Subota, 09.11.2019.

09:23

Da li na auto-putevima treba tolerisati maksimalnu brzinu do 150 km/h?

Izvor: B92

Da li na auto-putevima treba tolerisati maksimalnu brzinu do 150 km/h? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

330 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 4 godine

Ja sam vlasnik stana ,ozenio sam se i dogovorio sa policijom da ce tolerisati dva vaspitna samara dnevno .Ja sam vlasnik (sto Drobnjak nije) ,da li je i to moguca varijanta ? Dobar deo muske populacije bi se slozio sa mnom.

Nikola

pre 4 godine

Apsolutno za! To je onaj balkanski duh slobode a ne odmah kaznjavati. Nemogu vam opisati kako sam se osecao kad mene jedan put u hrvatsku zaustavili sa 170 i nisu pisali kaznu samo rekli da ne preterujem bas toliko, posle toga sam osecao neku slobodu bes mi je nestao a ja normalno posle kazne jos gore se ponasam jer ne mogu da zivim kao u zatvoru to je lek za depresivan narod!

Lijep pozdrav.

pre 4 godine

Manje mrznje,to ti je moj savet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 10. novembar 2019 12:32) z
@Cinik

Možda bi to mogao prvo primjeniti na sebi, onako prijateljski ti savjetujem.
P.S. Hr. Pišem isto kao i Sr., ne pišem HR i sr., dakle ne pokazujem latentni prezir i mržnju koju onda sakrivam.
P.P.S., spomenuo je čovjek i Sl., možda nisi primjetio.

rebro

pre 4 godine

@Coyote, kao što ljudsko oko ne vidi treću dimenziju već zna da ona postoji (primera radi gledaj u monitor ispred sebe i ne vidiš njegovu dubinu), tako isto nisi u stanju da odrediš brzinu objekta koji se kreće ispred tebe. Nisi u stanju da odrediš ni sopstvenu brzinu bez gledanja u cajger.
Tek kada prolaziš pored recimo ograde ili drvoreda ti znaš da ideš veoma brzo, ali ne i koliko brzo. To su mane ljudskog mozga.
Vozilo koje se kreće 150km/h prelazi 41,6 metra u sekundi. Čovek kada pešači se kreće 5km/h ili 1,38 metara u sekundi. To je ogromna brzina, a pošto sam siguran da ti nisi potomak Fanđa, a i da jesi ne bi sigurno iskontrolisao i zaustavio vozilo u mesto jer ti to inercija ne dozvoljava onda budi od koristi i vozi propisanom brzinom .

kiza

pre 4 godine

Ako mogu da zamolim kolege vozace da pogledaju sledeci link
https://www.youtube.com/watch?v=kxnwLpDRm5M
i voleo bih da napisete vase misljenje i komentar.

Kolos

pre 4 godine

Moj auto ima 16 god. i ja ne prelazim 2500 obrtaja da se nebi raspao, a to je nekih 130km. Zato gazda firme ima Audi A6 3.0 biturbo sa 318 konja. Kad sam se provozao sa njim shvatio sam da su ograničenja postavljena zbog mene, a ne zbog njega. Leva traka mora da se zasluži i zaradi. Miševi sa kotobanjama od 100 konja od kojih se pola razbežalo nemaju tu sta da traže.

Deša

pre 4 godine

Vozim “starim putem” ,postujem ogranicenja ,stedim gorivo i izbegavam putarine.Tako i ustedim,ne pomazem ove sa akcizama za gorivo i harac autoputa!

Anonymous

pre 4 godine

Biće da je Drobnjak ovo lupio pa ako prođe. I biće da će mu AV samo reći "Drobnjak malo si popio ne lupetaj" i od ovoga neće biti ništa.
Jer već bi se neko drugi javio da podrži inicijativu. Ako su samo želeli da ispitaju reakciju javnosti, dobili su je.

Kosmopolita

pre 4 godine

@ Cinik,
Gde su rupe? Recimo od Horgoša do Novog Sada....Od Pojate do Leskovca....i biće još.
Ja verujem svojim bubrezima i trapu automobila, a vi se klanjajte vodji i radite sve što vam naredi.

C i n i k

pre 4 godine

Kada budemo imali auto puteve kao u HR i Slo to će biti jako dobra ideja...sa rupama neka nam je Dragi Bog u pomoći...
(filip, 10. novembar 2019 08:39)

Sta fali nasim autoputevima,gde si ti video te "rupe" na autoputevima bas me zanima?
Sto nisi napisao gde tacno?
Nasi su autoputevi u extra stanju,autoput K11 ka Cacku bez ikakvih preterivanja, mozes 200 da vozis.
K10 je takodje odlican i kvalitetan autoput,nigde ne videh rupu niti sam mogao da nadjem razliku izmedju autoputa u DE i naseg.
Msm da si ti ipak jedan od mnogih iz hr ili si hr iz SRB koji pises nebuloze, zapravo msis da si zanimljiv a nisi,moram da te razocaram,extra su nam autoputevi, a za promenu,sledeci put kad ti padne na pamet da pljujes prvo dodji pa obidji neki djir na nekom nasem autoputu i sam ces da vidis da rupe ne postoje.
Manje mrznje,to ti je moj savet.

vozac

pre 4 godine

Saobraćajna nesreća dogodila se noćas u Karađorđevoj ulici u Zemunu, kada je automobil najverovatnije proklizao i prevrnuo se, ali srećom niko nije povređen.
Da li je nesreći kumovao mokar kolovoz ili brza vožnja, utvrdiće policija.

Аутомобил слетео са пута, испревртао се и завршио на боку, младић преминуо на лицу места.Он је возио аутобил марке БМW, а како показују први резултати истраге, због неприлагођене брзине је изгубио контролу над возилом.

Још једна саобраћајна незгода се догодила на аутопуту, овога пута у близини аеродрома "Никола Тесла", што је довело до стварања колоне дугачке скоро десет километара, од пумпе "Змај
- Мушкарац (37) задобио је лакше телесне повреде када је аутомобилом ударио у ограду моста. Он је превезен у Ургентни центар - рекли су из Хитне помоћи.


Samo otvorite bilo koje novine i procitacete ovakve vesti.
A ovo je jedan komentator napisao:
Mnogo se gine u Srbiji na sve nacine i na svakom koraku. Zasto ljudi u Srbiji nisu svesni smrtnih opasnosti? Zalost i bes neizmerni. P.S. Nadjite skota kome se ova vest svidja.
Prijatna voznja i vozite pazljivo.
Meni je dovoljno 130km/h.Kome nije,jednoga dana osnovace porodicu,dobice decu pa ako mu se razmisljanje ne promeni,citacemo u novinama.
Nego,nastradace neduzni,a mene licno je strah od drugih.Bez migavca,isecanje,uletanje,crveno,itd,itd...

Перица

pre 4 godine

„Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku"

Да ли се Ви враћате у траку за вожњу чим претекнете или чекате бржа кола да почну да вам блицају? Видео сам многе такве који су се склонили.

taraba majka

pre 4 godine

Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?
znaONkoSam, 10. novembar 2019 09:11

Zasto, mnogo toga zasto?

Perica

pre 4 godine

@sportdetective

Tebe su, prijatelju, možda i preveslali.

U Hrvatskoj je nekažnjivo voziti 155 km/h na ograničenju 130. Prvo se skine 10% mjerne tolerance sa 155.5 i dobije se 139.5, a zakon ne propisuje kaznu do 10 km/h prekoračenja.

Ako si vozio 160 po cajgeru, onda sigurno nisi vozio realnih 155 nego čak i sporije.

Ako si vozio realnih 160 (znači nekih 170-175 po cajgeru), to je 160*0.9 = 144 km/h, i tu te onda hvata ZOSPC čl.54, točka 4, prekoračenje 10-30 km/h, kazna od 500 kn. Ako platiš odmah policajcu, onda je 250 kn.

Jedino ako si se zeznuo pa vozio brzo na ograničenju 100 km/h, kojeg nažalost ima jako, jako puno po autocestama prema moru (navodno da je u pitanju birokracija jer po nekom 50 godina starom pravilniku i zaustavna traka mora imati jednak nagib kao i vozne trake, a tako nove autoceste uglavnom nisu projektirane - pa dok to država i sudovi ne riješe, ograničenje je na puno mjesta spušteno sa 130 na 100).

Micko

pre 4 godine

Da li je neko ikada video ovog coveka - Drobnjaka? Da li je iko njega slusao nekada, barem 1min? Zasto pravite vesti od ovakvih komentara, zasto lozite narod da polemise o o ovakvim izjavama? Samo pogledajte njegovo gostovanje juce na Prvoj u jutarnjem, i sve ce vam biti jasno...

Zoran

pre 4 godine

Pojedinci ovde misle da ce se sva vozila morati kretati brzinom od 150 km na cas. ( cemu toliko kukanje ). Krecite se sa onom brzinom koja Vam najvise odgovara. Neko ce da vozi 110. neko 120. oni koji voze visu klasu vozila njihovo vozilo je stabilnije pri brzini od 150km na cas nego mali gradski automobil pri brzini od 90 km. na cas, a takvih vozila na auto putu nije mali broj. Najbitnije je biti savestan vozac, a sto se tice ekologije zaboravljate na upaljena oborena svetla po danu u letnjim mesecima.

znaONkoSam

pre 4 godine

Ako sam dobro razumeo Drobnjaka, gde je 130 bice tolerisano do 150, a gde je 120 bice tolerisano do 130? Cekajte, to znaci da ce kamere kone su postavili na svakom trecem stubu biti podesene da nas mere i vode racuna koliko je na toj deonici dozvoljeno i u skaldu sa tim tolerisu? Postavlja se pitanje kako ce onda da funkcionisu aparati koji treba na naplatnoj rampi da racunaju prosecnu brzinu, kad se svuda tolerise odstupanje? Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?

zombi apokalipsa

pre 4 godine

@rebro

ti zvučiš kao neko ko nikada nije seo za volan, a nije sedeo ni na časovima matematike ili fizike. da bi stigao do nekog objekta udaljenog 200m, brzinom od 150km/h, za samo 5 sekundi, taj objekt mora da ima brzinu od 0km/h, tj. da je stacionaran.

pošto sam govoriš da se radi o drugom automobilu koji obilazi (pretpostavljam nekoga u desnoj traci), to znači da se on ipak kreće. čak i u slučaju da se kreće sa samo 100km/h, to je 50km/h manje u odnosu na tvojih 150km/h, što znači da ćeš rastojanje od 200m do njega preći za nekih 15 sekundi, a ne za 5 kako ti tvrdiš. ako se taj auto kreće brzinom od 130km/h, trebaće ti skoro 40 sekundi da stigneš do njega, jer je razlika u brzini samo 20km/h.

u svakom slučaju, bolje se ti mani vožnje, sigurnije je i za tebe i za druge učesnike u saobraćaju.

mokisa

pre 4 godine

@aleksandar todorovic ala je tebe ovo odusevilo pa ostavi preko 10 komentara. Cudi me da ti admin to i objavljuje, posto nekima ne objavi ni jedan komentar. Inace pusti me tih prica "vozim 30g.,vozim mecku space shatl itd". Putevi u Srbiji pa i auto putevi su loseg kvaliteta, puni kolotraga i krpljeni i sve preko 120km/h je na takvim putevima rizik pa bio ti Sena i vozio ferari.

cestitke za doslednost

pre 4 godine

ovo se zove konzistentnost. naime, i putevi Srbije i ministarstvo za saobracaj imaju vec izgradjen sopstveni stav o toleranciji na "kraduckanje" izvodjača projekata, tako da je razumljivo da isti pozitivan princip tolerancije žele da primene i na druge, zakonom propisane, norme.

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Tacno je da u Nemackoj nije po celom autoputu neograničeno, nego ima deonica i sa 130 i sa 120. Ali isto tako je tačno, da radari u Nemačkoj na autoputu tolerišu 15 km/h preko, pa tako na deonici na kojoj je ograničenje 130, nećete biti kažnjeni ako vozite 145. Ovo pišem iz ličnog iskustva, a informaciju sam dobio od nemaca. Dakle, Drobnjakov predlog prati pozitivnu praksu koja je najnormalnija stvar u EU.

Nikola

pre 4 godine

Tolerancija brzine postoji svuda, pa tako treba i kod nas. U Mađarskoj vozim 160, kao i u Hrvatskoj, u Austriji 150, u Bugarskoj može i 200 ako imate 20 leva za mito. Kod nas do naplatne vozim onoliko brzo koliko uslovi dozvoljavaju; ako je jutarnja gužva, pratim ostale učesnike, ne blicam, ne obilazim sa desne strane. Ako je put prazan, vozim takođe onoliko brzo koliko smatram da se osećam bezbedno. Između naplatnih, gde se meri prosečna brzina, tempomat na 150, jedna wc/kafe pauza i nema kazne.

Mika

pre 4 godine

Kaže se da TOLERIŠU brzinu do 150 km/h. Šta nije jasno? Nije pravilo, to znači idealni uslovi, nema gužve, suvi putevi, .... I na ostalim putevima, gde je ograničenje 40km/h ako napravite udes a bila je magla i mokar kolovoz krivi ste za nezgodu - niste prilagodili brzinu stanju puta i uslovima. U Srbiji ima više nezgoda, i više ljudi nastrada na lokalnim putevima gde je ograničenje 60km/h.
Brzina ne određuje kvalitet i znanje vožnje.

Ko ti dade tastaturu?!

pre 4 godine

@(Aleksandar Todorović, 09. novembar 2019 18:58)

Čitam i ne verujem! Ako si ti ONAJ Aleksandar Todorović i ako ljudima daješ kvalitetne savete o izboru automobila kao što ovde kvalitetno i smisleno pišeš, čudi me da imaš šta da jedeš, a ne da voziš! Prvo: Zakon postoji da bi se poštovao, ako je prevaziđen treba a menjati. Drugo: u Srbiji ćeš izgubiti desetak minuta, ali ćeš to svakako "nadoknaditi" na granici, pa onda na makedonskim putevima, a u Grčkoj je 100% najmanja dozvoljena brzina bar 200! Eto gde ćeš uštedeti! Nemam ništa protiv da se ograničenje zakonski podigne na 150 tamo gde je to bezbedno, ali sam naročito protiv raznih mudrosera, uključujući onog Drobnjaka, koji pozivaju na kršenje zakona! Problem je što, dok se ovde piše o 150, ti već pominješ 160, da se priča o 160, ti bi letvicu podigao na 200. I nisi sam. I vi što mislite da možete i umete ste veći problem. Put je svačiji! Ima i onih koji voze po propisu i nisu smetnja jer poštuju propise. Vozim više od 35 godina, skoro 2 M kilometara imam u točkovima i za to vreme sam imao jedno češanje pri brzini od oko 80 km/h, čovek verovatno zaspao i skrenuo u moju traku! Stranac! Na Gazeli! Kad kreneš na vreme, nećeš zakasniti. Putevi nisu trkališta, niti poligoni za oslobađanje od "viška testosterona"! Na putevima, kao i u svakoj prilici, treba biti vaspitan i solidaran.

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Ova izjava Drobnjaka je krajnje diletantska i neodgovorna izjava data od nenadlezne osobe.
Ko je on da tumaci propise i gde u njima pise o toleranciji?
Drugo je nezvanicno tumacenje kada policija namesti radar na 10km/h preko limita da ukljucuje snimanje.
To se rai da ako neko nenamerno na kracem rastojanju zbog preticanja ili nizbrdice neznatno predje limit da se bas ne cepa dlaka naccetiru dela.
Ali ovakva zvanicna izjava za medije zavredjuje momentalni otkaz jer tako nesto ni Stefanovic i Rebic ne smeju da izjave.

neko tamo

pre 4 godine

Vi sto kukate kako NE treba tolerisati prvi molite ako vas zaustave da vam ne pisu kaznu jer niste bog zna koliki prekrsaj naprvili. Prema tome... Tolerancija TREBA da postiji za sve sem ubistva, silovanja itd. Pa i da pedjete na crveno jbg desilo se, desi se svima pa i vama i jel treba i zatvor odmah zbog toga? Ako zbog toga napravis udes ubijes nekog onda je vec druga prica, ali ako nisi nikog ugrozio a desilo se... sta sad... Inace ja prvi ne vozim brze od 120, ne zbog nesigurnosti (uvek nove gume i iskljucovo continental, ok auto, prelazim dosta.godisnje) vec sto bih trosio 30% posto vise ako ne moram, ali treba imati toleranciju i sasvim je ok toolerancija od 10-15% i na autoputu i svuda. 30km u gradu tj 50km je smesno vise steti nego sto koristi. Biciklisti motoristi i pesaci su mnogo veca pretnja i njih treba kaznajavati jer oni izazivaju nesereca i nemaju opstu kulturu. A inace za one sto kazu da nigde u evropi nije preko 130, jeste, za nemacku se zna a niko nije pomenuo Bugarsku gde je 140 ogranicenje a i u svim zemljama je tolerancija 10-15%. Zato ne dramite jer cete prvi kukati kako su vam za 7km pisali kaznu...

XXL

pre 4 godine

Kako kaže ona pesma - "... 200 na sat ..." to srbinu fali adrenalin i da se oslobodi konačno komplexa od 'fiće', 'yugića' i 'stojadina'. Da oseti snagu oktana, oslobodi konje u motoru i podere gume na asfaltu ...

Drax

pre 4 godine

Ja licno vozim oko 110-140 maksimalno samo neka je otvoren put i brzo izlazenje sa rampe pa neka je i 100 na sat.Pre neki dan su sat vremena izlazili sa autoputa na rampi u Preljini.Eeej sat vremena.

r53

pre 4 godine

Generalno po Evropi je 130, sto u principu znaci da se tolerise 140 sto je za autoput potpuno ok. Ako vozite neko vreme 150 pa smanjite na 120-130 realno je da ce vam se prispavati ubrzo.

prle

pre 4 godine

zaustavnu traku treba ukiniti, i napraviti lepo 3 trake, skroz leva da bude brza traka, srednja traka za srednje brza vozila do npr 130 kmh a desna spora za kamione i ostale do 90kmh. a parking sa wc na svakih 3km.

Coyote

pre 4 godine

@rebro ako tvom mozgu treba 3 sekunde da procesuira da se ispred tebe krece sporije vozilo onda je najbolje da uopste ne vozis. Napravićeš negde haos čoveče.

X man

pre 4 godine

Brzina 150km/h samo na deonicama gde postoje 3 trake plus zaustavna. Trenutno kamioni prave problem prilikom preticanja i lose procenjuju brzinu i blizinu auta koji ih sustize. Znaci, Srbiji treba auto put sa 3 trake od Nisa do HR granice!!!

Kosmopolita

pre 4 godine

Dok se u pametnim državama brinu o zdravlju gradjana, o životnoj sredini i bezbednosti u saobraćaju: Konkretno smanjenju emisije CO2, Azotnog monoksida, broj žrtava u saobraćaju i smog po gradovima.
Srpska “doktorska” politička elita se dodvorava populistickom politikom vecini polupismenih glasača dozvoljavajući divljanje po srpskim putevima, dodatno zagadjivanje vazduha neodgovornom politikom pred izbore.
U Evropi se ne toleriše 20 km/č prekoračenje, samo 3 radi korekcije netačnosti radara, ali polupismene glasače možeš slobodno da lažeš.

Koja

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.
(rebro, 09. novembar 2019 23:25)
I još jednom lektoru Srpskog jezika nepiše se ai nego a i ,što se tiče vozila koje obilazi sigurno mu brzina nije manja od osamdeset koliko voze kamioni jedino ako traktori kod vas u Češkoj voze autoputem , znači da bi obišao kamion mora voziti više od osamdeset a ti sa dvesta metara mozeš usporiti bez problema jedino ako imaš auto sa doboš kočnicama u tom slučaju ti preporučujem da ne koristiš autoput

Zoki Lo

pre 4 godine

Treba izmeniti zakon u delu o maksimalnoj brzini sa 120 na 150km/h. Do tada poštovati postojeći zakon. Tolerisanje je zaobilaženje zakona i saučesništvo u izvršenju dela.

dolina vila

pre 4 godine

Kao sto znamo postoje norme ponasanja u postivanju pravila koje vaze u najrazvijenijim zemljama svijeta, a to je da se uracunava 10% pozitivna tolerancija koja ne podlijeze kaznama. Ako je brzina 130 km/h onda je 10% od toga 13 km/h i to ukupno daje 143km/h , sto je priblizno gore recenom. Znaci "ZA", jer se ravnamo prema naprednom svijetu a ne prema provincijalizmu.

zzz

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.
(Chema, 09. novembar 2019 13:10)
Cim on tebe mora da obilazi desnom trakom to znaci da si vozio levom iako nisi bio u preticanju, sto je protivzakonito! A poznajuci nase vozace garantujem da nisi hteo da se sklonis, inda si to pokusao tek onda kada je covek poceo da te obilaziti.

zzz

pre 4 godine

18
Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.
Pa po nasem zakonu se to i tolerise.

NR

pre 4 godine

Treba i brze. U levoj traci gospoda preticu autobus sa 110 km/h. To traje 15 minuta. Stvori se kolona od Vrcina dok savestan Srba pretekne autobus! Vece sanse za sudar i smrtni ishod zbog ove gospode.

rebro

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".
To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.

balkanoid

pre 4 godine

tako e,
da vozim kao car, a ne kao ovi misevi sto se plase da ga 'nagaze'

da se dozvoli i voznja suprotnim smerom, dosadno bate ovako odvojeni...

zvonko

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj

Miske

pre 4 godine

U potuponosti se slazem za brzinom od 150 km na auto putu i to iz vise razloga,32 godine sam profi vozac i odgovorno tvrdim da brzina od 130 km uspavljuje vozaca na dugim relacijama,ne vozi se vise FICa i STOJADIN OD 55ps
to ne mogu izgleda da svate ljudi koji odredjuju brzine i po svojim vozackim sposobnostima to odredjuju ,tako da 150km je odlicna brzina ,podrzavam

bob

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zvonko, 9. novembar 2019 23:30)

# Link komentara o cemu ti pises?!godinama vozim po auto putevima i nikad nisam video to sto ti pises!izgleda da ti radis u korist uvoznickog lobija,muka mi je vise od ovakvih komentara

Milan

pre 4 godine

Apsurdno je raspravljati o ovakvom anticivilizacijskom razmišljanju. Nemam ja ništa protiv da neka samouverena budala pogine tako što će se zakucati sa 150 km/h u bankinu, ali imam štošta protiv da se odbije od te bankine i mene unakazi. Ograničenje glavu čuva, a bahaćenje je pod točak stavlja.

Nikola

pre 4 godine

Ne moze se tolerisati, moze se propisati. Ja ne razumem takve izjave o toleranciji. Tolerise se puno toga mnogima, ali se bar nije javno govorilo o tome. Zamislite da kada bi neki misnistar trazio da se tolerise pljacka pocetkom nedelje, prebijanje vikendom, pucnjava cetvrtkom...

Drug Ostoja

pre 4 godine

Mogu da ograniče i na 90, ja cu i dalje da vozim koliko ja budem hteo. Ova boranija što vozi aute do 2000 kubika treba da vozi u zaustavnoj traci, za drugo i nisu.

Tacka

pre 4 godine

Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 21:22)

Onaj ko vozi 160 vrši prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja i time maltertira ostale učesnike. I tako je svuda u svetu.

GRADA

pre 4 godine

Da Gospodin Drobnjak ima saobracajne inzenjere sa mozgom, i cije misljenje on uvazava, trebalo bi da zna da povecanje maksimalne brzine sa 130 na 150 km/h povecava potrosnju goriva za oko 30% (otpor vazduha se znacajno uvecava) i isto toliko emisiju stetnih materija a posebno CO2. Trebalo bi da mu kazu da se povecanjem brzine povecava bezbedonosno rastojanje, a to smanjuje gustinu saobracaja i kapacitet puta. Signali varijabilne brzine na autoputevima u Nemackoj, Velikoj Britaniji,itd po pravilu snizavaju maksimalnu brzinu kada je kapacitet autoputa ugrozen.
Pitanje tolerancije je pitanje taktike policije da smanjuje broj nezgoda. Tolerancija ne postoji kao kategorija u propisima i uputstvima za projektovanje puteva.

boga,oca

pre 4 godine

@ ns ja, 9. novembar 2019 20:52)

ipak ti za svaki slucaj polako, znas onaj vic kad ginekolog cestita muji sto ce postati otac, mujo onako zbunjen pita pa kako to sad doktore, kako, bas sam pazio, verujem mujo - verujem, jesi ti al' drugi nisu;)

Koja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 09. novembar 2019 20:43)
Ala si sada lupio jesi ti vozio nekad autoputem ispade po tebi da ovaj što pretiče stoji i uopšte se nekreće pa i on ako pretiče vozi minimum 120 to je samo trideset razlike ako ti voziš 150 dovoljno je da pipneš kočnicu manje od jedne sekunde i spustio si brzinu ispod 120 veruj mi zivim u Nemačkoj i često gde je dozvoljeno vozim i 190,200 nikad hvala Bogu nisam imao udes na auto putu ali zato dvaput tamo gde je ograničenje pedeset

Zohan

pre 4 godine

Ima nas raznih, ja recimo imam problem sa paznjom ako ne postoji dovoljno brz protok informacija. Kao neko ko nema ni jedan prekrsaj upisan niti i jedno cukanje za svojih 15 godina voznje, odgovorno priznajem da mi je paznja na drum daleko bolja na 140-150 nego na 120 na sat. Ne kazem da je svima tako. E sad vi meni recite sta da radim, da slepo pratim ogranicenje ili da mi svoja i tudja bezbednost bude na prvom mestu. Vazno je poznavati svoja ogranicenja kao i automobila i uslova na puti. Da svi to dobro procenjujemo ogranicenja ne bi ni postojala.

boki

pre 4 godine

samo da prijavim kako ljudi koji koriste autoput cesto, dakle prelaze deonice istog za posao redovno, ne voze preko 110 - 120, tu ukljucujem i sebe. i ta brzina je sasvim ok. ovi sto 1 godisnje idu na more u junu ili septembru i treba im 150 kmh jer tako su u mogucnosti mogu da se ....

marsovac

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!
(Ne boli ništa a mnogo znači, 09. novembar 2019 20:23)

100% u pravu! Dodatak je ovo poslednje - moze i nocu kad je ispred vas krs bez ijednog svetla (auto, traktor) biciklista ili pesak - da im date do znanja da nisu sami na putu kad su vec toliko nepristojni da se na bilo koji nacin oznace!

Ratko

pre 4 godine

Spora vožnja je veći problem nego brza. Vozač sam koji je proputovao bar 10 evropskih zemalja i mislim da je 130km/h ok +10% tolerancije. Tih 10% koristiti u preticanju tako da prosečna brzina na naplatnim rampama ne znači da odmah vozač bude kažnjen.

pp

pre 4 godine

Covek na celu drzavne firme, postavljen od vlade Srbije otvoreno, javno poziva na nepostovanje zakona ove drzave!!!??? Trazi tolerisanje prekoracenja brzine!!!

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

@rebro
@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 9. novembar 2019 20:43)
------

Mogu da reagujem
Ali reagujem još ranije. Zato što očekujem da Srbi ne gledaju u retrovizor, i očekujem da će neposredno pre nego dođe do kamiona, da naglo skrene u levu traku bez migavca, iako sam dao migavc, i krenuo da ga obilazim. Zato nisam imao nikakav udes za 30 godina i nikada neću, jer pretpostavljam tuđe greške u vožnji. ja sam prešao pola miliona kilometara bez udesa, jer sam obazriv. Nekada nije bezdno ni 100 km/h na auto putu, nekada jeste 160 km/h. zavisi i koji auto vozite, nije isto voziti krš od punta i Mercedes. Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.

nevski

pre 4 godine

Ko krene na vreme, ni 90 mu nije malo, stici ce. Ko zuri, dzaba mu i 150,a,obicno ne stignu. U tome je sva mudrost, licno, 130 je ok, s obzirom na nas vozni park.

ejsejs

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...
(Zoki, 09. novembar 2019 15:15)

Ne brini, kod sudara sa 150km/h nece imati kome da se sudi, pa makar bio u najnovijem benzu.

kole

pre 4 godine

Masovne osude brze voznje kroz komentare i glasanje, pa se pitam gde su ti ljudi kad sam na auto putu, jer kad preticem kamion ili spora vozila uvek sa 130 dignem na 150, vratim se u desnu traku i nastavim 130. Medjutim, obavezno smetam onima koji ne voze nego lete preko 180 na sat i onda mi besno ablenduju i sviraju.

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Snimio jurcanje “Gazelom” 270 km/h i razbesneo ljude

--------------

a mi ovde pričamo da li je opasno voziti 135 km/h, 150 km/h na auto putu koji je projektovan za veće brzine od 130 km/h


Na Gazeli je ograničenje 80 km/h.

150 km/h je na nekim deonicima auto put u Srbiji Ok brzina, na nekim deonicima je opasno i 130 ali je tamo ograničenje 100. Problem je što neki u Beogradu voze 270 km/h. Ubiće vas taj u Beogradu koji vozi 270, a ne ovi na auto putu sa 150 km/h

marsovac

pre 4 godine

Nikako mi nisu jasni pojedini idioti - zar stvarno misle da postoji neko ko ne ume da solidan auto dotera do 150-160 km/h?! To moze svako, ali oni normalni razmisljaju o tome da li ce da ubiju sebe ili nekog drugog! Nemam nista protiv toga da ogranicenje bude i 200 km/h, ali pod uslovom da svaki vozac potpise smrtnu kaznu za sebe i kompletnu porodicu ako napravi udes pri brzini vecoj od 100 km/h - u tom slucaju ce sama porodica da likvidira takvog manijaka pre nego sto on pobije njih! Vecina ne kapira da auto pri brzini od 150 km/h na cas predje preko 40 metara u sekundi i da je dovoljno sekund-dva da vam odluta pogled ili nesto odvuce paznju da ubijete porodicu koja se nalazi 100-tak metara ispred vas a zakoci iz nekog razloga koji vi i ne vidite!

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Kada brzinomer pokazuje 155 km/h, realna brzina je 149 ili 150 km/h kod 99% automobila. Dakle ako tolerišu realnih 150 km/h da znate koliko možete bez kazne. Na 170 km/h presretač vas neće dirati, ali će vas slikati i stiže vam kazna. Zaustavljaju ove koji jure 200 km/h. A tako i treba. Veliko hvala za presretače u Srbiji! Jer u Srbiji nemamo auto puteve za veće brzine od 200 km/h, takve vozače treba kazniti. A malretirati nekog zbog 155 km/h, je samo maltretiranje. ja bi uveo mnogo veće kazne za ove što kuckaju na mobilnom a voze 130 km/h, njima bi oduzimao vozila i kazna zatvora od 10 godina jer ti ubijaju po auto putevima čak i puno više nego ovi pijani, jer pijani voze 90 km/h i ne mrdaju iz desne trake.

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

tatamata

pre 4 godine

Šta će nam znak na kome piše 130km/h ako može da se vozi do 150km/h? I sa ovim povećanjem sa 120 na 130 počelo je divljaštvo i trka na autoputu. Ranije zglavim tempomat na 120 i pretičem 95% saobraćaja. Sada zaglavim tempomat na 130 i svi osim kamiona me pretiču. Znači većina vozi preko 130 odnosno 140-150. Koja je svrha da imaš zakon ako ga kao zakonodavac uništavaš i obesmišljavaš? Samo Drobnjak može nešto tako glupo sa smisli.

marsovac

pre 4 godine

"Spora vožnja je veći problem nego brza."

Ne prijatelju, voznja nikad nije problem, ni brza ni spora - problem je budala za volanom! Hocete da vozite 300 km/h, platite lepo pistu i izduvajte se! Kasnite negde pa morate da idete 200 na sat da bi stigli na vreme - podjite na vreme ili idite avionom - ne moramo svi da trpimo teror i rizikujemo glavu zbog vas idiota kojima je 10% prekoracenja OK! Zasto ne probate da se izivljavate tako u inostranstvu nego ste tamo manji od makovog zrna - vozite u km po propisu - zavrcu usi, tamo je kazna ista za sve (svako je zaradi) pa makar mu tata bio i predsednik sveta!

ns ja

pre 4 godine

Znači ja da ispaštam i vozim 120 zato što neko vozi tehnički neispravan krš, a država nikako da se doseti da se takve stvari rešavaju tehničkim pregledom i neodobravanjem registrovanja neispravnih krševa u cilju naše sveukupne bezbednosti u saobraćaju, a ne samo vožnje na autoputevima?! AA??

Maka

pre 4 godine

Ako si umoran, napravićeš udes i sa 90 na sat. Nikola@ Da, napravićeš i sa 50 na sat, ali su posledice sasvim različite, a zaustavni put i u najboljim automobilima trostruko duži.

Nikola

pre 4 godine

Ja ne razumem što li oni silni ljudi u struci završavaju saobraćajni fakultet, kasnije ako žele da rade u struci, školu za predavače na državnom nivou (koju je jako skupo i teško završiti) , zašto li postoje ministri da donose zakone, policija da ih reguliše i sprovodi kad to jedan Drobnjak iz biblioteke završi telefonskim pozivom...

ziher je ziher

pre 4 godine

Ogranicenje 120, tolerise se do 130.
kako da ne

jok, na autoputu ako se meri obicnim radarom onda zavisno od brzine 6 - 7 km a ako se meri laserom samo 4 - 5km

Ne boli ništa a mnogo znači

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!

peperoni

pre 4 godine

Debilana od drzave, hao i rasulo na sve strane?!?! SEtimo se merenja prosecne brzine i kaznjavanje onoga ko "ranije" stigne od jedne naplatne rampe do druge. Revolucionarno, bau-vau, skrljani milioni evra i opremu... I sta cemo sada??? Ako je dopusteni da se prekoraci ta prosecna brzina kako ce se onda meriti vreme i kaznjavati oni koji krse ogranicenje brzine? Ovo je potpuno debilno i niko ne ukljucuje cak i petinu mozga da kaze da je ovo totalno kretenski jer onda automatski ponistava zakon o ogranicenju brzine.

NikolaBg

pre 4 godine

Mi smo jedan idiotluk od naroda, ništa sami ne možemo da uradimo moramo da kopiramo iz inostranstva nešto, sobzirom da su nam i novi putevi u rupama, ne slažem se da bude do 150, i do 120 je sasvim dovoljno da se stigne. Grdeličku rade sto godina, svaki put moraju da popravljaju tek uradjeno. Toliko od mene.

rebro

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.

O kojoj to DE pricas ?

pre 4 godine

(C i n i k, 9. novembar 2019 18:41)

Na vecini Nemackih puteva sa 2 trake u jednom pravcu (kao u Srbiji) postoji ogranicenje brzine.

stanoje zoranovic

pre 4 godine

Ja živim u švedskoj, prešao sam uzduž i popreko evropu, a sve je manje mjesta gde se može voziti preko 130. u nemačkoj je u poslednjih 30 godina smanjeno za 2/3 autoputeva gde se može voziti preko 130. a stvarno nisam video ni u jednoj drugoj zemlji da se brže može voziti od 130. prešao sam do sada ok 1300000 km i siguran sam da u momentu niko nemože auto komtrolisati na brzinama preko 100 na sat. Ako to uvedu napraviće auto puteve smrti, jer
nije za naš mentalitet i našu neodgovornost.

glupi zmaj

pre 4 godine

Da je ogranicenje 150 km/h opet bi bilo onih kojima je i to sporo pa bi vozili 180 km/h i vise. Nije problem ogranicenje, mada je i130km/h je sasvim pristojna brzina, problem je kako spreciti bahate koji ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju!

ns ja

pre 4 godine

Vozim noviji auto-kupljen nov, svaki servis pošteno odradim, uvek nove kvalitetne letnje/zimske gume, mali/veliki servis u km tačno i na vreme, najkvalitetnije motorno ulje...e pa hoću i da vozim!
Nemojte me smarati glupim srbovanjem glupih srba koji voze na 4 polovne rasparene gume, sa jednim jačim od drugog fara i pregorelim stop svetlom na levoj strani, a čađavi trag iza raštelovanog krša zaklanja vidik!!!
Pa majku mu, takva đubrad ni ne smeju u saobraćaj, a ne da meni neko ograničava vožnju jer je njemu "skupo" a ovamo puši cigarete za 100eur/mesečno!?
Krševe skloniti sa puteva Srbije i u Smederevo na pretapanje, a ko vozi da vozi odgovorno + tehnički besprekorno ispravno vozilo! Ko kuka da nema - nema vožnje! Nije automobil socijalna kategorija i ne moraju svi da voze krševe od 150ks, ima i novih dacija povoljno da se kupi!
Molim lepo, i drugi put!

spasimo planetu

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h
(Sony, 9. novembar 2019 19:21)

dizelas, uaaa!

Nikola Brkic

pre 4 godine

U Švajcarskoj je dozvoljena brzina na auto putu 120 km/h. Putevi su im najbolji u evropi. O signalizaciji da ne pričam. Samo sto su oni izračunali da se više gine na većim brzinama.... ja ne razumem kako je moguće da su do pre nekoliko meseci svi pričali da je u Srbiji glavni uzrok nesreća ne prilagođena brzina, a sada neko pokušava da tu brzinu još više poveća....

Nenad

pre 4 godine

Ja bih okupio doktore nauka iz oblasti saobracaja, inzinjerstva puteva, ekologije, ekonomije i rekao im da zajedno koristeci svoja znanja odrede koja bi nama bila najbolja ogranicenja na ravnom putu bez krivina a koja na krivudavim i ostecenim delovima. Ko zna, mozda bi oni dozvolili i 200 na sat na ravnom a u krivini 100. Ali kod nas se izgleda malo pitaju strucnjaci a vise politicari i to nije dobro.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Za g.Okanovića, a zahvaljujući komentarima, jako je važno da ako se toleriše 150 km/h, da se obavezno, ali obavezno zabrani kamionima da pretiču kamione. Kao što je to u Mađarskoj. Jer kada kamionom brzinom od 91 km/h obilazi kamion koji ide 89 km/h to traje i traje, i onda je za vas sa 150 km/h u levoj traci opasno kada vidite kamion koji ide 91 km/h. G.Okanović zaista čita i uvaja, ono što mnogo stručniji i iskusniji od njega sugerišu, i kamo sreće da njegove sugestije prati Vlada Srbije u potpunosti. Auto put je najbolji put. Srbija dobija mnogo izgradnjom mreža auto puteva, i mnogo, mnogo manje mrtvih, a život nema cenu!

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Šta drugo reći, bilo je krajnje vreme, u poplavi stalne satanizacije,. maltretiranja i ograničavanja vizača, stvaranja veštačkih gužvi. po gradovima da bi se ljudima ogadili automobili i što biše ograničila njihova upotreba, ekoterorističkih laži, histerije i manipulacija, napokon jedna dobra vest, nećemo više morati da milimo autoputevima ili da strepimo od kazne ako malo nagazimo pedalu.

Пилипенда

pre 4 godine

Искључиво при претицању, министрима дозволити максималну брзину од 100 км/ч

Bmx

pre 4 godine

Ok. A kakva je onda zona od 130 do 150 km/h? Siva zona... Inace, ili jesi ili nisi napravio prekrsaj, ne moze biti "siva zona". I, ako se, ne daj Boze, dogodi neka saobracajka, a lik jurio 150, da li ce ga goniti i zbog prebrze voznje, ili ne? Licno mislim da Drobnjak prica besmislice. Ako hoce 150, neka na tablama pise 150, a ne da se igramo zakona.

Ajnstajn

pre 4 godine

Svi koji ovde pišu da se u EU toleriše brzina veća od propisane lažu. Iz ličnog iskustva znam sa se ne toleriše u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Francuskoj, Španiji i skandinavskim zemljama. Sve ove zemlje imaju neuporedivo bolje puteve od Srbije, a izuzev Nemačke, svuda je ograničenje 130 km/h. Ovi što pitaju koja je razlika po pitanju bezbednosti kada se vozi 120 i 150 km/h treba da polažu ponovo. Razlika je u dužini zaustavnog puta pri kočenju.

GuA

pre 4 godine

Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42)

Zašto 25-30% bahatih koji smatraju da znaju da voze posto voze brzo maltretijaju ostale ucesnike saobracaja i to smatraju normalnim ??

Sony

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h

Siniša

pre 4 godine

То уопште није реално као прво наши ауто путеви уопште нису на завидном нивоу, и бар 80 посто деоница ауто пута у Србији не задовољава критеријуме вожње преко 120 км/ч друго општа култура већег броја возача није реална јер преко60 посто аутомобила се вози старијих од 15 година и лошије се одржава што значи да такво возило се вози брзином од 150 то би било за 20-30 више саобраћајних незгода по мени би било боље да се поједина ограничења која су 80 и 60 а нису реална преиспитају и повећа брзина јер када се виде ти путеви види се да су у неким доменима бољи услови пута него на ауто путу само што нема две траке и ограду ту је разлика ауто пут ниш- Београд катастрофа поједине деонице и ту ће бити сваки дан несреће уколико се то дозволи

kako da ne

pre 4 godine

@neko iz mase
Najmanje saobracajnih nesreca imate u Švajcarskoj na nivou Evrope (moguce u celom svetu). Ogranicenje 120, tolerise se do 130. Pritom, fiksni radari na sredini koji se nikad ne pomeraju su jako cesti, zavisi od deonice. Retko cete videti nekog da vozi vise od 130, jaaaako retko. U jednom kantonu je bio referendum da podignu na 140 jer kroz njihov kanton prolazi nekih 80km auto-puta, bukvalno sa 5 blagih krivina, sve ostalo pravac, glasali ljudi NE. Podizete sanse za nesrece, pritom vise zagadjuju automobili sa vecim brzinama, ima jos dosta toga. U Nemackoj imate taj autoban, ali od guzvi ne mozete ni da vozite, takodje zbog radova itd. Ko nije bio on zamislja sada svi voze 200 i pisu ovde svasta. Da ponovim, Svajcarska ima najmanje saobracajnih nesreca, na 150 km\h oduzimanje dozvole na 6 meseci, kazna prema mesecnoj zaradi. Na 190 zatvod 3 meseca. Imaju najmanje nesreca, ali imaju i najjace kazne.

Stefan

pre 4 godine

Mislim da gde postoje uslovi za to treba tolerisati brzine do 150km/h,na losijim deonicama puteva treba da se postuje ogranicenje,a naravno sve to moze da se regulise saobracajnim znacima ...

igi

pre 4 godine

Max dopustena brzina na autoputu kroz BG 80 na sat, vozim 90 manijak mi ablenduje vozim desnom trakom........e dok takvi voze i dobijaju dozvole ni ogranicenje od 50 nece imati smisla.

plavusa

pre 4 godine

Apsolutno ne
(Zorica, 09. novembar 2019 18:09)

A ti si nekada vozila brže od 80 na sat pa dobro poznaješ problematiku.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 18:27

Ma, vidi ti ovog starog Cacanina sad napada zene?

cika doca

pre 4 godine

A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje
(Pera, 9. novembar 2019 15:25)

To znaci da "normalnima" u Srbiji treba pshilog - imaju kratke zivce

War Inside My Head

pre 4 godine

@neko iz mase,u pravu si donekle,samo što je njemački autoput širi,automobili su im noviji,samim tim vjerovatno i sigurniji,plus što je njihova kultura vožnje drugačija.Moje je pitanje,kako će se ta tolerancija provjeravati,da li postojećim sistemom kamera,računanjem prosječne brzine(besmisleno) ili radarskom kontrolom?

Stari čačanin

pre 4 godine

-Gde ste vežbali vožnju od 150?
(Radovan, 09. novembar 2019 17:56)

Pa na autoputu. Šalu na stranu: da li si ikada vozio ne sportski auto nego limuzinu od 250 ks i više, da jesi video bi da je za njih 150 na sat zagrevanje motora. Prosto nemaš osećaj te brzine dok ne pogledaš na brzinomer. Nema brujanja motora, nema šuštanja vazduha, gume se ne čuju, e vidiš takvim vozilima je to i namenjeno, a ne ako je dozvoljeno 150 svako mora da vozi tolikom brzinom. Vidiš vozeći tom brzinom sa takvim kolima stigao sam iz Beograda do Zagreba za manje od tri sata sa prelaskom granice (van sezone) mnogo brže i praktičnije nego avionom.

W

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem,dize mi se kosa na glavi od ovih koji podrzavaju ovu izuzetno opasnu glupost.Jeste li Vi svesni da autoputevi u Srbiji niti po kvalitetu niti po konstrukciji nisu predvidjeni za ovoliku brzinu!I znate sta,ne zalim ja Vas nego one koji su s Vama u automobilu i one oko Vas,a Vi slobodno jurite 150 na sat...pravo u jedan lep mrtvacki kovceg od pravog hrasta luznjaka.

vule

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku
(Marko G, 09. novembar 2019 11:15)
Takve kao ti najvise volim, vozim 120-140 i ako mi blicas ja se sigurno necu skloniti... a ako probas da me nesto iscimas bez problema te izotvaram kad mi pridjes kolima.
Pozdrav i vidimo se

Stanislav

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.

Prdonja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42) 

Daj onda da tolerisemo do barem 250kmh, imam jaci auto, greota da ga stedim ili samo na autobanu da ga gazim. Imam i iskustvo sa NRinga, znaci nema razloga da ne vozim 250kmh, jer znam da vozim. Iz licnog iskustva od pre 20god sa naseg autoputa ti mogu reci da tad autoput izgleda prilicno krivudav. A najveci problem brze voznje su 2 vozne trake uz ovakvu saobracajnu kulturu. Fali jos jedna za sporija vozila, onda leva moze da se koristi mnogo bezbednije za velike brzine. Danas kamioni namerno uskoce i teraju te da kocis na njihovih 80-90, jer im je veoma bitno da obidju drugi kamion koji ide 3kmh sporije od njih.

Pobesneli Maks

pre 4 godine

Стварно не знам шта је горе. Директор Путева Србије који тражи од полиције да не поштује закон по коме се тренутно кажњава и 1км/ч прекорачења брзине или огроман број возача са сулудим изговорима што довољно говори о квалитету обуке. Добро обучен и искусан возач ће у већини случајева на било којем путу донети исправну одлуку у вожњи али му ништа неће помоћи кад га неки мање искусан доведе у ситуацију да реагује ван људских могућности.
Већа брзина>време за реакцију све краће.
Пут је пројектован за одређену брзину а на макс. брзину много тога утиче. Ако струка каже максимална брзина 130, не постоје разумни изговори за произвољно тумачење и крај.
Свако толерисање доводи до хаоса.

majka tereza

pre 4 godine

Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu
(Zohan, 9. novembar 2019 17:49)

Tako je Zohane, krst na retrovizor pa kako nam boga da!

rani

pre 4 godine

Ne. Ja vozim oko 140 i necu nikome da se sklanjam iz leve trake.
(prle, 09. novembar 2019 17:36)

Vidim, poznavanje saobracajnih propisa ti je jaca strana! Ta leva traka, je PRETICAJNA traka! Zakon predvidja da njom mozes da se kreces samo u slucaju preticanja drugog vozila, a zatim si duzan da se vratis u desnu saobracajnu traku! Voznja preticajnom trakom je kaznjiva zakonom, procitaj ZOBS!

C i n i k

pre 4 godine

Podrzavam svakako.
Radare i kamere MuP treba samo podesiti da slikaju od 150.
150 nije neka posebna brzina.
Autoputevi su nam stvarno extra,nemam ni 1 zamerku jer vidim da se asfaltira i onaj losiji deo kod Nisa i tamo ka Subotici a da je smer iz SLO kod Sida kad se udje u SRB vec skoro presvucen i deluje extra,ko pista.
Ostatak autoputeva skidam kapu, stvarno su extra uradjeni pogotovo Grdelica lepo uradjena ali zbog geografije tamo je 100 ogranicenje i tamo nko i ne vozi brze,vozaci su ljudo pametni,kad mogu ljudi voze brze kad se ne moze niko ne vozi ko manijak.
Autoput do Cacka nemam reci, kao pista,stvarno je smesno da se tuda jure ljudi i kaznjavaju jer voze 150,put je vise nego ok i za 200,tako da ne kapiram dusebriznike nikako.
Ja pisem ovo kao neko ko je cesto preko Madjarske i AU u Nemackoj.
Nemci nista bolje puteve nemaju sem sto imaju pretezno 3 trake,tu je razlika jedina.
U DE retko ima ogranicenja,ima na prilazima gradovima ali oni imaju tamo po 10 i 12 traka koje se kao levak suzavaju u 3 trake tako da je sve bas bezbedno.
Nama vec sada fali 3.traka od Su do Preseva.
Guzva je na nasim autoputevima i brzina od 130 je smesna da se narod juro po putu jer na mnogim deonicama bi moglo da se i ukine ogranicenje.
Ako stvarno bude tolerancija do 150 to svakako podrzavam,to je extra stvar a dusebriznici sto se sekiraju,neka voze 100, neka budu sporiji od autobusa ali ja msm da vi takvi vise pravite problema na aitoputevima nego neko ko je vozio 150.

Loš izgovor

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije
(uiplavi, 09. novembar 2019 11:03)

Nisam za striktno ograničenje brzine na auto-putu. Ako uslovi (vremenski, kvalitet puta i vozila) dozvoljavaju, mislim da nije nebezbedno voziti 150 km/h. Ali izgovor da će se uštedeti na vremenu je na granici pristojnosti! Pretpostavimo da u Srbiji postoji etapa od 200 km od jedne do druge naplatne rampe, mada sam ubeđen da ne postoji. To rastojanje ćete pri prosečnoj brzini od 150 km/h preći brže za 12' 19", nego kad vozite prosečno 130 km/h! Mislim da je značaj tog vremena zanemarljiv, osim za vozila hitne pomoći. Prema tome, na ravnom, suvom putu, uz dobru vidljivost, tehnički ispravnim automobilom sa dobrim gumama, uz ne preterano gust saobraćaj, mislim da nije greh voziti 150 na sat. Podrazumeva se da ste odmorni, trezni, da niste pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i da uspešno vladate vozilom i da dobro poznajete saobraćajne propise, a ne da ste vozački ispit položili tako.što ste naučili 20 tipskih kombinacija testova, ili na neki još lakši način!

W

pre 4 godine

Tolerisati krsenje zakona a vecina u komentarima podrzava.Evo Vam brutalan primer,ubistvo je krivicno delo ali ako ubijete jednu osobu bice Vam tolerisano,odgovaracete samo za visestruka ubistva.E sad stavite prst na celo i dobro se zamislite.

Milan

pre 4 godine

Onaj ko ima navigaciju ili je bio u prilici da uporedi svoju stvarnu brzinu sa onom koju pokazuje merac u kolima, shvata da brzina od 140 koju pokazuje merac u kolima odgovara stvarnoj brzini od 130 km/h... Tolerisanje brine do 150 bi odgovaralo realnoj brzini do 138 km/h... Ne svatam gde je tu problem?

razanj zakon

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.
(Stanislav, 9. novembar 2019 18:08)

Stanislave, npr. Kia Picanto 1.0 CVVT, majke mi i nije u pitanju nikakav strah nego razum, zasto bih ja radio za skupo osiguranje, porez i ostale harace samo da mi se komsiluk divi, nije mi vrana mozak popila, mozda sam malkice preterao sto se tice brzine al' recimo ako 110km/h nije dovoljno onda nije ni 150, a jugic Stanislave, e to tek bese dobar autic u neka jos bolja vremena, tri put u godini na more za kes Stanislave, tri put i sve to bez stresa, laganini od raznja do raznja;)

Stari čačanin

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije
(sssss, 09. novembar 2019 17:46)

A koga to kamioni i autobusi pretiču na autoputu kada je njima ograničenje po kategorizaciju vozila mnogo manje od opšteg ograničenja na autoputu.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Ima jedan predlog za kažnjava, koji će podržati samo mali broj. Visina kazne treba da bude i na osnovu toga, da li je taj koji je vozio auto putem 162 km/h, a toleriše se 150 km/h izazvao neki udes u životu? Da li je vozač izazvao udes sa smrtnim ishodom? ako jeste, kazna mora da bude malo veća, ako nije, onda manja kazna. Zašto strogo kažnjavati nekog ko vozi 30 godina, a nikada u životu nije imao udes, nije izazvao udes, jer je prekoračio 5 km/h, a pri tome drži odstojanje, ne koristi levu traku za vožnju, nego samo za preticanje, nikada u životu ne koristi mobilni telefon, smanjuje brzinu na 100 km/h čim počne kiša, zašto je takav vozač problematičan zi zašto da plati kaznu ako je vozio 155 , 160 a tolerancija je do 150 km/h.Možda deluje kao da opisujem sebe, ali ima puno takvih, kao što sam ja. Novi auto putevvi u Srbiji jesu dosta dobri, i biće ih još, i Srbi konačno mogu da uživaju u vožnji auto putevima.Ali moraju da nauče da leti na 30stepeni stave letnje gume. Da nije mudro da voze auto kad je letva volana neispravna. Da shvate da auto put nije staza za trkanke, da tim putem putuju normalni ljudi koji žele negde da stignu, recimo 1000 km od Beograda. Pošto stalno vidim da neko računa koliko se uštedi ako se vozi 150 umesto 130, kako je to mala ušteda vremena na 200 km deonici, kao da je Srbija samo 200 km, i kao da ću ja da krenem iz Beograda i stanem u Dimitrovgrad? Šta ako idem za Istanbul? Tasos?

stanislav

pre 4 godine

Ordinarna glupost koju samo Srbija može da promoviše.
Propišite dozvoljenu brzinu i tačka. Slažem se da se treba tolerisati 5 - 10 km/h zbog grešaka instrumenata (i u vozilu i radara) ali ZVANIČNO objaviti da će se tolerisati 20 km/h je idiotizam.
Hoće li se i u gradu tolerisati isto? Doduše u Beogradu malo ko vozi (gde se može) ispod 70-80 km/h i nikome ništa!

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

AKo dobro pročitate tekst, shvatićete da su neke stvari nedopustive. Pominje se kako će se ponašati na brzini od 150 km/h loše održavan auto??? Pa takav auto ne sme, i neće smeti u budućnosti da uopšte izađe na ulicu a kamoli na auto put. Kupljene vozače dozvole su problem, oni koji su kupili dozvole ne smeju da voze, a oni voze. Njima je puno i 130, oni voze oko 110, 120, I sad je tim sa kupljenim dozvolama krivo što neko vozo 130, 140 ili 150. Svuda u Evropi se tolerišre brzina od 150. Time se povećava protoćnost saobraćaja i smanjuje umor. Niko ne mora da vozi 150, možete voziti i 100, mada je to previše sporo i opasno, jer vas svi pretiču. Najbolje je voziti 140, 150, ako imate nove gume i dobar auto. Ako vam auto nije ispravan, nemojte ga voziti. Ako ne umete da vozite, pa pobogu priznajte to sebi. Uzmite dodatne časove vožnje, ili prosto odustanite od vožnje, vozite samo po gradu. zar je to toliko strašno? Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?

Aleksandar

pre 4 godine

2019 Mecka E klasa samo prede ko macka na 150 . Mogu vise mogu bolje ocu da dostignem maksimum u zivotu. Posle.toga obicno ti pop uzme pare i zavrsis 3m ispod zemlje - vecna ja pamjaaaa vecna ja pamjaaaaa vecna ja pamjaaaa na 150km/h

pamet u glavu vozite prilagodjeno uslovima voznje i vremenskim uslovima !

sta nije

pre 4 godine

odlicno je ovo, prvo se dobro naviknete na gas a onda iz vedra neba opet po dzepu, tako se to radi a to sto ce neko u medjuvremenu pobiti neduzne to nema veze jer u ovoj zemlji to nije problem?

Dule Pop

pre 4 godine

NEEE ! Posebno kad predlozi dolaze od stručnjaka koji su skoro pa robijali,smenjivani,zloupotrebljavali službeni položaj,ismevani isl.
Većina nas nema vozni park za te brzine,loše se održavaju vozila,ni auto - put nije sjajan. Ovo populističko "usklađivanje" sa EU se kod nas završava probijanjem naplatnih rampi i u najavi velikim brojem nesreća i žrtava ! Ovo nije ništa drugo nego zloupotreba sl.položaja od strane nekvalifikovanih poslušnika.

kalcokera i trokorak bili

pre 4 godine

sta se desava kada pukne guma pri toj brzini
i ja sam sigurno cepao jednog karavana 170 trkao se sa turcima ali sta ako ti nesto poremeti putanju

ps.jednom sam u sumrak u srednjoj traci naisao na cepanku spala sa kamiona koji vozi drva sta je bilo kad je pala noc boga pitaj

darko

pre 4 godine

Zbog prosecne brzine ljudi su poceli da izbegavaju nase Autoputeve i zbog toga se podize brzina na 150. To je maximalna brzina,a komentatore i istale pametnjakovice sto znaju sve niko ne tera da voze toliko i da se bune. Najmanje saobracajnih nesreca se dogodi na autoputevima,o tome mozete malo procitati.

sssss

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije

ter

pre 4 godine

Mogu da tolerisu sta hoce, novi autoput Milos veliki je iskrivudan, da ako vozis 150, mozes samo da se isprevrces.

I ona prva dva tunela sa betonom umesto asfalta, imaju ogranicenje 80, a realno se auto raspada i na 80. Tako da ce nam putevi biti kao brze pruge Srbije. Ne racunam Titov autoput BG-NIS

Zohan

pre 4 godine

Sta su svi nesto poludeli kako je opasno 150 kao da je 130 parkiran auto. Opasno je kad ne gledas oko sebe, ne pazis na druge ucesnike, ignorises lose uslove na putu, pretices a ne mozes i generalno lose procene. Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu

Mika

pre 4 godine

Znaci, imamo zakon, ali smo se dogovorili da ga ne postujemo. Isto je i sa ostalim zakonima. Na primer sa davno postojecim zakonom o ispitivanju porekla imovine....

Aleksandar

pre 4 godine

150km/h Bg Nis neka hvala , kolotracine , nekvalitetan asvalt , saobracajna kultura , su samo jedno da ne idem 150 vec max 130 sto je i realno. Kad ispred vas izleti pezejac i pocne da pretice Nisekspres a vi idete 150 a on jedva 100 da vidimo onda sta se desava.

Radovan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.
(ivan, 9. novembar 2019 10:47)

Evo nekoliko studija.

-Drumska vozila se projektuju na osnovu zakonskih propisa koja se tiču bezbednosti saobraćaja na putevima, bezbednosti i sigurnosti konstrukcija vozila i uobičajenih široko dostupnih procesa proizvodnje u auto-industrijama. Za sada se sve vrti oko 120 km/h za automobile: i potrošnja goriva, i izduvni gasovi, i preživljavanje uz teške povrede, i stabilnost i sigurnost vozila na drumu, itd.
Za autobuse od 18 tona i kamione do 40 tona je 100 km/h jer je njihov najveći problem zaustavljanje prilikom kočenja.
- Auti za veće brzine od 120 km/h se prave po drugačijem principu, a to su najčešće sportski modeli i grand turizmo. Veoma lako se prepoznaju, imaju još više oborenu šoferšajbnu.
- Do 90 km/h kada je bila maksimalna brzina na moto-putu, auti su pravljeni kao kockice. Kada su počeli da se prave auto-putevi i povećana brzina na 120, konstrukcija auta se dosta promenila, kao i zakonski propisi.
-Prelazak sa 120 na 130 je uveden samo zbog povećane potrošnje goriva vozila kako bi se povećao promet rafinerija.
-Prelazak na 150 je za zatvor predlagača zbog potiranja postojećih zakonskih propisa.
-Gde ste vežbali vožnju od 150?

Milan

pre 4 godine

Zaista ne znam o cemu pise vecina komentatora, verovatno autoputem voze jednom godisnje na more pa im je velika frustracija! Ja predjem bar 20.000km svake godine autoputem, cim izadjem iz srbije ne obracam paznju na brzinu. Vozim po osecaju 140-150km/h i nikad nigde nisam kaznjen za to. Ponekad mi prija i da vozim sporije i onda se vucem 110-120. Poenta ovakve odluke je POVECANJE bezbednosti, jer mozete sve vreme gledati na put, a ne u brzinomer. Ne razumem ove price iskocio mi trabant sa 70, autoputevi su pregledni ne moze niko da vam iskoci,valjda gledate na put vidite unapred i predvidjate. Desava se da iskoci neko iz desne trake u levu bez zmigavca, ali ako stvarno gledate na put, primetite da sustize drugo vozilo i da mozete ocekivati tako nesto. Jedino iole opasno na putu su kamioni koji krenu u preticanje. Odstojanje drzite bezuslovno, tu jedino mozete sebe dovesti u opasnost. Ne razumem da ako iole pazite mozete na autoputu biti u opasnosti, za to su potrebna dvojica koja ne gledaju. Ja sam prevezao sigurno vise od pola miliona kilometara autoputem i jedinu opasnost sam imao kada mi je natrcao pas kod pazove na 130, slomio sam maglenku. Autoputevi su bezbedni, sve sto treba da radite je da budete tolerantni i pazljivi.

Никола

pre 4 godine

Не може предлог толеранције ад хок да да тамо неки нестручни директор, без консултација са релевантним факторима ! У питању је озбиљна ствар, где су улог људски животи. Једино, ако није све у служби предстојећих избора ?!

Žile

pre 4 godine

A zasto ste onda "slupali" onolike pare u kamere kako bi pratili prekoracenja?
Ili to sada nije vise vazno?
Tako se trose pare poreskih obveznika...

MadMax

pre 4 godine

Da li se sećate kako je letos izgledala vožnja auto-putem kada je bila ogromna gužva? Stravični udesi, pogibije, izbrisane porodice u jednom trenu? Automobili sa stranim tablicama su uglavnom jurcali 150+km/h, a gotovo niko od njih nije držao bezbedno odstojanje. 150km/h je 41metar u sekundi. Odstojanje treba da bude preko 150m da bi imali uslove da bezbedno vozite. Ceo auto-put treba da bude pokriven sa digitalnim znakovima i da maksimalna dozvoljena brzina bude iskazana u skladu sa vremenskim uslovima i opterećenjem puta. Putevi nisu piste ili reli staze. Ima i nepotrebnih ograničenja koje stoje godinama kao da su radovi u toku a nisu ni počeli ili su završeni odavno. Takve stvari treba da rešava direktor JP "Putevi Srbije" a ne da smišlja tolerancije.

Patrik

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti automacki ce stranci vise prolaziti kroz nasu zemlju kao brzu rutu ,ko nema mogucnosti neka vozi sporije,autoputevi su prilagodjeni za tu brzinu tu nema dileme ja vozim i brze ovaj komentar delim na osnovu iskustva svake nedelje putujem ka europi putnickim autom nisam bas za 200kmh kao u svabiji ali 150 je sa danasnjim vozilima sasvim ok a ne samo to kada uporedimo devedesete i ona vozila i dozvoljenu brzinu od 120 kmh realno to je bilo mnogo opasnije nego ovo sto predlazu smatram da ce se vecina sloziti ...

Belcha

pre 4 godine

Ozakonili su korupciju u zdravstvu, tj ozkonili krsenje zakona.
Sad ce i ovim da ozakone krsenje zakona tj prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine. Ako vec treba da bude maksimalna dozvoljena brzina 150 kmh onda treba promeniti zakon.

CooLeR

pre 4 godine

Ovo je jedna od stvari koja mi se nimalo ne sviđa u našoj zemlji - podsticanje od strane vlasti da krši zakon! Mi uvek imamo oštre zakone (recimo zakon o radu) koje niko ne poštuje i to je tako normalno. Ajde jednom da se dogovorimo da zakon nije preporuka koja se može, a i ne mora, poštovati. Zakon mora da definiše strogu obaveznu granicu. Ako mislimo da su putevi bezbedni za 150 km/h stavimo to u zakon i super. Možemo kao i Nemci, smete 150 ali preko 130 ste uvek krivi. Ali NE SME da stoji u zakonu jedno, a da policija i sudovi poštuju drugo. To je naopako!

U cem je razlika ?

pre 4 godine

A zasto "tolerancija" od 20km/h, zasto se ne promeni zakon da maksimalna dozvoljene brzina bude 150 km/h ? Mozda zato da policajci mogu da po svojoj volji odlucuju kome ce da tolerisu prekoracenje a kome ne ?

Zoran

pre 4 godine

Treba tolerisati samo tokom preticanja, inače ne. TAG uređaj i brže procedure na granicama. Letos sam čekao 3,5 sata da izađem na Preševu. Toliko se vizi do Skoplja.

razanj zakon

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 15:45)

pustimo mi prvi razred, a to sto ti i slicni ne mogu da shvate o cemu i zasto tako pisem, ha, zato vas se verovatno nigde nista ni ne pita?

Aca

pre 4 godine

Meni ne smetaju oni koji jure 150 nego oni sto voze 80 i preticu sleper po jedan kilometar, a posle zaborave da se vrate u svoju saobracajnu traku.

nnidza

pre 4 godine

Vozio sam 120 kada sam ispred sebe primetio starog pezejca ili trabanta koji je dekica vozio nekih 70km/h. Kočio sam, jer su pored mene leteli automobili sa 150+ km/h. Jako strašno iskustvo. E zamislite sad kad još to stanje legalizujemo, i kad takva vožnja postane uobičajena. A umesto drkice, autobusi sa djacima 80km/h... Jako neodgovorno. Treba dopustiti 130km/h ali sa mnogo kamera i presretača. I mnogo isključenja i kazni.

Stari čačanin

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.

Sasa NS

pre 4 godine

Mislim da treba i Dunav da izmestimo iz Srbije jer postoji mogucnost da se neko ne daj boze udavi !!! Kakve nebuloze u ovom narodu ima... neverovatno.

Zoki

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...

Jovan M.

pre 4 godine

Čemu Zakon ako se nešto "toleriše"? Možda počnu da se tolerišu i dve rakijice, mali ubod nožem u stomak, pucanje u noge, šamari i slično jer sve su to mali prekršaji, pa hajde da ih tolerišemo.

SRBIN

pre 4 godine

Kome se ne dopada 150 km/h moze da vozi i 100km/h.... Niko vas ne tera da vozite 150km/h... Meni licno je veoma drago da je to dozvoljeno, jer HONDICA pichi bez problema i preko 200 km/h...

janbo

pre 4 godine

Ko može voziće, samo potrošnja će biti dosta veća. Ko ima stariji auto i slabiji vrlo dobro zna koliko može da vozi. Ja sa astrom 17 dti sigurno necu ici 150..Niti joj prija niti mi se troši gorivo. Njoj je 120 prava mera...
A mislim da je i do sada bilo ovako neće te dirati presretači ako voziš do 150km/h..

Pera

pre 4 godine

Pa to je max brzina.. Sto da ne. To ne znači da svi moraju da voze toliko. Svako prema sposobnosti (a nije nam svima ista) i prema kvalitetu automobila. Voleo da me neko od ovih sto se žale da je to puno provoza i obratno.

Zoki

pre 4 godine

Nema sta Drobnjak da se dogovara sa policijom o tome da se zakon krsi.
Koje takonsko ovlascenje on ima za to? Zakon je jasan a Drobnjak nije iznad zakona.
Ja jesam za 150km/h ali ne na ovakav kaubojski nacin!!!

Pera

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.
(Nefertiti, 09. novembar 2019 11:39)
E moja Nefertiti, ti Švajcarske videla nisi. Pa oni svi tamo kreću na žuto kao jedan. To i jeste problem ovde, što 85 procenata njih spava ili telefonira ili objašnjava suvozaču kako je kiselio kupus, a pritom nemaju ni o od osećaja za druge učesnike u saobraćaju. Jednom rečju nema Kulture u Srba. A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje

Miloš Jović

pre 4 godine

Zajebite vi znalci i trkači to da se prekoračenje toleriše svuda u svetu! Pa šta ako se toleriše?! Ne dao vam Bog da tamo napravite nesreću i da se dokaže da ste vozili preko ograničenja, sa tom tolerancijom možete dupe da obrišete! Ovde svaka šuša ima dozvolu, nemaju pojma da voze, ne znaju pravila, nemaju kulturu vožnje, ali zato imaju nultu tolernaciju, prosečna starost vozila još malo pa prelazi punoletstvo, kada vidim neki auto na ulici pitam se da li uopšte postoje tehnički pregledi u ovoj zemlji. 20km/h veća brzina znači 5m/s više, a nekada i 10cm spašavaju živote. Ovde je i 130km/h mnogo s obzirom da kada stanem i pogledam ljude na ulici koji idu pešice, pola njih ide kao zombi nema pojma gde je pošlo i gde ide, a mogu samo da ih zamislim kakvi su za volanom - potencijalne ubice i samoubice.

mio

pre 4 godine

Nista spektakularno, u citavoj Evropi ima Dozvoljena tolerancija pa tako mora i kod nas. u Austriji slobodno mozete da vozite 145 da vas ne kazne, u sloveniji 150, u hrvatskoj 155-160. Ne vidim ni jedan razlog zasto bi drugacije bilo u Srbiji.
evo u Republici Srpskoj mozete da vozite i 200 na sat! samo ako vas uhvati presretac onda ste nadrljali:)

cento

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 9. novembar 2019 13:11)

Tako je,ako se nekome zuri neka krene dan ranije.
Ovo sta hoce da uvedu je glupost.

mile

pre 4 godine

Evo ja da predložim da nikog ne diraju ko vozi manje od brzine zvuka sto mu dodje nesto oko 340 m/s.
Pa šta možda može i tako. Eto možemo da privučemo brzinske turiste da ubijaju sebe i ove tzv sporaće po drumovima.
E ali tako razbijamo turizam.
Sve se nadam da je ovo samo novinarska patka.

zt

pre 4 godine

Odlicna ideja, koja se svakako primenjuje u evropskim zemljama.

U Hrvatskoj je po zakonu, prema recima policajca koji me je zaustavio kod Siska, dozvoljena-tolerisana brzina 155km/h.
Um Madjarskoj 150, u Sloveniji 145, a u Austriji, cak na nekim autoputevima, zvanicna dozvoljena brzina je 140km/h (naznacena na saobracajnom znaku).

Stoga potpuno podrzavam inicijativu g. Drobnjaka

Smislov

pre 4 godine

To može nezvanično. Ali to objaviti je neozbiljno. Jer ako te zaustave sa 140 km/h ti ne možeš da se pozoveš na izjavu Drobnjaka jer znak ograničenja na 130 km/h je jasno vidljiv.

konjina

pre 4 godine

Ne. 130 i tačka. Stalno neko udovoljavanje, stalno može i ne mora, dvostruki aršini. Ukinite naplatne rampe i uvedite raznolike vinjete ako hoćete više stranaca, a ne da dozvoljavate stranim i domaćim nasilnicima da divljaju

milos_no6

pre 4 godine

150 km/h je previše za naša auto-put sa dve trake, plus ima i dosta krivina a i loših deonica, kolotraga... Ovo možda misli da će presretači tolerisati nekog ko vozi do 150, mada oni su i do sada zaustavljali samo one koji voze preko 150. Kamere nikom neće da praštaju.

pravnik

pre 4 godine

1pravo ne poznaje toleranciju. ili jeste ili nije. ako zakon kaze 120(80, 50) to je tako i nikako drugacije. 2 javni sluzbenik (drobnjak) ne sme da dogovara sa izvrsnom vlascu (mup), bilo sta, pa ni otvoreno.krsenje propisa. 3. sve ovo.nije ni.bitno, jer drzava/pravo ni.ne postoje

Dejan

pre 4 godine

Za normalne i savesne vozace je ogranicenje od 150 km/h optimalno. A bahatoj bagri ne znaci nista ni da je ogranicenje 10 km/h...
(Termodinamicar, 09. novembar 2019 13:41)

Tačno, ali ako saznaju za ovo, još više će da se bahate...

’nako samo da kažem

pre 4 godine

Vidim da je većina povezala brzinu za marku i model automobila a ne za ponašanje u saobraćaju. Pa džaba ti auto is 100K Eura ako ćeš da budeš idiot za volanom i da mi na 149kmh voziš “u gepeku”. A da ne pričam o tome što si ljakse ako ne listaš FB jednom a piješ kafu drugom rukom dok motaš volan kolenima. U Srbiji se migavci prodaju kao dodatna oprema pa ljudi to ne uzimaju jer je bitnija pepeljara, a ovi iza neka im čitaju misli kuda i kada će da skrenu. Saobraćajne znakove ionako niko ne poštuje jer su oni u Srbiji verovatno samo za “one što ne znaju da voze” a za ostale, inače sve same Hamiltone, važe neka druga pravila.
Da li dozvoliti 150kmh? Pa ja vam ne bih dozvolio ni da se vozite kao putnici trenutnim ograničenjima jer taljige još niste spremni da prevazidjete.

miloš

pre 4 godine

Prvo, kamioni ne voze preko 90 na sat, imaju blokadu
Drugo, zabraniti vožnju levom trakom, samo u preticanju.
Popraviti kolotrage u srednjoj traci.
130 više nego dovoljno, uživati u vožnji i pogledu.
Vozače kažnjavati za nepodešene farove 10000

vlad

pre 4 godine

Ništa novo, tako je bilo i do sada. Teško da su presretači nekoga kažnjavali ako vozi 140 km/h na auto putu.
Takođe je tako i u EU.

ejsejs

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

netacno. statistika kaze da su uzroci nesreca 1. alkohol 2. brzina, pa redom nadalje.

ja

pre 4 godine

@ (boris, 09. novembar 2019 12:54)

Nije tačno. U Nemačkoj je granica dokazivanja nehata upravo 150 km/h. Tek sa brzinom većom od te, postoji zakonska pretpostavka krivice, tj. podrazumeva se da ste svesno kršili norme i ne možete da dokazujete nehat, već se uzima da ste krivi za prekršaj.

Vladimir

pre 4 godine

Naravno da treba tolerisati i to još najaviti na sva zvona (pretpostavljam da i u EU od toga policija i direktorat autoputeva prave cirkus), ipak su izbori iz ugla.
Posle izbora reći da se vozači nisu pokazali doraslima širokogrudosti države i sve vratiti na staro.

Markoni

pre 4 godine

Budalaštine, zakon se poštuje ili ne poštuje, tu je sve jasno. Ako vam smeta onda ga menjajte umesto da tolerišete njegova kršenja.

Rotkvarija

pre 4 godine

Šta je najveći problem?
Za pare koje smo dali za autoputeve, mogli smo imati bar 250-300km deonica sa 4 (možda i više traka), od kojih je četvrta mogla biti super-brza.
Ovako dali smo silne pare, preplatili negde i višestruko po km, a dobili smo ...

Ja

pre 4 godine

Svuda u svetu je ograničenje 130 km/h i svuda tolerišu do 150 km/h.
Sve kamere su podešene na 150 km/h u Austriji Francuskoj Italiji...
Slovenija i Hrvatska isto toleriše do 20km/h više.

Tako da ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo kod nas.

Miljan

pre 4 godine

Kakva galerija mediokritetske nesposobnosti u ovim komentarima. Na autoputevima treba ukinuti ogranicenja skroz sem na krivinama i tunelima. Umesto toga treba uvesti merace temporalne distance i meriti koliku distancu vozaci drze ispred sebe. Kao u Nemackoj. Realno nasi autoputevi su sada uglavnom novi i u boljem stanju nego nemacki. A ko se boji, pa nek vozi u desnoj traci, da ne duzimo zasto uospte vozi na autoputu ako se boji.

Chema

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.

Bachka

pre 4 godine

Austrija, Slovenija i Hrvatska voznja 150 redovno , jer radari okidaju na brzinu vecu od toga. Iz iskustva putovanja dvaput mesecno relacijom Beograd-Salcburg. Morate smanjiti kad je ogranicenje ispod 130 na toliko koliko je propisano.
Plus imate aplikaciju Blitzzer sa aktuelnim kamerama.

Ajme

pre 4 godine

Zeleo bih da se na autoputevima pogotovo kroz Beograd postave kamere koje mere rastojanje izmedju vozila. U nemackoj su najvece kazne za "nabijanje u d**e" jer je to veci rizik nego neprilagodjena brzina. Ukoliko vozite brzinom od 120 rastojanje izmedju vas treba biti najmanje 150m ukoliko nije stigne kazna od 300e na kucnu adresu. Za brzine preko 200 rastojanje treba biti kilometar a kazne su astronomske (u hiljadama e). Ja bih postavio hiljade takvih kamera, novac bi se vratio za par meseci i sacuvali bi se mnogi zivoti.

Sani

pre 4 godine

Ne bih rekao da su samo brzi automobili problem u saobracaju oni su samo jedan deo. Nista manje se ne ponasa rizicno devojcica koja za volanom kuca poruke ili neka bakica sa slabim refleksima iako ne voze brzo.

djole

pre 4 godine

Nisu svi vožači džipova nasilni vozači. Ja sam ga kupio jer sam blagosloven sa troje dece, prosto trebao mi je veći i konforniji auto. Od svog poštenog rada sam ga kupio. Na autoputu 130 na tempomatu. Prvo neću da rizikujem život svoje dece, drugo neću da rizikujem svoj život i njih ostavim bez oca a treće neću da rizikujem ni život ostalih. Kad mi se jurca upalim F1 na kompjuteru ili odem na karting, srećom žena ima razumevanja :)

Sani

pre 4 godine

Podrazumevano je da ako preticete kamion ili autobus koji ide sporije u srednjoj traci malo ubrzate do 150 km/h to je razumna tolerancija. Nakon zavrsenog preticanja nastavlja se kretanje propisanom brzinom. Ovo nikako ne znaci da svi koji to hoce treba stalno da brzaju 150.

francek

pre 4 godine

Mislim licno da ovo nije pametna odluka! Stanje autoputeva nije za ove brzine kao ni vozila koja su stara u proseku 20 godina bar onaj 1600000 koliko neki dan rekose da ima tih vozila. Ogranicenje na autoputevima treba da ostane 130 km na sat. Ogranicenja treba menjati u prolasku kroz naseljena mesta gde su kuce bar 10 i vise metara udaljene od puta na 70 km ma sat a u samom naselju i gradovima ostaviti na 50. km. Treba menjati ogranicenja brzine na otvorenom putu izmedju naselja na 100 km na sat ili min na 90 km. Ogranicenja kroz naseljeno mesto gde su kuce udaljene od puta mnogo ili izmedju gradova gde nema naselja su stbarno mala i nelogicna. Da nepricamo o ogranicenjima od 30 km gde nema osnova,autobuska stanica SM. Zone 30 km u zonama skola treba ostaviti ali ni ta zona nemoze biti 1-2 km u zonama skila vec max nekih 200 metara,primer sela u sremu.Ima mnogo nekogicnosti ogranicenja brzina ko recimo na Iriskom Vencu,cak 20 i 30 km na sat.Na tom treba da se poradi a na autoputu ostaviti 130.

Gojko

pre 4 godine

Kojoj budali je tako nešto palo na pamet. Na našim auto putevima je i 130 previse a 150 je način da se još više smanji broj stanovnika u našoj jadnoj zemlji.

pex

pre 4 godine

Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Majkl Džondar, 9. novembar 2019 11:24)

Litar goriva u odnosu na realnu kupovnu moc je drasticno drugacija. Povecanjem brzine raste i potrsonjam, na vecim brzinama to moze biti drasticno zbog mase vozila i otpora vazduha pa nije vredno voziti brze jer u toj jedinici vremena ne nadoknadjujes taj novac, plus vise habas gume i rizikujes kaznu. Naravno, ne uzimate u obzir drzavu i laznu visinu prosecne plate u Srbiji i vlasnike automobila kojima bas njihov automobil ne trosi skoro nista. Oboje navedenih lazu

laki

pre 4 godine

Ima velikih automobila koji ne osete 130 pa i 150 na sat i pri tim brzinama mnogo bolje koče nego mali automobili na 80 ili 100 na sat , Alvirović kad testira automobile koristi male automobile koji ne mogu da se porede sa velikim automobilima i obmanjuje javnost svojim glupavim testiranjima. Još jedna Alvirovićeva obmana je i potrošnja goriva,po njemu isto nam je gorivo kao u inostranstvu a ja kad napunim rezervoar u EU predjem 250-300 km više nego sa našim "gorivom".Ne obmanjujte ljude više.

Огњен

pre 4 godine

Под хитно сменити Дробњака са места директора или шта је већ в.д. директора. На тако одговорном месту не сме да даје такве изјаве. Закон се мора поштовати и тачка. Нема никакве толеранције. Али нека стручњаци саобраћајне струке премере, измере са разним врстама аутомобила, гума, у току годину дана у свим временским условима која је то максимална брзина и на којим деоницама и то регулишу саобраћајним знацима. То би био прихватљив одговор, а не овако директор да одређује. Имам тренсфер блама. Ко њега још плаћа за ту функцију?

А. Петров

pre 4 godine

“Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h......
(khm, 09. novembar 2019 11:29)”.

Нетачно. У Европи огромна већина камиона има уграђено ограничење на 85км/ч, возач и да хоће не може брже. Власници шпедиција то раде јер им је тако уштеда у гориву велика, а губитак времена минималан. Само мали број (углавном лакших) камиона има то исто ограничење на 100км/ч.

Brada

pre 4 godine

Ok, policija ce tolerisati tu brzinu, ali kamera ce snimiti da sam prekoracio "prosecnu" brzinu od 130 km/h i uredno ce mi poslati cestitku. Jel moze neko da mi pojasni u cemu je fora?

boris

pre 4 godine

Nikako, jer svaka brzina preko 120km/h je rizicna. U Nemackoj, osiguranja prznaju stetu do brzine od 130km/h, uz sve sigurnosne i bezbedonosne sisteme, kako AP, tako i samih automobila. Uz nase bahate, nepismene i priglupe poluvozace, samo cemo napraviti zlo od AP, a onda ce nam biti prosek voznje na AP oko 60km/h. Maksimalno poostriti kaznenu politiku u saobracaju, posebno oduzimati dozvole, pa ako treba i auta bahatom polusvetu.

Milan

pre 4 godine

Pa naravno da je odluka vise nego dobra. Vlasnici automobila znaju kakav automobil voze, koliko su iskusni i kakvi su uslovi na putu. Bar bi svaki vozac to trebalo da zna i da, shodno tome, proceni bezbednu brzinu za svoje vozilo bez obzira na ogranicenje na putu. Za neke vozace i automobile je i 130 km/h previse i oni to znaju i voze sporije od ogranicenja. Ima ih mnogo na putevima ali isto tako ima i onih koji mogu bezbedno i 150 km/h. Ja bih, kao sto to ima u Nemackoj, uveo deonice bez ogranicenja brzine, gde to autoput omogucava. Nemci nisu ludi, treba malo vise da gledamo sta ljudi rade i nemaju nikakvih problema na putevima gde nema ogranicenja brzine. Vozaci treba da budu svesni svojih mogucnosti, ispravnosti automobila, uslova na putu i da tome prilagode brzinu kretanja bez obzira na ogranicenja koja su regulisana znakovima.

Goky

pre 4 godine

U banana državi sve je stvar dogovora, taljenje, namešteni tenderi, burazerska ekonomija pa i ograničenje brzine.
A da, mi "ono, kao" imamo zakone.

B92

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.
(Marko NS, 9. novembar 2019 11:12)

Kod nas na Balkanu bi takva politika išla samo u korist države da puni budžet paprenim kaznama i otplaćuje nepovoljne kredite suludim putarinama a na štetu vozača koju bi morali da voze i 150 km do najbližeg autoputa. Ne možeš poredizti nas i nji.

Ivan

pre 4 godine

Voznja do 150 je vise nego dovoljno. Ono sto zaista treba jeste vise traka jer one stite i od brzih i od presporih vozaca, a i od onih koji ne umeju da se normalno ukljuce na put: preticajna krajnja leva, zaustavna krajnja desna, spora za vozila koja voze do 100km/h do zaustavne, i regularna. Pritom treba kaznjavati i ludake koji preticu sa desne strane u sporoj, jer njena namena je vrlo jasna. To je lepo reseno na delu puta kod Gornjeg Milanovca gde postoji traka za spora vozila na svakom usponu, pa su tako kamioni i spora vozila duzni da se u nju prestroje.

realno

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

jovan

pre 4 godine

Odluka je dobra ali ne razumem kako to utiče na prosečnu brzinu? Ljudi trenutno dobijaju kazne i ako predju prosek za 5 na sat, i čime se braniti na sudu od takve kazne. Ne može zvanična odbrana biti- Rekao mi Drobnjak da nećete kažnjavati.

Ivan

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.
(kale, 09. novembar 2019 11:21)

Zbog takvih kao ti, i ovih sto ti daju pluseve nam i ide ovako kako ide. To sto ti zagovaras je krsenje zakona. Ono sto nama treba jeste rec struke. Da strucni ljudi ocene koja je bezbedna maksimalna brzina na odredjenoj kategoriji puta, a ne krsenje zakona i propisa o bezbednoj voznji zato sto oni mozda nisu adekvatni. Policija treba da ima nultu stopu tolerancije, jer znak za maksimalno dozvoljenu brzinu od 130km, ne znaci preporucenu brzinu, vec upravo to sto predstavlja, maksimum koji se ne sme preci.

autošovinista

pre 4 godine

Vlasnici automobila, naročito onih "besnih" su bar toliko besni koliko i njihova kola. Svi odreda, pre svega, precenjuju svoje sposobnosti, nemaju veze sa srednjoškolskom fizikom, i neodgovorni su... Našeg čoveka ne možeš čak ni da ubediš da niko ne može bezbedno, da vozi auto i telefonira!

Debeli Sava

pre 4 godine

Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.

uiplavi

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije

Turbo Benzina

pre 4 godine

Dve stvari su mi interesantne:

1. Neki se ponašaju kao da im je ovom inicijativom naređeno da voze 150 km/h bez obzira da li voze loš i/ili tehnički nedovoljno ispravan auto da postigne tu brzinu. U slučaju neispravnosti vozila ne bi trebalo da uopšte voze. Dakle, maksimalno dozvoljena brzina za najbržu levu traku, a srednja traka za kamione, autobuse i vozila/vozače kojima je 150 km/h puno. Naši putevi nisu savršeni, ali jesu sposobni da prihvate te brzine i da se saobraćaj malo ubrza i rastereti. Uz to da se olakša i vozačima koji pri 130 km/h stalno zaviruju u brzinomer i paze da skala ne skoči ni za mrvu dok se meri prosečna brzina. pamet u glavu i uvek prilagoditi brzinu uslovima puta i vremenskim prilikama.

2. Nejasno mi je kako će to da se reguliše jer u zakonu uvek postoji samo ono što je jasno i precizno napisano. Da li to sada znači da će na znaku da piše jedno, a da se "toleriše" drugo, odnosno da se na kraju sve svede na raspoloženje i odluku onoga ko meri i kažnjava? Mislim da se mora pronaći odgovarajući modus da se sve jasno precizira i da se ne ostavi prostor za slobodno i proizvoljno tumačenje.

sportdetective

pre 4 godine

Mogu vam reci da se u Sloveniji i Hrvatskoj isto tako ne kaznjava do 150. Jedne godine vozim od ZG prema Splitu i vozim 160, ustavi me policija i pitam ga pa zar nije da ne ustavljate do 150, on meni kaze jeste ali v vozite 160, ja mu kazem pa dobro to je samo 10 preko, kaze meni policajac ne to je 30 preko ogranicenja. Platio 70€ i pici dalje 150. Kaze policajac ne kaznjavamo mi ova sitna prekoracenja 10km/h nego ove vece krsitelje.

Nefertiti

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.

khm

pre 4 godine

Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h. Mislim da je u tom slucaju skroz ok tolerisati 150km/h jer se smanjuje zagusenje. Na auto putu nista gore nego dve kolone u dve trake, bolje tolerisati vecu brzinu da se saobracaj rascisti nego praviti zidove od dve kolone u dve trake na putu, veca je opasnost za one sto nailaze iza.

pex

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrsoje, 9. novembar 2019 10:10)
Dal si trol ili nemas vozackog iskustva , nesto od ta dva jeste. Svi nabrojani automobili idu 150, sve ih je manje, a verovao ili ne, postoji vise traka na autoputu. Osim toga, vecina danasnjih vozila ima i kocnice pa ljudi nekako prezive te neverovatno i neocekivane prepreke jer koriguju brzinu. Videces kad parkiras svog Bugattija u Need For Speedu

Zoran

pre 4 godine

Kada svakodnevno po Beogradu gledate ljude kako nece ili ne znaju da voze 30-50km/h tako da ne ugrozavaju sebe i DRUGE,sta ce tek da bude na 150km/h...

Marko G

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku

kale

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.

profche

pre 4 godine

Слушам ове (менталне) тринаестогодишњаке са аргументима "имам јак ауто бр'те" као да су сваки дан у нерешивој трци и животном проблему па ће кад додају гас на 130/50/70 спасити свет...Колико је ситуација (а да није рецимо инфаркт) где ће ти тих 20 км/х брже на релацији нпр Бгд-Кг променити било шта осим лечења фрустрација типа "ја до Солуна стигнем за 3 сата" а браћале из краја - невера...Много филмова и игрица рођаци...Тужно...

Dja

pre 4 godine

Podrzavam, ipak je to autoput i gubljenje vremena apsolutno bespotrebno...normativi su radjeni za dosta losije puteve pre mnoooogo godina, a da ne pricamo za kakve automobile, jugo, lada i sl. Tehnicki ti automobili su imali visestruko manju upravljivost, slabije kocenje, bez air bag-ova...i opet je bilo 120 km/h...vreme da se malo ubrzaju bar neke stvari

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ako se toleriše do 150, onda ne može da se toleriše do 160-170. Rekli su do 150. Inače, mislim da ovo ništa neće promeniti na auto putevima kod nas, pogotovo u odnosu na naš omiljeni zapad. Vozim po Sloveniji i Austriji i kod nas se vozi najsporije. Nema veze sa stanjem automobila. Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.

ikac klisa

pre 4 godine

130 je puna kapa. I ne drecite da vam treba vise jer i ionako ne znate da vozite.
Neki dan se vracam iz BG-a i neka starina se ukljucuje na autoput i prestrojava se mrtav hladan direktno u mene. Juce u centru NS-a devojka prolazi lagano kroz stop znak i iscudjava se sto se ja ne zaustavljam, pritom gestikulira rukom kao da nisam normalan :)

Petar

pre 4 godine

Ovo je lazna dilema..ako ce mo kao "svet"...naravno da treba da postoji tolerancija, kao i kaznjavanje za prekoracenje "tolerancije" sa sve kamatom. 200, 300 eur kazna za preko 150 sa sve "kamatom" za prekrsaj koji se racuna od 120. I ne trenutna brzina (obilazenje, pa da se sklonis da ne smetas), nego kontinuitet da se meri. Mada, ima po EU da se vidi i striktno postovanje napisanog..ali mislim da je mnogo redje. Tuneli i opasna mesta - striktno postovati/meriti

Marko NS

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.

Mrsoje

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu

Beogradjanin

pre 4 godine

Dobra odluka koja se vec sprovodi u mnogim zemljama, pocevsi od Hrvatske. Ko cesto i puno pituje to zna odlicno. Potpuno je besmisleno kaznjavati nekog ko vozi nov i auto u odlicnom stanju za prekoracenje brzine od 10, 15 km/h na autoputu - putu sa odvojenim smerovima, 2 i vise trake, zaustavnom trakom itd. To ne znaci da morate da vozite toliko - ne treba ni 130 ako auto nije u stanju za talve brzine. Naravno, sve ovo vazi u odlicnim vremenskim uslovima itd. Ako neko uzrokuje sudar pri 150 km/h, treba da snosi sve posledice za nepostovanje zakona. Svakako je podrzavam! Ali zato, od 151 km/h kazna bar od 150 evra pa navise.

Domaćin

pre 4 godine

U Nemačkoj nema ograničenja brzine na velikom broju deonica autoputa, a u Nemačkoj ima najmanje procentualno stradalih na autoputevima u čitavom svetu. Treba postepeno podizati ograničenje do potpunog ukidanja na onim deonicama koje su nove i bezbedne.

Legend

pre 4 godine

Neće to uticati na bezbednost u saobraćaju,ali pijane budale za volanom,bleja u telefon dok se vozi i šta već sigurno hoće.Znači ako voziš 150 gledaj u put i budi spreman na sve. Naravno preduslov je da ti se auto na toj brzini ne raspada.

мики

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
(Mrsoje, 09. novembar 2019 10:10)
Замисли камиони толико возе! Па ниси са повезом на очима док возиш кола. Ваљда видиш да се приближаваш споријем возилу? Или не видиш? Онда не треба да возиш. Свашта људи пишу. Најјачи су ми они који возе кршеве и пишу како је аутопут лош за све преко 100кмч. Није пут лош, већ твој ауто. А 150кмч је ок за поједине деонице и ако услови на путу то дозвољавају.

Nikola

pre 4 godine

Ja vrlo cesto putujem na relaciji Lubljana-Beograd-Skoplje. sto se tice ovoga, nista sporno nista novo, ko vozi cesto na nasim putevima, zna da skoro svi voze oko 140 150kmh. autobusi voze 100 110, a znamo koja je njima dozvoljena brzina.
Osim raznorazne gospode u skupim automobilima koja sebi dozvoljavaju voznju preko 200kmh. Na nasem autoputu policije skoro i da nema, osim par presretaca koji se vide iz aviona. Problem je umor kod ljudi i nepaznja. Ako si preumoran, napravices udes i sa 90kmh.

ivan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.

ikac klisa

pre 4 godine

130 je puna kapa. I ne drecite da vam treba vise jer i ionako ne znate da vozite.
Neki dan se vracam iz BG-a i neka starina se ukljucuje na autoput i prestrojava se mrtav hladan direktno u mene. Juce u centru NS-a devojka prolazi lagano kroz stop znak i iscudjava se sto se ja ne zaustavljam, pritom gestikulira rukom kao da nisam normalan :)

Nikola

pre 4 godine

Ja vrlo cesto putujem na relaciji Lubljana-Beograd-Skoplje. sto se tice ovoga, nista sporno nista novo, ko vozi cesto na nasim putevima, zna da skoro svi voze oko 140 150kmh. autobusi voze 100 110, a znamo koja je njima dozvoljena brzina.
Osim raznorazne gospode u skupim automobilima koja sebi dozvoljavaju voznju preko 200kmh. Na nasem autoputu policije skoro i da nema, osim par presretaca koji se vide iz aviona. Problem je umor kod ljudi i nepaznja. Ako si preumoran, napravices udes i sa 90kmh.

profche

pre 4 godine

Слушам ове (менталне) тринаестогодишњаке са аргументима "имам јак ауто бр'те" као да су сваки дан у нерешивој трци и животном проблему па ће кад додају гас на 130/50/70 спасити свет...Колико је ситуација (а да није рецимо инфаркт) где ће ти тих 20 км/х брже на релацији нпр Бгд-Кг променити било шта осим лечења фрустрација типа "ја до Солуна стигнем за 3 сата" а браћале из краја - невера...Много филмова и игрица рођаци...Тужно...

Nefertiti

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.

Debeli Sava

pre 4 godine

Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.

kale

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.

Mrsoje

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu

Goky

pre 4 godine

U banana državi sve je stvar dogovora, taljenje, namešteni tenderi, burazerska ekonomija pa i ograničenje brzine.
A da, mi "ono, kao" imamo zakone.

balkanoid

pre 4 godine

tako e,
da vozim kao car, a ne kao ovi misevi sto se plase da ga 'nagaze'

da se dozvoli i voznja suprotnim smerom, dosadno bate ovako odvojeni...

djole

pre 4 godine

Nisu svi vožači džipova nasilni vozači. Ja sam ga kupio jer sam blagosloven sa troje dece, prosto trebao mi je veći i konforniji auto. Od svog poštenog rada sam ga kupio. Na autoputu 130 na tempomatu. Prvo neću da rizikujem život svoje dece, drugo neću da rizikujem svoj život i njih ostavim bez oca a treće neću da rizikujem ni život ostalih. Kad mi se jurca upalim F1 na kompjuteru ili odem na karting, srećom žena ima razumevanja :)

GuA

pre 4 godine

Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42)

Zašto 25-30% bahatih koji smatraju da znaju da voze posto voze brzo maltretijaju ostale ucesnike saobracaja i to smatraju normalnim ??

Legend

pre 4 godine

Neće to uticati na bezbednost u saobraćaju,ali pijane budale za volanom,bleja u telefon dok se vozi i šta već sigurno hoće.Znači ako voziš 150 gledaj u put i budi spreman na sve. Naravno preduslov je da ti se auto na toj brzini ne raspada.

sportdetective

pre 4 godine

Mogu vam reci da se u Sloveniji i Hrvatskoj isto tako ne kaznjava do 150. Jedne godine vozim od ZG prema Splitu i vozim 160, ustavi me policija i pitam ga pa zar nije da ne ustavljate do 150, on meni kaze jeste ali v vozite 160, ja mu kazem pa dobro to je samo 10 preko, kaze meni policajac ne to je 30 preko ogranicenja. Platio 70€ i pici dalje 150. Kaze policajac ne kaznjavamo mi ova sitna prekoracenja 10km/h nego ove vece krsitelje.

Nikola

pre 4 godine

Ne moze se tolerisati, moze se propisati. Ja ne razumem takve izjave o toleranciji. Tolerise se puno toga mnogima, ali se bar nije javno govorilo o tome. Zamislite da kada bi neki misnistar trazio da se tolerise pljacka pocetkom nedelje, prebijanje vikendom, pucnjava cetvrtkom...

Tacka

pre 4 godine

Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 21:22)

Onaj ko vozi 160 vrši prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja i time maltertira ostale učesnike. I tako je svuda u svetu.

uiplavi

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije

jovan

pre 4 godine

Odluka je dobra ali ne razumem kako to utiče na prosečnu brzinu? Ljudi trenutno dobijaju kazne i ako predju prosek za 5 na sat, i čime se braniti na sudu od takve kazne. Ne može zvanična odbrana biti- Rekao mi Drobnjak da nećete kažnjavati.

CooLeR

pre 4 godine

Ovo je jedna od stvari koja mi se nimalo ne sviđa u našoj zemlji - podsticanje od strane vlasti da krši zakon! Mi uvek imamo oštre zakone (recimo zakon o radu) koje niko ne poštuje i to je tako normalno. Ajde jednom da se dogovorimo da zakon nije preporuka koja se može, a i ne mora, poštovati. Zakon mora da definiše strogu obaveznu granicu. Ako mislimo da su putevi bezbedni za 150 km/h stavimo to u zakon i super. Možemo kao i Nemci, smete 150 ali preko 130 ste uvek krivi. Ali NE SME da stoji u zakonu jedno, a da policija i sudovi poštuju drugo. To je naopako!

MadMax

pre 4 godine

Da li se sećate kako je letos izgledala vožnja auto-putem kada je bila ogromna gužva? Stravični udesi, pogibije, izbrisane porodice u jednom trenu? Automobili sa stranim tablicama su uglavnom jurcali 150+km/h, a gotovo niko od njih nije držao bezbedno odstojanje. 150km/h je 41metar u sekundi. Odstojanje treba da bude preko 150m da bi imali uslove da bezbedno vozite. Ceo auto-put treba da bude pokriven sa digitalnim znakovima i da maksimalna dozvoljena brzina bude iskazana u skladu sa vremenskim uslovima i opterećenjem puta. Putevi nisu piste ili reli staze. Ima i nepotrebnih ograničenja koje stoje godinama kao da su radovi u toku a nisu ni počeli ili su završeni odavno. Takve stvari treba da rešava direktor JP "Putevi Srbije" a ne da smišlja tolerancije.

Milan

pre 4 godine

Apsurdno je raspravljati o ovakvom anticivilizacijskom razmišljanju. Nemam ja ništa protiv da neka samouverena budala pogine tako što će se zakucati sa 150 km/h u bankinu, ali imam štošta protiv da se odbije od te bankine i mene unakazi. Ograničenje glavu čuva, a bahaćenje je pod točak stavlja.

bob

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zvonko, 9. novembar 2019 23:30)

# Link komentara o cemu ti pises?!godinama vozim po auto putevima i nikad nisam video to sto ti pises!izgleda da ti radis u korist uvoznickog lobija,muka mi je vise od ovakvih komentara

nevski

pre 4 godine

Ko krene na vreme, ni 90 mu nije malo, stici ce. Ko zuri, dzaba mu i 150,a,obicno ne stignu. U tome je sva mudrost, licno, 130 je ok, s obzirom na nas vozni park.

pp

pre 4 godine

Covek na celu drzavne firme, postavljen od vlade Srbije otvoreno, javno poziva na nepostovanje zakona ove drzave!!!??? Trazi tolerisanje prekoracenja brzine!!!

boris

pre 4 godine

Nikako, jer svaka brzina preko 120km/h je rizicna. U Nemackoj, osiguranja prznaju stetu do brzine od 130km/h, uz sve sigurnosne i bezbedonosne sisteme, kako AP, tako i samih automobila. Uz nase bahate, nepismene i priglupe poluvozace, samo cemo napraviti zlo od AP, a onda ce nam biti prosek voznje na AP oko 60km/h. Maksimalno poostriti kaznenu politiku u saobracaju, posebno oduzimati dozvole, pa ako treba i auta bahatom polusvetu.

Jovan M.

pre 4 godine

Čemu Zakon ako se nešto "toleriše"? Možda počnu da se tolerišu i dve rakijice, mali ubod nožem u stomak, pucanje u noge, šamari i slično jer sve su to mali prekršaji, pa hajde da ih tolerišemo.

мики

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
(Mrsoje, 09. novembar 2019 10:10)
Замисли камиони толико возе! Па ниси са повезом на очима док возиш кола. Ваљда видиш да се приближаваш споријем возилу? Или не видиш? Онда не треба да возиш. Свашта људи пишу. Најјачи су ми они који возе кршеве и пишу како је аутопут лош за све преко 100кмч. Није пут лош, већ твој ауто. А 150кмч је ок за поједине деонице и ако услови на путу то дозвољавају.

marsovac

pre 4 godine

"Spora vožnja je veći problem nego brza."

Ne prijatelju, voznja nikad nije problem, ni brza ni spora - problem je budala za volanom! Hocete da vozite 300 km/h, platite lepo pistu i izduvajte se! Kasnite negde pa morate da idete 200 na sat da bi stigli na vreme - podjite na vreme ili idite avionom - ne moramo svi da trpimo teror i rizikujemo glavu zbog vas idiota kojima je 10% prekoracenja OK! Zasto ne probate da se izivljavate tako u inostranstvu nego ste tamo manji od makovog zrna - vozite u km po propisu - zavrcu usi, tamo je kazna ista za sve (svako je zaradi) pa makar mu tata bio i predsednik sveta!

GRADA

pre 4 godine

Da Gospodin Drobnjak ima saobracajne inzenjere sa mozgom, i cije misljenje on uvazava, trebalo bi da zna da povecanje maksimalne brzine sa 130 na 150 km/h povecava potrosnju goriva za oko 30% (otpor vazduha se znacajno uvecava) i isto toliko emisiju stetnih materija a posebno CO2. Trebalo bi da mu kazu da se povecanjem brzine povecava bezbedonosno rastojanje, a to smanjuje gustinu saobracaja i kapacitet puta. Signali varijabilne brzine na autoputevima u Nemackoj, Velikoj Britaniji,itd po pravilu snizavaju maksimalnu brzinu kada je kapacitet autoputa ugrozen.
Pitanje tolerancije je pitanje taktike policije da smanjuje broj nezgoda. Tolerancija ne postoji kao kategorija u propisima i uputstvima za projektovanje puteva.

Ajnstajn

pre 4 godine

Svi koji ovde pišu da se u EU toleriše brzina veća od propisane lažu. Iz ličnog iskustva znam sa se ne toleriše u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Francuskoj, Španiji i skandinavskim zemljama. Sve ove zemlje imaju neuporedivo bolje puteve od Srbije, a izuzev Nemačke, svuda je ograničenje 130 km/h. Ovi što pitaju koja je razlika po pitanju bezbednosti kada se vozi 120 i 150 km/h treba da polažu ponovo. Razlika je u dužini zaustavnog puta pri kočenju.

autošovinista

pre 4 godine

Vlasnici automobila, naročito onih "besnih" su bar toliko besni koliko i njihova kola. Svi odreda, pre svega, precenjuju svoje sposobnosti, nemaju veze sa srednjoškolskom fizikom, i neodgovorni su... Našeg čoveka ne možeš čak ni da ubediš da niko ne može bezbedno, da vozi auto i telefonira!

Zoran

pre 4 godine

Kada svakodnevno po Beogradu gledate ljude kako nece ili ne znaju da voze 30-50km/h tako da ne ugrozavaju sebe i DRUGE,sta ce tek da bude na 150km/h...

realno

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

pex

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrsoje, 9. novembar 2019 10:10)
Dal si trol ili nemas vozackog iskustva , nesto od ta dva jeste. Svi nabrojani automobili idu 150, sve ih je manje, a verovao ili ne, postoji vise traka na autoputu. Osim toga, vecina danasnjih vozila ima i kocnice pa ljudi nekako prezive te neverovatno i neocekivane prepreke jer koriguju brzinu. Videces kad parkiras svog Bugattija u Need For Speedu

marsovac

pre 4 godine

Nikako mi nisu jasni pojedini idioti - zar stvarno misle da postoji neko ko ne ume da solidan auto dotera do 150-160 km/h?! To moze svako, ali oni normalni razmisljaju o tome da li ce da ubiju sebe ili nekog drugog! Nemam nista protiv toga da ogranicenje bude i 200 km/h, ali pod uslovom da svaki vozac potpise smrtnu kaznu za sebe i kompletnu porodicu ako napravi udes pri brzini vecoj od 100 km/h - u tom slucaju ce sama porodica da likvidira takvog manijaka pre nego sto on pobije njih! Vecina ne kapira da auto pri brzini od 150 km/h na cas predje preko 40 metara u sekundi i da je dovoljno sekund-dva da vam odluta pogled ili nesto odvuce paznju da ubijete porodicu koja se nalazi 100-tak metara ispred vas a zakoci iz nekog razloga koji vi i ne vidite!

ejsejs

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...
(Zoki, 09. novembar 2019 15:15)

Ne brini, kod sudara sa 150km/h nece imati kome da se sudi, pa makar bio u najnovijem benzu.

marsovac

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!
(Ne boli ništa a mnogo znači, 09. novembar 2019 20:23)

100% u pravu! Dodatak je ovo poslednje - moze i nocu kad je ispred vas krs bez ijednog svetla (auto, traktor) biciklista ili pesak - da im date do znanja da nisu sami na putu kad su vec toliko nepristojni da se na bilo koji nacin oznace!

Gojko

pre 4 godine

Kojoj budali je tako nešto palo na pamet. Na našim auto putevima je i 130 previse a 150 je način da se još više smanji broj stanovnika u našoj jadnoj zemlji.

Prdonja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42) 

Daj onda da tolerisemo do barem 250kmh, imam jaci auto, greota da ga stedim ili samo na autobanu da ga gazim. Imam i iskustvo sa NRinga, znaci nema razloga da ne vozim 250kmh, jer znam da vozim. Iz licnog iskustva od pre 20god sa naseg autoputa ti mogu reci da tad autoput izgleda prilicno krivudav. A najveci problem brze voznje su 2 vozne trake uz ovakvu saobracajnu kulturu. Fali jos jedna za sporija vozila, onda leva moze da se koristi mnogo bezbednije za velike brzine. Danas kamioni namerno uskoce i teraju te da kocis na njihovih 80-90, jer im je veoma bitno da obidju drugi kamion koji ide 3kmh sporije od njih.

rani

pre 4 godine

Ne. Ja vozim oko 140 i necu nikome da se sklanjam iz leve trake.
(prle, 09. novembar 2019 17:36)

Vidim, poznavanje saobracajnih propisa ti je jaca strana! Ta leva traka, je PRETICAJNA traka! Zakon predvidja da njom mozes da se kreces samo u slucaju preticanja drugog vozila, a zatim si duzan da se vratis u desnu saobracajnu traku! Voznja preticajnom trakom je kaznjiva zakonom, procitaj ZOBS!

Miske

pre 4 godine

U potuponosti se slazem za brzinom od 150 km na auto putu i to iz vise razloga,32 godine sam profi vozac i odgovorno tvrdim da brzina od 130 km uspavljuje vozaca na dugim relacijama,ne vozi se vise FICa i STOJADIN OD 55ps
to ne mogu izgleda da svate ljudi koji odredjuju brzine i po svojim vozackim sposobnostima to odredjuju ,tako da 150km je odlicna brzina ,podrzavam

Brada

pre 4 godine

Ok, policija ce tolerisati tu brzinu, ali kamera ce snimiti da sam prekoracio "prosecnu" brzinu od 130 km/h i uredno ce mi poslati cestitku. Jel moze neko da mi pojasni u cemu je fora?

Bmx

pre 4 godine

Ok. A kakva je onda zona od 130 do 150 km/h? Siva zona... Inace, ili jesi ili nisi napravio prekrsaj, ne moze biti "siva zona". I, ako se, ne daj Boze, dogodi neka saobracajka, a lik jurio 150, da li ce ga goniti i zbog prebrze voznje, ili ne? Licno mislim da Drobnjak prica besmislice. Ako hoce 150, neka na tablama pise 150, a ne da se igramo zakona.

kako da ne

pre 4 godine

@neko iz mase
Najmanje saobracajnih nesreca imate u Švajcarskoj na nivou Evrope (moguce u celom svetu). Ogranicenje 120, tolerise se do 130. Pritom, fiksni radari na sredini koji se nikad ne pomeraju su jako cesti, zavisi od deonice. Retko cete videti nekog da vozi vise od 130, jaaaako retko. U jednom kantonu je bio referendum da podignu na 140 jer kroz njihov kanton prolazi nekih 80km auto-puta, bukvalno sa 5 blagih krivina, sve ostalo pravac, glasali ljudi NE. Podizete sanse za nesrece, pritom vise zagadjuju automobili sa vecim brzinama, ima jos dosta toga. U Nemackoj imate taj autoban, ali od guzvi ne mozete ni da vozite, takodje zbog radova itd. Ko nije bio on zamislja sada svi voze 200 i pisu ovde svasta. Da ponovim, Svajcarska ima najmanje saobracajnih nesreca, na 150 km\h oduzimanje dozvole na 6 meseci, kazna prema mesecnoj zaradi. Na 190 zatvod 3 meseca. Imaju najmanje nesreca, ali imaju i najjace kazne.

stanoje zoranovic

pre 4 godine

Ja živim u švedskoj, prešao sam uzduž i popreko evropu, a sve je manje mjesta gde se može voziti preko 130. u nemačkoj je u poslednjih 30 godina smanjeno za 2/3 autoputeva gde se može voziti preko 130. a stvarno nisam video ni u jednoj drugoj zemlji da se brže može voziti od 130. prešao sam do sada ok 1300000 km i siguran sam da u momentu niko nemože auto komtrolisati na brzinama preko 100 na sat. Ako to uvedu napraviće auto puteve smrti, jer
nije za naš mentalitet i našu neodgovornost.

Beogradjanin

pre 4 godine

Dobra odluka koja se vec sprovodi u mnogim zemljama, pocevsi od Hrvatske. Ko cesto i puno pituje to zna odlicno. Potpuno je besmisleno kaznjavati nekog ko vozi nov i auto u odlicnom stanju za prekoracenje brzine od 10, 15 km/h na autoputu - putu sa odvojenim smerovima, 2 i vise trake, zaustavnom trakom itd. To ne znaci da morate da vozite toliko - ne treba ni 130 ako auto nije u stanju za talve brzine. Naravno, sve ovo vazi u odlicnim vremenskim uslovima itd. Ako neko uzrokuje sudar pri 150 km/h, treba da snosi sve posledice za nepostovanje zakona. Svakako je podrzavam! Ali zato, od 151 km/h kazna bar od 150 evra pa navise.

Domaćin

pre 4 godine

U Nemačkoj nema ograničenja brzine na velikom broju deonica autoputa, a u Nemačkoj ima najmanje procentualno stradalih na autoputevima u čitavom svetu. Treba postepeno podizati ograničenje do potpunog ukidanja na onim deonicama koje su nove i bezbedne.

Stari čačanin

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.

igi

pre 4 godine

Max dopustena brzina na autoputu kroz BG 80 na sat, vozim 90 manijak mi ablenduje vozim desnom trakom........e dok takvi voze i dobijaju dozvole ni ogranicenje od 50 nece imati smisla.

Radovan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.
(ivan, 9. novembar 2019 10:47)

Evo nekoliko studija.

-Drumska vozila se projektuju na osnovu zakonskih propisa koja se tiču bezbednosti saobraćaja na putevima, bezbednosti i sigurnosti konstrukcija vozila i uobičajenih široko dostupnih procesa proizvodnje u auto-industrijama. Za sada se sve vrti oko 120 km/h za automobile: i potrošnja goriva, i izduvni gasovi, i preživljavanje uz teške povrede, i stabilnost i sigurnost vozila na drumu, itd.
Za autobuse od 18 tona i kamione do 40 tona je 100 km/h jer je njihov najveći problem zaustavljanje prilikom kočenja.
- Auti za veće brzine od 120 km/h se prave po drugačijem principu, a to su najčešće sportski modeli i grand turizmo. Veoma lako se prepoznaju, imaju još više oborenu šoferšajbnu.
- Do 90 km/h kada je bila maksimalna brzina na moto-putu, auti su pravljeni kao kockice. Kada su počeli da se prave auto-putevi i povećana brzina na 120, konstrukcija auta se dosta promenila, kao i zakonski propisi.
-Prelazak sa 120 na 130 je uveden samo zbog povećane potrošnje goriva vozila kako bi se povećao promet rafinerija.
-Prelazak na 150 je za zatvor predlagača zbog potiranja postojećih zakonskih propisa.
-Gde ste vežbali vožnju od 150?

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

Koja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 09. novembar 2019 20:43)
Ala si sada lupio jesi ti vozio nekad autoputem ispade po tebi da ovaj što pretiče stoji i uopšte se nekreće pa i on ako pretiče vozi minimum 120 to je samo trideset razlike ako ti voziš 150 dovoljno je da pipneš kočnicu manje od jedne sekunde i spustio si brzinu ispod 120 veruj mi zivim u Nemačkoj i često gde je dozvoljeno vozim i 190,200 nikad hvala Bogu nisam imao udes na auto putu ali zato dvaput tamo gde je ograničenje pedeset

tatamata

pre 4 godine

Šta će nam znak na kome piše 130km/h ako može da se vozi do 150km/h? I sa ovim povećanjem sa 120 na 130 počelo je divljaštvo i trka na autoputu. Ranije zglavim tempomat na 120 i pretičem 95% saobraćaja. Sada zaglavim tempomat na 130 i svi osim kamiona me pretiču. Znači većina vozi preko 130 odnosno 140-150. Koja je svrha da imaš zakon ako ga kao zakonodavac uništavaš i obesmišljavaš? Samo Drobnjak može nešto tako glupo sa smisli.

Nikola Brkic

pre 4 godine

U Švajcarskoj je dozvoljena brzina na auto putu 120 km/h. Putevi su im najbolji u evropi. O signalizaciji da ne pričam. Samo sto su oni izračunali da se više gine na većim brzinama.... ja ne razumem kako je moguće da su do pre nekoliko meseci svi pričali da je u Srbiji glavni uzrok nesreća ne prilagođena brzina, a sada neko pokušava da tu brzinu još više poveća....

’nako samo da kažem

pre 4 godine

Vidim da je većina povezala brzinu za marku i model automobila a ne za ponašanje u saobraćaju. Pa džaba ti auto is 100K Eura ako ćeš da budeš idiot za volanom i da mi na 149kmh voziš “u gepeku”. A da ne pričam o tome što si ljakse ako ne listaš FB jednom a piješ kafu drugom rukom dok motaš volan kolenima. U Srbiji se migavci prodaju kao dodatna oprema pa ljudi to ne uzimaju jer je bitnija pepeljara, a ovi iza neka im čitaju misli kuda i kada će da skrenu. Saobraćajne znakove ionako niko ne poštuje jer su oni u Srbiji verovatno samo za “one što ne znaju da voze” a za ostale, inače sve same Hamiltone, važe neka druga pravila.
Da li dozvoliti 150kmh? Pa ja vam ne bih dozvolio ni da se vozite kao putnici trenutnim ograničenjima jer taljige još niste spremni da prevazidjete.

nnidza

pre 4 godine

Vozio sam 120 kada sam ispred sebe primetio starog pezejca ili trabanta koji je dekica vozio nekih 70km/h. Kočio sam, jer su pored mene leteli automobili sa 150+ km/h. Jako strašno iskustvo. E zamislite sad kad još to stanje legalizujemo, i kad takva vožnja postane uobičajena. A umesto drkice, autobusi sa djacima 80km/h... Jako neodgovorno. Treba dopustiti 130km/h ali sa mnogo kamera i presretača. I mnogo isključenja i kazni.

vlad

pre 4 godine

Ništa novo, tako je bilo i do sada. Teško da su presretači nekoga kažnjavali ako vozi 140 km/h na auto putu.
Takođe je tako i u EU.

boki

pre 4 godine

samo da prijavim kako ljudi koji koriste autoput cesto, dakle prelaze deonice istog za posao redovno, ne voze preko 110 - 120, tu ukljucujem i sebe. i ta brzina je sasvim ok. ovi sto 1 godisnje idu na more u junu ili septembru i treba im 150 kmh jer tako su u mogucnosti mogu da se ....

Pobesneli Maks

pre 4 godine

Стварно не знам шта је горе. Директор Путева Србије који тражи од полиције да не поштује закон по коме се тренутно кажњава и 1км/ч прекорачења брзине или огроман број возача са сулудим изговорима што довољно говори о квалитету обуке. Добро обучен и искусан возач ће у већини случајева на било којем путу донети исправну одлуку у вожњи али му ништа неће помоћи кад га неки мање искусан доведе у ситуацију да реагује ван људских могућности.
Већа брзина>време за реакцију све краће.
Пут је пројектован за одређену брзину а на макс. брзину много тога утиче. Ако струка каже максимална брзина 130, не постоје разумни изговори за произвољно тумачење и крај.
Свако толерисање доводи до хаоса.

ns ja

pre 4 godine

Vozim noviji auto-kupljen nov, svaki servis pošteno odradim, uvek nove kvalitetne letnje/zimske gume, mali/veliki servis u km tačno i na vreme, najkvalitetnije motorno ulje...e pa hoću i da vozim!
Nemojte me smarati glupim srbovanjem glupih srba koji voze na 4 polovne rasparene gume, sa jednim jačim od drugog fara i pregorelim stop svetlom na levoj strani, a čađavi trag iza raštelovanog krša zaklanja vidik!!!
Pa majku mu, takva đubrad ni ne smeju u saobraćaj, a ne da meni neko ograničava vožnju jer je njemu "skupo" a ovamo puši cigarete za 100eur/mesečno!?
Krševe skloniti sa puteva Srbije i u Smederevo na pretapanje, a ko vozi da vozi odgovorno + tehnički besprekorno ispravno vozilo! Ko kuka da nema - nema vožnje! Nije automobil socijalna kategorija i ne moraju svi da voze krševe od 150ks, ima i novih dacija povoljno da se kupi!
Molim lepo, i drugi put!

Turbo Benzina

pre 4 godine

Dve stvari su mi interesantne:

1. Neki se ponašaju kao da im je ovom inicijativom naređeno da voze 150 km/h bez obzira da li voze loš i/ili tehnički nedovoljno ispravan auto da postigne tu brzinu. U slučaju neispravnosti vozila ne bi trebalo da uopšte voze. Dakle, maksimalno dozvoljena brzina za najbržu levu traku, a srednja traka za kamione, autobuse i vozila/vozače kojima je 150 km/h puno. Naši putevi nisu savršeni, ali jesu sposobni da prihvate te brzine i da se saobraćaj malo ubrza i rastereti. Uz to da se olakša i vozačima koji pri 130 km/h stalno zaviruju u brzinomer i paze da skala ne skoči ni za mrvu dok se meri prosečna brzina. pamet u glavu i uvek prilagoditi brzinu uslovima puta i vremenskim prilikama.

2. Nejasno mi je kako će to da se reguliše jer u zakonu uvek postoji samo ono što je jasno i precizno napisano. Da li to sada znači da će na znaku da piše jedno, a da se "toleriše" drugo, odnosno da se na kraju sve svede na raspoloženje i odluku onoga ko meri i kažnjava? Mislim da se mora pronaći odgovarajući modus da se sve jasno precizira i da se ne ostavi prostor za slobodno i proizvoljno tumačenje.

Ko ti dade tastaturu?!

pre 4 godine

@(Aleksandar Todorović, 09. novembar 2019 18:58)

Čitam i ne verujem! Ako si ti ONAJ Aleksandar Todorović i ako ljudima daješ kvalitetne savete o izboru automobila kao što ovde kvalitetno i smisleno pišeš, čudi me da imaš šta da jedeš, a ne da voziš! Prvo: Zakon postoji da bi se poštovao, ako je prevaziđen treba a menjati. Drugo: u Srbiji ćeš izgubiti desetak minuta, ali ćeš to svakako "nadoknaditi" na granici, pa onda na makedonskim putevima, a u Grčkoj je 100% najmanja dozvoljena brzina bar 200! Eto gde ćeš uštedeti! Nemam ništa protiv da se ograničenje zakonski podigne na 150 tamo gde je to bezbedno, ali sam naročito protiv raznih mudrosera, uključujući onog Drobnjaka, koji pozivaju na kršenje zakona! Problem je što, dok se ovde piše o 150, ti već pominješ 160, da se priča o 160, ti bi letvicu podigao na 200. I nisi sam. I vi što mislite da možete i umete ste veći problem. Put je svačiji! Ima i onih koji voze po propisu i nisu smetnja jer poštuju propise. Vozim više od 35 godina, skoro 2 M kilometara imam u točkovima i za to vreme sam imao jedno češanje pri brzini od oko 80 km/h, čovek verovatno zaspao i skrenuo u moju traku! Stranac! Na Gazeli! Kad kreneš na vreme, nećeš zakasniti. Putevi nisu trkališta, niti poligoni za oslobađanje od "viška testosterona"! Na putevima, kao i u svakoj prilici, treba biti vaspitan i solidaran.

Marko NS

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.

milos_no6

pre 4 godine

150 km/h je previše za naša auto-put sa dve trake, plus ima i dosta krivina a i loših deonica, kolotraga... Ovo možda misli da će presretači tolerisati nekog ko vozi do 150, mada oni su i do sada zaustavljali samo one koji voze preko 150. Kamere nikom neće da praštaju.

boga,oca

pre 4 godine

@ ns ja, 9. novembar 2019 20:52)

ipak ti za svaki slucaj polako, znas onaj vic kad ginekolog cestita muji sto ce postati otac, mujo onako zbunjen pita pa kako to sad doktore, kako, bas sam pazio, verujem mujo - verujem, jesi ti al' drugi nisu;)

rebro

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".
To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.

Ivan

pre 4 godine

Voznja do 150 je vise nego dovoljno. Ono sto zaista treba jeste vise traka jer one stite i od brzih i od presporih vozaca, a i od onih koji ne umeju da se normalno ukljuce na put: preticajna krajnja leva, zaustavna krajnja desna, spora za vozila koja voze do 100km/h do zaustavne, i regularna. Pritom treba kaznjavati i ludake koji preticu sa desne strane u sporoj, jer njena namena je vrlo jasna. To je lepo reseno na delu puta kod Gornjeg Milanovca gde postoji traka za spora vozila na svakom usponu, pa su tako kamioni i spora vozila duzni da se u nju prestroje.

Aca

pre 4 godine

Meni ne smetaju oni koji jure 150 nego oni sto voze 80 i preticu sleper po jedan kilometar, a posle zaborave da se vrate u svoju saobracajnu traku.

stanislav

pre 4 godine

Ordinarna glupost koju samo Srbija može da promoviše.
Propišite dozvoljenu brzinu i tačka. Slažem se da se treba tolerisati 5 - 10 km/h zbog grešaka instrumenata (i u vozilu i radara) ali ZVANIČNO objaviti da će se tolerisati 20 km/h je idiotizam.
Hoće li se i u gradu tolerisati isto? Doduše u Beogradu malo ko vozi (gde se može) ispod 70-80 km/h i nikome ništa!

Ne boli ništa a mnogo znači

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!

Milan

pre 4 godine

Zaista ne znam o cemu pise vecina komentatora, verovatno autoputem voze jednom godisnje na more pa im je velika frustracija! Ja predjem bar 20.000km svake godine autoputem, cim izadjem iz srbije ne obracam paznju na brzinu. Vozim po osecaju 140-150km/h i nikad nigde nisam kaznjen za to. Ponekad mi prija i da vozim sporije i onda se vucem 110-120. Poenta ovakve odluke je POVECANJE bezbednosti, jer mozete sve vreme gledati na put, a ne u brzinomer. Ne razumem ove price iskocio mi trabant sa 70, autoputevi su pregledni ne moze niko da vam iskoci,valjda gledate na put vidite unapred i predvidjate. Desava se da iskoci neko iz desne trake u levu bez zmigavca, ali ako stvarno gledate na put, primetite da sustize drugo vozilo i da mozete ocekivati tako nesto. Jedino iole opasno na putu su kamioni koji krenu u preticanje. Odstojanje drzite bezuslovno, tu jedino mozete sebe dovesti u opasnost. Ne razumem da ako iole pazite mozete na autoputu biti u opasnosti, za to su potrebna dvojica koja ne gledaju. Ja sam prevezao sigurno vise od pola miliona kilometara autoputem i jedinu opasnost sam imao kada mi je natrcao pas kod pazove na 130, slomio sam maglenku. Autoputevi su bezbedni, sve sto treba da radite je da budete tolerantni i pazljivi.

Ratko

pre 4 godine

Spora vožnja je veći problem nego brza. Vozač sam koji je proputovao bar 10 evropskih zemalja i mislim da je 130km/h ok +10% tolerancije. Tih 10% koristiti u preticanju tako da prosečna brzina na naplatnim rampama ne znači da odmah vozač bude kažnjen.

Dja

pre 4 godine

Podrzavam, ipak je to autoput i gubljenje vremena apsolutno bespotrebno...normativi su radjeni za dosta losije puteve pre mnoooogo godina, a da ne pricamo za kakve automobile, jugo, lada i sl. Tehnicki ti automobili su imali visestruko manju upravljivost, slabije kocenje, bez air bag-ova...i opet je bilo 120 km/h...vreme da se malo ubrzaju bar neke stvari

majka tereza

pre 4 godine

Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu
(Zohan, 9. novembar 2019 17:49)

Tako je Zohane, krst na retrovizor pa kako nam boga da!

Ja

pre 4 godine

Svuda u svetu je ograničenje 130 km/h i svuda tolerišu do 150 km/h.
Sve kamere su podešene na 150 km/h u Austriji Francuskoj Italiji...
Slovenija i Hrvatska isto toleriše do 20km/h više.

Tako da ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo kod nas.

glupi zmaj

pre 4 godine

Da je ogranicenje 150 km/h opet bi bilo onih kojima je i to sporo pa bi vozili 180 km/h i vise. Nije problem ogranicenje, mada je i130km/h je sasvim pristojna brzina, problem je kako spreciti bahate koji ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju!

Ivan

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.
(kale, 09. novembar 2019 11:21)

Zbog takvih kao ti, i ovih sto ti daju pluseve nam i ide ovako kako ide. To sto ti zagovaras je krsenje zakona. Ono sto nama treba jeste rec struke. Da strucni ljudi ocene koja je bezbedna maksimalna brzina na odredjenoj kategoriji puta, a ne krsenje zakona i propisa o bezbednoj voznji zato sto oni mozda nisu adekvatni. Policija treba da ima nultu stopu tolerancije, jer znak za maksimalno dozvoljenu brzinu od 130km, ne znaci preporucenu brzinu, vec upravo to sto predstavlja, maksimum koji se ne sme preci.

W

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem,dize mi se kosa na glavi od ovih koji podrzavaju ovu izuzetno opasnu glupost.Jeste li Vi svesni da autoputevi u Srbiji niti po kvalitetu niti po konstrukciji nisu predvidjeni za ovoliku brzinu!I znate sta,ne zalim ja Vas nego one koji su s Vama u automobilu i one oko Vas,a Vi slobodno jurite 150 na sat...pravo u jedan lep mrtvacki kovceg od pravog hrasta luznjaka.

Nikola

pre 4 godine

Ja ne razumem što li oni silni ljudi u struci završavaju saobraćajni fakultet, kasnije ako žele da rade u struci, školu za predavače na državnom nivou (koju je jako skupo i teško završiti) , zašto li postoje ministri da donose zakone, policija da ih reguliše i sprovodi kad to jedan Drobnjak iz biblioteke završi telefonskim pozivom...

rebro

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ako se toleriše do 150, onda ne može da se toleriše do 160-170. Rekli su do 150. Inače, mislim da ovo ništa neće promeniti na auto putevima kod nas, pogotovo u odnosu na naš omiljeni zapad. Vozim po Sloveniji i Austriji i kod nas se vozi najsporije. Nema veze sa stanjem automobila. Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

AKo dobro pročitate tekst, shvatićete da su neke stvari nedopustive. Pominje se kako će se ponašati na brzini od 150 km/h loše održavan auto??? Pa takav auto ne sme, i neće smeti u budućnosti da uopšte izađe na ulicu a kamoli na auto put. Kupljene vozače dozvole su problem, oni koji su kupili dozvole ne smeju da voze, a oni voze. Njima je puno i 130, oni voze oko 110, 120, I sad je tim sa kupljenim dozvolama krivo što neko vozo 130, 140 ili 150. Svuda u Evropi se tolerišre brzina od 150. Time se povećava protoćnost saobraćaja i smanjuje umor. Niko ne mora da vozi 150, možete voziti i 100, mada je to previše sporo i opasno, jer vas svi pretiču. Najbolje je voziti 140, 150, ako imate nove gume i dobar auto. Ako vam auto nije ispravan, nemojte ga voziti. Ako ne umete da vozite, pa pobogu priznajte to sebi. Uzmite dodatne časove vožnje, ili prosto odustanite od vožnje, vozite samo po gradu. zar je to toliko strašno? Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

@rebro
@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 9. novembar 2019 20:43)
------

Mogu da reagujem
Ali reagujem još ranije. Zato što očekujem da Srbi ne gledaju u retrovizor, i očekujem da će neposredno pre nego dođe do kamiona, da naglo skrene u levu traku bez migavca, iako sam dao migavc, i krenuo da ga obilazim. Zato nisam imao nikakav udes za 30 godina i nikada neću, jer pretpostavljam tuđe greške u vožnji. ja sam prešao pola miliona kilometara bez udesa, jer sam obazriv. Nekada nije bezdno ni 100 km/h na auto putu, nekada jeste 160 km/h. zavisi i koji auto vozite, nije isto voziti krš od punta i Mercedes. Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.

Milan

pre 4 godine

Pa naravno da je odluka vise nego dobra. Vlasnici automobila znaju kakav automobil voze, koliko su iskusni i kakvi su uslovi na putu. Bar bi svaki vozac to trebalo da zna i da, shodno tome, proceni bezbednu brzinu za svoje vozilo bez obzira na ogranicenje na putu. Za neke vozace i automobile je i 130 km/h previse i oni to znaju i voze sporije od ogranicenja. Ima ih mnogo na putevima ali isto tako ima i onih koji mogu bezbedno i 150 km/h. Ja bih, kao sto to ima u Nemackoj, uveo deonice bez ogranicenja brzine, gde to autoput omogucava. Nemci nisu ludi, treba malo vise da gledamo sta ljudi rade i nemaju nikakvih problema na putevima gde nema ogranicenja brzine. Vozaci treba da budu svesni svojih mogucnosti, ispravnosti automobila, uslova na putu i da tome prilagode brzinu kretanja bez obzira na ogranicenja koja su regulisana znakovima.

Mika

pre 4 godine

Znaci, imamo zakon, ali smo se dogovorili da ga ne postujemo. Isto je i sa ostalim zakonima. Na primer sa davno postojecim zakonom o ispitivanju porekla imovine....

znaONkoSam

pre 4 godine

Ako sam dobro razumeo Drobnjaka, gde je 130 bice tolerisano do 150, a gde je 120 bice tolerisano do 130? Cekajte, to znaci da ce kamere kone su postavili na svakom trecem stubu biti podesene da nas mere i vode racuna koliko je na toj deonici dozvoljeno i u skaldu sa tim tolerisu? Postavlja se pitanje kako ce onda da funkcionisu aparati koji treba na naplatnoj rampi da racunaju prosecnu brzinu, kad se svuda tolerise odstupanje? Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?

ivan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.

Miloš Jović

pre 4 godine

Zajebite vi znalci i trkači to da se prekoračenje toleriše svuda u svetu! Pa šta ako se toleriše?! Ne dao vam Bog da tamo napravite nesreću i da se dokaže da ste vozili preko ograničenja, sa tom tolerancijom možete dupe da obrišete! Ovde svaka šuša ima dozvolu, nemaju pojma da voze, ne znaju pravila, nemaju kulturu vožnje, ali zato imaju nultu tolernaciju, prosečna starost vozila još malo pa prelazi punoletstvo, kada vidim neki auto na ulici pitam se da li uopšte postoje tehnički pregledi u ovoj zemlji. 20km/h veća brzina znači 5m/s više, a nekada i 10cm spašavaju živote. Ovde je i 130km/h mnogo s obzirom da kada stanem i pogledam ljude na ulici koji idu pešice, pola njih ide kao zombi nema pojma gde je pošlo i gde ide, a mogu samo da ih zamislim kakvi su za volanom - potencijalne ubice i samoubice.

Zoki

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...

Loš izgovor

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije
(uiplavi, 09. novembar 2019 11:03)

Nisam za striktno ograničenje brzine na auto-putu. Ako uslovi (vremenski, kvalitet puta i vozila) dozvoljavaju, mislim da nije nebezbedno voziti 150 km/h. Ali izgovor da će se uštedeti na vremenu je na granici pristojnosti! Pretpostavimo da u Srbiji postoji etapa od 200 km od jedne do druge naplatne rampe, mada sam ubeđen da ne postoji. To rastojanje ćete pri prosečnoj brzini od 150 km/h preći brže za 12' 19", nego kad vozite prosečno 130 km/h! Mislim da je značaj tog vremena zanemarljiv, osim za vozila hitne pomoći. Prema tome, na ravnom, suvom putu, uz dobru vidljivost, tehnički ispravnim automobilom sa dobrim gumama, uz ne preterano gust saobraćaj, mislim da nije greh voziti 150 na sat. Podrazumeva se da ste odmorni, trezni, da niste pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i da uspešno vladate vozilom i da dobro poznajete saobraćajne propise, a ne da ste vozački ispit položili tako.što ste naučili 20 tipskih kombinacija testova, ili na neki još lakši način!

peperoni

pre 4 godine

Debilana od drzave, hao i rasulo na sve strane?!?! SEtimo se merenja prosecne brzine i kaznjavanje onoga ko "ranije" stigne od jedne naplatne rampe do druge. Revolucionarno, bau-vau, skrljani milioni evra i opremu... I sta cemo sada??? Ako je dopusteni da se prekoraci ta prosecna brzina kako ce se onda meriti vreme i kaznjavati oni koji krse ogranicenje brzine? Ovo je potpuno debilno i niko ne ukljucuje cak i petinu mozga da kaze da je ovo totalno kretenski jer onda automatski ponistava zakon o ogranicenju brzine.

zombi apokalipsa

pre 4 godine

@rebro

ti zvučiš kao neko ko nikada nije seo za volan, a nije sedeo ni na časovima matematike ili fizike. da bi stigao do nekog objekta udaljenog 200m, brzinom od 150km/h, za samo 5 sekundi, taj objekt mora da ima brzinu od 0km/h, tj. da je stacionaran.

pošto sam govoriš da se radi o drugom automobilu koji obilazi (pretpostavljam nekoga u desnoj traci), to znači da se on ipak kreće. čak i u slučaju da se kreće sa samo 100km/h, to je 50km/h manje u odnosu na tvojih 150km/h, što znači da ćeš rastojanje od 200m do njega preći za nekih 15 sekundi, a ne za 5 kako ti tvrdiš. ako se taj auto kreće brzinom od 130km/h, trebaće ti skoro 40 sekundi da stigneš do njega, jer je razlika u brzini samo 20km/h.

u svakom slučaju, bolje se ti mani vožnje, sigurnije je i za tebe i za druge učesnike u saobraćaju.

mio

pre 4 godine

Nista spektakularno, u citavoj Evropi ima Dozvoljena tolerancija pa tako mora i kod nas. u Austriji slobodno mozete da vozite 145 da vas ne kazne, u sloveniji 150, u hrvatskoj 155-160. Ne vidim ni jedan razlog zasto bi drugacije bilo u Srbiji.
evo u Republici Srpskoj mozete da vozite i 200 na sat! samo ako vas uhvati presretac onda ste nadrljali:)

Aleksandar

pre 4 godine

2019 Mecka E klasa samo prede ko macka na 150 . Mogu vise mogu bolje ocu da dostignem maksimum u zivotu. Posle.toga obicno ti pop uzme pare i zavrsis 3m ispod zemlje - vecna ja pamjaaaa vecna ja pamjaaaaa vecna ja pamjaaaa na 150km/h

pamet u glavu vozite prilagodjeno uslovima voznje i vremenskim uslovima !

Dule Pop

pre 4 godine

NEEE ! Posebno kad predlozi dolaze od stručnjaka koji su skoro pa robijali,smenjivani,zloupotrebljavali službeni položaj,ismevani isl.
Većina nas nema vozni park za te brzine,loše se održavaju vozila,ni auto - put nije sjajan. Ovo populističko "usklađivanje" sa EU se kod nas završava probijanjem naplatnih rampi i u najavi velikim brojem nesreća i žrtava ! Ovo nije ništa drugo nego zloupotreba sl.položaja od strane nekvalifikovanih poslušnika.

Пилипенда

pre 4 godine

Искључиво при претицању, министрима дозволити максималну брзину од 100 км/ч

O kojoj to DE pricas ?

pre 4 godine

(C i n i k, 9. novembar 2019 18:41)

Na vecini Nemackih puteva sa 2 trake u jednom pravcu (kao u Srbiji) postoji ogranicenje brzine.

kole

pre 4 godine

Masovne osude brze voznje kroz komentare i glasanje, pa se pitam gde su ti ljudi kad sam na auto putu, jer kad preticem kamion ili spora vozila uvek sa 130 dignem na 150, vratim se u desnu traku i nastavim 130. Medjutim, obavezno smetam onima koji ne voze nego lete preko 180 na sat i onda mi besno ablenduju i sviraju.

mile

pre 4 godine

Evo ja da predložim da nikog ne diraju ko vozi manje od brzine zvuka sto mu dodje nesto oko 340 m/s.
Pa šta možda može i tako. Eto možemo da privučemo brzinske turiste da ubijaju sebe i ove tzv sporaće po drumovima.
E ali tako razbijamo turizam.
Sve se nadam da je ovo samo novinarska patka.

plavusa

pre 4 godine

Apsolutno ne
(Zorica, 09. novembar 2019 18:09)

A ti si nekada vozila brže od 80 na sat pa dobro poznaješ problematiku.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 18:27

Ma, vidi ti ovog starog Cacanina sad napada zene?

spasimo planetu

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h
(Sony, 9. novembar 2019 19:21)

dizelas, uaaa!

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Za g.Okanovića, a zahvaljujući komentarima, jako je važno da ako se toleriše 150 km/h, da se obavezno, ali obavezno zabrani kamionima da pretiču kamione. Kao što je to u Mađarskoj. Jer kada kamionom brzinom od 91 km/h obilazi kamion koji ide 89 km/h to traje i traje, i onda je za vas sa 150 km/h u levoj traci opasno kada vidite kamion koji ide 91 km/h. G.Okanović zaista čita i uvaja, ono što mnogo stručniji i iskusniji od njega sugerišu, i kamo sreće da njegove sugestije prati Vlada Srbije u potpunosti. Auto put je najbolji put. Srbija dobija mnogo izgradnjom mreža auto puteva, i mnogo, mnogo manje mrtvih, a život nema cenu!

NikolaBg

pre 4 godine

Mi smo jedan idiotluk od naroda, ništa sami ne možemo da uradimo moramo da kopiramo iz inostranstva nešto, sobzirom da su nam i novi putevi u rupama, ne slažem se da bude do 150, i do 120 je sasvim dovoljno da se stigne. Grdeličku rade sto godina, svaki put moraju da popravljaju tek uradjeno. Toliko od mene.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Snimio jurcanje “Gazelom” 270 km/h i razbesneo ljude

--------------

a mi ovde pričamo da li je opasno voziti 135 km/h, 150 km/h na auto putu koji je projektovan za veće brzine od 130 km/h


Na Gazeli je ograničenje 80 km/h.

150 km/h je na nekim deonicima auto put u Srbiji Ok brzina, na nekim deonicima je opasno i 130 ali je tamo ograničenje 100. Problem je što neki u Beogradu voze 270 km/h. Ubiće vas taj u Beogradu koji vozi 270, a ne ovi na auto putu sa 150 km/h

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Kada brzinomer pokazuje 155 km/h, realna brzina je 149 ili 150 km/h kod 99% automobila. Dakle ako tolerišu realnih 150 km/h da znate koliko možete bez kazne. Na 170 km/h presretač vas neće dirati, ali će vas slikati i stiže vam kazna. Zaustavljaju ove koji jure 200 km/h. A tako i treba. Veliko hvala za presretače u Srbiji! Jer u Srbiji nemamo auto puteve za veće brzine od 200 km/h, takve vozače treba kazniti. A malretirati nekog zbog 155 km/h, je samo maltretiranje. ja bi uveo mnogo veće kazne za ove što kuckaju na mobilnom a voze 130 km/h, njima bi oduzimao vozila i kazna zatvora od 10 godina jer ti ubijaju po auto putevima čak i puno više nego ovi pijani, jer pijani voze 90 km/h i ne mrdaju iz desne trake.

zt

pre 4 godine

Odlicna ideja, koja se svakako primenjuje u evropskim zemljama.

U Hrvatskoj je po zakonu, prema recima policajca koji me je zaustavio kod Siska, dozvoljena-tolerisana brzina 155km/h.
Um Madjarskoj 150, u Sloveniji 145, a u Austriji, cak na nekim autoputevima, zvanicna dozvoljena brzina je 140km/h (naznacena na saobracajnom znaku).

Stoga potpuno podrzavam inicijativu g. Drobnjaka

Zohan

pre 4 godine

Sta su svi nesto poludeli kako je opasno 150 kao da je 130 parkiran auto. Opasno je kad ne gledas oko sebe, ne pazis na druge ucesnike, ignorises lose uslove na putu, pretices a ne mozes i generalno lose procene. Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu

Sony

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h

darko

pre 4 godine

Zbog prosecne brzine ljudi su poceli da izbegavaju nase Autoputeve i zbog toga se podize brzina na 150. To je maximalna brzina,a komentatore i istale pametnjakovice sto znaju sve niko ne tera da voze toliko i da se bune. Najmanje saobracajnih nesreca se dogodi na autoputevima,o tome mozete malo procitati.

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

Перица

pre 4 godine

„Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku"

Да ли се Ви враћате у траку за вожњу чим претекнете или чекате бржа кола да почну да вам блицају? Видео сам многе такве који су се склонили.

vozac

pre 4 godine

Saobraćajna nesreća dogodila se noćas u Karađorđevoj ulici u Zemunu, kada je automobil najverovatnije proklizao i prevrnuo se, ali srećom niko nije povređen.
Da li je nesreći kumovao mokar kolovoz ili brza vožnja, utvrdiće policija.

Аутомобил слетео са пута, испревртао се и завршио на боку, младић преминуо на лицу места.Он је возио аутобил марке БМW, а како показују први резултати истраге, због неприлагођене брзине је изгубио контролу над возилом.

Још једна саобраћајна незгода се догодила на аутопуту, овога пута у близини аеродрома "Никола Тесла", што је довело до стварања колоне дугачке скоро десет километара, од пумпе "Змај
- Мушкарац (37) задобио је лакше телесне повреде када је аутомобилом ударио у ограду моста. Он је превезен у Ургентни центар - рекли су из Хитне помоћи.


Samo otvorite bilo koje novine i procitacete ovakve vesti.
A ovo je jedan komentator napisao:
Mnogo se gine u Srbiji na sve nacine i na svakom koraku. Zasto ljudi u Srbiji nisu svesni smrtnih opasnosti? Zalost i bes neizmerni. P.S. Nadjite skota kome se ova vest svidja.
Prijatna voznja i vozite pazljivo.
Meni je dovoljno 130km/h.Kome nije,jednoga dana osnovace porodicu,dobice decu pa ako mu se razmisljanje ne promeni,citacemo u novinama.
Nego,nastradace neduzni,a mene licno je strah od drugih.Bez migavca,isecanje,uletanje,crveno,itd,itd...

miloš

pre 4 godine

Prvo, kamioni ne voze preko 90 na sat, imaju blokadu
Drugo, zabraniti vožnju levom trakom, samo u preticanju.
Popraviti kolotrage u srednjoj traci.
130 više nego dovoljno, uživati u vožnji i pogledu.
Vozače kažnjavati za nepodešene farove 10000

War Inside My Head

pre 4 godine

@neko iz mase,u pravu si donekle,samo što je njemački autoput širi,automobili su im noviji,samim tim vjerovatno i sigurniji,plus što je njihova kultura vožnje drugačija.Moje je pitanje,kako će se ta tolerancija provjeravati,da li postojećim sistemom kamera,računanjem prosječne brzine(besmisleno) ili radarskom kontrolom?

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Ova izjava Drobnjaka je krajnje diletantska i neodgovorna izjava data od nenadlezne osobe.
Ko je on da tumaci propise i gde u njima pise o toleranciji?
Drugo je nezvanicno tumacenje kada policija namesti radar na 10km/h preko limita da ukljucuje snimanje.
To se rai da ako neko nenamerno na kracem rastojanju zbog preticanja ili nizbrdice neznatno predje limit da se bas ne cepa dlaka naccetiru dela.
Ali ovakva zvanicna izjava za medije zavredjuje momentalni otkaz jer tako nesto ni Stefanovic i Rebic ne smeju da izjave.

khm

pre 4 godine

Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h. Mislim da je u tom slucaju skroz ok tolerisati 150km/h jer se smanjuje zagusenje. Na auto putu nista gore nego dve kolone u dve trake, bolje tolerisati vecu brzinu da se saobracaj rascisti nego praviti zidove od dve kolone u dve trake na putu, veca je opasnost za one sto nailaze iza.

Pera

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.
(Nefertiti, 09. novembar 2019 11:39)
E moja Nefertiti, ti Švajcarske videla nisi. Pa oni svi tamo kreću na žuto kao jedan. To i jeste problem ovde, što 85 procenata njih spava ili telefonira ili objašnjava suvozaču kako je kiselio kupus, a pritom nemaju ni o od osećaja za druge učesnike u saobraćaju. Jednom rečju nema Kulture u Srba. A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje

cento

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 9. novembar 2019 13:11)

Tako je,ako se nekome zuri neka krene dan ranije.
Ovo sta hoce da uvedu je glupost.

Žile

pre 4 godine

A zasto ste onda "slupali" onolike pare u kamere kako bi pratili prekoracenja?
Ili to sada nije vise vazno?
Tako se trose pare poreskih obveznika...

kalcokera i trokorak bili

pre 4 godine

sta se desava kada pukne guma pri toj brzini
i ja sam sigurno cepao jednog karavana 170 trkao se sa turcima ali sta ako ti nesto poremeti putanju

ps.jednom sam u sumrak u srednjoj traci naisao na cepanku spala sa kamiona koji vozi drva sta je bilo kad je pala noc boga pitaj

W

pre 4 godine

Tolerisati krsenje zakona a vecina u komentarima podrzava.Evo Vam brutalan primer,ubistvo je krivicno delo ali ako ubijete jednu osobu bice Vam tolerisano,odgovaracete samo za visestruka ubistva.E sad stavite prst na celo i dobro se zamislite.

U cem je razlika ?

pre 4 godine

A zasto "tolerancija" od 20km/h, zasto se ne promeni zakon da maksimalna dozvoljene brzina bude 150 km/h ? Mozda zato da policajci mogu da po svojoj volji odlucuju kome ce da tolerisu prekoracenje a kome ne ?

Maka

pre 4 godine

Ako si umoran, napravićeš udes i sa 90 na sat. Nikola@ Da, napravićeš i sa 50 na sat, ali su posledice sasvim različite, a zaustavni put i u najboljim automobilima trostruko duži.

ter

pre 4 godine

Mogu da tolerisu sta hoce, novi autoput Milos veliki je iskrivudan, da ako vozis 150, mozes samo da se isprevrces.

I ona prva dva tunela sa betonom umesto asfalta, imaju ogranicenje 80, a realno se auto raspada i na 80. Tako da ce nam putevi biti kao brze pruge Srbije. Ne racunam Titov autoput BG-NIS

pravnik

pre 4 godine

1pravo ne poznaje toleranciju. ili jeste ili nije. ako zakon kaze 120(80, 50) to je tako i nikako drugacije. 2 javni sluzbenik (drobnjak) ne sme da dogovara sa izvrsnom vlascu (mup), bilo sta, pa ni otvoreno.krsenje propisa. 3. sve ovo.nije ni.bitno, jer drzava/pravo ni.ne postoje

Belcha

pre 4 godine

Ozakonili su korupciju u zdravstvu, tj ozkonili krsenje zakona.
Sad ce i ovim da ozakone krsenje zakona tj prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine. Ako vec treba da bude maksimalna dozvoljena brzina 150 kmh onda treba promeniti zakon.

Stanislav

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.

vule

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku
(Marko G, 09. novembar 2019 11:15)
Takve kao ti najvise volim, vozim 120-140 i ako mi blicas ja se sigurno necu skloniti... a ako probas da me nesto iscimas bez problema te izotvaram kad mi pridjes kolima.
Pozdrav i vidimo se

Coyote

pre 4 godine

@rebro ako tvom mozgu treba 3 sekunde da procesuira da se ispred tebe krece sporije vozilo onda je najbolje da uopste ne vozis. Napravićeš negde haos čoveče.

Kosmopolita

pre 4 godine

@ Cinik,
Gde su rupe? Recimo od Horgoša do Novog Sada....Od Pojate do Leskovca....i biće još.
Ja verujem svojim bubrezima i trapu automobila, a vi se klanjajte vodji i radite sve što vam naredi.

C i n i k

pre 4 godine

Podrzavam svakako.
Radare i kamere MuP treba samo podesiti da slikaju od 150.
150 nije neka posebna brzina.
Autoputevi su nam stvarno extra,nemam ni 1 zamerku jer vidim da se asfaltira i onaj losiji deo kod Nisa i tamo ka Subotici a da je smer iz SLO kod Sida kad se udje u SRB vec skoro presvucen i deluje extra,ko pista.
Ostatak autoputeva skidam kapu, stvarno su extra uradjeni pogotovo Grdelica lepo uradjena ali zbog geografije tamo je 100 ogranicenje i tamo nko i ne vozi brze,vozaci su ljudo pametni,kad mogu ljudi voze brze kad se ne moze niko ne vozi ko manijak.
Autoput do Cacka nemam reci, kao pista,stvarno je smesno da se tuda jure ljudi i kaznjavaju jer voze 150,put je vise nego ok i za 200,tako da ne kapiram dusebriznike nikako.
Ja pisem ovo kao neko ko je cesto preko Madjarske i AU u Nemackoj.
Nemci nista bolje puteve nemaju sem sto imaju pretezno 3 trake,tu je razlika jedina.
U DE retko ima ogranicenja,ima na prilazima gradovima ali oni imaju tamo po 10 i 12 traka koje se kao levak suzavaju u 3 trake tako da je sve bas bezbedno.
Nama vec sada fali 3.traka od Su do Preseva.
Guzva je na nasim autoputevima i brzina od 130 je smesna da se narod juro po putu jer na mnogim deonicama bi moglo da se i ukine ogranicenje.
Ako stvarno bude tolerancija do 150 to svakako podrzavam,to je extra stvar a dusebriznici sto se sekiraju,neka voze 100, neka budu sporiji od autobusa ali ja msm da vi takvi vise pravite problema na aitoputevima nego neko ko je vozio 150.

zzz

pre 4 godine

18
Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.
Pa po nasem zakonu se to i tolerise.

konjina

pre 4 godine

Ne. 130 i tačka. Stalno neko udovoljavanje, stalno može i ne mora, dvostruki aršini. Ukinite naplatne rampe i uvedite raznolike vinjete ako hoćete više stranaca, a ne da dozvoljavate stranim i domaćim nasilnicima da divljaju

Sasa NS

pre 4 godine

Mislim da treba i Dunav da izmestimo iz Srbije jer postoji mogucnost da se neko ne daj boze udavi !!! Kakve nebuloze u ovom narodu ima... neverovatno.

Zoki

pre 4 godine

Nema sta Drobnjak da se dogovara sa policijom o tome da se zakon krsi.
Koje takonsko ovlascenje on ima za to? Zakon je jasan a Drobnjak nije iznad zakona.
Ja jesam za 150km/h ali ne na ovakav kaubojski nacin!!!

Aleksandar

pre 4 godine

150km/h Bg Nis neka hvala , kolotracine , nekvalitetan asvalt , saobracajna kultura , su samo jedno da ne idem 150 vec max 130 sto je i realno. Kad ispred vas izleti pezejac i pocne da pretice Nisekspres a vi idete 150 a on jedva 100 da vidimo onda sta se desava.

Mika

pre 4 godine

Kaže se da TOLERIŠU brzinu do 150 km/h. Šta nije jasno? Nije pravilo, to znači idealni uslovi, nema gužve, suvi putevi, .... I na ostalim putevima, gde je ograničenje 40km/h ako napravite udes a bila je magla i mokar kolovoz krivi ste za nezgodu - niste prilagodili brzinu stanju puta i uslovima. U Srbiji ima više nezgoda, i više ljudi nastrada na lokalnim putevima gde je ograničenje 60km/h.
Brzina ne određuje kvalitet i znanje vožnje.

ejsejs

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

netacno. statistika kaze da su uzroci nesreca 1. alkohol 2. brzina, pa redom nadalje.

SRBIN

pre 4 godine

Kome se ne dopada 150 km/h moze da vozi i 100km/h.... Niko vas ne tera da vozite 150km/h... Meni licno je veoma drago da je to dozvoljeno, jer HONDICA pichi bez problema i preko 200 km/h...

Nenad

pre 4 godine

Ja bih okupio doktore nauka iz oblasti saobracaja, inzinjerstva puteva, ekologije, ekonomije i rekao im da zajedno koristeci svoja znanja odrede koja bi nama bila najbolja ogranicenja na ravnom putu bez krivina a koja na krivudavim i ostecenim delovima. Ko zna, mozda bi oni dozvolili i 200 na sat na ravnom a u krivini 100. Ali kod nas se izgleda malo pitaju strucnjaci a vise politicari i to nije dobro.

Pera

pre 4 godine

Pa to je max brzina.. Sto da ne. To ne znači da svi moraju da voze toliko. Svako prema sposobnosti (a nije nam svima ista) i prema kvalitetu automobila. Voleo da me neko od ovih sto se žale da je to puno provoza i obratno.

razanj zakon

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.
(Stanislav, 9. novembar 2019 18:08)

Stanislave, npr. Kia Picanto 1.0 CVVT, majke mi i nije u pitanju nikakav strah nego razum, zasto bih ja radio za skupo osiguranje, porez i ostale harace samo da mi se komsiluk divi, nije mi vrana mozak popila, mozda sam malkice preterao sto se tice brzine al' recimo ako 110km/h nije dovoljno onda nije ni 150, a jugic Stanislave, e to tek bese dobar autic u neka jos bolja vremena, tri put u godini na more za kes Stanislave, tri put i sve to bez stresa, laganini od raznja do raznja;)

zvonko

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Tacno je da u Nemackoj nije po celom autoputu neograničeno, nego ima deonica i sa 130 i sa 120. Ali isto tako je tačno, da radari u Nemačkoj na autoputu tolerišu 15 km/h preko, pa tako na deonici na kojoj je ograničenje 130, nećete biti kažnjeni ako vozite 145. Ovo pišem iz ličnog iskustva, a informaciju sam dobio od nemaca. Dakle, Drobnjakov predlog prati pozitivnu praksu koja je najnormalnija stvar u EU.

Smislov

pre 4 godine

To može nezvanično. Ali to objaviti je neozbiljno. Jer ako te zaustave sa 140 km/h ti ne možeš da se pozoveš na izjavu Drobnjaka jer znak ograničenja na 130 km/h je jasno vidljiv.

Patrik

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti automacki ce stranci vise prolaziti kroz nasu zemlju kao brzu rutu ,ko nema mogucnosti neka vozi sporije,autoputevi su prilagodjeni za tu brzinu tu nema dileme ja vozim i brze ovaj komentar delim na osnovu iskustva svake nedelje putujem ka europi putnickim autom nisam bas za 200kmh kao u svabiji ali 150 je sa danasnjim vozilima sasvim ok a ne samo to kada uporedimo devedesete i ona vozila i dozvoljenu brzinu od 120 kmh realno to je bilo mnogo opasnije nego ovo sto predlazu smatram da ce se vecina sloziti ...

Siniša

pre 4 godine

То уопште није реално као прво наши ауто путеви уопште нису на завидном нивоу, и бар 80 посто деоница ауто пута у Србији не задовољава критеријуме вожње преко 120 км/ч друго општа култура већег броја возача није реална јер преко60 посто аутомобила се вози старијих од 15 година и лошије се одржава што значи да такво возило се вози брзином од 150 то би било за 20-30 више саобраћајних незгода по мени би било боље да се поједина ограничења која су 80 и 60 а нису реална преиспитају и повећа брзина јер када се виде ти путеви види се да су у неким доменима бољи услови пута него на ауто путу само што нема две траке и ограду ту је разлика ауто пут ниш- Београд катастрофа поједине деонице и ту ће бити сваки дан несреће уколико се то дозволи

mokisa

pre 4 godine

@aleksandar todorovic ala je tebe ovo odusevilo pa ostavi preko 10 komentara. Cudi me da ti admin to i objavljuje, posto nekima ne objavi ni jedan komentar. Inace pusti me tih prica "vozim 30g.,vozim mecku space shatl itd". Putevi u Srbiji pa i auto putevi su loseg kvaliteta, puni kolotraga i krpljeni i sve preko 120km/h je na takvim putevima rizik pa bio ti Sena i vozio ferari.

Petar

pre 4 godine

Ovo je lazna dilema..ako ce mo kao "svet"...naravno da treba da postoji tolerancija, kao i kaznjavanje za prekoracenje "tolerancije" sa sve kamatom. 200, 300 eur kazna za preko 150 sa sve "kamatom" za prekrsaj koji se racuna od 120. I ne trenutna brzina (obilazenje, pa da se sklonis da ne smetas), nego kontinuitet da se meri. Mada, ima po EU da se vidi i striktno postovanje napisanog..ali mislim da je mnogo redje. Tuneli i opasna mesta - striktno postovati/meriti

Ajme

pre 4 godine

Zeleo bih da se na autoputevima pogotovo kroz Beograd postave kamere koje mere rastojanje izmedju vozila. U nemackoj su najvece kazne za "nabijanje u d**e" jer je to veci rizik nego neprilagodjena brzina. Ukoliko vozite brzinom od 120 rastojanje izmedju vas treba biti najmanje 150m ukoliko nije stigne kazna od 300e na kucnu adresu. Za brzine preko 200 rastojanje treba biti kilometar a kazne su astronomske (u hiljadama e). Ja bih postavio hiljade takvih kamera, novac bi se vratio za par meseci i sacuvali bi se mnogi zivoti.

Никола

pre 4 godine

Не може предлог толеранције ад хок да да тамо неки нестручни директор, без консултација са релевантним факторима ! У питању је озбиљна ствар, где су улог људски животи. Једино, ако није све у служби предстојећих избора ?!

Nikola

pre 4 godine

Tolerancija brzine postoji svuda, pa tako treba i kod nas. U Mađarskoj vozim 160, kao i u Hrvatskoj, u Austriji 150, u Bugarskoj može i 200 ako imate 20 leva za mito. Kod nas do naplatne vozim onoliko brzo koliko uslovi dozvoljavaju; ako je jutarnja gužva, pratim ostale učesnike, ne blicam, ne obilazim sa desne strane. Ako je put prazan, vozim takođe onoliko brzo koliko smatram da se osećam bezbedno. Između naplatnih, gde se meri prosečna brzina, tempomat na 150, jedna wc/kafe pauza i nema kazne.

Milan

pre 4 godine

Onaj ko ima navigaciju ili je bio u prilici da uporedi svoju stvarnu brzinu sa onom koju pokazuje merac u kolima, shvata da brzina od 140 koju pokazuje merac u kolima odgovara stvarnoj brzini od 130 km/h... Tolerisanje brine do 150 bi odgovaralo realnoj brzini do 138 km/h... Ne svatam gde je tu problem?

B92

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.
(Marko NS, 9. novembar 2019 11:12)

Kod nas na Balkanu bi takva politika išla samo u korist države da puni budžet paprenim kaznama i otplaćuje nepovoljne kredite suludim putarinama a na štetu vozača koju bi morali da voze i 150 km do najbližeg autoputa. Ne možeš poredizti nas i nji.

Markoni

pre 4 godine

Budalaštine, zakon se poštuje ili ne poštuje, tu je sve jasno. Ako vam smeta onda ga menjajte umesto da tolerišete njegova kršenja.

sssss

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije

neko tamo

pre 4 godine

Vi sto kukate kako NE treba tolerisati prvi molite ako vas zaustave da vam ne pisu kaznu jer niste bog zna koliki prekrsaj naprvili. Prema tome... Tolerancija TREBA da postiji za sve sem ubistva, silovanja itd. Pa i da pedjete na crveno jbg desilo se, desi se svima pa i vama i jel treba i zatvor odmah zbog toga? Ako zbog toga napravis udes ubijes nekog onda je vec druga prica, ali ako nisi nikog ugrozio a desilo se... sta sad... Inace ja prvi ne vozim brze od 120, ne zbog nesigurnosti (uvek nove gume i iskljucovo continental, ok auto, prelazim dosta.godisnje) vec sto bih trosio 30% posto vise ako ne moram, ali treba imati toleranciju i sasvim je ok toolerancija od 10-15% i na autoputu i svuda. 30km u gradu tj 50km je smesno vise steti nego sto koristi. Biciklisti motoristi i pesaci su mnogo veca pretnja i njih treba kaznajavati jer oni izazivaju nesereca i nemaju opstu kulturu. A inace za one sto kazu da nigde u evropi nije preko 130, jeste, za nemacku se zna a niko nije pomenuo Bugarsku gde je 140 ogranicenje a i u svim zemljama je tolerancija 10-15%. Zato ne dramite jer cete prvi kukati kako su vam za 7km pisali kaznu...

Dejan

pre 4 godine

Za normalne i savesne vozace je ogranicenje od 150 km/h optimalno. A bahatoj bagri ne znaci nista ni da je ogranicenje 10 km/h...
(Termodinamicar, 09. novembar 2019 13:41)

Tačno, ali ako saznaju za ovo, još više će da se bahate...

Stari čačanin

pre 4 godine

-Gde ste vežbali vožnju od 150?
(Radovan, 09. novembar 2019 17:56)

Pa na autoputu. Šalu na stranu: da li si ikada vozio ne sportski auto nego limuzinu od 250 ks i više, da jesi video bi da je za njih 150 na sat zagrevanje motora. Prosto nemaš osećaj te brzine dok ne pogledaš na brzinomer. Nema brujanja motora, nema šuštanja vazduha, gume se ne čuju, e vidiš takvim vozilima je to i namenjeno, a ne ako je dozvoljeno 150 svako mora da vozi tolikom brzinom. Vidiš vozeći tom brzinom sa takvim kolima stigao sam iz Beograda do Zagreba za manje od tri sata sa prelaskom granice (van sezone) mnogo brže i praktičnije nego avionom.

ns ja

pre 4 godine

Znači ja da ispaštam i vozim 120 zato što neko vozi tehnički neispravan krš, a država nikako da se doseti da se takve stvari rešavaju tehničkim pregledom i neodobravanjem registrovanja neispravnih krševa u cilju naše sveukupne bezbednosti u saobraćaju, a ne samo vožnje na autoputevima?! AA??

Drax

pre 4 godine

Ja licno vozim oko 110-140 maksimalno samo neka je otvoren put i brzo izlazenje sa rampe pa neka je i 100 na sat.Pre neki dan su sat vremena izlazili sa autoputa na rampi u Preljini.Eeej sat vremena.

Miljan

pre 4 godine

Kakva galerija mediokritetske nesposobnosti u ovim komentarima. Na autoputevima treba ukinuti ogranicenja skroz sem na krivinama i tunelima. Umesto toga treba uvesti merace temporalne distance i meriti koliku distancu vozaci drze ispred sebe. Kao u Nemackoj. Realno nasi autoputevi su sada uglavnom novi i u boljem stanju nego nemacki. A ko se boji, pa nek vozi u desnoj traci, da ne duzimo zasto uospte vozi na autoputu ako se boji.

Zoran

pre 4 godine

Treba tolerisati samo tokom preticanja, inače ne. TAG uređaj i brže procedure na granicama. Letos sam čekao 3,5 sata da izađem na Preševu. Toliko se vizi do Skoplja.

Zohan

pre 4 godine

Ima nas raznih, ja recimo imam problem sa paznjom ako ne postoji dovoljno brz protok informacija. Kao neko ko nema ni jedan prekrsaj upisan niti i jedno cukanje za svojih 15 godina voznje, odgovorno priznajem da mi je paznja na drum daleko bolja na 140-150 nego na 120 na sat. Ne kazem da je svima tako. E sad vi meni recite sta da radim, da slepo pratim ogranicenje ili da mi svoja i tudja bezbednost bude na prvom mestu. Vazno je poznavati svoja ogranicenja kao i automobila i uslova na puti. Da svi to dobro procenjujemo ogranicenja ne bi ni postojala.

zzz

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.
(Chema, 09. novembar 2019 13:10)
Cim on tebe mora da obilazi desnom trakom to znaci da si vozio levom iako nisi bio u preticanju, sto je protivzakonito! A poznajuci nase vozace garantujem da nisi hteo da se sklonis, inda si to pokusao tek onda kada je covek poceo da te obilaziti.

Micko

pre 4 godine

Da li je neko ikada video ovog coveka - Drobnjaka? Da li je iko njega slusao nekada, barem 1min? Zasto pravite vesti od ovakvih komentara, zasto lozite narod da polemise o o ovakvim izjavama? Samo pogledajte njegovo gostovanje juce na Prvoj u jutarnjem, i sve ce vam biti jasno...

cestitke za doslednost

pre 4 godine

ovo se zove konzistentnost. naime, i putevi Srbije i ministarstvo za saobracaj imaju vec izgradjen sopstveni stav o toleranciji na "kraduckanje" izvodjača projekata, tako da je razumljivo da isti pozitivan princip tolerancije žele da primene i na druge, zakonom propisane, norme.

janbo

pre 4 godine

Ko može voziće, samo potrošnja će biti dosta veća. Ko ima stariji auto i slabiji vrlo dobro zna koliko može da vozi. Ja sa astrom 17 dti sigurno necu ici 150..Niti joj prija niti mi se troši gorivo. Njoj je 120 prava mera...
A mislim da je i do sada bilo ovako neće te dirati presretači ako voziš do 150km/h..

Zoran

pre 4 godine

Pojedinci ovde misle da ce se sva vozila morati kretati brzinom od 150 km na cas. ( cemu toliko kukanje ). Krecite se sa onom brzinom koja Vam najvise odgovara. Neko ce da vozi 110. neko 120. oni koji voze visu klasu vozila njihovo vozilo je stabilnije pri brzini od 150km na cas nego mali gradski automobil pri brzini od 90 km. na cas, a takvih vozila na auto putu nije mali broj. Najbitnije je biti savestan vozac, a sto se tice ekologije zaboravljate na upaljena oborena svetla po danu u letnjim mesecima.

Perica

pre 4 godine

@sportdetective

Tebe su, prijatelju, možda i preveslali.

U Hrvatskoj je nekažnjivo voziti 155 km/h na ograničenju 130. Prvo se skine 10% mjerne tolerance sa 155.5 i dobije se 139.5, a zakon ne propisuje kaznu do 10 km/h prekoračenja.

Ako si vozio 160 po cajgeru, onda sigurno nisi vozio realnih 155 nego čak i sporije.

Ako si vozio realnih 160 (znači nekih 170-175 po cajgeru), to je 160*0.9 = 144 km/h, i tu te onda hvata ZOSPC čl.54, točka 4, prekoračenje 10-30 km/h, kazna od 500 kn. Ako platiš odmah policajcu, onda je 250 kn.

Jedino ako si se zeznuo pa vozio brzo na ograničenju 100 km/h, kojeg nažalost ima jako, jako puno po autocestama prema moru (navodno da je u pitanju birokracija jer po nekom 50 godina starom pravilniku i zaustavna traka mora imati jednak nagib kao i vozne trake, a tako nove autoceste uglavnom nisu projektirane - pa dok to država i sudovi ne riješe, ograničenje je na puno mjesta spušteno sa 130 na 100).

Marko G

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku

Sani

pre 4 godine

Ne bih rekao da su samo brzi automobili problem u saobracaju oni su samo jedan deo. Nista manje se ne ponasa rizicno devojcica koja za volanom kuca poruke ili neka bakica sa slabim refleksima iako ne voze brzo.

Огњен

pre 4 godine

Под хитно сменити Дробњака са места директора или шта је већ в.д. директора. На тако одговорном месту не сме да даје такве изјаве. Закон се мора поштовати и тачка. Нема никакве толеранције. Али нека стручњаци саобраћајне струке премере, измере са разним врстама аутомобила, гума, у току годину дана у свим временским условима која је то максимална брзина и на којим деоницама и то регулишу саобраћајним знацима. То би био прихватљив одговор, а не овако директор да одређује. Имам тренсфер блама. Ко њега још плаћа за ту функцију?

А. Петров

pre 4 godine

“Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h......
(khm, 09. novembar 2019 11:29)”.

Нетачно. У Европи огромна већина камиона има уграђено ограничење на 85км/ч, возач и да хоће не може брже. Власници шпедиција то раде јер им је тако уштеда у гориву велика, а губитак времена минималан. Само мали број (углавном лакших) камиона има то исто ограничење на 100км/ч.

sta nije

pre 4 godine

odlicno je ovo, prvo se dobro naviknete na gas a onda iz vedra neba opet po dzepu, tako se to radi a to sto ce neko u medjuvremenu pobiti neduzne to nema veze jer u ovoj zemlji to nije problem?

Drug Ostoja

pre 4 godine

Mogu da ograniče i na 90, ja cu i dalje da vozim koliko ja budem hteo. Ova boranija što vozi aute do 2000 kubika treba da vozi u zaustavnoj traci, za drugo i nisu.

Kosmopolita

pre 4 godine

Dok se u pametnim državama brinu o zdravlju gradjana, o životnoj sredini i bezbednosti u saobraćaju: Konkretno smanjenju emisije CO2, Azotnog monoksida, broj žrtava u saobraćaju i smog po gradovima.
Srpska “doktorska” politička elita se dodvorava populistickom politikom vecini polupismenih glasača dozvoljavajući divljanje po srpskim putevima, dodatno zagadjivanje vazduha neodgovornom politikom pred izbore.
U Evropi se ne toleriše 20 km/č prekoračenje, samo 3 radi korekcije netačnosti radara, ali polupismene glasače možeš slobodno da lažeš.

NR

pre 4 godine

Treba i brze. U levoj traci gospoda preticu autobus sa 110 km/h. To traje 15 minuta. Stvori se kolona od Vrcina dok savestan Srba pretekne autobus! Vece sanse za sudar i smrtni ishod zbog ove gospode.

Stefan

pre 4 godine

Mislim da gde postoje uslovi za to treba tolerisati brzine do 150km/h,na losijim deonicama puteva treba da se postuje ogranicenje,a naravno sve to moze da se regulise saobracajnim znacima ...

taraba majka

pre 4 godine

Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?
znaONkoSam, 10. novembar 2019 09:11

Zasto, mnogo toga zasto?

laki

pre 4 godine

Ima velikih automobila koji ne osete 130 pa i 150 na sat i pri tim brzinama mnogo bolje koče nego mali automobili na 80 ili 100 na sat , Alvirović kad testira automobile koristi male automobile koji ne mogu da se porede sa velikim automobilima i obmanjuje javnost svojim glupavim testiranjima. Još jedna Alvirovićeva obmana je i potrošnja goriva,po njemu isto nam je gorivo kao u inostranstvu a ja kad napunim rezervoar u EU predjem 250-300 km više nego sa našim "gorivom".Ne obmanjujte ljude više.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Šta drugo reći, bilo je krajnje vreme, u poplavi stalne satanizacije,. maltretiranja i ograničavanja vizača, stvaranja veštačkih gužvi. po gradovima da bi se ljudima ogadili automobili i što biše ograničila njihova upotreba, ekoterorističkih laži, histerije i manipulacija, napokon jedna dobra vest, nećemo više morati da milimo autoputevima ili da strepimo od kazne ako malo nagazimo pedalu.

Anonymous

pre 4 godine

Biće da je Drobnjak ovo lupio pa ako prođe. I biće da će mu AV samo reći "Drobnjak malo si popio ne lupetaj" i od ovoga neće biti ništa.
Jer već bi se neko drugi javio da podrži inicijativu. Ako su samo želeli da ispitaju reakciju javnosti, dobili su je.

Chema

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.

pex

pre 4 godine

Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Majkl Džondar, 9. novembar 2019 11:24)

Litar goriva u odnosu na realnu kupovnu moc je drasticno drugacija. Povecanjem brzine raste i potrsonjam, na vecim brzinama to moze biti drasticno zbog mase vozila i otpora vazduha pa nije vredno voziti brze jer u toj jedinici vremena ne nadoknadjujes taj novac, plus vise habas gume i rizikujes kaznu. Naravno, ne uzimate u obzir drzavu i laznu visinu prosecne plate u Srbiji i vlasnike automobila kojima bas njihov automobil ne trosi skoro nista. Oboje navedenih lazu

francek

pre 4 godine

Mislim licno da ovo nije pametna odluka! Stanje autoputeva nije za ove brzine kao ni vozila koja su stara u proseku 20 godina bar onaj 1600000 koliko neki dan rekose da ima tih vozila. Ogranicenje na autoputevima treba da ostane 130 km na sat. Ogranicenja treba menjati u prolasku kroz naseljena mesta gde su kuce bar 10 i vise metara udaljene od puta na 70 km ma sat a u samom naselju i gradovima ostaviti na 50. km. Treba menjati ogranicenja brzine na otvorenom putu izmedju naselja na 100 km na sat ili min na 90 km. Ogranicenja kroz naseljeno mesto gde su kuce udaljene od puta mnogo ili izmedju gradova gde nema naselja su stbarno mala i nelogicna. Da nepricamo o ogranicenjima od 30 km gde nema osnova,autobuska stanica SM. Zone 30 km u zonama skola treba ostaviti ali ni ta zona nemoze biti 1-2 km u zonama skila vec max nekih 200 metara,primer sela u sremu.Ima mnogo nekogicnosti ogranicenja brzina ko recimo na Iriskom Vencu,cak 20 i 30 km na sat.Na tom treba da se poradi a na autoputu ostaviti 130.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Ima jedan predlog za kažnjava, koji će podržati samo mali broj. Visina kazne treba da bude i na osnovu toga, da li je taj koji je vozio auto putem 162 km/h, a toleriše se 150 km/h izazvao neki udes u životu? Da li je vozač izazvao udes sa smrtnim ishodom? ako jeste, kazna mora da bude malo veća, ako nije, onda manja kazna. Zašto strogo kažnjavati nekog ko vozi 30 godina, a nikada u životu nije imao udes, nije izazvao udes, jer je prekoračio 5 km/h, a pri tome drži odstojanje, ne koristi levu traku za vožnju, nego samo za preticanje, nikada u životu ne koristi mobilni telefon, smanjuje brzinu na 100 km/h čim počne kiša, zašto je takav vozač problematičan zi zašto da plati kaznu ako je vozio 155 , 160 a tolerancija je do 150 km/h.Možda deluje kao da opisujem sebe, ali ima puno takvih, kao što sam ja. Novi auto putevvi u Srbiji jesu dosta dobri, i biće ih još, i Srbi konačno mogu da uživaju u vožnji auto putevima.Ali moraju da nauče da leti na 30stepeni stave letnje gume. Da nije mudro da voze auto kad je letva volana neispravna. Da shvate da auto put nije staza za trkanke, da tim putem putuju normalni ljudi koji žele negde da stignu, recimo 1000 km od Beograda. Pošto stalno vidim da neko računa koliko se uštedi ako se vozi 150 umesto 130, kako je to mala ušteda vremena na 200 km deonici, kao da je Srbija samo 200 km, i kao da ću ja da krenem iz Beograda i stanem u Dimitrovgrad? Šta ako idem za Istanbul? Tasos?

ja

pre 4 godine

@ (boris, 09. novembar 2019 12:54)

Nije tačno. U Nemačkoj je granica dokazivanja nehata upravo 150 km/h. Tek sa brzinom većom od te, postoji zakonska pretpostavka krivice, tj. podrazumeva se da ste svesno kršili norme i ne možete da dokazujete nehat, već se uzima da ste krivi za prekršaj.

razanj zakon

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 15:45)

pustimo mi prvi razred, a to sto ti i slicni ne mogu da shvate o cemu i zasto tako pisem, ha, zato vas se verovatno nigde nista ni ne pita?

X man

pre 4 godine

Brzina 150km/h samo na deonicama gde postoje 3 trake plus zaustavna. Trenutno kamioni prave problem prilikom preticanja i lose procenjuju brzinu i blizinu auta koji ih sustize. Znaci, Srbiji treba auto put sa 3 trake od Nisa do HR granice!!!

Kolos

pre 4 godine

Moj auto ima 16 god. i ja ne prelazim 2500 obrtaja da se nebi raspao, a to je nekih 130km. Zato gazda firme ima Audi A6 3.0 biturbo sa 318 konja. Kad sam se provozao sa njim shvatio sam da su ograničenja postavljena zbog mene, a ne zbog njega. Leva traka mora da se zasluži i zaradi. Miševi sa kotobanjama od 100 konja od kojih se pola razbežalo nemaju tu sta da traže.

Vladimir

pre 4 godine

Naravno da treba tolerisati i to još najaviti na sva zvona (pretpostavljam da i u EU od toga policija i direktorat autoputeva prave cirkus), ipak su izbori iz ugla.
Posle izbora reći da se vozači nisu pokazali doraslima širokogrudosti države i sve vratiti na staro.

rebro

pre 4 godine

@Coyote, kao što ljudsko oko ne vidi treću dimenziju već zna da ona postoji (primera radi gledaj u monitor ispred sebe i ne vidiš njegovu dubinu), tako isto nisi u stanju da odrediš brzinu objekta koji se kreće ispred tebe. Nisi u stanju da odrediš ni sopstvenu brzinu bez gledanja u cajger.
Tek kada prolaziš pored recimo ograde ili drvoreda ti znaš da ideš veoma brzo, ali ne i koliko brzo. To su mane ljudskog mozga.
Vozilo koje se kreće 150km/h prelazi 41,6 metra u sekundi. Čovek kada pešači se kreće 5km/h ili 1,38 metara u sekundi. To je ogromna brzina, a pošto sam siguran da ti nisi potomak Fanđa, a i da jesi ne bi sigurno iskontrolisao i zaustavio vozilo u mesto jer ti to inercija ne dozvoljava onda budi od koristi i vozi propisanom brzinom .

Bachka

pre 4 godine

Austrija, Slovenija i Hrvatska voznja 150 redovno , jer radari okidaju na brzinu vecu od toga. Iz iskustva putovanja dvaput mesecno relacijom Beograd-Salcburg. Morate smanjiti kad je ogranicenje ispod 130 na toliko koliko je propisano.
Plus imate aplikaciju Blitzzer sa aktuelnim kamerama.

Rotkvarija

pre 4 godine

Šta je najveći problem?
Za pare koje smo dali za autoputeve, mogli smo imati bar 250-300km deonica sa 4 (možda i više traka), od kojih je četvrta mogla biti super-brza.
Ovako dali smo silne pare, preplatili negde i višestruko po km, a dobili smo ...

Zoki Lo

pre 4 godine

Treba izmeniti zakon u delu o maksimalnoj brzini sa 120 na 150km/h. Do tada poštovati postojeći zakon. Tolerisanje je zaobilaženje zakona i saučesništvo u izvršenju dela.

Deša

pre 4 godine

Vozim “starim putem” ,postujem ogranicenja ,stedim gorivo i izbegavam putarine.Tako i ustedim,ne pomazem ove sa akcizama za gorivo i harac autoputa!

dolina vila

pre 4 godine

Kao sto znamo postoje norme ponasanja u postivanju pravila koje vaze u najrazvijenijim zemljama svijeta, a to je da se uracunava 10% pozitivna tolerancija koja ne podlijeze kaznama. Ako je brzina 130 km/h onda je 10% od toga 13 km/h i to ukupno daje 143km/h , sto je priblizno gore recenom. Znaci "ZA", jer se ravnamo prema naprednom svijetu a ne prema provincijalizmu.

prle

pre 4 godine

zaustavnu traku treba ukiniti, i napraviti lepo 3 trake, skroz leva da bude brza traka, srednja traka za srednje brza vozila do npr 130 kmh a desna spora za kamione i ostale do 90kmh. a parking sa wc na svakih 3km.

C i n i k

pre 4 godine

Kada budemo imali auto puteve kao u HR i Slo to će biti jako dobra ideja...sa rupama neka nam je Dragi Bog u pomoći...
(filip, 10. novembar 2019 08:39)

Sta fali nasim autoputevima,gde si ti video te "rupe" na autoputevima bas me zanima?
Sto nisi napisao gde tacno?
Nasi su autoputevi u extra stanju,autoput K11 ka Cacku bez ikakvih preterivanja, mozes 200 da vozis.
K10 je takodje odlican i kvalitetan autoput,nigde ne videh rupu niti sam mogao da nadjem razliku izmedju autoputa u DE i naseg.
Msm da si ti ipak jedan od mnogih iz hr ili si hr iz SRB koji pises nebuloze, zapravo msis da si zanimljiv a nisi,moram da te razocaram,extra su nam autoputevi, a za promenu,sledeci put kad ti padne na pamet da pljujes prvo dodji pa obidji neki djir na nekom nasem autoputu i sam ces da vidis da rupe ne postoje.
Manje mrznje,to ti je moj savet.

Sani

pre 4 godine

Podrazumevano je da ako preticete kamion ili autobus koji ide sporije u srednjoj traci malo ubrzate do 150 km/h to je razumna tolerancija. Nakon zavrsenog preticanja nastavlja se kretanje propisanom brzinom. Ovo nikako ne znaci da svi koji to hoce treba stalno da brzaju 150.

Koja

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.
(rebro, 09. novembar 2019 23:25)
I još jednom lektoru Srpskog jezika nepiše se ai nego a i ,što se tiče vozila koje obilazi sigurno mu brzina nije manja od osamdeset koliko voze kamioni jedino ako traktori kod vas u Češkoj voze autoputem , znači da bi obišao kamion mora voziti više od osamdeset a ti sa dvesta metara mozeš usporiti bez problema jedino ako imaš auto sa doboš kočnicama u tom slučaju ti preporučujem da ne koristiš autoput

r53

pre 4 godine

Generalno po Evropi je 130, sto u principu znaci da se tolerise 140 sto je za autoput potpuno ok. Ako vozite neko vreme 150 pa smanjite na 120-130 realno je da ce vam se prispavati ubrzo.

cika doca

pre 4 godine

A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje
(Pera, 9. novembar 2019 15:25)

To znaci da "normalnima" u Srbiji treba pshilog - imaju kratke zivce

Stari čačanin

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije
(sssss, 09. novembar 2019 17:46)

A koga to kamioni i autobusi pretiču na autoputu kada je njima ograničenje po kategorizaciju vozila mnogo manje od opšteg ograničenja na autoputu.

ziher je ziher

pre 4 godine

Ogranicenje 120, tolerise se do 130.
kako da ne

jok, na autoputu ako se meri obicnim radarom onda zavisno od brzine 6 - 7 km a ako se meri laserom samo 4 - 5km

XXL

pre 4 godine

Kako kaže ona pesma - "... 200 na sat ..." to srbinu fali adrenalin i da se oslobodi konačno komplexa od 'fiće', 'yugića' i 'stojadina'. Da oseti snagu oktana, oslobodi konje u motoru i podere gume na asfaltu ...

kiza

pre 4 godine

Ako mogu da zamolim kolege vozace da pogledaju sledeci link
https://www.youtube.com/watch?v=kxnwLpDRm5M
i voleo bih da napisete vase misljenje i komentar.

Lijep pozdrav.

pre 4 godine

Manje mrznje,to ti je moj savet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 10. novembar 2019 12:32) z
@Cinik

Možda bi to mogao prvo primjeniti na sebi, onako prijateljski ti savjetujem.
P.S. Hr. Pišem isto kao i Sr., ne pišem HR i sr., dakle ne pokazujem latentni prezir i mržnju koju onda sakrivam.
P.P.S., spomenuo je čovjek i Sl., možda nisi primjetio.

Nikola

pre 4 godine

Apsolutno za! To je onaj balkanski duh slobode a ne odmah kaznjavati. Nemogu vam opisati kako sam se osecao kad mene jedan put u hrvatsku zaustavili sa 170 i nisu pisali kaznu samo rekli da ne preterujem bas toliko, posle toga sam osecao neku slobodu bes mi je nestao a ja normalno posle kazne jos gore se ponasam jer ne mogu da zivim kao u zatvoru to je lek za depresivan narod!

Zoran

pre 4 godine

Ja sam vlasnik stana ,ozenio sam se i dogovorio sa policijom da ce tolerisati dva vaspitna samara dnevno .Ja sam vlasnik (sto Drobnjak nije) ,da li je i to moguca varijanta ? Dobar deo muske populacije bi se slozio sa mnom.

Marko G

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku

realno

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

Miske

pre 4 godine

U potuponosti se slazem za brzinom od 150 km na auto putu i to iz vise razloga,32 godine sam profi vozac i odgovorno tvrdim da brzina od 130 km uspavljuje vozaca na dugim relacijama,ne vozi se vise FICa i STOJADIN OD 55ps
to ne mogu izgleda da svate ljudi koji odredjuju brzine i po svojim vozackim sposobnostima to odredjuju ,tako da 150km je odlicna brzina ,podrzavam

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

@rebro
@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 9. novembar 2019 20:43)
------

Mogu da reagujem
Ali reagujem još ranije. Zato što očekujem da Srbi ne gledaju u retrovizor, i očekujem da će neposredno pre nego dođe do kamiona, da naglo skrene u levu traku bez migavca, iako sam dao migavc, i krenuo da ga obilazim. Zato nisam imao nikakav udes za 30 godina i nikada neću, jer pretpostavljam tuđe greške u vožnji. ja sam prešao pola miliona kilometara bez udesa, jer sam obazriv. Nekada nije bezdno ni 100 km/h na auto putu, nekada jeste 160 km/h. zavisi i koji auto vozite, nije isto voziti krš od punta i Mercedes. Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.

Drug Ostoja

pre 4 godine

Mogu da ograniče i na 90, ja cu i dalje da vozim koliko ja budem hteo. Ova boranija što vozi aute do 2000 kubika treba da vozi u zaustavnoj traci, za drugo i nisu.

zvonko

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj

Mrsoje

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu

ns ja

pre 4 godine

Vozim noviji auto-kupljen nov, svaki servis pošteno odradim, uvek nove kvalitetne letnje/zimske gume, mali/veliki servis u km tačno i na vreme, najkvalitetnije motorno ulje...e pa hoću i da vozim!
Nemojte me smarati glupim srbovanjem glupih srba koji voze na 4 polovne rasparene gume, sa jednim jačim od drugog fara i pregorelim stop svetlom na levoj strani, a čađavi trag iza raštelovanog krša zaklanja vidik!!!
Pa majku mu, takva đubrad ni ne smeju u saobraćaj, a ne da meni neko ograničava vožnju jer je njemu "skupo" a ovamo puši cigarete za 100eur/mesečno!?
Krševe skloniti sa puteva Srbije i u Smederevo na pretapanje, a ko vozi da vozi odgovorno + tehnički besprekorno ispravno vozilo! Ko kuka da nema - nema vožnje! Nije automobil socijalna kategorija i ne moraju svi da voze krševe od 150ks, ima i novih dacija povoljno da se kupi!
Molim lepo, i drugi put!

ikac klisa

pre 4 godine

130 je puna kapa. I ne drecite da vam treba vise jer i ionako ne znate da vozite.
Neki dan se vracam iz BG-a i neka starina se ukljucuje na autoput i prestrojava se mrtav hladan direktno u mene. Juce u centru NS-a devojka prolazi lagano kroz stop znak i iscudjava se sto se ja ne zaustavljam, pritom gestikulira rukom kao da nisam normalan :)

Sony

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h

uiplavi

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije

Milan

pre 4 godine

Pa naravno da je odluka vise nego dobra. Vlasnici automobila znaju kakav automobil voze, koliko su iskusni i kakvi su uslovi na putu. Bar bi svaki vozac to trebalo da zna i da, shodno tome, proceni bezbednu brzinu za svoje vozilo bez obzira na ogranicenje na putu. Za neke vozace i automobile je i 130 km/h previse i oni to znaju i voze sporije od ogranicenja. Ima ih mnogo na putevima ali isto tako ima i onih koji mogu bezbedno i 150 km/h. Ja bih, kao sto to ima u Nemackoj, uveo deonice bez ogranicenja brzine, gde to autoput omogucava. Nemci nisu ludi, treba malo vise da gledamo sta ljudi rade i nemaju nikakvih problema na putevima gde nema ogranicenja brzine. Vozaci treba da budu svesni svojih mogucnosti, ispravnosti automobila, uslova na putu i da tome prilagode brzinu kretanja bez obzira na ogranicenja koja su regulisana znakovima.

Domaćin

pre 4 godine

U Nemačkoj nema ograničenja brzine na velikom broju deonica autoputa, a u Nemačkoj ima najmanje procentualno stradalih na autoputevima u čitavom svetu. Treba postepeno podizati ograničenje do potpunog ukidanja na onim deonicama koje su nove i bezbedne.

pex

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mrsoje, 9. novembar 2019 10:10)
Dal si trol ili nemas vozackog iskustva , nesto od ta dva jeste. Svi nabrojani automobili idu 150, sve ih je manje, a verovao ili ne, postoji vise traka na autoputu. Osim toga, vecina danasnjih vozila ima i kocnice pa ljudi nekako prezive te neverovatno i neocekivane prepreke jer koriguju brzinu. Videces kad parkiras svog Bugattija u Need For Speedu

rebro

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".
To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.

Debeli Sava

pre 4 godine

Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.

Gojko

pre 4 godine

Kojoj budali je tako nešto palo na pamet. Na našim auto putevima je i 130 previse a 150 je način da se još više smanji broj stanovnika u našoj jadnoj zemlji.

boris

pre 4 godine

Nikako, jer svaka brzina preko 120km/h je rizicna. U Nemackoj, osiguranja prznaju stetu do brzine od 130km/h, uz sve sigurnosne i bezbedonosne sisteme, kako AP, tako i samih automobila. Uz nase bahate, nepismene i priglupe poluvozace, samo cemo napraviti zlo od AP, a onda ce nam biti prosek voznje na AP oko 60km/h. Maksimalno poostriti kaznenu politiku u saobracaju, posebno oduzimati dozvole, pa ako treba i auta bahatom polusvetu.

profche

pre 4 godine

Слушам ове (менталне) тринаестогодишњаке са аргументима "имам јак ауто бр'те" као да су сваки дан у нерешивој трци и животном проблему па ће кад додају гас на 130/50/70 спасити свет...Колико је ситуација (а да није рецимо инфаркт) где ће ти тих 20 км/х брже на релацији нпр Бгд-Кг променити било шта осим лечења фрустрација типа "ја до Солуна стигнем за 3 сата" а браћале из краја - невера...Много филмова и игрица рођаци...Тужно...

C i n i k

pre 4 godine

Podrzavam svakako.
Radare i kamere MuP treba samo podesiti da slikaju od 150.
150 nije neka posebna brzina.
Autoputevi su nam stvarno extra,nemam ni 1 zamerku jer vidim da se asfaltira i onaj losiji deo kod Nisa i tamo ka Subotici a da je smer iz SLO kod Sida kad se udje u SRB vec skoro presvucen i deluje extra,ko pista.
Ostatak autoputeva skidam kapu, stvarno su extra uradjeni pogotovo Grdelica lepo uradjena ali zbog geografije tamo je 100 ogranicenje i tamo nko i ne vozi brze,vozaci su ljudo pametni,kad mogu ljudi voze brze kad se ne moze niko ne vozi ko manijak.
Autoput do Cacka nemam reci, kao pista,stvarno je smesno da se tuda jure ljudi i kaznjavaju jer voze 150,put je vise nego ok i za 200,tako da ne kapiram dusebriznike nikako.
Ja pisem ovo kao neko ko je cesto preko Madjarske i AU u Nemackoj.
Nemci nista bolje puteve nemaju sem sto imaju pretezno 3 trake,tu je razlika jedina.
U DE retko ima ogranicenja,ima na prilazima gradovima ali oni imaju tamo po 10 i 12 traka koje se kao levak suzavaju u 3 trake tako da je sve bas bezbedno.
Nama vec sada fali 3.traka od Su do Preseva.
Guzva je na nasim autoputevima i brzina od 130 je smesna da se narod juro po putu jer na mnogim deonicama bi moglo da se i ukine ogranicenje.
Ako stvarno bude tolerancija do 150 to svakako podrzavam,to je extra stvar a dusebriznici sto se sekiraju,neka voze 100, neka budu sporiji od autobusa ali ja msm da vi takvi vise pravite problema na aitoputevima nego neko ko je vozio 150.

мики

pre 4 godine

10% je sasvim OK. Sve preko, sa srpskim prosekom kola je previše. Opet, razmislita da kao vozite 150 kmh naiđete na Zastavu ili Ladu koja na autoputu vozi 80 ili 90 kmh. To je kao da stoji. Preduslov za katastrofu
(Mrsoje, 09. novembar 2019 10:10)
Замисли камиони толико возе! Па ниси са повезом на очима док возиш кола. Ваљда видиш да се приближаваш споријем возилу? Или не видиш? Онда не треба да возиш. Свашта људи пишу. Најјачи су ми они који возе кршеве и пишу како је аутопут лош за све преко 100кмч. Није пут лош, већ твој ауто. А 150кмч је ок за поједине деонице и ако услови на путу то дозвољавају.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

AKo dobro pročitate tekst, shvatićete da su neke stvari nedopustive. Pominje se kako će se ponašati na brzini od 150 km/h loše održavan auto??? Pa takav auto ne sme, i neće smeti u budućnosti da uopšte izađe na ulicu a kamoli na auto put. Kupljene vozače dozvole su problem, oni koji su kupili dozvole ne smeju da voze, a oni voze. Njima je puno i 130, oni voze oko 110, 120, I sad je tim sa kupljenim dozvolama krivo što neko vozo 130, 140 ili 150. Svuda u Evropi se tolerišre brzina od 150. Time se povećava protoćnost saobraćaja i smanjuje umor. Niko ne mora da vozi 150, možete voziti i 100, mada je to previše sporo i opasno, jer vas svi pretiču. Najbolje je voziti 140, 150, ako imate nove gume i dobar auto. Ako vam auto nije ispravan, nemojte ga voziti. Ako ne umete da vozite, pa pobogu priznajte to sebi. Uzmite dodatne časove vožnje, ili prosto odustanite od vožnje, vozite samo po gradu. zar je to toliko strašno? Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?

SRBIN

pre 4 godine

Kome se ne dopada 150 km/h moze da vozi i 100km/h.... Niko vas ne tera da vozite 150km/h... Meni licno je veoma drago da je to dozvoljeno, jer HONDICA pichi bez problema i preko 200 km/h...

Milan

pre 4 godine

Apsurdno je raspravljati o ovakvom anticivilizacijskom razmišljanju. Nemam ja ništa protiv da neka samouverena budala pogine tako što će se zakucati sa 150 km/h u bankinu, ali imam štošta protiv da se odbije od te bankine i mene unakazi. Ograničenje glavu čuva, a bahaćenje je pod točak stavlja.

Nefertiti

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.

C i n i k

pre 4 godine

Kada budemo imali auto puteve kao u HR i Slo to će biti jako dobra ideja...sa rupama neka nam je Dragi Bog u pomoći...
(filip, 10. novembar 2019 08:39)

Sta fali nasim autoputevima,gde si ti video te "rupe" na autoputevima bas me zanima?
Sto nisi napisao gde tacno?
Nasi su autoputevi u extra stanju,autoput K11 ka Cacku bez ikakvih preterivanja, mozes 200 da vozis.
K10 je takodje odlican i kvalitetan autoput,nigde ne videh rupu niti sam mogao da nadjem razliku izmedju autoputa u DE i naseg.
Msm da si ti ipak jedan od mnogih iz hr ili si hr iz SRB koji pises nebuloze, zapravo msis da si zanimljiv a nisi,moram da te razocaram,extra su nam autoputevi, a za promenu,sledeci put kad ti padne na pamet da pljujes prvo dodji pa obidji neki djir na nekom nasem autoputu i sam ces da vidis da rupe ne postoje.
Manje mrznje,to ti je moj savet.

Ja

pre 4 godine

Svuda u svetu je ograničenje 130 km/h i svuda tolerišu do 150 km/h.
Sve kamere su podešene na 150 km/h u Austriji Francuskoj Italiji...
Slovenija i Hrvatska isto toleriše do 20km/h više.

Tako da ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo kod nas.

zt

pre 4 godine

Odlicna ideja, koja se svakako primenjuje u evropskim zemljama.

U Hrvatskoj je po zakonu, prema recima policajca koji me je zaustavio kod Siska, dozvoljena-tolerisana brzina 155km/h.
Um Madjarskoj 150, u Sloveniji 145, a u Austriji, cak na nekim autoputevima, zvanicna dozvoljena brzina je 140km/h (naznacena na saobracajnom znaku).

Stoga potpuno podrzavam inicijativu g. Drobnjaka

Stari čačanin

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.

mio

pre 4 godine

Nista spektakularno, u citavoj Evropi ima Dozvoljena tolerancija pa tako mora i kod nas. u Austriji slobodno mozete da vozite 145 da vas ne kazne, u sloveniji 150, u hrvatskoj 155-160. Ne vidim ni jedan razlog zasto bi drugacije bilo u Srbiji.
evo u Republici Srpskoj mozete da vozite i 200 na sat! samo ako vas uhvati presretac onda ste nadrljali:)

W

pre 4 godine

Citam komentare i ne mogu da verujem,dize mi se kosa na glavi od ovih koji podrzavaju ovu izuzetno opasnu glupost.Jeste li Vi svesni da autoputevi u Srbiji niti po kvalitetu niti po konstrukciji nisu predvidjeni za ovoliku brzinu!I znate sta,ne zalim ja Vas nego one koji su s Vama u automobilu i one oko Vas,a Vi slobodno jurite 150 na sat...pravo u jedan lep mrtvacki kovceg od pravog hrasta luznjaka.

Koja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.
(rebro, 09. novembar 2019 20:43)
Ala si sada lupio jesi ti vozio nekad autoputem ispade po tebi da ovaj što pretiče stoji i uopšte se nekreće pa i on ako pretiče vozi minimum 120 to je samo trideset razlike ako ti voziš 150 dovoljno je da pipneš kočnicu manje od jedne sekunde i spustio si brzinu ispod 120 veruj mi zivim u Nemačkoj i često gde je dozvoljeno vozim i 190,200 nikad hvala Bogu nisam imao udes na auto putu ali zato dvaput tamo gde je ograničenje pedeset

Nikola

pre 4 godine

Ja vrlo cesto putujem na relaciji Lubljana-Beograd-Skoplje. sto se tice ovoga, nista sporno nista novo, ko vozi cesto na nasim putevima, zna da skoro svi voze oko 140 150kmh. autobusi voze 100 110, a znamo koja je njima dozvoljena brzina.
Osim raznorazne gospode u skupim automobilima koja sebi dozvoljavaju voznju preko 200kmh. Na nasem autoputu policije skoro i da nema, osim par presretaca koji se vide iz aviona. Problem je umor kod ljudi i nepaznja. Ako si preumoran, napravices udes i sa 90kmh.

ns ja

pre 4 godine

Znači ja da ispaštam i vozim 120 zato što neko vozi tehnički neispravan krš, a država nikako da se doseti da se takve stvari rešavaju tehničkim pregledom i neodobravanjem registrovanja neispravnih krševa u cilju naše sveukupne bezbednosti u saobraćaju, a ne samo vožnje na autoputevima?! AA??

Zohan

pre 4 godine

Ima nas raznih, ja recimo imam problem sa paznjom ako ne postoji dovoljno brz protok informacija. Kao neko ko nema ni jedan prekrsaj upisan niti i jedno cukanje za svojih 15 godina voznje, odgovorno priznajem da mi je paznja na drum daleko bolja na 140-150 nego na 120 na sat. Ne kazem da je svima tako. E sad vi meni recite sta da radim, da slepo pratim ogranicenje ili da mi svoja i tudja bezbednost bude na prvom mestu. Vazno je poznavati svoja ogranicenja kao i automobila i uslova na puti. Da svi to dobro procenjujemo ogranicenja ne bi ni postojala.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Šta drugo reći, bilo je krajnje vreme, u poplavi stalne satanizacije,. maltretiranja i ograničavanja vizača, stvaranja veštačkih gužvi. po gradovima da bi se ljudima ogadili automobili i što biše ograničila njihova upotreba, ekoterorističkih laži, histerije i manipulacija, napokon jedna dobra vest, nećemo više morati da milimo autoputevima ili da strepimo od kazne ako malo nagazimo pedalu.

bob

pre 4 godine

krseve zabraniti, sve ispod euro 5 zabraniti a brzinu zakonski doći na 150 km/h... dosta je krseva na autoputu koji voze ispod 100 na sat nocu bez stop svetala i ugrožavaju zivote i saobracaj
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zvonko, 9. novembar 2019 23:30)

# Link komentara o cemu ti pises?!godinama vozim po auto putevima i nikad nisam video to sto ti pises!izgleda da ti radis u korist uvoznickog lobija,muka mi je vise od ovakvih komentara

Marko NS

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.

kale

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ako se toleriše do 150, onda ne može da se toleriše do 160-170. Rekli su do 150. Inače, mislim da ovo ništa neće promeniti na auto putevima kod nas, pogotovo u odnosu na naš omiljeni zapad. Vozim po Sloveniji i Austriji i kod nas se vozi najsporije. Nema veze sa stanjem automobila. Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.

GuA

pre 4 godine

Zašto mrzite one koji umeju da voze , imaju dobre gume, vrhunske automobile? Šta vam smetaju ti automobili?
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42)

Zašto 25-30% bahatih koji smatraju da znaju da voze posto voze brzo maltretijaju ostale ucesnike saobracaja i to smatraju normalnim ??

marsovac

pre 4 godine

Nikako mi nisu jasni pojedini idioti - zar stvarno misle da postoji neko ko ne ume da solidan auto dotera do 150-160 km/h?! To moze svako, ali oni normalni razmisljaju o tome da li ce da ubiju sebe ili nekog drugog! Nemam nista protiv toga da ogranicenje bude i 200 km/h, ali pod uslovom da svaki vozac potpise smrtnu kaznu za sebe i kompletnu porodicu ako napravi udes pri brzini vecoj od 100 km/h - u tom slucaju ce sama porodica da likvidira takvog manijaka pre nego sto on pobije njih! Vecina ne kapira da auto pri brzini od 150 km/h na cas predje preko 40 metara u sekundi i da je dovoljno sekund-dva da vam odluta pogled ili nesto odvuce paznju da ubijete porodicu koja se nalazi 100-tak metara ispred vas a zakoci iz nekog razloga koji vi i ne vidite!

Milan

pre 4 godine

Onaj ko ima navigaciju ili je bio u prilici da uporedi svoju stvarnu brzinu sa onom koju pokazuje merac u kolima, shvata da brzina od 140 koju pokazuje merac u kolima odgovara stvarnoj brzini od 130 km/h... Tolerisanje brine do 150 bi odgovaralo realnoj brzini do 138 km/h... Ne svatam gde je tu problem?

Stari čačanin

pre 4 godine

-Gde ste vežbali vožnju od 150?
(Radovan, 09. novembar 2019 17:56)

Pa na autoputu. Šalu na stranu: da li si ikada vozio ne sportski auto nego limuzinu od 250 ks i više, da jesi video bi da je za njih 150 na sat zagrevanje motora. Prosto nemaš osećaj te brzine dok ne pogledaš na brzinomer. Nema brujanja motora, nema šuštanja vazduha, gume se ne čuju, e vidiš takvim vozilima je to i namenjeno, a ne ako je dozvoljeno 150 svako mora da vozi tolikom brzinom. Vidiš vozeći tom brzinom sa takvim kolima stigao sam iz Beograda do Zagreba za manje od tri sata sa prelaskom granice (van sezone) mnogo brže i praktičnije nego avionom.

Zohan

pre 4 godine

Sta su svi nesto poludeli kako je opasno 150 kao da je 130 parkiran auto. Opasno je kad ne gledas oko sebe, ne pazis na druge ucesnike, ignorises lose uslove na putu, pretices a ne mozes i generalno lose procene. Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu

spasimo planetu

pre 4 godine

Naravno da je mnogo 150km/h kad svi vozite puntice i clio 1.2 i na 5000rpm idete 120 u 5-oj! Prijatelji moji mercedes s350d u 9-oj na 1800rpm ide 180km/h
(Sony, 9. novembar 2019 19:21)

dizelas, uaaa!

Radovan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.
(ivan, 9. novembar 2019 10:47)

Evo nekoliko studija.

-Drumska vozila se projektuju na osnovu zakonskih propisa koja se tiču bezbednosti saobraćaja na putevima, bezbednosti i sigurnosti konstrukcija vozila i uobičajenih široko dostupnih procesa proizvodnje u auto-industrijama. Za sada se sve vrti oko 120 km/h za automobile: i potrošnja goriva, i izduvni gasovi, i preživljavanje uz teške povrede, i stabilnost i sigurnost vozila na drumu, itd.
Za autobuse od 18 tona i kamione do 40 tona je 100 km/h jer je njihov najveći problem zaustavljanje prilikom kočenja.
- Auti za veće brzine od 120 km/h se prave po drugačijem principu, a to su najčešće sportski modeli i grand turizmo. Veoma lako se prepoznaju, imaju još više oborenu šoferšajbnu.
- Do 90 km/h kada je bila maksimalna brzina na moto-putu, auti su pravljeni kao kockice. Kada su počeli da se prave auto-putevi i povećana brzina na 120, konstrukcija auta se dosta promenila, kao i zakonski propisi.
-Prelazak sa 120 na 130 je uveden samo zbog povećane potrošnje goriva vozila kako bi se povećao promet rafinerija.
-Prelazak na 150 je za zatvor predlagača zbog potiranja postojećih zakonskih propisa.
-Gde ste vežbali vožnju od 150?

balkanoid

pre 4 godine

tako e,
da vozim kao car, a ne kao ovi misevi sto se plase da ga 'nagaze'

da se dozvoli i voznja suprotnim smerom, dosadno bate ovako odvojeni...

milos_no6

pre 4 godine

150 km/h je previše za naša auto-put sa dve trake, plus ima i dosta krivina a i loših deonica, kolotraga... Ovo možda misli da će presretači tolerisati nekog ko vozi do 150, mada oni su i do sada zaustavljali samo one koji voze preko 150. Kamere nikom neće da praštaju.

Dja

pre 4 godine

Podrzavam, ipak je to autoput i gubljenje vremena apsolutno bespotrebno...normativi su radjeni za dosta losije puteve pre mnoooogo godina, a da ne pricamo za kakve automobile, jugo, lada i sl. Tehnicki ti automobili su imali visestruko manju upravljivost, slabije kocenje, bez air bag-ova...i opet je bilo 120 km/h...vreme da se malo ubrzaju bar neke stvari

Ivan

pre 4 godine

Kod Srba sve naopako.
Od svega se pravi afera.

Nije nam za ovo trebala javna debata ni medijska pompa.

Jednostavno je trebalo reći Policiji da ne zaustavljaju odnosno tolerišu one koji voze 135,140,145 km/h a visokim kaznama derati one koji se usude da voze preko 150 km/h.
(kale, 09. novembar 2019 11:21)

Zbog takvih kao ti, i ovih sto ti daju pluseve nam i ide ovako kako ide. To sto ti zagovaras je krsenje zakona. Ono sto nama treba jeste rec struke. Da strucni ljudi ocene koja je bezbedna maksimalna brzina na odredjenoj kategoriji puta, a ne krsenje zakona i propisa o bezbednoj voznji zato sto oni mozda nisu adekvatni. Policija treba da ima nultu stopu tolerancije, jer znak za maksimalno dozvoljenu brzinu od 130km, ne znaci preporucenu brzinu, vec upravo to sto predstavlja, maksimum koji se ne sme preci.

cento

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 9. novembar 2019 13:11)

Tako je,ako se nekome zuri neka krene dan ranije.
Ovo sta hoce da uvedu je glupost.

Miljan

pre 4 godine

Kakva galerija mediokritetske nesposobnosti u ovim komentarima. Na autoputevima treba ukinuti ogranicenja skroz sem na krivinama i tunelima. Umesto toga treba uvesti merace temporalne distance i meriti koliku distancu vozaci drze ispred sebe. Kao u Nemackoj. Realno nasi autoputevi su sada uglavnom novi i u boljem stanju nego nemacki. A ko se boji, pa nek vozi u desnoj traci, da ne duzimo zasto uospte vozi na autoputu ako se boji.

Aleksandar

pre 4 godine

150km/h Bg Nis neka hvala , kolotracine , nekvalitetan asvalt , saobracajna kultura , su samo jedno da ne idem 150 vec max 130 sto je i realno. Kad ispred vas izleti pezejac i pocne da pretice Nisekspres a vi idete 150 a on jedva 100 da vidimo onda sta se desava.

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Kada brzinomer pokazuje 155 km/h, realna brzina je 149 ili 150 km/h kod 99% automobila. Dakle ako tolerišu realnih 150 km/h da znate koliko možete bez kazne. Na 170 km/h presretač vas neće dirati, ali će vas slikati i stiže vam kazna. Zaustavljaju ove koji jure 200 km/h. A tako i treba. Veliko hvala za presretače u Srbiji! Jer u Srbiji nemamo auto puteve za veće brzine od 200 km/h, takve vozače treba kazniti. A malretirati nekog zbog 155 km/h, je samo maltretiranje. ja bi uveo mnogo veće kazne za ove što kuckaju na mobilnom a voze 130 km/h, njima bi oduzimao vozila i kazna zatvora od 10 godina jer ti ubijaju po auto putevima čak i puno više nego ovi pijani, jer pijani voze 90 km/h i ne mrdaju iz desne trake.

Zoran

pre 4 godine

Kada svakodnevno po Beogradu gledate ljude kako nece ili ne znaju da voze 30-50km/h tako da ne ugrozavaju sebe i DRUGE,sta ce tek da bude na 150km/h...

khm

pre 4 godine

Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h. Mislim da je u tom slucaju skroz ok tolerisati 150km/h jer se smanjuje zagusenje. Na auto putu nista gore nego dve kolone u dve trake, bolje tolerisati vecu brzinu da se saobracaj rascisti nego praviti zidove od dve kolone u dve trake na putu, veca je opasnost za one sto nailaze iza.

djole

pre 4 godine

Nisu svi vožači džipova nasilni vozači. Ja sam ga kupio jer sam blagosloven sa troje dece, prosto trebao mi je veći i konforniji auto. Od svog poštenog rada sam ga kupio. Na autoputu 130 na tempomatu. Prvo neću da rizikujem život svoje dece, drugo neću da rizikujem svoj život i njih ostavim bez oca a treće neću da rizikujem ni život ostalih. Kad mi se jurca upalim F1 na kompjuteru ili odem na karting, srećom žena ima razumevanja :)

nnidza

pre 4 godine

Vozio sam 120 kada sam ispred sebe primetio starog pezejca ili trabanta koji je dekica vozio nekih 70km/h. Kočio sam, jer su pored mene leteli automobili sa 150+ km/h. Jako strašno iskustvo. E zamislite sad kad još to stanje legalizujemo, i kad takva vožnja postane uobičajena. A umesto drkice, autobusi sa djacima 80km/h... Jako neodgovorno. Treba dopustiti 130km/h ali sa mnogo kamera i presretača. I mnogo isključenja i kazni.

tatamata

pre 4 godine

Šta će nam znak na kome piše 130km/h ako može da se vozi do 150km/h? I sa ovim povećanjem sa 120 na 130 počelo je divljaštvo i trka na autoputu. Ranije zglavim tempomat na 120 i pretičem 95% saobraćaja. Sada zaglavim tempomat na 130 i svi osim kamiona me pretiču. Znači većina vozi preko 130 odnosno 140-150. Koja je svrha da imaš zakon ako ga kao zakonodavac uništavaš i obesmišljavaš? Samo Drobnjak može nešto tako glupo sa smisli.

Pera

pre 4 godine

Pa to je max brzina.. Sto da ne. To ne znači da svi moraju da voze toliko. Svako prema sposobnosti (a nije nam svima ista) i prema kvalitetu automobila. Voleo da me neko od ovih sto se žale da je to puno provoza i obratno.

razanj zakon

pre 4 godine

ne, da se mene pita nijedan automobil ne bi imao vise od 50kw i max. DOZOVLJENA brzina bi bila 90km/h
(razanj zakon, 09. novembar 2019 13:11)

Da se ja pitam, ja bih tebe vratio na špediter, a i u prvi razred osnovne.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 15:45)

pustimo mi prvi razred, a to sto ti i slicni ne mogu da shvate o cemu i zasto tako pisem, ha, zato vas se verovatno nigde nista ni ne pita?

prle

pre 4 godine

zaustavnu traku treba ukiniti, i napraviti lepo 3 trake, skroz leva da bude brza traka, srednja traka za srednje brza vozila do npr 130 kmh a desna spora za kamione i ostale do 90kmh. a parking sa wc na svakih 3km.

Stanislav

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.

laki

pre 4 godine

Ima velikih automobila koji ne osete 130 pa i 150 na sat i pri tim brzinama mnogo bolje koče nego mali automobili na 80 ili 100 na sat , Alvirović kad testira automobile koristi male automobile koji ne mogu da se porede sa velikim automobilima i obmanjuje javnost svojim glupavim testiranjima. Još jedna Alvirovićeva obmana je i potrošnja goriva,po njemu isto nam je gorivo kao u inostranstvu a ja kad napunim rezervoar u EU predjem 250-300 km više nego sa našim "gorivom".Ne obmanjujte ljude više.

Pera

pre 4 godine

Problem kod nas je sto Srbi generalno ne znaju da voze. Ne vičite, ali tako je. Najvise sam od avih država odlazila u Švajcarsku i onakvu kulturu ne vidim u Srbiji. Bahato parkirate, bahato vozite , preticete sa desne strane, prolazite kroz crveno, a ako neko ne krene već na žuto vi odmah na sirenu, jer zaboga, izgubiste dragoceni 3 sekunde života ako sačekate zeleno. A ba auto-putu iz trajeu traku, ulecete kao da ste sami na putu. pritom ne vodite računa o drugim učesnicima koji voze propisno. Vi em sto ste svoj zivot izlozili opasnosti jer ulecete kako vam se prohte, tako i druge dovodite u opasnost. Takodje preticete zaustavnom trakom, nabijate se i blicate da vam sd sklone cak i kada vidite da taj neko ne moze da se prestroji jer treba da pretekne 2 slepera. Ne, ne treba tolerisati dok se Srbi ne dozovu pameti! Nismo mi Nemci i Svajcarci nažalost. Tamo su ljudi kulturni i postuju zakone.
(Nefertiti, 09. novembar 2019 11:39)
E moja Nefertiti, ti Švajcarske videla nisi. Pa oni svi tamo kreću na žuto kao jedan. To i jeste problem ovde, što 85 procenata njih spava ili telefonira ili objašnjava suvozaču kako je kiselio kupus, a pritom nemaju ni o od osećaja za druge učesnike u saobraćaju. Jednom rečju nema Kulture u Srba. A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje

Jovan M.

pre 4 godine

Čemu Zakon ako se nešto "toleriše"? Možda počnu da se tolerišu i dve rakijice, mali ubod nožem u stomak, pucanje u noge, šamari i slično jer sve su to mali prekršaji, pa hajde da ih tolerišemo.

nevski

pre 4 godine

Ko krene na vreme, ni 90 mu nije malo, stici ce. Ko zuri, dzaba mu i 150,a,obicno ne stignu. U tome je sva mudrost, licno, 130 je ok, s obzirom na nas vozni park.

Dule Pop

pre 4 godine

NEEE ! Posebno kad predlozi dolaze od stručnjaka koji su skoro pa robijali,smenjivani,zloupotrebljavali službeni položaj,ismevani isl.
Većina nas nema vozni park za te brzine,loše se održavaju vozila,ni auto - put nije sjajan. Ovo populističko "usklađivanje" sa EU se kod nas završava probijanjem naplatnih rampi i u najavi velikim brojem nesreća i žrtava ! Ovo nije ništa drugo nego zloupotreba sl.položaja od strane nekvalifikovanih poslušnika.

razanj zakon

pre 4 godine

@razanj zakon
A majke ti koji to noviji auto ima max 68ks/50kw? To jedino jugić ispunjava. I ako nisi sposoban da upravljaš vozilom brže od 90km/h nemoj ni izlaziti na autoput nije to za tebe. Ja stvarno ne kontam zašto neki preplašeni ljudi moraju da predlažu ovako glupa ograničenja.
(Stanislav, 9. novembar 2019 18:08)

Stanislave, npr. Kia Picanto 1.0 CVVT, majke mi i nije u pitanju nikakav strah nego razum, zasto bih ja radio za skupo osiguranje, porez i ostale harace samo da mi se komsiluk divi, nije mi vrana mozak popila, mozda sam malkice preterao sto se tice brzine al' recimo ako 110km/h nije dovoljno onda nije ni 150, a jugic Stanislave, e to tek bese dobar autic u neka jos bolja vremena, tri put u godini na more za kes Stanislave, tri put i sve to bez stresa, laganini od raznja do raznja;)

Ajnstajn

pre 4 godine

Svi koji ovde pišu da se u EU toleriše brzina veća od propisane lažu. Iz ličnog iskustva znam sa se ne toleriše u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Francuskoj, Španiji i skandinavskim zemljama. Sve ove zemlje imaju neuporedivo bolje puteve od Srbije, a izuzev Nemačke, svuda je ograničenje 130 km/h. Ovi što pitaju koja je razlika po pitanju bezbednosti kada se vozi 120 i 150 km/h treba da polažu ponovo. Razlika je u dužini zaustavnog puta pri kočenju.

Kolos

pre 4 godine

Moj auto ima 16 god. i ja ne prelazim 2500 obrtaja da se nebi raspao, a to je nekih 130km. Zato gazda firme ima Audi A6 3.0 biturbo sa 318 konja. Kad sam se provozao sa njim shvatio sam da su ograničenja postavljena zbog mene, a ne zbog njega. Leva traka mora da se zasluži i zaradi. Miševi sa kotobanjama od 100 konja od kojih se pola razbežalo nemaju tu sta da traže.

darko

pre 4 godine

Zbog prosecne brzine ljudi su poceli da izbegavaju nase Autoputeve i zbog toga se podize brzina na 150. To je maximalna brzina,a komentatore i istale pametnjakovice sto znaju sve niko ne tera da voze toliko i da se bune. Najmanje saobracajnih nesreca se dogodi na autoputevima,o tome mozete malo procitati.

Stari čačanin

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije
(sssss, 09. novembar 2019 17:46)

A koga to kamioni i autobusi pretiču na autoputu kada je njima ograničenje po kategorizaciju vozila mnogo manje od opšteg ograničenja na autoputu.

Stefan

pre 4 godine

Mislim da gde postoje uslovi za to treba tolerisati brzine do 150km/h,na losijim deonicama puteva treba da se postuje ogranicenje,a naravno sve to moze da se regulise saobracajnim znacima ...

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Snimio jurcanje “Gazelom” 270 km/h i razbesneo ljude

--------------

a mi ovde pričamo da li je opasno voziti 135 km/h, 150 km/h na auto putu koji je projektovan za veće brzine od 130 km/h


Na Gazeli je ograničenje 80 km/h.

150 km/h je na nekim deonicima auto put u Srbiji Ok brzina, na nekim deonicima je opasno i 130 ali je tamo ograničenje 100. Problem je što neki u Beogradu voze 270 km/h. Ubiće vas taj u Beogradu koji vozi 270, a ne ovi na auto putu sa 150 km/h

Tacka

pre 4 godine

Srbi voze kao da su jedini na auto putu, posebno ovi što voze 120. jer ovi koji voze 160, oni itekako paze, jer bi odavno bili mrtvi. Zapravo ovi što voze 120 maltretiraju one koji voze 160, ali samo u Srbiji.
(Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 21:22)

Onaj ko vozi 160 vrši prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja i time maltertira ostale učesnike. I tako je svuda u svetu.

ivan

pre 4 godine

Volio bih da procitam neke studije koja je razlika izmedju 130 i 150, jer ukoliko nema velike razlike u uticaju na bezbednost, sto da ne, s tim sto se slazem da bi trebalo tolerisati 10% uvijek.

Milan

pre 4 godine

Zaista ne znam o cemu pise vecina komentatora, verovatno autoputem voze jednom godisnje na more pa im je velika frustracija! Ja predjem bar 20.000km svake godine autoputem, cim izadjem iz srbije ne obracam paznju na brzinu. Vozim po osecaju 140-150km/h i nikad nigde nisam kaznjen za to. Ponekad mi prija i da vozim sporije i onda se vucem 110-120. Poenta ovakve odluke je POVECANJE bezbednosti, jer mozete sve vreme gledati na put, a ne u brzinomer. Ne razumem ove price iskocio mi trabant sa 70, autoputevi su pregledni ne moze niko da vam iskoci,valjda gledate na put vidite unapred i predvidjate. Desava se da iskoci neko iz desne trake u levu bez zmigavca, ali ako stvarno gledate na put, primetite da sustize drugo vozilo i da mozete ocekivati tako nesto. Jedino iole opasno na putu su kamioni koji krenu u preticanje. Odstojanje drzite bezuslovno, tu jedino mozete sebe dovesti u opasnost. Ne razumem da ako iole pazite mozete na autoputu biti u opasnosti, za to su potrebna dvojica koja ne gledaju. Ja sam prevezao sigurno vise od pola miliona kilometara autoputem i jedinu opasnost sam imao kada mi je natrcao pas kod pazove na 130, slomio sam maglenku. Autoputevi su bezbedni, sve sto treba da radite je da budete tolerantni i pazljivi.

majka tereza

pre 4 godine

Poenta autoputa je da se brzo stigne, nemojte svi da glumite Majku Terezu
(Zohan, 9. novembar 2019 17:49)

Tako je Zohane, krst na retrovizor pa kako nam boga da!

Goky

pre 4 godine

U banana državi sve je stvar dogovora, taljenje, namešteni tenderi, burazerska ekonomija pa i ograničenje brzine.
A da, mi "ono, kao" imamo zakone.

Sasa NS

pre 4 godine

Mislim da treba i Dunav da izmestimo iz Srbije jer postoji mogucnost da se neko ne daj boze udavi !!! Kakve nebuloze u ovom narodu ima... neverovatno.

mile

pre 4 godine

Evo ja da predložim da nikog ne diraju ko vozi manje od brzine zvuka sto mu dodje nesto oko 340 m/s.
Pa šta možda može i tako. Eto možemo da privučemo brzinske turiste da ubijaju sebe i ove tzv sporaće po drumovima.
E ali tako razbijamo turizam.
Sve se nadam da je ovo samo novinarska patka.

cika doca

pre 4 godine

A onda ovih 25 procenata normalnih, svesnih se iznervira i pravi prekršaje. Uzdravlje
(Pera, 9. novembar 2019 15:25)

To znaci da "normalnima" u Srbiji treba pshilog - imaju kratke zivce

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Za g.Okanovića, a zahvaljujući komentarima, jako je važno da ako se toleriše 150 km/h, da se obavezno, ali obavezno zabrani kamionima da pretiču kamione. Kao što je to u Mađarskoj. Jer kada kamionom brzinom od 91 km/h obilazi kamion koji ide 89 km/h to traje i traje, i onda je za vas sa 150 km/h u levoj traci opasno kada vidite kamion koji ide 91 km/h. G.Okanović zaista čita i uvaja, ono što mnogo stručniji i iskusniji od njega sugerišu, i kamo sreće da njegove sugestije prati Vlada Srbije u potpunosti. Auto put je najbolji put. Srbija dobija mnogo izgradnjom mreža auto puteva, i mnogo, mnogo manje mrtvih, a život nema cenu!

boki

pre 4 godine

samo da prijavim kako ljudi koji koriste autoput cesto, dakle prelaze deonice istog za posao redovno, ne voze preko 110 - 120, tu ukljucujem i sebe. i ta brzina je sasvim ok. ovi sto 1 godisnje idu na more u junu ili septembru i treba im 150 kmh jer tako su u mogucnosti mogu da se ....

Beogradjanin

pre 4 godine

Dobra odluka koja se vec sprovodi u mnogim zemljama, pocevsi od Hrvatske. Ko cesto i puno pituje to zna odlicno. Potpuno je besmisleno kaznjavati nekog ko vozi nov i auto u odlicnom stanju za prekoracenje brzine od 10, 15 km/h na autoputu - putu sa odvojenim smerovima, 2 i vise trake, zaustavnom trakom itd. To ne znaci da morate da vozite toliko - ne treba ni 130 ako auto nije u stanju za talve brzine. Naravno, sve ovo vazi u odlicnim vremenskim uslovima itd. Ako neko uzrokuje sudar pri 150 km/h, treba da snosi sve posledice za nepostovanje zakona. Svakako je podrzavam! Ali zato, od 151 km/h kazna bar od 150 evra pa navise.

autošovinista

pre 4 godine

Vlasnici automobila, naročito onih "besnih" su bar toliko besni koliko i njihova kola. Svi odreda, pre svega, precenjuju svoje sposobnosti, nemaju veze sa srednjoškolskom fizikom, i neodgovorni su... Našeg čoveka ne možeš čak ni da ubediš da niko ne može bezbedno, da vozi auto i telefonira!

ejsejs

pre 4 godine

ogranicenja od 120 kmh stoje kada su se vozile fice i zastave bre!!! kakva kola se danas prave i 200 kmh je bezbednije nego tad 120 kmh.. problem je sto su ljudi sludjeni za volanom, sedaju pijani, pospani, Pricaju telefonom, itd, najmanji uzrocnik nesreca je brzina!! kada vozite sa odgovornoscu, odmorni, skoncentrisani, mozete da vozite i 400 kmh nikada necete izazvati udes!!

netacno. statistika kaze da su uzroci nesreca 1. alkohol 2. brzina, pa redom nadalje.

MadMax

pre 4 godine

Da li se sećate kako je letos izgledala vožnja auto-putem kada je bila ogromna gužva? Stravični udesi, pogibije, izbrisane porodice u jednom trenu? Automobili sa stranim tablicama su uglavnom jurcali 150+km/h, a gotovo niko od njih nije držao bezbedno odstojanje. 150km/h je 41metar u sekundi. Odstojanje treba da bude preko 150m da bi imali uslove da bezbedno vozite. Ceo auto-put treba da bude pokriven sa digitalnim znakovima i da maksimalna dozvoljena brzina bude iskazana u skladu sa vremenskim uslovima i opterećenjem puta. Putevi nisu piste ili reli staze. Ima i nepotrebnih ograničenja koje stoje godinama kao da su radovi u toku a nisu ni počeli ili su završeni odavno. Takve stvari treba da rešava direktor JP "Putevi Srbije" a ne da smišlja tolerancije.

W

pre 4 godine

Tolerisati krsenje zakona a vecina u komentarima podrzava.Evo Vam brutalan primer,ubistvo je krivicno delo ali ako ubijete jednu osobu bice Vam tolerisano,odgovaracete samo za visestruka ubistva.E sad stavite prst na celo i dobro se zamislite.

stanoje zoranovic

pre 4 godine

Ja živim u švedskoj, prešao sam uzduž i popreko evropu, a sve je manje mjesta gde se može voziti preko 130. u nemačkoj je u poslednjih 30 godina smanjeno za 2/3 autoputeva gde se može voziti preko 130. a stvarno nisam video ni u jednoj drugoj zemlji da se brže može voziti od 130. prešao sam do sada ok 1300000 km i siguran sam da u momentu niko nemože auto komtrolisati na brzinama preko 100 na sat. Ako to uvedu napraviće auto puteve smrti, jer
nije za naš mentalitet i našu neodgovornost.

Ratko

pre 4 godine

Spora vožnja je veći problem nego brza. Vozač sam koji je proputovao bar 10 evropskih zemalja i mislim da je 130km/h ok +10% tolerancije. Tih 10% koristiti u preticanju tako da prosečna brzina na naplatnim rampama ne znači da odmah vozač bude kažnjen.

CooLeR

pre 4 godine

Ovo je jedna od stvari koja mi se nimalo ne sviđa u našoj zemlji - podsticanje od strane vlasti da krši zakon! Mi uvek imamo oštre zakone (recimo zakon o radu) koje niko ne poštuje i to je tako normalno. Ajde jednom da se dogovorimo da zakon nije preporuka koja se može, a i ne mora, poštovati. Zakon mora da definiše strogu obaveznu granicu. Ako mislimo da su putevi bezbedni za 150 km/h stavimo to u zakon i super. Možemo kao i Nemci, smete 150 ali preko 130 ste uvek krivi. Ali NE SME da stoji u zakonu jedno, a da policija i sudovi poštuju drugo. To je naopako!

ter

pre 4 godine

Mogu da tolerisu sta hoce, novi autoput Milos veliki je iskrivudan, da ako vozis 150, mozes samo da se isprevrces.

I ona prva dva tunela sa betonom umesto asfalta, imaju ogranicenje 80, a realno se auto raspada i na 80. Tako da ce nam putevi biti kao brze pruge Srbije. Ne racunam Titov autoput BG-NIS

Aleksandar Todorović

pre 4 godine

Ima jedan predlog za kažnjava, koji će podržati samo mali broj. Visina kazne treba da bude i na osnovu toga, da li je taj koji je vozio auto putem 162 km/h, a toleriše se 150 km/h izazvao neki udes u životu? Da li je vozač izazvao udes sa smrtnim ishodom? ako jeste, kazna mora da bude malo veća, ako nije, onda manja kazna. Zašto strogo kažnjavati nekog ko vozi 30 godina, a nikada u životu nije imao udes, nije izazvao udes, jer je prekoračio 5 km/h, a pri tome drži odstojanje, ne koristi levu traku za vožnju, nego samo za preticanje, nikada u životu ne koristi mobilni telefon, smanjuje brzinu na 100 km/h čim počne kiša, zašto je takav vozač problematičan zi zašto da plati kaznu ako je vozio 155 , 160 a tolerancija je do 150 km/h.Možda deluje kao da opisujem sebe, ali ima puno takvih, kao što sam ja. Novi auto putevvi u Srbiji jesu dosta dobri, i biće ih još, i Srbi konačno mogu da uživaju u vožnji auto putevima.Ali moraju da nauče da leti na 30stepeni stave letnje gume. Da nije mudro da voze auto kad je letva volana neispravna. Da shvate da auto put nije staza za trkanke, da tim putem putuju normalni ljudi koji žele negde da stignu, recimo 1000 km od Beograda. Pošto stalno vidim da neko računa koliko se uštedi ako se vozi 150 umesto 130, kako je to mala ušteda vremena na 200 km deonici, kao da je Srbija samo 200 km, i kao da ću ja da krenem iz Beograda i stanem u Dimitrovgrad? Šta ako idem za Istanbul? Tasos?

NikolaBg

pre 4 godine

Mi smo jedan idiotluk od naroda, ništa sami ne možemo da uradimo moramo da kopiramo iz inostranstva nešto, sobzirom da su nam i novi putevi u rupama, ne slažem se da bude do 150, i do 120 je sasvim dovoljno da se stigne. Grdeličku rade sto godina, svaki put moraju da popravljaju tek uradjeno. Toliko od mene.

pp

pre 4 godine

Covek na celu drzavne firme, postavljen od vlade Srbije otvoreno, javno poziva na nepostovanje zakona ove drzave!!!??? Trazi tolerisanje prekoracenja brzine!!!

neko tamo

pre 4 godine

Vi sto kukate kako NE treba tolerisati prvi molite ako vas zaustave da vam ne pisu kaznu jer niste bog zna koliki prekrsaj naprvili. Prema tome... Tolerancija TREBA da postiji za sve sem ubistva, silovanja itd. Pa i da pedjete na crveno jbg desilo se, desi se svima pa i vama i jel treba i zatvor odmah zbog toga? Ako zbog toga napravis udes ubijes nekog onda je vec druga prica, ali ako nisi nikog ugrozio a desilo se... sta sad... Inace ja prvi ne vozim brze od 120, ne zbog nesigurnosti (uvek nove gume i iskljucovo continental, ok auto, prelazim dosta.godisnje) vec sto bih trosio 30% posto vise ako ne moram, ali treba imati toleranciju i sasvim je ok toolerancija od 10-15% i na autoputu i svuda. 30km u gradu tj 50km je smesno vise steti nego sto koristi. Biciklisti motoristi i pesaci su mnogo veca pretnja i njih treba kaznajavati jer oni izazivaju nesereca i nemaju opstu kulturu. A inace za one sto kazu da nigde u evropi nije preko 130, jeste, za nemacku se zna a niko nije pomenuo Bugarsku gde je 140 ogranicenje a i u svim zemljama je tolerancija 10-15%. Zato ne dramite jer cete prvi kukati kako su vam za 7km pisali kaznu...

Nikola

pre 4 godine

Tolerancija brzine postoji svuda, pa tako treba i kod nas. U Mađarskoj vozim 160, kao i u Hrvatskoj, u Austriji 150, u Bugarskoj može i 200 ako imate 20 leva za mito. Kod nas do naplatne vozim onoliko brzo koliko uslovi dozvoljavaju; ako je jutarnja gužva, pratim ostale učesnike, ne blicam, ne obilazim sa desne strane. Ako je put prazan, vozim takođe onoliko brzo koliko smatram da se osećam bezbedno. Između naplatnih, gde se meri prosečna brzina, tempomat na 150, jedna wc/kafe pauza i nema kazne.

Petar

pre 4 godine

Ovo je lazna dilema..ako ce mo kao "svet"...naravno da treba da postoji tolerancija, kao i kaznjavanje za prekoracenje "tolerancije" sa sve kamatom. 200, 300 eur kazna za preko 150 sa sve "kamatom" za prekrsaj koji se racuna od 120. I ne trenutna brzina (obilazenje, pa da se sklonis da ne smetas), nego kontinuitet da se meri. Mada, ima po EU da se vidi i striktno postovanje napisanog..ali mislim da je mnogo redje. Tuneli i opasna mesta - striktno postovati/meriti

Огњен

pre 4 godine

Под хитно сменити Дробњака са места директора или шта је већ в.д. директора. На тако одговорном месту не сме да даје такве изјаве. Закон се мора поштовати и тачка. Нема никакве толеранције. Али нека стручњаци саобраћајне струке премере, измере са разним врстама аутомобила, гума, у току годину дана у свим временским условима која је то максимална брзина и на којим деоницама и то регулишу саобраћајним знацима. То би био прихватљив одговор, а не овако директор да одређује. Имам тренсфер блама. Ко њега још плаћа за ту функцију?

Patrik

pre 4 godine

Naravno da treba dozvoliti automacki ce stranci vise prolaziti kroz nasu zemlju kao brzu rutu ,ko nema mogucnosti neka vozi sporije,autoputevi su prilagodjeni za tu brzinu tu nema dileme ja vozim i brze ovaj komentar delim na osnovu iskustva svake nedelje putujem ka europi putnickim autom nisam bas za 200kmh kao u svabiji ali 150 je sa danasnjim vozilima sasvim ok a ne samo to kada uporedimo devedesete i ona vozila i dozvoljenu brzinu od 120 kmh realno to je bilo mnogo opasnije nego ovo sto predlazu smatram da ce se vecina sloziti ...

stanislav

pre 4 godine

Ordinarna glupost koju samo Srbija može da promoviše.
Propišite dozvoljenu brzinu i tačka. Slažem se da se treba tolerisati 5 - 10 km/h zbog grešaka instrumenata (i u vozilu i radara) ali ZVANIČNO objaviti da će se tolerisati 20 km/h je idiotizam.
Hoće li se i u gradu tolerisati isto? Doduše u Beogradu malo ko vozi (gde se može) ispod 70-80 km/h i nikome ništa!

Prdonja

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, 9. novembar 2019 17:42) 

Daj onda da tolerisemo do barem 250kmh, imam jaci auto, greota da ga stedim ili samo na autobanu da ga gazim. Imam i iskustvo sa NRinga, znaci nema razloga da ne vozim 250kmh, jer znam da vozim. Iz licnog iskustva od pre 20god sa naseg autoputa ti mogu reci da tad autoput izgleda prilicno krivudav. A najveci problem brze voznje su 2 vozne trake uz ovakvu saobracajnu kulturu. Fali jos jedna za sporija vozila, onda leva moze da se koristi mnogo bezbednije za velike brzine. Danas kamioni namerno uskoce i teraju te da kocis na njihovih 80-90, jer im je veoma bitno da obidju drugi kamion koji ide 3kmh sporije od njih.

rebro

pre 4 godine

@Aleksandar Todorović, to što ti umeš da stisneš gas do daske ne znači d aumeš da voziš. Pri brzini od 150km/h vozilo se kreće 42 metra u sekundi. TO je ekvivalent zgradi od 17 spratova! U Slučaju da neko krene da obilazi drugo vozilo i nađe se u levoj traci kojom ti voziš, a na udaljenosti od 200 metara ispred tebe - svi ste mrtvi jer ti ne možeš da zaustaviš vozilo za tih 5 sekundi.
Ne samo ti, već ni LAuda i Fanđo ne bi uspeli da zaustave vozilo. U tome je problem druže.

GRADA

pre 4 godine

Da Gospodin Drobnjak ima saobracajne inzenjere sa mozgom, i cije misljenje on uvazava, trebalo bi da zna da povecanje maksimalne brzine sa 130 na 150 km/h povecava potrosnju goriva za oko 30% (otpor vazduha se znacajno uvecava) i isto toliko emisiju stetnih materija a posebno CO2. Trebalo bi da mu kazu da se povecanjem brzine povecava bezbedonosno rastojanje, a to smanjuje gustinu saobracaja i kapacitet puta. Signali varijabilne brzine na autoputevima u Nemackoj, Velikoj Britaniji,itd po pravilu snizavaju maksimalnu brzinu kada je kapacitet autoputa ugrozen.
Pitanje tolerancije je pitanje taktike policije da smanjuje broj nezgoda. Tolerancija ne postoji kao kategorija u propisima i uputstvima za projektovanje puteva.

B92

pre 4 godine

Proputovao sam celu evropu kolima, i moglo bi se reći da imam dosta iskustva. Za 20 i kusur godina nisam nikada platio kaznu preko granice. Na auto putu gde je ograničenje 130 km/h vozio sam do 150 km/h, gde postoje ograničenja 80 ili 100 uglavnom sam se držao toga. Mislim da tu praksu treba uvesti i kod nas. U naseljenim mestima bih bio surov. U naseljenom mestu ko pređe 60 km/h oduzimanje dozvole na godinu dana i kazna 2000 eur.
(Marko NS, 9. novembar 2019 11:12)

Kod nas na Balkanu bi takva politika išla samo u korist države da puni budžet paprenim kaznama i otplaćuje nepovoljne kredite suludim putarinama a na štetu vozača koju bi morali da voze i 150 km do najbližeg autoputa. Ne možeš poredizti nas i nji.

Miloš Jović

pre 4 godine

Zajebite vi znalci i trkači to da se prekoračenje toleriše svuda u svetu! Pa šta ako se toleriše?! Ne dao vam Bog da tamo napravite nesreću i da se dokaže da ste vozili preko ograničenja, sa tom tolerancijom možete dupe da obrišete! Ovde svaka šuša ima dozvolu, nemaju pojma da voze, ne znaju pravila, nemaju kulturu vožnje, ali zato imaju nultu tolernaciju, prosečna starost vozila još malo pa prelazi punoletstvo, kada vidim neki auto na ulici pitam se da li uopšte postoje tehnički pregledi u ovoj zemlji. 20km/h veća brzina znači 5m/s više, a nekada i 10cm spašavaju živote. Ovde je i 130km/h mnogo s obzirom da kada stanem i pogledam ljude na ulici koji idu pešice, pola njih ide kao zombi nema pojma gde je pošlo i gde ide, a mogu samo da ih zamislim kakvi su za volanom - potencijalne ubice i samoubice.

plavusa

pre 4 godine

Apsolutno ne
(Zorica, 09. novembar 2019 18:09)

A ti si nekada vozila brže od 80 na sat pa dobro poznaješ problematiku.
(Stari čačanin, 9. novembar 2019 18:27

Ma, vidi ti ovog starog Cacanina sad napada zene?

Siniša

pre 4 godine

То уопште није реално као прво наши ауто путеви уопште нису на завидном нивоу, и бар 80 посто деоница ауто пута у Србији не задовољава критеријуме вожње преко 120 км/ч друго општа култура већег броја возача није реална јер преко60 посто аутомобила се вози старијих од 15 година и лошије се одржава што значи да такво возило се вози брзином од 150 то би било за 20-30 више саобраћајних незгода по мени би било боље да се поједина ограничења која су 80 и 60 а нису реална преиспитају и повећа брзина јер када се виде ти путеви види се да су у неким доменима бољи услови пута него на ауто путу само што нема две траке и ограду ту је разлика ауто пут ниш- Београд катастрофа поједине деонице и ту ће бити сваки дан несреће уколико се то дозволи

XXL

pre 4 godine

Kako kaže ona pesma - "... 200 na sat ..." to srbinu fali adrenalin i da se oslobodi konačno komplexa od 'fiće', 'yugića' i 'stojadina'. Da oseti snagu oktana, oslobodi konje u motoru i podere gume na asfaltu ...

konjina

pre 4 godine

Ne. 130 i tačka. Stalno neko udovoljavanje, stalno može i ne mora, dvostruki aršini. Ukinite naplatne rampe i uvedite raznolike vinjete ako hoćete više stranaca, a ne da dozvoljavate stranim i domaćim nasilnicima da divljaju

Aleksandar

pre 4 godine

2019 Mecka E klasa samo prede ko macka na 150 . Mogu vise mogu bolje ocu da dostignem maksimum u zivotu. Posle.toga obicno ti pop uzme pare i zavrsis 3m ispod zemlje - vecna ja pamjaaaa vecna ja pamjaaaaa vecna ja pamjaaaa na 150km/h

pamet u glavu vozite prilagodjeno uslovima voznje i vremenskim uslovima !

igi

pre 4 godine

Max dopustena brzina na autoputu kroz BG 80 na sat, vozim 90 manijak mi ablenduje vozim desnom trakom........e dok takvi voze i dobijaju dozvole ni ogranicenje od 50 nece imati smisla.

Nikola

pre 4 godine

Ne moze se tolerisati, moze se propisati. Ja ne razumem takve izjave o toleranciji. Tolerise se puno toga mnogima, ali se bar nije javno govorilo o tome. Zamislite da kada bi neki misnistar trazio da se tolerise pljacka pocetkom nedelje, prebijanje vikendom, pucnjava cetvrtkom...

Turbo Benzina

pre 4 godine

Dve stvari su mi interesantne:

1. Neki se ponašaju kao da im je ovom inicijativom naređeno da voze 150 km/h bez obzira da li voze loš i/ili tehnički nedovoljno ispravan auto da postigne tu brzinu. U slučaju neispravnosti vozila ne bi trebalo da uopšte voze. Dakle, maksimalno dozvoljena brzina za najbržu levu traku, a srednja traka za kamione, autobuse i vozila/vozače kojima je 150 km/h puno. Naši putevi nisu savršeni, ali jesu sposobni da prihvate te brzine i da se saobraćaj malo ubrza i rastereti. Uz to da se olakša i vozačima koji pri 130 km/h stalno zaviruju u brzinomer i paze da skala ne skoči ni za mrvu dok se meri prosečna brzina. pamet u glavu i uvek prilagoditi brzinu uslovima puta i vremenskim prilikama.

2. Nejasno mi je kako će to da se reguliše jer u zakonu uvek postoji samo ono što je jasno i precizno napisano. Da li to sada znači da će na znaku da piše jedno, a da se "toleriše" drugo, odnosno da se na kraju sve svede na raspoloženje i odluku onoga ko meri i kažnjava? Mislim da se mora pronaći odgovarajući modus da se sve jasno precizira i da se ne ostavi prostor za slobodno i proizvoljno tumačenje.

miloš

pre 4 godine

Prvo, kamioni ne voze preko 90 na sat, imaju blokadu
Drugo, zabraniti vožnju levom trakom, samo u preticanju.
Popraviti kolotrage u srednjoj traci.
130 više nego dovoljno, uživati u vožnji i pogledu.
Vozače kažnjavati za nepodešene farove 10000

vule

pre 4 godine

Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku
(Marko G, 09. novembar 2019 11:15)
Takve kao ti najvise volim, vozim 120-140 i ako mi blicas ja se sigurno necu skloniti... a ako probas da me nesto iscimas bez problema te izotvaram kad mi pridjes kolima.
Pozdrav i vidimo se

Kosmopolita

pre 4 godine

Dok se u pametnim državama brinu o zdravlju gradjana, o životnoj sredini i bezbednosti u saobraćaju: Konkretno smanjenju emisije CO2, Azotnog monoksida, broj žrtava u saobraćaju i smog po gradovima.
Srpska “doktorska” politička elita se dodvorava populistickom politikom vecini polupismenih glasača dozvoljavajući divljanje po srpskim putevima, dodatno zagadjivanje vazduha neodgovornom politikom pred izbore.
U Evropi se ne toleriše 20 km/č prekoračenje, samo 3 radi korekcije netačnosti radara, ali polupismene glasače možeš slobodno da lažeš.

mokisa

pre 4 godine

@aleksandar todorovic ala je tebe ovo odusevilo pa ostavi preko 10 komentara. Cudi me da ti admin to i objavljuje, posto nekima ne objavi ni jedan komentar. Inace pusti me tih prica "vozim 30g.,vozim mecku space shatl itd". Putevi u Srbiji pa i auto putevi su loseg kvaliteta, puni kolotraga i krpljeni i sve preko 120km/h je na takvim putevima rizik pa bio ti Sena i vozio ferari.

francek

pre 4 godine

Mislim licno da ovo nije pametna odluka! Stanje autoputeva nije za ove brzine kao ni vozila koja su stara u proseku 20 godina bar onaj 1600000 koliko neki dan rekose da ima tih vozila. Ogranicenje na autoputevima treba da ostane 130 km na sat. Ogranicenja treba menjati u prolasku kroz naseljena mesta gde su kuce bar 10 i vise metara udaljene od puta na 70 km ma sat a u samom naselju i gradovima ostaviti na 50. km. Treba menjati ogranicenja brzine na otvorenom putu izmedju naselja na 100 km na sat ili min na 90 km. Ogranicenja kroz naseljeno mesto gde su kuce udaljene od puta mnogo ili izmedju gradova gde nema naselja su stbarno mala i nelogicna. Da nepricamo o ogranicenjima od 30 km gde nema osnova,autobuska stanica SM. Zone 30 km u zonama skola treba ostaviti ali ni ta zona nemoze biti 1-2 km u zonama skila vec max nekih 200 metara,primer sela u sremu.Ima mnogo nekogicnosti ogranicenja brzina ko recimo na Iriskom Vencu,cak 20 i 30 km na sat.Na tom treba da se poradi a na autoputu ostaviti 130.

sta nije

pre 4 godine

odlicno je ovo, prvo se dobro naviknete na gas a onda iz vedra neba opet po dzepu, tako se to radi a to sto ce neko u medjuvremenu pobiti neduzne to nema veze jer u ovoj zemlji to nije problem?

kalcokera i trokorak bili

pre 4 godine

sta se desava kada pukne guma pri toj brzini
i ja sam sigurno cepao jednog karavana 170 trkao se sa turcima ali sta ako ti nesto poremeti putanju

ps.jednom sam u sumrak u srednjoj traci naisao na cepanku spala sa kamiona koji vozi drva sta je bilo kad je pala noc boga pitaj

Mika

pre 4 godine

Znaci, imamo zakon, ali smo se dogovorili da ga ne postujemo. Isto je i sa ostalim zakonima. Na primer sa davno postojecim zakonom o ispitivanju porekla imovine....

O kojoj to DE pricas ?

pre 4 godine

(C i n i k, 9. novembar 2019 18:41)

Na vecini Nemackih puteva sa 2 trake u jednom pravcu (kao u Srbiji) postoji ogranicenje brzine.

marsovac

pre 4 godine

"Spora vožnja je veći problem nego brza."

Ne prijatelju, voznja nikad nije problem, ni brza ni spora - problem je budala za volanom! Hocete da vozite 300 km/h, platite lepo pistu i izduvajte se! Kasnite negde pa morate da idete 200 na sat da bi stigli na vreme - podjite na vreme ili idite avionom - ne moramo svi da trpimo teror i rizikujemo glavu zbog vas idiota kojima je 10% prekoracenja OK! Zasto ne probate da se izivljavate tako u inostranstvu nego ste tamo manji od makovog zrna - vozite u km po propisu - zavrcu usi, tamo je kazna ista za sve (svako je zaradi) pa makar mu tata bio i predsednik sveta!

NR

pre 4 godine

Treba i brze. U levoj traci gospoda preticu autobus sa 110 km/h. To traje 15 minuta. Stvori se kolona od Vrcina dok savestan Srba pretekne autobus! Vece sanse za sudar i smrtni ishod zbog ove gospode.

Ko ti dade tastaturu?!

pre 4 godine

@(Aleksandar Todorović, 09. novembar 2019 18:58)

Čitam i ne verujem! Ako si ti ONAJ Aleksandar Todorović i ako ljudima daješ kvalitetne savete o izboru automobila kao što ovde kvalitetno i smisleno pišeš, čudi me da imaš šta da jedeš, a ne da voziš! Prvo: Zakon postoji da bi se poštovao, ako je prevaziđen treba a menjati. Drugo: u Srbiji ćeš izgubiti desetak minuta, ali ćeš to svakako "nadoknaditi" na granici, pa onda na makedonskim putevima, a u Grčkoj je 100% najmanja dozvoljena brzina bar 200! Eto gde ćeš uštedeti! Nemam ništa protiv da se ograničenje zakonski podigne na 150 tamo gde je to bezbedno, ali sam naročito protiv raznih mudrosera, uključujući onog Drobnjaka, koji pozivaju na kršenje zakona! Problem je što, dok se ovde piše o 150, ti već pominješ 160, da se priča o 160, ti bi letvicu podigao na 200. I nisi sam. I vi što mislite da možete i umete ste veći problem. Put je svačiji! Ima i onih koji voze po propisu i nisu smetnja jer poštuju propise. Vozim više od 35 godina, skoro 2 M kilometara imam u točkovima i za to vreme sam imao jedno češanje pri brzini od oko 80 km/h, čovek verovatno zaspao i skrenuo u moju traku! Stranac! Na Gazeli! Kad kreneš na vreme, nećeš zakasniti. Putevi nisu trkališta, niti poligoni za oslobađanje od "viška testosterona"! Na putevima, kao i u svakoj prilici, treba biti vaspitan i solidaran.

Brada

pre 4 godine

Ok, policija ce tolerisati tu brzinu, ali kamera ce snimiti da sam prekoracio "prosecnu" brzinu od 130 km/h i uredno ce mi poslati cestitku. Jel moze neko da mi pojasni u cemu je fora?

Zoki

pre 4 godine

Nema sta Drobnjak da se dogovara sa policijom o tome da se zakon krsi.
Koje takonsko ovlascenje on ima za to? Zakon je jasan a Drobnjak nije iznad zakona.
Ja jesam za 150km/h ali ne na ovakav kaubojski nacin!!!

Aca

pre 4 godine

Meni ne smetaju oni koji jure 150 nego oni sto voze 80 i preticu sleper po jedan kilometar, a posle zaborave da se vrate u svoju saobracajnu traku.

Pobesneli Maks

pre 4 godine

Стварно не знам шта је горе. Директор Путева Србије који тражи од полиције да не поштује закон по коме се тренутно кажњава и 1км/ч прекорачења брзине или огроман број возача са сулудим изговорима што довољно говори о квалитету обуке. Добро обучен и искусан возач ће у већини случајева на било којем путу донети исправну одлуку у вожњи али му ништа неће помоћи кад га неки мање искусан доведе у ситуацију да реагује ван људских могућности.
Већа брзина>време за реакцију све краће.
Пут је пројектован за одређену брзину а на макс. брзину много тога утиче. Ако струка каже максимална брзина 130, не постоје разумни изговори за произвољно тумачење и крај.
Свако толерисање доводи до хаоса.

kako da ne

pre 4 godine

@neko iz mase
Najmanje saobracajnih nesreca imate u Švajcarskoj na nivou Evrope (moguce u celom svetu). Ogranicenje 120, tolerise se do 130. Pritom, fiksni radari na sredini koji se nikad ne pomeraju su jako cesti, zavisi od deonice. Retko cete videti nekog da vozi vise od 130, jaaaako retko. U jednom kantonu je bio referendum da podignu na 140 jer kroz njihov kanton prolazi nekih 80km auto-puta, bukvalno sa 5 blagih krivina, sve ostalo pravac, glasali ljudi NE. Podizete sanse za nesrece, pritom vise zagadjuju automobili sa vecim brzinama, ima jos dosta toga. U Nemackoj imate taj autoban, ali od guzvi ne mozete ni da vozite, takodje zbog radova itd. Ko nije bio on zamislja sada svi voze 200 i pisu ovde svasta. Da ponovim, Svajcarska ima najmanje saobracajnih nesreca, na 150 km\h oduzimanje dozvole na 6 meseci, kazna prema mesecnoj zaradi. Na 190 zatvod 3 meseca. Imaju najmanje nesreca, ali imaju i najjace kazne.

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Tacno je da u Nemackoj nije po celom autoputu neograničeno, nego ima deonica i sa 130 i sa 120. Ali isto tako je tačno, da radari u Nemačkoj na autoputu tolerišu 15 km/h preko, pa tako na deonici na kojoj je ograničenje 130, nećete biti kažnjeni ako vozite 145. Ovo pišem iz ličnog iskustva, a informaciju sam dobio od nemaca. Dakle, Drobnjakov predlog prati pozitivnu praksu koja je najnormalnija stvar u EU.

sportdetective

pre 4 godine

Mogu vam reci da se u Sloveniji i Hrvatskoj isto tako ne kaznjava do 150. Jedne godine vozim od ZG prema Splitu i vozim 160, ustavi me policija i pitam ga pa zar nije da ne ustavljate do 150, on meni kaze jeste ali v vozite 160, ja mu kazem pa dobro to je samo 10 preko, kaze meni policajac ne to je 30 preko ogranicenja. Platio 70€ i pici dalje 150. Kaze policajac ne kaznjavamo mi ova sitna prekoracenja 10km/h nego ove vece krsitelje.

Ajme

pre 4 godine

Zeleo bih da se na autoputevima pogotovo kroz Beograd postave kamere koje mere rastojanje izmedju vozila. U nemackoj su najvece kazne za "nabijanje u d**e" jer je to veci rizik nego neprilagodjena brzina. Ukoliko vozite brzinom od 120 rastojanje izmedju vas treba biti najmanje 150m ukoliko nije stigne kazna od 300e na kucnu adresu. Za brzine preko 200 rastojanje treba biti kilometar a kazne su astronomske (u hiljadama e). Ja bih postavio hiljade takvih kamera, novac bi se vratio za par meseci i sacuvali bi se mnogi zivoti.

vlad

pre 4 godine

Ništa novo, tako je bilo i do sada. Teško da su presretači nekoga kažnjavali ako vozi 140 km/h na auto putu.
Takođe je tako i u EU.

’nako samo da kažem

pre 4 godine

Vidim da je većina povezala brzinu za marku i model automobila a ne za ponašanje u saobraćaju. Pa džaba ti auto is 100K Eura ako ćeš da budeš idiot za volanom i da mi na 149kmh voziš “u gepeku”. A da ne pričam o tome što si ljakse ako ne listaš FB jednom a piješ kafu drugom rukom dok motaš volan kolenima. U Srbiji se migavci prodaju kao dodatna oprema pa ljudi to ne uzimaju jer je bitnija pepeljara, a ovi iza neka im čitaju misli kuda i kada će da skrenu. Saobraćajne znakove ionako niko ne poštuje jer su oni u Srbiji verovatno samo za “one što ne znaju da voze” a za ostale, inače sve same Hamiltone, važe neka druga pravila.
Da li dozvoliti 150kmh? Pa ja vam ne bih dozvolio ni da se vozite kao putnici trenutnim ograničenjima jer taljige još niste spremni da prevazidjete.

Никола

pre 4 godine

Не може предлог толеранције ад хок да да тамо неки нестручни директор, без консултација са релевантним факторима ! У питању је озбиљна ствар, где су улог људски животи. Једино, ако није све у служби предстојећих избора ?!

Loš izgovor

pre 4 godine

Na autoputevima se dogadjaju nesrece kod prikljucivanja, neobelezenih kamiona i kada vozac zaspe. Bezbednost nece biti ugrozena povecanjem na 150, a znacice mnogo vozacima da brze prelaze destinacije
(uiplavi, 09. novembar 2019 11:03)

Nisam za striktno ograničenje brzine na auto-putu. Ako uslovi (vremenski, kvalitet puta i vozila) dozvoljavaju, mislim da nije nebezbedno voziti 150 km/h. Ali izgovor da će se uštedeti na vremenu je na granici pristojnosti! Pretpostavimo da u Srbiji postoji etapa od 200 km od jedne do druge naplatne rampe, mada sam ubeđen da ne postoji. To rastojanje ćete pri prosečnoj brzini od 150 km/h preći brže za 12' 19", nego kad vozite prosečno 130 km/h! Mislim da je značaj tog vremena zanemarljiv, osim za vozila hitne pomoći. Prema tome, na ravnom, suvom putu, uz dobru vidljivost, tehnički ispravnim automobilom sa dobrim gumama, uz ne preterano gust saobraćaj, mislim da nije greh voziti 150 na sat. Podrazumeva se da ste odmorni, trezni, da niste pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i da uspešno vladate vozilom i da dobro poznajete saobraćajne propise, a ne da ste vozački ispit položili tako.što ste naučili 20 tipskih kombinacija testova, ili na neki još lakši način!

ziher je ziher

pre 4 godine

Ogranicenje 120, tolerise se do 130.
kako da ne

jok, na autoputu ako se meri obicnim radarom onda zavisno od brzine 6 - 7 km a ako se meri laserom samo 4 - 5km

Joker

pre 4 godine

U Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje strada oko 600 ljudi u proseku. Toliko je otprilike ginulo u ratu! A čitajući komentare svi su ovde vrhunski vozači koji su prevezli milione kilometara i nikad im se nije dogodila nikakva nezgoda. Pa naravno da nije, čim pišu, dovoljno je samo jednom da se desi. Ti kojima se desilo nisu u mogućnosti da podele svoja iskustva, na žalost. Ne znam koliko i kako ovo tolerisanje prekoračenja utiče na bezbednost, ali činjenica je da su kod nas vozači krajnje neoprezni i neodgovorni.

Mika

pre 4 godine

Kaže se da TOLERIŠU brzinu do 150 km/h. Šta nije jasno? Nije pravilo, to znači idealni uslovi, nema gužve, suvi putevi, .... I na ostalim putevima, gde je ograničenje 40km/h ako napravite udes a bila je magla i mokar kolovoz krivi ste za nezgodu - niste prilagodili brzinu stanju puta i uslovima. U Srbiji ima više nezgoda, i više ljudi nastrada na lokalnim putevima gde je ograničenje 60km/h.
Brzina ne određuje kvalitet i znanje vožnje.

jovan

pre 4 godine

Odluka je dobra ali ne razumem kako to utiče na prosečnu brzinu? Ljudi trenutno dobijaju kazne i ako predju prosek za 5 na sat, i čime se braniti na sudu od takve kazne. Ne može zvanična odbrana biti- Rekao mi Drobnjak da nećete kažnjavati.

Rotkvarija

pre 4 godine

Šta je najveći problem?
Za pare koje smo dali za autoputeve, mogli smo imati bar 250-300km deonica sa 4 (možda i više traka), od kojih je četvrta mogla biti super-brza.
Ovako dali smo silne pare, preplatili negde i višestruko po km, a dobili smo ...

Dejan

pre 4 godine

Za normalne i savesne vozace je ogranicenje od 150 km/h optimalno. A bahatoj bagri ne znaci nista ni da je ogranicenje 10 km/h...
(Termodinamicar, 09. novembar 2019 13:41)

Tačno, ali ako saznaju za ovo, još više će da se bahate...

Zoki

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...

Belcha

pre 4 godine

Ozakonili su korupciju u zdravstvu, tj ozkonili krsenje zakona.
Sad ce i ovim da ozakone krsenje zakona tj prekoracenje maksimalne dozvoljene brzine. Ako vec treba da bude maksimalna dozvoljena brzina 150 kmh onda treba promeniti zakon.

glupi zmaj

pre 4 godine

Da je ogranicenje 150 km/h opet bi bilo onih kojima je i to sporo pa bi vozili 180 km/h i vise. Nije problem ogranicenje, mada je i130km/h je sasvim pristojna brzina, problem je kako spreciti bahate koji ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju!

kole

pre 4 godine

Masovne osude brze voznje kroz komentare i glasanje, pa se pitam gde su ti ljudi kad sam na auto putu, jer kad preticem kamion ili spora vozila uvek sa 130 dignem na 150, vratim se u desnu traku i nastavim 130. Medjutim, obavezno smetam onima koji ne voze nego lete preko 180 na sat i onda mi besno ablenduju i sviraju.

ejsejs

pre 4 godine

Sta kada sutra bude sudar a sudija bude utvrdjivao odgovornost i uoci krsenje zakona voznjom od 150km/h?
Hoce se krivac moci pozivati na Drobnjaka ili ce sudija suditi prema zakonu? Pitanje je retoricko...
(Zoki, 09. novembar 2019 15:15)

Ne brini, kod sudara sa 150km/h nece imati kome da se sudi, pa makar bio u najnovijem benzu.

Koja

pre 4 godine

@Koja, prvo moraš da naučiš da pišeš jer se piše "ne kreće".To što ti živiš u Nemačkoj je lepo. Ja živim u Pragu, ali i kod mene, ai kod tebe nije moguće utvrditi brzuinu kretanja vozila koje je ispred tebe. Zato kada ti nailaziš levom trakom sa 150km/h i vidiš ispred tebe vozilo koje obilazi na daljini od 200 metara, ne postoji način da ti proceniš kojom se on brzinom kreće, a pošto su sekunde u pitanju, tačnije 5 sekundi do sudara nećeš uspeti da ukočiš jet ti treba bar 3 sekunde da mozak procesira, a potom još jedna da kreneš sa kočenjem. Ostala ti je jedna sekunda da zaustaviš vozilo i nećeš uspeti. Sudar je neminovan.
(rebro, 09. novembar 2019 23:25)
I još jednom lektoru Srpskog jezika nepiše se ai nego a i ,što se tiče vozila koje obilazi sigurno mu brzina nije manja od osamdeset koliko voze kamioni jedino ako traktori kod vas u Češkoj voze autoputem , znači da bi obišao kamion mora voziti više od osamdeset a ti sa dvesta metara mozeš usporiti bez problema jedino ako imaš auto sa doboš kočnicama u tom slučaju ti preporučujem da ne koristiš autoput

zombi apokalipsa

pre 4 godine

@rebro

ti zvučiš kao neko ko nikada nije seo za volan, a nije sedeo ni na časovima matematike ili fizike. da bi stigao do nekog objekta udaljenog 200m, brzinom od 150km/h, za samo 5 sekundi, taj objekt mora da ima brzinu od 0km/h, tj. da je stacionaran.

pošto sam govoriš da se radi o drugom automobilu koji obilazi (pretpostavljam nekoga u desnoj traci), to znači da se on ipak kreće. čak i u slučaju da se kreće sa samo 100km/h, to je 50km/h manje u odnosu na tvojih 150km/h, što znači da ćeš rastojanje od 200m do njega preći za nekih 15 sekundi, a ne za 5 kako ti tvrdiš. ako se taj auto kreće brzinom od 130km/h, trebaće ti skoro 40 sekundi da stigneš do njega, jer je razlika u brzini samo 20km/h.

u svakom slučaju, bolje se ti mani vožnje, sigurnije je i za tebe i za druge učesnike u saobraćaju.

Micko

pre 4 godine

Da li je neko ikada video ovog coveka - Drobnjaka? Da li je iko njega slusao nekada, barem 1min? Zasto pravite vesti od ovakvih komentara, zasto lozite narod da polemise o o ovakvim izjavama? Samo pogledajte njegovo gostovanje juce na Prvoj u jutarnjem, i sve ce vam biti jasno...

Nikola Brkic

pre 4 godine

U Švajcarskoj je dozvoljena brzina na auto putu 120 km/h. Putevi su im najbolji u evropi. O signalizaciji da ne pričam. Samo sto su oni izračunali da se više gine na većim brzinama.... ja ne razumem kako je moguće da su do pre nekoliko meseci svi pričali da je u Srbiji glavni uzrok nesreća ne prilagođena brzina, a sada neko pokušava da tu brzinu još više poveća....

Nikola

pre 4 godine

Ja ne razumem što li oni silni ljudi u struci završavaju saobraćajni fakultet, kasnije ako žele da rade u struci, školu za predavače na državnom nivou (koju je jako skupo i teško završiti) , zašto li postoje ministri da donose zakone, policija da ih reguliše i sprovodi kad to jedan Drobnjak iz biblioteke završi telefonskim pozivom...

zzz

pre 4 godine

18
Čitam i ne verujem.Ljudi predlažu da se toleriše kršenje zakona.Evo ja predlažem da se uzimanje robe iz radnji vrednosti do 2000 toleriše i ne smatra krađom.Može? I posle se pitate što nam je tako kako jeste.
Pa po nasem zakonu se to i tolerise.

X man

pre 4 godine

Brzina 150km/h samo na deonicama gde postoje 3 trake plus zaustavna. Trenutno kamioni prave problem prilikom preticanja i lose procenjuju brzinu i blizinu auta koji ih sustize. Znaci, Srbiji treba auto put sa 3 trake od Nisa do HR granice!!!

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Ova izjava Drobnjaka je krajnje diletantska i neodgovorna izjava data od nenadlezne osobe.
Ko je on da tumaci propise i gde u njima pise o toleranciji?
Drugo je nezvanicno tumacenje kada policija namesti radar na 10km/h preko limita da ukljucuje snimanje.
To se rai da ako neko nenamerno na kracem rastojanju zbog preticanja ili nizbrdice neznatno predje limit da se bas ne cepa dlaka naccetiru dela.
Ali ovakva zvanicna izjava za medije zavredjuje momentalni otkaz jer tako nesto ni Stefanovic i Rebic ne smeju da izjave.

taraba majka

pre 4 godine

Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?
znaONkoSam, 10. novembar 2019 09:11

Zasto, mnogo toga zasto?

Kosmopolita

pre 4 godine

@ Cinik,
Gde su rupe? Recimo od Horgoša do Novog Sada....Od Pojate do Leskovca....i biće još.
Ja verujem svojim bubrezima i trapu automobila, a vi se klanjajte vodji i radite sve što vam naredi.

rebro

pre 4 godine

@Coyote, kao što ljudsko oko ne vidi treću dimenziju već zna da ona postoji (primera radi gledaj u monitor ispred sebe i ne vidiš njegovu dubinu), tako isto nisi u stanju da odrediš brzinu objekta koji se kreće ispred tebe. Nisi u stanju da odrediš ni sopstvenu brzinu bez gledanja u cajger.
Tek kada prolaziš pored recimo ograde ili drvoreda ti znaš da ideš veoma brzo, ali ne i koliko brzo. To su mane ljudskog mozga.
Vozilo koje se kreće 150km/h prelazi 41,6 metra u sekundi. Čovek kada pešači se kreće 5km/h ili 1,38 metara u sekundi. To je ogromna brzina, a pošto sam siguran da ti nisi potomak Fanđa, a i da jesi ne bi sigurno iskontrolisao i zaustavio vozilo u mesto jer ti to inercija ne dozvoljava onda budi od koristi i vozi propisanom brzinom .

Legend

pre 4 godine

Neće to uticati na bezbednost u saobraćaju,ali pijane budale za volanom,bleja u telefon dok se vozi i šta već sigurno hoće.Znači ako voziš 150 gledaj u put i budi spreman na sve. Naravno preduslov je da ti se auto na toj brzini ne raspada.

Bachka

pre 4 godine

Austrija, Slovenija i Hrvatska voznja 150 redovno , jer radari okidaju na brzinu vecu od toga. Iz iskustva putovanja dvaput mesecno relacijom Beograd-Salcburg. Morate smanjiti kad je ogranicenje ispod 130 na toliko koliko je propisano.
Plus imate aplikaciju Blitzzer sa aktuelnim kamerama.

janbo

pre 4 godine

Ko može voziće, samo potrošnja će biti dosta veća. Ko ima stariji auto i slabiji vrlo dobro zna koliko može da vozi. Ja sa astrom 17 dti sigurno necu ici 150..Niti joj prija niti mi se troši gorivo. Njoj je 120 prava mera...
A mislim da je i do sada bilo ovako neće te dirati presretači ako voziš do 150km/h..

Bmx

pre 4 godine

Ok. A kakva je onda zona od 130 do 150 km/h? Siva zona... Inace, ili jesi ili nisi napravio prekrsaj, ne moze biti "siva zona". I, ako se, ne daj Boze, dogodi neka saobracajka, a lik jurio 150, da li ce ga goniti i zbog prebrze voznje, ili ne? Licno mislim da Drobnjak prica besmislice. Ako hoce 150, neka na tablama pise 150, a ne da se igramo zakona.

zzz

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.
(Chema, 09. novembar 2019 13:10)
Cim on tebe mora da obilazi desnom trakom to znaci da si vozio levom iako nisi bio u preticanju, sto je protivzakonito! A poznajuci nase vozace garantujem da nisi hteo da se sklonis, inda si to pokusao tek onda kada je covek poceo da te obilaziti.

cestitke za doslednost

pre 4 godine

ovo se zove konzistentnost. naime, i putevi Srbije i ministarstvo za saobracaj imaju vec izgradjen sopstveni stav o toleranciji na "kraduckanje" izvodjača projekata, tako da je razumljivo da isti pozitivan princip tolerancije žele da primene i na druge, zakonom propisane, norme.

vozac

pre 4 godine

Saobraćajna nesreća dogodila se noćas u Karađorđevoj ulici u Zemunu, kada je automobil najverovatnije proklizao i prevrnuo se, ali srećom niko nije povređen.
Da li je nesreći kumovao mokar kolovoz ili brza vožnja, utvrdiće policija.

Аутомобил слетео са пута, испревртао се и завршио на боку, младић преминуо на лицу места.Он је возио аутобил марке БМW, а како показују први резултати истраге, због неприлагођене брзине је изгубио контролу над возилом.

Још једна саобраћајна незгода се догодила на аутопуту, овога пута у близини аеродрома "Никола Тесла", што је довело до стварања колоне дугачке скоро десет километара, од пумпе "Змај
- Мушкарац (37) задобио је лакше телесне повреде када је аутомобилом ударио у ограду моста. Он је превезен у Ургентни центар - рекли су из Хитне помоћи.


Samo otvorite bilo koje novine i procitacete ovakve vesti.
A ovo je jedan komentator napisao:
Mnogo se gine u Srbiji na sve nacine i na svakom koraku. Zasto ljudi u Srbiji nisu svesni smrtnih opasnosti? Zalost i bes neizmerni. P.S. Nadjite skota kome se ova vest svidja.
Prijatna voznja i vozite pazljivo.
Meni je dovoljno 130km/h.Kome nije,jednoga dana osnovace porodicu,dobice decu pa ako mu se razmisljanje ne promeni,citacemo u novinama.
Nego,nastradace neduzni,a mene licno je strah od drugih.Bez migavca,isecanje,uletanje,crveno,itd,itd...

Deša

pre 4 godine

Vozim “starim putem” ,postujem ogranicenja ,stedim gorivo i izbegavam putarine.Tako i ustedim,ne pomazem ove sa akcizama za gorivo i harac autoputa!

Ivan

pre 4 godine

Voznja do 150 je vise nego dovoljno. Ono sto zaista treba jeste vise traka jer one stite i od brzih i od presporih vozaca, a i od onih koji ne umeju da se normalno ukljuce na put: preticajna krajnja leva, zaustavna krajnja desna, spora za vozila koja voze do 100km/h do zaustavne, i regularna. Pritom treba kaznjavati i ludake koji preticu sa desne strane u sporoj, jer njena namena je vrlo jasna. To je lepo reseno na delu puta kod Gornjeg Milanovca gde postoji traka za spora vozila na svakom usponu, pa su tako kamioni i spora vozila duzni da se u nju prestroje.

Chema

pre 4 godine

Treba uvesti jedan službeni automobil koji će izgledati isto kao i svi ostali i da se vozi od Subotice do Vranje pa da piše kazne redom, jer ljudi ne znaju da voze, a pojedinci ne žele da poštuju znakove. Prošle nedelje da se prestrojim iz leve u desnu traku kad ono Pežo 206 CC me pretiče u desnu traku, sreća dobro sam reagovao inače bi izginuli svi zbog budale.

pex

pre 4 godine

Isti automobili kod nas se voze sporije. U Sloveniji recimo većina ljudi vozi 140-150, retko ko spušta ispod 140. Bolji su im putevi ali nisu kod nas baš toliko loši, sem Beograd - Šid. Kod nas je vožnja puno opuštenija.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Majkl Džondar, 9. novembar 2019 11:24)

Litar goriva u odnosu na realnu kupovnu moc je drasticno drugacija. Povecanjem brzine raste i potrsonjam, na vecim brzinama to moze biti drasticno zbog mase vozila i otpora vazduha pa nije vredno voziti brze jer u toj jedinici vremena ne nadoknadjujes taj novac, plus vise habas gume i rizikujes kaznu. Naravno, ne uzimate u obzir drzavu i laznu visinu prosecne plate u Srbiji i vlasnike automobila kojima bas njihov automobil ne trosi skoro nista. Oboje navedenih lazu

Smislov

pre 4 godine

To može nezvanično. Ali to objaviti je neozbiljno. Jer ako te zaustave sa 140 km/h ti ne možeš da se pozoveš na izjavu Drobnjaka jer znak ograničenja na 130 km/h je jasno vidljiv.

Zoran

pre 4 godine

Treba tolerisati samo tokom preticanja, inače ne. TAG uređaj i brže procedure na granicama. Letos sam čekao 3,5 sata da izađem na Preševu. Toliko se vizi do Skoplja.

rani

pre 4 godine

Ne. Ja vozim oko 140 i necu nikome da se sklanjam iz leve trake.
(prle, 09. novembar 2019 17:36)

Vidim, poznavanje saobracajnih propisa ti je jaca strana! Ta leva traka, je PRETICAJNA traka! Zakon predvidja da njom mozes da se kreces samo u slucaju preticanja drugog vozila, a zatim si duzan da se vratis u desnu saobracajnu traku! Voznja preticajnom trakom je kaznjiva zakonom, procitaj ZOBS!

Пилипенда

pre 4 godine

Искључиво при претицању, министрима дозволити максималну брзину од 100 км/ч

Nenad

pre 4 godine

Ja bih okupio doktore nauka iz oblasti saobracaja, inzinjerstva puteva, ekologije, ekonomije i rekao im da zajedno koristeci svoja znanja odrede koja bi nama bila najbolja ogranicenja na ravnom putu bez krivina a koja na krivudavim i ostecenim delovima. Ko zna, mozda bi oni dozvolili i 200 na sat na ravnom a u krivini 100. Ali kod nas se izgleda malo pitaju strucnjaci a vise politicari i to nije dobro.

Maka

pre 4 godine

Ako si umoran, napravićeš udes i sa 90 na sat. Nikola@ Da, napravićeš i sa 50 na sat, ali su posledice sasvim različite, a zaustavni put i u najboljim automobilima trostruko duži.

marsovac

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!
(Ne boli ništa a mnogo znači, 09. novembar 2019 20:23)

100% u pravu! Dodatak je ovo poslednje - moze i nocu kad je ispred vas krs bez ijednog svetla (auto, traktor) biciklista ili pesak - da im date do znanja da nisu sami na putu kad su vec toliko nepristojni da se na bilo koji nacin oznace!

dolina vila

pre 4 godine

Kao sto znamo postoje norme ponasanja u postivanju pravila koje vaze u najrazvijenijim zemljama svijeta, a to je da se uracunava 10% pozitivna tolerancija koja ne podlijeze kaznama. Ako je brzina 130 km/h onda je 10% od toga 13 km/h i to ukupno daje 143km/h , sto je priblizno gore recenom. Znaci "ZA", jer se ravnamo prema naprednom svijetu a ne prema provincijalizmu.

Coyote

pre 4 godine

@rebro ako tvom mozgu treba 3 sekunde da procesuira da se ispred tebe krece sporije vozilo onda je najbolje da uopste ne vozis. Napravićeš negde haos čoveče.

znaONkoSam

pre 4 godine

Ako sam dobro razumeo Drobnjaka, gde je 130 bice tolerisano do 150, a gde je 120 bice tolerisano do 130? Cekajte, to znaci da ce kamere kone su postavili na svakom trecem stubu biti podesene da nas mere i vode racuna koliko je na toj deonici dozvoljeno i u skaldu sa tim tolerisu? Postavlja se pitanje kako ce onda da funkcionisu aparati koji treba na naplatnoj rampi da racunaju prosecnu brzinu, kad se svuda tolerise odstupanje? Za sta onda dadosmo tolike milione za nesto sto vise ne sluzi svrsi?

Zoran

pre 4 godine

Pojedinci ovde misle da ce se sva vozila morati kretati brzinom od 150 km na cas. ( cemu toliko kukanje ). Krecite se sa onom brzinom koja Vam najvise odgovara. Neko ce da vozi 110. neko 120. oni koji voze visu klasu vozila njihovo vozilo je stabilnije pri brzini od 150km na cas nego mali gradski automobil pri brzini od 90 km. na cas, a takvih vozila na auto putu nije mali broj. Najbitnije je biti savestan vozac, a sto se tice ekologije zaboravljate na upaljena oborena svetla po danu u letnjim mesecima.

Perica

pre 4 godine

@sportdetective

Tebe su, prijatelju, možda i preveslali.

U Hrvatskoj je nekažnjivo voziti 155 km/h na ograničenju 130. Prvo se skine 10% mjerne tolerance sa 155.5 i dobije se 139.5, a zakon ne propisuje kaznu do 10 km/h prekoračenja.

Ako si vozio 160 po cajgeru, onda sigurno nisi vozio realnih 155 nego čak i sporije.

Ako si vozio realnih 160 (znači nekih 170-175 po cajgeru), to je 160*0.9 = 144 km/h, i tu te onda hvata ZOSPC čl.54, točka 4, prekoračenje 10-30 km/h, kazna od 500 kn. Ako platiš odmah policajcu, onda je 250 kn.

Jedino ako si se zeznuo pa vozio brzo na ograničenju 100 km/h, kojeg nažalost ima jako, jako puno po autocestama prema moru (navodno da je u pitanju birokracija jer po nekom 50 godina starom pravilniku i zaustavna traka mora imati jednak nagib kao i vozne trake, a tako nove autoceste uglavnom nisu projektirane - pa dok to država i sudovi ne riješe, ograničenje je na puno mjesta spušteno sa 130 na 100).

Sani

pre 4 godine

Podrazumevano je da ako preticete kamion ili autobus koji ide sporije u srednjoj traci malo ubrzate do 150 km/h to je razumna tolerancija. Nakon zavrsenog preticanja nastavlja se kretanje propisanom brzinom. Ovo nikako ne znaci da svi koji to hoce treba stalno da brzaju 150.

Markoni

pre 4 godine

Budalaštine, zakon se poštuje ili ne poštuje, tu je sve jasno. Ako vam smeta onda ga menjajte umesto da tolerišete njegova kršenja.

ja

pre 4 godine

@ (boris, 09. novembar 2019 12:54)

Nije tačno. U Nemačkoj je granica dokazivanja nehata upravo 150 km/h. Tek sa brzinom većom od te, postoji zakonska pretpostavka krivice, tj. podrazumeva se da ste svesno kršili norme i ne možete da dokazujete nehat, već se uzima da ste krivi za prekršaj.

Vladimir

pre 4 godine

Naravno da treba tolerisati i to još najaviti na sva zvona (pretpostavljam da i u EU od toga policija i direktorat autoputeva prave cirkus), ipak su izbori iz ugla.
Posle izbora reći da se vozači nisu pokazali doraslima širokogrudosti države i sve vratiti na staro.

Žile

pre 4 godine

A zasto ste onda "slupali" onolike pare u kamere kako bi pratili prekoracenja?
Ili to sada nije vise vazno?
Tako se trose pare poreskih obveznika...

sssss

pre 4 godine

ali onda na vecem delu autoputa umesto zaustavne trake uvesti trecu traku, zbog kamiona i autobusa, koji kada preticu levom trakom mnogo uspore saobracaj i tu je onda najrizicnije

War Inside My Head

pre 4 godine

@neko iz mase,u pravu si donekle,samo što je njemački autoput širi,automobili su im noviji,samim tim vjerovatno i sigurniji,plus što je njihova kultura vožnje drugačija.Moje je pitanje,kako će se ta tolerancija provjeravati,da li postojećim sistemom kamera,računanjem prosječne brzine(besmisleno) ili radarskom kontrolom?

peperoni

pre 4 godine

Debilana od drzave, hao i rasulo na sve strane?!?! SEtimo se merenja prosecne brzine i kaznjavanje onoga ko "ranije" stigne od jedne naplatne rampe do druge. Revolucionarno, bau-vau, skrljani milioni evra i opremu... I sta cemo sada??? Ako je dopusteni da se prekoraci ta prosecna brzina kako ce se onda meriti vreme i kaznjavati oni koji krse ogranicenje brzine? Ovo je potpuno debilno i niko ne ukljucuje cak i petinu mozga da kaze da je ovo totalno kretenski jer onda automatski ponistava zakon o ogranicenju brzine.

Ne boli ništa a mnogo znači

pre 4 godine

A da vi krenete prvo sa svetlosnom signalizacijom !

1. Kada se skreće levo uključi se pokazivač pravca za skretanje levo
2. Kada se skreće desno - desni "migavac"
3. To isto važi i za prelazak iz trake u traku.

4. Svetlosno upozorenje, tzv "ablendovanje", se daje samo i jedino da se upozore vozila koja dolaze iz suprotnog pravca na opasnost!

boga,oca

pre 4 godine

@ ns ja, 9. novembar 2019 20:52)

ipak ti za svaki slucaj polako, znas onaj vic kad ginekolog cestita muji sto ce postati otac, mujo onako zbunjen pita pa kako to sad doktore, kako, bas sam pazio, verujem mujo - verujem, jesi ti al' drugi nisu;)

Zoki Lo

pre 4 godine

Treba izmeniti zakon u delu o maksimalnoj brzini sa 120 na 150km/h. Do tada poštovati postojeći zakon. Tolerisanje je zaobilaženje zakona i saučesništvo u izvršenju dela.

r53

pre 4 godine

Generalno po Evropi je 130, sto u principu znaci da se tolerise 140 sto je za autoput potpuno ok. Ako vozite neko vreme 150 pa smanjite na 120-130 realno je da ce vam se prispavati ubrzo.

Перица

pre 4 godine

„Treba tolerisati. A da li ja treba da tolerisem one sto se vuku ispred mene na autoputu? Voze 120-140 i misle da su brzi. Kad im krenem blicati sa crnim Audijem odma pobegnu u sporu traku"

Да ли се Ви враћате у траку за вожњу чим претекнете или чекате бржа кола да почну да вам блицају? Видео сам многе такве који су се склонили.

kiza

pre 4 godine

Ako mogu da zamolim kolege vozace da pogledaju sledeci link
https://www.youtube.com/watch?v=kxnwLpDRm5M
i voleo bih da napisete vase misljenje i komentar.

Nikola

pre 4 godine

Apsolutno za! To je onaj balkanski duh slobode a ne odmah kaznjavati. Nemogu vam opisati kako sam se osecao kad mene jedan put u hrvatsku zaustavili sa 170 i nisu pisali kaznu samo rekli da ne preterujem bas toliko, posle toga sam osecao neku slobodu bes mi je nestao a ja normalno posle kazne jos gore se ponasam jer ne mogu da zivim kao u zatvoru to je lek za depresivan narod!

Sani

pre 4 godine

Ne bih rekao da su samo brzi automobili problem u saobracaju oni su samo jedan deo. Nista manje se ne ponasa rizicno devojcica koja za volanom kuca poruke ili neka bakica sa slabim refleksima iako ne voze brzo.

А. Петров

pre 4 godine

“Autoput, desna traka kolona kamiona koja ide 100 - 120km/h......
(khm, 09. novembar 2019 11:29)”.

Нетачно. У Европи огромна већина камиона има уграђено ограничење на 85км/ч, возач и да хоће не може брже. Власници шпедиција то раде јер им је тако уштеда у гориву велика, а губитак времена минималан. Само мали број (углавном лакших) камиона има то исто ограничење на 100км/ч.

pravnik

pre 4 godine

1pravo ne poznaje toleranciju. ili jeste ili nije. ako zakon kaze 120(80, 50) to je tako i nikako drugacije. 2 javni sluzbenik (drobnjak) ne sme da dogovara sa izvrsnom vlascu (mup), bilo sta, pa ni otvoreno.krsenje propisa. 3. sve ovo.nije ni.bitno, jer drzava/pravo ni.ne postoje

Anonymous

pre 4 godine

Biće da je Drobnjak ovo lupio pa ako prođe. I biće da će mu AV samo reći "Drobnjak malo si popio ne lupetaj" i od ovoga neće biti ništa.
Jer već bi se neko drugi javio da podrži inicijativu. Ako su samo želeli da ispitaju reakciju javnosti, dobili su je.

Lijep pozdrav.

pre 4 godine

Manje mrznje,to ti je moj savet.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 10. novembar 2019 12:32) z
@Cinik

Možda bi to mogao prvo primjeniti na sebi, onako prijateljski ti savjetujem.
P.S. Hr. Pišem isto kao i Sr., ne pišem HR i sr., dakle ne pokazujem latentni prezir i mržnju koju onda sakrivam.
P.P.S., spomenuo je čovjek i Sl., možda nisi primjetio.

Zoran

pre 4 godine

Ja sam vlasnik stana ,ozenio sam se i dogovorio sa policijom da ce tolerisati dva vaspitna samara dnevno .Ja sam vlasnik (sto Drobnjak nije) ,da li je i to moguca varijanta ? Dobar deo muske populacije bi se slozio sa mnom.

U cem je razlika ?

pre 4 godine

A zasto "tolerancija" od 20km/h, zasto se ne promeni zakon da maksimalna dozvoljene brzina bude 150 km/h ? Mozda zato da policajci mogu da po svojoj volji odlucuju kome ce da tolerisu prekoracenje a kome ne ?

Drax

pre 4 godine

Ja licno vozim oko 110-140 maksimalno samo neka je otvoren put i brzo izlazenje sa rampe pa neka je i 100 na sat.Pre neki dan su sat vremena izlazili sa autoputa na rampi u Preljini.Eeej sat vremena.