Aktuelno 2

24.04.2024.

17:09

Prodaje se komad istorije: Honda NSX koja je pripadala Airtonu Seni FOTO

Koliko je Honda NSX poseban automobil, zaista je suvišno govoriti.

Izvor: B92

Prodaje se komad istorije: Honda NSX koja je pripadala Airtonu Seni FOTO
Profimedia

Podeli:

Izgledom, impresivnom dinamikom vožnje i činjenicom da je u razvoju učestvovao slavni šampion Formule 1 Airton Sena, ovaj automobil je stekao status legende, a sada je jedan istinski poseban primerak ponuđen na prodaju.

Reč je o jednom od tri primerka Honde NSX koje je posedovao upravo legendarni Sena. Čuvao ju je u svom domu u Portugalu gde je povremeno boravio, a automobil se pojavio i u filmu "Racing Is In My Blood". Takođe, ovekovečen je na fotografiji iz Seninog života, koja prikazuje kako Brazilac pere svoj automobil.

NSX je sam po sebi skupocen, ali vrednost mu definitivno povećava činjenica da je imao slavnog vlasnika. Takođe, ovo je isti NSX koji je vozio Đankarlo Minardi na Imoli povodom obeležavanja 25. godišnjice Senine smrti 2019. godine.

Iako je prvi put registrovan 1991. godine, automobil je prešao svega 63.000 kilometara. Pokreće ga 3,0-litarski V6 motor, koji razvija 274 KS i 283 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je oko 6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 266 km/h.

Sena je bio ključan u odluci Honde da ojača šasiju modela nakon testiranja razvojnog automobila na stazi Suzuka u Japanu. Danas je Senin automobil u vlasništvu Roberta Mekfagana, koji ga je kupio 2013. godine nakon putovanja u Algarve. Od tada se NSX nalazi u Velikoj Britaniji.

Još jednom će, čini se, NSX ponovo promeniti vlasnika, a pripašće onome ko za njega izdvoji 500.000 funti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: