Aktuelno 6

13.03.2024.

21:28

Fiat i Alfa Romeo neka se paze: Kinezi im prave fabriku ispred nosa?

Italijanski brendovi mogli bi na domaćem terenu da dobiju velikog konkurenta iz Azije.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Fiat i Alfa Romeo neka se paze: Kinezi im prave fabriku ispred nosa?
Chery Promo

Podeli:

Vlada u Rimu razgovara sa kineskom kompanijom Chery Auto o tome da li će otvoriti svoja postrojenja u Italiji, preneo je Rojters pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora.

Italija želi da proizvodi bar 1,3 miliona automobila godišnje (u 2023. ih je bilo 800.000), i već razgovara sa Stellantisom o tome da li će ovaj koncern povećati proizvodnju, dodala je agencija.

Ministar industrije, Adolfo Urso, rekao je da država želi da "privuče još jednog proizvođača koji bi dodao još najmanje 300.000 vozila nacionalnom saldu", i dodao da su prošlog meseca pričali sa Teslom kao i sa "još tri kineska brenda".

Direktor brenda Chery za Evropu, Johan Tuting, rekao je za Rojters da kineski proizvođač očekuje kako će prodaja biti dovoljno velika za otvaranje fabrike na ovom kontinentu, kao i da se trenutno "razmatra nekoliko evropskih opcija".

Nedavno je Chery predstavio rezultate za 2023. godinu, i rekao da je ukupni godišnji izvoz vozila dostigao 937.148 jedinica, što predstavlja značajan porast od 101,1% u odnosu na prethodnu, 2022. Ovo je označilo da je Chery, 21. godinu zaredom, ostao najveći kineski izvoznik putničkih automobila.

Ako bi Chery došao u Italiju, bio bi jedan od pionira među kineskim brendovima na Starom kontinentu kada je u pitanju proizvodnja. Podsetimo da je jedan brend, BYD, već rekao kako će u naredne tri godine napraviti prvu fabriku u nama susednoj Mađarskoj.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: