Sreda, 20.01.2021.

16:00

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile

Izvor: B92

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za elektriène automobile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 3 godine

(CATAPA, 21. januar 2021 20:06)

Utopija je zasnivati blagostanje društva na resursima planete, koji su ograničeni. Ne treba visoke škole da bi se došlo do zaključka da će i ti resursi jednog dana da se iscrpe a onda je kraj. Da se to ne bi desilo, treba reagovati na vreme i promeniti navike savremenog društva. Stare civilizacije, poput Maja, Acteka, Indijanaca pa i Vinčanska civilizacija, živeli su u skladu sa prirodom i smatrali je svojim domom. Niko ne očekuje da mi živimo pomoću fenjera i petroleja ali ODRŽIV način interakcije između čoveka i prirode se, pre ili kasnije, mora naći. I neće biti utopija već jedina realna mogućnost jer neće biti drugog izbora.

CATAPA

pre 3 godine

Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.
(Alex, 21. januar 2021 09:54)
Alex, lako je složiti se sa tobom, većina potreba "modernog čoveka" su veštački nametnute "potrebe", ali očekivati da civilizacija svesno i dobrovoljno ide na niži energetski nivo je utopija. Moguća jedino kao antiutopija, kao "militaristička civilizacija" tj. oksimoron. Ukoliko ljudsko društvo bude prinuđeno na snižavanje energetskog nivoa svih, za toliko će se povećati teror povlašćene manjine.

To ne mora da bude neophodno. Dobar primer su LED svetiljke. Njima se drastično smanjuje utrošak struje, pa čak u nekim oblastima postaje moguće njihovo napajanje solarnom energijom. Pritom su i kompaktnije konstrukcije, dakle i sa manjim utroškom materijala i energije za njihovu izradu. Plus sa sve efikasnijim diodama. Što sve daje napredak koji nije bio moguć ni sa jednim klasičnim izvorom svetla.

U kući sam već odavno zamenio svo osvetljenje LED sijalicama i panelima. Nedavno sam posle dugo vremena kupio LED sijalicu 14W i bio zatečen cenom od 170 dinara. Mislio sam da je neka greška, ali nije, toliko košta. Više nikakvog razloga nema da se bar u stanovima i poslovnim prostorima koriste obične sijalice ili FC svetiljke.

To je model štednje kojom se ne ne gubi ništa, naprotiv. Ali je neophodna promena tehnologije. I svesti ljudi.

Binsr

pre 3 godine

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 21. januar 2021 13:49

Najzad i ja da složim sa jednim postom čuvenog Jaretine! Mada nije ni ovde propustio da napiše "srbin" malim slovom i sve nas uvredi, ali na ovom sajtu je cool vredjati samo Srbe, zar ne?

Lala iz Banata

pre 3 godine

Ja ne znam što se brinete i lupate svoje glavice o svemu tome. Pa, to sve je za Srbiju, koja životari na obodu savremenog tehnološkog društva, naučna fantastika. Vozaćete još dugo fosilne lešine pobegle sa zapadnoevropskih otpada. Još se nije rodio taj inženjer koji će da napravi EV za 2000 evra. Pre ćete dočekati da se ozonirate u dj Žeksovom letećem.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

PH-EV ... a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.
(d.e.i., 21. januar 2021 09:43)

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.

Joca

pre 3 godine

2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..
(dzo, 21. januar 2021 04:47)
Ne može tako da se računa. Pre svega moderni ispravljači nisu čisto induktivni potrošači kao klasični transformator-grec, a i kapacitivnost samih baterija može da se koristi za korekciju faktora snage mreže. To što se još to ne radi nije zato što je nemoguće, nego zato što broj punjača još nije značajno veliki.
Drugo, malo ko uopšte i spekuliše sa punjačima automobila koji su direktno na mreži, nego sa kombinovanim "power bank" punjačima koji se pune duže, ali manjom strujom. A takvi već sasvim efikasno mogu da se koriste i za kompenzaciju cos φ. U kombinaciji sa inteligentnom mrežom, takvi punjači (i njihove kućne verzije) mogu da se pune kada struje ima više, odnosno kada je jeftinija tarifa. Jasno, kada se bar kriva dnevne potrošnje ispravi, ni ta "jeftinija tarifa" neće biti u fiksnim vremenskim intervalima kao sada, ali to je nešto drugo.

Jednu stvar jesi u pravu mada je nisi direktno pomenuo: napon niskonaponske mreže je arhaično nizak. To je standard star već sto godina i tehnički višestruko prevaziđen. S druge strane, i trofazna distribucija NN je postala potpuno nepotrebna. Neophodno je unapređivanje niskonaponske mreže prema novim potrebama i novim potrošačima. To nisu samo električni automobili. Pomalo je nadrealno da u XXI veku u slučaju šatdauna ljudi u kući nemaju ni svetlo, a imaju u automobilu (tvoj primer) 100 kWh ili čak i više.

Alex

pre 3 godine

Sve je to privremeno u redu, i elektroauto i TNG i pogon na gorive ćelije. Međutim ima jedna druga stvar, koju nisam primetio u komentarima a ni među stručnim svetom. Jedini spas za održivu budućnost čovečanstva nije u gore pobrojanim alternativnim načinima prevoza već SMANJENJE upotrebe energije. Kako? Pa promenimo način života, živimo u skladu sa planetom,svojim domom. Ovo sad je kao da svako od nas u jednoj sobi svoje kuće baca otpad i smeće a ostale prostorije održava urednim i živi u iluziji da mu je kuća lepa i čista.Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.

d.e.i.

pre 3 godine

(Raja, 20. januar 2021 22:57)

Ti i Draxi da se pojavite na ETF sa jednim predavanjem iz "računice" i objasnite kako se množi i deli kWh sa kW a kako sa h.
*
Cinik:
EV ok ali PH-EV je sve to rešio. Za 3 h punjenja na priključnici voziš se 50 km skoro besplatno, skoro svakodnevno, a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.

braka

pre 3 godine

Ovi električni autobusi što već godinama voze po beogradu nemaju litijum-jonske baterije već specijalne visokokapacitativne kondezatore i pune se sa kontaktne tramvajske mreže.

pitam se pitam

pre 3 godine

Nema ovo šanse da zazivi sa punjenjem baterije na brzinu. Jedino moguće resenje na brzinu je NIO projekat sa izmenom baterije za 3 minuta u power centru ali i to je logistički skoro ne izvodljivo . Potrebno bi bilo standardizovati sve baterije po dimenzijama a i skladištenje nije lako( preskupo). Elektroautomobili su budućnost ali izvor energije baterija sigurno nije

Zoran

pre 3 godine

A šta mislite da svako ko ima elektro vozilo kupi i dve baterije rezerve ,i sad ne biste lupali glavu šta će biti ako bude,ja imam kosačicu na baterije i dve baterije.

dule

pre 3 godine

A da bateriju podele na 4 dela i postave 4 utičnice? Softverski nameste da se baterije ravnomerno troše.

Jasno mi je da bi ti podiglo cenu auta, ali cenim da to ne bi bilo drastično.

Pera85

pre 3 godine

(C i n i k, 20. januar 2021 21:49)

Sve stoji. Ali TNG ponovo zavisi od kolicina kao i nafta. Struja je obnovljivi izvor energije i zato se forsira vise nego TNG. Takodje, snaga TNG jeste problem. Ako bi se budzio necim, verovatno ne bi bio toliko ekoloski dobar. Bolje je ici ka struji i baterijama. Drzave ce tako nastojati da imaju obnovljive izvore, tako da povlaci jos toga dobrog sa sobom. Nesto na sta niko ne obraca veliku paznju, ali tzv zagadjenje bukom (pogotovo u gradovima) ce se polako resiti sa el. motorima.
Tesko da ce se nesto dramaticno promeniti u narednih 20 godina. Ali kada se promeni bice bum.

Neko misli da je pametan.

pre 3 godine

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
(Milan 0640444460, 20. januar 2021 20:16

Gde ćeš da puniš kada si kući u stanu u Beogradu? Gde na poslu da puniš (jedva nadješ parking mesto)? Da ideš u šoping svaki dan? A i tu će biti gužva, ići ce i drugi u šoping zbog punjenja.
Imaš smisla za sarkazam ali ti je logika slaba strana.

igi

pre 3 godine

@rani
Zašto misliš da ćeš za 10-15 godina i dalje živeti u zgradi? Možda će veliki gradovi da nestanu, nema vode, nema grejanja, nema klope, ajd svi polako kućama...

Kancelar i ja

pre 3 godine

Kada je jon postao ion?
(ON, zti, 20. januar 2021 21:39)

Kad je neko rekao: - jel znaš nekoga da mi preporučiš, treba mi za sajt neko ko zna engleski da prevodi na srpski? - Onaj mali Stevin, znaš kako parla, sve na engleskom zna, po ce dan igrice. Doduše, srednju školu nije završio, iz srpskog je uvek imao keca, ali engleski zna. - To, takav mi treba. Nije bitno šta je imao iz srpskog, hemije itd. pa svi mi znamo srpski, jel...

Joca

pre 3 godine

Verovatno pobedu nad sada već brojnim prototipovima boljih baterija neće odneti ona sa najboljim performansama, nego onaj projekat koji se najbolje uklapa u postojeću tehnologiju i fabričku proizvodnju LiIon baterija. Najbolji dokaz za to je grafen kog je čak relativno lako i jeftino dobiti u laboratorijskim uslovima, ali fatalno zaškripi kada to treba prebaciti na industrijsku proizvodnju baterija i superkondenzatora. Delom je to i zato što je i dalje ogromna potražnja za (sada već klasičnim LiIon) baterijama.
StoreDot je već "stari" projekat, ali se suočava sa tim problemom koji je bio izvesan još na početku. Trenutno, čini mi se najperspektivnijim francuski Nawa iza kog stoje Renault i PSA i kojim se (bar po najavama) najmanje modifikuje postojeći tehnološki, dakle industrijski proces.

Lakomije neuki

pre 3 godine

Sta se sekirate oko punjenja,tehnologija vec postoji,vozila ce se puniti induktivno u toku voznje ,staticki isto induktivno na parkinzima,ili kablom .Tocak ce uvek da se okrece.Baterije ce biti po izboru u zavisnosti od tehnologije samim tim i cene po izboru kupca .

dzo

pre 3 godine

Ako auto ima 100kw bateriju I ti hoces da napunis za 5 minuta to znaci da ti treba snaga punjena 2000 kw.. Jedino da ga direkno povezes na elektricnu centralu.
2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..

Scim

pre 3 godine

Struja odjednom i struja u 12 sati za coznju automobila nije isto. Kvantna je razlika u celoj stvari jer nema dovoljno nuklearki koje trebaju da se naprave cim pre. Srbiji treba 10 da bi imala dovoljno struje za sijalice i industriju kad pravis tako da oko 100 nuklearnih elektrana je realno za sada a i neku blizu buducnost...

ljAXE

pre 3 godine

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.
(d.e.i., 20. januar 2021 19:28)

Jabogme. Srbin to raskrinka za pet minuta. Raskrinkao je 5G, vakcine, duboku drzavu, elektricne automobile, kapitalisticke izrabljivace. Za to vreme Srbija se gusi u smecu. Reke u kanalizaciji. Gradovi u smogu.

roki

pre 3 godine

@draganTenis

Dragane, nije to kineski izum. To su Englezi smislili pre 15 godina ali nikad i nigde nije zazivela ideja zamena baterije na pumpi iz dva razloga :

- baterije nisu iste kod razlicitih tipova vozila i proizvodjaca.

- baterija je u proseku teska 390kg i jako velika logistika je potrebna da se to brzo odradi, pogotovo kad imas 20automobila koji dodju istovremeno na "zamenu baterije"..

Tole

pre 3 godine

Prelazak na masovnu upotrebu EV desiće se tek kada zainteresovane strane razviju konačan plan kako da se najviše para izvuče od potrošača posle tranzicije. Tehnologija se čuva i možda je i već sada dostupna, ali koristiće se prvo jedna verzija, pa će izaći bolja baterija, pa novi punjač, pa adapteri razni, pa još bolja baterija koja duže traje i kraće se puni, pa super kabl, pa sistemi zaštite, pa ovo, pa ono... i tako za jedno 50-100 godina funkiconisaće to savršeno, brzo i jeftino, ali tada će se početi sa nekim novim rešenjima, jer ova zbog nečega neće valjati i tako u krug.

draganTenis

pre 3 godine

O tome sa malo pise da je najrasprostranjenije resenje u KIni, zamena baterije na pumpi. Za nekoliko minuta automatski mehanizam vadi vašu i stavlja napunjenu bateriju. Razlog je što samo 5% Kineza ima soju kuću ispred koje bi je punio.

Ivan

pre 3 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1798192#k35163016
@Зозон, joj ne lupetaj molim te! Kakve veze ima kondenzator sa baterijom? Kondenzator skladišti struju i oslobodi ceo naboj u momentu a baterija je skladišti i iz nje se uzima ili dopunjava po potrebi i mogućnostima. I rade na potpuno drugačijim principima. Kad bi baterija odjednom oslobodila svu energiju došlo bi do eksplozije (u najčešćem broju slučajeva) kao npr. kod kratkog spoja a kondenzator upravo i radi tako što odjednom oslobodi ceo kapacitet i odmah je spreman za novo punjenje. Koristi se da u deliću sekunde isporuči potreban napon npr. kod paljenja smeše u automobilu. Struju isporučuje u momentu kad se prekine kolo odnosno dotok struje za razliku od baterije kod koje obrnuto: ako prekinute kolo nemate dotok struje u ili iz baterije.

Raja

pre 3 godine

@d.e.i.,
Ne, uopste ne smatram da su inzinjeri tupavi. Na protiv. Ipak, procitaj racunicu koju je jednostavno prikazao Draxi dole u komentarima, pa ces mozda razumeti odakle dolazi moj komentar.

boki

pre 3 godine

Sve je to ok ali zar stvarno mislite da cete za male pare da se vozikate...drzave od necega moraju uzimati harac,sada je to od naftnih derivata ali za 10-tak god to ce biti elektricna energija..napocetku je samsung bio jeftin i smesan pre 2000god a danas je naj skuplji,huawei isto tako a sada ide i xiaomi..Kada el vozila dostignu oko 50% udela u saobracaju tada ce krenuti dranje koze...secate se kako je krenulo sa tng-om pa kad su poceli sa nametima postao je ne iplativ a ekoloski cist...

Toni

pre 3 godine

Hahahahahah Kinezi, hoce li baterija izdrzati da se ne zapali makar do prvog punjenja?
(DonJuan, 20. januar 2021 18:44)

Još jedan zemljak koji misli da je Kina ono što je bila prije 50 godina. Oni koji imaju malo mozga napreduju, ostali im se sprdaju. Kad već imaš internet, pogledaj malo na šta im liče gradovi.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Dragi gradjani Srbije, nemojte brinuti i lupati svoje pametne glavice nedostižnim tehnologijama. Nije se još rodio taj inženjer koji će da napravi električni auto za 2000 evra. Još dugo, dugo ćete rabiti dizele i benzince pobegle sa zapadnoevropskih otpada. A i vi dragi gastozi, nema briga ni za vas. I posle 2030 će se prodavati polovni dizel premijumi, imaćete čime da se kerite kada dodjete u selo.

Harwy

pre 3 godine

Najbolja baterija ce se napraviti cim bude poslednja kap nafte izvadjena iz busotina...
(superstar)

Nekad su se ljudi brinuli što će biti kad nestane ugljena, a ugljena ima i nikad jeftiniji nije bio.

C i n i k

pre 3 godine

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.
(Mesar, 20. januar 2021 18:35

El zns posta je zamenska baterija za EV?

Огњен

pre 3 godine

Проблем дужине пуњења батерија се може решити постављањем станица-магацина који ће држати напуњене батерије, тако да замена празних са пуним не би трајала више од пар минута. Само треба стандардизовати батерије и конструкцијски направити та возила да се батерије лако ваде и мењају.

C i n i k

pre 3 godine

"Problem je sto se ne ocekuje narednih godina proizvodnja ovakvih batwrija"..
Mozda je to poenta.
Danas EV jesu ok,iako su dosta skuplji, za vozace sa svojim punjacima u garazama, dvoristima, i za nku lokalnu pricu, nikako za duza putovanja..
Ljudi se rukovode pre svega ustedom kako na zapdu tako i ovde, a ne toliko emisijom gasova..
Sve je to legitimno.
Ali za nku masovnu pricu sa EV, mnogo je to na dugom stapu..
Citava promena koncepta vozaca i industrije zahteva mnogo vremena i para.
To sto EV u NORGE imaju ok prodaju je zato sto kupci imaju velike subvencije za kupovinu EV, al nije tako u ostalim delovima Evrope pa ni u USA.
Citam da mnogi jesu pomalo i fanatici po pitanju EV ali stvar nije ni blizu odlucena, misim na promenu koncepta, narocito ne u narednih, bar 20 ak godina..
Ima recimo jedna stvar, vozila na gas su ekoloski cista skoro kao na struju, gas se dobija sa minimalnom erozijom okoline, svi znamo da fabrike mogu bez problema da prave motore na gas, ali se gas ne forsira, nego struja?
Nisam pristalica budzenja SUS motora na gas ali pisem o faabrickim instalacijama, nema popularizacije takvih motora, ngo samo na struju, to nam se prikazuje kao buducnost, a vec imamo ekoloski cista resenja ?

omniameamecumporto

pre 3 godine

Nisam baš optimističan,koja je to amperaža u pitanju to nije normalno.
Ako imate bateriju kapaciteta 100kWh punite ju jedan sat punjačem snage 100kW a ako pak to učinite za 5 minuta treba vam punjač 12 puta snažniji dakle 1200kW što je strašno. I sada hrpa takovih punjača po gradu koji će raditi u isto vrijeme. Koja to elektromreža treba biti.

Milan 0640444460

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

1629

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
2. koliko sad traje prosecno punjenje na pumpi , isto oko 5 min...ne traje 15 sekundi..mozda tebi i traje jer sipas za 500 dinara

achtwn

pre 3 godine

Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)
Sto dizel. Sta fali benzinu? Aa vama u EU benzin skupica eh?

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde debatujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom i u losem smislu, pa stim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vrdan tvoje percepcije stvari za koju tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

Duka10

pre 3 godine

Vidim svi se pravite pametni i sve znate o el automobilima,a nemate pojma. ovde u Norge mesecni racun za punjenje kod kuce kosta izmedju 50-100e! ounkaca imas na scakom j...nom cosku! napunis auto za cirka pola sata i ides dalje! ovde niko ne zuri,svaka benz stanica i mc donald's imaju punjace(ako bas hoces dok cekas tih lapo cuke). Ja licno vozim el bil,grejem se na struju 24h dnevno i sve ukupno mi je racun cirka 200e.
djuka10

Era iz sveta

pre 3 godine

Ideja je dobra ali kao sto svi znamo baterije su kratkog roka .
Proizvodnja skupa a bice problem i sa otpadom kada baterije oslabe.
Mozda ne u Srbiji posto tamo i ne postoji reciklaza.
Ne cudi me sto mnoge kompanije traze alternativu u tecnom vodoniku.
Potpuno sam siguran da ce do promena doci ali kojih videcemo.

Nemanja

pre 3 godine

E kada ovo bude zazivelo, glavni nedostatak - realna upotrebljivost vozila u svim uslovima, bice konacno prevazidjena. Kada vam neko obezbedi domet od 500 km krecuci se visokim autoputskim brzinama (oko 130 - 150 km/h) i mogucnost dopune za 5-10 min, vecina nedostataka pada u vodu. Naravno, posle ostaje da se vidi odakle cemo svu tu struju dobijati, ne par zemalja sveta koje dobijaju preko 90% iz obnovljivih izvora (kao Norveska), nego ostalih 100-ak zemalja koje su u tom pogledu daleko gore i od nas. Plus reciklaza baterija itd. Sve u svemu, korak i dobrom pravcu!

N

pre 3 godine

... a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel...
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)

Hm... Pa na šta ćete vi voziti? Na struju ne, protiv toga ste, na benzin i dizel svakako ne, bar po vašim postavljenim kriterijumima...

s4

pre 3 godine

ovi sto prizivaju elektricne automobile ja imam jedno pitanje znate li koliko ce oni trositi el energije odakle na planeti toliko el energije mozda nuklearke jedino to a onda nigde koristi od el automobila.

Draxi

pre 3 godine

Za bateriju od 100Kwh ulazna snaga 120kw za sat punjenja, 240 kW za pola sata, 480 kW za 15 mim ili 1MW za 5 min. Pa sad vi vidite gde će da pune.

SRBIN

pre 3 godine

Od koga li su ovaj put ukrali patent?
(realno, 20. januar 2021 17:41)

Mislim da su od tebe UKRALI patent, posto ti je IQ kao kod kokoske..?

d.e.i.

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.
(Raja, 20. januar 2021 17:17)

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.

Iskosa

pre 3 godine

Mislim da je to nemoguće, struja punjenja bi morala biti ogromna, napojni kablovi debeli kao ruke, vjerovatno bi se stvarala i visoka temperatura..nema od toga ništa. Možda može punjenje telefonske baterije.

Mesar

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 20. januar 2021 17:12)

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.

JA

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

A koliko traje kad puniš rezervoar gorivom? Isto nekoliko minuta, tako da i nije neka razlika, mozda cak i isto. Ne branim EV, ali kad bi ljudi samo malo razmislili pre nego nesto kazu

rani

pre 3 godine

Gotovo sam siguran da ce Kinezi biti vodeci u mnogim stvarima u buducnosti, a narocito u proizvodnji elektricnih automobila! Ali, slozio bih se i sa @EU Citizen, da cemo cekati jos jedno 10-15 godina da to krene masovno. Zapravo, onog momenta kada taj auto bude mogao da se napuni za 5-10 min. krenuce njegova masovnost! Ja zivim u stambenoj zgradi, kao i vecina ljudi u gradovima, gde mi da punimo ta vozila? Jedino je resenje to neko brzo punjenje od 5 min, pa umesto goriva, uzmes struju, sve dok to ne bude tako, meni taj auto nista ne znaci!

nesto razmisljam

pre 3 godine

Električni automobilli trenutno nisu pogodni za dugačka putovanja, potrebno je mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, pošto je potrebno između 30 minuta i 12 časova da se napune.
Znaci,ovo ovako napisano navodi na kakav zakljucak?
Neko ko je kupio elektro auto,i platio oko 40.000e,procita ovakvu vest oko revolucionarne baterije,pa mozda pozeli da je zameni sa postojecom iz svojeg auta.I koliko bi to zadovoljstvo kostalo?I sada mogu da se pojave i 10 modela novih revolucionarnih baterija,da li su kompatibilne sa trenutnim automobilima,punjacima?
Ovo izgleda,ne znam,nekako neozbiljno.Sta ako odjednom nenormalno skoci upotreba elektro automobila,da li ce biti dovoljno resursa da se sve to napuni i koliko ce se naplacivati punjenje.Nema nikakve logike da bude besplatno.
Sta ce sve ulaziti u tu cenu punjenja,merno mesto,bla,bla,pa 7.5% akciza,pa 20% pdv,pa na kraju to ce da kosta Boga oca,bar kod nas.
Ovo je trenutno,jako skup sport...
Mnogo kosta,malo daje.Drzacu se jos dugo svojeg auta,1.2 16v 6 brzina,58 litara rezervoar,benzin,za dalji put, auto put,prelazi nesto preko 1200km(testirao).Videcemo sta ce doneti buducnost.Uvek sam za bolje,naravno.

Pravedni

pre 3 godine

Takve baterije su sklone samozapaljenju.
Postoje, ali lako eksplodiraju.
Pune Vam mozak, a znaju da je neupotrebljiva. Za sada jos uvek nestabilna da bi se radila

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?

Fibonacci

pre 3 godine

Par puta godišnje izađe vest o nekim revolucionarnim baterijama, ali na tome se sve završava. li-ion baterije su tu već 30 godina i koliko vidimo tek se zahuktavaju, proći će još 30 dok nešto "revolucionarno" stigne do potrošača

Raja

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.

EU Citizen

pre 3 godine

Kao što pišem ovde već koju godinu, eleltrični automobili će biti udobna i upotrebljiva vozila za zahtevne korisnike za deset do petnaest godina, posle još nekoliko ovakvih tehnoloških proboja i vremena koje treba da prođe da se oni uvedu u masovnu proizvodnju. Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.

EU Citizen

pre 3 godine

Kao što pišem ovde već koju godinu, eleltrični automobili će biti udobna i upotrebljiva vozila za zahtevne korisnike za deset do petnaest godina, posle još nekoliko ovakvih tehnoloških proboja i vremena koje treba da prođe da se oni uvedu u masovnu proizvodnju. Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.

Raja

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.

Milan 0640444460

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

1629

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
2. koliko sad traje prosecno punjenje na pumpi , isto oko 5 min...ne traje 15 sekundi..mozda tebi i traje jer sipas za 500 dinara

Fibonacci

pre 3 godine

Par puta godišnje izađe vest o nekim revolucionarnim baterijama, ali na tome se sve završava. li-ion baterije su tu već 30 godina i koliko vidimo tek se zahuktavaju, proći će još 30 dok nešto "revolucionarno" stigne do potrošača

Toni

pre 3 godine

Hahahahahah Kinezi, hoce li baterija izdrzati da se ne zapali makar do prvog punjenja?
(DonJuan, 20. januar 2021 18:44)

Još jedan zemljak koji misli da je Kina ono što je bila prije 50 godina. Oni koji imaju malo mozga napreduju, ostali im se sprdaju. Kad već imaš internet, pogledaj malo na šta im liče gradovi.

Draxi

pre 3 godine

Za bateriju od 100Kwh ulazna snaga 120kw za sat punjenja, 240 kW za pola sata, 480 kW za 15 mim ili 1MW za 5 min. Pa sad vi vidite gde će da pune.

boki

pre 3 godine

Sve je to ok ali zar stvarno mislite da cete za male pare da se vozikate...drzave od necega moraju uzimati harac,sada je to od naftnih derivata ali za 10-tak god to ce biti elektricna energija..napocetku je samsung bio jeftin i smesan pre 2000god a danas je naj skuplji,huawei isto tako a sada ide i xiaomi..Kada el vozila dostignu oko 50% udela u saobracaju tada ce krenuti dranje koze...secate se kako je krenulo sa tng-om pa kad su poceli sa nametima postao je ne iplativ a ekoloski cist...

d.e.i.

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.
(Raja, 20. januar 2021 17:17)

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Dragi gradjani Srbije, nemojte brinuti i lupati svoje pametne glavice nedostižnim tehnologijama. Nije se još rodio taj inženjer koji će da napravi električni auto za 2000 evra. Još dugo, dugo ćete rabiti dizele i benzince pobegle sa zapadnoevropskih otpada. A i vi dragi gastozi, nema briga ni za vas. I posle 2030 će se prodavati polovni dizel premijumi, imaćete čime da se kerite kada dodjete u selo.

Pravedni

pre 3 godine

Takve baterije su sklone samozapaljenju.
Postoje, ali lako eksplodiraju.
Pune Vam mozak, a znaju da je neupotrebljiva. Za sada jos uvek nestabilna da bi se radila

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde debatujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom i u losem smislu, pa stim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vrdan tvoje percepcije stvari za koju tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

Duka10

pre 3 godine

Vidim svi se pravite pametni i sve znate o el automobilima,a nemate pojma. ovde u Norge mesecni racun za punjenje kod kuce kosta izmedju 50-100e! ounkaca imas na scakom j...nom cosku! napunis auto za cirka pola sata i ides dalje! ovde niko ne zuri,svaka benz stanica i mc donald's imaju punjace(ako bas hoces dok cekas tih lapo cuke). Ja licno vozim el bil,grejem se na struju 24h dnevno i sve ukupno mi je racun cirka 200e.
djuka10

SRBIN

pre 3 godine

Od koga li su ovaj put ukrali patent?
(realno, 20. januar 2021 17:41)

Mislim da su od tebe UKRALI patent, posto ti je IQ kao kod kokoske..?

nesto razmisljam

pre 3 godine

Električni automobilli trenutno nisu pogodni za dugačka putovanja, potrebno je mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, pošto je potrebno između 30 minuta i 12 časova da se napune.
Znaci,ovo ovako napisano navodi na kakav zakljucak?
Neko ko je kupio elektro auto,i platio oko 40.000e,procita ovakvu vest oko revolucionarne baterije,pa mozda pozeli da je zameni sa postojecom iz svojeg auta.I koliko bi to zadovoljstvo kostalo?I sada mogu da se pojave i 10 modela novih revolucionarnih baterija,da li su kompatibilne sa trenutnim automobilima,punjacima?
Ovo izgleda,ne znam,nekako neozbiljno.Sta ako odjednom nenormalno skoci upotreba elektro automobila,da li ce biti dovoljno resursa da se sve to napuni i koliko ce se naplacivati punjenje.Nema nikakve logike da bude besplatno.
Sta ce sve ulaziti u tu cenu punjenja,merno mesto,bla,bla,pa 7.5% akciza,pa 20% pdv,pa na kraju to ce da kosta Boga oca,bar kod nas.
Ovo je trenutno,jako skup sport...
Mnogo kosta,malo daje.Drzacu se jos dugo svojeg auta,1.2 16v 6 brzina,58 litara rezervoar,benzin,za dalji put, auto put,prelazi nesto preko 1200km(testirao).Videcemo sta ce doneti buducnost.Uvek sam za bolje,naravno.

Harwy

pre 3 godine

Najbolja baterija ce se napraviti cim bude poslednja kap nafte izvadjena iz busotina...
(superstar)

Nekad su se ljudi brinuli što će biti kad nestane ugljena, a ugljena ima i nikad jeftiniji nije bio.

JA

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

A koliko traje kad puniš rezervoar gorivom? Isto nekoliko minuta, tako da i nije neka razlika, mozda cak i isto. Ne branim EV, ali kad bi ljudi samo malo razmislili pre nego nesto kazu

Nemanja

pre 3 godine

E kada ovo bude zazivelo, glavni nedostatak - realna upotrebljivost vozila u svim uslovima, bice konacno prevazidjena. Kada vam neko obezbedi domet od 500 km krecuci se visokim autoputskim brzinama (oko 130 - 150 km/h) i mogucnost dopune za 5-10 min, vecina nedostataka pada u vodu. Naravno, posle ostaje da se vidi odakle cemo svu tu struju dobijati, ne par zemalja sveta koje dobijaju preko 90% iz obnovljivih izvora (kao Norveska), nego ostalih 100-ak zemalja koje su u tom pogledu daleko gore i od nas. Plus reciklaza baterija itd. Sve u svemu, korak i dobrom pravcu!

omniameamecumporto

pre 3 godine

Nisam baš optimističan,koja je to amperaža u pitanju to nije normalno.
Ako imate bateriju kapaciteta 100kWh punite ju jedan sat punjačem snage 100kW a ako pak to učinite za 5 minuta treba vam punjač 12 puta snažniji dakle 1200kW što je strašno. I sada hrpa takovih punjača po gradu koji će raditi u isto vrijeme. Koja to elektromreža treba biti.

C i n i k

pre 3 godine

"Problem je sto se ne ocekuje narednih godina proizvodnja ovakvih batwrija"..
Mozda je to poenta.
Danas EV jesu ok,iako su dosta skuplji, za vozace sa svojim punjacima u garazama, dvoristima, i za nku lokalnu pricu, nikako za duza putovanja..
Ljudi se rukovode pre svega ustedom kako na zapdu tako i ovde, a ne toliko emisijom gasova..
Sve je to legitimno.
Ali za nku masovnu pricu sa EV, mnogo je to na dugom stapu..
Citava promena koncepta vozaca i industrije zahteva mnogo vremena i para.
To sto EV u NORGE imaju ok prodaju je zato sto kupci imaju velike subvencije za kupovinu EV, al nije tako u ostalim delovima Evrope pa ni u USA.
Citam da mnogi jesu pomalo i fanatici po pitanju EV ali stvar nije ni blizu odlucena, misim na promenu koncepta, narocito ne u narednih, bar 20 ak godina..
Ima recimo jedna stvar, vozila na gas su ekoloski cista skoro kao na struju, gas se dobija sa minimalnom erozijom okoline, svi znamo da fabrike mogu bez problema da prave motore na gas, ali se gas ne forsira, nego struja?
Nisam pristalica budzenja SUS motora na gas ali pisem o faabrickim instalacijama, nema popularizacije takvih motora, ngo samo na struju, to nam se prikazuje kao buducnost, a vec imamo ekoloski cista resenja ?

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?

Era iz sveta

pre 3 godine

Ideja je dobra ali kao sto svi znamo baterije su kratkog roka .
Proizvodnja skupa a bice problem i sa otpadom kada baterije oslabe.
Mozda ne u Srbiji posto tamo i ne postoji reciklaza.
Ne cudi me sto mnoge kompanije traze alternativu u tecnom vodoniku.
Potpuno sam siguran da ce do promena doci ali kojih videcemo.

Iskosa

pre 3 godine

Mislim da je to nemoguće, struja punjenja bi morala biti ogromna, napojni kablovi debeli kao ruke, vjerovatno bi se stvarala i visoka temperatura..nema od toga ništa. Možda može punjenje telefonske baterije.

achtwn

pre 3 godine

Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)
Sto dizel. Sta fali benzinu? Aa vama u EU benzin skupica eh?

draganTenis

pre 3 godine

O tome sa malo pise da je najrasprostranjenije resenje u KIni, zamena baterije na pumpi. Za nekoliko minuta automatski mehanizam vadi vašu i stavlja napunjenu bateriju. Razlog je što samo 5% Kineza ima soju kuću ispred koje bi je punio.

rani

pre 3 godine

Gotovo sam siguran da ce Kinezi biti vodeci u mnogim stvarima u buducnosti, a narocito u proizvodnji elektricnih automobila! Ali, slozio bih se i sa @EU Citizen, da cemo cekati jos jedno 10-15 godina da to krene masovno. Zapravo, onog momenta kada taj auto bude mogao da se napuni za 5-10 min. krenuce njegova masovnost! Ja zivim u stambenoj zgradi, kao i vecina ljudi u gradovima, gde mi da punimo ta vozila? Jedino je resenje to neko brzo punjenje od 5 min, pa umesto goriva, uzmes struju, sve dok to ne bude tako, meni taj auto nista ne znaci!

Огњен

pre 3 godine

Проблем дужине пуњења батерија се може решити постављањем станица-магацина који ће држати напуњене батерије, тако да замена празних са пуним не би трајала више од пар минута. Само треба стандардизовати батерије и конструкцијски направити та возила да се батерије лако ваде и мењају.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Kada je jon postao ion?
(ON, zti, 20. januar 2021 21:39)

Kad je neko rekao: - jel znaš nekoga da mi preporučiš, treba mi za sajt neko ko zna engleski da prevodi na srpski? - Onaj mali Stevin, znaš kako parla, sve na engleskom zna, po ce dan igrice. Doduše, srednju školu nije završio, iz srpskog je uvek imao keca, ali engleski zna. - To, takav mi treba. Nije bitno šta je imao iz srpskog, hemije itd. pa svi mi znamo srpski, jel...

Mesar

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 20. januar 2021 17:12)

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.

s4

pre 3 godine

ovi sto prizivaju elektricne automobile ja imam jedno pitanje znate li koliko ce oni trositi el energije odakle na planeti toliko el energije mozda nuklearke jedino to a onda nigde koristi od el automobila.

Alex

pre 3 godine

Sve je to privremeno u redu, i elektroauto i TNG i pogon na gorive ćelije. Međutim ima jedna druga stvar, koju nisam primetio u komentarima a ni među stručnim svetom. Jedini spas za održivu budućnost čovečanstva nije u gore pobrojanim alternativnim načinima prevoza već SMANJENJE upotrebe energije. Kako? Pa promenimo način života, živimo u skladu sa planetom,svojim domom. Ovo sad je kao da svako od nas u jednoj sobi svoje kuće baca otpad i smeće a ostale prostorije održava urednim i živi u iluziji da mu je kuća lepa i čista.Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.

Neko misli da je pametan.

pre 3 godine

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
(Milan 0640444460, 20. januar 2021 20:16

Gde ćeš da puniš kada si kući u stanu u Beogradu? Gde na poslu da puniš (jedva nadješ parking mesto)? Da ideš u šoping svaki dan? A i tu će biti gužva, ići ce i drugi u šoping zbog punjenja.
Imaš smisla za sarkazam ali ti je logika slaba strana.

ljAXE

pre 3 godine

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.
(d.e.i., 20. januar 2021 19:28)

Jabogme. Srbin to raskrinka za pet minuta. Raskrinkao je 5G, vakcine, duboku drzavu, elektricne automobile, kapitalisticke izrabljivace. Za to vreme Srbija se gusi u smecu. Reke u kanalizaciji. Gradovi u smogu.

N

pre 3 godine

... a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel...
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)

Hm... Pa na šta ćete vi voziti? Na struju ne, protiv toga ste, na benzin i dizel svakako ne, bar po vašim postavljenim kriterijumima...

C i n i k

pre 3 godine

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.
(Mesar, 20. januar 2021 18:35

El zns posta je zamenska baterija za EV?

Joca

pre 3 godine

2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..
(dzo, 21. januar 2021 04:47)
Ne može tako da se računa. Pre svega moderni ispravljači nisu čisto induktivni potrošači kao klasični transformator-grec, a i kapacitivnost samih baterija može da se koristi za korekciju faktora snage mreže. To što se još to ne radi nije zato što je nemoguće, nego zato što broj punjača još nije značajno veliki.
Drugo, malo ko uopšte i spekuliše sa punjačima automobila koji su direktno na mreži, nego sa kombinovanim "power bank" punjačima koji se pune duže, ali manjom strujom. A takvi već sasvim efikasno mogu da se koriste i za kompenzaciju cos φ. U kombinaciji sa inteligentnom mrežom, takvi punjači (i njihove kućne verzije) mogu da se pune kada struje ima više, odnosno kada je jeftinija tarifa. Jasno, kada se bar kriva dnevne potrošnje ispravi, ni ta "jeftinija tarifa" neće biti u fiksnim vremenskim intervalima kao sada, ali to je nešto drugo.

Jednu stvar jesi u pravu mada je nisi direktno pomenuo: napon niskonaponske mreže je arhaično nizak. To je standard star već sto godina i tehnički višestruko prevaziđen. S druge strane, i trofazna distribucija NN je postala potpuno nepotrebna. Neophodno je unapređivanje niskonaponske mreže prema novim potrebama i novim potrošačima. To nisu samo električni automobili. Pomalo je nadrealno da u XXI veku u slučaju šatdauna ljudi u kući nemaju ni svetlo, a imaju u automobilu (tvoj primer) 100 kWh ili čak i više.

Ivan

pre 3 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1798192#k35163016
@Зозон, joj ne lupetaj molim te! Kakve veze ima kondenzator sa baterijom? Kondenzator skladišti struju i oslobodi ceo naboj u momentu a baterija je skladišti i iz nje se uzima ili dopunjava po potrebi i mogućnostima. I rade na potpuno drugačijim principima. Kad bi baterija odjednom oslobodila svu energiju došlo bi do eksplozije (u najčešćem broju slučajeva) kao npr. kod kratkog spoja a kondenzator upravo i radi tako što odjednom oslobodi ceo kapacitet i odmah je spreman za novo punjenje. Koristi se da u deliću sekunde isporuči potreban napon npr. kod paljenja smeše u automobilu. Struju isporučuje u momentu kad se prekine kolo odnosno dotok struje za razliku od baterije kod koje obrnuto: ako prekinute kolo nemate dotok struje u ili iz baterije.

braka

pre 3 godine

Ovi električni autobusi što već godinama voze po beogradu nemaju litijum-jonske baterije već specijalne visokokapacitativne kondezatore i pune se sa kontaktne tramvajske mreže.

Joca

pre 3 godine

Verovatno pobedu nad sada već brojnim prototipovima boljih baterija neće odneti ona sa najboljim performansama, nego onaj projekat koji se najbolje uklapa u postojeću tehnologiju i fabričku proizvodnju LiIon baterija. Najbolji dokaz za to je grafen kog je čak relativno lako i jeftino dobiti u laboratorijskim uslovima, ali fatalno zaškripi kada to treba prebaciti na industrijsku proizvodnju baterija i superkondenzatora. Delom je to i zato što je i dalje ogromna potražnja za (sada već klasičnim LiIon) baterijama.
StoreDot je već "stari" projekat, ali se suočava sa tim problemom koji je bio izvesan još na početku. Trenutno, čini mi se najperspektivnijim francuski Nawa iza kog stoje Renault i PSA i kojim se (bar po najavama) najmanje modifikuje postojeći tehnološki, dakle industrijski proces.

Raja

pre 3 godine

@d.e.i.,
Ne, uopste ne smatram da su inzinjeri tupavi. Na protiv. Ipak, procitaj racunicu koju je jednostavno prikazao Draxi dole u komentarima, pa ces mozda razumeti odakle dolazi moj komentar.

d.e.i.

pre 3 godine

(Raja, 20. januar 2021 22:57)

Ti i Draxi da se pojavite na ETF sa jednim predavanjem iz "računice" i objasnite kako se množi i deli kWh sa kW a kako sa h.
*
Cinik:
EV ok ali PH-EV je sve to rešio. Za 3 h punjenja na priključnici voziš se 50 km skoro besplatno, skoro svakodnevno, a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.

Alex

pre 3 godine

(CATAPA, 21. januar 2021 20:06)

Utopija je zasnivati blagostanje društva na resursima planete, koji su ograničeni. Ne treba visoke škole da bi se došlo do zaključka da će i ti resursi jednog dana da se iscrpe a onda je kraj. Da se to ne bi desilo, treba reagovati na vreme i promeniti navike savremenog društva. Stare civilizacije, poput Maja, Acteka, Indijanaca pa i Vinčanska civilizacija, živeli su u skladu sa prirodom i smatrali je svojim domom. Niko ne očekuje da mi živimo pomoću fenjera i petroleja ali ODRŽIV način interakcije između čoveka i prirode se, pre ili kasnije, mora naći. I neće biti utopija već jedina realna mogućnost jer neće biti drugog izbora.

Pera85

pre 3 godine

(C i n i k, 20. januar 2021 21:49)

Sve stoji. Ali TNG ponovo zavisi od kolicina kao i nafta. Struja je obnovljivi izvor energije i zato se forsira vise nego TNG. Takodje, snaga TNG jeste problem. Ako bi se budzio necim, verovatno ne bi bio toliko ekoloski dobar. Bolje je ici ka struji i baterijama. Drzave ce tako nastojati da imaju obnovljive izvore, tako da povlaci jos toga dobrog sa sobom. Nesto na sta niko ne obraca veliku paznju, ali tzv zagadjenje bukom (pogotovo u gradovima) ce se polako resiti sa el. motorima.
Tesko da ce se nesto dramaticno promeniti u narednih 20 godina. Ali kada se promeni bice bum.

CATAPA

pre 3 godine

Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.
(Alex, 21. januar 2021 09:54)
Alex, lako je složiti se sa tobom, većina potreba "modernog čoveka" su veštački nametnute "potrebe", ali očekivati da civilizacija svesno i dobrovoljno ide na niži energetski nivo je utopija. Moguća jedino kao antiutopija, kao "militaristička civilizacija" tj. oksimoron. Ukoliko ljudsko društvo bude prinuđeno na snižavanje energetskog nivoa svih, za toliko će se povećati teror povlašćene manjine.

To ne mora da bude neophodno. Dobar primer su LED svetiljke. Njima se drastično smanjuje utrošak struje, pa čak u nekim oblastima postaje moguće njihovo napajanje solarnom energijom. Pritom su i kompaktnije konstrukcije, dakle i sa manjim utroškom materijala i energije za njihovu izradu. Plus sa sve efikasnijim diodama. Što sve daje napredak koji nije bio moguć ni sa jednim klasičnim izvorom svetla.

U kući sam već odavno zamenio svo osvetljenje LED sijalicama i panelima. Nedavno sam posle dugo vremena kupio LED sijalicu 14W i bio zatečen cenom od 170 dinara. Mislio sam da je neka greška, ali nije, toliko košta. Više nikakvog razloga nema da se bar u stanovima i poslovnim prostorima koriste obične sijalice ili FC svetiljke.

To je model štednje kojom se ne ne gubi ništa, naprotiv. Ali je neophodna promena tehnologije. I svesti ljudi.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Ja ne znam što se brinete i lupate svoje glavice o svemu tome. Pa, to sve je za Srbiju, koja životari na obodu savremenog tehnološkog društva, naučna fantastika. Vozaćete još dugo fosilne lešine pobegle sa zapadnoevropskih otpada. Još se nije rodio taj inženjer koji će da napravi EV za 2000 evra. Pre ćete dočekati da se ozonirate u dj Žeksovom letećem.

Tole

pre 3 godine

Prelazak na masovnu upotrebu EV desiće se tek kada zainteresovane strane razviju konačan plan kako da se najviše para izvuče od potrošača posle tranzicije. Tehnologija se čuva i možda je i već sada dostupna, ali koristiće se prvo jedna verzija, pa će izaći bolja baterija, pa novi punjač, pa adapteri razni, pa još bolja baterija koja duže traje i kraće se puni, pa super kabl, pa sistemi zaštite, pa ovo, pa ono... i tako za jedno 50-100 godina funkiconisaće to savršeno, brzo i jeftino, ali tada će se početi sa nekim novim rešenjima, jer ova zbog nečega neće valjati i tako u krug.

igi

pre 3 godine

@rani
Zašto misliš da ćeš za 10-15 godina i dalje živeti u zgradi? Možda će veliki gradovi da nestanu, nema vode, nema grejanja, nema klope, ajd svi polako kućama...

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

PH-EV ... a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.
(d.e.i., 21. januar 2021 09:43)

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.

Zoran

pre 3 godine

A šta mislite da svako ko ima elektro vozilo kupi i dve baterije rezerve ,i sad ne biste lupali glavu šta će biti ako bude,ja imam kosačicu na baterije i dve baterije.

roki

pre 3 godine

@draganTenis

Dragane, nije to kineski izum. To su Englezi smislili pre 15 godina ali nikad i nigde nije zazivela ideja zamena baterije na pumpi iz dva razloga :

- baterije nisu iste kod razlicitih tipova vozila i proizvodjaca.

- baterija je u proseku teska 390kg i jako velika logistika je potrebna da se to brzo odradi, pogotovo kad imas 20automobila koji dodju istovremeno na "zamenu baterije"..

Binsr

pre 3 godine

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 21. januar 2021 13:49

Najzad i ja da složim sa jednim postom čuvenog Jaretine! Mada nije ni ovde propustio da napiše "srbin" malim slovom i sve nas uvredi, ali na ovom sajtu je cool vredjati samo Srbe, zar ne?

Lakomije neuki

pre 3 godine

Sta se sekirate oko punjenja,tehnologija vec postoji,vozila ce se puniti induktivno u toku voznje ,staticki isto induktivno na parkinzima,ili kablom .Tocak ce uvek da se okrece.Baterije ce biti po izboru u zavisnosti od tehnologije samim tim i cene po izboru kupca .

pitam se pitam

pre 3 godine

Nema ovo šanse da zazivi sa punjenjem baterije na brzinu. Jedino moguće resenje na brzinu je NIO projekat sa izmenom baterije za 3 minuta u power centru ali i to je logistički skoro ne izvodljivo . Potrebno bi bilo standardizovati sve baterije po dimenzijama a i skladištenje nije lako( preskupo). Elektroautomobili su budućnost ali izvor energije baterija sigurno nije

dzo

pre 3 godine

Ako auto ima 100kw bateriju I ti hoces da napunis za 5 minuta to znaci da ti treba snaga punjena 2000 kw.. Jedino da ga direkno povezes na elektricnu centralu.
2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..

Scim

pre 3 godine

Struja odjednom i struja u 12 sati za coznju automobila nije isto. Kvantna je razlika u celoj stvari jer nema dovoljno nuklearki koje trebaju da se naprave cim pre. Srbiji treba 10 da bi imala dovoljno struje za sijalice i industriju kad pravis tako da oko 100 nuklearnih elektrana je realno za sada a i neku blizu buducnost...

dule

pre 3 godine

A da bateriju podele na 4 dela i postave 4 utičnice? Softverski nameste da se baterije ravnomerno troše.

Jasno mi je da bi ti podiglo cenu auta, ali cenim da to ne bi bilo drastično.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?

EU Citizen

pre 3 godine

Kao što pišem ovde već koju godinu, eleltrični automobili će biti udobna i upotrebljiva vozila za zahtevne korisnike za deset do petnaest godina, posle još nekoliko ovakvih tehnoloških proboja i vremena koje treba da prođe da se oni uvedu u masovnu proizvodnju. Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.

Raja

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.

Pravedni

pre 3 godine

Takve baterije su sklone samozapaljenju.
Postoje, ali lako eksplodiraju.
Pune Vam mozak, a znaju da je neupotrebljiva. Za sada jos uvek nestabilna da bi se radila

Duka10

pre 3 godine

Vidim svi se pravite pametni i sve znate o el automobilima,a nemate pojma. ovde u Norge mesecni racun za punjenje kod kuce kosta izmedju 50-100e! ounkaca imas na scakom j...nom cosku! napunis auto za cirka pola sata i ides dalje! ovde niko ne zuri,svaka benz stanica i mc donald's imaju punjace(ako bas hoces dok cekas tih lapo cuke). Ja licno vozim el bil,grejem se na struju 24h dnevno i sve ukupno mi je racun cirka 200e.
djuka10

d.e.i.

pre 3 godine

Jos samo da napisu koliko struje, za vreme punjenja, povuce iz mreze u tako kratkom periodu. E, odgovor na to nije prijatan, jer nema te vetrenjace, ili solarnog panela koji bi to mogao podneti.
(Raja, 20. januar 2021 17:17)

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.

Milan 0640444460

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

1629

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
2. koliko sad traje prosecno punjenje na pumpi , isto oko 5 min...ne traje 15 sekundi..mozda tebi i traje jer sipas za 500 dinara

Ivan

pre 3 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1798192#k35163016
@Зозон, joj ne lupetaj molim te! Kakve veze ima kondenzator sa baterijom? Kondenzator skladišti struju i oslobodi ceo naboj u momentu a baterija je skladišti i iz nje se uzima ili dopunjava po potrebi i mogućnostima. I rade na potpuno drugačijim principima. Kad bi baterija odjednom oslobodila svu energiju došlo bi do eksplozije (u najčešćem broju slučajeva) kao npr. kod kratkog spoja a kondenzator upravo i radi tako što odjednom oslobodi ceo kapacitet i odmah je spreman za novo punjenje. Koristi se da u deliću sekunde isporuči potreban napon npr. kod paljenja smeše u automobilu. Struju isporučuje u momentu kad se prekine kolo odnosno dotok struje za razliku od baterije kod koje obrnuto: ako prekinute kolo nemate dotok struje u ili iz baterije.

achtwn

pre 3 godine

Dotle je to zabava za hipstere, ekofašiste. i virtue signallere, a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel. Možda je sada to nešto bliže deset nego petnaest godina, ali manje svakako ne.
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)
Sto dizel. Sta fali benzinu? Aa vama u EU benzin skupica eh?

Fibonacci

pre 3 godine

Par puta godišnje izađe vest o nekim revolucionarnim baterijama, ali na tome se sve završava. li-ion baterije su tu već 30 godina i koliko vidimo tek se zahuktavaju, proći će još 30 dok nešto "revolucionarno" stigne do potrošača

Era iz sveta

pre 3 godine

Ideja je dobra ali kao sto svi znamo baterije su kratkog roka .
Proizvodnja skupa a bice problem i sa otpadom kada baterije oslabe.
Mozda ne u Srbiji posto tamo i ne postoji reciklaza.
Ne cudi me sto mnoge kompanije traze alternativu u tecnom vodoniku.
Potpuno sam siguran da ce do promena doci ali kojih videcemo.

C i n i k

pre 3 godine

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.
(Mesar, 20. januar 2021 18:35

El zns posta je zamenska baterija za EV?

Toni

pre 3 godine

Hahahahahah Kinezi, hoce li baterija izdrzati da se ne zapali makar do prvog punjenja?
(DonJuan, 20. januar 2021 18:44)

Još jedan zemljak koji misli da je Kina ono što je bila prije 50 godina. Oni koji imaju malo mozga napreduju, ostali im se sprdaju. Kad već imaš internet, pogledaj malo na šta im liče gradovi.

SRBIN

pre 3 godine

Od koga li su ovaj put ukrali patent?
(realno, 20. januar 2021 17:41)

Mislim da su od tebe UKRALI patent, posto ti je IQ kao kod kokoske..?

s4

pre 3 godine

ovi sto prizivaju elektricne automobile ja imam jedno pitanje znate li koliko ce oni trositi el energije odakle na planeti toliko el energije mozda nuklearke jedino to a onda nigde koristi od el automobila.

Iskosa

pre 3 godine

Mislim da je to nemoguće, struja punjenja bi morala biti ogromna, napojni kablovi debeli kao ruke, vjerovatno bi se stvarala i visoka temperatura..nema od toga ništa. Možda može punjenje telefonske baterije.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

PH-EV ... a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.
(d.e.i., 21. januar 2021 09:43)

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.

Mesar

pre 3 godine

BRAĆO SRBI,
vaš viševekovni san je ispunjen!

lepo je predskazanje pogodilo, doći će žuti ljudi sa istoka i piti vodu iz morave.

šta je sledeći razlog zašto ne želite EV? nisu u skladu sa našim prosekom godišta??? ne brinite, i taj problem će inženjeri rešiti. šta dalje?
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 20. januar 2021 17:12)

Nije dizlo, nema plivajuci, nema dpf i ne daje dimnu zavesu kad stisne gas.

nesto razmisljam

pre 3 godine

Električni automobilli trenutno nisu pogodni za dugačka putovanja, potrebno je mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, pošto je potrebno između 30 minuta i 12 časova da se napune.
Znaci,ovo ovako napisano navodi na kakav zakljucak?
Neko ko je kupio elektro auto,i platio oko 40.000e,procita ovakvu vest oko revolucionarne baterije,pa mozda pozeli da je zameni sa postojecom iz svojeg auta.I koliko bi to zadovoljstvo kostalo?I sada mogu da se pojave i 10 modela novih revolucionarnih baterija,da li su kompatibilne sa trenutnim automobilima,punjacima?
Ovo izgleda,ne znam,nekako neozbiljno.Sta ako odjednom nenormalno skoci upotreba elektro automobila,da li ce biti dovoljno resursa da se sve to napuni i koliko ce se naplacivati punjenje.Nema nikakve logike da bude besplatno.
Sta ce sve ulaziti u tu cenu punjenja,merno mesto,bla,bla,pa 7.5% akciza,pa 20% pdv,pa na kraju to ce da kosta Boga oca,bar kod nas.
Ovo je trenutno,jako skup sport...
Mnogo kosta,malo daje.Drzacu se jos dugo svojeg auta,1.2 16v 6 brzina,58 litara rezervoar,benzin,za dalji put, auto put,prelazi nesto preko 1200km(testirao).Videcemo sta ce doneti buducnost.Uvek sam za bolje,naravno.

Draxi

pre 3 godine

Za bateriju od 100Kwh ulazna snaga 120kw za sat punjenja, 240 kW za pola sata, 480 kW za 15 mim ili 1MW za 5 min. Pa sad vi vidite gde će da pune.

Raja

pre 3 godine

@d.e.i.,
Ne, uopste ne smatram da su inzinjeri tupavi. Na protiv. Ipak, procitaj racunicu koju je jednostavno prikazao Draxi dole u komentarima, pa ces mozda razumeti odakle dolazi moj komentar.

boki

pre 3 godine

Sve je to ok ali zar stvarno mislite da cete za male pare da se vozikate...drzave od necega moraju uzimati harac,sada je to od naftnih derivata ali za 10-tak god to ce biti elektricna energija..napocetku je samsung bio jeftin i smesan pre 2000god a danas je naj skuplji,huawei isto tako a sada ide i xiaomi..Kada el vozila dostignu oko 50% udela u saobracaju tada ce krenuti dranje koze...secate se kako je krenulo sa tng-om pa kad su poceli sa nametima postao je ne iplativ a ekoloski cist...

rani

pre 3 godine

Gotovo sam siguran da ce Kinezi biti vodeci u mnogim stvarima u buducnosti, a narocito u proizvodnji elektricnih automobila! Ali, slozio bih se i sa @EU Citizen, da cemo cekati jos jedno 10-15 godina da to krene masovno. Zapravo, onog momenta kada taj auto bude mogao da se napuni za 5-10 min. krenuce njegova masovnost! Ja zivim u stambenoj zgradi, kao i vecina ljudi u gradovima, gde mi da punimo ta vozila? Jedino je resenje to neko brzo punjenje od 5 min, pa umesto goriva, uzmes struju, sve dok to ne bude tako, meni taj auto nista ne znaci!

JA

pre 3 godine

Kilometarske kolone na pumpama, svako puni 5,minuta a joj pa to će biti haos.
(Tikvica, 20. januar 2021 17:04)

A koliko traje kad puniš rezervoar gorivom? Isto nekoliko minuta, tako da i nije neka razlika, mozda cak i isto. Ne branim EV, ali kad bi ljudi samo malo razmislili pre nego nesto kazu

igi

pre 3 godine

@rani
Zašto misliš da ćeš za 10-15 godina i dalje živeti u zgradi? Možda će veliki gradovi da nestanu, nema vode, nema grejanja, nema klope, ajd svi polako kućama...

dzo

pre 3 godine

Ako auto ima 100kw bateriju I ti hoces da napunis za 5 minuta to znaci da ti treba snaga punjena 2000 kw.. Jedino da ga direkno povezes na elektricnu centralu.
2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..

N

pre 3 godine

... a normalni ljudi će voziti automobile na benzin i dizel...
(EU Citizen, 20. januar 2021 17:32)

Hm... Pa na šta ćete vi voziti? Na struju ne, protiv toga ste, na benzin i dizel svakako ne, bar po vašim postavljenim kriterijumima...

Огњен

pre 3 godine

Проблем дужине пуњења батерија се може решити постављањем станица-магацина који ће држати напуњене батерије, тако да замена празних са пуним не би трајала више од пар минута. Само треба стандардизовати батерије и конструкцијски направити та возила да се батерије лако ваде и мењају.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Dragi gradjani Srbije, nemojte brinuti i lupati svoje pametne glavice nedostižnim tehnologijama. Nije se još rodio taj inženjer koji će da napravi električni auto za 2000 evra. Još dugo, dugo ćete rabiti dizele i benzince pobegle sa zapadnoevropskih otpada. A i vi dragi gastozi, nema briga ni za vas. I posle 2030 će se prodavati polovni dizel premijumi, imaćete čime da se kerite kada dodjete u selo.

C i n i k

pre 3 godine

"Problem je sto se ne ocekuje narednih godina proizvodnja ovakvih batwrija"..
Mozda je to poenta.
Danas EV jesu ok,iako su dosta skuplji, za vozace sa svojim punjacima u garazama, dvoristima, i za nku lokalnu pricu, nikako za duza putovanja..
Ljudi se rukovode pre svega ustedom kako na zapdu tako i ovde, a ne toliko emisijom gasova..
Sve je to legitimno.
Ali za nku masovnu pricu sa EV, mnogo je to na dugom stapu..
Citava promena koncepta vozaca i industrije zahteva mnogo vremena i para.
To sto EV u NORGE imaju ok prodaju je zato sto kupci imaju velike subvencije za kupovinu EV, al nije tako u ostalim delovima Evrope pa ni u USA.
Citam da mnogi jesu pomalo i fanatici po pitanju EV ali stvar nije ni blizu odlucena, misim na promenu koncepta, narocito ne u narednih, bar 20 ak godina..
Ima recimo jedna stvar, vozila na gas su ekoloski cista skoro kao na struju, gas se dobija sa minimalnom erozijom okoline, svi znamo da fabrike mogu bez problema da prave motore na gas, ali se gas ne forsira, nego struja?
Nisam pristalica budzenja SUS motora na gas ali pisem o faabrickim instalacijama, nema popularizacije takvih motora, ngo samo na struju, to nam se prikazuje kao buducnost, a vec imamo ekoloski cista resenja ?

draganTenis

pre 3 godine

O tome sa malo pise da je najrasprostranjenije resenje u KIni, zamena baterije na pumpi. Za nekoliko minuta automatski mehanizam vadi vašu i stavlja napunjenu bateriju. Razlog je što samo 5% Kineza ima soju kuću ispred koje bi je punio.

Neko misli da je pametan.

pre 3 godine

1.kad se punis na struju to mozes i kuci,poslu,shopping centru...kad punis gorivo to kolko znam moze samo na pumpi...mada mozda ti jos sipas iz boce od coca cole kuci...
(Milan 0640444460, 20. januar 2021 20:16

Gde ćeš da puniš kada si kući u stanu u Beogradu? Gde na poslu da puniš (jedva nadješ parking mesto)? Da ideš u šoping svaki dan? A i tu će biti gužva, ići ce i drugi u šoping zbog punjenja.
Imaš smisla za sarkazam ali ti je logika slaba strana.

braka

pre 3 godine

Ovi električni autobusi što već godinama voze po beogradu nemaju litijum-jonske baterije već specijalne visokokapacitativne kondezatore i pune se sa kontaktne tramvajske mreže.

dule

pre 3 godine

A da bateriju podele na 4 dela i postave 4 utičnice? Softverski nameste da se baterije ravnomerno troše.

Jasno mi je da bi ti podiglo cenu auta, ali cenim da to ne bi bilo drastično.

omniameamecumporto

pre 3 godine

Nisam baš optimističan,koja je to amperaža u pitanju to nije normalno.
Ako imate bateriju kapaciteta 100kWh punite ju jedan sat punjačem snage 100kW a ako pak to učinite za 5 minuta treba vam punjač 12 puta snažniji dakle 1200kW što je strašno. I sada hrpa takovih punjača po gradu koji će raditi u isto vrijeme. Koja to elektromreža treba biti.

Scim

pre 3 godine

Struja odjednom i struja u 12 sati za coznju automobila nije isto. Kvantna je razlika u celoj stvari jer nema dovoljno nuklearki koje trebaju da se naprave cim pre. Srbiji treba 10 da bi imala dovoljno struje za sijalice i industriju kad pravis tako da oko 100 nuklearnih elektrana je realno za sada a i neku blizu buducnost...

Zoran

pre 3 godine

A šta mislite da svako ko ima elektro vozilo kupi i dve baterije rezerve ,i sad ne biste lupali glavu šta će biti ako bude,ja imam kosačicu na baterije i dve baterije.

Binsr

pre 3 godine

eto dokaza da ako 100 puta ponoviš laž, to postaje istina.
kako srbine na 1000km autoputa troši manje kada isti taj motor/kola vuče 100kg više tereta.

za 50km si bio u pravu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas, 21. januar 2021 13:49

Najzad i ja da složim sa jednim postom čuvenog Jaretine! Mada nije ni ovde propustio da napiše "srbin" malim slovom i sve nas uvredi, ali na ovom sajtu je cool vredjati samo Srbe, zar ne?

Lakomije neuki

pre 3 godine

Sta se sekirate oko punjenja,tehnologija vec postoji,vozila ce se puniti induktivno u toku voznje ,staticki isto induktivno na parkinzima,ili kablom .Tocak ce uvek da se okrece.Baterije ce biti po izboru u zavisnosti od tehnologije samim tim i cene po izboru kupca .

Nemanja

pre 3 godine

E kada ovo bude zazivelo, glavni nedostatak - realna upotrebljivost vozila u svim uslovima, bice konacno prevazidjena. Kada vam neko obezbedi domet od 500 km krecuci se visokim autoputskim brzinama (oko 130 - 150 km/h) i mogucnost dopune za 5-10 min, vecina nedostataka pada u vodu. Naravno, posle ostaje da se vidi odakle cemo svu tu struju dobijati, ne par zemalja sveta koje dobijaju preko 90% iz obnovljivih izvora (kao Norveska), nego ostalih 100-ak zemalja koje su u tom pogledu daleko gore i od nas. Plus reciklaza baterija itd. Sve u svemu, korak i dobrom pravcu!

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde debatujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom i u losem smislu, pa stim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vrdan tvoje percepcije stvari za koju tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

Harwy

pre 3 godine

Najbolja baterija ce se napraviti cim bude poslednja kap nafte izvadjena iz busotina...
(superstar)

Nekad su se ljudi brinuli što će biti kad nestane ugljena, a ugljena ima i nikad jeftiniji nije bio.

Tole

pre 3 godine

Prelazak na masovnu upotrebu EV desiće se tek kada zainteresovane strane razviju konačan plan kako da se najviše para izvuče od potrošača posle tranzicije. Tehnologija se čuva i možda je i već sada dostupna, ali koristiće se prvo jedna verzija, pa će izaći bolja baterija, pa novi punjač, pa adapteri razni, pa još bolja baterija koja duže traje i kraće se puni, pa super kabl, pa sistemi zaštite, pa ovo, pa ono... i tako za jedno 50-100 godina funkiconisaće to savršeno, brzo i jeftino, ali tada će se početi sa nekim novim rešenjima, jer ova zbog nečega neće valjati i tako u krug.

Pera85

pre 3 godine

(C i n i k, 20. januar 2021 21:49)

Sve stoji. Ali TNG ponovo zavisi od kolicina kao i nafta. Struja je obnovljivi izvor energije i zato se forsira vise nego TNG. Takodje, snaga TNG jeste problem. Ako bi se budzio necim, verovatno ne bi bio toliko ekoloski dobar. Bolje je ici ka struji i baterijama. Drzave ce tako nastojati da imaju obnovljive izvore, tako da povlaci jos toga dobrog sa sobom. Nesto na sta niko ne obraca veliku paznju, ali tzv zagadjenje bukom (pogotovo u gradovima) ce se polako resiti sa el. motorima.
Tesko da ce se nesto dramaticno promeniti u narednih 20 godina. Ali kada se promeni bice bum.

pitam se pitam

pre 3 godine

Nema ovo šanse da zazivi sa punjenjem baterije na brzinu. Jedino moguće resenje na brzinu je NIO projekat sa izmenom baterije za 3 minuta u power centru ali i to je logistički skoro ne izvodljivo . Potrebno bi bilo standardizovati sve baterije po dimenzijama a i skladištenje nije lako( preskupo). Elektroautomobili su budućnost ali izvor energije baterija sigurno nije

Alex

pre 3 godine

Sve je to privremeno u redu, i elektroauto i TNG i pogon na gorive ćelije. Međutim ima jedna druga stvar, koju nisam primetio u komentarima a ni među stručnim svetom. Jedini spas za održivu budućnost čovečanstva nije u gore pobrojanim alternativnim načinima prevoza već SMANJENJE upotrebe energije. Kako? Pa promenimo način života, živimo u skladu sa planetom,svojim domom. Ovo sad je kao da svako od nas u jednoj sobi svoje kuće baca otpad i smeće a ostale prostorije održava urednim i živi u iluziji da mu je kuća lepa i čista.Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.

ljAXE

pre 3 godine

Inženjeri su, rekao bih da tako smatraš, tupavi i maloumni ljudi, kada su tako nešto prosto prenebregli, pa su čekali tebe da im ukažeš na propust.
(d.e.i., 20. januar 2021 19:28)

Jabogme. Srbin to raskrinka za pet minuta. Raskrinkao je 5G, vakcine, duboku drzavu, elektricne automobile, kapitalisticke izrabljivace. Za to vreme Srbija se gusi u smecu. Reke u kanalizaciji. Gradovi u smogu.

d.e.i.

pre 3 godine

(Raja, 20. januar 2021 22:57)

Ti i Draxi da se pojavite na ETF sa jednim predavanjem iz "računice" i objasnite kako se množi i deli kWh sa kW a kako sa h.
*
Cinik:
EV ok ali PH-EV je sve to rešio. Za 3 h punjenja na priključnici voziš se 50 km skoro besplatno, skoro svakodnevno, a za putovanje od 1000 km na benzin, sa 4 l/100 km.

Lala iz Banata

pre 3 godine

Ja ne znam što se brinete i lupate svoje glavice o svemu tome. Pa, to sve je za Srbiju, koja životari na obodu savremenog tehnološkog društva, naučna fantastika. Vozaćete još dugo fosilne lešine pobegle sa zapadnoevropskih otpada. Još se nije rodio taj inženjer koji će da napravi EV za 2000 evra. Pre ćete dočekati da se ozonirate u dj Žeksovom letećem.

Joca

pre 3 godine

Verovatno pobedu nad sada već brojnim prototipovima boljih baterija neće odneti ona sa najboljim performansama, nego onaj projekat koji se najbolje uklapa u postojeću tehnologiju i fabričku proizvodnju LiIon baterija. Najbolji dokaz za to je grafen kog je čak relativno lako i jeftino dobiti u laboratorijskim uslovima, ali fatalno zaškripi kada to treba prebaciti na industrijsku proizvodnju baterija i superkondenzatora. Delom je to i zato što je i dalje ogromna potražnja za (sada već klasičnim LiIon) baterijama.
StoreDot je već "stari" projekat, ali se suočava sa tim problemom koji je bio izvesan još na početku. Trenutno, čini mi se najperspektivnijim francuski Nawa iza kog stoje Renault i PSA i kojim se (bar po najavama) najmanje modifikuje postojeći tehnološki, dakle industrijski proces.

Joca

pre 3 godine

2000kw je 2500kva a trafostanice koje obezbedjuju toliku struju se grade van naseljenih mesta..
(dzo, 21. januar 2021 04:47)
Ne može tako da se računa. Pre svega moderni ispravljači nisu čisto induktivni potrošači kao klasični transformator-grec, a i kapacitivnost samih baterija može da se koristi za korekciju faktora snage mreže. To što se još to ne radi nije zato što je nemoguće, nego zato što broj punjača još nije značajno veliki.
Drugo, malo ko uopšte i spekuliše sa punjačima automobila koji su direktno na mreži, nego sa kombinovanim "power bank" punjačima koji se pune duže, ali manjom strujom. A takvi već sasvim efikasno mogu da se koriste i za kompenzaciju cos φ. U kombinaciji sa inteligentnom mrežom, takvi punjači (i njihove kućne verzije) mogu da se pune kada struje ima više, odnosno kada je jeftinija tarifa. Jasno, kada se bar kriva dnevne potrošnje ispravi, ni ta "jeftinija tarifa" neće biti u fiksnim vremenskim intervalima kao sada, ali to je nešto drugo.

Jednu stvar jesi u pravu mada je nisi direktno pomenuo: napon niskonaponske mreže je arhaično nizak. To je standard star već sto godina i tehnički višestruko prevaziđen. S druge strane, i trofazna distribucija NN je postala potpuno nepotrebna. Neophodno je unapređivanje niskonaponske mreže prema novim potrebama i novim potrošačima. To nisu samo električni automobili. Pomalo je nadrealno da u XXI veku u slučaju šatdauna ljudi u kući nemaju ni svetlo, a imaju u automobilu (tvoj primer) 100 kWh ili čak i više.

roki

pre 3 godine

@draganTenis

Dragane, nije to kineski izum. To su Englezi smislili pre 15 godina ali nikad i nigde nije zazivela ideja zamena baterije na pumpi iz dva razloga :

- baterije nisu iste kod razlicitih tipova vozila i proizvodjaca.

- baterija je u proseku teska 390kg i jako velika logistika je potrebna da se to brzo odradi, pogotovo kad imas 20automobila koji dodju istovremeno na "zamenu baterije"..

Kancelar i ja

pre 3 godine

Kada je jon postao ion?
(ON, zti, 20. januar 2021 21:39)

Kad je neko rekao: - jel znaš nekoga da mi preporučiš, treba mi za sajt neko ko zna engleski da prevodi na srpski? - Onaj mali Stevin, znaš kako parla, sve na engleskom zna, po ce dan igrice. Doduše, srednju školu nije završio, iz srpskog je uvek imao keca, ali engleski zna. - To, takav mi treba. Nije bitno šta je imao iz srpskog, hemije itd. pa svi mi znamo srpski, jel...

CATAPA

pre 3 godine

Minimalizam u svakom smislu. Lično nemam problem sa tim jer bi se živelo sporije i sa manje stresa. Čoveku i ne treba puno za život samo smo mi to zaboravili. Teško? Biće još teže ako nastavimo ovako pohlepno.
(Alex, 21. januar 2021 09:54)
Alex, lako je složiti se sa tobom, većina potreba "modernog čoveka" su veštački nametnute "potrebe", ali očekivati da civilizacija svesno i dobrovoljno ide na niži energetski nivo je utopija. Moguća jedino kao antiutopija, kao "militaristička civilizacija" tj. oksimoron. Ukoliko ljudsko društvo bude prinuđeno na snižavanje energetskog nivoa svih, za toliko će se povećati teror povlašćene manjine.

To ne mora da bude neophodno. Dobar primer su LED svetiljke. Njima se drastično smanjuje utrošak struje, pa čak u nekim oblastima postaje moguće njihovo napajanje solarnom energijom. Pritom su i kompaktnije konstrukcije, dakle i sa manjim utroškom materijala i energije za njihovu izradu. Plus sa sve efikasnijim diodama. Što sve daje napredak koji nije bio moguć ni sa jednim klasičnim izvorom svetla.

U kući sam već odavno zamenio svo osvetljenje LED sijalicama i panelima. Nedavno sam posle dugo vremena kupio LED sijalicu 14W i bio zatečen cenom od 170 dinara. Mislio sam da je neka greška, ali nije, toliko košta. Više nikakvog razloga nema da se bar u stanovima i poslovnim prostorima koriste obične sijalice ili FC svetiljke.

To je model štednje kojom se ne ne gubi ništa, naprotiv. Ali je neophodna promena tehnologije. I svesti ljudi.

Alex

pre 3 godine

(CATAPA, 21. januar 2021 20:06)

Utopija je zasnivati blagostanje društva na resursima planete, koji su ograničeni. Ne treba visoke škole da bi se došlo do zaključka da će i ti resursi jednog dana da se iscrpe a onda je kraj. Da se to ne bi desilo, treba reagovati na vreme i promeniti navike savremenog društva. Stare civilizacije, poput Maja, Acteka, Indijanaca pa i Vinčanska civilizacija, živeli su u skladu sa prirodom i smatrali je svojim domom. Niko ne očekuje da mi živimo pomoću fenjera i petroleja ali ODRŽIV način interakcije između čoveka i prirode se, pre ili kasnije, mora naći. I neće biti utopija već jedina realna mogućnost jer neće biti drugog izbora.