Aktuelno 5

20.03.2024.

12:30

Raste strah od samovozećih automobila, da li ih se i vi plašite?

Iako implementacija sistema autonomne vožnje ne ide očekivanim intenzitetom, mnogi smatraju da forsiranje ove tehnologije šteti bezbednosti saobraćaja.

Izvor: B92, Index

Raste strah od samovozećih automobila, da li ih se i vi plašite?
Shutterstock/metamorworks

Podeli:

Poslednjih godina u svetu se mnogo toga dogodilo po pitanju autonomnih vozila. Iako se na prvi pogled čini da je pokretanje ove teme u Srbiji u domenu naučne fantastike, ne treba smetnuti s uma da mnogi savremeni automobili imaju bar po nekoliko sistema asistencije koji su osnova tehnologije autonomne vožnje.

Na primer, adaptivni tempomat je već standardan u većini premijum vozila, a autonomna vožnja nivoa 3 je vrhunac u trenutnoj ponudi putničkih automobila na tržištu.

Pomenimo i vlasnike Tesla automobila koji često voze na autopilotu ne poštujući osnovna pravila bezbednosti. Zato je pitanje šta mislite o autonomnim vozilima sasvim legitimno.

Činjenica je da ih se mnogi plaše. Barem tako sugeriše studija sprovedena u Americi. Američki auto-klub AAA je ranije ove godine sproveo studiju na 1.010 vozača koji predstavljaju presek 97% američkih domaćinstava.

Čak 66 odsto ispitanika izjavilo je da se plaši samovozećih vozila. Štaviše, 25 odsto ispitanika kaže da nije sigurno šta ta tehnologija donosi, a samo 9 odsto ispitanika ima puno poverenje u autonomna vozila.

Pad poverenja u autonomna vozila i tehnologije

Zanimljivo je da je ista studija sprovedena 2021. godine i da je tada dala nešto povoljnije rezultate za pristalice autonomne vožnje. Tada je u ovu tehnologiju verovalo 55 odsto ispitanika, a godinu dana kasnije njih 54%.

Prošle godine dogodila se velika promena, verovatno izazvana brojnim saobraćajnim nezgodama sa samovozećim vozilima. Prošle godine se čak 68 odsto ispitanika izjasnilo da nema poverenja u ove tehnologije.

"Poslednjih nekoliko godina došlo je do povećanja straha potrošača", rekao je Greg Branon, šef istraživanja AAA.

"S obzirom na brojne incidente koji se objavljuju u medijima u vezi sa aktuelnim tehnologijama vozila – nije iznenađenje da su ljudi zabrinuti za svoju bezbednost", rekao je on.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: