Aktuelno 18

22.04.2024.

18:55

Revolucija: Kina razvila prvi ovakav dizel motor na svetu

Otkako je izumljen SUS dizel motor pre 127 godina, inžinjeri i naučnici pokušavaju da unaprede njegovu termalnu efikasnost.

Izvor: Kliks

Revolucija: Kina razvila prvi ovakav dizel motor na svetu
Shutterstock/Photology1971

Podeli:

Kineska kompanija Weichai Power je napravila značajan napredak i predstavila prvi dizelski motor u istoriji sa intrinzičnom termalnom efikasnošću od 53,09%.

Nova tehnologija je predstavljena na Svetskom kongresu o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, koji se održava u Tjanđinu u Kini.

Ovo dostignuće je priznala i međunarodno cenjena organizacija za testiranje "TUV SUD", kao i Kineski centar za automobilsku tehnologiju i istraživanje, koji predstavlja specijalizovano telo za testiranje kineskih SUS motora.

Procenat energije sagorevanja dizela prenet u iskorišćeni rad motora bez potrebe za mehanizmom povrata otpadne toplote poznat je kao "termalna efikasnost osnovnog motora". Ekonomičnost motora se poboljšava povećanom termalnom efikasnošću osvnovnog motora.

Weichai Power je dostigao značajnu prekretnicu u vezi sa ovim 16. septembra 2020. godine, kada je predstavio svoj dizelski motor, i postavio novi rekord termalne efikasnosti od 50,23%. Potom je 8. januara 2022. godine kompanija podigla termalnu efikasnost motora na 51,09%, a onda i na na 52,28% 20. novembra 2022. godine, oborivši prethodne rekorde.

Kompanija je poređenje izvršila u odnosu na "mejnstrim" proizvode, koji obično dostižu prosečnu termalnu efikasnost od 46% u slučaju dizel motora na tržištu. Primena tehnologije termalne efikasnosti u osnovnim motorima sa toplotnom efikasnošću od 52,28% može da dovede do značajnog smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2 od 12%.

Istraživački tim pomenute kompanije je nastavio napredak na osnovu svojih prethodnih uspeha, i uložio je 500 dana rada u optimizovanje četiri vitalna sistema, a to su dovod goriva, usisavanje vazduha, sagorevanje i smanjenje trenja.

Sveukupno, povećanje termalne efikasnosti sa 46% na 53% može povećati ekonomičnost dizel motora za 14%. Ova brojka je zasnovana na trenutnim procenama vlasnika dizelskih motora u Kini.

Ova inovacija rezultuje godišnjom uštedom goriva od oko 31 milion tona i smanjenjem karbonske emisije za 97 miliona tona.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: