Ponedeljak, 10.01.2022.

09:37

Zašto baterije električnih automobila treba puniti do 80 odsto kapaciteta

Izvor: Izvor: Energetskiportal/Milena Maglovski

Zašto baterije elektriènih automobila treba puniti do 80 odsto kapaciteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Vrana

pre 2 godine

Proizvodjaci su vec ogranicili punjene na 80% a i praznjenje na 10% tako da to vec fabricki dobijes. Zato i moze baterija da izgura dugo. Ali nebitno kako punio bateriju litijumske baterije same za god dana sve da se ne koriste izgube 10% kapaciteta. Jednostavno je takva konstrukcija baterije. Mozda su ove nove na automobilima kvalitetnije ali ma kako ti njih punio i koristio posle 10god nece moci ni jedna da pregura. U tesli tvrde da ce njihove baterije izdrze 20god. Ja verujem max 10god a verovatno ce izgubiti znacajan kapacitet posle 6-7god. Meni se elektricni automobili jako svidjaju i jedva cekam kad ce naprave auto da mozes stvarno 600-700km predje kad je -20 odnosno +40. Ove tesle sad biva mogu toliko predju ali ako je temp. 15-25 sve drugacije daleko skracuje kilometrazu.

Petrolhead

pre 2 godine

Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi?
(Bavaria, 10. januar 2022 22:18)

0 zagađenje - nije tačno, jer struja nije pala sa neba, a ni baterije.
0 rasipanje toplote - nije tačno, jer tvoj auto ima klima sistem koji služi čak i da hladi baterije dok se pune. Električni motori se ne greju? Prvi put čujem.
0 zvukova u kabini - šta je tu dobro? Slažem se, tih je i to je užas.
I da, baš si punio po 15 minuta, kako da ne...

Duca

pre 2 godine

@Mare
ako je izgubila 10% za 6 godina, to nikako ne znači 50% za 30 godina. Tu nema nikakve linearnosti, već posle neke vrednosti gubitci naglo progresiraju, a ni jedna baterija ne može da "dogura" do 30 godina sa bilo kojim kapacitetom.

Majkl Džondar

pre 2 godine

Ja sam čuo da su proizvođači to već uradili i da je u automobilima na raspolaganju 80% baterije. Nisam poverovao. Ne znam da li je to istina.

Mare

pre 2 godine

vozim Renault Zoe sestra ga vozila prve 3 godine posle ja odkupio i vozim trecu godinu, baterija je za 6 godina opala za nekih 8-10% kapaciteta u odnosu na to kada je bila nova, znaci za nekih 50% pada baterije potrebno je oko 30 godina jedini preduslov sto je velikoj vecini problem je da se puni na kucnoj uticnici, brzi punjaci su ti koji unistavaju baterije u roku od 10-tak godina, kada se puni na kucnoj uticnici nema problema, jedino sto morate planirati ili imati jos jedan auto na neko gorivo za duza putovanja. Ja Zoe koristim svaki dan do posla i nazad prelazim 50 km dnevno vikendom takodje se u proseku prelazi 50-tak km punim cetvrtkom uvece i nedeljom uvece i ne razmisljam o tome da li cu imati dovoljno baterije ali ovakav sistem podrazumeva da imate kucu sa garazom gde mozete ovako raditi, i da se morate dva puta sedmicno "cimati" da auto ukopcate na uticnicu sto iziskuje 2 minute posla posto inace svako vece parkiram auto u garazu

Ivan ZG

pre 2 godine

Dosta toga u ovom članku je loše objašnjeno, a neke stvari su i krive.
Proizvođači navode vrijeme punjenja od 10-20% do 80% zato jer se poslije 80%, počinje bitno usporavati punjenje (baš iz razloga da se ne ošteti baterija) pa punjenje od 80-100% traje jednako kao od 20-80% i samim time je besmisleno (osim ako ste na ručku za to vrijeme) za vrijeme putovanja.
Do 100% se najčešće puni na kućnom punjaču koji je ionako spori punjač i neće oštetiti bateriju.
Od potpunog pražnjenja baterija proizvođač se štiti softwareom jer kada vama prikazuje da je baterija na 0 kapaciteta ona još ima sigurno 10-15% napunjenosti. Radili su i probe da vide koliko se još može voziti sa 0 kapaciteta i ispalo je da se može odvesti između 15 i 35 km.
Za ove pacijente koji stalno trabunjaju o propadanju baterije informacija da će se ove godine prvi puta početi prodaja Toyota el. auta, a garancija na bateriju ja 10 godina ili 200.000 km. Garancija znači da kapacitet baterije neće pasti na manje od 90% kapaciteta nove!
Da vas čujem sada u komentarima ložači lož ulja, jestivog ulja, svinjske masti i ostalog svega što se da spaliti.

gem

pre 2 godine

Ima jedna scena u filmu Tri karte za Holivud, kad onome donesu američku žvaku a on kaže: Pu, govno ko govno, samo slatko. E tako i ovo, govno ko govno, samo električno.

tesla fanboy

pre 2 godine

Za sve kojima je ev prevara, samo nek bace pogled da je u 2021. godini u Svajcarskoj najprodavaniji auto tesla 3 ispred skode oktavije.Tesla je prosle god isporucio 930 hiljada automobila, za ovu god se ocekuje 1.5m +. EV je po performansama i konstrukcijski superioran u odnosu na sve dizele i benzince.
SUS automobilima je bilo potrebno 100 godina da dodju ovde gde jesu, da ima pumpa na svakom cosku itd.. a Elektricnim 10 god da dodju do recimo Tesle S Plaid ili Lucida. E sad zamislite sta ce biti za 5 god....

zex1

pre 2 godine

nezgodno je samo prvih godinu-dve, posle se naviknes... ako te ne strefi srčka... nije lose da se ugrade i pedale i dinama, pa dok vozis ukljucis autopilota , pa motaj da se dopunjuje u pokretu... ustvari, 4 kompleta , za svakog da ne bude dosadno u voznji... i odrzavas liniju i zdravlje... ovo treba da patentiram...

Bavaria

pre 2 godine

@Rodion Gataulin

Evo dodjoh prosle nedelje iz BG teslom. put na tamo, stao 3 puta na punjenje. U proseku manje od 15 minuta po zaustavljanju. Vozio 140km/h na autopilotu. Ti ma 1200km ne states ni jednom? Stajes bar zbog toaleta zar ne? Tako da svakako se prave pauze 10 do 15 minuta bio auto fosil ili el vozilo. Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi? Struja u Madjarskoj i Srb se ne placa. put me kostao 14e plus putarine. Dizel moze manje? Da dodam da ce tesla da pojede svaki dizel sa medjubrzanjima i ubrzanjem? Ok, perfomanse ne zanimaju svakog.
Ok, za onog ko zivi u srb je besmisleno da se ima el auto jer nema punjaca ni priblizno dovoljno, ali moderno svet he otisao toliko daleko od srb da srb deluje kao srednji vek po svemu.

Aleksandar

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Za vas sto u Mihnen idete u jednom cugu i eurodizel vam nije opasan, nije predviđen elektricni automobil već čadjavi otpad izraubovan od Nemaca kod kojih radite na Baushtell-u. Pogledaj katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane ako te vid jos sluzi, jer mozak izgleda da je zatajio.

Aleksandar

pre 2 godine

Posmatrajući komentare reklo bi se da za nase tržište treba napraviti Mercedes na mazut, lož ulje ili svinjsku mast kako bi većina bila zadovoljna. Međutim budućnost se nikada nije ogledala u Srpskoj većini, već u onim inovativnim ljudima koji su mogli bolje da sagledaju budućnost od te većine. Nekada je i Nikola Tesla bio frik, a danas se smejemo onima koju su ga ismevali. Ovi sto bi hteli da zauvek ostanu u proslosti, neka im jos koja godina sa njihovim raspalim čađavim krševima, ali kada je ekoligija u pitanju onda postoji i društvena obaveza svih koji se ovom temom bave da na ispravan način izveštavaju o ovoj vrsti tehnologije i njenom uticaju na životnu sredinu. Zato pozivam novinare da nas pre svega podsete kako su izgledale najveće katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane, o medicinski dokazanim posledicama sagorevanja dizel goriva...

kiks

pre 2 godine

Bravo Roki. Treba da se deklarise duzina puta, koju auto predje od 80% do 10% napunjenosti baterije, jer je to onda realni domet. Ostalo su bajke za one sto veruju u deda Mraza.

Gradimir

pre 2 godine

Kada planirate na put napunite do 100% i krenete. Ako punite usput, trudite se da na punjač stignete sa što manjim procentom baterije - 5-10% i punite dok je brzina punjenja velika. Obično drastično pada na 80%, tako da se gubi smisao punjenja do vrha. Tesla za LFP baterije koje kupuje od CATL-a preporučuje punjenje do 100%. One to dobro podnose, a i manje gube na kapacitetu tokom korišćenja. Mana im je manja energetska gustina.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).
(ljud, 10. januar 2022 16:30)

Pa da, prosto ko pasulj. To je ama baš skroz isto kao kad ja odem na pumpu i napunim tank diesel gorivom do vrha za 4 minuta a potom odem do Minhena u jednom cugu, potpuno ista stvar, stvarno praktično. Jedina je samo mala razlika što sa sobom ne vučem balast od 500kg mrtve prazne otrovne samozapaljive baterije koja ne može da se reciklira, ali dobro ima neko ko i to voli. I pre nego što zinete da jedete to što EV sekta jede: NE, EURO 6 DIESEL NIJE OPASAN PO OKOLINU.

roki

pre 2 godine

Znaci ako proizvodjac kaze da je maksimalni domet 400km, to znaci da je realni 250 ali za dugotrajnost baterije prelazite maksimalno 100km i punite sto cesce po manje? Cim vidis da se baterija prazni ti stani i puni al ne do vrha, onda kreni i kad pocne da se prazni ti opet stani pa dopuni malo i baterija ce da traje godinama nema da brines.

ljud

pre 2 godine

Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).

roki

pre 2 godine

Znaci ako proizvodjac kaze da je maksimalni domet 400km, to znaci da je realni 250 ali za dugotrajnost baterije prelazite maksimalno 100km i punite sto cesce po manje? Cim vidis da se baterija prazni ti stani i puni al ne do vrha, onda kreni i kad pocne da se prazni ti opet stani pa dopuni malo i baterija ce da traje godinama nema da brines.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).
(ljud, 10. januar 2022 16:30)

Pa da, prosto ko pasulj. To je ama baš skroz isto kao kad ja odem na pumpu i napunim tank diesel gorivom do vrha za 4 minuta a potom odem do Minhena u jednom cugu, potpuno ista stvar, stvarno praktično. Jedina je samo mala razlika što sa sobom ne vučem balast od 500kg mrtve prazne otrovne samozapaljive baterije koja ne može da se reciklira, ali dobro ima neko ko i to voli. I pre nego što zinete da jedete to što EV sekta jede: NE, EURO 6 DIESEL NIJE OPASAN PO OKOLINU.

ljud

pre 2 godine

Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).

Bavaria

pre 2 godine

@Rodion Gataulin

Evo dodjoh prosle nedelje iz BG teslom. put na tamo, stao 3 puta na punjenje. U proseku manje od 15 minuta po zaustavljanju. Vozio 140km/h na autopilotu. Ti ma 1200km ne states ni jednom? Stajes bar zbog toaleta zar ne? Tako da svakako se prave pauze 10 do 15 minuta bio auto fosil ili el vozilo. Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi? Struja u Madjarskoj i Srb se ne placa. put me kostao 14e plus putarine. Dizel moze manje? Da dodam da ce tesla da pojede svaki dizel sa medjubrzanjima i ubrzanjem? Ok, perfomanse ne zanimaju svakog.
Ok, za onog ko zivi u srb je besmisleno da se ima el auto jer nema punjaca ni priblizno dovoljno, ali moderno svet he otisao toliko daleko od srb da srb deluje kao srednji vek po svemu.

Gradimir

pre 2 godine

Kada planirate na put napunite do 100% i krenete. Ako punite usput, trudite se da na punjač stignete sa što manjim procentom baterije - 5-10% i punite dok je brzina punjenja velika. Obično drastično pada na 80%, tako da se gubi smisao punjenja do vrha. Tesla za LFP baterije koje kupuje od CATL-a preporučuje punjenje do 100%. One to dobro podnose, a i manje gube na kapacitetu tokom korišćenja. Mana im je manja energetska gustina.

kiks

pre 2 godine

Bravo Roki. Treba da se deklarise duzina puta, koju auto predje od 80% do 10% napunjenosti baterije, jer je to onda realni domet. Ostalo su bajke za one sto veruju u deda Mraza.

Aleksandar

pre 2 godine

Posmatrajući komentare reklo bi se da za nase tržište treba napraviti Mercedes na mazut, lož ulje ili svinjsku mast kako bi većina bila zadovoljna. Međutim budućnost se nikada nije ogledala u Srpskoj većini, već u onim inovativnim ljudima koji su mogli bolje da sagledaju budućnost od te većine. Nekada je i Nikola Tesla bio frik, a danas se smejemo onima koju su ga ismevali. Ovi sto bi hteli da zauvek ostanu u proslosti, neka im jos koja godina sa njihovim raspalim čađavim krševima, ali kada je ekoligija u pitanju onda postoji i društvena obaveza svih koji se ovom temom bave da na ispravan način izveštavaju o ovoj vrsti tehnologije i njenom uticaju na životnu sredinu. Zato pozivam novinare da nas pre svega podsete kako su izgledale najveće katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane, o medicinski dokazanim posledicama sagorevanja dizel goriva...

zex1

pre 2 godine

nezgodno je samo prvih godinu-dve, posle se naviknes... ako te ne strefi srčka... nije lose da se ugrade i pedale i dinama, pa dok vozis ukljucis autopilota , pa motaj da se dopunjuje u pokretu... ustvari, 4 kompleta , za svakog da ne bude dosadno u voznji... i odrzavas liniju i zdravlje... ovo treba da patentiram...

gem

pre 2 godine

Ima jedna scena u filmu Tri karte za Holivud, kad onome donesu američku žvaku a on kaže: Pu, govno ko govno, samo slatko. E tako i ovo, govno ko govno, samo električno.

Aleksandar

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Za vas sto u Mihnen idete u jednom cugu i eurodizel vam nije opasan, nije predviđen elektricni automobil već čadjavi otpad izraubovan od Nemaca kod kojih radite na Baushtell-u. Pogledaj katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane ako te vid jos sluzi, jer mozak izgleda da je zatajio.

Ivan ZG

pre 2 godine

Dosta toga u ovom članku je loše objašnjeno, a neke stvari su i krive.
Proizvođači navode vrijeme punjenja od 10-20% do 80% zato jer se poslije 80%, počinje bitno usporavati punjenje (baš iz razloga da se ne ošteti baterija) pa punjenje od 80-100% traje jednako kao od 20-80% i samim time je besmisleno (osim ako ste na ručku za to vrijeme) za vrijeme putovanja.
Do 100% se najčešće puni na kućnom punjaču koji je ionako spori punjač i neće oštetiti bateriju.
Od potpunog pražnjenja baterija proizvođač se štiti softwareom jer kada vama prikazuje da je baterija na 0 kapaciteta ona još ima sigurno 10-15% napunjenosti. Radili su i probe da vide koliko se još može voziti sa 0 kapaciteta i ispalo je da se može odvesti između 15 i 35 km.
Za ove pacijente koji stalno trabunjaju o propadanju baterije informacija da će se ove godine prvi puta početi prodaja Toyota el. auta, a garancija na bateriju ja 10 godina ili 200.000 km. Garancija znači da kapacitet baterije neće pasti na manje od 90% kapaciteta nove!
Da vas čujem sada u komentarima ložači lož ulja, jestivog ulja, svinjske masti i ostalog svega što se da spaliti.

tesla fanboy

pre 2 godine

Za sve kojima je ev prevara, samo nek bace pogled da je u 2021. godini u Svajcarskoj najprodavaniji auto tesla 3 ispred skode oktavije.Tesla je prosle god isporucio 930 hiljada automobila, za ovu god se ocekuje 1.5m +. EV je po performansama i konstrukcijski superioran u odnosu na sve dizele i benzince.
SUS automobilima je bilo potrebno 100 godina da dodju ovde gde jesu, da ima pumpa na svakom cosku itd.. a Elektricnim 10 god da dodju do recimo Tesle S Plaid ili Lucida. E sad zamislite sta ce biti za 5 god....

Mare

pre 2 godine

vozim Renault Zoe sestra ga vozila prve 3 godine posle ja odkupio i vozim trecu godinu, baterija je za 6 godina opala za nekih 8-10% kapaciteta u odnosu na to kada je bila nova, znaci za nekih 50% pada baterije potrebno je oko 30 godina jedini preduslov sto je velikoj vecini problem je da se puni na kucnoj uticnici, brzi punjaci su ti koji unistavaju baterije u roku od 10-tak godina, kada se puni na kucnoj uticnici nema problema, jedino sto morate planirati ili imati jos jedan auto na neko gorivo za duza putovanja. Ja Zoe koristim svaki dan do posla i nazad prelazim 50 km dnevno vikendom takodje se u proseku prelazi 50-tak km punim cetvrtkom uvece i nedeljom uvece i ne razmisljam o tome da li cu imati dovoljno baterije ali ovakav sistem podrazumeva da imate kucu sa garazom gde mozete ovako raditi, i da se morate dva puta sedmicno "cimati" da auto ukopcate na uticnicu sto iziskuje 2 minute posla posto inace svako vece parkiram auto u garazu

Majkl Džondar

pre 2 godine

Ja sam čuo da su proizvođači to već uradili i da je u automobilima na raspolaganju 80% baterije. Nisam poverovao. Ne znam da li je to istina.

Duca

pre 2 godine

@Mare
ako je izgubila 10% za 6 godina, to nikako ne znači 50% za 30 godina. Tu nema nikakve linearnosti, već posle neke vrednosti gubitci naglo progresiraju, a ni jedna baterija ne može da "dogura" do 30 godina sa bilo kojim kapacitetom.

Petrolhead

pre 2 godine

Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi?
(Bavaria, 10. januar 2022 22:18)

0 zagađenje - nije tačno, jer struja nije pala sa neba, a ni baterije.
0 rasipanje toplote - nije tačno, jer tvoj auto ima klima sistem koji služi čak i da hladi baterije dok se pune. Električni motori se ne greju? Prvi put čujem.
0 zvukova u kabini - šta je tu dobro? Slažem se, tih je i to je užas.
I da, baš si punio po 15 minuta, kako da ne...

Vrana

pre 2 godine

Proizvodjaci su vec ogranicili punjene na 80% a i praznjenje na 10% tako da to vec fabricki dobijes. Zato i moze baterija da izgura dugo. Ali nebitno kako punio bateriju litijumske baterije same za god dana sve da se ne koriste izgube 10% kapaciteta. Jednostavno je takva konstrukcija baterije. Mozda su ove nove na automobilima kvalitetnije ali ma kako ti njih punio i koristio posle 10god nece moci ni jedna da pregura. U tesli tvrde da ce njihove baterije izdrze 20god. Ja verujem max 10god a verovatno ce izgubiti znacajan kapacitet posle 6-7god. Meni se elektricni automobili jako svidjaju i jedva cekam kad ce naprave auto da mozes stvarno 600-700km predje kad je -20 odnosno +40. Ove tesle sad biva mogu toliko predju ali ako je temp. 15-25 sve drugacije daleko skracuje kilometrazu.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).
(ljud, 10. januar 2022 16:30)

Pa da, prosto ko pasulj. To je ama baš skroz isto kao kad ja odem na pumpu i napunim tank diesel gorivom do vrha za 4 minuta a potom odem do Minhena u jednom cugu, potpuno ista stvar, stvarno praktično. Jedina je samo mala razlika što sa sobom ne vučem balast od 500kg mrtve prazne otrovne samozapaljive baterije koja ne može da se reciklira, ali dobro ima neko ko i to voli. I pre nego što zinete da jedete to što EV sekta jede: NE, EURO 6 DIESEL NIJE OPASAN PO OKOLINU.

Bavaria

pre 2 godine

@Rodion Gataulin

Evo dodjoh prosle nedelje iz BG teslom. put na tamo, stao 3 puta na punjenje. U proseku manje od 15 minuta po zaustavljanju. Vozio 140km/h na autopilotu. Ti ma 1200km ne states ni jednom? Stajes bar zbog toaleta zar ne? Tako da svakako se prave pauze 10 do 15 minuta bio auto fosil ili el vozilo. Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi? Struja u Madjarskoj i Srb se ne placa. put me kostao 14e plus putarine. Dizel moze manje? Da dodam da ce tesla da pojede svaki dizel sa medjubrzanjima i ubrzanjem? Ok, perfomanse ne zanimaju svakog.
Ok, za onog ko zivi u srb je besmisleno da se ima el auto jer nema punjaca ni priblizno dovoljno, ali moderno svet he otisao toliko daleko od srb da srb deluje kao srednji vek po svemu.

Aleksandar

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Za vas sto u Mihnen idete u jednom cugu i eurodizel vam nije opasan, nije predviđen elektricni automobil već čadjavi otpad izraubovan od Nemaca kod kojih radite na Baushtell-u. Pogledaj katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane ako te vid jos sluzi, jer mozak izgleda da je zatajio.

Gradimir

pre 2 godine

Kada planirate na put napunite do 100% i krenete. Ako punite usput, trudite se da na punjač stignete sa što manjim procentom baterije - 5-10% i punite dok je brzina punjenja velika. Obično drastično pada na 80%, tako da se gubi smisao punjenja do vrha. Tesla za LFP baterije koje kupuje od CATL-a preporučuje punjenje do 100%. One to dobro podnose, a i manje gube na kapacitetu tokom korišćenja. Mana im je manja energetska gustina.

tesla fanboy

pre 2 godine

Za sve kojima je ev prevara, samo nek bace pogled da je u 2021. godini u Svajcarskoj najprodavaniji auto tesla 3 ispred skode oktavije.Tesla je prosle god isporucio 930 hiljada automobila, za ovu god se ocekuje 1.5m +. EV je po performansama i konstrukcijski superioran u odnosu na sve dizele i benzince.
SUS automobilima je bilo potrebno 100 godina da dodju ovde gde jesu, da ima pumpa na svakom cosku itd.. a Elektricnim 10 god da dodju do recimo Tesle S Plaid ili Lucida. E sad zamislite sta ce biti za 5 god....

ljud

pre 2 godine

Dobar softver vodi računa i o tome, naravno. Baterija nazivnog kapaciteta 4,4kWh puni se svega oko 2,8 kWh. (Očitano na brojilu el. energije preko koga se vrši punjenje baterije.) To je svega oko 64%. 36% se ne zauzima. Od toga, oko 18% kapaciteta se ostavlja neprikosnovenom rezervom pošto plug-in hibrid uvek startuje sus motor na struju i potom započinje vožnju takođe na struju. Preostalih 18% je taj nezauzeti kapacitet za koliko se punjenje odmiče od 100% napunjenosti, radi ''dobrog zdravlja'' baterije. I zaista, evo posle šest godina ona je kao nova. Tih 2,8 kWh dovoljni su za oko 25 km vožnje po ravnom terenu. Po uzbrdici i do 50% manje, a po nizbrdici i do 200% više (zavisi od njene dužine i nagiba).

Ivan ZG

pre 2 godine

Dosta toga u ovom članku je loše objašnjeno, a neke stvari su i krive.
Proizvođači navode vrijeme punjenja od 10-20% do 80% zato jer se poslije 80%, počinje bitno usporavati punjenje (baš iz razloga da se ne ošteti baterija) pa punjenje od 80-100% traje jednako kao od 20-80% i samim time je besmisleno (osim ako ste na ručku za to vrijeme) za vrijeme putovanja.
Do 100% se najčešće puni na kućnom punjaču koji je ionako spori punjač i neće oštetiti bateriju.
Od potpunog pražnjenja baterija proizvođač se štiti softwareom jer kada vama prikazuje da je baterija na 0 kapaciteta ona još ima sigurno 10-15% napunjenosti. Radili su i probe da vide koliko se još može voziti sa 0 kapaciteta i ispalo je da se može odvesti između 15 i 35 km.
Za ove pacijente koji stalno trabunjaju o propadanju baterije informacija da će se ove godine prvi puta početi prodaja Toyota el. auta, a garancija na bateriju ja 10 godina ili 200.000 km. Garancija znači da kapacitet baterije neće pasti na manje od 90% kapaciteta nove!
Da vas čujem sada u komentarima ložači lož ulja, jestivog ulja, svinjske masti i ostalog svega što se da spaliti.

Mare

pre 2 godine

vozim Renault Zoe sestra ga vozila prve 3 godine posle ja odkupio i vozim trecu godinu, baterija je za 6 godina opala za nekih 8-10% kapaciteta u odnosu na to kada je bila nova, znaci za nekih 50% pada baterije potrebno je oko 30 godina jedini preduslov sto je velikoj vecini problem je da se puni na kucnoj uticnici, brzi punjaci su ti koji unistavaju baterije u roku od 10-tak godina, kada se puni na kucnoj uticnici nema problema, jedino sto morate planirati ili imati jos jedan auto na neko gorivo za duza putovanja. Ja Zoe koristim svaki dan do posla i nazad prelazim 50 km dnevno vikendom takodje se u proseku prelazi 50-tak km punim cetvrtkom uvece i nedeljom uvece i ne razmisljam o tome da li cu imati dovoljno baterije ali ovakav sistem podrazumeva da imate kucu sa garazom gde mozete ovako raditi, i da se morate dva puta sedmicno "cimati" da auto ukopcate na uticnicu sto iziskuje 2 minute posla posto inace svako vece parkiram auto u garazu

Aleksandar

pre 2 godine

Posmatrajući komentare reklo bi se da za nase tržište treba napraviti Mercedes na mazut, lož ulje ili svinjsku mast kako bi većina bila zadovoljna. Međutim budućnost se nikada nije ogledala u Srpskoj većini, već u onim inovativnim ljudima koji su mogli bolje da sagledaju budućnost od te većine. Nekada je i Nikola Tesla bio frik, a danas se smejemo onima koju su ga ismevali. Ovi sto bi hteli da zauvek ostanu u proslosti, neka im jos koja godina sa njihovim raspalim čađavim krševima, ali kada je ekoligija u pitanju onda postoji i društvena obaveza svih koji se ovom temom bave da na ispravan način izveštavaju o ovoj vrsti tehnologije i njenom uticaju na životnu sredinu. Zato pozivam novinare da nas pre svega podsete kako su izgledale najveće katastrofe sa izlivanjem nafte u okeane, o medicinski dokazanim posledicama sagorevanja dizel goriva...

zex1

pre 2 godine

nezgodno je samo prvih godinu-dve, posle se naviknes... ako te ne strefi srčka... nije lose da se ugrade i pedale i dinama, pa dok vozis ukljucis autopilota , pa motaj da se dopunjuje u pokretu... ustvari, 4 kompleta , za svakog da ne bude dosadno u voznji... i odrzavas liniju i zdravlje... ovo treba da patentiram...

roki

pre 2 godine

Znaci ako proizvodjac kaze da je maksimalni domet 400km, to znaci da je realni 250 ali za dugotrajnost baterije prelazite maksimalno 100km i punite sto cesce po manje? Cim vidis da se baterija prazni ti stani i puni al ne do vrha, onda kreni i kad pocne da se prazni ti opet stani pa dopuni malo i baterija ce da traje godinama nema da brines.

gem

pre 2 godine

Ima jedna scena u filmu Tri karte za Holivud, kad onome donesu američku žvaku a on kaže: Pu, govno ko govno, samo slatko. E tako i ovo, govno ko govno, samo električno.

kiks

pre 2 godine

Bravo Roki. Treba da se deklarise duzina puta, koju auto predje od 80% do 10% napunjenosti baterije, jer je to onda realni domet. Ostalo su bajke za one sto veruju u deda Mraza.

Majkl Džondar

pre 2 godine

Ja sam čuo da su proizvođači to već uradili i da je u automobilima na raspolaganju 80% baterije. Nisam poverovao. Ne znam da li je to istina.

Duca

pre 2 godine

@Mare
ako je izgubila 10% za 6 godina, to nikako ne znači 50% za 30 godina. Tu nema nikakve linearnosti, već posle neke vrednosti gubitci naglo progresiraju, a ni jedna baterija ne može da "dogura" do 30 godina sa bilo kojim kapacitetom.

Petrolhead

pre 2 godine

Uz to da dodam, 0 zagadjenje, 0 rasipanje toplote i zagrevanja prirode i 0 zvukova u kabini. Jos mislis da ne vredi?
(Bavaria, 10. januar 2022 22:18)

0 zagađenje - nije tačno, jer struja nije pala sa neba, a ni baterije.
0 rasipanje toplote - nije tačno, jer tvoj auto ima klima sistem koji služi čak i da hladi baterije dok se pune. Električni motori se ne greju? Prvi put čujem.
0 zvukova u kabini - šta je tu dobro? Slažem se, tih je i to je užas.
I da, baš si punio po 15 minuta, kako da ne...

Vrana

pre 2 godine

Proizvodjaci su vec ogranicili punjene na 80% a i praznjenje na 10% tako da to vec fabricki dobijes. Zato i moze baterija da izgura dugo. Ali nebitno kako punio bateriju litijumske baterije same za god dana sve da se ne koriste izgube 10% kapaciteta. Jednostavno je takva konstrukcija baterije. Mozda su ove nove na automobilima kvalitetnije ali ma kako ti njih punio i koristio posle 10god nece moci ni jedna da pregura. U tesli tvrde da ce njihove baterije izdrze 20god. Ja verujem max 10god a verovatno ce izgubiti znacajan kapacitet posle 6-7god. Meni se elektricni automobili jako svidjaju i jedva cekam kad ce naprave auto da mozes stvarno 600-700km predje kad je -20 odnosno +40. Ove tesle sad biva mogu toliko predju ali ako je temp. 15-25 sve drugacije daleko skracuje kilometrazu.