Aktuelno 22

23.06.2024.

12:10

Kamere za "rikverc", tempomat... šta sve moraju novi automobili da imaju od jula?

Evropska unija uvodi nove sisteme koji će biti obavezni na svim novim vozilima, proizvedenim od 7. jula ove godine.

Izvor: Revijahak

Kamere za "rikverc", tempomat... šta sve moraju novi automobili da imaju od jula?
Kittyfly / Shutterstock.com

Podeli:

To uključuje crnu kutiju, sistem nadzora pritiska u gumama, tempomat, sistem upozorenja na umor, kao i kameru za vožnju u rikverc.

Dakle, uredba EU propisuje da će kamere za vožnju unazad i zadnji senzori biti obavezni u automobilima od jula 2024. godine. 

Prema Evropskoj komisiji, obavezni sistemi vozačima na evropskim cestama mogli bi da spasu oko 25.000 života i spreče najmanje 140.000 teških povreda do 2038. godine.

Nova obaveza se ne odnosi samo na nova vozila, već i na automobile koji će se kao novi prodavati nakon datuma uvođenja ove mere, a proizvedeni su pre toga.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

22 h

Podeli: