Aktuelno 1

21.03.2024.

7:25

Svečano otvoreni sajmovi automobila "DDOR BG Car show" i motocikala "Motopassion"

Ovo je 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu.

Izvor: Tanjug, B92

Svečano otvoreni sajmovi automobila "DDOR BG Car show" i motocikala "Motopassion"
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

Sajam je svečano otvorio Ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Goran Vesić.

Predsednica Asocijacije Aleksandra Đurdevic je zajedno sa Frančeskom Mašijem, Predsednikom izvršnog odbora DDOR osiguranje govorila na svečanoj ceremoniji otvaranja sajmova "DDOR BG Car Show" i "Motopassion".

Članice Asocijacije će na sajmovima predstaviti 30 automobilskih brendova sa 34 premijere kao i 22 moto/atv brenda sa čak 52 premijere.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predstava može da počne. Kapije Beogradskog sajma otvaraju se za posetioce svakog dana u 10 časova, a radno vreme je do 20 h, osim u sredu 27. marta kada će kapije sajma biti otvorene do 19 časova.

Pojedinačna ulaznica za posetioce koštaće 500 dinara, grupne 400, a za organizovane posete studenata i đaka 300 dinara. Cena porodične karte je 1000 dinara. Cena parkinga za automobile u krugu Beogradskog sajma je 150 din/h.

Prvi automobil u Srbiju stigao 1903.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, otvarajući ovogodišnje izdanje sajma, naveo da je ovo 86. godina kako se organizuje izložba vozila u Beogradu i istakao da je to tradicija kakvih nema puno u Srbiji.

Naveo je da je ovo najvažniji sajam automobilske i moto industrije u ovom delu Evrope.

"Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca samo potvrđuje da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope", istakao je Vesić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podsetio je da je 3. aprila 1903. godine trgovac Boža Radulović iz Pešte uvezao prvi automobil u Srbiju i ocenio kako sve od tada do danas traje automobilska groznica i kako svaki novi tip automobila koji se pojavi izaziva interesovanje.

Poručio je da se Srbija u narednom periodu mora prilagoditi promenama u automobilskoj industriji i naveo da Srbija trenutno zaostaje za Evropom u broju električnih vozila, ali je podsetio i da će zato u Srbiji početi proizvodnja električnih automobila, italijanskog brenda Stelantis.

U novim zgradama moraće da budu električni punjači

Vesić je naveo da je država ove godine nastavila sa politikom davanja subvencija i po prvi put je subvencije opredelila za električne automobile. Dodao je da će Srbija nastaviti sa izgradnjom propratne infrastrukture za električna vozila.

"Upravo smo završili tender za postavljanje 320 novih punilica za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija, pretvorićemo 16 stajališta na autoputevima u zelene oaze. Na svakoj od njih će biti između pet i 20 punjača za električne automobile i u narednom periodu počinjemo sa postavljanjem", rekao je Vesić.

Poručio je da će do kraja godine na našim autoputevima biti već 33 punjača i uz 80, koliko u prvoj fazi treba da se postavi, on očekuje da u narednom periodu Srbija dobije 113 punjača, ne računajući one koje će pumpe same morati da postave.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podsetio je da je Zakonom o planiranju izgradnje uvedena obaveza da svi koji grade zgrade na određen broj parking mesta moraju da postave električne punjače.

Srbija uskoro dobija i stanice sa vodonikom

Dodao je da je Ministartsvo odlučilo i da na četiri mesta na kojima se ulazi u Srbiju postavi dispenzere za vodonik, kako bi kamioni koji koriste tu vrstu pogona mogli da koriste srpske autoputeve.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: