1. @(rog, 9. novembar 2017 14:36)
  naklon... tako je comon raill je izmislio mnogima mrski Fiat isto vazi i za cuveni TDI
  al da se vratim na ubrizgavanje nije bio bosch prvi ali je usavrsio maximalno recimo mercedes je imao mehanicko ubrizgavanje u nekim sportskim modelima vec 1940...
  (logic, 10. novembar 2017 19:15)

  # Link komentara

 2. Daimler-Benz DB601 motor iz 1935 nije imao karburator vec direktno ubrizgavanje i koristio se u nemackim, italijaskim i japanskim avionima iz drugog svetskog rata. Messerschmitt Bf-109 je verovatno napoznatiji avion koji je koristio ovaj motor.
  (rale, 10. novembar 2017 17:51)

  # Link komentara

 3. Mazut je ruska reč.
  Rusi su imali svoje motore sa unutrašnjim sagorevanjem na mazut u svojim brodovima kada je Rudolf Diezel izmislio dizel motor. Ostali Evropljani su imali brodove na ugalj.
  (Radovan, 10. novembar 2017 13:20)

  # Link komentara

 4. Izmislili komon rejl da ljudima uzimaju pare od popravki dizni, pumpe...
   (Baxuz, 9. novembar 2017 20:14)

  # Link komentara

 5. Radovan i Slovenac
  Ameri, kao i Njemci ''sisaju'' tudju pamet pa prodaju pod svoje, iako ''ruku na srce'' ovi prvi su nenadmasivi u tome. Evropske eko norme su nekoliko puta strozije od americkih... Prvima istorija pocela prije dva vijeka, pa i porodicno stablo prosjecnog Srbina dohvati dalje od njihove istorije.
   (Srđan, 9. novembar 2017 17:59)

  # Link komentara

 6. (Radovan, 09. novembar 2017 13:37)

  Što se kaže - “svaki Ciga svoga konja hvali”, pa je tako pisana i njihova literatura. Ali obaška to, ne vidim kako ovo što si ti naveo potire tu njihovu literaturu? Oto-ciklus izmislio Nemac. Dizel motor izmislio Nemac. Pa onda Dajmlerov doprinos stvaranju savremenog koncepta automobila. Koliko sam te razumeo, smatraš da su ta dostignuća nadvišena kalifornijskim zakonom o emisiji gasova i izumom aparata za merenje koncentracije gasova? A što se tiče vojnih aviona, karburator jeste bio problem ali ne zbog leta na visini (to se rešava kompersorom) niti naglih ubrzanja nego pre svega zbog ledjnog leta pri kome plovak u karburatoru gubi funkciju. Ali ni to nije rešavano elektronskim ubrizgavanjem, tako da primedba nema veze sa tekstom.
  (Beli maharadža, 9. novembar 2017 16:25)

  # Link komentara

 7. svaka njina cast za comon r 
  ail dizele..
  (dejan, 08. novembar 2017 17:55)

  koje nije izmislio bosch.
   (rog, 9. novembar 2017 14:36)

  # Link komentara

 8. Prvi koji primenjuju najnovije propise o emisiji izduvnih gasova su država Kalifornija, pa ostatak Amerike, pa onda ostatak sveta kako ko stigne.

  Mnoge strane automobilske marke nisu mogle da prodaju svoje modele u Kaliforniji dok nisu doterale u red izduvne gasove.

  Američka firma SYN je 1939. izbacila profesionalni servisni merni uređaj za merenje koncentracije izduvnih gasova. Bili su prvi.

  Karburator je odavno bio izbačen iz upotrebe jer su vojni avioni imali probleme sa radom motora na visinama i velikim ubrzanjima.

  Ko čita nemačku literaturu, misliće da je svet nastao od njih. Tako je napisana.
  (Radovan, 9. novembar 2017 13:37)

  # Link komentara

 9. nas yugo je imao najpre Motronik mp3.1 pa onda osavremenjen m4.1 ili tako nesto. Oba su bila neunistiva. Nazalost ni Bosch danas nije ono sto je bio jer se komponente najmanje prave u Nemackoj
   (pera, 9. novembar 2017 11:55)

  # Link komentara

 10. I tako je dosao jos jedan clanak o Bosch-u, koji naravno ne reflektira cinjenicno stanje. Ni ABS, ni EFI, ni alternator ili anlaser, ni bukvalno nista nije izumio Bosch, iako tako volite da pisete: "Bendix, an American corporation absorbed by Honeywell in 1983, was responsible for the first electronic fuel injection (EFI) system offered in a production vehicle. In 1957 the American Motors Corporation outfitted the Rambler with an electronic fuel injection system, called the Electrojector, on a 5.4-liter V8. The Electrojector was very temperamental especially during cold weather conditions and failed miserably during pre-production testing. By 1958, American Motors had worked out some of the glitches with the Electrojector system and Chrysler opted to offer it on the 300D, the DeSoto Adventurer, the Dodge D-500, and the Plymouth Fury. These are considered to be the first production electronic fuel injection automobiles. Due to the primitive design and construction of early EFI components, only thirty-five units were ever actually delivered to consumers. Most were eventually converted to four-barrel carburetors and the Electrojector patent design was sold to Bosch."
  (Slovenac, 9. novembar 2017 10:41)

  # Link komentara

 11. Inače sam auto-nostalgičar, ali kad se setim karburatora, prođe me jeza. Samo onaj sto se nije patio sa zaprljanošću, klapnama, i onom diznicom "što se produvava", može da govori o elektronskom ubrizgavanju kao nepotrebnoj komplikaciji.
  (MisliŠA, 9. novembar 2017 00:08)

  # Link komentara

 12. Imao Golfa mk2 iz 89-te godine sa elektronskim ubrizgavanjem,u narodu zvani poluajnspric! Motor 1.8 66 kw-90 ks...isao kao metak i prevalio preko 500k bez ikakvih havarija! Mada,mora se priznati da je znao biti osjetljiv na vlagu,tj ta njegova mala kutijica ECU koja se nalazila ispod brisaca sa lijeve strane pa je navodno znala povuci vlagu pa je Golf nekada znao da "poskoci" kad su velike kise,tj da trzne...mada ja ipak mislim da je to zbog toga sto bi sa lamda sonde dobio los signal! A sta reci za Bosch! ;-)
   (R32, 8. novembar 2017 20:58)

  # Link komentara

 13. A Francuski INECTION ?
  (Bgd, 8. novembar 2017 20:19)

  # Link komentara

 14. Sistem o kojem pišete se još zove i D Jetronic i radio je na principu vakuuma. To je bio prvi injection sistem ali nije bio elektronski. Posle njega imate i K Jetronic sistem koji se pojavio 70ih i kod nas je bio poznat kao K glava. Ni on nije bio elektronski već mehanički. Tek pojavom KE Jetronica negde oko 1985. počinje era elektronskog ubrizgavanja goriva. Pritom se naravno misli na komercijalne automobile. Specijalni i trkački automobili se ne uzimaju u obzir. Tako da Vas lepo molim da članak ispravite jer izgleda neozbiljno. Sve što sam napisao možete proveriti i na wikipedia stranici Jetronic. Pozdrav
  (Sasa Ratkovic, 8. novembar 2017 19:38)

  # Link komentara

 15. A ja mislio izmislili japanci i koreanci...Ups,oni ne rade copy paste,oni su inovatori...
   (Molder, 8. novembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 16. svaka njina cast za comon r
  ail dizele..
   (dejan, 8. novembar 2017 17:55)

  # Link komentara

 17. Jetronic je bio vrlo osetljiv sistem iz mehaničkog aspekta preciznosti navodjenje i žalostan nužni stepen razvoja.
  Tek sa prelaskom na Motronic Bosch postaje stabilan iz ugla pouzdanosti na svemu sem na kvalitetu same elektronike. :(

  Interesantna je činjenica da i dan danas prosečan korisnik automobila nema osnovno znanje principa rada svih ovih sistema. Primera radi, softverski ugrađeni u sistem da prilikom aktivacije sistema ukoliko je papučica gasa pritisnuta do kraja, sistem prilikom pokretanja motora elektropokretačem neće aktivirati injektora. Ugrađeno da bi motor u zimskim uslovima ukoliko sistem za paljenje nije u top stanju pa motor "presisa", da tako odvlažite svećice. Nažalost, čak ni puno mehaničkih radionica ne znaju sve "mostove" sistema.
   (Boost, 8. novembar 2017 16:47)

  # Link komentara