Garaža 29

21.06.2024.

13:24

Svi ćemo da je koristimo: Evo koliko goriva troši klima u automobilu

Kreće leto, i klima u automobilu je dobrodošao dodatak na ovim vrućinama. Međutim, da li ste se ikada zapitali koliko goriva ona troši?

Izvor: Večernji list

Svi ćemo da je koristimo: Evo koliko goriva troši klima u automobilu
Shutterstock/Pattaraphon Vinichai

Podeli:

Način na koji sistem klima uređaja u vašem automobilu funkcioniše znači da je potrebna određena količina energije za prenos hladnog gasa u kabinu vašeg automobila, piše KwikFit.

U okviru ovog sistema, kompresor sadrži rashladno sredstvo, kao i vaš frižider. Kako svež vazduh ulazi u sistem, rashladno sredstvo izaziva značajan pad temperature vazduha. U ovom trenutku rashladno sredstvo se pretvara u tečnost i uklanjaju se sve nečistoće.

Tečnost stiže do ventila za termičku ekspanziju gde se protok tečnosti može ograničiti. To vam daje kontrolu nad unutrašnjom temperaturom automobila. Konačno, tečnost se pretvara u paru koja može da putuje kroz kalemove za isparavanje da bi se izduvala kroz ventilacione otvore kao lepo ohlađen vazduh. Rashladno sredstvo se vraća u gas i ceo proces se može ponoviti kako bi se obezbedio stalan protok hladnog vazduha.

Kompresor zahteva energiju za rad sistema za klimatizaciju vašeg vozila i stoga će koristiti određenu količinu goriva kad god sistem radi. To bi moglo povećati vašu potrošnju goriva za čak 10 procenata, a efekti su posebno uočljivi na kratkim putovanjima.

Kada prvi put upalite automobil, klima uređaj mora naporno da radi da bi spustio unutrašnju temperaturu na prijatan nivo. Međutim, kada se automobil dovoljno ohladi, možete odabrati da smanjite protok, povećate temperaturu ili potpuno isključite klima uređaj.

Na dugom putovanju, malo je verovatno da će klima uređaj morati da radi celim putem. Zbog toga, povećana potrošnja goriva uzrokovana korišćenjem klima uređaja može biti uočljivija na kratkom putovanju.

Postoje načini na koje možete da uštedite gorivo tokom vožnje, uključujući polako i glatko ubrzavanje i kočenje, poštovanje ograničenja brzine i uveravanje da je pritisak u gumama ispravan za vaše gume. Ovo su najčešći pokušaji koji verovatno neće mnogo uticati na vaša putovanja, ali ima i onih manje očiglednih, kao što su isključivanje radija i prevoženje što lakšeg tereta.

Ako ste zabrinuti da vaš klima uređaj koristi previše dragocenog goriva, postoje neki načini na koje možete smanjiti njegovu potrošnju:

Parkirajte u hladu

Ako je moguće, vozilo je bolje parkirati na senovitom mestu, a ne na otvorenom gde bi sunce moglo da ga uništi. Ne samo da će vaše vozilo ostati hladno, već nećete morati toliko da koristite klima uređaj.

Otvorite prozore kad krenete na put

Kada tek krećete na put, bolje je otvoriti prozore na nekoliko minuta. Na ovaj način ćete ukloniti većinu toplog vazduha iz kabine i samim tim vaš klima uređaj neće morati toliko da radi.

Držite prozore otvorene ako nije duga vožnja

Uprkos onome što mnogi misle, vožnja sa otvorenim prozorima nije toliko loša za gorivo kada vozite malim brzinama. Stoga, ako se vozite kroz manje gradove, otvaranje prozora će vam uštedeti više goriva nego korišćenjem klima uređaja. Ako se vozite brzim putevima, korisnije je koristiti klima uređaj jer dodatni otpor izazvan otvorenim prozorima može potrošiti dodatno gorivo.

Isključite klimu nakon što se automobil ohladi

Nakon što se vaš automobil dovoljno ohladi, protok vazduha se može smanjiti tako da manje vazduha ulazi u kabinu ili možete malo povećati temperaturu. Obe ove stvari će značiti da kompresor ne mora toliko da radi. Naravno, što se tiče potrošnje goriva, najkorisnije je voziti se bez klime i sa otvorenim prozorima, ali po toplom danu to verovatno nije moguće niti poželjno.

Redovno servisirajte klimu u vozilu

Ovo treba da se radi svake dve godine kako bi se osiguralo da sistem radi efikasno i da se istrošeno rashladno sredstvo zamenjuje. Kada nivo rashladnog sredstva padne, sistem mora da radi više da bi proizveo količinu hladnog vazduha koja vam je potrebna. Ovo će trošiti više goriva, pa je dobra ideja da redovno servisirate klima-uređaj kako biste uštedeli još više goriva.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: