Četvrtak, 28.10.2021.

12:45

Kako prepoznati da akumulator slabi?

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Kako prepoznati da akumulator slabi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

vidoje

pre 2 godine

"Ovaj tip problema se najčešće događa vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore nakon izlaska ili vozač uključi unutrašnju rasvetu preko prekidača po završetku vožnje kako bi nešto pročitao, pa posle toga napusti vozilo, a prekidač ne vrati u položaj za automatsko isključivanje."

Ovo su meni uradili na tehnickom (januar ove godine), drndali po kabinskom svetlu i ostavili prekidac u onom polozaju kada se ne gasi zatvaranjem vrata.
Bio dan, nisam video da je ostalo upaljeno i ujutro kada sam doao ... nov akumulator sj..an! Nikada se nije oporavio od "kontrole" ovih strucnjaka na tehnickom!

Robi

pre 2 godine

Ibiza 1.4 benz.BXW, 2006.kupljena sa lagera 2007, prva zamena akumulatora kraj 2018, Exide, ugradjen u Spaniji. Onda smo stavili Bosch S3, evo ga vec kasljuca,nije jos crkao,ali copa polako,a bio je skup kao dukat,cak ga i osvezavam sa trickle smart punjacem... Dakle, -nikad vise akumulator fensi marke,sad cu da kupim neki Ciak,Fiamm,Monbat,Akom, Bugarska/Rusija i bas me briga i da mi nije zao za 3,4 god...a ne ovi mejdzorsi, drze zapadne cene za istocno trziste, neka hvala...nije radi para,vec princip...

Филипинац

pre 2 godine

Леон октобар 2016 1.2тси старт стоп отказао изненада у јуну 2020, Куга иста прича 4-5год. Нема најаве код ових за старт стоп....

Realno

pre 2 godine

Na tuarega fabricki akumulator 12.god i jos radi bez problema.
Na tojotu kupljeni kod nas i nepune 5 godina i kraj a uvek kupim najskuplje.
Na tojotu cim slabe svetla i akukulator znam da je skoro gotov.
Posle toga pocinje i na paljenje da pravi problem. Sad sam ih opet menjao.

VW

pre 2 godine

Golf 5 1.9 tdi 2008 godište,u Aprilu ove godine zamenjen fabrički akumulator, kupio novi Vartin.Kako je toliko izdržao nikom nije jasno.Moj prijatelj je na Pasatu 2014 godište već zamenuo fabrički akumulator.Mislim da se više ništa apsolutno nepravi da valja jer tu nema zarade za njih

Ima li eletricara

pre 2 godine

@(Баки, 30. oktobar 2021 19:38)

Benzinac 1.0, ima dnevna svetla, dve obicne sijalice, nisu led. Probacu da vidim kad vergla da li pada. Probacu i da ga dopunim. Hvala.

Баки

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.
(Ima li elektricara, 29. oktobar 2021 08:23)
Није нормално, види на колико пада у току верглања, да ли је бензинац или дизелаш? Ако иде испод 9.5V то је знак да или неће дуго или можеш покушати допунити па колико издржи. Иначе увек мало падне напон јер кад се отворе врата попале се и светла у ауту, неки аутомобили одраде и неке припреме пре паљења али не би смело баш да повуче цео Волт, 12.6-12.7 је напон пуног и здравог акумулатора у стању мировања, кад се стабилизује напон после коришћења.

SRBIN

pre 2 godine

Ja sam na bivsoj HONDA PRELUDE imao neki sasavi akumulator, neki " YUASA", bio je star 13 godina i tako sam ga prodao u autu. Nikad nisam proveravao kapacitet i snagu..Do kad je trajao pojma nemam. U CIVIC iCTDi sam kupio novi akumulator od VARTA, trajao mi 4 godine i 3 meseca i kraj. A bio je skup- 135€...

Mkd

pre 2 godine

C klasa W204 iz 2009 josh ima originalni akumulator.Originalni iz Mercedesa sada koshta 320 evra ali dali bi bio istog kvaliteta u to nisam siguran.Inace josh ne pokazuje neke znake slabosti.

HanSolo

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

Pravi naš "sveznajac".. Pitam se kako znaš da ulje ovde gubi viskositet na 6000 a u Austriji 1500.. Ne lupaj gluposti..

BOjan

pre 2 godine

Supruga imala mali gradski auto dugo, benzinac. Nije se isplatilo da ga menjamo pošto ona prelazi 6 hiljada godišnje. Dakle, kratke gradske vožnje, najgori režim za akumulator.
Fabrički akumulator je trajao više od 6 godina. Nakon toga smo imali 3 zamene, a svaki put je akumulator trajao 2 do 7 meseci duže od fabričke garancije. Ne znam kako ih tako naprave da crknu čim izađu iz garancije. Od tada ne gledam marku, već samo dužinu garancije. Uzmem onaj sa 40 meseci garancije i planiram zamenu za 4 god.

zdrav razum

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

Ima li elektricara

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.

Carrera

pre 2 godine

Imam autoservis preko 30 godina. Jedan klijent sa Toyotom Rav4 D4D je dosao kod mene i kaze da mu auto teze pali ujutro.Proveravam stanje i primetim da je on star 12 godina , fabricka ugradnja. To je rekord koji sam imao , vidjao sam dosta njih sa 7-8 godina na benzincima ali ovo je apsolutni rekord.

zex

pre 2 godine

primetih da kad oslabi aku prilikom verglanja hoce da se iskljuci radio, iskljuci se digitalna instrument tabla,izgube memorije sedista, podizaca stakala a auto ipak upali. Jedno jutro čkilje sijalice, a ugasen pre 5 -6 sati... uz premoscavanje upali i pravac za nov aku. Nisam ga zamenio odmah, probam pali opet na stari, a tanak sa vremenom, ajd neka ga ovaj nov u autu. Posle par dana dodje zamena na red- koja je razlika u verglanju neverovatno. Cak i punjenje se drugacije ponasa na ocitavanju jer su ovi noviji alternatori 'pametni' i kad nanjuse da nesto nije bas po volji oni menjaju rezim punjenja. Na drugarevoj E klasi izadje upozorenje da ne valja aku, a auto radi, pali... nista kupi on tada dobru toplu poslednje generacije, postavimo i auto prijavljuje gresku akumulatora , nece ni da zavergla iako sve svetli. Vratimo stari fabricki , sve hoce ,uz upozorenje. Ovaj besan , kupi bosh , postavimo, i sve u redu. A topla verglala traktor dugo vremena bez ikakvih problema .Sta li se tu izdesavalo...

zelim da istrcim maraton

pre 2 godine

11 godina je trajao na sx4, prva ugradnja. Sad ako mi traje 4 godine puna kapa. Proizvodjacima i nije cilj da traje duze. A valjda cu i zameniti auto samo da prodje zlatno doba.

zaboravljen.

pre 2 godine

Svaki iole noviji auto koji se pali na dugme samo jednom nece da vergla. Bez ikakvog upozorenje.
(Ma djavola, 28. oktobar 2021 18:48)

Kako se ta kola pale na gurku? Ne može se dati kontakt.

pop

pre 2 godine

Danas radi normalno a sutra prazan.Akumulator star 2,5 godine i to varta.Kit comerc kaze ja sam kriv jer je voltaza pala na 9 volti.Nista ne kazu za amperazu jer je i ona vazna.Svi se nadamo kad je garancija duza da ce i akumulator biti bolji.Nista od toga.Samo nas varaju.

XXL

pre 2 godine

Ne znam al' akomulator sam kupio u avgustu mesecu 2013.g. neki "TAXXON" made in Kumanovo Makedonija klasičan punjen kiselinom i radi već osam godina, a znake ostarelosti pokazuje kod startovanja automobila kada je hladan. Nekad neće da upali iz prve. Dugo je držao propisanu voltažu od 12,72V ali sada mu je nekih 12,39V i to se smatra da je akomulator prazan tj. u ovom slučaju ostario. Naravno ko je ranije čitao na ovim stranicama o održavanju akomulatora mogao je da stekne neka predznanja. Mene nosi misao da li da dolijem malo tečnosti ili ne na šta mi majstor kaže - ne diraj ništa sve dok ti radi i služi besprekorno. Ovih dana bi trebalo da zamenim i svećice možda doprinesu boljem startovanju.

Kulov

pre 2 godine

BMW 6 g star, jos je fabricki accu u njemu...
(111, 28. oktobar 2021 17:16)

Mercedes 11 god, još uvek fabrički..mada mislim da je pred kraj..

Vlad

pre 2 godine

Kako ćete na opisan način proveriti akumulator kod dizela? Pa nikako...
Kod dizela se najveće pražnjenje akumulatora (pored rada elektro pokretača) dešava zbog grejača.
Vreme za zamenu akumulatora na dizelu se prepoznaje kada posle rada grejača nema dovoljno snage da motor zavergla normalnom brzinom.

srdjan

pre 2 godine

Ako ne zatvoris dobro vrata ostace svetlo, ali tada ne mozes ni da zakljucas automobil tako da je ta varijanta prakticno nemoguca bar kod automobila proizvedenih u zadnjih 20 godina.

Ha

pre 2 godine

U Scenicu 2 ima 13 sijalica od 5W u unutrašnjosti. Zamenio sam ih LED sijalicama koje sve zajedno troše mnogo manje nego jedna od 5W. A da, struja se isključuje čim zaključam auto.

maki

pre 2 godine

Meni se to desilo na Kia Rio, ostavjena oborena svetla dok sam bio na poslu, ispraznio se akumulator.Srecom u ulici mehanicar, dosao sa onim portable punjacem I dopunio. Akumulator nije crko, vec je radio jos 4 godine bez problema, ali bio iz prve ugradnje.

dzo

pre 2 godine

Vozim auto 2019to godiste koji kostao 45 000 eura I desilo mi se letos da posle voznje od 200 km parkirao popodne I uvece kad sam dosao nisam mogao da upalim prazan akomulator I ako je 95 ah.
Nista mi nije bilo jasno jer nemoguce da akomulator Los I to jos posle toliko km voznje gde se punio.
Ubacim ona blotooth odb2 I pratim voltazu Dok vozim I primetim da kad temperatura napolju preko 40 stepeni uospte ne puni akomulator.. Tek pocne da ga puni kad padne ispod 12.3 volti sto je bas nisko.
I od tad jos jednom mi se desilo da bio prazan akomulator I ako auto skroz ispravan, u servisu mi rekli da je takav sofver I da kupim onaj booster na baterije da Imam u autu za svaki slucaj..

BK

pre 2 godine

Kod mene ne slabi.... na bilo kom autu samo jedno jutro nece da upali i to je to. Moze na kablove, ali ti je samo prva pomoc. Cim se ovo desi, menjaj

Naravno izuzetak je ako si vece pre zaboravio da iskljucis svetla i tako to ...

BK

pre 2 godine

Kod mene ne slabi.... na bilo kom autu samo jedno jutro nece da upali i to je to. Moze na kablove, ali ti je samo prva pomoc. Cim se ovo desi, menjaj

Naravno izuzetak je ako si vece pre zaboravio da iskljucis svetla i tako to ...

srdjan

pre 2 godine

Ako ne zatvoris dobro vrata ostace svetlo, ali tada ne mozes ni da zakljucas automobil tako da je ta varijanta prakticno nemoguca bar kod automobila proizvedenih u zadnjih 20 godina.

Carrera

pre 2 godine

Imam autoservis preko 30 godina. Jedan klijent sa Toyotom Rav4 D4D je dosao kod mene i kaze da mu auto teze pali ujutro.Proveravam stanje i primetim da je on star 12 godina , fabricka ugradnja. To je rekord koji sam imao , vidjao sam dosta njih sa 7-8 godina na benzincima ali ovo je apsolutni rekord.

maki

pre 2 godine

Meni se to desilo na Kia Rio, ostavjena oborena svetla dok sam bio na poslu, ispraznio se akumulator.Srecom u ulici mehanicar, dosao sa onim portable punjacem I dopunio. Akumulator nije crko, vec je radio jos 4 godine bez problema, ali bio iz prve ugradnje.

zelim da istrcim maraton

pre 2 godine

11 godina je trajao na sx4, prva ugradnja. Sad ako mi traje 4 godine puna kapa. Proizvodjacima i nije cilj da traje duze. A valjda cu i zameniti auto samo da prodje zlatno doba.

pop

pre 2 godine

Danas radi normalno a sutra prazan.Akumulator star 2,5 godine i to varta.Kit comerc kaze ja sam kriv jer je voltaza pala na 9 volti.Nista ne kazu za amperazu jer je i ona vazna.Svi se nadamo kad je garancija duza da ce i akumulator biti bolji.Nista od toga.Samo nas varaju.

dzo

pre 2 godine

Vozim auto 2019to godiste koji kostao 45 000 eura I desilo mi se letos da posle voznje od 200 km parkirao popodne I uvece kad sam dosao nisam mogao da upalim prazan akomulator I ako je 95 ah.
Nista mi nije bilo jasno jer nemoguce da akomulator Los I to jos posle toliko km voznje gde se punio.
Ubacim ona blotooth odb2 I pratim voltazu Dok vozim I primetim da kad temperatura napolju preko 40 stepeni uospte ne puni akomulator.. Tek pocne da ga puni kad padne ispod 12.3 volti sto je bas nisko.
I od tad jos jednom mi se desilo da bio prazan akomulator I ako auto skroz ispravan, u servisu mi rekli da je takav sofver I da kupim onaj booster na baterije da Imam u autu za svaki slucaj..

BOjan

pre 2 godine

Supruga imala mali gradski auto dugo, benzinac. Nije se isplatilo da ga menjamo pošto ona prelazi 6 hiljada godišnje. Dakle, kratke gradske vožnje, najgori režim za akumulator.
Fabrički akumulator je trajao više od 6 godina. Nakon toga smo imali 3 zamene, a svaki put je akumulator trajao 2 do 7 meseci duže od fabričke garancije. Ne znam kako ih tako naprave da crknu čim izađu iz garancije. Od tada ne gledam marku, već samo dužinu garancije. Uzmem onaj sa 40 meseci garancije i planiram zamenu za 4 god.

Kulov

pre 2 godine

BMW 6 g star, jos je fabricki accu u njemu...
(111, 28. oktobar 2021 17:16)

Mercedes 11 god, još uvek fabrički..mada mislim da je pred kraj..

Vlad

pre 2 godine

Kako ćete na opisan način proveriti akumulator kod dizela? Pa nikako...
Kod dizela se najveće pražnjenje akumulatora (pored rada elektro pokretača) dešava zbog grejača.
Vreme za zamenu akumulatora na dizelu se prepoznaje kada posle rada grejača nema dovoljno snage da motor zavergla normalnom brzinom.

Ha

pre 2 godine

U Scenicu 2 ima 13 sijalica od 5W u unutrašnjosti. Zamenio sam ih LED sijalicama koje sve zajedno troše mnogo manje nego jedna od 5W. A da, struja se isključuje čim zaključam auto.

XXL

pre 2 godine

Ne znam al' akomulator sam kupio u avgustu mesecu 2013.g. neki "TAXXON" made in Kumanovo Makedonija klasičan punjen kiselinom i radi već osam godina, a znake ostarelosti pokazuje kod startovanja automobila kada je hladan. Nekad neće da upali iz prve. Dugo je držao propisanu voltažu od 12,72V ali sada mu je nekih 12,39V i to se smatra da je akomulator prazan tj. u ovom slučaju ostario. Naravno ko je ranije čitao na ovim stranicama o održavanju akomulatora mogao je da stekne neka predznanja. Mene nosi misao da li da dolijem malo tečnosti ili ne na šta mi majstor kaže - ne diraj ništa sve dok ti radi i služi besprekorno. Ovih dana bi trebalo da zamenim i svećice možda doprinesu boljem startovanju.

zex

pre 2 godine

primetih da kad oslabi aku prilikom verglanja hoce da se iskljuci radio, iskljuci se digitalna instrument tabla,izgube memorije sedista, podizaca stakala a auto ipak upali. Jedno jutro čkilje sijalice, a ugasen pre 5 -6 sati... uz premoscavanje upali i pravac za nov aku. Nisam ga zamenio odmah, probam pali opet na stari, a tanak sa vremenom, ajd neka ga ovaj nov u autu. Posle par dana dodje zamena na red- koja je razlika u verglanju neverovatno. Cak i punjenje se drugacije ponasa na ocitavanju jer su ovi noviji alternatori 'pametni' i kad nanjuse da nesto nije bas po volji oni menjaju rezim punjenja. Na drugarevoj E klasi izadje upozorenje da ne valja aku, a auto radi, pali... nista kupi on tada dobru toplu poslednje generacije, postavimo i auto prijavljuje gresku akumulatora , nece ni da zavergla iako sve svetli. Vratimo stari fabricki , sve hoce ,uz upozorenje. Ovaj besan , kupi bosh , postavimo, i sve u redu. A topla verglala traktor dugo vremena bez ikakvih problema .Sta li se tu izdesavalo...

zdrav razum

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

HanSolo

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

Pravi naš "sveznajac".. Pitam se kako znaš da ulje ovde gubi viskositet na 6000 a u Austriji 1500.. Ne lupaj gluposti..

Ima li elektricara

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.

SRBIN

pre 2 godine

Ja sam na bivsoj HONDA PRELUDE imao neki sasavi akumulator, neki " YUASA", bio je star 13 godina i tako sam ga prodao u autu. Nikad nisam proveravao kapacitet i snagu..Do kad je trajao pojma nemam. U CIVIC iCTDi sam kupio novi akumulator od VARTA, trajao mi 4 godine i 3 meseca i kraj. A bio je skup- 135€...

vidoje

pre 2 godine

"Ovaj tip problema se najčešće događa vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore nakon izlaska ili vozač uključi unutrašnju rasvetu preko prekidača po završetku vožnje kako bi nešto pročitao, pa posle toga napusti vozilo, a prekidač ne vrati u položaj za automatsko isključivanje."

Ovo su meni uradili na tehnickom (januar ove godine), drndali po kabinskom svetlu i ostavili prekidac u onom polozaju kada se ne gasi zatvaranjem vrata.
Bio dan, nisam video da je ostalo upaljeno i ujutro kada sam doao ... nov akumulator sj..an! Nikada se nije oporavio od "kontrole" ovih strucnjaka na tehnickom!

Mkd

pre 2 godine

C klasa W204 iz 2009 josh ima originalni akumulator.Originalni iz Mercedesa sada koshta 320 evra ali dali bi bio istog kvaliteta u to nisam siguran.Inace josh ne pokazuje neke znake slabosti.

Robi

pre 2 godine

Ibiza 1.4 benz.BXW, 2006.kupljena sa lagera 2007, prva zamena akumulatora kraj 2018, Exide, ugradjen u Spaniji. Onda smo stavili Bosch S3, evo ga vec kasljuca,nije jos crkao,ali copa polako,a bio je skup kao dukat,cak ga i osvezavam sa trickle smart punjacem... Dakle, -nikad vise akumulator fensi marke,sad cu da kupim neki Ciak,Fiamm,Monbat,Akom, Bugarska/Rusija i bas me briga i da mi nije zao za 3,4 god...a ne ovi mejdzorsi, drze zapadne cene za istocno trziste, neka hvala...nije radi para,vec princip...

zaboravljen.

pre 2 godine

Svaki iole noviji auto koji se pali na dugme samo jednom nece da vergla. Bez ikakvog upozorenje.
(Ma djavola, 28. oktobar 2021 18:48)

Kako se ta kola pale na gurku? Ne može se dati kontakt.

Баки

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.
(Ima li elektricara, 29. oktobar 2021 08:23)
Није нормално, види на колико пада у току верглања, да ли је бензинац или дизелаш? Ако иде испод 9.5V то је знак да или неће дуго или можеш покушати допунити па колико издржи. Иначе увек мало падне напон јер кад се отворе врата попале се и светла у ауту, неки аутомобили одраде и неке припреме пре паљења али не би смело баш да повуче цео Волт, 12.6-12.7 је напон пуног и здравог акумулатора у стању мировања, кад се стабилизује напон после коришћења.

Филипинац

pre 2 godine

Леон октобар 2016 1.2тси старт стоп отказао изненада у јуну 2020, Куга иста прича 4-5год. Нема најаве код ових за старт стоп....

VW

pre 2 godine

Golf 5 1.9 tdi 2008 godište,u Aprilu ove godine zamenjen fabrički akumulator, kupio novi Vartin.Kako je toliko izdržao nikom nije jasno.Moj prijatelj je na Pasatu 2014 godište već zamenuo fabrički akumulator.Mislim da se više ništa apsolutno nepravi da valja jer tu nema zarade za njih

Ima li eletricara

pre 2 godine

@(Баки, 30. oktobar 2021 19:38)

Benzinac 1.0, ima dnevna svetla, dve obicne sijalice, nisu led. Probacu da vidim kad vergla da li pada. Probacu i da ga dopunim. Hvala.

Realno

pre 2 godine

Na tuarega fabricki akumulator 12.god i jos radi bez problema.
Na tojotu kupljeni kod nas i nepune 5 godina i kraj a uvek kupim najskuplje.
Na tojotu cim slabe svetla i akukulator znam da je skoro gotov.
Posle toga pocinje i na paljenje da pravi problem. Sad sam ih opet menjao.

zaboravljen.

pre 2 godine

Svaki iole noviji auto koji se pali na dugme samo jednom nece da vergla. Bez ikakvog upozorenje.
(Ma djavola, 28. oktobar 2021 18:48)

Kako se ta kola pale na gurku? Ne može se dati kontakt.

zdrav razum

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

HanSolo

pre 2 godine

ja svake godine odem za Bec, kupim ulje i filtere za servis. tehniku i potrepstine i garderobu u Pandorfu i tamo sipam pun rezervoar. usteda nije velika ali otplati se gorivo plus vidim Bec i Budimpestu. ne radim to zbog ustede, nego zbog kvaliteta! ova shell ulja koja kod nas prodaju izgube viskozitet nakon 6000km a ulja od tamo traju 15000 na koliko ih menjam. mozda mogu i duze ali ne bih da rizikujem zbog loseg goriva kod nas. prosle godine sam kupio exide premium za 65e a kod nas 12000...

Pravi naš "sveznajac".. Pitam se kako znaš da ulje ovde gubi viskositet na 6000 a u Austriji 1500.. Ne lupaj gluposti..

BK

pre 2 godine

Kod mene ne slabi.... na bilo kom autu samo jedno jutro nece da upali i to je to. Moze na kablove, ali ti je samo prva pomoc. Cim se ovo desi, menjaj

Naravno izuzetak je ako si vece pre zaboravio da iskljucis svetla i tako to ...

Carrera

pre 2 godine

Imam autoservis preko 30 godina. Jedan klijent sa Toyotom Rav4 D4D je dosao kod mene i kaze da mu auto teze pali ujutro.Proveravam stanje i primetim da je on star 12 godina , fabricka ugradnja. To je rekord koji sam imao , vidjao sam dosta njih sa 7-8 godina na benzincima ali ovo je apsolutni rekord.

Ha

pre 2 godine

U Scenicu 2 ima 13 sijalica od 5W u unutrašnjosti. Zamenio sam ih LED sijalicama koje sve zajedno troše mnogo manje nego jedna od 5W. A da, struja se isključuje čim zaključam auto.

Vlad

pre 2 godine

Kako ćete na opisan način proveriti akumulator kod dizela? Pa nikako...
Kod dizela se najveće pražnjenje akumulatora (pored rada elektro pokretača) dešava zbog grejača.
Vreme za zamenu akumulatora na dizelu se prepoznaje kada posle rada grejača nema dovoljno snage da motor zavergla normalnom brzinom.

dzo

pre 2 godine

Vozim auto 2019to godiste koji kostao 45 000 eura I desilo mi se letos da posle voznje od 200 km parkirao popodne I uvece kad sam dosao nisam mogao da upalim prazan akomulator I ako je 95 ah.
Nista mi nije bilo jasno jer nemoguce da akomulator Los I to jos posle toliko km voznje gde se punio.
Ubacim ona blotooth odb2 I pratim voltazu Dok vozim I primetim da kad temperatura napolju preko 40 stepeni uospte ne puni akomulator.. Tek pocne da ga puni kad padne ispod 12.3 volti sto je bas nisko.
I od tad jos jednom mi se desilo da bio prazan akomulator I ako auto skroz ispravan, u servisu mi rekli da je takav sofver I da kupim onaj booster na baterije da Imam u autu za svaki slucaj..

srdjan

pre 2 godine

Ako ne zatvoris dobro vrata ostace svetlo, ali tada ne mozes ni da zakljucas automobil tako da je ta varijanta prakticno nemoguca bar kod automobila proizvedenih u zadnjih 20 godina.

zelim da istrcim maraton

pre 2 godine

11 godina je trajao na sx4, prva ugradnja. Sad ako mi traje 4 godine puna kapa. Proizvodjacima i nije cilj da traje duze. A valjda cu i zameniti auto samo da prodje zlatno doba.

Realno

pre 2 godine

Na tuarega fabricki akumulator 12.god i jos radi bez problema.
Na tojotu kupljeni kod nas i nepune 5 godina i kraj a uvek kupim najskuplje.
Na tojotu cim slabe svetla i akukulator znam da je skoro gotov.
Posle toga pocinje i na paljenje da pravi problem. Sad sam ih opet menjao.

Kulov

pre 2 godine

BMW 6 g star, jos je fabricki accu u njemu...
(111, 28. oktobar 2021 17:16)

Mercedes 11 god, još uvek fabrički..mada mislim da je pred kraj..

XXL

pre 2 godine

Ne znam al' akomulator sam kupio u avgustu mesecu 2013.g. neki "TAXXON" made in Kumanovo Makedonija klasičan punjen kiselinom i radi već osam godina, a znake ostarelosti pokazuje kod startovanja automobila kada je hladan. Nekad neće da upali iz prve. Dugo je držao propisanu voltažu od 12,72V ali sada mu je nekih 12,39V i to se smatra da je akomulator prazan tj. u ovom slučaju ostario. Naravno ko je ranije čitao na ovim stranicama o održavanju akomulatora mogao je da stekne neka predznanja. Mene nosi misao da li da dolijem malo tečnosti ili ne na šta mi majstor kaže - ne diraj ništa sve dok ti radi i služi besprekorno. Ovih dana bi trebalo da zamenim i svećice možda doprinesu boljem startovanju.

Mkd

pre 2 godine

C klasa W204 iz 2009 josh ima originalni akumulator.Originalni iz Mercedesa sada koshta 320 evra ali dali bi bio istog kvaliteta u to nisam siguran.Inace josh ne pokazuje neke znake slabosti.

VW

pre 2 godine

Golf 5 1.9 tdi 2008 godište,u Aprilu ove godine zamenjen fabrički akumulator, kupio novi Vartin.Kako je toliko izdržao nikom nije jasno.Moj prijatelj je na Pasatu 2014 godište već zamenuo fabrički akumulator.Mislim da se više ništa apsolutno nepravi da valja jer tu nema zarade za njih

Robi

pre 2 godine

Ibiza 1.4 benz.BXW, 2006.kupljena sa lagera 2007, prva zamena akumulatora kraj 2018, Exide, ugradjen u Spaniji. Onda smo stavili Bosch S3, evo ga vec kasljuca,nije jos crkao,ali copa polako,a bio je skup kao dukat,cak ga i osvezavam sa trickle smart punjacem... Dakle, -nikad vise akumulator fensi marke,sad cu da kupim neki Ciak,Fiamm,Monbat,Akom, Bugarska/Rusija i bas me briga i da mi nije zao za 3,4 god...a ne ovi mejdzorsi, drze zapadne cene za istocno trziste, neka hvala...nije radi para,vec princip...

maki

pre 2 godine

Meni se to desilo na Kia Rio, ostavjena oborena svetla dok sam bio na poslu, ispraznio se akumulator.Srecom u ulici mehanicar, dosao sa onim portable punjacem I dopunio. Akumulator nije crko, vec je radio jos 4 godine bez problema, ali bio iz prve ugradnje.

pop

pre 2 godine

Danas radi normalno a sutra prazan.Akumulator star 2,5 godine i to varta.Kit comerc kaze ja sam kriv jer je voltaza pala na 9 volti.Nista ne kazu za amperazu jer je i ona vazna.Svi se nadamo kad je garancija duza da ce i akumulator biti bolji.Nista od toga.Samo nas varaju.

zex

pre 2 godine

primetih da kad oslabi aku prilikom verglanja hoce da se iskljuci radio, iskljuci se digitalna instrument tabla,izgube memorije sedista, podizaca stakala a auto ipak upali. Jedno jutro čkilje sijalice, a ugasen pre 5 -6 sati... uz premoscavanje upali i pravac za nov aku. Nisam ga zamenio odmah, probam pali opet na stari, a tanak sa vremenom, ajd neka ga ovaj nov u autu. Posle par dana dodje zamena na red- koja je razlika u verglanju neverovatno. Cak i punjenje se drugacije ponasa na ocitavanju jer su ovi noviji alternatori 'pametni' i kad nanjuse da nesto nije bas po volji oni menjaju rezim punjenja. Na drugarevoj E klasi izadje upozorenje da ne valja aku, a auto radi, pali... nista kupi on tada dobru toplu poslednje generacije, postavimo i auto prijavljuje gresku akumulatora , nece ni da zavergla iako sve svetli. Vratimo stari fabricki , sve hoce ,uz upozorenje. Ovaj besan , kupi bosh , postavimo, i sve u redu. A topla verglala traktor dugo vremena bez ikakvih problema .Sta li se tu izdesavalo...

Ima li elektricara

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.

BOjan

pre 2 godine

Supruga imala mali gradski auto dugo, benzinac. Nije se isplatilo da ga menjamo pošto ona prelazi 6 hiljada godišnje. Dakle, kratke gradske vožnje, najgori režim za akumulator.
Fabrički akumulator je trajao više od 6 godina. Nakon toga smo imali 3 zamene, a svaki put je akumulator trajao 2 do 7 meseci duže od fabričke garancije. Ne znam kako ih tako naprave da crknu čim izađu iz garancije. Od tada ne gledam marku, već samo dužinu garancije. Uzmem onaj sa 40 meseci garancije i planiram zamenu za 4 god.

SRBIN

pre 2 godine

Ja sam na bivsoj HONDA PRELUDE imao neki sasavi akumulator, neki " YUASA", bio je star 13 godina i tako sam ga prodao u autu. Nikad nisam proveravao kapacitet i snagu..Do kad je trajao pojma nemam. U CIVIC iCTDi sam kupio novi akumulator od VARTA, trajao mi 4 godine i 3 meseca i kraj. A bio je skup- 135€...

Баки

pre 2 godine

Da li je normalno da OBD modul ima samo 11.6V kada auto ne radi, ali je dat kontakt? Tokom rada motora ta vrednost se krece oko 14V +- 0.1V isto i ECM toliko ocitava.
(Ima li elektricara, 29. oktobar 2021 08:23)
Није нормално, види на колико пада у току верглања, да ли је бензинац или дизелаш? Ако иде испод 9.5V то је знак да или неће дуго или можеш покушати допунити па колико издржи. Иначе увек мало падне напон јер кад се отворе врата попале се и светла у ауту, неки аутомобили одраде и неке припреме пре паљења али не би смело баш да повуче цео Волт, 12.6-12.7 је напон пуног и здравог акумулатора у стању мировања, кад се стабилизује напон после коришћења.

Ima li eletricara

pre 2 godine

@(Баки, 30. oktobar 2021 19:38)

Benzinac 1.0, ima dnevna svetla, dve obicne sijalice, nisu led. Probacu da vidim kad vergla da li pada. Probacu i da ga dopunim. Hvala.

Филипинац

pre 2 godine

Леон октобар 2016 1.2тси старт стоп отказао изненада у јуну 2020, Куга иста прича 4-5год. Нема најаве код ових за старт стоп....

vidoje

pre 2 godine

"Ovaj tip problema se najčešće događa vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore nakon izlaska ili vozač uključi unutrašnju rasvetu preko prekidača po završetku vožnje kako bi nešto pročitao, pa posle toga napusti vozilo, a prekidač ne vrati u položaj za automatsko isključivanje."

Ovo su meni uradili na tehnickom (januar ove godine), drndali po kabinskom svetlu i ostavili prekidac u onom polozaju kada se ne gasi zatvaranjem vrata.
Bio dan, nisam video da je ostalo upaljeno i ujutro kada sam doao ... nov akumulator sj..an! Nikada se nije oporavio od "kontrole" ovih strucnjaka na tehnickom!