Garaža 37

17.04.2024.

21:25

Kako pravilno voziti automatik? Da, i to je potrebno objasniti, a evo zašto VIDEO

Obično se smatra da je lakše voziti automobil sa automatskim menjačem, ali za one koji su pre toga koristili manuelni, stvari nisu uvek jednostavne.

Izvor: Index.hr, B92

Kako pravilno voziti automatik? Da, i to je potrebno objasniti, a evo zašto VIDEO
Shutterstock/Artic_photo

Podeli:

Nismo mislili da ćemo ikada napisati ovakav tekst, ali moramo, navodi se na početku teksta koji potpisuje Index.hr. Naime, pre nekoliko dana nismo mogli da na čujemo razgovor za susednim stolom u restoranu.

Tamo je jedna gospođa vrlo ozbiljno objašnjavala jednom gospodinu da je, eto, tek posle mesec dana vožnje automobila sa automatskim menjačem shvatila da je mnogo lakše kada koči desnom nogom, istom onom kojom daje gas.

"U početku mi se često dešavalo da se 'ukopam' u mestu. Sreća da me niko nije udario otpozadi. Zato od sada kočim samo desnom nogom, imam bolji osećaj", kaže ona.

Što je najgore, sagovornik nije bio nimalo iznenađen, već je sa razumevanjem potvrdio da i on misli da je to bolja opcija, iako nije logična.

"Dve pedale, dve noge, pa svaka neka ima svoj zadatak".

Shutterstock/MA8

Nekada popularni samo kod starijih vozača i onih koji iz nekog razloga ne mogu ili ne umeju da koriste manuelni menjač, sada su na našim putevima sve češći automobili sa automatikom.

Lakši za vožnju od onog sa manuelnim menjačem, automatik može biti i bolji izbor kada je reč o potrošnji goriva, a popularan je i kod ljudi koji nisu previše sigurni za volanom ili žele veći komfor i manje angažovanja u vožnji.

Razumevanje kako voziti automatik može biti zbunjujuće kada sednete za volan i budete zatečeni nedostatkom pedale kvačila i nizom opcija koje nudi automatski menjač.

Međutim, kako električni automobili postaju sve uobičajeniji, automatski menjači mogu uskoro postati nova normalnost za vozače u Evropi.

Otuda i ovaj vodič "korak po korak" koji će vam pomoći da razumete kako da pokrenete i vozite automobil sa automatskim menjačem.

Kako funkcionišu automatski menjači?

Automatski menjači rade tako što menjaju "brzine" umesto vas u normalnim uslovima vožnje. Većina automatskih menjača će vam omogućiti da izaberete između položaja "P" (parkiranje), "R" (rikverc), "N" (neutralno/ler) i "D" (vožnja).

Svaka od ovih pozicija jednostavno radi ono što joj naziv kaže. 

Parkiranje treba koristiti samo kada ste zaustavljeni i izlazite iz automobila. Ova opcija zaključava menjač, sprečavajući automobil da se pokrene (ali i dalje morate da aktivirati ručnu/parkirnu kočnicu, ako automobil to već ne radi automatski).

Shutterstock/Mariaprovector

Hod unazad (rikverc) radi kako piše: ponaša se isto kao hod unazad kod manuelnog menjača i treba ga izabrati kada želite da krenete unazad.

Neutralno je isto kao izbacivanje manuelnog  menjača "u ler". Ne treba ga izabrati dok se krećete, ali može da se koristi (zajedno sa kočnicom) ako ste nakratko zaustavljeni, recimo na semaforu.

Drive opcija će automatski izabrati stepen prenosa i omogućiti automobilu da se kreće napred.

Neki automatski menjači će vam takođe dati mogućnost da ručno birate stepen prenosa (M). Ovo će vam pomoći u situacijama kada želite da koristite menjač za smanjenje brzine - kao što je vožnja niz strmo brdo.

Ova opcija takođe pomaže u smanjenju broja obrtaja ali i u nekim specifičnim situacijama.

Na primer, kada vozite po snežnim ili ledenim uslovima, ponekad je preporučljivo da startujete u drugoj brzini (ako imate manuelni menjač) da biste sprečili proklizavanje točkova (neki automatici imaju namenski zimski režim koji će se pobrinuti za to).

Činjenica da ručica ili selektor zauzima mesto ručice menjača u automatiku, znači da postoje samo dve pedale nožnih komand: gas i kočnica. Ovde nema pedale kvačila.

I zato: pazite da ne pritisnete instinktivno papučicu kočnice levom nogom kao što biste to uradili u slučaju pedale kvačila u automobilu sa manuelnim menjačem ili u slučaju da automatik vozite u manuelnom režimu. Ovo će dovesti do naglog zaustavljanja vozila.

Kako voziti automatski auto

Dok su automatski menjači generalno veoma laki za korišćenje, konfuzija uglavnom dolazi pri pokretanju i zaustavljanju.

Da biste pokrenuli automatik, prvo stavite desnu nogu na levu pedalu (kočnicu) i pritisnite. Pokrenite automobil okretanjem ključa ili pritiskom na dugme za pokretanje.

Sa nogom i dalje na kočnici, pomerite ručicu menjača u D (ako želite da vozite unapred) ili R (ako želite da vozite unazad) i otpustite ručnu kočnicu, ili ručicu ili dugme obično pored ručice menjača.

Skinite nogu sa kočnice: to će dovesti do toga da većina automatika krene lagano napred ili nazad. Da biste dobili na brzini, nežno pritisnite desnu pedalu (gas) desnom nogom.

Menjač će zatim sam izabrati odgovarajuću brzinu za određenu situaciju i obaviti sav težak posao umesto vas.

Kako zaustaviti automatski automobil

Kako smanjujete brzinu kretanja, automatski menjač će menjati stepene prenosa umesto vas. Kada završite sa vožnjom, pritisnite papučicu kočnice dok se auto ne zaustavi.

Dok stojite, da biste parkirali, držite nogu na kočnici i pomerite ručicu menjača u položaj P. Povucite parkirnu kočnicu (bilo ručicu ili dugme, obično se nalazi pored ručice menjača). Zatim isključite motor.

I to je manje-više to, nije teško, zar ne?

Imajte na umu još nekoliko opcija

"S" označava sportski režim. Ovo će skratiti prenosne odnose i brže dovesti motor do visokih obrtaja, povećati nivo osetljivosti gasa, a ponekad i napraviti neke izmene u vešanju vozila (spustiti ga, učvrstiti ili slično).

Automobil će često duže ostati u datom stepenu prenosa kako bi maksimizirala brzina.

"L" se odnosi na "Low mode". Ova komanda će "reći" automobilu da ostane u nižem stepenu prenosa, uz veću snagu i manju brzinu, što pomaže pri vuči tereta i u vožnji na strmim nagibima.

Podeli:

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: