Aktuelno 18

19.03.2024.

12:25

Vozači tvrde da (uglavnom) vezuju pojas, a kazne pljušte

Dve trećine čitalaca koji su učestvovali u anketi B92.net tvrde da uvek vezuju pojas, bez obzira gde sede u vozilu. Realnost je ipak nešto drugačija.

Izvor: B92.net

Vozači tvrde da (uglavnom) vezuju pojas, a kazne pljušte
Shutterstock/Tom Wang

Podeli:

Iako rezultati naše ankete ohrabruju, treba naglasiti da i dalje značajan broj ljudi ne koristi sigurnosni pojas kada sedi pozadi u automobilu.

Na pitanje "Da li vezujete pojas u automobilu?", 65 odsto anketiranih izabralo je odgovor "da, i napred i pozadi".

Sa druge strane, 33 odsto naših čitalaca koji su učestvovali u anketi priznaje da pojas koristi samo na prednjim sedištima (vozačkom i suvozačkom), što nikako nije za pohvalu.

Poređenja radi, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, sigurnosni pojas na prednjim sedištima koristi 84,3 odsto vozača i suvozača, dok na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 19,3 odsto putnika.

Pogledajte rezultate naše ankete:

B92.net

Saopštenje MUP-a pokazuje da je za proteklih sedam dana zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa saobraćajna policija sankcionisala 7.263 vozača i 2.022 putnika u vozilima, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisana 374 učesnika u saobraćaju, a 110 osoba zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjim sedištima.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: