Aktuelno 0

01.03.2024.

18:00

Alarmantno: Jedva polovina vozača poštuje ograničenje u naseljima

Agencija za bezbednost saobraćaja ponovo je apelovala na sve vozače da poštuju ograničenje brzine zbog svoje i tuđe bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Alarmantno: Jedva polovina vozača poštuje ograničenje u naseljima
Profimedia

Podeli:

Agencija u podsetniku pod motom "Uspori, život te čeka" ističe da su pogrešna procena i nepoštovanje ograničenja čest razlog nastanka opasnih situacija u saobraćaju.

Kako se navodi, najvažnija poruka koju treba zapamtiti kada pričamo o brzini je da "brzina ubija!", a neprilagođena brzina i brzina veća od ograničene češće se beleže kao uticajni faktor kod saobraćajnih nezgoda sa težim posledicama.

Više od polovine smrtno stradalih u saobraćaju, odnosno 51,3 odsto, u periodu od 2020. do 2022. godine, povezano je sa uticajem neprilagođene brzine i brzine veće od ograničene, kao i skoro trećina povreda, odnosno 29,4 odsto kod lica koja su učestvovala u saobraćajnim nezgodama.

Agencija navodi da su njena istraživanja pokazala i da je 2023. godine 54,9 odsto vozača putničkih vozila poštovalo ograničenje brzine u naselju, što je najbolji rezultat otkada se sprovodi ovo istraživanje, ali ukazuje da je, bez obzira na taj napredak, očigledno da veliki broj vozača i dalje prihvata to rizično ponašanje.

Dodaje se da to nije samo problem u Republici Srbiji, već i u većini drugih država i navodi da, na primer, u Švedskoj polovina vozača priznaje da je makar jednom prekoračila brzinu u naselju, dok je u Austriji to priznalo čak 64,5 odsto vozača.

Uprkos tome, većina metropola, poput Pariza, odlučili su da smanjuju brzinu u centralnim gradskim jezgrima na 30 km/h, navodi Agencija i dodaje da skoro polovina ispitanika u Srbiji, njih 45,7 odsto, podržava ovakvu meru, što je u rangu sa evropskim prosekom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: