Aktuelno 14

25.04.2024.

10:05

Sunovrat automobilskog brenda koji je imao velike ambicije: Akcije pale sa 82 na 3 dolara

U avgustu prošle godine vredeo je više od Forda, General Motorsa i BMW-a, ali za razliku od ostalih brendova u prvih deset ima mizernu prodaju.

Izvor: Revijahak, B92

Sunovrat automobilskog brenda koji je imao velike ambicije: Akcije pale sa 82 na 3 dolara
VinFast

Podeli:

Na svom vrhuncu, vijetnamski proizvođač automobila bio je procenjen na više od 85 milijardi dolara. U avgustu prošle godine Vinfast je vredeo više od Forda, General Motorsa i BMW-a, ali za razliku od ostalih brendova u prvih deset, Vinfast ima mizernu prodaju.

Takođe, iskustva u vožnji sa prvim modelom, VF8, takođe su se pokazala razočaravajućim. Uprkos tome, akcije su porasle sa početne cene od 10 dolara na više od 82 dolara po akciji u avgustu.

Ali ubrzo je cena pala i sada akcija vredi manje od 3 dolara.

Ranije ovog meseca dve advokatske firme su najavile tužbu u kojoj se navodi da je Vinfast davao lažne izjave o poslovnim rezultatima i uspesima prilikom izdavanja akcija. U razgovoru za Charlotte News & Observer, portparol Vinfasta nazvao je tvrdnje neosnovanim.

VinFast

"Vinfast se pridržavao najviših etičkih standarda i dosledno poštovao sve zakone i propise na tržištima na kojima posluje. Nećemo dalje komentarisati ovu stvar."

Od rezanaca do automobila

Priča o Vinfastu je zapravo priča o Pham Nhat Vuongu (54). Ovaj Vijetnamac je  svojevremeno studirao geologiju u Moskvi i pokrenuo biznis sa rezancima u Ukrajini 1990-ih.

VinFast

Izmislio je proces koji omogućava da se rezanci kuvaju za 3 do 4 umesto za petnaest minuta. Ispostavilo se da je to bio veliki proboj i on je na kraju prodao svoje carstvo rezanaca kompaniji Nestle 2009. za procenjenih 150 miliona dolara.

VinFast

Vratio se u Vijetnam i uložio novac, između ostalog, u pomenutu marku automobila i potpuno se bacio na razvoj električnih modela.

Želeo je da bude vijetnamski Ilon Mask

Prvi automobili su izašli na tržište godinu dana kasnije nego što je planirano. Vinfast je u aprilu ove godine iznenada spustio cenu SUV-a VF8 sa najvećom baterijom u Evropi sa više od 74.000 na 59.790 evra, što je naišlo na veliko negodovanje kupaca koji su vozilo kupili po višoj ceni.

U Sjedinjenim Državama, novinari su kritikovali Vinfast VF8. Ispostavilo se da je mehanička osnova "nedovršena", da postoje sistemi koji nisu pravilno povezani, a čuli su se i razni neželjeni zvuci u vozilu.

U 2022. brend je prodao manje od osam hiljada automobila i pretrpeo gubitak od 2,1 milijardu dolara. Prošle godine je taj broj porastao na 34.855, ali to je još uvek daleko od cilja.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: