Aktuelno 10

22.04.2024.

11:10

Špijuni na četiri točka: Šta donosi nova regulativa EU o sajber bezbednosti za automobile

U EU uskoro stupaju na snagu novi propisi o sajber bezbednosti automobila. Nekoliko proizvođača zbog toga obustavlja proizvodnju pojedinih modela. Bilo bi preskupo prilagoditi ih novim pravilima.

Izvor: Biznis.rs

Špijuni na četiri točka: Šta donosi nova regulativa EU o sajber bezbednosti za automobile
Shutterstock/metamorworks

Podeli:

Tajni agent Džejms Bond spašava ceo svet sa svojim vrhunski opremljenim automobilima u filmovima. U stvarnosti, pravi špijuni mogu da koriste automobile kao sopstveno sredstvo za dobijanje informacija, piše Seebiz.

Naime, elektronska oprema automobila ne služi samo udobnosti vozača i njihovoj bezbednosti u saobraćaju. Istovremeno, omogućava da se automobili i njihovi korisnici sve više prate.

Ujedinjene nacije i Evropska unija su to prepoznale i reagovale na to. Pravila UN R155 i R156 se tiču sajber bezbednosti automobila i ažuriranja softvera i postavljaju strože zahteve za proizvođače automobila. Ovi propisi UN će se primenjivati u Evropskoj uniji od 7. jula 2024. godine.

Špijunske mašine na četiri točka

Ekonomski ekspert Moric Šularik (Moritz Schularick) u listu Handelsblatt 23. marta ove godine objasnio značaj sajber bezbednosti u saobraćaju, tvrdeći da se radi o "nacionalnoj bezbednosti" brojnim senzorima i kamerama, sa stanovišta tajnih službi ništa više od špijunskih mašina na četiri točka.

Već u decembru 2023. godine, na sastanku Fondacije Helmut Schmidt i DW-a u Berlinu, izjavio je da automobili koji se kreću po Berlinu beleže sve što se dešava oko njih i prosleđuju te podatke svojim kompanijama, zapravo svojim matičnim koncernima u Kini.

"Da li to želimo? Da li želimo milione očiju i ušiju stranih vlade na našim ulicama?", postavio je retoričko pitanje Šularik.

To potvrđuje i studija pod nazivom "Automotive Cyber Security", koju su pripremili Centar za upravljanje automobilom (CAM) i Cisco Sistems u martu 2024. Uz sve snažnije umrežavanje i digitalizaciju automobila, proizvodnje i logistike, rizik od sajber napada na automobilsku industriju, takođe, raste.

"Rizik od sajber napada u automobilskoj industriji se stalno povećava. Sa širenjem softverski definisanih vozila, elektromobilnosti, autonomne vožnje i umrežavanja lanaca isporuke, sajber rizici se još više povećavaju", zaključuje šef studije Stefan Bracel (Stefan Bratzel) direktor CAM-a.

Auto-industrija meta sajber napada

Studija konkretnih primera pokazuje da je industrija već ugrožena. Tako je Toyota morala da obustavi proizvodnju pre dve godine jer je jedan dobavljač verovatno bio meta sajber napada.

U leto 2022. godine, proizvođač guma Continental bio je meta sajber napada, uprkos merama bezbednosti, napadač je ukrao podatke iz IT sistema kompanije.

U martu 2023. godine hakeri su bili u mogućnosti da obavljaju razne funkcije, da otvore prtljažnik i da manipulišu infotejnment sistemom.

Zašto se obustavlja proizvodnja nekih modela

Zbog novih pravila, proizvođači će prave da proizvode neke modele. U Volkswagenu su to modeli Up! i Transporter T6.1, kod Porschea su to modeli Macan, Boxter i Cayman, koji će se ubuduće izvoziti samo sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Audi, Renault i Smart, takođe, najavljuju da više neće proizvoditi starije modele.

Član odbora i šef odeljenja za putnička vozila u Volkswagenu, Tomas Šefer, objasnio je to u izjavi za DPA ​​prevelikim naporom koji bi bio potreban da bi se ispunila nova pravila.

"Morali bismo da integrišemo potpuno novu arhitekturu elektronike. To bi jednostavno bilo preskupo."

Ovo je potvrdila Vibke Fastenrat, portparolka Volkswagenovog odeljenja za komercijalna vozila, u intervjuu za DW.

"Da bismo primenili zakonsku regulativu za elektronsku arhitekturu modela T6.1, bila bi nam potrebna veoma velika ulaganja u platformu kojoj ističe rok. Zbog kratkog preostalog roka za izradu tog modela, ove investicije nisu odobrene, pogotovo što je novi model već na tržištu."

Mercedes najspremniji

Čini se da je konkurentski Mercedes dobro pripremljen za ovo. Portparolka kompanije Julijana Veckenman (Juliane Weckenmann) rekla je za DW da nova pravila "neće imati nikakvih posledica po portfelj Mercedes-Benza".

"Sve naše arhitekture ispunjavaju ove zahteve i već su ili će uskoro biti sertifikovane u skladu sa propisima UN R155 i R156."

I u Volkswagenu veruju da su spremni za novi izazov. Njihovi modeli za 2025. će biti prilagođeni u skladu sa novim pravilima, prema Stefanu Bracelu, jer "profesionalna korporativna strategija sajber bezbednosti dobija sve veći značaj kao neizbežni higijenski faktor u automobilskoj industriji".

Kristijan Korf, član odbora kompanije Cisco Nemačka, koja je naručila studiju o sajber bezbednosti, kaže da tema sajber bezbednosti dobija sve veći značaj u automobilskoj industriji.

"Automobilska industrija je jedan od stubova naše privrede. Ne smemo dozvoliti sebi sajber napade. Samo onaj ko nudi bezbedna vozila i uslugu na svim nivoima, zadržaće poverenje kupaca."

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: