Aktuelno 3

24.04.2024.

15:25

Da li smo bezbedni u automobilu u slučaju da ga udari grom?

Šta možete da uradite kada se nađete usred oluje.

Izvor: Revijahak, B92

Da li smo bezbedni u automobilu u slučaju da ga udari grom?
Shutterstock/Jeff Gammons StormVisuals

Podeli:

Šta se dešava ako u vozilo udari grom? Elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradejevog kaveza).

Vozač i putnici su bezbedni, ali neki raniji slučajevi pokazuju da je velika verovatnoća da će grom oštetiti elektronika u automobilu, a jak strujni udar može da izazove i korodiranje lima ili naprsline na farbi spoljašnjosti, piše Revijahak.

Šta možete da uradite kao vozač i putnici? Kada ste usred oluje, ne dirajte metalne delove automobila ili unutrašnji (ogoljeni) deo metalne karoserije. Čak i ako nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu.

U slučaju udara groma, preporučljivo je parkirati vozilo sa strane, ugasiti motor i neko vreme izbegavati dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, kao i radio ili multimedijalni sistem.

Posledica po vaše zdravlje u tom slučaju ne bi trebalo da bude.

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: