Aktuelno 14

25.04.2024.

10:05

Sunovrat automobilskog brenda koji je imao velike ambicije: Akcije pale sa 82 na 3 dolara

U avgustu prošle godine vredeo je više od Forda, General Motorsa i BMW-a, ali za razliku od ostalih brendova u prvih deset ima mizernu prodaju.

Izvor: Revijahak, B92

Sunovrat automobilskog brenda koji je imao velike ambicije: Akcije pale sa 82 na 3 dolara
VinFast

Podeli:

Na svom vrhuncu, vijetnamski proizvođač automobila bio je procenjen na više od 85 milijardi dolara. U avgustu prošle godine Vinfast je vredeo više od Forda, General Motorsa i BMW-a, ali za razliku od ostalih brendova u prvih deset, Vinfast ima mizernu prodaju.

Takođe, iskustva u vožnji sa prvim modelom, VF8, takođe su se pokazala razočaravajućim. Uprkos tome, akcije su porasle sa početne cene od 10 dolara na više od 82 dolara po akciji u avgustu.

Ali ubrzo je cena pala i sada akcija vredi manje od 3 dolara.

Ranije ovog meseca dve advokatske firme su najavile tužbu u kojoj se navodi da je Vinfast davao lažne izjave o poslovnim rezultatima i uspesima prilikom izdavanja akcija. U razgovoru za Charlotte News & Observer, portparol Vinfasta nazvao je tvrdnje neosnovanim.

VinFast

"Vinfast se pridržavao najviših etičkih standarda i dosledno poštovao sve zakone i propise na tržištima na kojima posluje. Nećemo dalje komentarisati ovu stvar."

Od rezanaca do automobila

Priča o Vinfastu je zapravo priča o Pham Nhat Vuongu (54). Ovaj Vijetnamac je  svojevremeno studirao geologiju u Moskvi i pokrenuo biznis sa rezancima u Ukrajini 1990-ih.

VinFast

Izmislio je proces koji omogućava da se rezanci kuvaju za 3 do 4 umesto za petnaest minuta. Ispostavilo se da je to bio veliki proboj i on je na kraju prodao svoje carstvo rezanaca kompaniji Nestle 2009. za procenjenih 150 miliona dolara.

VinFast

Vratio se u Vijetnam i uložio novac, između ostalog, u pomenutu marku automobila i potpuno se bacio na razvoj električnih modela.

Želeo je da bude vijetnamski Ilon Mask

Prvi automobili su izašli na tržište godinu dana kasnije nego što je planirano. Vinfast je u aprilu ove godine iznenada spustio cenu SUV-a VF8 sa najvećom baterijom u Evropi sa više od 74.000 na 59.790 evra, što je naišlo na veliko negodovanje kupaca koji su vozilo kupili po višoj ceni.

U Sjedinjenim Državama, novinari su kritikovali Vinfast VF8. Ispostavilo se da je mehanička osnova "nedovršena", da postoje sistemi koji nisu pravilno povezani, a čuli su se i razni neželjeni zvuci u vozilu.

U 2022. brend je prodao manje od osam hiljada automobila i pretrpeo gubitak od 2,1 milijardu dolara. Prošle godine je taj broj porastao na 34.855, ali to je još uvek daleko od cilja.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: