Aktuelno 10

19.06.2024.

20:47

Prost trik, ali ima začkoljicu: Kako da znatno povećate snagu motora VIDEO

Kod ovog trika ne radi se o tjuningu, pa čak ni o danas jako popularnim modifikacijama elektronike.

Izvor: Indeks

Prost trik, ali ima začkoljicu: Kako da znatno povećate snagu motora VIDEO
Shutterstock/Photology1971

Podeli:

Sve što bi trebalo da uradite kako biste povećali snagu motora jeste da - smanjite količinu ulja.

Naravno, ovaj potez se kosi sa zdravim razumom i svime što smo naučili o bitnim ulogama ulja u motoru, ali radi, a konkretan test pokazuje i u kolikoj meri. 

Na YouTube kanalu The Motor Oil Geek objavljen je test motora na dinamometru uz različitu količinu ulja. Test je izveden u saradnji sa Benom Strejderom iz privatne tehničke škole EFI University, a testu je podvrgnut Chevroletov V8 motor. 

Kreću sa minimalnom količinom ulja, pa ne čudi što je pritisak nizak. Ipak, merni uređaj ukazuje na maksimalnu snagu od čak 649 KS (i 617 Nm). Dolivaju ulje i pritisak u motoru raste na prihvatljiv nivo, ali snaga pada na 630 KS. 

Konačno, sa deklarisanom količinom ulja snaga motora dolazi do 569 KS (i 559 Nm), što je oko 10% manje od startne vrednosti. 

Ovaj test pokazuje da smanjivanje nivoa ulja stvarno utiče na veću snagu motora, ali se ova metoda ipak koristi samo pri kratkim trkama, gdje se događaju kratkotrajna opterećenja.

U svakom slučaju, ovaj trik nije za preporuku u "domaćoj radinosti". 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: