Aktuelno 1

20.06.2024.

15:34

Lepo, lepše, Porsche VIDEO/FOTO

B92.net prisustvovao je na predstavljanju novih modela Poršea, odnosno Panamera 4 i Taycan Turbo.

Autor: B92

B92
Lepo, lepše, Porsche VIDEO/FOTO
Promo/Porsche centar Beograd

Podeli:

Naravno, kako drugačije doći na predstavljanje noviteta iz Poršeove "kuhinje", nego u jednom od lepotana te kompanije. Šalu na stranu, Porše SCG Beograd organizovao je pravi mali izlet, tako da se povorka koju su činili Cayenne e-hybrid Macan S, Taycan Turbo, Taycan GTS, Taycan Boxster GTS, Panamera 4 uputila ka Aranđelovcu.

Selfiji, sirene

Konvoj koji je krenuo iz Beograda ka vinariji u okolini Aranđelovca predvodila je Carrera 4, a grupu novinara koji su se do tamo vozili u automobilima Poršea, čekala su dva nova modela. Vrućina nije smetala da putevima do tamo idemo bez problema, posebno što preciznost i snaga Poršea čini da tako lako savladavate krivine, pride kretajući se velikim brzinama.

Promo/Porsche centar Beograd

"Konvoj Porše" izmamio je veliku pažnju učesnika saobraćaja. Ljudi su vadili telefone, slikali, snimali, dok bi neretko u saobraćaju neki od vozača sa sirenom pozdravljao povorku Poršea.

Kada smo stigli, na heliodromu u blizini vinarije Tarpoš postavljeni su novi modeli Panamere i Tajcan-a.

Panamera 4

Porsche je nastavio da proširuje ponudu hibridnih vozila sportskom limuzinom Panamera. Kao deo strategije E-Performance, Panamera 4 E-Hibrid i Panamera 4S E-Hibrid su dodate u portfolio i odmah su postigle efekat.

Ovo je Poršeov odgovor na posebno veliko interesovanje za efikasne i dinamične e-hibridne pogone na mnogim

Panamera 4 E-Hybrid je posebno efikasna i prilagodljiva. Kako bi stvorio snažno ubrzanje, Porsche je kombinovao novi e-hibridni sistem sa značajno rekonstruisanim 2,9-litarskim V6 biturbo benzinskim motorom (224 kw/304 KS). Sistemska snaga od 346 kW (470 KS) i maksimalni obrtni moment od 650 Nm omogućavaju ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 280 km/h. Čisto električni domet Panamere 4 E-Hibrid se povećava na 96 kilometara u WLTP ciklusu (EAER grad).

Sa druge strane, Panamera 4S E-Hibrid stavlja veći fokus na dinamiku vožnje, kao i na kontinuiranu isporuku snage u gornjem opsegu obrtaja.

Njen 2,9-litarski biturbo šestocilindrični motor isporučuje 260 kW (353 KS). Snaga sistema je 400 kW (544 KS), a maksimalni obrtni moment je 750 Nm. Ovo omogućava Panameri 4S E-Hibrid da ubrza od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 290 km/h.

U poređenju sa prethodnom generacijom, svi modeli Panamera E-Hibrid nude veći električni domet, brže punjenje, bolji odziv na gas i bolje performanse vožnje u gotovo svim disciplinama.

E-Hibrid režimi vožnje sa optimizovanom strategijom

Četiri optimizovana režima vožnje specifična za E-Hibrid, kao i poboljšani režimi Sport i Sport Plus, dodatno optimizuju efikasnost E-Hibrid modela. Vozila se uvek pokreću u potpuno električnom režimu E-Power. Kada je stanje napunjenosti baterije ispod određene minimalne vrednosti, sistem se automatski prebacuje u Hibrid Auto režim, koji prilagođava strategiju rada trenutnoj situaciji u vožnji.

Pored toga, sa aktivnim navođenjem rute u Hibrid Auto režimu, operativna strategija je dodatno optimizovana poznavanjem rute koja je pred vama. Na ovaj način se može maksimizirati udeo razdaljina na električni pogon u gradskom saobraćaju i povećati efikasnost. Sistem u tu svrhu koristi podatke o automobilu i navigaciji.

U režimu E-Hold, trenutno stanje napunjenosti baterije se čuva. U režimu E-Charge, s druge strane, motor sa unutrašnjim sagorevanjem puni bateriju do 80 procenata van grada i preko 55 km/h, dok Panamera koristi prednosti efikasnosti hibridne vožnje u gradskom saobraćaju. U režimima Sport i Sport Plus, Porsche smanjuje ciljno stanje napunjenosti baterije na 20, odnosno 30 procenata (ranije 30 i 80 procenata). Ovo povećava efikasnost bez žrtvovanja performansi.

E-Hibridi sa inovativnim aktivnim vešanjem

Porsche oprema sve varijante nove Panamere prilagodljivim dvokomornim vazdušnim vešanjem uključujući Porsche Active Suspension Management (PASM) sa dvoventilskim amortizerima kao standardom. Inovativno Porsche Active Ride aktivno vešanje je takođe dostupno za E-Hibrid modele. Kombinuje sposobnost da ponudi optimizovanu vuču i performanse u krivinama sa visokim stepenom udobnosti.

Izvor: Promo/Porsche centar Beograd

Svaki pojedinačni prigušivač – takođe opremljen tehnologijom sa dva ventila – ima električnu hidrauličnu pumpu, koju napaja sistem od 400 volti i koja se može koristiti za aktivno stvaranje sila u smeru odskoka i kompresije.

Kao rezultat toga, vešanje skoro u potpunosti apsorbuje pokrete karoserije izazvane nesavršenostima na putu i drži vozilo u horizontalnom položaju u svakom trenutku tokom dinamičnih manevara vožnje. Amortizeri rade do 13 Hz, što znači da mogu da podese podešavanje do 13 puta u sekundi i tako brzo reaguju na odgovarajuću situaciju u vožnji i na površinu puta. Tehnologija takođe omogućava inovativne funkcije kao što su prekomerna kompenzacija pokreta i kotrljanja, kao i podizanje karoserije prilikom ulaska i izlaska iz automobila.

Sportski detalji i unapređena standardna oprema

Sve varijante nove Panamere imaju atletski, svež dizajn. Sa prednje strane, izgled karakterišu novooblikovani, standardni matrični LED farovi i dodatni horizontalni sistem za dovod vazduha. Na zadnjem delu sportske limuzine, neprekidna zadnja svetla i zadnje staklo bez okvira izdvajaju novu Panameru. Ukrasi prozora u srebrnoj boji naglašavaju bočnu liniju.

Standardna oprema Panamera 4 E-Hibrid uključuje točkove od 19 inča, crne kočione čeljusti i matrične LED farove. Inovativni HD matrični LED sistem osvetljenja visoke rezolucije dostupan je kao opcija. Panamera 4S E-Hibrid odlikuje se točkovima od 20 inča u Panamera AeroDesign paketu, srebrnim Sport izduvnim cevima i crvenim kočionim čeljustima.

Opciono su dostupne kočione čeljusti u kiselo zelenoj i crnoj boji. Panamera 4S E-Hibrid kočnice sa kočionim čeljustima sa deset klipova na prednjoj osovini kao standard. Alternativno, PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake) je dostupan za ovaj model u kombinaciji sa točkovima od 21 inča. Keramički kompozitni diskovi imaju 440 milimetara na prednjoj osovini i 410 milimetara na zadnjoj osovini.

Porsche Taycan

Porsche je Taycan modelima dao posebno opsežno ažuriranje. Nove verzije imaju više snage, veći domet, brže ubrzavaju i brže se pune uz veću stabilnost. Porsche stil je takođe izoštrio dizajn i jače razlikovao Turbo modele. Sve verzije Taycan-a imaju još opširniju listu standardne opreme i dolaze sa najnovijom generacijom Porsche Driver Experience-a sa poboljšanim konceptom prikaza i upravljanja.

Kapacitet pinjenja je porastao sa 50 kW na  320 kW. Rekuperacija je povećana do 400 kW pri velikim brzinama.
​Brži: Ubrzanje od 0 do 100 km/h je do 0,6 sekundi brže. Taycan Turbo S se ubrzava za samo 2,4 sekunde.
Unapređeniji: Domet je povećan za do 35 odsto na maksimalnih 678 kilometara (WLTP). Sve varijante Taycan modela mogu se napuniti od 10 do 80 posto za 18 minuta.

Tri varijante karoserije

Sve tri varijante karoserije će imati brojne modifikacije od datuma lansiranja – Taycan sportski sedan, svestrani Taycan Cross Turismo, koji je dostupan sa paketom za terensku vožnju, i sportski, a ipak praktičan Taycan Sport Turismo. U svakom slučaju, dostupne su četiri opcije pogonskog sklopa, sa varijantama pogona na zadnje i sve točkove. Revidirane verzije će stići u Porsche centre od proleća 2024.

Na putu ka serijskoj proizvodnji, razvojni inženjeri i test vozači u kamufliranim testnim automobilima prešli su više od 3,6 miliona kilometara širom sveta da bi nastavili da poboljšavaju prvi potpuno električni sportski automobil iz Porsche-a. Proizvođač sportskih automobila proizveo je skoro 150.000 primeraka Taycan-a. Najvažnija pojedinačna tržišta za Taycan modele su trenutno SAD, Velika Britanija, Nemačka i Kina.

Izvor: Promo/Porsche centar Beograd

Još bolje performanse

Svi ažurirani modeli ubrzavaju mnogo brže od svojih prethodnika. Dva primera sa oba kraja portfelja: kao sportske limuzine, Taican i Taican Turbo S dostižu 100 km/h sa mesta za samo 4,8 odnosno 2,4 sekunde. To ih čini 0,6 i 0,4 sekunde bržim od svojih prethodnika.

Sa novom funkcijom push-to-pass u paketu Sport Chrono, povećanje snage do 70 kV, u zavisnosti od modela, može se pozvati na 10 sekundi pritiskom na dugme. Povećane stope ubrzanja su generalno rezultat veće izlazne snage sistema. Na primer, osnovni Taycan isporučuje 60 kW više nego ranije. Kod modela Taycan Turbo S, to je dodatnih 140 kW sa Launch Control. Ovo povećava sistemsku snagu vrhunskog modela na 700 kW/952 PS.

Više od 35 odsto veći domet

U zavisnosti od varijante karoserije i motora, WLTP domet je povećan na 678 km, što predstavlja povećanje od 175 km ili 35 procenata. Ažurirani Taycan ne samo da zahteva manje zaustavljanja zbog punjenja na dugim putovanjima nego njegov prethodnik, već se i brže puni: na 800-voltnim DC stanicama za punjenje, na primer, može se puniti do 320 kW.

To je 50 kW više nego ranije. Prozor brzog punjenja nove baterije performansi je značajno proširen. To znači da se kapaciteti punjenja od preko 300 kW mogu održati do pet minuta, a veoma visoki kapaciteti punjenja se mogu postići brže, čak i na niskim temperaturama.

Nova aktivna šasija

​Svi ažurirani modeli Taycan standardno dolaze sa prilagodljivim vazdušnim oslanjanjem. Novo Porsche Active Ride vešanje se može naručiti kao opcija za verzije sa pogonom na sve točkove. Ovaj sistem nudi neviđen propusni opseg između udobnosti vožnje i dinamike vožnje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: