...mozda putnicima na zadnjoj klupi.

GTR

pre 2 godine

Ko moze da priusti odlicna stvar. Bitno je samo da su pokretne panorame posto ima ih i koje su nepokretne tj ne mogu da se otvore. Ako auto nema panoramu i siber je odlicna stvar

ZliZlo

pre 2 godine

Imam panoramski krov, ali samo staklo, bez otvaranja.

Auto izgleda mnogo lepše, svetlije je, posebno na jesen i zimu...

Čini mi se i da se manje greje leti na suncu, jer se ne zagreva lim...

Opet, stalna briga da ne padne nesto na krov je preveliki stres za ono sto nudi...

Smuleco

pre 2 godine

"Veliki panoramski prozori takođe povećavaju vidno polje, što utiče na udobnost i sigurnost tokom putovanja. Pružanje bolje vidljivosti u hitnim i problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka."

Na koji način, sem u slučaju vožnje ispod neke litice, kada možeš da proceniš visinu iste, kroz staklo na krovu.

Smuleco

pre 2 godine

"Veliki panoramski prozori takođe povećavaju vidno polje, što utiče na udobnost i sigurnost tokom putovanja. Pružanje bolje vidljivosti u hitnim i problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka."

Na koji način, sem u slučaju vožnje ispod neke litice, kada možeš da proceniš visinu iste, kroz staklo na krovu.

moje iskustvo

pre 2 godine

Imao sam preko decenije vozilo sa panoramom (308 SW mk1), a imam ga i danas (500L, a kod njega je moglo i da se bira, fiksna ili pokretna i pokretnu nisam hteo, baš zato jer fisknoj ne treba bilo kakvo održavanje, a kola ioako ne vozim ni otvorenih prozora). Za mene, panorama je element opreme za veoma prijatan ugodjaj u vozilu, što možete da shvatite tek kada se provozate nekim kanjonom ili šumom. To kako sa panoramom putnici mogu da dožive prirodu, vredi tih para (naravno, može još bolje i kabrioletom, ali, na kraju tako dolazimo i do bicikla). I kada sam nedavno predložio porodici da se likvidira 500L i uzme nešto drugo, zavrištali su kao da ih neko kolje, pa i sa pozivom na panoramu.
Visoki ljudi ili sa visokim članovima porodice, u vreme praznih auto salona (kad su lageri prazni), ne bi smeli na nevidjeno kupovati/poručivati savremene automobile, sa panoramom, a da prethodno nisu seli u takva kola, jer su kod nekih automobila moguća veoma neprijatna iznenadjenja po pitanju gubitka „headroom“-a, sve zavisno od vrste panorame (ne jedu sve istu količinu slobodnog prostora za trup i glavu). Ja npr, mogu pozadi sesti u panoramski pežo 2008 mk2, ali ne mogu pozadi u panoramski 3008 mk2 (nije ista vrsta panorame, ni dimenzije), a glavom ću dodirnuti „nebo“ čak i napred kod panoramskog 3008 mk2 (ali, mogao sam lepo sesti u panoramski mk1 3008). Neko, naravno, neće imati taj problem.

ZliZlo

pre 2 godine

Imam panoramski krov, ali samo staklo, bez otvaranja.

Auto izgleda mnogo lepše, svetlije je, posebno na jesen i zimu...

Čini mi se i da se manje greje leti na suncu, jer se ne zagreva lim...

Opet, stalna briga da ne padne nesto na krov je preveliki stres za ono sto nudi...

gem

pre 2 godine

Pa ako živite na oblačnom sjeveru Evrope svakako da. A ako živite na mediteranu s 250 žaropek dana godišnje onda velika crna užarena staklena površina na 5 cm iznad glave i nije baš najbolja ideja.

reza15

pre 2 godine

Za ove što kažu da se brinu... Kada je pre nekoliko godina pao onaj jači grad, ulubljenja na limariji oko 10-ak a panorama kao nova. Odem kod limara i kažem mu da sam se samo nadao da mi je panorama čitava, čovek se samo nasmeja i reče da je ona tvrdja nekoliko puta od limarije na automobilu. Pozz

mg

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

Što ne uzmeš šleper brale, još bi ti bolji bio za grad?

Nekotu

pre 2 godine

Imao na 407, sad imam na 307, glupost samo takva..
Leti greje glavu ko da si pored šporeta stavio, zimi kad sklonis onu zaštitu hladiiii haos.. znaci ovako.. prijatna je u jesen i prolece, a evo od 3-4 godine kako imam možda sam 1-2x tako vozio i to zbog deteta bilo mu zanimljivo sto je otvoreno i to je to ..

ex bmw fun

pre 2 godine

Panoramski krov je jedna od (naj)vecih gluposti na koje sam potrosio pare. Nije da bi mi ostale u dzepu :) ali na mojoj C klasi panoramski pokretni krov je kostao oko 3.500 eura. Sumanuto mnogo za jednu poprilicno beskorisnu opciju. Sa druge strane automobil izgleda lepse, za onoga kome je to vazno.

Na osnovu mog iskustva P je moguce koristiti kada su temperature izmedju 22C i 28C, preko 28 je pretoplo a ispod 22 je hladno. To su prilicno retke situacije, zadnjih 10-15 godina izgubilo se pravo prolece i rana jesen kada su ovakve temperature uobicajene.

Na autoputu cak i u idealnim vremenskim uslovima je preveliko opstrujavanje vazduha.

Osvetljenost kabine je potpuno nebitna za vozaca, za one na zadnjem sedistu vrv ima znacaja ali tvrdnja iz teksta da utice na povecanje vidnog polja je apsolutni nonsens. Voleo bih da vidim tog SuperFandja koji gleda u nebo i vozi automobil. Cista SF.

Realno, otvorim panoramu nekoliko puta godisnje.

Mogao sam da vozim i bez toga, nije da sam se nesto nauzivao :).

kica

pre 2 godine

Imao sam panoramski krov, bio mi zabavan nekoliko dana dok nije krenulo da pece sunce, onda sam povukao roletnu i vise je nisam otvorio 3 god. dok nisam prodao auto.

mehaničar

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.

Alek

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram

Marko

pre 2 godine

Moje iskustvo u novom fići. Pozajmio sam ga tokom leta, jer je moj auto bio na popravci. Dva dana nisam mogao da provalim sta mi smeta... smetao mi je panorama krov koji je kao ringla iznad glave na 40c ! Ima kao neku mrezicu umesto neba i upalis klimu i opet ne vredi. Pre toga sam se odusevljavao kolima koji imaju panoramu, posle toga sam prestao da razmisljam o toj varijanti.

GTR

pre 2 godine

Ko moze da priusti odlicna stvar. Bitno je samo da su pokretne panorame posto ima ih i koje su nepokretne tj ne mogu da se otvore. Ako auto nema panoramu i siber je odlicna stvar

posmatrač

pre 2 godine

Imao sam panoramski stakleni krov (fiksni), i iskustva su pomešana.
Ono što je dobro:
Bolja je osvetljenost u vozilu, pogled je sjajan u vožnji kroz guste šume i kanjone, zimi je dosta toplije u vozilu.
Ono što i nije toliko dobro:
Pogled je sjajan, ali realno, to je samo za putnike na zadnjoj klupi. Zimi jeste toplije, ali je zato i leti dosta toplije u vozilu. Zbog veće (konstantne) osvetljenosti, ima se taj osećaj čak i kada se vozilo dovoljno ohladi. Ne može se (gotovo ni malo), ignorisati prljavština na krovu i ta vrsta "zvezdanog neba".
Sve u svemu, moj neki zaključak je da ne bih ponovo doplaćivao za tu opciju, ali ukoliko već dođe kao deo nekog paketa, ne bih se ni bunio, uz napomenu da je to sve ipak mnogo bitnije putnicima, nego samom vozaču, tako da ukoliko ste 90% vremena sami u vozilu, tačno vam toliko i ne treba.

i to je tako

pre 2 godine

Ne kupujem automobil zato što ima panoramski krov, ali svakako me to ne bi odbilo od automobila iako znam da je to samo trosak vise.

A neke specificne pogodnosti iskreno i ne vidim.
Napolju 40 stepeni i sad ce kao panoramski krov da mi smanji tu temperaturu ili poveca ugodjaj u voznji, tesko...mozda putnicima na zadnjoj klupi.

Radovan lV

pre 2 godine

jedino ako je staklo photo gray... imam siber na autu( "tackasto" staklo) i uopste nije lepo leti ako ne navucem zastitu... iz istog razloga mi nisu jasni ljudi koji leti po najjacem suncu voze kabrio.

Zoran

pre 2 godine

Apsolutno nikakva svrha za vozača i suvozača. Leti pretoplo.Šiber bez svrhe jer kod nas ima samo leto i zima, tako da klima i šiber ne idu zajedno.

Jovan

pre 2 godine

?mao sam Q7 sa panoramom, ako kupujete nov auto eventualno 1-2 god star i imate garažu ili nadkriveno parkig mesto kupite auto sa panoramom, lepo izgleda pogotovo za one koji se voze na zadnjoj klupi, posle 5-6 godina počinje da pušta vodi i leti je je dosta veća temperatura unatar auto a ako vam led kamen ili neštobrazbije staklo skupo je jako.

Rade, ZG

pre 2 godine

Imam panoramski krov na BMW šestici i fantastičan je doživljaj. Vožnja kroz prirodu otvorenim krovom brzinom do 70 km/h (pri većim brzinama je previše bučno) je divan doživljaj a pri većim brzinama osvijetljena unutrašnjost puno ljepše izgleda. Krov je apsolutno siguran, čak se automatski zatvara u slučaju kiše a ni posebno održavanje nije potrebno jer voda ne može prodrijeti do mehanizma za zatvaranje.

Raja

pre 2 godine

"U problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka"?

Čim se ugleda neka frka na putu, treba pogledati gore prema krovu i problem će sigurno biti rešen.

Biću u skladu sa novim trendovima političke korektnosti, pa ću samo izjaviti da veće gluposti do na temu automobili do sada nisam pročitao.

Stepski vuk

pre 2 godine

Ja uzeo kad sam kupovao auto. Zena zapela, pa kao kompromis. Sad se meni svidja, a ona je u fazonu da je to samo za ove sto sede pozadi (decu u nasem sluaju). Ja mislim da dodatna svetlost lepa, a uvek mogu da zatvorim i neprovidan deo ako nam smeta sunce...

Reziel

pre 2 godine

Posle 20 godina prvi put imam automobil sa panoramom. Vredi svaki dinar. Nije mi od presudne važnosti, ali svakako jedan od lepših delova dodatne opreme. Staklo ide celim krovom, otvara se otprilike do kraja prvog reda sedišta. Ima štitnik sa unutrašnje strane, ne vidim nijedan problem ili manu, a stvarno je prelepo po sunčanom danu, lepoj večeri...

Vlada

pre 2 godine

nisam imao panoramu do pre trenutnog automobila (C klasa), mislio sam lep dodatak ali ništa presudno. Od kad sam uvideo koliko je panorama dobra stvar na svakom sledećem automobilu ću to stavljati kao jedan od prioriteta od opreme (ukoliko bude moguće izabrati). Kad se panorama otvori vožnja gradom do nekih 70-80km/h je pravo uživanje, vazduh ulazi u kabinu ali vrlo prijatno bez ikakvog duvanja ili slično. Prozore praktično uopšte ni ne otvaram. I kada je zatvorena meni baš znači jer je u kabini mnogo prijatnije zbog više svetlosti. Nisam iskusio nikakve probleme sa bukom, curenjem vode i slično, ali da ne baksuziram tek je treća godina. Naravno verujem da je vrlo bitno kakvo je staklo i sam mehanizam i to zavisi od proizvođača do proizvođača i od modela.

Shkot

pre 2 godine

Ja sam imao C5 sa fiksnim panorama krovom. Ja ne znam kakav panorama krov imaju ostali automobili, ali u C5-ici, nije bilo neželjenog sunčanja (krov je bio sa "pigmentima" i imao UV zaštitu), niti je bilo vruće, ni kada sam vozio u dolini Neretve na temperaturi većoj od 45 stepeni, i nikada nisam imao problema zimi.

1od619 miliona

pre 2 godine

imam ga sad na nissan qashqai-u, fiksni stakleni krov crne boje. leti je u autu bar 5 stepeni toplije, ne pomaze ni to sto 'nebo od panela' bude zatvoreno jer crno staklo privlaci sunce. nikakva prednost, bukvalno par nedelja u toku godine moze da se koristi. o ceni popravke ili zamene ne zelim ni da razmisljam. imam ga sad i nikad vise.

Coco

pre 2 godine

dvije naj besmislenije i beskorisnije stvari u automobilu,šiber i panoramski krov.jedina svrha prvog je da prokisne a drugog da se u autu osjećate ko u staklenku ljeti

miki

pre 2 godine

Siber i panorama na autima koji imaju klimu,cemu ,kome???Neko rece da mu pricinjava zadovoljsto da zvera u kanjone kada je na proputovanjima...Bas je super u gradu da mi krcka kad je zima,da mi pali celenku kad je leto i da cekam da mi ga razbije neki retard sa petog sprata sa kamenom velicine graska.A da,izgleda lepo u pravu ste a sve ostalo uzas.

ime

pre 2 godine

Mozda je besmislena doplata nekome, ali iskreno meni jako fali kad ga nema. Skoro nikad ne zatvaram ono za zamracivanje ispod osim mozda kad je napolju 40 stepeni i auto ostajr na suncu inace.

Stefan

pre 2 godine

Imao sam na dva automobila panoramske krovove, ali je bilo dosta šuštanja pri vožnji auto putem.
Za vozača nema nikakvih prednosti, jer stakleni krov počinje iznad glave vozača, tako da mora da značajno "izvije" glavu da bi pogledao na gore.
Jedino za putnike može biti interesantno...

2pac

pre 2 godine

Imam panoramu na oba vozila, jedan fiksni (Pezo 208) drugi se otvara (Laguna 3). Kod Lagune 3 gde se otvara je podeljen na dva dela napred i nazad kao dva šibera gde se prednji deo otvara, kod 208 se ne otvara i to je mana, ali je prednost to, jer je staklo preko cele površine krova iz jednog dela i mnogo je lepši pogled. Po meni je panorama super opcija. Više svetlosti unutra je velika prednost, zastore zatvorim samo preko leta, kada je sunce u zenitu i direktno prži kroz staklo, u svim ostalim situacijama su zastori otvoreni, tako da mi nije jasno za ove pojedince koji kazu da im je zastor non stop zatvoren. Zimi se unutrašnjost lakše zagreje, ako je sunčan dan. Inače pokretni deo krova na Laguni otvorim uvek kada napolju nije previše hladno i pri manjim brzinama, naročito van grada. Prednosti u vožnji za vozača nema sem možda na semaforu kada se može gledati u onaj semafor gore na raskrsnicama :) mada i u vožnji prija više svetlosti u kabini. U svakom slučaju svaki naredni auto koji budem kupovao, prednost će imati ako ima panoramu, po mogućnosti ona koja se otvara.

Vozač

pre 2 godine

Kao vozaču ne treba mi. Deci bih radije kupio nešto drugo za tih dvestotinak hiljada dinara doplate nego pogled gore u vožnji. Ako dođem dotle da mogu da platim šofera, probao bih

Uros

pre 2 godine

Seat Leon Fr sa panoramom, kupljen nov. Otvara se skoro do pola krova. Mnogo vise mana neko prednosti. Lepo samo leti nocu. Sve ostalo neupotrebljivo. Pojacana buka kada je otvoren. Ako ima sunca opet ne otvaram jer smeta. Oseti se razlika stakla u odnosu na lim krova. Znaci kada je toplo ume da krcka na neravninama, sto mi smeta. U pocetnom periodu mi bilo zanimljivo, sada otvaram krov samo kada je leto, predvece, uvece i tada je zaista lep uzitak. Po meni ipak mnogo mana i pri kupovini novog automobila ne bi uzimao panoramu kao dodatnu opremu. Nadam se da sam nekom pomogao. Pozdrav.

Nomad

pre 2 godine

Na Xsari Picasso sam imao pokretni panorama krov, tj. mogao je da se otvara do pola. Fenomenalna stvar - skoro celo proleće, deo leta i jesen sam se vozio sa otvorenim krovom. Jako je lep doživljaj kada otvorite panoramu, a vozite se kroz prirodu, posebno šumu.

Od mana bi mogli da se navedu:
- dodatno šuštanje tokom vožnje ako vozilo ima fiksni spojler ispred panorame
- kod nekih automobila mehanizam otvaranja je nepotrebno komplikovan i kvari se
- kod nekih automobila sa panoramom, putnici na zadnjem sedištu imaju manje prostora za glavu.

batica

pre 2 godine

Jedno vreme gospoda iz pojedinih osiguravajućih kuća nisu priznavala štetu na panorami u okviru kasko osiguranja već je ista morala da se ili dodatno ili posebno osigura.Neki moji poznanici nisu čitali mala slova pa su se neprijatno iznenadili.Nisam siguran da li je i dalje ista situacija ali ako jeste onda može biti dodatni razlog protiv naručivanja panorame u dodatnoj opremi.

Fenomenalna stvar

pre 2 godine

Na mom Golfu 7 sportsvan je pokretni panorama krov koji savrseno funkcionise, skuplje sam platio auto zbog tog ekstrata ali vredi svaki evro

cale

pre 2 godine

Nikada! To je samo dodatni problem! Pogledajte forume i videćete koliko ljudi ima problema sa prokišnjavanjem… Plus-dodatni trošak servisiranja! A staklo ako pukne bolje da ne znate kolika je cena?!

Srđan

pre 2 godine

Vozim VW Arteon, kupljen nov. Ima pokretni krovni prozor koji je identičan onom u audiju i veoma je kvalitetno urađen. Ima i felne od 19 inča i naravno
niskoprofilne gume. Auto izgleda jako atraktivno zbog svega toga i zaista ga je uživanje voziti po dobrom putu. Unutrašnjost je takođe veoma kvalitetno urađena, sve je lepo upakovano i ništa ne škripi i ne krcka na dodir i pritisak.
Međutim, po neravnom putu često se čuju zvukovi u kabini, blago krckanje i škriputanje. Dugo mi je trebalo da shvatim odakle dolazi i dolazi od panorame. S vremena na vreme potrebno je silikonskim sprejem premazati gumene delove i zvuk se dosta smanji ali je ipak prisutan pomalo. Tako da ne znam šta bih rekao… lepo je imati krovni prozor i velike felne ali to definitivno nije za srpske puteve.

Deli

pre 2 godine

Ljudi šta vam je ,kako može leti da greje ,kad se navlači platno ispod ? Imam ,gledao sam da kupim sa panoramom i sindrom ,samo sutra zbog prodaje ….sto više opreme ,to se lakše proda.

Dr mr

pre 2 godine

supruga ima c3 sa panorama krovom.....joj..toliko sam zamrzeo voznju tim kolima...ona plastika je uzasno nekvalitetna, skripi non stop..znaci bensedin pre neke duze voznje...na kraju sam ubacio neki karton ispod, i malo smanjio to krcanje i cvilenje...

chief666

pre 2 godine

Da dam i ja svojih 5 para kao neko ko vozi auto sa panoramskim krovom :).Kod mene je panorama preko celog krova putnickog prostora i sto se mene tice to je nesto fantasticno, svakako kad budem kupovao sledeci auto panorama ( ili nedostatak iste) ce donositi ili oduzimati poene. Zassto je meni fantasticno ? Zato sto je u autu mnogo svetlije, prijatnije je za voznju, cak i leti kada je sunce iznad glave jer kod mene u vozilu ( a verujem i kod vecine drugih) je staklo polarisano pa sunce ne bije bas toliko snazno u glavu :). A ako sunce zasmeta uvek moze da se navuce nebo i da bude kao u regularnom automobilu

Mile

pre 2 godine

Moja iskustva sa panoramskim krovom koji se otvara su loša. Nekoliko puta sam ga otvorio i ništa se ne dobija osim buke u automobilu. Mnogo bolje hladi klima uređaj. Sa druge strane mora da se održava redovno. Moj je zapušten skroz i muke žive imam da ga zatvorim kad deca slučajno otvore. Frka i panika. Sama panorama bez otvaranja krova je ok mada i to se veoma retko koristi možda kad se vozi kroz neki kanjon ili kad pada kiša pa je interesantno da se gleda. Koristio sam je 5 puta za 5 godina. Mislim da je bolja izolacija od vrućine i ekstremne hladnoće sa normalnim krovom nego sa panoramom. Iskreno sledeći auto biće mi bitnije npr. da je svetlijih boja i da imam otvaranje prozora na daljinski to je mnogo korisnije da se npr. leti otvore prozori i ohladi auto dok dolaziš do njega ili sa terase 5 minuta pre ulaska u vozilo. A panorama može ali bez otvaranja krova.

zid

pre 2 godine

Auta sa panoramskim staklom su generalno konstruktivno pojacana, zbog tezine stakla.
Ostalo u vezi grijanja stakla i zime nisam osjetio.. Nakog jaceg udesa, staklo nije mrdnulo na pezou 308 2016g.

Nepismeni

pre 2 godine

Moje iskustvo sa panoramom (staklena, celom duzinom). Da mogu da biram ne bih je ponovo uzeo. Leti pici vrucincina odozgo kao u staklenoj basti (i ako ima platno ispod koje se na dugme otvara), bije u glavu, bude toplije nego napolju. Mozda je par puta otvorio, jer ako je otvorite a sunce je efekat je isti kao u staklenoj basti. Nije se srecom nista "kvarilo" sa njom ali sve jedno, samo je u teoriji dobra stvar, u praksi nepotrebna. Dzaba leti klima kada vam kod glave ključa.

Pancho Villa

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram
(Alek, 28. januar 2022 17:17)

Imao sam i ja na Peugeot 307 SW,
ali stakleni krov se ne otvara, već je fiksiran. Pomera se samo zavesa iznutra koja ga zatvara, tj krov. Sigurno si na to mislio Alek. Staklo se NE otvara.

Pera

pre 2 godine

Od kad sam prvi put uzeo auto sa panoramskim krovom više nisam razmišljao i svaki sledeći je imao a i ubuduce ako imam mogucnosti biće sa panoramskim. I da, uvek otvorim krov kad vreme dozvoljava ja lično fixni ne bi uzimao.

Misa

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52) 
Imam passata isto godiste, samo sa siberom i imam slican problem. Stalno se cuje neko skripanje plastike, kad god se naidje na neku neravninu i slicno tj cim se karoserija malkice uvije. Guglao sam i to je izgleda bio cest problem kod vozila iz Vag grupacije u tom periodu, ne vredi nista osim da se menja ceo mehanizam sibera, sto mi ne pada na pamet da radim

Kole

pre 2 godine

Sećam se jedne Tojote Avensis, karavan sa tom panoramom. Valjda se vlasnik nekome zamerio, pa je sva bila polupana nekim metalnim predmetom. Da je imao limeni krov verovatno bi stradala šofeka od 200-300€. Ovako je napravljena šteta od par hiljada evra. Nikad besmislenija stvar na autu nije napravljena. Kazu; ima roletnu,pa te sunce ne peče. Pa šta će ti staklo ako ga pokrivaš roletnom. Lepo je noću kad je toplo, deca gledaju zvezde. Ja još nisam video decu na zadnjoj klupi koji ne drze telefon i surfuju po internetu. Ovi što tvrde, nikad više auto bez panorame nebi ni primetili da im noću zavarite običan limeni krov. Foliranti do juče vozili Zastave i Dačije.

VP

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

mare

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.

mg

pre 2 godine

Onaj ko nema para da kupi auto sa panorama krovom, kaže Ne. Onaj ko može sebi da priušti, kaže Da.

Onaj ko nema para da kupi auto u salonu i štrikira boje, motore, opremu i opcije poput panorame po svom ćefu kupuje polovnjaka izvučenog s dna jezera i onda gleda šta ga je zapalo - ima li panorama krov ili nema. A potom dođe na rubriku komentari i prodaje muda za bubrege.

Milan NS

pre 2 godine

Ја сам имао ксару Пикасо с допола покретном панорамом (2006. годиште). Стакло је било тонирано, а имао сам и рол завесицу. Када сам продао ауто, имао је већ 15 година, али никад није имао проблема с прокишњавањем или механизмом за отварање. При томе га, да будем искрен, уопште нисам додатно одржавао, чистио, подмазивао, али ни често користио. Међутим, због вибрација дизел мотора и наших путева, попуцали су ми носачи завесице па је лети заиста било топло. Такође, вртложење ваздуха је већ на 110 било осетно, а тиме и бука. Деци су се, наравно, поглед и прозрачност допадали.

Lol

pre 2 godine

Lepo jeste, ali smanjuje prostor za glavu, plus leti prži, plus morate dodatno da osigurate staklo na krovu, plus manje bezbedno ukoliko dodje o pucanja stakla ili prevrtanja automobila

PPU

pre 2 godine

Megan 3 sa panoramom iz dva dela, prednji se otvara, zadnja polovina je fiksna. Leti sam češće vozio sa otvorenim krovom nego sa zatvorenim i uključenom klimom. Ako ubija sunce pritvorim šiber ili stavim kačket. Prezadovoljan sam i ako finansije dopuste uzeo bih otvarakuću panoramu i na sledećem automobilu.

wlado

pre 2 godine

cela panorama na kodiaqu, otvara se do pola, super stvar za prirodu, dete i zena obozavaju da gledaju, to mi je deo opreme bez kojeg ne bi ni gledao auto. Definitivno nije ako zivis u zgradi u bg :)

windfucker

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.
(mehaničar, 28. januar 2022 23:52)

Blago onome kome si ti mehanicar :)))

tekma

pre 2 godine

@ To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.

Ne znam ni sam koliko retrovizora sam pokupio kada sam poceo da vozim kamion u jednom velikom gradu sa jako puno uskih i jednosmernih ulica. Zapravo svima koji nisu zatvarali retrovizore bilo rucno ili.... I tako se javi neko ko tvrdi da je to bezpotrebno?

Audi BMW

pre 2 godine

Imao šiber na Audi A6.
Dok je auto nov to je ok.
Posle 10 godina otisla guma na siberu,nova kostala 130 eura.
Zvucna izolacija slabija i ume da nervira ako se ne zatvori pregrada pre staklenog sibera.

Geometar

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52)

Ja sam to iskusio na mini cooper druge generacije. Rešenje je prosto, na prednjem kraju okvira ima sundjerasti deo koji se vremenom sabije i deo mehanizma koji se na taj deo oslanja vibrira i lupa. Novo parčence samolepljive pene rešava problem na neko vreme. Cena minimalna, 3 minuta posla godišnje. Ne bih se čudio da je isti izvor problema na pomenutom vozilu.

Ivan

pre 2 godine

Imam trenutno, auto sa panoramom Lanciu Deltu III.To mi je prvi auto sa tim.Svakako je panorama, nesto bez cega se može, ali je ugodjaj lepsi ako vozite sa njom. Leti ne greje auto dodatno, posto je zatamnjena, u jesen i zimu imate vise svetla u autu. Podmazivanje dvaput godisnje barem. E sad ja retko otvaram pomicni deo, ali staklo je maltene uvek otkriveno. Svako ko može da priusti, preporucujem.

meda

pre 2 godine

Imam dva metra, u isti auto bez panoramskog krova imam dovoljno prostora iznad glave, sa panoramskim krovom glava mi bije u krov, polomio bi vrat ne ako se auto prevrne već ako malo više odskoči na nekoj džombi. Panoramski krov ukrade jedno 5 santimetara od prostora iznad glave.

Na žalost svi luksuzniji automobili stavljaju panoramski krov po difoltu. Što znači na tržištu polovnih automobila npr. gotovo da nema Lexusa bez panoramskog krova, mada novi možeš da naručiš, ali na neviđeno, ne znaš kako će da bude.
Kad sam poslednji put kupovao auto (novi) hteo sam SUV, kožu unutra i bez panoramskog krova - gotovo nemoguće naći, na kraju samo Mazda CX- je imala to kao opciju. Na kraju je ispalo OK, Mazda CX-9 mi je OK auto, ali nema smisla kako maltretiraju nas visoke.

Stefan

pre 2 godine

Stvar ukusa,dobro je i bez i sa panoramom. Ja licno trenutno imam panoramu na BMW X5 i meni licno je super ali vozio bi auto i bez panorame.

dz0

pre 2 godine

Ja bih tako voleo da vidim onaj stari pravi luft, šiber... pa mu podesim kosinu koliko hocu vetric da mi pirka a panorama je super za porodice, klinci da zjakaju okolo na sve strane inace je rerna.

Dr. Zohan

pre 2 godine

Dve stvari nikad u auto, panorama krov i kozna sedista. Jeres.
(severnjak, 29. januar 2022 07:49)

Samo kozna sedista su prava sedista.

betmen

pre 2 godine

A4 sa panoramom kojoj se prednji deo otvara. Unutrasnja zavesa je navucena iskljucivo leti kada je sunce visoko. Sve u svemu, 90% vremena je zavesica sklonjena.
Sto se otvaranja tice, nema neprijatnog strujanja kao sto je slucaj sa otvorenim prozorima tako da je drzim otvorenom sve do 80kmh, kada pocinje buka i to vise nije to. Takodje, uopste nije problem voziti i na nizim temperaturama 5-10 stepeni, jer jednostavno nije takav tok vazduha da udara po kabini.

Sve u svemu, kad je zatvorena ne primecujem razliku u odnosu na klasican krov, ali zato u ostalim situacijama poboljsava ugodjaj. Otvoris panoramu, stavis kacket i krstaris Grckom obalom.

Svakom prema svom ukusu.

307sw

pre 2 godine

tesko sranje,vise puta placao popravke.Nedavno mi zamenili nebo i nisu znali one poklopce da nameste.Dva majstora platio i ispadaju iz lezista.Nikad vise.

Auto.BOY

pre 2 godine

Meni licno je to besmisleno, jer ne osecam potrebu dok se vozim da blejim u nebo. Ali ako se nekome svidja osecaj da zna da iznad sebe ima prozor pa jos moze malo i da gleda gore, OK. Nemam nista protiv :)

samsung

pre 2 godine

Dok ga nisam imao, nije bio obavezan. Sad kad ga imam, postao je obavezan deo opreme svakog sledećeg auta. Uz bukvalno 1 održavanje godišnje u DIY varijanti ima da radi bez problema sigurno. Ocistiti kanale, podmazati, proveriti odvode ..10 min posla.
I najvaznije, koristiti je redovno

antiprotivan

pre 2 godine

može li neko da preporuci dobru mast za podmazivanje, ovo sto se pominje u tekstu? i koliko često treba podmazivati? inace, super je stvar, ja koristim non stop, kad upeče zvezda odozgo tu je zavesica, a vazduh i dalje dovoljno struji.

b1321

pre 2 godine

@kole
Recimo moja deca ne drndaju telefone i tablete... Tome dosta pomaže to što ne vozim neki od modernih "tenkova", sa malim prozorčićima, već porodičan MPV, sa velikim prozorima... Panorama, mi nije baš prioritet!

Duck

pre 2 godine

U autu koji vozim nemam panoramu i sedim bez problema i napred i nazad. U identičnom primerku sa panoramom, udaram glavom u plafon. Treba proveriti pre kupovine.

sempervivum

pre 2 godine

После читања свих коментара сам сигуран да мој следећи ауто НЕЋЕ имати панорама кров (а нарочито не онај који се отвара). Вреди чути разна мишљења, а мени су коментари помогли да донесем свој закључак. Хвала на помоћи.

windfucker

pre 2 godine

nisu mi jasni ovi sto kukaju na starijim automobilima kako im je toplo leti ispod panorame a za 15€ imate kvadrat folije koja odbija suncevu svetlost 97%, zalepis foliju ako je staklo crno i privlaci sunce i resio si problem, folija je inace kao ogledalo spolja, a iznutra vidite savrseno, ja prosle godine zalepio na sve prozore u kuci savrsena odbrana od sunca leti, doduse zimi cas sunce manje greje ali je leti milina

9999999

pre 2 godine

Nije problem sto se kvare vec je problem sto ni cemu ne sluze, kad je leto i sunce ne moze da se otvori jer mnogo jako greje sunce a jedino ima smisla kad je uvece bas toplo pa onda moze da se otvori a ako nije bas toplo onda jako duva i eto prehlade odma... ovo mi je poslednji auto sa panoramom i izbegavacu da kupim sa tim ubuduce...

Coyote

pre 2 godine

Ako se otvara nije loša opcija. Ako je fiksno staklo onda je najveca glupost. Mnogo je bolje imati lemeni krov nego stakleni. Kome nije jasno zasto ne zaslužuje ni da mu se objasnjava. Nek u*re glup.

Alex

pre 2 godine

Volim ove sto vole da voze sa otvorenom panoramom i kabriloete pa kad im grunes sa petog sprata kesu punu vode. Uzivancija teska. Neprocenjivo.

Zexy

pre 1 godinu

Bilo bi dobro ispitati gde sve ima servisa sa svim delovima.. (klizacima,gomilama itd ) za panoramske krovove.Imamo Fiat u kragujevcu a nemamo seviserw za panoramske krovove ja imam Fiat Bravo 2008 sa panoramske koja se otvara. Znaci problem su delovi za panoramske krovove i serviseri. Hvala unapred ako uspete da izgrade ovu priču. To je problem vlasnika sa panoramskim krovovima

Adnan

pre 1 godinu

Licno iskustvo sa panoramom passat b7 2014 godina,malo jaca kisa pusta vodu,imaju fabricku gresku ne preporucujem nikome da kupuje vw koncern vozila sa panoramskim krovom.Mene je vise izludilo,sve sam jednom poskidao da probam napraviti ali nema sanse posto je pravljena od aluminijuma i plastike i na tom sastavu pusta i slijeva se na desnu stranu voda i sve bude mokro po krovnom tapacirungu s prednje strane i na tapaciru bocnog airbaga.Da kupis polovnu oko 300 eura kosta ali sta si dobio moze i ona pustati ne zna se.Zvao servis da pitam koliko je nova samo njen okvir bez stakla dodje u servisu 1650 eura,znaci nisu normalni.3 god je auto kod mene kuburim s tim nema ni da se neko razumije,probao sa raznim silikonima ma nista opet propusta vodu a sto je najgore jedan dan ce se poceti krovni tapacir odljepljivati od cestog kvasenja.Vjerujte uzas ni sam ne znam vise sta da radim ali ne dam ni 1650 eura nema sanse radije cu krov zavariti

Ado

pre 2 meseca

Ne preporucujem imam nerešljiv problem kvasi se tapacir sa leve strane iznad vozaca kad padne kisa ili kad operem auto niko ne zna kako popraviti taj takoreci kvar, sve drugo funkcionise odlicno ali ta vlaga od vode ubija

Coco

pre 2 godine

dvije naj besmislenije i beskorisnije stvari u automobilu,šiber i panoramski krov.jedina svrha prvog je da prokisne a drugog da se u autu osjećate ko u staklenku ljeti

mehaničar

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.

VP

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

miki

pre 2 godine

Siber i panorama na autima koji imaju klimu,cemu ,kome???Neko rece da mu pricinjava zadovoljsto da zvera u kanjone kada je na proputovanjima...Bas je super u gradu da mi krcka kad je zima,da mi pali celenku kad je leto i da cekam da mi ga razbije neki retard sa petog sprata sa kamenom velicine graska.A da,izgleda lepo u pravu ste a sve ostalo uzas.

Alex

pre 2 godine

Volim ove sto vole da voze sa otvorenom panoramom i kabriloete pa kad im grunes sa petog sprata kesu punu vode. Uzivancija teska. Neprocenjivo.

ZliZlo

pre 2 godine

Imam panoramski krov, ali samo staklo, bez otvaranja.

Auto izgleda mnogo lepše, svetlije je, posebno na jesen i zimu...

Čini mi se i da se manje greje leti na suncu, jer se ne zagreva lim...

Opet, stalna briga da ne padne nesto na krov je preveliki stres za ono sto nudi...

i to je tako

pre 2 godine

Ne kupujem automobil zato što ima panoramski krov, ali svakako me to ne bi odbilo od automobila iako znam da je to samo trosak vise.

A neke specificne pogodnosti iskreno i ne vidim.
Napolju 40 stepeni i sad ce kao panoramski krov da mi smanji tu temperaturu ili poveca ugodjaj u voznji, tesko...mozda putnicima na zadnjoj klupi.

1od619 miliona

pre 2 godine

imam ga sad na nissan qashqai-u, fiksni stakleni krov crne boje. leti je u autu bar 5 stepeni toplije, ne pomaze ni to sto 'nebo od panela' bude zatvoreno jer crno staklo privlaci sunce. nikakva prednost, bukvalno par nedelja u toku godine moze da se koristi. o ceni popravke ili zamene ne zelim ni da razmisljam. imam ga sad i nikad vise.

Dr. Zohan

pre 2 godine

Dve stvari nikad u auto, panorama krov i kozna sedista. Jeres.
(severnjak, 29. januar 2022 07:49)

Samo kozna sedista su prava sedista.

meda

pre 2 godine

Imam dva metra, u isti auto bez panoramskog krova imam dovoljno prostora iznad glave, sa panoramskim krovom glava mi bije u krov, polomio bi vrat ne ako se auto prevrne već ako malo više odskoči na nekoj džombi. Panoramski krov ukrade jedno 5 santimetara od prostora iznad glave.

Na žalost svi luksuzniji automobili stavljaju panoramski krov po difoltu. Što znači na tržištu polovnih automobila npr. gotovo da nema Lexusa bez panoramskog krova, mada novi možeš da naručiš, ali na neviđeno, ne znaš kako će da bude.
Kad sam poslednji put kupovao auto (novi) hteo sam SUV, kožu unutra i bez panoramskog krova - gotovo nemoguće naći, na kraju samo Mazda CX- je imala to kao opciju. Na kraju je ispalo OK, Mazda CX-9 mi je OK auto, ali nema smisla kako maltretiraju nas visoke.

moje iskustvo

pre 2 godine

Imao sam preko decenije vozilo sa panoramom (308 SW mk1), a imam ga i danas (500L, a kod njega je moglo i da se bira, fiksna ili pokretna i pokretnu nisam hteo, baš zato jer fisknoj ne treba bilo kakvo održavanje, a kola ioako ne vozim ni otvorenih prozora). Za mene, panorama je element opreme za veoma prijatan ugodjaj u vozilu, što možete da shvatite tek kada se provozate nekim kanjonom ili šumom. To kako sa panoramom putnici mogu da dožive prirodu, vredi tih para (naravno, može još bolje i kabrioletom, ali, na kraju tako dolazimo i do bicikla). I kada sam nedavno predložio porodici da se likvidira 500L i uzme nešto drugo, zavrištali su kao da ih neko kolje, pa i sa pozivom na panoramu.
Visoki ljudi ili sa visokim članovima porodice, u vreme praznih auto salona (kad su lageri prazni), ne bi smeli na nevidjeno kupovati/poručivati savremene automobile, sa panoramom, a da prethodno nisu seli u takva kola, jer su kod nekih automobila moguća veoma neprijatna iznenadjenja po pitanju gubitka „headroom“-a, sve zavisno od vrste panorame (ne jedu sve istu količinu slobodnog prostora za trup i glavu). Ja npr, mogu pozadi sesti u panoramski pežo 2008 mk2, ali ne mogu pozadi u panoramski 3008 mk2 (nije ista vrsta panorame, ni dimenzije), a glavom ću dodirnuti „nebo“ čak i napred kod panoramskog 3008 mk2 (ali, mogao sam lepo sesti u panoramski mk1 3008). Neko, naravno, neće imati taj problem.

Rade, ZG

pre 2 godine

Imam panoramski krov na BMW šestici i fantastičan je doživljaj. Vožnja kroz prirodu otvorenim krovom brzinom do 70 km/h (pri većim brzinama je previše bučno) je divan doživljaj a pri većim brzinama osvijetljena unutrašnjost puno ljepše izgleda. Krov je apsolutno siguran, čak se automatski zatvara u slučaju kiše a ni posebno održavanje nije potrebno jer voda ne može prodrijeti do mehanizma za zatvaranje.

Marko

pre 2 godine

Moje iskustvo u novom fići. Pozajmio sam ga tokom leta, jer je moj auto bio na popravci. Dva dana nisam mogao da provalim sta mi smeta... smetao mi je panorama krov koji je kao ringla iznad glave na 40c ! Ima kao neku mrezicu umesto neba i upalis klimu i opet ne vredi. Pre toga sam se odusevljavao kolima koji imaju panoramu, posle toga sam prestao da razmisljam o toj varijanti.

mg

pre 2 godine

Imam x trail privatno sa panorama krovom. Dobio sam besan službeni auto, ali x trail ne prodajem niti ću. Udoban je, jak motor, zgodan za grad, a na kefaloniji i lefkadi nezamenljiv. Da nema panoramu to ne bi bilo to

Što ne uzmeš šleper brale, još bi ti bolji bio za grad?

Kole

pre 2 godine

Sećam se jedne Tojote Avensis, karavan sa tom panoramom. Valjda se vlasnik nekome zamerio, pa je sva bila polupana nekim metalnim predmetom. Da je imao limeni krov verovatno bi stradala šofeka od 200-300€. Ovako je napravljena šteta od par hiljada evra. Nikad besmislenija stvar na autu nije napravljena. Kazu; ima roletnu,pa te sunce ne peče. Pa šta će ti staklo ako ga pokrivaš roletnom. Lepo je noću kad je toplo, deca gledaju zvezde. Ja još nisam video decu na zadnjoj klupi koji ne drze telefon i surfuju po internetu. Ovi što tvrde, nikad više auto bez panorame nebi ni primetili da im noću zavarite običan limeni krov. Foliranti do juče vozili Zastave i Dačije.

Nekotu

pre 2 godine

Imao na 407, sad imam na 307, glupost samo takva..
Leti greje glavu ko da si pored šporeta stavio, zimi kad sklonis onu zaštitu hladiiii haos.. znaci ovako.. prijatna je u jesen i prolece, a evo od 3-4 godine kako imam možda sam 1-2x tako vozio i to zbog deteta bilo mu zanimljivo sto je otvoreno i to je to ..

Fenomenalna stvar

pre 2 godine

Na mom Golfu 7 sportsvan je pokretni panorama krov koji savrseno funkcionise, skuplje sam platio auto zbog tog ekstrata ali vredi svaki evro

Coyote

pre 2 godine

Ako se otvara nije loša opcija. Ako je fiksno staklo onda je najveca glupost. Mnogo je bolje imati lemeni krov nego stakleni. Kome nije jasno zasto ne zaslužuje ni da mu se objasnjava. Nek u*re glup.

Audi BMW

pre 2 godine

Imao šiber na Audi A6.
Dok je auto nov to je ok.
Posle 10 godina otisla guma na siberu,nova kostala 130 eura.
Zvucna izolacija slabija i ume da nervira ako se ne zatvori pregrada pre staklenog sibera.

windfucker

pre 2 godine

To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.
Panorama posle 7-8g.moze da se zapušie odvodi,problemi sa vodilicama,ramovi,pucketanje na promene temp.,auto je cvrsci sa krovom.
U autu je toplije bez obzira na zastitu jer sunce zagreje zastitu i ona onda greje kabinu.Kad je autu tamnije bolje vidite.Zato je bioskopu mrak.Itd,itd....
Nemojte bacati svoj tesko zaradjeni novac.
(mehaničar, 28. januar 2022 23:52)

Blago onome kome si ti mehanicar :)))

Pera

pre 2 godine

Od kad sam prvi put uzeo auto sa panoramskim krovom više nisam razmišljao i svaki sledeći je imao a i ubuduce ako imam mogucnosti biće sa panoramskim. I da, uvek otvorim krov kad vreme dozvoljava ja lično fixni ne bi uzimao.

cale

pre 2 godine

Nikada! To je samo dodatni problem! Pogledajte forume i videćete koliko ljudi ima problema sa prokišnjavanjem… Plus-dodatni trošak servisiranja! A staklo ako pukne bolje da ne znate kolika je cena?!

gem

pre 2 godine

Pa ako živite na oblačnom sjeveru Evrope svakako da. A ako živite na mediteranu s 250 žaropek dana godišnje onda velika crna užarena staklena površina na 5 cm iznad glave i nije baš najbolja ideja.

kica

pre 2 godine

Imao sam panoramski krov, bio mi zabavan nekoliko dana dok nije krenulo da pece sunce, onda sam povukao roletnu i vise je nisam otvorio 3 god. dok nisam prodao auto.

Smuleco

pre 2 godine

"Veliki panoramski prozori takođe povećavaju vidno polje, što utiče na udobnost i sigurnost tokom putovanja. Pružanje bolje vidljivosti u hitnim i problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka."

Na koji način, sem u slučaju vožnje ispod neke litice, kada možeš da proceniš visinu iste, kroz staklo na krovu.

Alek

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram

2pac

pre 2 godine

Imam panoramu na oba vozila, jedan fiksni (Pezo 208) drugi se otvara (Laguna 3). Kod Lagune 3 gde se otvara je podeljen na dva dela napred i nazad kao dva šibera gde se prednji deo otvara, kod 208 se ne otvara i to je mana, ali je prednost to, jer je staklo preko cele površine krova iz jednog dela i mnogo je lepši pogled. Po meni je panorama super opcija. Više svetlosti unutra je velika prednost, zastore zatvorim samo preko leta, kada je sunce u zenitu i direktno prži kroz staklo, u svim ostalim situacijama su zastori otvoreni, tako da mi nije jasno za ove pojedince koji kazu da im je zastor non stop zatvoren. Zimi se unutrašnjost lakše zagreje, ako je sunčan dan. Inače pokretni deo krova na Laguni otvorim uvek kada napolju nije previše hladno i pri manjim brzinama, naročito van grada. Prednosti u vožnji za vozača nema sem možda na semaforu kada se može gledati u onaj semafor gore na raskrsnicama :) mada i u vožnji prija više svetlosti u kabini. U svakom slučaju svaki naredni auto koji budem kupovao, prednost će imati ako ima panoramu, po mogućnosti ona koja se otvara.

Deli

pre 2 godine

Ljudi šta vam je ,kako može leti da greje ,kad se navlači platno ispod ? Imam ,gledao sam da kupim sa panoramom i sindrom ,samo sutra zbog prodaje ….sto više opreme ,to se lakše proda.

Reziel

pre 2 godine

Posle 20 godina prvi put imam automobil sa panoramom. Vredi svaki dinar. Nije mi od presudne važnosti, ali svakako jedan od lepših delova dodatne opreme. Staklo ide celim krovom, otvara se otprilike do kraja prvog reda sedišta. Ima štitnik sa unutrašnje strane, ne vidim nijedan problem ili manu, a stvarno je prelepo po sunčanom danu, lepoj večeri...

Vlada

pre 2 godine

nisam imao panoramu do pre trenutnog automobila (C klasa), mislio sam lep dodatak ali ništa presudno. Od kad sam uvideo koliko je panorama dobra stvar na svakom sledećem automobilu ću to stavljati kao jedan od prioriteta od opreme (ukoliko bude moguće izabrati). Kad se panorama otvori vožnja gradom do nekih 70-80km/h je pravo uživanje, vazduh ulazi u kabinu ali vrlo prijatno bez ikakvog duvanja ili slično. Prozore praktično uopšte ni ne otvaram. I kada je zatvorena meni baš znači jer je u kabini mnogo prijatnije zbog više svetlosti. Nisam iskusio nikakve probleme sa bukom, curenjem vode i slično, ali da ne baksuziram tek je treća godina. Naravno verujem da je vrlo bitno kakvo je staklo i sam mehanizam i to zavisi od proizvođača do proizvođača i od modela.

Uros

pre 2 godine

Seat Leon Fr sa panoramom, kupljen nov. Otvara se skoro do pola krova. Mnogo vise mana neko prednosti. Lepo samo leti nocu. Sve ostalo neupotrebljivo. Pojacana buka kada je otvoren. Ako ima sunca opet ne otvaram jer smeta. Oseti se razlika stakla u odnosu na lim krova. Znaci kada je toplo ume da krcka na neravninama, sto mi smeta. U pocetnom periodu mi bilo zanimljivo, sada otvaram krov samo kada je leto, predvece, uvece i tada je zaista lep uzitak. Po meni ipak mnogo mana i pri kupovini novog automobila ne bi uzimao panoramu kao dodatnu opremu. Nadam se da sam nekom pomogao. Pozdrav.

Stefan

pre 2 godine

Stvar ukusa,dobro je i bez i sa panoramom. Ja licno trenutno imam panoramu na BMW X5 i meni licno je super ali vozio bi auto i bez panorame.

Zoran

pre 2 godine

Apsolutno nikakva svrha za vozača i suvozača. Leti pretoplo.Šiber bez svrhe jer kod nas ima samo leto i zima, tako da klima i šiber ne idu zajedno.

ime

pre 2 godine

Mozda je besmislena doplata nekome, ali iskreno meni jako fali kad ga nema. Skoro nikad ne zatvaram ono za zamracivanje ispod osim mozda kad je napolju 40 stepeni i auto ostajr na suncu inace.

Lol

pre 2 godine

Lepo jeste, ali smanjuje prostor za glavu, plus leti prži, plus morate dodatno da osigurate staklo na krovu, plus manje bezbedno ukoliko dodje o pucanja stakla ili prevrtanja automobila

GTR

pre 2 godine

Ko moze da priusti odlicna stvar. Bitno je samo da su pokretne panorame posto ima ih i koje su nepokretne tj ne mogu da se otvore. Ako auto nema panoramu i siber je odlicna stvar

Dr mr

pre 2 godine

supruga ima c3 sa panorama krovom.....joj..toliko sam zamrzeo voznju tim kolima...ona plastika je uzasno nekvalitetna, skripi non stop..znaci bensedin pre neke duze voznje...na kraju sam ubacio neki karton ispod, i malo smanjio to krcanje i cvilenje...

Shkot

pre 2 godine

Ja sam imao C5 sa fiksnim panorama krovom. Ja ne znam kakav panorama krov imaju ostali automobili, ali u C5-ici, nije bilo neželjenog sunčanja (krov je bio sa "pigmentima" i imao UV zaštitu), niti je bilo vruće, ni kada sam vozio u dolini Neretve na temperaturi većoj od 45 stepeni, i nikada nisam imao problema zimi.

9999999

pre 2 godine

Nije problem sto se kvare vec je problem sto ni cemu ne sluze, kad je leto i sunce ne moze da se otvori jer mnogo jako greje sunce a jedino ima smisla kad je uvece bas toplo pa onda moze da se otvori a ako nije bas toplo onda jako duva i eto prehlade odma... ovo mi je poslednji auto sa panoramom i izbegavacu da kupim sa tim ubuduce...

chief666

pre 2 godine

Da dam i ja svojih 5 para kao neko ko vozi auto sa panoramskim krovom :).Kod mene je panorama preko celog krova putnickog prostora i sto se mene tice to je nesto fantasticno, svakako kad budem kupovao sledeci auto panorama ( ili nedostatak iste) ce donositi ili oduzimati poene. Zassto je meni fantasticno ? Zato sto je u autu mnogo svetlije, prijatnije je za voznju, cak i leti kada je sunce iznad glave jer kod mene u vozilu ( a verujem i kod vecine drugih) je staklo polarisano pa sunce ne bije bas toliko snazno u glavu :). A ako sunce zasmeta uvek moze da se navuce nebo i da bude kao u regularnom automobilu

Jovan

pre 2 godine

?mao sam Q7 sa panoramom, ako kupujete nov auto eventualno 1-2 god star i imate garažu ili nadkriveno parkig mesto kupite auto sa panoramom, lepo izgleda pogotovo za one koji se voze na zadnjoj klupi, posle 5-6 godina počinje da pušta vodi i leti je je dosta veća temperatura unatar auto a ako vam led kamen ili neštobrazbije staklo skupo je jako.

samsung

pre 2 godine

Dok ga nisam imao, nije bio obavezan. Sad kad ga imam, postao je obavezan deo opreme svakog sledećeg auta. Uz bukvalno 1 održavanje godišnje u DIY varijanti ima da radi bez problema sigurno. Ocistiti kanale, podmazati, proveriti odvode ..10 min posla.
I najvaznije, koristiti je redovno

antiprotivan

pre 2 godine

može li neko da preporuci dobru mast za podmazivanje, ovo sto se pominje u tekstu? i koliko često treba podmazivati? inace, super je stvar, ja koristim non stop, kad upeče zvezda odozgo tu je zavesica, a vazduh i dalje dovoljno struji.

mg

pre 2 godine

Onaj ko nema para da kupi auto sa panorama krovom, kaže Ne. Onaj ko može sebi da priušti, kaže Da.

Onaj ko nema para da kupi auto u salonu i štrikira boje, motore, opremu i opcije poput panorame po svom ćefu kupuje polovnjaka izvučenog s dna jezera i onda gleda šta ga je zapalo - ima li panorama krov ili nema. A potom dođe na rubriku komentari i prodaje muda za bubrege.

Nepismeni

pre 2 godine

Moje iskustvo sa panoramom (staklena, celom duzinom). Da mogu da biram ne bih je ponovo uzeo. Leti pici vrucincina odozgo kao u staklenoj basti (i ako ima platno ispod koje se na dugme otvara), bije u glavu, bude toplije nego napolju. Mozda je par puta otvorio, jer ako je otvorite a sunce je efekat je isti kao u staklenoj basti. Nije se srecom nista "kvarilo" sa njom ali sve jedno, samo je u teoriji dobra stvar, u praksi nepotrebna. Dzaba leti klima kada vam kod glave ključa.

mare

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.

PPU

pre 2 godine

Megan 3 sa panoramom iz dva dela, prednji se otvara, zadnja polovina je fiksna. Leti sam češće vozio sa otvorenim krovom nego sa zatvorenim i uključenom klimom. Ako ubija sunce pritvorim šiber ili stavim kačket. Prezadovoljan sam i ako finansije dopuste uzeo bih otvarakuću panoramu i na sledećem automobilu.

307sw

pre 2 godine

tesko sranje,vise puta placao popravke.Nedavno mi zamenili nebo i nisu znali one poklopce da nameste.Dva majstora platio i ispadaju iz lezista.Nikad vise.

Auto.BOY

pre 2 godine

Meni licno je to besmisleno, jer ne osecam potrebu dok se vozim da blejim u nebo. Ali ako se nekome svidja osecaj da zna da iznad sebe ima prozor pa jos moze malo i da gleda gore, OK. Nemam nista protiv :)

Duck

pre 2 godine

U autu koji vozim nemam panoramu i sedim bez problema i napred i nazad. U identičnom primerku sa panoramom, udaram glavom u plafon. Treba proveriti pre kupovine.

reza15

pre 2 godine

Za ove što kažu da se brinu... Kada je pre nekoliko godina pao onaj jači grad, ulubljenja na limariji oko 10-ak a panorama kao nova. Odem kod limara i kažem mu da sam se samo nadao da mi je panorama čitava, čovek se samo nasmeja i reče da je ona tvrdja nekoliko puta od limarije na automobilu. Pozz

Ivan

pre 2 godine

Imam trenutno, auto sa panoramom Lanciu Deltu III.To mi je prvi auto sa tim.Svakako je panorama, nesto bez cega se može, ali je ugodjaj lepsi ako vozite sa njom. Leti ne greje auto dodatno, posto je zatamnjena, u jesen i zimu imate vise svetla u autu. Podmazivanje dvaput godisnje barem. E sad ja retko otvaram pomicni deo, ali staklo je maltene uvek otkriveno. Svako ko može da priusti, preporucujem.

Pancho Villa

pre 2 godine

Imam ga na peugeot 307, ne koristim ga ukratko
zasto?
kada uzeo auto
i kao da probamo
nisam ga ni na pola otvorio
od pozadi zena i decao kao jedan uglas
ZATVORI
i vise ga ne otvaram
(Alek, 28. januar 2022 17:17)

Imao sam i ja na Peugeot 307 SW,
ali stakleni krov se ne otvara, već je fiksiran. Pomera se samo zavesa iznutra koja ga zatvara, tj krov. Sigurno si na to mislio Alek. Staklo se NE otvara.

zid

pre 2 godine

Auta sa panoramskim staklom su generalno konstruktivno pojacana, zbog tezine stakla.
Ostalo u vezi grijanja stakla i zime nisam osjetio.. Nakog jaceg udesa, staklo nije mrdnulo na pezou 308 2016g.

batica

pre 2 godine

Jedno vreme gospoda iz pojedinih osiguravajućih kuća nisu priznavala štetu na panorami u okviru kasko osiguranja već je ista morala da se ili dodatno ili posebno osigura.Neki moji poznanici nisu čitali mala slova pa su se neprijatno iznenadili.Nisam siguran da li je i dalje ista situacija ali ako jeste onda može biti dodatni razlog protiv naručivanja panorame u dodatnoj opremi.

Srđan

pre 2 godine

Vozim VW Arteon, kupljen nov. Ima pokretni krovni prozor koji je identičan onom u audiju i veoma je kvalitetno urađen. Ima i felne od 19 inča i naravno
niskoprofilne gume. Auto izgleda jako atraktivno zbog svega toga i zaista ga je uživanje voziti po dobrom putu. Unutrašnjost je takođe veoma kvalitetno urađena, sve je lepo upakovano i ništa ne škripi i ne krcka na dodir i pritisak.
Međutim, po neravnom putu često se čuju zvukovi u kabini, blago krckanje i škriputanje. Dugo mi je trebalo da shvatim odakle dolazi i dolazi od panorame. S vremena na vreme potrebno je silikonskim sprejem premazati gumene delove i zvuk se dosta smanji ali je ipak prisutan pomalo. Tako da ne znam šta bih rekao… lepo je imati krovni prozor i velike felne ali to definitivno nije za srpske puteve.

windfucker

pre 2 godine

nisu mi jasni ovi sto kukaju na starijim automobilima kako im je toplo leti ispod panorame a za 15€ imate kvadrat folije koja odbija suncevu svetlost 97%, zalepis foliju ako je staklo crno i privlaci sunce i resio si problem, folija je inace kao ogledalo spolja, a iznutra vidite savrseno, ja prosle godine zalepio na sve prozore u kuci savrsena odbrana od sunca leti, doduse zimi cas sunce manje greje ali je leti milina

sempervivum

pre 2 godine

После читања свих коментара сам сигуран да мој следећи ауто НЕЋЕ имати панорама кров (а нарочито не онај који се отвара). Вреди чути разна мишљења, а мени су коментари помогли да донесем свој закључак. Хвала на помоћи.

ex bmw fun

pre 2 godine

Panoramski krov je jedna od (naj)vecih gluposti na koje sam potrosio pare. Nije da bi mi ostale u dzepu :) ali na mojoj C klasi panoramski pokretni krov je kostao oko 3.500 eura. Sumanuto mnogo za jednu poprilicno beskorisnu opciju. Sa druge strane automobil izgleda lepse, za onoga kome je to vazno.

Na osnovu mog iskustva P je moguce koristiti kada su temperature izmedju 22C i 28C, preko 28 je pretoplo a ispod 22 je hladno. To su prilicno retke situacije, zadnjih 10-15 godina izgubilo se pravo prolece i rana jesen kada su ovakve temperature uobicajene.

Na autoputu cak i u idealnim vremenskim uslovima je preveliko opstrujavanje vazduha.

Osvetljenost kabine je potpuno nebitna za vozaca, za one na zadnjem sedistu vrv ima znacaja ali tvrdnja iz teksta da utice na povecanje vidnog polja je apsolutni nonsens. Voleo bih da vidim tog SuperFandja koji gleda u nebo i vozi automobil. Cista SF.

Realno, otvorim panoramu nekoliko puta godisnje.

Mogao sam da vozim i bez toga, nije da sam se nesto nauzivao :).

Radovan lV

pre 2 godine

jedino ako je staklo photo gray... imam siber na autu( "tackasto" staklo) i uopste nije lepo leti ako ne navucem zastitu... iz istog razloga mi nisu jasni ljudi koji leti po najjacem suncu voze kabrio.

Vozač

pre 2 godine

Kao vozaču ne treba mi. Deci bih radije kupio nešto drugo za tih dvestotinak hiljada dinara doplate nego pogled gore u vožnji. Ako dođem dotle da mogu da platim šofera, probao bih

Adnan

pre 1 godinu

Licno iskustvo sa panoramom passat b7 2014 godina,malo jaca kisa pusta vodu,imaju fabricku gresku ne preporucujem nikome da kupuje vw koncern vozila sa panoramskim krovom.Mene je vise izludilo,sve sam jednom poskidao da probam napraviti ali nema sanse posto je pravljena od aluminijuma i plastike i na tom sastavu pusta i slijeva se na desnu stranu voda i sve bude mokro po krovnom tapacirungu s prednje strane i na tapaciru bocnog airbaga.Da kupis polovnu oko 300 eura kosta ali sta si dobio moze i ona pustati ne zna se.Zvao servis da pitam koliko je nova samo njen okvir bez stakla dodje u servisu 1650 eura,znaci nisu normalni.3 god je auto kod mene kuburim s tim nema ni da se neko razumije,probao sa raznim silikonima ma nista opet propusta vodu a sto je najgore jedan dan ce se poceti krovni tapacir odljepljivati od cestog kvasenja.Vjerujte uzas ni sam ne znam vise sta da radim ali ne dam ni 1650 eura nema sanse radije cu krov zavariti

wlado

pre 2 godine

cela panorama na kodiaqu, otvara se do pola, super stvar za prirodu, dete i zena obozavaju da gledaju, to mi je deo opreme bez kojeg ne bi ni gledao auto. Definitivno nije ako zivis u zgradi u bg :)

dz0

pre 2 godine

Ja bih tako voleo da vidim onaj stari pravi luft, šiber... pa mu podesim kosinu koliko hocu vetric da mi pirka a panorama je super za porodice, klinci da zjakaju okolo na sve strane inace je rerna.

Stepski vuk

pre 2 godine

Ja uzeo kad sam kupovao auto. Zena zapela, pa kao kompromis. Sad se meni svidja, a ona je u fazonu da je to samo za ove sto sede pozadi (decu u nasem sluaju). Ja mislim da dodatna svetlost lepa, a uvek mogu da zatvorim i neprovidan deo ako nam smeta sunce...

Mile

pre 2 godine

Moja iskustva sa panoramskim krovom koji se otvara su loša. Nekoliko puta sam ga otvorio i ništa se ne dobija osim buke u automobilu. Mnogo bolje hladi klima uređaj. Sa druge strane mora da se održava redovno. Moj je zapušten skroz i muke žive imam da ga zatvorim kad deca slučajno otvore. Frka i panika. Sama panorama bez otvaranja krova je ok mada i to se veoma retko koristi možda kad se vozi kroz neki kanjon ili kad pada kiša pa je interesantno da se gleda. Koristio sam je 5 puta za 5 godina. Mislim da je bolja izolacija od vrućine i ekstremne hladnoće sa normalnim krovom nego sa panoramom. Iskreno sledeći auto biće mi bitnije npr. da je svetlijih boja i da imam otvaranje prozora na daljinski to je mnogo korisnije da se npr. leti otvore prozori i ohladi auto dok dolaziš do njega ili sa terase 5 minuta pre ulaska u vozilo. A panorama može ali bez otvaranja krova.

Milan NS

pre 2 godine

Ја сам имао ксару Пикасо с допола покретном панорамом (2006. годиште). Стакло је било тонирано, а имао сам и рол завесицу. Када сам продао ауто, имао је већ 15 година, али никад није имао проблема с прокишњавањем или механизмом за отварање. При томе га, да будем искрен, уопште нисам додатно одржавао, чистио, подмазивао, али ни често користио. Међутим, због вибрација дизел мотора и наших путева, попуцали су ми носачи завесице па је лети заиста било топло. Такође, вртложење ваздуха је већ на 110 било осетно, а тиме и бука. Деци су се, наравно, поглед и прозрачност допадали.

tekma

pre 2 godine

@ To je jedna od nepotrebnih stvari,kao i retrovizori na preklapanje.
Onaj ko nema problema,mora da zna ,imace kad tad,jer to je mehanicki pokretna stvar koja nije vecna.Mehanizmi se kvare.U retrovizorima su npr.zupcanici plasticni kao u igrackama.Mušterije kojima ih popravim obicno posle iskljuce opciju preklapanja.

Ne znam ni sam koliko retrovizora sam pokupio kada sam poceo da vozim kamion u jednom velikom gradu sa jako puno uskih i jednosmernih ulica. Zapravo svima koji nisu zatvarali retrovizore bilo rucno ili.... I tako se javi neko ko tvrdi da je to bezpotrebno?

b1321

pre 2 godine

@kole
Recimo moja deca ne drndaju telefone i tablete... Tome dosta pomaže to što ne vozim neki od modernih "tenkova", sa malim prozorčićima, već porodičan MPV, sa velikim prozorima... Panorama, mi nije baš prioritet!

Nomad

pre 2 godine

Na Xsari Picasso sam imao pokretni panorama krov, tj. mogao je da se otvara do pola. Fenomenalna stvar - skoro celo proleće, deo leta i jesen sam se vozio sa otvorenim krovom. Jako je lep doživljaj kada otvorite panoramu, a vozite se kroz prirodu, posebno šumu.

Od mana bi mogli da se navedu:
- dodatno šuštanje tokom vožnje ako vozilo ima fiksni spojler ispred panorame
- kod nekih automobila mehanizam otvaranja je nepotrebno komplikovan i kvari se
- kod nekih automobila sa panoramom, putnici na zadnjem sedištu imaju manje prostora za glavu.

Stefan

pre 2 godine

Imao sam na dva automobila panoramske krovove, ali je bilo dosta šuštanja pri vožnji auto putem.
Za vozača nema nikakvih prednosti, jer stakleni krov počinje iznad glave vozača, tako da mora da značajno "izvije" glavu da bi pogledao na gore.
Jedino za putnike može biti interesantno...

Raja

pre 2 godine

"U problematičnim situacijama na putu omogućava brzo i efikasno donošenje ključnih vozačkih odluka"?

Čim se ugleda neka frka na putu, treba pogledati gore prema krovu i problem će sigurno biti rešen.

Biću u skladu sa novim trendovima političke korektnosti, pa ću samo izjaviti da veće gluposti do na temu automobili do sada nisam pročitao.

Geometar

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52)

Ja sam to iskusio na mini cooper druge generacije. Rešenje je prosto, na prednjem kraju okvira ima sundjerasti deo koji se vremenom sabije i deo mehanizma koji se na taj deo oslanja vibrira i lupa. Novo parčence samolepljive pene rešava problem na neko vreme. Cena minimalna, 3 minuta posla godišnje. Ne bih se čudio da je isti izvor problema na pomenutom vozilu.

betmen

pre 2 godine

A4 sa panoramom kojoj se prednji deo otvara. Unutrasnja zavesa je navucena iskljucivo leti kada je sunce visoko. Sve u svemu, 90% vremena je zavesica sklonjena.
Sto se otvaranja tice, nema neprijatnog strujanja kao sto je slucaj sa otvorenim prozorima tako da je drzim otvorenom sve do 80kmh, kada pocinje buka i to vise nije to. Takodje, uopste nije problem voziti i na nizim temperaturama 5-10 stepeni, jer jednostavno nije takav tok vazduha da udara po kabini.

Sve u svemu, kad je zatvorena ne primecujem razliku u odnosu na klasican krov, ali zato u ostalim situacijama poboljsava ugodjaj. Otvoris panoramu, stavis kacket i krstaris Grckom obalom.

Svakom prema svom ukusu.

Misa

pre 2 godine

na vagenu, pasatu, 2015 god, ozbiljno lupa nesto u krovu u gradskoj voznji (po rupama). pokusao kod par majstora da resim i nista, kazu sve je na svom mestu, nista nije puklo...takodje su mi majstori rekli da je to cest slucaj.. sama panorama je gotivna, pogotovu u prolece, ali sledeci auto kupujem bez nje. cak imam i neki subjektivni osecaj da karoserija nije tako cvrsta. mozda na mecki i bmw.
(mare, 28. januar 2022 19:52) 
Imam passata isto godiste, samo sa siberom i imam slican problem. Stalno se cuje neko skripanje plastike, kad god se naidje na neku neravninu i slicno tj cim se karoserija malkice uvije. Guglao sam i to je izgleda bio cest problem kod vozila iz Vag grupacije u tom periodu, ne vredi nista osim da se menja ceo mehanizam sibera, sto mi ne pada na pamet da radim

Zexy

pre 1 godinu

Bilo bi dobro ispitati gde sve ima servisa sa svim delovima.. (klizacima,gomilama itd ) za panoramske krovove.Imamo Fiat u kragujevcu a nemamo seviserw za panoramske krovove ja imam Fiat Bravo 2008 sa panoramske koja se otvara. Znaci problem su delovi za panoramske krovove i serviseri. Hvala unapred ako uspete da izgrade ovu priču. To je problem vlasnika sa panoramskim krovovima

posmatrač

pre 2 godine

Imao sam panoramski stakleni krov (fiksni), i iskustva su pomešana.
Ono što je dobro:
Bolja je osvetljenost u vozilu, pogled je sjajan u vožnji kroz guste šume i kanjone, zimi je dosta toplije u vozilu.
Ono što i nije toliko dobro:
Pogled je sjajan, ali realno, to je samo za putnike na zadnjoj klupi. Zimi jeste toplije, ali je zato i leti dosta toplije u vozilu. Zbog veće (konstantne) osvetljenosti, ima se taj osećaj čak i kada se vozilo dovoljno ohladi. Ne može se (gotovo ni malo), ignorisati prljavština na krovu i ta vrsta "zvezdanog neba".
Sve u svemu, moj neki zaključak je da ne bih ponovo doplaćivao za tu opciju, ali ukoliko već dođe kao deo nekog paketa, ne bih se ni bunio, uz napomenu da je to sve ipak mnogo bitnije putnicima, nego samom vozaču, tako da ukoliko ste 90% vremena sami u vozilu, tačno vam toliko i ne treba.

Ado

pre 2 meseca

Ne preporucujem imam nerešljiv problem kvasi se tapacir sa leve strane iznad vozaca kad padne kisa ili kad operem auto niko ne zna kako popraviti taj takoreci kvar, sve drugo funkcionise odlicno ali ta vlaga od vode ubija