Aktuelno 4

17.03.2024.

14:05

Odlazak velikana: Preminuo čuveni dizajner Lamborghinija

Bio je zaslužan za brojne, sada već legendarne, egzotične automobile, kao što su Lamborghini Countach, Lancia Stratos i Bugatti EB 110.

Izvor: B92.net

Autor: Nenad Ćosić

Nenad Ćosić
Odlazak velikana: Preminuo čuveni dizajner Lamborghinija
Lamborghini

Podeli:

Marčelo Gandini, legendarni dizajner odgovoran za oblikovanje brojnih italijanskih automobila, preminuo je 13. marta, preneli su italijanski mediji. Imao je 85 godina.

Lancia

Gandini je bio najpoznatiji po svom radu sa Lamborghinijem, gde je potpisao plejadu čuvenih automobila, kao što su Miura, Countach i Diablo.

Takođe je bio dizajner automobilskih ikona, među kojima se ističu Lancia Stratos, Bugatti EB110 i Fiat X1/9.

Alfa Romeo

Rođen u Torinu, Gandini je kreirao svoja najpoznatija dela dok je radio u italijanskoj dizajnerskoj kući Bertone od sredine 1960-ih do 1980-ih, oblikujući modele kao što su Alfa Romeo Montreal, Maserati Khamsin, originalni Volkswagen Polo i Ferrari 308 GT4.

Volkswagen

Gandini se kasnije u svojoj karijeri udaljio od Bertonea, radeći nezavisno sa proizvođačima automobila kao što je Citroen na razvoju popularnog BX-a i Renault gde dizajnira danas legendarni 5 Turbo.

Ostala značajna Gandinijeva dizajnerska dela uključuju prvi BMW Serije 5, Lamborghini Espadu i Cizetu-Moroder V16T.

Renault

Gandini je i u poznim godinama nastavio da se bavi dizajnom. Radio je sa kompanijom TaTa Motors 2017. na kreiranju TaMo Racemo, koncepta sportskog automobila prikazanog na Salonu automobila u Ženevi.

Zašto je čuveni dizajner Lamborghinija "zaratio" sa bivšom kompanijom

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: