Aktuelno 51

21.06.2024.

8:08

"Razvijen u Hrvatskoj od početka do kraja": Prvi Bugatti napravljen pod Rimčevom palicom FOTO/VIDEO

Mate Rimac predstavio je novi Bugatti Tourbillon, naslednika modela Chiron i ujedno prvi Bugatti razvijen potpuno pod Rimčevom "palicom".

Izvor: B92

"Razvijen u Hrvatskoj od početka do kraja": Prvi Bugatti napravljen pod Rimčevom palicom FOTO/VIDEO
Bugatti

Podeli:

Cena ovog modela je 3,8 miliona evra (za osnovnu verziju), a prema Rimčevim rečima, već je prodato skoro svih 250 planiranih primeraka, a isporuke kreću od 2026. godine.

"Inspiracija su nam bile legende u svetu automobilizma: Type 57SC Atlantic, najlepši automobil na svetu, Type 35, najuspešniji trkački automobil, kao i Type 41 Royale, jedan od najambicioznijih luksuznih automobila svih vremena", rekao je Rimac na zvaničnom predstavljanju.

"Tourbillon je jedinstven. Baš kao pomenute legende iz prošlih vremena, nije napravljen samo za sadašnjost, čak ni za budućnost - napravljen je za večnost", dodao je Rimac.

Što se tehničkih karakteristika tiče, Tourbillon ima 1.800 KS, raspoređenih tako da SUS motor ima 1.000 a električni motori 800 "konja". Njih napaja 800V baterija koja ima snagu 25 kWh, a smeštena je u srednjem "tunelu" iza sedišta.

"Odluka o pogonskom sklopu je možda bila i najvažnija koju smo doneli, s obzirom na opcije koje su nam bile dostupne: mogli smo da odradimo rekonstrukciju W16, napravimo 100% električni automobil, ili osmislimo nešto sasvim novo", naveo je Emilio Skervo, glavni tehnološki direktor kompanije Bugatti Rimac.

"Na kraju, odlučili smo se za najtežu opciju: napravili smo pogonski sklop ispočetka, i uparili ga sa sistemom elektromotora i novom generacijom osmobrzinskog menjača", dodao je Skervo.

Rimac je napomenuo da je reč o prvom potpuno novom Bugatti automobilu u poslednjih 20 godina, kao i da je u pitanju prvi model koje je potpuno razvijen u kompaniji Bugatti Rimac. 

"Razvijen je u Hrvatskoj od početka do kraja", zaključio je Rimac.

Podeli:

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: