Aktuelno 5

26.03.2024.

18:15

Definitivno kraj za Audi R8: Kolekcionari pohrlili u salone da ga kupe

Audi je okončao proizvodnju kupea TT još u novembru prošle godine, dok je R8 trebalo da bude penzionisan ubrzo nakon toga. Međutim, tada se to nije dogodilo.

Izvor: B92

Definitivno kraj za Audi R8: Kolekcionari pohrlili u salone da ga kupe
Audi promo

Podeli:

Nakon što je poslednji TT proizveden u novembru 2023. godine, i drugi sportski Audi odlazi sa scene. Poslednji R8 je sišao sa proizvodne trake na lokaciji Bellinger Hefe u Hajlbronu u Nemačkoj.

U pitanju je bio kupe u Vegas žutoj nijansi (baš kao ovaj na fotografiji), u Performance quattro izdanju sa spoljašnjim stilskim paketom od ugljeničnih vlakana i točkovima prečnika 20 inča.

Audi promo

Audi je morao da produži proizvodnju R8 kako bi održao korak sa naglim prilivom porudžbina kupaca nakon najave kompanije o gašenju supersportskog automobila.

Prvobitno, poslednji automobil je trebalo da bude proizveden krajem 2023. godine, ali to se dogodilo tek ovog meseca.

Audi promo

Prošle godine prodaja je porasla za 49 odsto, dostigavši 1.591 jedinicu. 

Gledajući unazad na rezultate prodaje, tražnja za R8 je uvek bila niska, što je razumljivo s obzirom na previsoku cenu i klasu ovog automobila. Dostigla je vrhunac 2008. godine kada je Audi isporučio kupcima čak 5.016 primeraka.

Ovi brojevi prodaje obuhvataju varijante Coupe i Spyder.

Audi promo

Kraj Audija R8 znači i da je čuveni V10 motor Volkswagen grupe "jednom nogom u grobu". Lamborghini će kasnije ove godine definitivno ukinuti sestrinski automobil Audija R8, Huracan.

Sva vozila koja će se kompletirati ove godine već su rezervisana. To praktično znači da više ne možete naručiti ovaj Lamborghinijev superautomobil sa atmosferskim mlinom od 5.2 litra.

Huracan je konstantno bio popularniji od R8, što je verovatno razlog zašto će samo taj Lamborghini dobiti naslednika.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: