Aktuelno 33

22.06.2024.

19:34

Crna kutija postaje obavezna u automobilima: Da li može da se isključi?

Kako bi se u budućnosti rekonstruirale nesreće i analizirali sigurnosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraće da imaju crnu kutiju.

Izvor: Revijahak

Crna kutija postaje obavezna u automobilima: Da li može da se isključi?
Profimedia

Podeli:

Uskladišteni podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće, pa će se mnogi pitati da li ova crna kutija može da se isključi.

Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), elektronski je uređaj koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i nakon nesreće, pa može pomoći u analizi.

U načelu, uskladištene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu se pregledati i tokom posete majstoru ili tokom tehničkih pregleda.

Kako piše Motusmagazin, crna kutija u automobilima uporediva je sa onom u avionima - trajno beleži podatke poput položaja i brzine vozila, i registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji.

Da kažemo za kraj - crna kutija se ne može deaktivirati, budući da je ona vrlo složen sistem sa mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema - zato se ne može ni naknadno ugraditi u vozilo.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: