Garaža 14

29.03.2024.

12:23

Novi udar na džep vozača: Menjaju se zimske gume za letnje, da li morate to da uradite?

Vozače u Srbiji već od ponedeljka očekuje nova zamena pneumatika i prelazak sa zimskih na letnje.

Izvor: Blic

Novi udar na džep vozača: Menjaju se zimske gume za letnje, da li morate to da uradite?
Shutterstock/Standret

Podeli:

Za razliku od zimskih, čije je korišćenje Zakon o bezbednosti saobraćaja propisao od 1. novembra do 1. aprila, letnje gume nisu zakonska obaveza, ali se apsolutno preporučuju zbog lične i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Koliko će vas nova letnja guma koštati, zavisi od dva osnovna aspekta - prečnika gume i njenog proizvođača. 

Cena raste što je prečnik pneumatika veći, a takođe i zavisno za koji se brend odlučite, gde su najjeftinije gume mahom kineskih proizvođača, preko srednje klase proizvođača poput "Save", "Unirojala" i "Henkoka", do onih najskupljih, svetskih poznatih brendova kao što su "Kontinental", "Danlop" i "Mišelin".

Tako po jednoj gumi, cene onih najjeftinijih, prečnika 13 ili 14, kreću se od 3.500 dinara pa na više. 

Cene guma prečnika 15 su od 6.000 dinara po jednom pneumatiku pa na više, dok je cena "šesnaestica" od 7.000 dinara pa na više. Guma prečnika 17 je 1.000 dinara skuplje, a tako, u rasponu od 1.000 do 1.500 dinara, rastu i najniže cene pneumatika većeg prečnika.

Zbog toga, cene letnjih guma izuzetno variraju i u trgovinama koje ih prodaju i na sajtovima poznatih kuća i servisa, ali kod većine i dalje beležimo aktuelne akcije i popuste najčešće u rasponu od 5 do 15 odsto.

Montaža guma u Beogradu za 50 posto skuplja nego u unutrašnjosti

Što se tiče montaže, taj izdatak kod vulkanizera, kao i prilikom kupovine, zavisi od svih aspekata veličine gume, uključujući i to da li su njihove felne čelične ili aluminijumske. 

U gradovima u unutrašnjosti Srbije vulkanizeri tu uslugu naplaćuju u rasponu od 2.600 dinara pa na više za sve četiri gume manjih prečnika, odnosno, od 3.500 do 4.500 dinara za sve četiri velike gume.

U Beogradu, međutim, zavisno od servisa, taj posao vulkanizera je od 40 do 50 odsto skuplji.

Shutterstck/goja1

Zašto je bezbednije voziti sa letnjim gumama kada je toplo vreme

Prvi i osnovni razlog zašto je od 1. aprila važno na točkovima imati letnje pneumatike jeste sopstvena bezbednost. Zimske gume, naime, u svom sastavu veću količinu silika, pa se na usijanom asfaltu brže opuštaju zbog čega dolazi do deformisanja koje može dovesti do incidenta.

"Za razliku od zimskih, letnje gume imaju veće blokove profila, što praktično povećava "količinu" gume koja je u kontaktu sa kolovozom, a rezultat toga je bolje upravljanje i stabilnost, kao i kraći put kočenja. Letnje gume, uz to, daleko su stabilnije pri većim brzinama", objašnjavaju vulkanizeri.

Kako dodaju, zbog tvrđe smeše od koje su napravljeni, letnji pneumatici se bolje ponašaju i po suvom i vlažnom vremenu.

"Letnje gume pravljene su da podnose usijani asfalt u najtoplijem delu godine, ali i pljuskove. Upravljanje i prijanjanje na suvoj i mokroj podlozi je prvi zahtev pri dizajniranju letnjih pneumatika", kažu vulkanizeri.

Konačno, oni savetuju da letnje gume punite azotom, koji je gušći od vazduha. Praktična korist je u tome što ćete, kako kažu, ređe morati da ih naduvavate i takva guma će se manje zagrevati kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, što produžava i njen vek trajanja.

Univerzalne gume imaju odlične rezultate, ali…

S obzirom na to da je iza nas najtoplija zima i da su zimski pneumatici praktično bili potrebni svega desetak dana u uslovima snega i leda na kolovozima, mnogi se pitaju da li je rešenje upotreba univerzalnih guma, čime se smanjuju troškovi kupovine dve vrste pneumatika i njihova zamena u periodu od 1. novembra do 1. aprila?

Univerzalne, ili "all season" gume, kako navode saobraćajni stručnjaci, pokazuju odlične rezultate, ali se ipak savetuje upotreba sezonskih guma, pre svega zbog klimatskih promena.

"Pre svega, leta i zime u našem delu sveta više nisu ono što su bili, pa ekstremne vrućine i veće količine padavina mogu dosta da utiču na životni vek guma, a univerzalni pneumatici, baš zato što moraju da objedine karakteristike i zimske i letnje gume, brže se troše, pogotovo ako svakodnevno prelazite duže relacije", objašnjavaju saobraćajni stručnjaci.

Slažu se da su univerzalne gume ekonomski isplativije, ali, s druge strane, "ne treba štedeti na bezbednosti i koju gumu upotrebiti treba odlučiti od vremenskih i uslova na putu".

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: