Aktuelno 5

14.03.2024.

12:40

Obogatili se na nafti, sad hoće da iskopavaju litijum

Hiljade naftnih bušotina bi mogle biti potencijalni izvor litijuma.

Izvor: Revijahak

Obogatili se na nafti, sad hoće da iskopavaju litijum
Shutterstock/Andrew V Marcus

Podeli:

Saudijska Arabija se priprema za scenario koji postaje sve izvesniji: kraj zlatnog doba sirove nafte. Naftu je sve teže vaditi, a porast električnih automobila primorava naftne gigante da se usredsrede na posao koji bi imali problema i da zamisle pre samo nekoliko godina: posao sa metalima koji se koristio za pravljenje baterija.

Sada će litijum, kritična sirovina za pravljenje baterija, početi da se vadi iz naftnih polja državnog giganta Saudi Aramco, i nije jedini.

Naime, nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Abu Dhabi National Oil Company) planiraju da iz svojih naftnih polja izvlače litijum iz slane vode i nalaze se u ranoj fazi procesa.

Hiljade naftnih bušotina bi mogle biti potencijalni izvor litijuma. Kompanije trenutno nisu otkrile detalje procesa ekstrakcije, ali je verovatno da se suočavaju sa problemom da pri ekstrakciji litijuma iz slane vode nivoi koncentracije mogu biti veoma niski.

Uprkos činjenici da je rast tržišta električnih vozila stagnirao i da je cena litijuma pala za oko 80% od svog vrhunca u novembru 2022. godine, litijum ostaje strateški važna roba koju kontroliše Kina.

U novembru 2023. godine, naftni gigant ExxonMobil objavio je svoju nameru da postane vodeći proizvođač litijuma, sa Severnom Amerikom kao njegovom prvom metom. Koristiće platforme za bušenje nafte i gasa za pristup slanoj vodi (salamuri) bogatoj litijumom iz dubokih podzemnih rezervoara.

Sa monarhijom kao oblikom vladavine i ekonomijom potpuno povezanom sa naftom, Saudijska Arabija je krenula u novu energetsku strategiju. Bilo je to 2017. godine kada je počela javno da objavljuje svoju nameru da smanji svoju zavisnost od nafte i prihvati elektromobilnost sa startap kompanijama, kao što su u to vreme Tesla ili Lucid Motors.

Naime, državni fond Saudijske Arabije kupio je 5% akcija kompanije koju vodi Ilon Mask, dok je vlasnik 60% Lucid Motorsa. Osim toga, kraljevstvo je stvorilo sopstveni brend električnih vozila Ceer i namerava da u novoj fabrici proizvodi pola miliona električnih vozila godišnje.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: