Aktuelno 19

26.03.2024.

10:20

Kinezi uzvraćaju udarac: Našli oružje za borbu protiv EU carina

Evropski proizvođači već dugo od EU traže posebne mere zaštite pred velikom invazijom električnih automobila iz Kine.

Izvor: Kliks

Kinezi uzvraćaju udarac: Našli oružje za borbu protiv EU carina
BYD promo

Podeli:

Sad kad je Brisel najavio uvođenje dodatne carine na kineska EV vozila, Kina je našla novo oružje - uzvraća udarac zahvaljujući plug-in hibridima koji bi mogli da pokore Evropu.

Podizanjem carina, novi električni automobili koji dolaze sa istoka od leta će biti skuplji u Evropi, a jedini razlog zašto se to nije desilo ranije jeste moguća "odmazda" koja utiče na trgovačke odnose između Evrope i Kine.

Cenu prisutnosti u Evropi moći će da podnesu samo jaki kineski brendovi, kao što su BYD, Geely, MG, Chery, Nio ili Xpeng. Većina njih, od 140 registrovanih brendova, teško da će uopšte u opstati u takvim uslovima.

Jaki kineski brendovi i njihova vlada svuda idu "ruku pod ruku", ali otkako je EU najavila oporezivanje električnih automobila, postoji novo oružje kao odgovor na taj potez.

Kinezi već imaju strategiju protiv evropske odluke, a jedan od odgovora je, na primer, BYD-ov najavljeni plug-in hibrid sa 2.000 kilometara autonomije, odnosno sa tehnologijom koja je u Kini u velikom porastu.

Takođe, zahvaljujući velikim investicijama u autoindustriju, ciklus razvoja novog modela u Kini je smanjen na maksimalno dve godine, u poređenju sa tri do pet godina u Evropi.

Ako evropski brendovi nisu mogli da se suprotstave kineskim EV, neće moći da pariraju ni plug-in hibridima - danas najbolji mogu da pređu do 1.000 kilometara bez dosipanja goriva, ali ne postoji nijedna marka, koja je sposobna podići autonomiju iznad toga, a kamoli da je udvostruči, kao što obećava BYD.

Ako uzmemo u obzir da su evropski kupci počeli da veruju kineskim električnim automobilima, ceneći njihovu tehnologiju i prihvatajući dizajn i nižu cenu, onda će u nove plug-in hibride verovati još i više.

Mala prepreka ili prednost, koju je ranije možda predosetio evropski zakonodavac, može biti u tome da je Evropa plug-in hibride prve otpisala sa liste subvencija.

Međutim, dok je Evropa zauzeta propisima, kineska vlada šakom i kapom subvencioniše domaće marke, pa zato kineski automobili imaju nisku cenu - oko 25% nižu u proseku po vozilu u C segmentu u odnosu na evropske rivale.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: