Aktuelno 17

30.03.2024.

21:20

Kinezi osvajaju Evropu: Svaki peti auto u februaru stigao iz ove zemlje

Kada pogledamo najnovije podatke, teško je zamisliti da za pet ili deset godina kineski električni automobili neće postati dominantni na evropskom kontinentu.

Izvor: CarScoops

Kinezi osvajaju Evropu: Svaki peti auto u februaru stigao iz ove zemlje
Chery Promo

Podeli:

Prema analizi tržišta koju je objavila kompanija Jato Dynamics, u februaru je svaki peti EV prodat u Evropi zapravo proizveden u Kini, a kada se to uporedi sa istim mesecom 2023, vidi se da je broj registrovanih kineskih automobila čak 45% veći.

Automobili koji su proizvedeni u Kini, prodati su u više primeraka nego oni proizvedeni u Italiji, Koreji, Maroku i Rumuniji, što su sve zemlje koje su krupni igrači kada je u pitanju plasiranje robe na evropsko tržište.

"Ovaj porast možemo da objasnimo delom time što su kineski proizvođači preduzeli oštrije korake kako bi ubrzali uvoz, zbog nesigurnosti u vezi sa tim kako će EU postupati kada su u pitanju istrage subvencija", stoji u izveštaju analitičke firme.

"Povećane carine mogle bi da uspore rast kineskog uvoza, ali dok se to ne desi oni će ubrzano da šalju vozila u Evropu", dodaje Jato Dynamics.

Ipak, Felipe Munjoz, stručnjak iz ove kompanije, kaže da će kineski brendovi morati da pređu dug put pre nego što zauzmu značajan deo evropskog tržišta, kao i da se to pre svega odnosi na način na koji ljudi posmatraju i prihvataju njihove automobile.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: